Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. Σβίγκου Η κυβέρνηση σε ασφυκτικό πλαίσιο διεκδικεί την εφαρμογή της συμφωνίας
  • [02] Υπέρ του Μεϊμαράκη τάχθηκε ο Ευρ. Στυλανίδης μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM
  • [03] Το Μάρτιο του 2016 θα είναι έτοιμο το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας
  • [04] Την Τρίτη στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί
  • [05] «Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης»
  • [06] Σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου ο νέος αναπτυξιακός νόμος, διαβεβαίωσε ο Γιώργος Σταθάκης
  • [07] Σόιμπλε: Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι το μεγαλύτερο καθήκον
  • [08] Το Πεκίνο τερματίζει την πολιτική του ενός παιδιού
  • [09] Στον μπλογκερ Ράιφ Μπαντάουι απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ
  • [10] Γ. Κατρούγκαλος: Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να μειώσει τις συντάξεις
  • [11] Στον Ευκλ. Τσακαλώτο παρέπεμψε ο Ν. Φίλης τον πρόεδρο της ΣΙΕΙΕ για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση
  • [12] Ακόμη τέσσερις νεκροί πρόσφυγες από το ναυάγιο ανοικτά της Εφταλούς
  • [13] «Εμείς Κι Ο Κόσμος ΙΙΙ» στο Μέγαρο Μουσικής
  • [14] «Πράσινο φως» για 2.000 προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών
  • [15] Συμβολικός αποκλεισμός της Εγνατίας από αγρότες και κτηνοτρόφους
  • [16] Στον μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ
  • [17] Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ-Κοροκίδα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι μαθητές μου στο ταεκβοντό μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω»
  • [18] Ιαπωνικό αυτοκίνητο μιμείται τον τρόπο οδήγησης του οδηγού

  • [01] Ρ. Σβίγκου Η κυβέρνηση σε ασφυκτικό πλαίσιο διεκδικεί την εφαρμογή της συμφωνίας

    «Ο ελληνικός λαός κατανοεί ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί, μέσα από πολλές δυσκολίες, μέσα από πολύ δύσκολες δεσμεύσεις και μέσα σ' ένα ασφυκτικό πλαίσιο, να διεκδικήσει την εφαρμογή της συμφωνίας με εκείνον τον τρόπο, ώστε οι επιπτώσεις να είναι με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Mega.

    «Η κυβέρνηση έχει αυτήν τη στιγμή να επιλύσει μία πολύ δύσκολη εξίσωση, πώς δηλαδή θα βρεθούν εκείνα τα ισοδύναμα ώστε τα χειρότερα μέτρα, όπως για παράδειγμα ένα απ' αυτά είναι ο ΦΠΑ (στην ιδιωτική εκπαίδευση), ώστε να μην εφαρμοστούν», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε: «Το success story ήταν η αφήγηση της κυβέρνησης Σαμαρά» και συμπλήρωσε ότι ο ελληνικός λαός γνώριζε ότι αυτή η αφήγηση απείχε πάρα πολύ από την πραγματικότητα, και ήταν μόνο στο μυαλό της τότε κυβέρνησης της ΝΔ.

    [02] Υπέρ του Μεϊμαράκη τάχθηκε ο Ευρ. Στυλανίδης μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM

    Ανοιχτά υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την ηγεσία της ΝΔ τάσσεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Κώστα Μπλιάτκα.

    «Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπορεί -επειδή βρίσκεται στην τελική ευθεία του πολιτικού του κύκλου- να εγγυηθεί με αξιοπιστία με σοβαρότητα και με κανόνες αργότερα, όταν θα συντελεστεί το έργο το οποίο θα έχει αναλάβει, όχι απλά την ανανέωση, αλλά την ποιοτική ανανέωση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι η εκλογική διαδικασία θα έπρεπε να ήταν πιο σύντομη για να «μην δημιουργείται θεσμικό κενό ούτε αμφιβολία και αμφισβήτησηπου μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις, τριβές, κλπ».

    Ο κ. Στυλιανίδης διαφωνεί με την εκλογή ενός εκ των υπόλοιπων τριών υποψηφίωνκαι εξηγεί τους λόγους, αναφερόμενος έμμεσα στον καθένα ξεχωριστά, χωρίς να τους κατονομάζει.

    [03] Το Μάρτιο του 2016 θα είναι έτοιμο το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας

    Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) θα συμβάλει στην εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, πριν λίγο, στην παρουσίαση του νέου επιστημονικού διευθυντή του κέντρου, αναπληρωτή καθηγητή Νίκου Θεοχαράκη.

