Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Μεϊμαράκης: Νεοφιλελεύθερη και ανάλγητη η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Εκτός των Κ.Ο. των κομμάτων τους τέθηκαν Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ)
  • [03] Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό
  • [04] Γ. Δραγασάκης: «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κριθεί επιτυχής εάν συνδυαστεί με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και μια πολιτική
  • [05] Την επόμενη εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό
  • [06] Μοσκοβισί: «Η σημερινή ψηφοφορία στην Αθήνα είναι ακόμα ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα»
  • [07] "Βουλιάζει" ο καταυλισμός προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [08] Το Παρίσι υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει την λήψη «όλων των αναγκαίων μέτρων» εναντίον του ΙΚ
  • [09] Νεκρός ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι
  • [10] Το Λιμενικό Σώμα βράβευσε η UNICEF "για τη διάσωση και προστασία παιδιών προσφύγων και μεταναστών"
  • [11] Με εθνικούς πόρους και το 2016 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Συνάντηση Φωτίου - ΚΕΔΕ
  • [12] «Αυτά που είδα στη Σκάλα Συκαμνιάς μας προσβάλλει ως Ευρώπη, μας προσβάλλει ως ανθρώπους»
  • [13] «Dan Georgakas: Επαναστάτης της διασποράς»
  • [14] Διοργάνωση «Καθρέφτης» 2015: Διεθνής συνάντηση για το μέλλον της πόλης
  • [15] Χρ. Σπίρτζης: Στο 1,40 ευρώ το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες από 1η Ιανουαρίου 2016
  • [16] Ο Ολυμπιακός νίκησε... απουσίες και Τσεντεβίτα με 83-70

  • [01] Β. Μεϊμαράκης: Νεοφιλελεύθερη και ανάλγητη η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

    «Τα μέτρα που ψηφίζονται είναι προτάσεις της κυβέρνησης», ανέφερε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην καλλιεργεί τη σύγχυση, «ότι τα ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία».

    «Εάν τα είχαμε ψηφίσει δεν θα χρειαζόταν να τα φέρετε στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο, για «νεοφιλελεύθερη και ανάλγητη αριστερά» που μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, μειώνει τα επιδόματα του πετρελαίου θέρμανσης και «βγάζει για πρώτη φορά στο σφυρί την πρώτη κατοικία» ενώ εκτίμησε, ότι έρχεται «ο πιο βαρύς χειμώνας».

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα της πρώτης κατοικίας, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία προστάτευσε τους πολίτες την περίοδο της κρίσης και δεν υπήρξε ούτε ένας πλειστηριασμός.

    «Σήμερα όμως χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν», πρόσθεσε και ανέφερε ως παράδειγμα ότι σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, «ένας άγαμος με εισόδημα 680 ευρώ το μήνα δεν προστατεύεται και ένα νοικοκυριό με εισόδημα 1.700 ευρώ το μήνα, χάνει το σπίτι του».

    Συνεχίζοντας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανακόλουθη πολιτική και ανέφερε ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση υποσχόταν «Σεισάχθεια» και ζητούσε από τους δανειολήπτες να μην πληρώνουν τις δόσεις τους.

    [02] Εκτός των Κ.Ο. των κομμάτων τους τέθηκαν Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ)

    Εκτός των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων τους ετέθησαν με επιστολές των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου στον Πρόεδρο της Βουλής, οι βουλευτές Σ. Παναγούλης του Σύριζα και Ν. Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ, αντίστοιχα. Ο κ Παναγούλης απείχε απο την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ενώ ο κ. Νικολόπουλος το καταψήφισε.

    Τις σχετικές επιστολές του πρωθυπουργού και προέδρου του Σύριζα Α Τσίπρα και του Προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας του κ. Π. Καμμένου προς τον πρόεδρο της Βουλής, ανέγνωσε από την έδρα ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και προήδρευε στην συνεδρίαση.

