Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την πρώτη μονάδα απεξάρτησης στην Ελλάδα, μέσα σε φυλακές θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός
  • [02] Για πολιτική χυδαιότητα κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Α. Γεωργιάδη
  • [03] Β. Μεϊμαράκης:Η κατάσταση εμπνέει ανησυχία γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει τις πρέπουσες αποφάσεις
  • [04] Στον Ευκλ. Τσακαλώτο παρέπεμψε ο Ν. Φίλης τον πρόεδρο της ΣΙΕΙΕ για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση
  • [05] Το Μάρτιο του 2016 θα είναι έτοιμο το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας
  • [06] Πρ.Παυλόπουλος: Η ΕΕ να αναγνωρίσει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού
  • [07] Οι δημοσκοπήσεις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία
  • [08] Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά της τέως Γ.Γ.Δ.Ε. Κατερίνας Σαββαϊδου
  • [09] Παγκρήτια κινητοποίηση και συλλαλητήριο των αγροτών
  • [10] Πάνω από 5.000 οι αφίξεις προσφύγων στο τελευταίο 24ωρο
  • [11] Η δημιουργία διακρατικών φορέων στις άμεσες προτεραιότητές μας, λέει στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Γ.Τσιρώνης
  • [12] Πρ. Παυλόπουλος: Να συμβάλει η ΕΕ για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία
  • [13] Ακόμη τέσσερις νεκροί πρόσφυγες από το ναυάγιο ανοικτά της Εφταλούς
  • [14] Στις αρχές του 2016 θα ξεκινήσει το Project Loon της Google
  • [15] ΑΕΚ-Γκουστάβο Πογέτ: Ενας Ουρουγουανός... από το Λονδίνο
  • [16] ΑΕΚ: Νέος προπονητής ο Γκουστάβο Πογέτ
  • [17] Ο Μίχαελ Σκίμπε στον πάγκο της εθνικής ομάδας
  • [18] Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ-Κοροκίδα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι μαθητές μου στο ταεκβοντό μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω»

  • [01] Την πρώτη μονάδα απεξάρτησης στην Ελλάδα, μέσα σε φυλακές θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός

    Την πρώτη στην Ελλάδα μονάδα απεξάρτησης μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα, που θα στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα των φυλακών Διαβατών, θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ, η Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 84 άτομα, τα οποία θα ακολουθούν το πρόγραμμά της σε καθημερινή 24ώρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατουμένους. Η διώροφη πτέρυγα που τη φιλοξενεί έχει διαμορφωθεί κατάλληλα από το ΚΕΘΕΑ και διαθέτει στο ισόγειο μαγειρεία, τραπεζαρία, αίθουσες συναντήσεων και αυτόνομο χώρο προαυλισμού και άθλησης, ενώ στον πρώτο όροφο έχουν διαμορφωθεί κελιά τριών ατόμων. Την ευθύνη για την καθαριότητα του χώρου και την προετοιμασία των γευμάτων θα έχουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι.

    [02] Για πολιτική χυδαιότητα κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Α. Γεωργιάδη

    Την καταδίκη δηλώσεων του Άδωνι Γεωργιάδη, στις οποίες «παρομοιάζει την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία» ζητά από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και τους άλλους συνυποψήφιούς του, ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί τον κ. Γεωργιάδη για πολιτική χυδαιότητα.

    «Σε σημερινή ραδιοφωνική εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ, ο βουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεπέρασε κάθε όριο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει ότι «μια ημέρα μετά την επέτειο του ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο φασισμό και το ναζισμό, ο Α. Γεωργιάδης παρομοιάζει την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, κατασκευάζοντας ιστορικές αναλογίες αντίστοιχες με το επίπεδο βιβλίων που έχει κατά καιρούς προωθήσει από την εκπομπή του.«Είμαστε συνηθισμένοι στις πολιτικές χυδαιότητες του κ. Γεωργιάδη, αλλά αυτό δεν τις κάνει ούτε λιγότερο επικίνδυνες, ούτε λιγότερο αποκρουστικές. Γι? αυτό τον λόγο, θέλουμε να θεωρούμε αυτονόητη την καταδίκη των δηλώσεών του κ. Γεωργιάδη από την ηγεσία της ΝΔ και από τους υπόλοιπους συνυποψήφιούς του», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [03] Β. Μεϊμαράκης:Η κατάσταση εμπνέει ανησυχία γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει τις πρέπουσες αποφάσεις