    "Ο ρόλος του ΚΕΠΕ πρέπει να επαναπροσδιοριστεί", είπε από την πλευρά ο νέος επικεφαλής του κέντρου και ανέφερε ότι το ΚΕΠΕ θα ασχοληθεί με την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ και η Τρόικα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, όπως είπε, θα γίνουν προτάσεις για τη βελτίωσή τους όπου και αν χρειάζεται αυτό.

    Ο κ. Θεοχαράκης ανέφερε πως το ΚΕΠΕ έχει υπογράψει σύμβαση με την ελληνική Κυβέρνηση για να αναλάβει τις αξιολογήσεις συγκεκριμένων τομέων σε επίπεδο ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς της οικονομίας όπως στην αγορά τροφίμων.

    Από την πλευρά του ο υπουργός σημείωσε πως η χώρα χρειάζεται ισχυρό αναπτυξιακό σχέδιο, πολιτικές και θεσμούς οι οποίοι να μπορούν να μελετήσουν και να προκρίνουν πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και τόνισε πως το ΚΕΠΕ είναι καθοριστικός φορέας για αυτή τη διαδικασία.

    Τέλος, ο υπουργός ανέφερε πως η Κυβέρνηση προχωράει για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, την ψήφιση αναπτυξιακού νόμου αλλά και για την ίδρυση Αναπτυξιακού Συμβουλίου.

    [04] Την Τρίτη στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί

    Την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα βρεθεί στην Αθήνα ο επίτροπος επί των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, Αννίκα Μπράιτχαρντ.

    Όπως έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος επίτροπος θα συναντηθεί με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και θα ενημερωθεί για την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος.

    Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση για την εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που συνδέεται με την εκταμίευση των 2 δισ., η ίδια εκπρόσωπος επανέλαβε πως υπάρχει «σημαντική πρόοδος» και πως η σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» από τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να ολοκληρωθεί «σύντομα». Σημειώνεται πως σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group, κατά την οποία τα κράτη μέλη θα ενημερωθούν σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης, δεν αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση.

    [05] «Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης»

    «Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Σίλικον Βάλλεϊ (Silicon Valley) της Ευρώπης», υποστηρίζει ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή συνέδριο που έγινε στο Βερολίνο με θέμα «Η Ελλάδα μετά τις εκλογές. Ανασυγκρότηση της Ελλάδας, γερμανικές αναπτυξιακές ιδέες για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας», που οργάνωσε ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW).

    Έλληνας δεύτερης γενιάς ο ίδιος, γνωρίζει καλά την χώρα μας και εκφράζει την αισιοδοξία του, ότι στην Ελλάδα μπορούν να αναπτυχθούν τόσο η τεχνολογία των πληροφοριών, όσο και οι λεγόμενες«νεοφυείς επιχειρήσεις» (startups), οι οποίες είναι στη χώρα μας «ισχυρότερες από ό,τι φαντάζεται κανείς». Θα μπορούσαν μάλιστα, όπως λέει, να γίνουν η «κατεξοχήν μελλοντική ατμομηχανή της ανάπτυξης», εφόσον, βέβαια, υπάρξουν οι σχετικές προϋποθέσεις και «αξιοποιηθεί το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό».

    Ο καθηγητής Αλέξανδρος Κρητικός προτείνει «να καταργηθούν οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις και στις αγορές προϊόντων» και να πάψει η Ελλάδα να «βασανίζει τους επιχειρηματίες». Ως λύση για να αντιμετωπισθεί «το δραματικό πρόβλημα» της μετανάστευσης και των καινοτόμων επιχειρήσεων, θεωρεί το «γκρέμισμα του γελοίου γραφειοκρατικού μηχανισμού», την ηλεκτρονική έναρξη, λειτουργία και παύση των επιχειρήσεων, την κατάργηση της πολυνομίας, την ταχεία απόδοση δικαιοσύνης, και ένα φιλικό προς την ανάπτυξη φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις.

    [06] Σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου ο νέος αναπτυξιακός νόμος, διαβεβαίωσε ο Γιώργος Σταθάκης

    «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα τεθεί σε λειτουργία από 1/1/2016. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαβούλευση με 120 κοινωνικούς φορείς και είμαστε πολύ κοντά να τον καταθέσουμε».

    Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

    «Η νεανική επιχειρηματικότητα θα αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης της χώρας. Δίνουμε προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα της, και αυτό αποτυπώνεται έντονα τόσο στον νέο αναπτυξιακό νόμο, όσο και στα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ», επισήμανε ο κ. Σταθάκης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και θετικό να τεθεί σε ισχύ ο νέος αναπτυξιακός νόμος από το νέο έτος, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες αξιοποιήσεις του νέου ΕΣΠΑ, ώστε -όπως είπε- να απορροφηθούν τα σημαντικά κονδύλια ύψους 22 δισ. ευρώ.