    [03] Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό

    Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα δεχθεί την Παρασκευή, στις 10:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα ενημερώσει τον Πρόεδρο σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και την πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

    [04] Γ. Δραγασάκης: «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κριθεί επιτυχής εάν συνδυαστεί με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και μια πολιτική ανάκαμψης της απασχόλησης»

    «Μόνο όταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως θέλει να τη κάνει η κυβέρνηση, συνδυαστεί με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και μια πολιτική ανάκαμψης της απασχόλησης, μόνο τότε θα κριθεί ως επιτυχής» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αφού επισήμανε πως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ, έθεσε ως στόχο της σημερινής κυβέρνησης την οριστική αντιμετώπισή του.

    «Αυτό που έγινε ως τώρα, βεβαίως και επέτρεψε στον κόσμο να μην χάσει το σπίτι του, αλλά εκείνο που προστατεύτηκε ήταν η απραξία, μία λειτουργία του τραπεζικού συστήματος χωρίς κίνητρα να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια και που επέτρεψε τα πελατειακά δάνεια, τα δάνεια στα κόμματα και σε επιχειρήσεις, που έτυχαν δικαστικής έρευνας. Υπήρξε γιγάντωση ενός προβλήματος σε ωρολογιακή βόμβα, που αν την αφήσουμε να σκάσει, ούτε προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχουμε, ούτε προστασία θέσεων εργασίας, αλλά θα έχουμε μια γενικευμένη κρίση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Ο κ. Δραγασάκης έθεσε ως πρώτο στόχο της κυβέρνησης, την επίλυση του προβλήματος των συσσωρευμένων κόκκινων δανείων με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με όρους απασχόλησης και ανασυγκρότησης της Οικονομίας. Όπως είπε, πρώτο σκέλος για την επίτευξη του στόχου αυτού, είναι οι ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία, επόμενο θα είναι οι ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια και ακόμη το να τεθεί ένα τέλος στα θαλασσοδάνεια. Θέλουμε να βάλουμε τέλος στην επιχειρηματικότητα εκείνων των επιχειρηματιών που έχουν τα δάνειά τους στο εσωτερικό και τα κέρδη τους στο εξωτερικό, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης και παραδεχόμενος ότι «είναι δύσκολο να τα βάζεις με κατεστημένα ετών» κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να δουν αυτή τη σύγκρουση που υπάρχει, πέραν από τις όποιες αδυναμίες χειρισμών της κυβέρνησης.

    [05] Την επόμενη εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών είχε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.Μιλώντας με τους δημοσιογράφους εξερχόμενος, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση έγινε μία γενική πολιτική συζήτηση, καθώς οι τελικές πολιτικές αποφάσεις για το νομοσχέδιο της συνολικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα ληφθούν από το υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε περικοπές συντάξεων, αν δεν υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.

    [06] Μοσκοβισί: «Η σημερινή ψηφοφορία στην Αθήνα είναι ακόμα ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα»

    Θετικά αποτιμά το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας επί των προαπαιτούμενων ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μέσω ανάρτησής του στο Twitter.

    "Η σημερινή ψηφοφορία στην Αθήνα είναι ακόμα ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα", έγραψε χαρακτηριστικά ο Γάλλος επίτροπος, συμπληρώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς, θα "αξιολογήσουν" το πολυνομοσχέδιο και θα υποβάλουν τη σχετική αναφορά στο αυριανό EuroWorking Group.

    [07] "Βουλιάζει" ο καταυλισμός προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Κλειστή παραμένει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης όπου από το πρωί της Πέμπτης, μια ομάδα περίπου 200 ατόμων, κυρίως, Ιρανών, βρίσκεται μπροστά από τα συρματοπλέγματα και ζητά να της επιτραπεί η διέλευση. Υπενθυμίζεται ότι από το προηγούμενο βράδυ, οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία, γεγονός που έχει ξεσηκώσει διαμαρτυρίες από ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων που βρίσκονται στον αυτοσχέδιο καταυλισμό και ζητούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

    Η κατάσταση αναμένεται να «μπλοκάρει» όταν στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής που έχει στηθεί στο σημείο, θα φτάσουν με λεωφορεία, μέχρι το τέλος της μέρας, περίπου 5000 πρόσφυγες. Ηδη πάντως, ο καταυλισμός έχει κατακλυσθεί από περίπου 2500 ανθρώπους ενώ πολλοί είναι αυτοί που κατασκηνώνουν δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές.

