Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνικές επαφές του Ν. Κοτζιά με Λαβρόφ, Τσαβούσογλου και Σταϊνμάιερ
  • [02] Πρ. Παυλόπουλος στη «Ρεπούμπλικα»: Πρέπει να σταματήσουμε τους τρομοκράτες, όχι όποιον ζητά άσυλο
  • [03] Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επέβαλαν εκ νέου οι αρχές, στην Τυνησία
  • [04] ΕΕ: Η λιτότητα υπονόμευσε τις ικανότητες των δυνάμεων ασφαλείας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής
  • [05] Ερντογάν και Ομπάμα συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης
  • [06] Δράσεις ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών
  • [07] Τρίωρη στάση εργασίας απόψε στον προαστιακό
  • [08] Σε Ισραήλ και Παλαιστίνη ο πρωθυπουργός
  • [09] ΕΕ: Η λιτότητα υπονόμευσε τις ικανότητες των δυνάμεων ασφαλείας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής
  • [10] Ισχυρός σεισμός 7,5 βαθμών, στα σύνορα Περού - Βραζιλίας
  • [11] Απελευθερώθηκαν οι όμηροι στη Ρουμπέ της Ν. Γαλλίας

  • [01] Τηλεφωνικές επαφές του Ν. Κοτζιά με Λαβρόφ, Τσαβούσογλου και Σταϊνμάιερ

    Σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους ομολόγους του της Ρωσίας, Τουρκίας και Γερμανίας, είχε το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά από την ένταση που προέκυψε από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

    Το θέμα αυτό καθώς και η κατάσταση στη Συρία ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο κ. Κοτζιάς αρχικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, τόνισε τη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή η αποκλιμάκωση της έντασης για την αντιμετώπιση της κατάστασης με ψυχραιμία και χωρίς επιπλέον βία από όλες τις πλευρές. Παράλληλα διαβεβαίωσε τον κ. Λαβρόφ ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες της Βιέννης για την επίλυση του Συριακού ζητήματος.

    Ο κ. Κοτζιάς στην τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε, αμέσως μετά, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε αρχικά τα συγχαρητήριά του για την επανατοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ στη συνέχεια έγινε μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να έχουν μία συνάντηση στις 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Τέλος, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φράνκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον οποίο συνομίλησε ο κ. Κοτζιάς αμέσως μετά έγινε μία αξιολόγηση της κατάστασης μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

    [02] Πρ. Παυλόπουλος στη «Ρεπούμπλικα»: Πρέπει να σταματήσουμε τους τρομοκράτες, όχι όποιον ζητά άσυλο

    «Πρέπει να σταματήσουμε τους τρομοκράτες, όχι όποιον ζητά άσυλο» είναι ο τίτλος της συνέντευξης, που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

    Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος από αύριο πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες», αλλά «μηδέν ανοχή με τους τρομοκράτες» και στέλνει το μήνυμα ότι «η Αθήνα έπραξε ό,τι ήταν αναγκαίο» για να θωρακίσει τα ανατολικά σύνορα της Ένωσης και να λειτουργήσει προληπτικά σε σχέση με τυχόν παρεισδύσεις της τζιχάντ.

    Στην ερώτηση της εφημερίδας «τι αναμένει να κάνει η Ευρώπη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού», ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας απαντά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπερασπισθεί τον πολιτισμό της, χωρίς να υποκύψει στον φόβο. Στους τρομοκράτες απαντά, κανείς, με τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε τρομοκράτες και πρόσφυγες πολέμου. Σε όσους ζητούν άσυλο, θύματα και των στρατηγικών λαθών της Δύσης, πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη. Για τους τρομοκράτες, αντίθετα, μηδέν ανοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εντοπίσει τη ρίζα του κακού και να την κόψει. Και η ρίζα αυτή είναι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, και ιδίως στη Συρία».

    Ο δημοσιογράφος Έτορε Λιβίνι, τονίζει στη συνέχεια ότι «πολλοί φοβούνται τυχόν τρομοκρατικές παρεισδύσεις στις ροές των προσφύγων, από την στιγμή που δυο εκ των τρομοκρατών εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Λέρο, με ένα πλοιάριο μεταναστών» και ρωτά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ποια είναι η κατάσταση με τους ελέγχους».