    [07] Σόιμπλε: Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι το μεγαλύτερο καθήκον

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι πλέον το μεγαλύτερο καθήκον της πολιτικής, προσθέτοντας όμως ότι η βοήθεια προς τους πρόσφυγες δεν μπορεί να είναι χωρίς όρια.

    «Πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι και αναζητούν βοήθεια σε εμάς, διαφορετικά η Ευρώπη δεν θα είναι Ευρώπη», υπογράμμισε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

    Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι: «Φυσικά είναι αλήθεια ότι αυτή η βοήθεια, όπως και τα πάντα στη ζωή, δεν μπορεί να είναι χωρίς όρια».

    Η εισροή των προσφύγων στη Γερμανία «δεν μπορεί να είναι χωρίς όρια αν επιθυμούμε να μην χάσουμε την ικανότητά μας να προσφέρουμε βοήθεια και καταφύγιο και στο μέλλον», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός.

    [08] Το Πεκίνο τερματίζει την πολιτική του ενός παιδιού

    Η κινεζική κυβέρνηση τερματίζει τη λεγόμενη πολιτική του ενός παιδιού και επιτρέπει σε όλα τα ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά.

    Η ιστορικής σημασίας απόφαση αποτελεί συνέχεια της χαλάρωσης του μέτρου πριν από δύο χρόνια, όταν το Πεκίνο επέτρεψε σε κάθε ζευγάρι Κινέζων να αποκτά δύο παιδιά αν ο ένας από τους γονείς ήταν ο ίδιος μοναχοπαίδι.

    Η απόφαση έχει στόχο να διορθώσει την ανησυχητική δυσαναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών και να εξαλείψει τη γήρανση του πληθυσμού.

    [09] Στον μπλογκερ Ράιφ Μπαντάουι απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ

    Στον Ράιφ Μπαντάου, μπλόγκερ ακτιβιστή από τη Σαουδική Αραβία, απένειμε σήμερα το Βραβείο Ζαχάρωφ για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Την απόφαση της απονομής ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς.

    Για τη δράση του ο Ράιφ Μπαντάουι κατηγορήθηκε για αποστασία και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε δεκαετή φυλάκιση, 1.000 ραβδισμούς και μεγάλο χρηματικό ποσό.

    Η ιστοσελίδα του, που ονομαζόταν «Ελεύθερο δίκτυο Φιλελευθέρων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας», θεωρήθηκε ως προσβολή για το Ισλάμ.

    [10] Γ. Κατρούγκαλος: Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να μειώσει τις συντάξεις

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο CNN Greece και επισημαίνοντας τη σημασία θεσμοθέτησης εθνικής σύνταξης που θα προστατεύει από τη φτώχεια.

    Σε ερώτηση για το εάν θα μειωθούν τελικά οι συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να μειώσει τις συντάξεις αλλά να διαμορφώσει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

    "Ο στόχος μας δεν είναι να μειώσουμε συντάξεις. Αυτό το έκαναν οι προηγούμενοι. Δέκα μειώσεις είχαμε μέσα στη μνημονιακή περίοδο. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε το σύστημα βιώσιμο, μειώνοντας όσο μπορούμε την δαπάνη που επιβαρύνει το κράτος, αλλά με έναν τέτοιο τρόπο που να μην επιβαρυνθούν προφανώς οι μικρότερες συντάξεις", επισήμανε.

    Διασαφήνισε περαιτέρω ότι "αυτό που θέλουμε εμείς να μην κάνουμε είναι οριζόντιες μειώσεις με ένα αυθαίρετο κριτήριο, γιατί είναι αυθαίρετο κριτήριο να πούμε ότι για τα 1.500 ευρώ θα πρέπει να μειωθεί η σύνταξη".

    [11] Στον Ευκλ. Τσακαλώτο παρέπεμψε ο Ν. Φίλης τον πρόεδρο της ΣΙΕΙΕ για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση

    Στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρέπεμψε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, τον πρόεδρο του ΔΣ του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ), Χαράλαμπο Κυραϊλίδη, για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν νωρίτερα στο υπουργείο.