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος υποστήριξε ότι «όπως εξελίσσεται η κατάσταση, εμπνέει ανησυχία γιατί η κυβέρνηση αντί να σοβαρευτεί και να πάρει τις πρέπουσες αποφάσεις είναι όμηρος στις ιδεοληψίες της, αιχμάλωτη σε ιδεοληψίες οι οποίες δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε κρίσιμες αποφάσεις».

    Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για ανικανότητα και ανεπάρκεια της κυβέρνησης που μας οδηγούν ακόμη πιο βαθιά στην κρίση και την κατηγόρησε πώς αντί να ψάχνει ισοδύναμα, προσπαθεί να βρει πρόσθετα μέτρα σε περικοπές, σε έκτακτη εισφορά και σε νέους φόρους.

    «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    [04] Στον Ευκλ. Τσακαλώτο παρέπεμψε ο Ν. Φίλης τον πρόεδρο της ΣΙΕΙΕ για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση

    Στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρέπεμψε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, τον πρόεδρο του ΔΣ του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ), Χαράλαμπο Κυραϊλίδη, για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν νωρίτερα στο υπουργείο.

    Ο κ. Φίλης εξέφρασε την ελπίδα να δείξουν κατανόηση όλοι οι ενδιαφερόμενοι και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Επίσης, επανέλαβε τη θέση του ότι θα επιστρέψει στο υπουργείο η ευθύνη εποπτείας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με την επανασύσταση της διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

    Ο κ. Κυραϊλίδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, εξέφρασε την ικανοποίησή του γι' αυτή την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου, αλλά και την αγωνία του για το θέμα του ΦΠΑ.

    [05] Το Μάρτιο του 2016 θα είναι έτοιμο το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας

    Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) θα συμβάλει στην εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, πριν λίγο, στην παρουσίαση του νέου επιστημονικού διευθυντή του κέντρου, αναπληρωτή καθηγητή Νίκου Θεοχαράκη.

    "Ο ρόλος του ΚΕΠΕ πρέπει να επαναπροσδιοριστεί", είπε από την πλευρά ο νέος επικεφαλής του κέντρου και ανέφερε ότι το ΚΕΠΕ θα ασχοληθεί με την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ και η Τρόικα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, όπως είπε, θα γίνουν προτάσεις για τη βελτίωσή τους όπου και αν χρειάζεται αυτό.

    Ο κ. Θεοχαράκης ανέφερε πως το ΚΕΠΕ έχει υπογράψει σύμβαση με την ελληνική Κυβέρνηση για να αναλάβει τις αξιολογήσεις συγκεκριμένων τομέων σε επίπεδο ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς της οικονομίας όπως στην αγορά τροφίμων.

    Από την πλευρά του ο υπουργός σημείωσε πως η χώρα χρειάζεται ισχυρό αναπτυξιακό σχέδιο, πολιτικές και θεσμούς οι οποίοι να μπορούν να μελετήσουν και να προκρίνουν πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και τόνισε πως το ΚΕΠΕ είναι καθοριστικός φορέας για αυτή τη διαδικασία.

    Τέλος, ο υπουργός ανέφερε πως η Κυβέρνηση προχωράει για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, την ψήφιση αναπτυξιακού νόμου αλλά και για την ίδρυση Αναπτυξιακού Συμβουλίου.

    [06] Πρ.Παυλόπουλος: Η ΕΕ να αναγνωρίσει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού

    Στην αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού Λαού για να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, από τους Ευρωπαίους, με αφορμή το Euroworking Group, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Είναι μια ευκαιρία και στο Euroworking, το οποίο θα συγκληθεί, να αναγνωρίσει όλη αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε «Να αναγνωρίσουν όλες αυτές τις θυσίες που έχουν γίνει από την πλευρά του ελληνικού Λαού για να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη και θεωρώ ότι και όλες οι Πολιτικές δυνάμεις, όπως μέχρι σήμερα σε αυτό το μεγάλο σκοπό έχουν δείξει την υπευθυνότητά που έδειξαν και θα το συνεχίσουν, ώστε εμείς να είμαστε εκείνοι, οι οποίοι θα έχουμε τη δυνατότητα να απαιτήσουμε πραγματικά αυτό που ανήκει στον τόπο μας».

    Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι «γενικά πάμε καλά με την προετοιμασία» και τόνισε ότι «περιμένουμε το Σάββατο τα τελικά στοιχεία από την ΕΚΤ για τις ανάγκες των Τραπεζών, μέχρι την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο Νόμος και την Δευτέρα αρχίζει μετά η διαδικασία», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να είναι μια επιτυχής διαδικασία.

    Παράλληλα, τόνισε ότι είναι βασικό να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και συμπλήρωσε ότι και στις υποχρεώσεις μας θα ανταποκριθούμε αλλά και το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα θα υλοποιήσουμε γιατί η ανάγκη για αλλαγή είναι έντονη και αναγνωρισμένη από όλους.

    Δήμητρα Κατσιμεντέ

    [07] Οι δημοσκοπήσεις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία

    Τρεις μέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, έχει διαμορφωθεί κλίμα που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι και αυτή τη φορά δεν θα προκύψει αυτοδυναμία, αν και μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) με 47%, ποσοστό αρκετά διαφορετικό από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων των τελευταίων μηνών.

    Η πρώτη από τις τρεις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που ανήκει στην εταιρεία «Gezizi» δίνει στο ΚΔΑ 41,3% και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) με 27%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΚΕΚ) με 15,6% και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (ΚΔΛ) με 12,5%.

    [08] Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά της τέως Γ.Γ.Δ.Ε. Κατερίνας Σαββαϊδου

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην τέως Γ.Γ.Δ.Ε. Κατερίνα Σαββαϊδου.

    Η δίωξη, που γίνεται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, αφορά την υπόθεση προστίμου σε εταιρεία.

    Το πρόστιμο παραμένει ανείσπρακτο μετά από απόφαση της κ. Σαββαϊδου να επανεξετασθεί.

    [09] Παγκρήτια κινητοποίηση και συλλαλητήριο των αγροτών

    Παγκρήτια κινητοποίηση με συλλαλητήριο των αγροτών πραγματοποιείται σήμερα στο Ηράκλειο για τα νέα φορολογικά μέτρα και την υπερφολόγιση τους, όπως την χαρακτηρίζουν, τονίζοντας ότι είναι άδικη και θα τους οδηγήσει σε αφανισμό κάνοντας λόγο «για την αρχή» από τους ίδιους, ενός μεγάλου αγώνα.

    Μετά τη μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης - που προκάλεσε σοβαρά κυκλοφορικά προβλήματα - οι διαδηλωτές κατέληξαν πριν από λίγο στην πλατεία Ελευθερίας και ανάρτησαν στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης πανό με το σύνθημα «Χωρίς αγροτιά δεν υπάρχει ζωή».

    Οι αγρότες παραμένουν στο χώρο εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους αλλά και την ανησυχία τους για το μέλλον, όχι μόνο των ίδιων αλλά και της αγροτικής παραγωγής και γενικότερα της οικονομίας, ενώ αναμένουν και την συμμετοχή άλλων αγροτών που, λογω της κυκλοφορικής συμφόρησης, δεν έχουν φθάσει μέχρι στιγμής στην πλατεία Ελευθερίας.

    «Τα σκληρά φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση, πλήττουν όχι μόνο τον αγροτικό κόσμο, αλλά το σύνολο των παραγωγικών τάξεων της χώρας και οδηγούν στη διάλυση της οικονομίας» τονίζουν οι οργανωτές ζητώντας από την Κυβέρνηση να σκύψει με προσοχή πάνω από τα αγροτικά προβλήματα και να φροντίσει για την άμεση επίλυσή τους.

