Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η άγρυπνη αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης
  • [02] Ο Μπ. Ομπάμπα έδωσε εντολή να προετοιμαστεί η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν
  • [03] Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται αγρότες και κτηνοτρόφοι
  • [04] Θετική αλλαγή νοοτροπίας των οδηγών στην Ελλάδα
  • [05] «Θέλουμε γιατρούς για τα παιδιά μας» - Οι Κερκυραίοι ζητούν την άρτια λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου

  • [01] Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η άγρυπνη αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης

    «Ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τη δυναμική της, δημοκρατικό, παράδειγμα συλλογικού αριστερού ήθους» θα είναι τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Συνέδριο, όπως τα περιγράφει με συνέντευξή στην «Αυγή» ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας. Ο Γραμματέας της ΚΕ τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι πολιτικά και οργανωτικά μάχιμος «για τη διαμόρφωση της ηγεμονίας στο μεγάλο και διαρκή αγώνα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, που προσπαθεί να αλλάξει τους συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δημιουργήσει ρήγματα στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση».

    Στο ερώτημα ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα Πολιτική Γραμματεία στην αρχή της κυβερνητικής θητείας και λίγους μήνες πριν το Συνέδριο, ο κ. Ρήγας υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να είναι ο αυθεντικός εκφραστής των κοινωνικών αναγκών προς την κυβέρνηση και να εκπροσωπήσει τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα και τη νεολαία, που μέχρι σήμερα έχουν τεθεί στο περιθώριο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής λόγω της εξαθλίωσής τους. «Με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία λοιπόν θα πρέπει να προχωρήσουμε στη γρήγορη, αλλά προσεκτική ανασυγκρότηση του κόμματός μας. Μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές, πολιτικές διαδικασίες, το κόμμα μας θα πρέπει να συναντηθεί και οργανωτικά με την εκλογική του βάση. Δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας» τονίζει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Ο Μπ. Ομπάμπα έδωσε εντολή να προετοιμαστεί η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε επίσημα σήμερα από την κυβέρνησή του να προετοιμάσει την αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά που υπέγραψαν στις 14 Ιουλίου η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις.

    Η σημερινή ημέρα σημαδεύει το τέλος μιας περιόδου 90 ημερών που ακολούθησε την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενός ψηφίσματος το οποίο ενέκρινε τη διπλωματική συμφωνία.

    "Με το παρόν σας ζητώ να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικές δεσμεύσεις σε σχέση με τις κυρώσεις", αναφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα σε σημείωμά του που απευθύνεται στους εμπλεκόμενους αξιωματούχους της κυβέρνησής του (διπλωματική υπηρεσία, υπουργεία Οικονομικών, Εμπορίου, Ενέργειας).

    Το Ιράν θα πρέπει να αρχίσει να διαλύει ένα μεγάλο μέρος των πυρηνικών υποδομών του, μια πολύμηνη διαδικασία στο τέλος της οποίας οι δυτικές κυρώσεις θα μπορούν να πράγματι να ανασταλούν.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα παρόμοιες διαδικασίες.

    [03] Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται αγρότες και κτηνοτρόφοι

    Σε τροχιά δυναμικών πανελλαδικών κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και δεν αποκλείουν ακόμη και να στηθούν μπλόκα στους δρόμους πριν τα Χριστούγεννα, καθώς ο αγώνας τους θα κλιμακώνεται.

    Σχετική απόφαση έλαβαν σήμερα το μεσημέρι στη Λάρισα αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν μαζικά στην πανελλήνια συγκέντρωση που συγκάλεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων, προκειμένου οι αγρότες να εκφράσουν την κάθετη αντίθεση τους στα προωθούμενα για τον κλάδο τους νέα μέτρα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

    Η μαζικότητα της συμμετοχής στη σημερινή συνάντηση, σηματοδοτεί και την αποφασιστικότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων να αγωνιστούν ώστε, όπως και οι ίδιοι τόνισαν, να στήσουν ισχυρό μπλόκο απέναντι στην επερχόμενη φοροεπιδρομή.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι 37 νομών της χώρας από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, και πάνω από 250 εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνων από όλη τη χώρα.

    Οι κινητοποιήσεις των αγροτών που θα έχουν κλιμακωτό χαρακτήρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν σήμερα, ξεκινούν ήδη από αύριο με περιοδείες κλιμακίων και ενημερωτικές συνελεύσεις σε χωριά, ενώ από τα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν περιφερειακές κινητοποιήσεις σε νομούς και επαρχίες με διενέργεια και κατά τόπους συλλαλητηρίων, οι οποίες θα διαρκέσουν όλο τον Νοέμβριο.

    [04] Θετική αλλαγή νοοτροπίας των οδηγών στην Ελλάδα

    Θετική αλλαγή νοοτροπίας στο θέμα της οδηγικής ασφάλειας και της κατανάλωσης αλκοόλ από τους Έλληνες οδηγούς διαπιστώνουν τα τελευταία χρόνια οι συμμετέχοντες στη «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα», που διοργανώνεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου, σε 29 χώρες, έξω από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», το οποίο διοργανώνει τη δράση στην Ελλάδα για 9η συνεχή χρονιά, τα τελευταία χρόνια κυρίως οι νέοι οδηγοί (λιγότερο οι μεσήλικες) μειώνουν τη χρήση αλκοόλ κατά τη νυχτερινή διασκέδασή τους, ενώ αυξάνονται αυτοί που επιλέγουν για τη βραδυνή έξοδό τους την ασφάλεια των μέσων μαζικής μεταφοράς, αντί του ΙΧ.