    «Η Ελλάδα σέβεται όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, σε ότι αφορά το έλεγχο των τζιχαντιστών ή όποιων άλλων. Μας το αναγνωρίζουν όλοι» απαντά ο κ. Παυλόπουλος και προσθέτει: «Κανείς δεν τόλμησε να μας καταλογίσει οποιαδήποτε μορφή ευθύνης ή έλλειψης προσοχής σε ότι αφορά τα φοβερά αδικήματα των τρομοκρατών. Ο εγωισμός και ο φόβος, πυροδοτούν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικογένειας και δεν χρησιμεύουν για την προστασία των λαών. Τους οδηγούν, αντιθέτως, σε ένα είδος επικίνδυνης αυτοκαταστροφικής απομόνωσης».

    Στην ερώτηση της "Λα Ρεπούμπλικα" «πως κρίνει τα φράγματα κατά των προσφύγων που οικοδομούν στα σύνορά τους πολλές χώρες» ο Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει: «Είναι μια ανεύθυνη πράξη η οποία αποδεικνύει το πώς κάποια μέλη της Ένωσης-ελπίζω μια ασήμαντη μειοψηφία- δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντά τους και όχι στην αλληλεγγύη, η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι των αξιών μας. Κύρια σημασία, στη Γηραιά Ήπειρο, δεν έχουν η οικονομία και το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος. Η τραγική κρίση των προσφύγων θέτει όλους προ της ευθύνης να προασπίσουν το κοινό ευρωπαϊκό ιδεώδες».

    Ερωτηθείς από τον Ιταλό απεσταλμένο «πως κρίνει την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου» και «αν βλέπει θετικά την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει: «Η Τουρκία έχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον μόνον αν σέβεται το σύνολο της θεσμικής και πολιτικής δομής της Ένωσης, ιδίως σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να δεχθεί, ως μέλη, χώρες, η συμμετοχή των οποίων θα επέφερε συγκρούσεις σε επίπεδο δημοκρατίας και πολιτισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε κατά της 'Αγκυρας. Θέλουμε την Τουρκία σύμμαχο της Δύσης και της Ευρώπης. Αλλά αυτό, μαζί με τα δικαιώματα, επιφέρει σαφείς δημοκρατικές και θεσμικές υποχρεώσεις».

    Απαντώντας, τέλος, στην ερώτηση αν η Ελλάδα έχει εξέλθει της οικονομικής κρίσης, ο κύριος Παυλόπουλος, τονίζει: «Η Ελλάδα εξέρχεται της οικονομικής κρίσης με τεράστιο κόστος για τον λαό της, ο οποίος επέδειξε αίσθημα ευθύνης που δεν έχει προηγούμενο, για να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι εταίροι. Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα».

    [03] Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επέβαλαν εκ νέου οι αρχές, στην Τυνησία

    Κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε εκ νέου το βράδυ της Τρίτης στην Τυνησία, μετά τον θάνατο τουλάχιστον 12 πρακτόρων της υπηρεσίας ασφαλείας της προεδρίας σε βομβιστική επίθεση εναντίον του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν, στο κέντρο της Τύνιδας.Η έκρηξη, που σημειώθηκε το απόγευμα σε μια από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες της τυνησιακής πρωτεύουσας, οφειλόταν σε «τρομοκρατική ενέργεια. Υπάρχουν 12 μάρτυρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουάλιντ Λουγκίνι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας.

    Άλλοι είκοσι πράκτορες τραυματίστηκαν, ο ένας από τους οποίους πολύ σοβαρά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Όλοι οι νεκροί ήταν μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας της προεδρίας, σύμφωνα με τις αρχές.

    Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο αρχηγός του κράτους Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ελβετία, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται ξανά κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την τυνησιακή επικράτεια. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είχε αρθεί στις αρχές του Οκτωβρίου, περίπου τρεις μήνες μετά την πολυαίμακτη επίθεση κοντά στην πόλη Σους (38 νεκροί).Ο Εσέμπσι ανακοίνωσε επίσης την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Τύνιδα και τα περίχωρά της από τις «21:00 ως αύριο στις 05:00». Το μέτρο αυτό θα ισχύσει «μέχρι νεωτέρας διαταγής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μόεζ Σινάουι.