    [10] Πάνω από 5.000 οι αφίξεις προσφύγων στο τελευταίο 24ωρο

    Τα ναυάγια με τους νεκρούς, οι φουρτουνιασμένες θάλασσας και τα μποφόρ δεν πτοούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που συνεχίζουν να φτάνουν στις ακτές της Λέσβου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 9.00 το πρωί χθες Τετάρτη, μέχρι και σήμερα Πέμπτη στις 9.00 το πρωί, στο κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών στη Μόρια καταγράφτηκαν συνολικά 5.121 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι παρά τις επικρατούσες άσχημες καιρικές συνθήκες ο αριθμός των αφίξεων το ίδιο 24ωρο, πιθανά να ξεπέρασε τις 6.000.

    [11] Η δημιουργία διακρατικών φορέων στις άμεσες προτεραιότητές μας, λέει στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Γ.Τσιρώνης

    Τα πλημμυρικά φαινόμενα και η διαχείριση των υδάτινων όγκων των ποταμών στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη δημιουργία διακρατικού φορέα με τις γειτονικές χώρες, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

    Μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή των Νίκου Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη, ο κ. Τσιρώνης, προανήγγειλε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η δημιουργία αντίστοιχων φορέων, για κάθε ποταμό ξεχωριστά, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ) και έκανε γνωστό ότι οι πρωτοβουλίες θα μεθοδευτούν άμεσα.

    Όπως υπογραμμίζει, σε επίπεδο ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Υδάτων, ωριμάζει η σκέψη να δημιουργηθεί ένας διακρατικός φορέας για τα νερά κάθε ποταμού, ένας ξεχωριστός φορέας στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών απ' όπου διέρχονται μεγάλοι ποταμοί, όπως ο Δούναβης, γιατί - όπως είπε χαρακτηριστικά- δεν είναι δυνατόν χωρίς ενιαίο φορέα, στον οποίο προφανώς θα παίρνονται ενιαίες αποφάσεις, να μιλάμε για διαχείριση νερού.

    "Μιλάμε για μόνιμο φορέα για κάθε ποτάμι που θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις και σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Είναι κάτι που πρόκειται να μεθοδευτεί άμεσα" υπογράμμισε.

    [12] Πρ. Παυλόπουλος: Να συμβάλει η ΕΕ για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία

    Σαφές μήνυμα ότι στα δικά της όρια, η Ελλάδα καθορίζει κυριάρχως τα σύνορα της Ευρώπης καθώς και τον τρόπο φύλαξής τους, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Στάινμαϊερ, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Στάινμαϊερεξέφρασε την εκτίμηση και τον σεβασμό του στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου και εξήρε τη δική του συμβολή για την προάσπιση της ευρωπαϊκής ιδέας. Προσδιόρισε μάλιστα για τις 18 Ιανουαρίου την επίσημη επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στο Βερολίνο.

    "Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορά της καθορίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο κυρίως. Αυτά τα σύνορα είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως ορίζονται με κυρίαρχο τρόπο από τα κράτη-μέλη. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί, αλλά το ποια είναι τα σύνορα και ποιος είναι ο τρόπος που θα τα προστατεύσουμε είναι θέμα Κυριαρχίας του κάθε κράτους και αυτό το καθορίζουμε εμείς" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι η καταλληλότερη δύναμη για να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο, διότι γνωρίζει πολύ περισσότερο τι σημαίνει Άνθρωπος, τι σημαίνει ανάγκη να προστατεύσουμε τον Άνθρωπο, να αναδείξουμε τις αρχές και τις αξίες με βάση τις οποίες γεννήθηκε η Ευρώπη.

    Μάλιστα, ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Ελλάδα θα συμβάλλει, αλλά σε συνεργασία με την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, "Γνωρίζετε ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Μένουμε σταθεροί σε αυτές παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα οικονομικά. Εμείς θα υπερασπιστούμε τον 'Ανθρωπο, θα συνεργαστούμε και θέλουμε την συνεργασία με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως με την Γερμανία, προσβλέπουμε στην αλλαγή του FRONTEX, ώστε να γίνει μια πραγματική δύναμη για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας και να τα προστατεύσουμε.

    Από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Στάινμάϊερυποστήριξε ότι δεν θα οδηγηθούμε πουθενά εάν ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο (αναφορικά με το προσφυγικό) και υπογράμμισε ότι χρειάζεται Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική επί του θέματος.