    Ο κ. Φίλης εξέφρασε την ελπίδα να δείξουν κατανόηση όλοι οι ενδιαφερόμενοι και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Επίσης, επανέλαβε τη θέση του ότι θα επιστρέψει στο υπουργείο η ευθύνη εποπτείας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με την επανασύσταση της διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

    Ο κ. Κυραϊλίδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, εξέφρασε την ικανοποίησή του γι' αυτή την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου, αλλά και την αγωνία του για το θέμα του ΦΠΑ.

    [12] Ακόμη τέσσερις νεκροί πρόσφυγες από το ναυάγιο ανοικτά της Εφταλούς

    Τέσσερις ακόμα νεκροί προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων του χθεσινού μεγάλου ναυαγίου με πρόσφυγες, ανοικτά της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο. Το ναυάγιο συνέβη χθες στις 4.00 το απόγευμα και πλέον ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει στο οκτώ.

    Από ακτή νότια της Μήθυμνας περισυνελέγησαν σήμερα το μεσημέρι τέσσερις σοροί, δυο παιδιών ηλικίας τριών περίπου ετών - το ένα αγοράκι και το άλλο κοριτσάκι - και δυο ενηλίκων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

    Χθες από τη θάλασσα ανασύρθηκαν τρεις σοροί, δύο αγοριών ηλικίας περίπου έξι και ενός έτους αντίστοιχα και ενός ενήλικου άνδρα. Κατά τη διάρκεια της νύκτας επίσης, κατέληξε στο Νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί και νοσηλευόταν, άλλο ένα μικρό κορίτσι.

    Ας σημειωθεί ότι στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης νοσηλεύονται 15 παιδιά, ενώ τρία μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση αεροπλάνου τύπου C130 σε ειδική παιδιατρική ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας.

    Οι διασωθέντες ναυαγοί ανέρχονται σε 242 άτομα ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. Επίσημα, από μαρτυρίες συγγενών και φίλων τους που επέβαιναν στο σκάφος, αγνοούνται 32 άτομα όμως άλλες μαρτυρίες ανεβάζουν μέχρι και σε 350 τους επιβαίνοντες, άρα οι πιθανοί αγνοούμενοι μπορεί να υπερβαίνουν τους 100.

    [13] «Εμείς Κι Ο Κόσμος ΙΙΙ» στο Μέγαρο Μουσικής

    Μία διπλή επέτειος, τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Νήλσεν και του Γιαν Σιμπέλιους, είναι η αφορμή για την τρίτη κατά σειρά συναυλία του φετινού θεματικού κύκλου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Εμείς κι ο κόσμος», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, στις 20:30, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας, αναλόγως προσανατολισμένο, υπό τη μουσική διεύθυνση του Εσθονού μαέστρου Μήκελ Κύτσον, στην πρώτη συνεργασία του με την ΚΟΑ, έχει μία «επιπλέον ιδιότητα που χαροποιεί ιδιαίτερα την Ορχήστρα». Ο σολίστ στο «Κοντσέρτο για κλαρινέτο» του Νήλσεν, είναι ο προερχόμενος από τους κόλπους της, διεθνώς καταξιωμένος, πολυβραβευμένος, κορυφαίος κλαρινετίστας της ΚΟΑ Σπύρος Μουρίκης.

    Επίσης, στη συναυλία θα ακουστούν η «Δεύτερη Συμφωνία» του Γιαν Σιμπέλιους και η «Εισαγωγή σ' ένα δράμα», ένα από τα πιο γνωστά έργα του Αντίοχου Ευαγγελάτου.

    Γραμμένη το 1937 από τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, η «Εισαγωγή σ' ένα δράμα», με την οποία θα ξεκινήσει η συναυλία, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα δύο κυρίως θέματά της έχουν εντελώς αντιθετικούς μεταξύ τους χαρακτήρες, ορμητικό και ζωηρό το πρώτο και λυρικό το δεύτερο. Το έργο έκανε πρεμιέρα την άνοιξη του 1938 υπό τη διεύθυνση του Φιλοκτήτη Οικονομίδη και έκτοτε παρουσιάστηκε πολλές φορές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    [14] «Πράσινο φως» για 2.000 προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

    Ξεκινούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 2.000 εκπαιδευτικών ως αναπληρωτών και ωρομισθίων, με σύμβαση ορισμένου χρόνου για χρονικό διάστημα 10 μηνών, μετά από σχετική σημερινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

    Οι προσλήψεις αφορούν στο σύνολο των σχολικών μονάδων -πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και όλες τις δομές ειδικής αγωγής, για το σχολικό έτος 2015-2016.

    [15] Συμβολικός αποκλεισμός της Εγνατίας από αγρότες και κτηνοτρόφους

    Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας (και στα δύο ρεύματα), προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για τα προωθούμενα μέτρα, κυρίως για το ασφαλιστικό και φορολογικό τους.