    [04] ΕΕ: Η λιτότητα υπονόμευσε τις ικανότητες των δυνάμεων ασφαλείας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής

    Οι δημοσιονομικές περικοπές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη υπονόμευσαν τις ικανότητες των δυνάμεων ασφαλείας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, σύμφωνα με τους αναλυτές, που διαπιστώνουν ότι οι κυβερνήσεις είναι πλέον αναγκασμένες να οπισθοχωρήσουν.«Οι αστυνομικές δυνάμεις επλήγησαν σημαντικά και εδώ και καιρό λένε ότι δεν διαθέτουν επακρή μέσα. Αυτό ισχύει ειδικότερα στην περίπτωση της Βρετανίας, αλλά ισχύει επίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπογραμμίζει ο καθηγητής Κρίστιαν Κάουνερτ, του Πανεπιστημίου του Ντάντι της Σκωτίας.

    Οι περικοπές ήταν δραστικές: κατάργηση 13.000 θέσεων εργασίας στις γαλλικές δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας ανάμεσα στο 2007 και το 2012. Πτώση κατά 12% των δυνάμεων της αστυνομίας στην Αγγλία και την Ουαλία από το 2010. Αντικατάσταση μόνο του 20% των αποχωρήσεων λόγων συνταξιοδότησης στην Ιταλία κατά το διάστημα 2008-2014 (εκτός της περιόδου 2010-2011).«Οταν περικόπτονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί, οι δαπανηρότερες επιχειρήσεις, όπως η παρακολούθηση, είναι συχνά οι πρώτες που πλήττονται», επισημαίνει ο Τζον Μόραν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

    [05] Ερντογάν και Ομπάμα συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «για τη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης» μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ανακοίνωσε τη νύκτα η τουρκική Προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο Προέδρους.

    «Συμφωνούν ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε κατά την επικοινωνία αυτή ότι το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν επίσης τη δέσμευσή τους υπέρ μίας διαδικασίας πολιτικής μεταβατικής προν την ειρήνευση στη Συρία, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Διαβάστε επίσης: Αμερικανός αξιωματούχος: Το ρωσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε στον συριακό εναέριο χώρο

    [06] Δράσεις ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών

    Με πολύπλευρες εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και συστράτευσής της στον αγώνα για την εξάλειψη του φαινόμενου της έμφυλης βίας και ειδικότερα των στερεοτύπων εκείνων που καθιστούν τη βίαιη συμπεριφορά αποδεκτή, πραγματοποιούν κόμματα και οργανώσεις με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

    ΓΓΙΦ

    Ο ορισμός της ημέρας αυτή από τον ΟΗΕ, σημειώνει στην ανακοίνωση της η ΓΓΙΦ, κρίθηκε αναγκαία λόγω της έκτασης του φαινομένου. «Η Βία κατά των Γυναικών αποτελεί πρόβλημα που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες ανεξάρτητα από έθιμα ή παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μόρφωση, επίπεδο υγείας κλπ.». Το ζήτημα αυτό πλέον αναγνωρίζεται ως έγκλημα με άμεσες κι έμμεσες επιπτώσεις τόσο για τις γυναίκες θύματα, όσο και για τη κοινωνία στο σύνολό της.

    Στο πλαίσιο των δράσεων της ΓΓΙΦ περιλαμβάνεται: Συνέντευξη από την γ.γ. Φωτεινή Κούβελα, διανομή ενημερωτικού εντύπου, στο μετρό Συντάγματος και ανάρτηση της αφίσας της ΓΓΙΦ στις οθόνες του Μετρό και του ΗΣΑΠ από 23 - 28 /11. Επίσης φωταγώγηση του κτιρίου της Βουλής με πορτοκαλί χρώμα (χρώμα που έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε) και εμφάνιση των τηλεπαρουσιαστών με πορτοκαλί κορδελάκι στο πέτο και σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εκδήλωση ( 9 μ.μ.) στο Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη.

    ΚΕΘΙ

    «Η βία κατά των γυναικών δεν αποδεικνύει την "αδυναμία" τους, αλλά την αδυναμία του "ισχυρού" να συμβιώσει ανθρώπινα, σε ένα κόσμο που επιζητά την ισότητα και σέβεται τη διαφορετικότητα», σημειώνει η πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) Ειρήνη Αγαθοπούλου, προσθέτοντας ότι : Ο κόσμος της ισότητας και της ελευθερίας που ονειρευόμαστε δεν μπορεί να συνυπάρξει με έμφυλες διακρίσεις και πατριαρχικά σχήματα που θέλουν τα δικαιώματα των γυναικών να ασκούνται σε ένα μικρό και ιδιωτικό κύκλο.

