Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Τα εθνικά μας δίκαια, παρόλη την κρίση, εμείς θα τα υπερασπιστούμε»
  • [02] «Με τα συμφέροντα της χώρας δεν παίζουμε» τόνισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας
  • [03] Στην Αθήνα αναμένεται να μεταβεί η αποστολή του ΔΝΤ
  • [04] Δ. Μάρδας: Αγγίζονται πλέον θέματα που καμιά κυβέρνηση δεν άγγιξε στο παρελθόν
  • [05] Για επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας κάνουν λόγο Μέρκελ και Νταβούτογλου
  • [06] Ν. Αναστασιάδης: Δεν είναι εφικτή η διενέργεια δημοψηφίσματος για το Κυπριακό τον Μάρτιο
  • [07] Καθημερινό φαινόμενο ο εντοπισμός προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο
  • [08] Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο συγγραφέας Γκαμάλ αλ-Γιτάνι
  • [09] «Το γεύμα» στη Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών στο Μιλάνο
  • [10] Στην Τουρκία η Μέρκελ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος

  • [01] «Τα εθνικά μας δίκαια, παρόλη την κρίση, εμείς θα τα υπερασπιστούμε»

    Το μήνυμα ότι «τα εθνικά μας δίκαια, παρόλη την κρίση, εμείς θα τα υπερασπιστούμε» και ότι «στα εθνικά μας δίκαια δεν κάνουμε πίσω», έστειλε από την Έδεσσα, όπου παρευρέθηκε στους εορτασμούς απελευθέρωσης της πόλης, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    «Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Και να το καταλάβει καλά αυτό η κυβέρνηση. Και όλοι εκείνοι που θα πάρουν το μήνυμα και στο θέμα των Σκοπίων και στο θέμα των εθνικών ζητημάτων με τα θαλάσσια ύδατα με την Τουρκία» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Μεϊμαράκης και διευκρίνισε:

    «Πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι, ως προς το πρώτο, ως προς τα Σκόπια η ομόφωνη απόφαση της Βουλής που μας οδήγησε στην απόφαση του Βουκουρεστίου ισχύει και μας δεσμεύει. Και η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει σε κανένα τέτοιο διάλογο.

    Όσον αφορά στις κοινές περιπολίες που σκέπτεται η κυβέρνηση να έχει μαζί με τους Τούρκους στα θαλάσσια ύδατα, να το ξεχάσει».

    [02] «Με τα συμφέροντα της χώρας δεν παίζουμε» τόνισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας

    «Με τα συμφέροντα της χώρας δεν παίζουμε. Μην τολμήσει κανείς να παίξει με τη Μακεδονία» δήλωσε από τη Φλώρινα, ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

    «Από εδώ, από την ακριτική Φλώρινα, στέλνουμε και πάλι το ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους και ειδικά προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: Πρέπει να καταλάβουν που βρίσκονται και ποια ευθύνη έχουν αναλάβει. Με τα συμφέροντα της χώρας δεν παίζουμε. Μην τολμήσει κανείς να παίξει με τη Μακεδονία. Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη εθνική θέση και δεν τη διαπραγματεύεται» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιτζικώστας.

    «Η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης και τιμής του αγώνα και της θυσίας των Μακεδονομάχων, για την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Μακεδονίας μας στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Εμείς οι Μακεδόνες είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τους προγόνους μας και έχουμε χρέος να κρατάμε ζωντανή τη θυσία τους, το ήθος και τις αξίες τους, ώστε η Μακεδονία μας να απελευθερωθεί. Μέσα από το ηθικό και εθνικό μεγαλείο του Μακεδονικού Αγώνα χαράχθηκε η ιστορία του Ελληνισμού» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

    [03] Στην Αθήνα αναμένεται να μεταβεί η αποστολή του ΔΝΤ

    Στην απόφαση να μεταβεί η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα φέρεται να έχει προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μαζί με την αποστολή του ΔΝΤ, της οποίας ηγείται η Ντέλια Βελκουλέσκου, αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των υπόλοιπων Θεσμών.