    [08] Το Παρίσι υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει την λήψη «όλων των αναγκαίων μέτρων» εναντίον του ΙΚ

    Η Γαλλία υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο ψηφίσματος το οποίο προβλέπει να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να αντιμετωπιστεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι.

    Το κείμενο αυτό καλεί τα κράτη του OHΕ να «διπλασιάσουν και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να προληφθούν και να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράττονται» από το ΙΚ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

    Εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε σήμερα την «ειδεχθή και άνανδρη δολοφονία» ενός Κινέζου κι ενός Νορβηγού που κρατούσε όμηρους η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

    [09] Νεκρός ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι

    Ο Βέλγος τζιχαντιστής Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι, σκοτώθηκε κατά την επιδρομή της γαλλικής αστυνομίας στο Σεν-Ντενί, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, και το Ρόϊτερ.

    [10] Το Λιμενικό Σώμα βράβευσε η UNICEF "για τη διάσωση και προστασία παιδιών προσφύγων και μεταναστών"

    Με πολλά μπράβο, δυνατά χειροκροτήματα και σε κλίμα έντονης συγκίνησης βραβεύθηκε από τη UNICEF Ελλάδας το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) στο πλαίσιο των βραβείων UNICEF 2015 που απονέμονται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού. Στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ απονεμήθηκε το βραβείο Λάμπρος Κανελλόπουλος, που θεσπίστηκε στη μνήμη του προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, για «το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και διαχρονικά για τη διάσωση/προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών». Της βράβευσης είχε προηγηθεί βίντεο με συγκλονιστικές εικόνες από τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα στελέχη του Λιμενικού στα νερά του Αιγαίου για να διασώσουν μικρά παιδιά. Σύμφωνα με τον Α? Υπαρχηγό του Λιμενικού Αθανάσιο Χονδρονάσιο, «από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, ο αριθμός εισερχομένων δια θαλάσσης προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 650.000 άτομα, σημειώνοντας μια αύξηση περίπου 1.873% σε σχέση με το 2014. Το ίδιο διάστημα, σε 4.800 περιστατικά έχουν διασωθεί 89.000 πρόσφυγες μετανάστες, αριθμός μοναδικός παγκοσμίως και από αυτούς έχουν καταγραφεί περισσότερα από 16.500 διασωθέντα παιδιά και βρέφη».

    Παρών στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ανέφερε: «σε όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης το Λιμενικό Σώμα κατάφερε να μη χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή , ούτε ένα παιδί. Όσες απώλειες υπήρξαν ήταν σε ναυάγια που δεν πρόλαβε. Και αυτό είναι το πιεστικό στοίχημα του ΛΣ, να κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια, να ενισχύσουμε όλους τους σχεδιασμούς ώστε να προλαβαίνουμε και τα ναυάγια». «Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα παιδί γιατί μόνο έτσι θα υπάρχει ελπίδα» υπογράμμισε ο κ Δρίτσας.

    [11] Με εθνικούς πόρους και το 2016 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Συνάντηση Φωτίου - ΚΕΔΕ

    Την επέκταση της χρηματοδότησης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για ένα έτος (2016), με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, ανακοίνωσε , η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ , στο υπουργείο . Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση της στρατηγικής του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, σχετικά με την υλοποίηση των λεγόμενων «κοινωνικών δράσεων» και ειδικότερα για τις κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας ,τα κέντρα κοινότητας , τα κέντρα διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας ΑμΕΑ κ.λπ. Τη συμφωνία του « σε γενικές γραμμές με την προτεινόμενη στρατηγική του υπουργείου» εξέφρασε στην υπουργό , ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , Γιώργος Πατούλης, διαβεβαιώνοντας ότι « θα την στηρίξει στο στάδιο της εφαρμογής της και όπου χρειαστεί», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

    [12] «Αυτά που είδα στη Σκάλα Συκαμνιάς μας προσβάλλει ως Ευρώπη, μας προσβάλλει ως ανθρώπους»