    Χθες, 400 νεαροί εθελοντές ενημέρωσαν κυρίως συνομηλίκους τους έξω από 30 νυχτερινά κέντρα σε 24 πόλεις της χώρας, για τον ολέθριο συνδυασμό αλκοόλ-οδήγησης και ζήτησαν από τον «οδηγό της παρέας» να μην καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ώστε να επιστρέψει με ασφάλεια η παρέα. Το αποδέχτηκαν 2.400 οδηγοί, οι οποίοι φόρεσαν ειδικό βραχιολάκι για να είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμοι. Το μήνυμα της βραδιάς ήταν «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει? Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».

    Οι τέσσερις στους πέντε τήρησαν την υπόσχεσή τους ενώ μόνο σε ποσοστό 15%-20%, από τους 1.800 που έκαναν αλκοτέστ (με αλκοολόμετρα που διέθεσε η Τροχαία) όταν ολοκληρώθηκε η διασκέδαση, διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει κατανάλωση αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Από αυτούς, τα 2/3 ήταν άνδρες και το 1/3 γυναίκες. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η υπέρβαση των ορίων ήταν μικρή, ενώ μόνο τέσσερις τα είχαν «τσούξει».

    [05] «Θέλουμε γιατρούς για τα παιδιά μας» - Οι Κερκυραίοι ζητούν την άρτια λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου

    Μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας σχημάτισαν σήμερα το πρωί εκατοντάδες Κερκυραίοι που ζητούν την άρτια λειτουργία του νοσοκομείου και την άμεση κάλυψη των κενών από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

    Μαμάδες, μπαμπάδες, γιαγιάδες και παιδιά πιάστηκαν όλοι μαζί από το χέρι και «αγκάλιασαν» το Γενικό Νοσοκομείο σε μία ένδειξη στήριξης των ιατρών, αλλά και σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση του νοσοκομείου.

    Η σημερινή, ειρηνική, πρωτοποριακή, κινητοποίηση ξεκίνησε μετά από το κάλεσμα του Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κέρκυρας, που παρακίνησαν όλους τους γονείς και τα παιδιά να βρεθούν στο χώρο του νοσοκομείου και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

    «Είμαστε απλά γονείς που αγωνιούμε για τα παιδιά μας. Δεν είναι δυνατό η Παιδιατρική Κλινική της Άρτας να έχει 16 παιδιάτρους, το Νοσοκομείο των Ιωαννίνων πάνω από 20 και η Κέρκυρα να έχει δύο. Είμαστε νησί και πολλές φορές είμαστε αποκλεισμένοι. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε τα αυτοκίνητά μας να πάμε στο επόμενο νοσοκομείο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κέρκυρας Σπύρος Κασίμης και προσέθεσε: «Πρέπει επιτέλους η πολιτεία μας να καταλάβει ότι πέρα από τους 110.000 κατοίκους που έχει αυτό το νησί, έχουμε και 200.000 παιδιά που έρχονται να κάνουν το καλοκαίρι διακοπές με τους γονείς τους . Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει να δράσουμε άμεσα για τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της υγείας των παιδιών μας. Η μοναδική Παιδιατρική Κλινική του μοναδικού νοσοκομείου που διαθέτει το νησί μας καταρρέει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασίμης.

    Η λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής βασίζεται σε δύο γιατρούς επικουρικούς και έξι νοσηλευτές, ενώ κλήθηκε και μία παιδίατρος από το Νοσοκομείο του Ρίο να κάνει έξι εφημερίες κατά το μήνα Οκτώβριο.

    Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Κέρκυρας Κώστα Γρηγορόπουλο, έχει ήδη ζητηθεί μία ακόμη θέση ενός τρίτου επικουρικού παιδιάτρου, που θα καλυφθεί τον ερχόμενο μήνα.

    Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας (Ε.Γ.ΕΣΥ.Κ), Φοίβος Κακαβίτσας, «το Νοσοκομείο Κέρκυρας νοσεί, καθώς μέχρι τέλους του χρόνου λήγει και η θητεία επτά επικουρικών ιατρών, ενώ η Παιδιατρική Κλινική είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, αφού οι δύο εναπομείναντες ιατροί δεν θα αντέξουν άλλο. Εμείς θα δώσουμε μάχη για να παραμείνει όρθιο το Νοσοκομείο Κέρκυρας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κακαβίτσας, ο οποίος αναμένεται αύριο με αντιπροσωπεία και άλλων ιατρών του Ε.Γ.ΕΣΥ.Κ και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, να βρεθούν στην Πάτρα, στην 6Η ΔΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα των ζητημάτων.

    «Σε πρώτη φάση αυτό που ζητείται άμεσα από του Κερκυραίους είναι η στελέχωση της Παιδιατρικής με επαρκή αριθμό ιατρών και η άμεση λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Ευθύνης Νεογνών, καθώς η επί σειρά ετών υποτυπώδης στελέχωση και η μη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Ευθύνης υπαγορεύει τη σχεδόν καθημερινή ανάγκη διακομιδής σε άλλα νοσοκομεία, με υπέρογκο κόστος για το κράτος και τις οικογένειες. Τα ημίμετρα και οι προσωρινές λύσεις, πέρα από τους κινδύνους, τον αποπροσανατολισμό και τη δημιουργία ψευδαισθήσεων, έχουν οδηγήσει μεγάλο αριθμό ιατρών στην έξοδο από το ΕΣΥ, με αποτέλεσμα η Κέρκυρα να αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ιατρών » επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κέρκυρας Σπύρος Κασίμης και σημείωσε πως «σήμερα είναι μόνο η αρχή, αυτή η πρωτόγνωρη δράση θα είναι η αρχή του αγώνα μας για να στελεχωθεί πλήρως το νοσοκομείο μας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 October 2015 - 16:32:16 UTC