    Μάλιστα, παρατήρησε ότι για όλα αυτά χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη αλλά και καταμερισμός των βαρών.

    Ο Γερμανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στις ελληνογερμανικές σχέσεις υπογραμμίζοντας ότι επλήγησαν από παρανοήσεις και τόνιε ότι πρέπει να επανέλθουν οι παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδος-Γερμανίας.

    [13] Ακόμη τέσσερις νεκροί πρόσφυγες από το ναυάγιο ανοικτά της Εφταλούς

    Τέσσερις ακόμα νεκροί προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων του χθεσινού μεγάλου ναυαγίου με πρόσφυγες, ανοικτά της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο. Το ναυάγιο συνέβη χθες στις 4.00 το απόγευμα και πλέον ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει στο οκτώ.

    Από ακτή νότια της Μήθυμνας περισυνελέγησαν σήμερα το μεσημέρι τέσσερις σοροί, δυο παιδιών ηλικίας τριών περίπου ετών - το ένα αγοράκι και το άλλο κοριτσάκι - και δυο ενηλίκων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

    Χθες από τη θάλασσα ανασύρθηκαν τρεις σοροί, δύο αγοριών ηλικίας περίπου έξι και ενός έτους αντίστοιχα και ενός ενήλικου άνδρα. Κατά τη διάρκεια της νύκτας επίσης, κατέληξε στο Νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί και νοσηλευόταν, άλλο ένα μικρό κορίτσι.

    Ας σημειωθεί ότι στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης νοσηλεύονται 15 παιδιά, ενώ τρία μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση αεροπλάνου τύπου C130 σε ειδική παιδιατρική ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας.

    Οι διασωθέντες ναυαγοί ανέρχονται σε 242 άτομα ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. Επίσημα, από μαρτυρίες συγγενών και φίλων τους που επέβαιναν στο σκάφος, αγνοούνται 32 άτομα όμως άλλες μαρτυρίες ανεβάζουν μέχρι και σε 350 τους επιβαίνοντες, άρα οι πιθανοί αγνοούμενοι μπορεί να υπερβαίνουν τους 100.

    [14] Στις αρχές του 2016 θα ξεκινήσει το Project Loon της Google

    Με στόχο να υπάρχει πρόσβαση στο Internet σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Γης, η Google ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει από το επόμενο έτος το «Project Loon».

    Το εγχείρημα αφορά τεράστια μπαλόνια τα οποία θα πετούν σε ύψος μεγαλύτερο αυτού όπου πετούν τα αεροσκάφη και στην ουσία θα αποτελούν «πομπούς» για την παροχή υπηρεσιών του Διαδικτύου ακόμα και στις πιο απόκρημνες περιοχές, όπου η πρόσβαση στο Internet είναι σχεδόν αδύνατη.

    Η εταιρεία Alphabet που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το εγχείρημα αυτό για λογαριασμό της Google ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να συνεργαστεί με τρεις κορυφαίους παρόχους κινητής τηλεφωνίας του δικτύου τηλεπικοινωνιών της Ινδονησίας, ώστε να ξεκινήσουν τα πρώτα δοκιμαστικά, πιθανόν στις αρχές του επόμενου 2016.

    [15] ΑΕΚ-Γκουστάβο Πογέτ: Ενας Ουρουγουανός... από το Λονδίνο

    Παραφράζοντας το μιούζικαλ του 1951, «Ενας Αμερικανός στο Παρίσι», ο Γκουστάβο Πογέτ ήταν για δεκαετίες ένας Ουρουγουανός στο Λονδίνο. Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ μπορεί να έχει γεννηθεί στο Μοντεβιδέο, όμως η κουλτούρα του επηρεάστηκε τα μάλα από την Premier League και την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου θήτευσε τα τελευταία επτά χρόνια της ποδοσφαιρικής καριέρας του (Τσέλσι 1997-2001, Τότεναμ 2001-2004). Εκεί διαμένει μόνιμα η σύζυγός του, Μαντελόν και οι δύο γιοί του, ο 22χρονος τελειόφοιτος οικονομικών, Ματίας και ο 20χρονος Ντιέγκο, μέσος της Γουέστ Χαμ και στέλεχος όλων των μικρών εθνικών ομάδων της Αγγλίας, αλλά και της U20 της Ουρουγουάης!