    «Θα μείνουμε πεζοί πάνω στο οδόστρωμα για καμιά ώρα το πολύ» επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

    [16] Στον μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ

    Στον Ράιφ Μπαντάου, μπλόγκερ ακτιβιστή από τη Σαουδική Αραβία, απένειμε σήμερα το Βραβείο Ζαχάρωφ για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Την απόφαση της απονομής ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς.

    Για τη δράση του ο Ράιφ Μπαντάουι κατηγορήθηκε για αποστασία και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε δεκαετή φυλάκιση, 1.000 ραβδισμούς και μεγάλο χρηματικό ποσό.

    Η ιστοσελίδα του, που ονομαζόταν «Ελεύθερο δίκτυο Φιλελευθέρων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας», θεωρήθηκε ως προσβολή για το Ισλάμ.

    [17] Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ-Κοροκίδα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι μαθητές μου στο ταεκβοντό μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω»

    Ο γενικός κανόνας είναι πως μια άτυχη στιγμή μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή ενός ανθρώπου... Μπορεί να του αλλάξει τη ζωή από τη μια στιγμή στην άλλη... Για κάποιον όμως που έχει μάθει να αγωνίζεται και να μάχεται, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά -ελέω ταεκβοντό-, τα δεδομένα σαφώς μπαίνουν σε μια διαφορετική διάσταση. Η Δήμητρα Κοροκίδα, πρωταθλήτρια ταεκβοντό (Πούμσε) πριν από το ατύχημα αντιμετώπισε με περίσσιο θάρρος το ατύχημα που είχε πριν από 10 χρόνια με το μηχανάκι που οδηγούσε. Παρά την αναπηρία της, εξακολουθεί να διατηρεί σχολή ταεκβοντό στο Χαλάνδρι, ενώ εδώ και μερικά 24ωρα και συγκεκριμένα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στη σφαίρα, έχει βάλει... πλώρη για Ρίο και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Όπως εξομολογήθηκε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) με αφορμή το χρυσό μετάλλιο, ο αγώνας που δίνει είναι καθημερινός, όμως, χάρη στην αγάπη που της δίνουν οι μαθητές της στο ταεκβοντό, εκείνη βρίσκει τη δύναμη να συνεχίζει...

    [18] Ιαπωνικό αυτοκίνητο μιμείται τον τρόπο οδήγησης του οδηγού

    Η τεχνολογία καλπάζει και οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία των καταναλωτών.

    Στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκίνητου του Τόκιο, παρουσιάζονται οι τελευταίες δημιουργίες των εταιρειών αυτοκινήτων, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις νέες ιδέες που έχουν κυρίως οι ιαπωνικές μάρκες.

    Η Nissan παρουσιάζει το πρωτότυπο IDS Concept, ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο οχήμα μηδενικών εκπομπών ρύπων, που έχει το προσθετό πλεονέκτημα της εξελιγμένης αυτόνομης οδήγησης.

    Όταν ο οδηγός επιλέξει τον Αυτόματο Πιλότο, αναθέτοντας με αυτόν τον τρόπο την οδήγηση στο ίδιο το όχημα, οι επιδόσεις και η συμπεριφορά του στο φρενάρισμα ή την επιτάχυνση, γίνονται μιμούμενο το στυλ και τις προτιμήσεις του οδηγού.

    Στη Χειροκίνητη Λειτουργία, ο οδηγός έχει τον έλεγχο. Η γραμμική επιτάχυνση και το στρίψιμο σε στροφές είναι άμεσο. Ωστόσο, χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο οδηγός, το IDS Concept συνεχίζει να του παρέχει βοήθεια. Αισθητήρες παρακολουθούν συνεχώς τις συνθήκες και κάθε δυνατή βοήθεια είναι διαθέσιμη, ακόμη και όταν ο οδηγός έχει τον έλεγχο. Σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου, το IDS Concept θα βοηθήσει τον οδηγό στο να πράξει τις απαραίτητες ενέργειες.

    Εκτός από τη δυνατότητα μάθησης, το σύστημα AI επικοινωνεί σαν ένας προσεκτικός συνοδηγός. Από τις πληροφορίες σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, μέχρι το πρόγραμμα του οδηγού για τις προσωπικές του δραστηριότητες, η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει ό,τι χρειάζεται ο οδηγός του μέλλοντος. Με το IDS Concept, η Nissan θέλει να συμβάλει στη μείωση των ατυχημάτων.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 October 2015 - 12:32:36 UTC