    [04] Δ. Μάρδας: Αγγίζονται πλέον θέματα που καμιά κυβέρνηση δεν άγγιξε στο παρελθόν

    Με τα πρόσφατα μέτρα που ψήφισε η Βουλή αγγίζονται πλέον θέματα τα οποία ουδέποτε τόλμησε οποιαδήποτε κυβέρνηση να αγγίξει στο παρελθόν, τόνισε μιλώντας στο μεσημεριανό ενημερωτικό μαγκαζίνο του «Πρακτορείου 104,9 FM», ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Δημήτρης Μάρδας.

    Αναφερόμενος σε ένα απ' αυτά τα θέματα, τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις, τόνισε: «το γεγονός ότι τα πρόστιμα τα οποία πλήρωναν οι επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο, οι οποίες παραβατούσαν, μειώνονται στο 50%, αυτό μπορεί να το θεώρησαν κάποιοι ένα αρνητικό στοιχείο γιατί ενδεχομένως να ήθελαν να βλέπουν πρόστιμα της τάξης του 100% γιατί έτσι να θεωρούσαν ότι αποδίδεται η φορολογική δικαιοσύνη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι πρόστιμα 100% δεν υπάρχουν σε καμία χώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, το ζητούμενό μας ποιο είναι; Να τσακίσουμε τον επιχειρηματία ή να εισπράξουμε κάποια χρήματα και να αποδοθεί δικαιοσύνη; Με αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική εμείς θεωρούμε ότι αποδίδεται δικαιοσύνη».

    Διευκρίνισε δε ότι «αναφερόμαστε στο 50% του προστίμου και όχι του φόρου, ο οποίος παραμένει αυτός που είναι, ενώ τα πρόστιμα που αντιστοιχούν σε αυτόν τον φόρο αλλάζουν» και εξήγησε: «Θα σας θέσω τα εξής απλά, πρακτικά θέματα, τα οποία οδηγούσαν σε μία πολιτική παράνοιας με το 100% και το 120% των προστίμων στην παλαιότερη εποχή: είστε επιχειρηματίας, ελέγχεστε τώρα, με μια καθυστέρηση πέντε ετών και διαπιστώνει ο μηχανισμός, ο οποίος σας ελέγχει, ότι πριν από πέντε χρόνια είχατε μια παράβαση. Αυτός ο έλεγχος, βέβαια, έπρεπε να έχει γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, όχι μετά από 5-6 χρόνια. Αρχίζουν μετά να πέφτουν τα πρόστιμα [...] Θέλετε να πάτε στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια καθυστερούν άλλα πέντε χρόνια να εκδικάσουν την υπόθεση. Άρα, έχουμε κι άλλα πρόστιμα τα οποία μπαίνουν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κι ας υποθέσουμε ότι ως επιχειρηματίας κάνατε μια φορολογική παράβαση. Ευθύνεστε εσείς για το γεγονός ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έκαναν έγκαιρα τη δουλειά τους;» Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα επιχείρησης στην οποία επιβλήθηκε φόρος 385.000 ευρώ για κάτι που έκανε και, αυτή τη στιγμή, το οφειλόμενο ποσό είναι 1,4 εκατ. ευρώ.

    [05] Για επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας κάνουν λόγο Μέρκελ και Νταβούτογλου

    Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση, αλλά η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μια επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο Νταβούτογλου είπε ακόμη πως η Τουρκία αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα.

    Από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ είπε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    «Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την ενταξιακή διαδικασία πιο δυναμικά;» ρώτησε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο πρωθυπουργό.

    «Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα (κεφάλαια) 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες», είπε.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι μία «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.

    Το βάθεμα της σύγκρουσης των κυβερνητικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους γύρω από τη συριακή πόλη Χαλέπι μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων, είπε ακόμη ο Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο.

    [06] Ν. Αναστασιάδης: Δεν είναι εφικτή η διενέργεια δημοψηφίσματος για το Κυπριακό τον Μάρτιο

    Την εκτίμηση ότι δεν είναι εφικτή η διενέργεια δημοψηφίσματος για το Κυπριακό τον Μάρτιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε συνέντευξη στη νέα κυριακάτικη εφημερίδα «Ρεπόρτερ», η οποία κυκλοφόρησε σήμερα, ο Κύπριος πρόεδρος τονίζει ότι δεν βλέπει να μπορεί να γίνει τον Μάρτιο δημοψήφισμα, εκτός, όπως είπε, «εάν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα». Σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές στα ακανθώδη θέματα και ότι δεν είναι ο χρόνος που μετρά, αλλά η ουσία.