    Παράλληλα, η προπονητική εμπειρία του προέρχεται εξ ολοκλήρου από την Αγγλία. Αρχικά ως βοηθός στη Σουϊντον, τη Λιντς και την Τότεναμ, αργότερα ως πρώτος στη Μπράιτον και τη Σάντερλαντ. Έτσι, ο Γκουστάβο έγινε «Γκας» και υιοθέτησε τον αγγλικό τρόπο ζωής. Το βρετανικό φλέγμα, τη γλώσσα του σώματος, τις ενδυματολογικές προπονήσεις. Αυτά φέρνει μαζί του στην Ελλάδα, από τη στιγμή που αποφάσισε να εγκαταλείψει για πρώτη φορά την -τα τελευταία 18 χρόνια- πατρίδα του, για να εγκατασταθεί στη χώρα μας και να πηγαινοέρχεται καθημερινά στα Σπάτα.

    Εδώ θα γιορτάσει σε λίγες ημέρες τα 47α γενέθλιά του (ημερ. γεν. 15/11/1968), φιλοδοξώντας να οδηγήσει την ΑΕΚ στην επιτυχία. Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα αφήσει το στίγμα του, όπως έχει κάνει από όποια ομάδα κι αν πέρασε, είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής.

    Μόλις 26 συμμετοχές είχε ο Πογέτ στην εθνική Ουρουγουάης, μολονότι θεωρείτο ένας εξαιρετικός επιθετικός χαφ με μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα. Συνέπεσε, όμως, με τον αξεπέραστο Εντζο Φραντσέσκολι. Παρ? όλα αυτά, η ηγετική φυσιογνωμία του φάνηκε στο γεγονός ότι η «τσελέστε» κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα 1995, τη μοναδική διοργάνωση που ο Πογέτ ήταν βασικός κι αναντικατάστατος. Έστω κι αν χρειάστηκε να μετατοπιστεί στο άκρο της μεσαίας γραμμής, για να χωρέσει μαζί με τον Φραντσέσκολι. Αποτέλεσμα: ο μεγάλος Εντζο αναδείχθηκε MVP του τουρνουά και ο Πογέτ μπήκε στην καλύτερη ενδεκάδα!

    Σε συλλογικό επίπεδο, έμεινε επτά χρόνια στη Σαραγόσα (1990-1997) με την οποία κατέκτησε δύο διαδοχικούς τίτλους: το Copa del Rey το 1994 και το κύπελλο Κυπελλούχων το 1995, νικώντας 2-1 την Άρσεναλ στον τελικό με το απίθανο γκολ του Ναγίμ στο 119΄. Το 1998 επανέλαβε το ίδιο επίτευγμα, κατακτώντας το κύπελλο Κυπελλούχων στην πρώτη χρονιά του με την Τσέλσι (1-0 τη Στουτγκάρδη), λίγους μήνες αργότερα πήρε και το Ευρωπαϊκό Super Cup (1-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης) ενώ το 2000 «σήκωσε» το κύπελλο Αγγλίας.

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ

    Τον Ιούλιο του 2006 ακολούθησε ως βοηθός τον συμπαίκτη στην Τσέλσι και φίλο του, Ντένις Γουάιζ. Πρώτος σταθμός ήταν η Σουϊντον, αλλά εκεί έμειναν μόνο μερικούς μήνες, καθώς παρουσιάστηκε η ευκαιρία της ιστορικής Λιντς, που μόλις είχε αλλάξει διοίκηση. Μετά από ακριβώς ένα χρόνο στο «Ελαντ Ρόουντ» (Οκτώβριος 2006-Οκτώβριος 2007) ο Ουρουγουανός επιστρέφει στο Λονδίνο και στην Τότεναμ. Τους «Πετεινούς» έχει αναλάβει ο Χουάντε Ράμος, ο οποίος χρειάζεται τον Πογέτ (και) για μεταφραστή, καθήκον που άλλωστε εκτελούσε και στους τελευταίους μήνες της καριέρας τους στην Τσέλσι, επί Κλαούντιο Ρανιέρι. Το τέλος της θητείας του στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» πέφτει ξανά Οκτώβριο (2008), μήνας που φαίνεται να είναι ο πιο «σημαδιακός» της καριέρας του.