    «Αυτά που είδα στη Σκάλα Συκαμνιάς δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι δικό μου προσωπικό πρόβλημα ως Ευρωπαίου πολίτη, ως ανθρώπου, ως πολιτικού της κοινής πατρίδας της Ευρώπης. Η κατάσταση που είδα εδώ δεν μπορεί να υπάρχει σε ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας προσβάλλει ως Ευρώπη, μας προσβάλλει ως ανθρώπους». Αυτά δήλωσε μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος Βιτένις Αντρουκάιτις, αρμόδιος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, ο οποίος συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο επισκέφθηκε τη Σκάλα Συκαμνιάς.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος στάθηκε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την εικόνα των πλαστικών λεμβών που έφτασαν εκείνη την ώρα από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια στη θέση Πλάτανος, όπου εθελοντές έδιναν μάχη πραγματικά για την πρώτη περίθαλψη των προσφύγων.

    Και αυτό έκανε τον Βιτένις Αντρουκάιτις να πει στη δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είμαι περήφανος γι' αυτόν τον κόσμο είμαι περήφανος για τους πολίτες αυτού του νησιού, για τους γιατρούς, για τους εθελοντές, όλους αυτούς που είναι εδώ έτοιμοι να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Είδα ότι οι πρόσφυγες έρχονται σε άθλια κατάσταση, κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι, τραυματισμένοι, με μικρά παιδιά γεμάτοι πόνο. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τον πόνο αυτών των ανθρώπων, αλλά και το συναίσθημα που νιώθει κανείς βλέποντας αυτή την καταστροφή. Προπάντων, όμως, την ελπίδα που γεννά για την Ευρώπη όλο αυτό το κίνημα αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων εθελοντών που σπεύδουν να βοηθήσουν».

    Όπως είπε ο κ. Αντρουικάιτις, θα μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανάγκη όλα τα κράτη της Ένωσης να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που διαπίστωσε. Όπως υποστήριξε, «η Συκαμνιά είναι ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μόνο τμήμα της Ελλάδας, είναι ένα κομμάτι μας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος εδώ, ενδιαφέρει το ίδιο τους πολίτες της Βουδαπέστης, της Βαρσοβίας, σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αλλά και όλοι οι βουλευτές θα έπρεπε ίσως να έρθουν εδώ. Τους καλώ να έρθουν εδώ για λίγο να βοηθήσουν τις τραγικές συνθήκες, να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν αυτές οι τραγικές συνθήκες. Χρειαζόμαστε να υπάρξουν άμεσες λύσεις τώρα».

    [13] «Dan Georgakas: Επαναστάτης της διασποράς»

    Μια διαφορετική ματιά πάνω στην ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, φιλοδοξεί να αναδείξει η ταινία-ντοκουμέντο του Κώστα Βάκκα «Dan Georgakas: Επαναστάτης της διασποράς», η οποία προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου.

    Ο Ελληνοαμερικανός διανοούμενος ακτιβιστής Νταν Γεωργακάς αφηγείται μπροστά στην κάμερα την προσωπική του ιστορία: Το ταξίδι των γονιών και των παπούδων του στην Αμερική, τις σπουδές του, το πώς ανδρώθηκε στην αυτοκινητοπούλη του Ντιτρόιτ και πώς ευαισθητοποιήθηκε για μια πολυετή σειρά ακτιβιστικών δραστηριοτήτων κατά του ρατσισμού, του πολέμου του Βιετνάμ και όχι μόνον.

    Η ιστορία των μεταναστών προλετάριων στην Αμερική, οι συνθήκες εργασίας τους και οι αγώνες τους απασχολούν το συγγραφικό έργο του μεγαλωμένου στα χρόνια του '40, Γεωργακά. Με έργα του όπως το «Greek Αmericans at work», εξετάζει τις συνθήκες εργασίας και τους απεργιακούς αγώνες των Ελλήνων, ενώ υποστηρίζει ότι, αν και οι Έλληνες είναι μικρή μειοψηφία στις ΗΠΑ, σε καίριες ιστορικές στιγμές, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο για να κερδηθούν κατακτήσεις συνολικά για τους εργαζόμενους.