    Στο πλαίσιο αυτό και με την ευκαιρία της σημερινής παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών το ΚΕΘΙ διοργανώνει σχετική πολυθεματική εκδήλωση, στις 30 Νοεμβρίου, στο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει την ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με την οπτική του φύλου στην Αθήνα του Μεσοπολέμου από τη Συλλογή του Πέτρου Πουλίδη και το Αρχείο της ΕΡΤ, μουσικό οδοιπορικό ελληνικού και διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου με την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και τη Ραλλία Χρηστίδου και αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων από την ηθοποιό Μαρία Κανελλοπούλου.

    ΕΝΠΕ

    Επίσης η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση συμμετέχει στον κοινό αγώνα με εκδήλωση για την «Κκαταπολέμηση της έμφυλης βίας», διοργανωμένη από την Περιφέρεια Αττικής, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και τον Τομέας Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ στο χώρο της ΕΝ.Π.Ε. (Μεσογείων 15, 4ος όροφος).

    Ομιλήτριες θα είναι οι κ.κ. : Ειρήνη Αγαθοπούλου Πρόεδρος ΚΕΘΙ, Ευγενία Τσουμάνη πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Αλεξία Τσούνη Ομάδα «Το Μωβ», Νικολέτα Δανιά Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής.

    ΕΔκΒ

    Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα

    «Κακοποίηση Γυναικών. Η Πορεία από το Αδιέξοδο προς την Έξοδο?», την Τετάρτη στις 6μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», στον Κεραμικό.

    Η εκδήλωση θα κλείσει με θεατρικό δρώμενο, εμπνευσμένο από το υλικό της έκθεσης, με τίτλο: «Μου είπαν να γράψω ένα γράμμα..»

    Η Έκθεση (έως 26 Νοεμβρίου ) φιλοξενεί: έργα ζωγραφικής της εικαστικού Χριστίνας Μακροπούλου και έργα γυναικών με εμπειρίες κακοποίησης.

    ΠΣΓ

    Ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών διοργάνωσε χθες σχετική συζήτηση, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής και βασική ομιλήτρια την τ. υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου.

    [07] Τρίωρη στάση εργασίας απόψε στον προαστιακό

    Ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια του προαστιακού σιδηρόδρομου της Αθήνας θα υπάρξουν λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας που πραγματοποιεί από τις 9.00 το βράδυ έως και τη λήξη της βάρδιας, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

    Αναλυτικά τα δρομολόγια που ματαιώνονται είναι:

    Μεταξύ Πειραιώς-Αθηνών-Χαλκίδας-Πειραιώς τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του προαστιακού 2536/12536, 2540/12540, 12541/2541, 12545/2545.

    Μεταξύ Αεροδρομίου-Κιάτου-Αεροδρομίου τα δρομολόγια του προαστιακού 4430, 4431, 4432, 4433.

    Επίσης, λόγω της στάσης εργασίας, αύριο Πέμπτη δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο της πρωινής αμαξοστοιχίας 12549 στη διαδρομή Χαλκίδα-Οινόη.

    [08] Σε Ισραήλ και Παλαιστίνη ο πρωθυπουργός

    Γεμάτο πρόγραμμα, με επαφές υψηλού επιπέδου, περιλαμβάνει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, σήμερα και αύριο, Πέμπτη.

    Σήμερα το πρωί μετά από σύντομη ξενάγησή του στο Μνημείο Ολοκαυτώματος όπου και θα καταθέσει στεφάνι, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Εν συνεχεία, θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

    Στις 16:00 θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Εργατικό Κόμμα), Y.Herzog, και κατόπιν συνάντηση με τη Νεολαία του Εργατικού Κόμματος. Στις 18:00 θα υπάρξει συνάντηση με ΜΚΟ. Στις 20:00 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας κ.Steinitz.