    ΜΠΡΑΪΤΟΝ

    Είχε έλθει η στιγμή για τον Πογέτ να κάνει το επόμενο βήμα και δεν τον ενδιαφέρει αν θα ξεκινήσει από χαμηλά. Έτσι, στις 10 Νοεμβρίου 2009 ανακοινώνεται ως προπονητής της Μπράιτον, ομάδας Γ΄ εθνικής (League One). Μαζί του, παίρνει ως βοηθό τον συμπαίκτη του από την Τότεναμ, Μαουρίτσιο Ταρίκο, ο οποίος από τότε τον ακολουθεί σε κάθε σταθμό.

    Μετά από την πρώτη χρονιά της προσαρμογής, η Μπράιτον εξασφάλισε την άνοδο στην Championship (Β΄ εθνική) τον Μάρτιο του 2011, τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος της σεζόν. Μάλιστα, κατέκτησε τον τίτλο αφήνοντας δεύτερη τη Σαουθάμπτον, η οποία ανέβηκε «τρένο» τις κατηγορίες και τον Μάιο του 2012 προβιβάστηκε στην Premier League.

    Τη σεζόν εκείνη (2011/12) η Μπράιτον κατετάγη 10η στην Championship, αλλά την αμέσως επόμενη ανέβηκε τέταρτη και διεκδίκησε την άνοδο μέσω των play off. Τα όνειρά της έσβησαν με εντός έδρας ήττα 0-2 από την Κρίσταλ Πάλας τον Μάιο του 2013,. παρότι είχε πάρει ισοπαλία 0-0 στο πρώτο ματς στο «Σέλχαρστ Παρκ». Τότε, ο Πογέ με τη δήλωσή του «Πρέπει να σκεφτώ τον εαυτό μου» και η επιθυμία του να κάνει το βήμα στην Premiership με ή χωρίς την Μπράιτον, εξόργισε τους ιδιοκτήτες του συλλόγου, καθώς πρόσφατα είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του έως το 2016.

    Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ, έμαθε ότι απολύθηκε από τη Μπράιτον στο «αέρα» του BBC, ενώ σχολίαζε αγώνα της εθνικής Ουρουγουάης για το κύπελλο Συνομοσπονδιών! Η τέταρτη θέση που κατέκτησε η Μπράιτον στην Championship το 2012, είναι η καλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων, από τότε δηλαδή που βρέθηκε για τελευταία φορά στη «μεγάλη» κατηγορία (1983).

    ΣΑΝΤΕΡΛΑΝΤ

    Στις 8 Οκτωβρίου 2013 ο Πογέτ ανέλαβε τη Σάντερλαντ και έγινε ο πρώτος Ουρουγουανός προπονητής στην ιστορία της Premiership. Παρά το δύσκολο ξεκίνημα, κατάφερε να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία και να γίνει ο άνθρωπος που υποχρέωσε τον Ζοζέ Μουρίνιο στην πρώτη του εντός έδρας με την Τσέλσι, μετά από 78 αγώνες! Αυτό συνέβη όταν η Σάντερλαντ πέρασε με 2-1 από το «Στάμφορντ Μπριτζ» στις 19 Απριλίου 2014. Ο Πογέτ είναι πρωταγωνιστής σ΄αυτό που έμεινε στα χρονικά ως «το θαύμα της Σάντερλαντ». Έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος, η ομάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση της κατάταξης, επτά βαθμούς μακριά από την «σωτηρία». Ο υποβιβασμός έμοιαζε αναπόφευκτος, όμως οι «Μαύρες Γάτες» νίκησαν εκτός έδρας την Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πήραν ισοπαλία από τη Μάντσεστερ Σίτι και με τις δύο εντός έδρας νίκες επί της Γουέστ Μπρομ και της Κάρντιφ, όχι απλώς εξασφάλισαν την παραμονή, αλλά το τελευταίο ματς (εντός με Σουόνσι) ήταν βαθμολογικά αδιάφορο! Τη σεζόν εκείνη ο Πογέτ οδήγησε τη Σάντερλαντ στον τελικό του League Cup, όπου διεκδίκησε το πρώτο της τρόπαιο μετά από 40 χρόνια. Προηγήθηκε 1-0 στο ημίχρονο της Μάντσεστερ Σίτι, όμως τελικά ηττήθηκε 3-1 (το τρίτο γκολ στις καθυστερήσεις) ελέω Γιάγια Τουρέ που σκόραρε με μακρινό σουτ στο 55΄ για την έως τότε ακίνδυνη Σιτι και «ξεκλείδωσε» την άμυνα.