    [14] Διοργάνωση «Καθρέφτης» 2015: Διεθνής συνάντηση για το μέλλον της πόλης

    Όταν σκεφτόμαστε την Αθήνα του σήμερα, ποιες είναι οι εικόνες που κυριαρχούν; Πώς μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας το μέρος που θα θέλαμε να ζήσουμε και πώς θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας όπως το ονειρευόμαστε; Κατά πόσο μπορούν να συνεργαστούν ετερογενείς ομάδες ανθρώπων προς όφελος της ίδιας τους της κοινωνίας; Στα παραπάνω θα εστιαστεί η φετινή διοργάνωση του «Καθρέφτη», η διήμερη συνάντηση που διοργανώνει την Παρασκευή 20/11 το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council), σε συνεργασία με το Culture Action Europe και το Agenda21forCulture.

    Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συζητήσεις και ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες γύρω από τον ρόλο του πολιτισμού και την αστική ανάπτυξη, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σε βάθος και την διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου. Μία σειρά από εξέχοντες ομιλητές θα πλαισιώσουν τον «Καθρέφτη»: Αν - Μαρί Ζαν (Anne-Marie Jean), Γενική Διευθύντρια του Culture Montr?al, Κλαρίσα Ρουίς - Κορεάλ (Clarisa Ruiz-Correal), Σύμβουλος για τον Πολιτισμό, την Ψυχαγωγία και τα Σπορ, Πόλη της Μπογκοτά, Φρανσουά Ματαράσο (Francois Matarasso), Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ρόμπερτ Γκόρντον, Ηνωμένο Βασίλειο, Χάνα Τομέ (Hanna Thome), αντιπρόεδρος Ισότητας, Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας, Πόλη του Μάλμο (μένει να επικυρωθεί), Στέλλα Ντάφι (Stella Duffy), Ιδρύτρια του Fun Palaces, Ηνωμένο Βασίλειο.

    [15] Χρ. Σπίρτζης: Στο 1,40 ευρώ το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες από 1η Ιανουαρίου 2016

    Αύξηση του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες από 1η Ιανουαρίου του 2016 στο 1,40 ευρώ - από το 1,20 ευρώ που ισχύει σήμερα - ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017, παρουσία του υφυπουργού Παν. Σγουρίδη.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Χρ. Σπίρτζη, η τιμή του μειωμένου εισιτηρίου από τα 0,60 λεπτά θα ανέλθει στα 0, 70 λεπτά του ευρώ. Τα εισιτήρια θα εξακολουθήσουν να έχουν ισχύ 70 λεπτά της ώρας, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές των καρτών απεριορίστων διαδρομών, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να παραμείνουν στα ισχύοντα επίπεδα.

    Πάντως, όπως επισήμανε ο υπουργός Μεταφορών, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το ηλεκτρονικό εισιτήριο να εφαρμοστεί νωρίτερα, πιθανότατα να είναι έτοιμο για τα λεωφορεία σε επτά μήνες - γεγονός που θα επιτρέψει την εφαρμογή πιο ευέλικτου εισιτηρίου σε τιμές που θα καθορίζονται ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο κάθε επιβάτης. Αυτό συνεπάγεται μείωση για τις μικρές αποστάσεις και αύξηση για τις μεγάλες.

    [16] Ο Ολυμπιακός νίκησε... απουσίες και Τσεντεβίτα με 83-70

    Ούτε οι απουσίες των Σπανούλη, Πρίντεζη, αλλά ούτε και η ευστοχία των παικτών της Τσεντεβίτα στα τρίποντα στέρησαν από τον Ολυμπιακό την παραμονή στο «ρετιρέ» του 2ου ομίλου της Euroleague, το οποίο συνεχίζει να... απολαμβάνει μόνος με 5 νίκες - 1 ήττα. Οι Χάντερ, Αγραβάνης και Παπαπέτρου οδήγησαν τους «ερυθρόλευκους» σε νίκη, 83-70, επί των Κροατών στη «Χάλα Ντράζεν Πέτροβιτς» στο Ζάγκρεμπ, για την 6η αγωνιστική. Αυτή ήταν η 3η ήττα της Τσεντεβίτα και πρώτη μετά από 6 διαδοχικές νίκες σε Euroleague και Αδριατική Λίγκα.

    Τα δεκάλεπτα: 24-21, 40-41, 56-64, 70-83


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 November 2015 - 21:32:21 UTC