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι τα πιο δύσκολα θέματα στις διαπραγματεύσεις είναι το περιουσιακό, οι εδαφικές αναπροσαρμογές, οι εγγυήσεις και τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των στρατευμάτων. Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των βασικών ελευθεριών και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [07] Καθημερινό φαινόμενο ο εντοπισμός προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο

    Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται στον Έβρο οι προσπάθειες εισόδου στη χώρα προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, με τους αστυνομικούς των τμημάτων συνοριακής φύλαξης να εντοπίζουν καθημερινά διακινητές, κατά τη μεταφορά με ΙΧ κυρίως επιβατικών αυτοκινήτων, ξένων υπηκόων που στερούνται επίσημων ταξιδιωτικών εγγράφων.

    Τρεις νέες απόπειρες προώθησης στο εσωτερικό της χώρας, συνολικά 21 υπηκόων Ιράκ και Συρίας, σημειώθηκαν χθες στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Σουφλίου από έξι διακινητές, εκ των οποίων οι τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας, ένας Πακιστάν, μία υπήκοος Τουρκίας και δύο Έλληνες, οι οποίοι τούς μετέφεραν σε τρεις ολιγάριθμες ομάδες για την αποφυγή των αστυνομικών ελέγχων, τους μετανάστες.

    Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην εισαγγελία πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση διενεργούν τα τμήματα συνοριακής φύλαξης Σουφλίου και Φερών της διεύθυνσης αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

    [08] Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο συγγραφέας Γκαμάλ αλ-Γιτάνι

    Ο διάσημος αιγύπτιος συγγραφέας Γκαμάλ αλ-Γιτάνι, μαθητής του βραβευθέντα με Νόμπελ λογοτεχνίας Ναγκίμπ Μαχφούζ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 70 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια, ανακοίνωσε η σύζυγός του.

    Το 2015 τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο του Νείλου, την πιο σημαντική λογοτεχνική διάκριση που δίνεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

    Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, κυρίως στα γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά.

    Μετά τη φυλάκισή του για μερικούς μήνες υπό την προεδρία του Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, θα γράψει το πιο γνωστό μυθιστόρημά του, "Zayni Barakat" (στα ελληνικά: "Μπαρακάτ, ο δίκαιος"), μια φαρμακερή κριτική του απολυταρχισμού του νασερικού καθεστώτος.

    Ένα άλλο έργο του, "Le livre des illuminations", περιγράφεται ως μια «σπαραχτική αυτοβιογραφία», ένα «πολυφωνικό παραμύθι που εξερευνά τους μαιάνδρους της αιγυπτιακής ψυχής», από τον γαλλικό εκδοτικό οίκο Seuil.

    Σφοδρός πολέμιος των ισλαμιστικών κινημάτων, ο Γιτάνι δεν έκρυψε ποτέ την υποστήριξή του προς τον στρατό που διαδραματίζει εδώ και δεκαετίες ρόλο-κλειδί στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ χαιρέτισε «το μοναδικό λογοτεχνικό ύφος του», υπογραμμίζοντας πως ο συγγραφέας συνέβαλε στην «αναβίωση των ιστοριών της αραβικής κληρονομιάς».

    Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του «Πυραμίδες» και «Εκεί που βασιλεύει ο ήλιος».

    [09] «Το γεύμα» στη Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών στο Μιλάνο

    Τροφή για σκέψη προσφέρει «Το Γεύμα»- θεατρική περφόρμανς και εικαστική εγκατάσταση- των Ευθύμη Θέου και Θανάση Δεληγιάννη, που συμμετέχει στην 17η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Mediterranea, στο Μιλάνο, από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου.

    Στη Μπιενάλε με γενικό τίτλο «No Food's Land» και την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Αντρέα Μπρουτσιάτι, συμμετέχουν περισσότεροι από 300 καλλιτέχνες από 20 χώρες.