    Ο Ουρουγουανός έλυσε τη συνεργασία του με τον σύλλογο τους Βορειοανατολικής Αγγλίας τον Μάρτιο του 2015, αμέσως μετά το «βαρύ» 0-4 εντός έδρας από την Αστον Βίλα. Ο λόγος είναι ακριβώς αυτός που αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση: «Δεν διαπιστώθηκε η πρόοδος που επιθυμούσαμε». Πράγματι, η ομάδα παρέμενε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έστω κι αν βαθμολογικά ήταν σε καλύτερη θέση (17η) και πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού. O Πογέτ αποχαιρέτησε τους οπαδούς με μια συγκινητική επιστολή. Είναι αλήθεια ότι αγαπήθηκε όσο λίγοι στο Σάντερλαντ κι αυτό οφείλεται αφενός στον χαρακτήρα του, αφετέρου στις τρεις διαδοχικές νίκες επί της «μισητής» Νιούκαστλ στο ντέρμπι της βόρειας Αγγλίας.

    [16] ΑΕΚ: Νέος προπονητής ο Γκουστάβο Πογέτ

    Ο Γκουστάβο Πογέτ είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ. Ο 48χρονος Ουρουγουανός συναντήθηκε με τον Δημήτρη Μελισσανίδη στις 13:30 και δεν χρειάστηκε να συμπληρωθούν ούτε 90 λεπτά για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο τεχνικός εκτελεστικός διευθυντής της ΑΕΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς, και ο τεχνικός διευθυντής, Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς. Ο Γκας Πογέτ θα υπογράψει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι, με προοπτική ανανέωσης και από τις δύο πλευρές.

    [17] Ο Μίχαελ Σκίμπε στον πάγκο της εθνικής ομάδας

    Ο Μίχαελ Σκίμπε είναι οριστικά ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής ομάδας των ανδρών, αφού ο 50χρονος Γερμανός προπονητής συμφώνησε σε όλα με την ΕΠΟ και το διοικητικό συμβούλιο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ενέκρινε ομόφωνα την πρόσληψή του. Ο Σκίμπε συμφώνησε σε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με 560.000 ευρώ το χρόνο.

    [18] Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ-Κοροκίδα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι μαθητές μου στο ταεκβοντό μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω»

    Ο γενικός κανόνας είναι πως μια άτυχη στιγμή μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή ενός ανθρώπου... Μπορεί να του αλλάξει τη ζωή από τη μια στιγμή στην άλλη... Για κάποιον όμως που έχει μάθει να αγωνίζεται και να μάχεται, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά -ελέω ταεκβοντό-, τα δεδομένα σαφώς μπαίνουν σε μια διαφορετική διάσταση. Η Δήμητρα Κοροκίδα, πρωταθλήτρια ταεκβοντό (Πούμσε) πριν από το ατύχημα αντιμετώπισε με περίσσιο θάρρος το ατύχημα που είχε πριν από 10 χρόνια με το μηχανάκι που οδηγούσε. Παρά την αναπηρία της, εξακολουθεί να διατηρεί σχολή ταεκβοντό στο Χαλάνδρι, ενώ εδώ και μερικά 24ωρα και συγκεκριμένα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στη σφαίρα, έχει βάλει... πλώρη για Ρίο και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Όπως εξομολογήθηκε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) με αφορμή το χρυσό μετάλλιο, ο αγώνας που δίνει είναι καθημερινός, όμως, χάρη στην αγάπη που της δίνουν οι μαθητές της στο ταεκβοντό, εκείνη βρίσκει τη δύναμη να συνεχίζει...
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 October 2015 - 14:32:29 UTC