    Αύριο, Πέμπτη, στις 10:00 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν. Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον χώρο της ελληνικής Κοινότητας Ιεροσολύμων και κατόπιν, στις 12:10, θα αναχωρήσει για την Παλαιστίνη.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12:50 ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο Γιάσερ Αραφάτ. Στις 13:00 θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών παρουσία του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, κ. Μαχμουντ Αμπάς και του πρωθυπουργού κ. Hamdallah. Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Αμπάς και κοινές δηλώσεις στα ελληνικά και παλαιστινιακά ΜΜΕ. Εν συνεχεία θα παρατεθεί γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του πρωθυπουργού.

    Ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για την Ιερουσαλήμ και θα έχει το απόγευμα στις 16:15 συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, ενώ μετέπειτα θα μεταβεί στον Ι. Ν. Αναστάσεως. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης.

    [09] ΕΕ: Η λιτότητα υπονόμευσε τις ικανότητες των δυνάμεων ασφαλείας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής

    Οι δημοσιονομικές περικοπές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη υπονόμευσαν τις ικανότητες των δυνάμεων ασφαλείας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, σύμφωνα με τους αναλυτές, που διαπιστώνουν ότι οι κυβερνήσεις είναι πλέον αναγκασμένες να οπισθοχωρήσουν.«Οι αστυνομικές δυνάμεις επλήγησαν σημαντικά και εδώ και καιρό λένε ότι δεν διαθέτουν επακρή μέσα. Αυτό ισχύει ειδικότερα στην περίπτωση της Βρετανίας, αλλά ισχύει επίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπογραμμίζει ο καθηγητής Κρίστιαν Κάουνερτ, του Πανεπιστημίου του Ντάντι της Σκωτίας.

    Οι περικοπές ήταν δραστικές: κατάργηση 13.000 θέσεων εργασίας στις γαλλικές δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας ανάμεσα στο 2007 και το 2012. Πτώση κατά 12% των δυνάμεων της αστυνομίας στην Αγγλία και την Ουαλία από το 2010. Αντικατάσταση μόνο του 20% των αποχωρήσεων λόγων συνταξιοδότησης στην Ιταλία κατά το διάστημα 2008-2014 (εκτός της περιόδου 2010-2011).«Οταν περικόπτονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί, οι δαπανηρότερες επιχειρήσεις, όπως η παρακολούθηση, είναι συχνά οι πρώτες που πλήττονται», επισημαίνει ο Τζον Μόραν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

    [10] Ισχυρός σεισμός 7,5 βαθμών, στα σύνορα Περού - Βραζιλίας

    Ισχυρός σεισμός 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τα σύνορα Περού-Βραζιλίας στη λεκάνη του Αμαζονίου ποταμού χθες, ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS.

    Ο σεισμός, ο οποίος δηλώθηκε αρχικά ως 7,1 στη κλίμακα Ρίχτερ, είχε επίκεντρο 296 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Περουβιανής πόλης Πουέρτο Μαλδονάδο.Το εστιακό του βάθος ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, στα 602 χιλιόμετρα υπό το έδαφος, σε μια ζούγκλα με χαμηλό πληθυσμό, οπότε δεν αναμένεται να έχει επιφέρει μεγάλες καταστροφές ή θύματα.

    [11] Απελευθερώθηκαν οι όμηροι στη Ρουμπέ της Ν. Γαλλίας

    Οι τρεις όμηροι που κρατούνταν από ένοπλους στη πόλη Ρουμπέ της βόρειας Γαλλίας απελευθερώθηκαν και ένας από τους απαγωγείς σκοτώθηκε, δήλωσαν τοπικές αρχές και η αστυνομία.

    Οι αρχές συνέλαβαν αρκετούς άλλους υπόπτους. Όπως ανέφεραν νωρίτερα αστυνομικές πηγές, οι ένοπλοι άνδρες δεν φαίνεται να συνδέονται με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ένοπλοι είχαν ταμπουρωθεί σε σπίτι όπου διέμενε ένα ζευγάρι, στο οποίο μπήκαν μάλλον με σκοπό τη διάρρηξη χθες το απόγευμα.

    Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς αμέσως μόλις έφθασε η μονάδα αντιμετώπισης εγκλημάτων, που είχε ειδοποιηθεί σχετικά με αυτήν την απόπειρα διάρρηξης, ενώ οι δράστες πήραν ομήρους τους ενοίκους του σπιτιού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 November 2015 - 7:32:29 UTC