    Το έργο, μετά την επιτυχημένη πορεία του στην Ελλάδα, επιλέχθηκε για τη Μπιενάλε ως προσπάθεια των καλλιτεχνών να διευρύνουν τον διεθνή διάλογο γύρω από τη σχέση του σύγχρονου θεάτρου με την επιστήμη της αρχαιολογίας. Γιατί το «Γεύμα» ασχολείται με το πολύπλοκο ζήτημα της τροφής και τον ρόλο του γεύματος ως διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο και ως εμπειρία, με αφετηρία τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας στη νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλα στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας. Την ανασκαφή με τα πλούσια ευρήματα -αποκαλύφθηκαν σπίτια από πέτρα και πλίνθους- διενεργούν το Πανεπιστήμιο του Southampton και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος.

    Οι δύο καλλιτέχνες, ο ηθοποιός και αρχαιολόγος Ευθύμης Θέου και ο συνθέτης και περφόμερ Θανάσης Δεληγιάννης, συμμετείχαν ενεργά στην ανασκαφή και την τεκμηρίωσή της, συλλέγοντας συστηματικά πληροφοριακό υλικό από τους αρχαιολόγους και τους κατοίκους της περιοχής, κατέγραψαν τοπικές συνήθειες που συνδέονται με το φαινόμενο του φαγητού.

    Στην περφόρμανς τους, καθισμένοι επί 30 λεπτά σε ένα τραπέζι, αντλούν κείμενα που σχετίζονται με την τροφή και είναι λογοτεχνικά κείμενα, αρχαιολογικές αναφορές, μαρτυρίες, μέχρι και συνταγές. Η ερμηνεία τους, σαν μουσική σύνθεση, κινείται από την πεζή αφήγηση στον ρυθμικό λόγο έως και το τραγούδι. Στο τέλος θα έρθει και η σειρά του φαγητού να μπει στο τραπέζι.

    Στο άλλο σκέλος του έργου, στην εικαστική εγκατάσταση, ο θεατής, μέσα από φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα, βιβλία και ημερολόγια, μπορεί να έρθει σε επαφή με τον χώρο και τα ευρήματα της ανασκαφής, με τη διαδικασία δημιουργίας της περφόρμανς αλλά και την τεκμηρίωσή της, από τη μελέτη του αρχαιολογικού υλικού έως την εθνογραφική έρευνα και τα ημερολογιακά κείμενα των Άγγλων φοιτητών που συμμετείχαν στην ανασκαφή.

    [10] Στην Τουρκία η Μέρκελ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έφθασε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσει με τους τούρκους ηγέτες τον πόλεμο στη Συρία, την προσφυγική κρίση και την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Η Μέρκελ αναμένεται κατ΄αρχήν να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 11:30 ώρα Γκρίνουιτς (14:30 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον ισλαμο-συντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Οι συνομιλίες θα αφορούν κυρίως την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας, την κατάσταση στη Συρία, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και διμερή θέματα, δήλωσε τουρκική πηγή.

    Μια επίθεση αυτοκτονίας, η πιο σοβαρή στην ιστορία της Τουρκίας, σκότωσε στις 10 Οκτωβρίου 102 ανθρώπους στη κέντρο της Άγκυρας.

    Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ, είναι ο ύποπτος νούμερο 1 για την επίθεση αυτή η οποία είχε στόχο ακτιβιστές που διαδήλωναν κατά της επανάληψης της κουρδικής διένεξης.

    Γείτονας της Συρίας, η Τουρκία θεωρείται εταίρος-κλειδί των Δυτικών στη μάχη κατά του ΙΚ.

    Η Τουρκία είναι επίσης εταίρος-κλειδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προσπαθεί να αποκριθεί στην προσφυγική κρίση, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, κυρίως Σύροι, έχουν φθάσει φέτος στην Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία.

    Η Άγκυρα υποδέχθηκε ωστόσο ψυχρά το "σχέδιο δράσης" που παρουσίασε την Πέμπτη η ΕΕ προκειμένου να παραμείνουν οι μετανάστες στη χώρα αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 October 2015 - 14:32:15 UTC