Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα
  • [02] Τρ. Αλεξιάδης: Να τακτοποιήσουν άμεσα τα φορολογικά τους όσοι ανησυχούν για τη λίστα από τη Γερμανία
  • [03] Η Μόσχα ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα σε βάρος της Άγκυρας
  • [04] Ανακοίνωση Προεδρίας της Δημοκρατίας μετά από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
  • [05] Για διαφωνίες από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε επιμέρους θέματα της σύσκεψης έκανε λόγο ο Π. Καμμένος
  • [06] Νίκη του Πανιωνίου με Ανσαριφάρντ
  • [07] Γκραν Πρι Αμπου Ντάμπι: Ο Ρόσμπεργκ στην «pole position»
  • [08] Ο Άρης... φρέναρε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα

    «Πιστεύω στον διάλογο και την πολιτική συνεννόηση. Γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα και γιατί αυτό απαιτούν όλοι οι πολίτες από εμάς. Όμως αυτός ο διάλογος και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων απαιτεί από όλους σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία», δήλωσε αρχικά η Φώφη Γεννηματά μετά το τέλος της εξάωρης Σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε: «Δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Όμως δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα».

    Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό η Φώφη Γεννηματά είπε ότι δεν συζητήθηκε επί της ουσίας και πως τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, ο Πρωθυπουργός τις γνωρίζει. «Τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει δημόσια. Εάν δεν μπορεί να το χειριστεί, ας μας το πει. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή. Δεν αρκούν τα ευχολόγια γι αυτό το ζήτημα από την πλευρά της Κυβέρνησης. Θα συνιστούσα σε όσους από την πλευρά της Κυβέρνησης επιχειρούν σπέκουλα εναντίον μας στο θέμα αυτό, να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μειώσουν τις συντάξεις», υπογράμμισε.

    Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του Πρωθυπουργού, για τη δημιουργία δύο επιτροπών που οδηγούσαν σε παράκαμψη των διαδικασιών της Βουλής.

    Σχετικά με το προσφυγικό είπε ότι συμφώνησε σε ένα πλαίσιο κυρίως για την αντιμετώπιση της πολύ σημαντικής Συνόδου Κορυφής ενώ για την Συνταγματική Αναθεώρηση, ανέφερε ότι χρειάζεται να είναι τολμηρή μεταρρύθμιση και η κυβέρνηση δεν έχει παρά να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

    [02] Τρ. Αλεξιάδης: Να τακτοποιήσουν άμεσα τα φορολογικά τους όσοι ανησυχούν για τη λίστα από τη Γερμανία

    «Είναι σαφής η προσπάθεια ορισμένων να αποδομήσουν και να υπονομεύσουν την όλη προσπάθεια. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ενδυναμώσουν στις ελεγκτικές ενέργειες που ήδη ξεκίνησαν» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, σχολιάζοντας δημοσιεύματα σχετικά με τη λίστα που έχει παραλάβει η κυβέρνηση από τη Ρηνανία Βεστφαλία.

    Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «είναι τουλάχιστον προκλητικό, να παριστάνουν ορισμένοι τους έκπληκτους, γιατί θα υλοποιήσουμε νόμο του Αυγούστου (4336/14.08.2015) για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στο εσωτερικό και εξωτερικό! Είναι σίγουρο ότι η ανησυχία αυτών που έχουν χρήματα (μη φορολογημένα νόμιμα) στο εξωτερικό, θα αποτυπωθεί με διάφορους τρόπους. Τους συμβουλεύουμε να μην ανησυχούν απλά, αλλά να φροντίσουν άμεσα να τακτοποιήσουν τα φορολογικά τους θέματα, πριν δεχτούν την πρόσκληση ελέγχου. Το παράδειγμα άλλων χωρών με τη διαδικασία της αυτοκαταγγελίας (π.χ. Γερμανία) είναι ήδη στους σχεδιασμούς μας».

    Αναφερόμενος σε μερίδα ΜΜΕ που -όπως σημειώνεται ασκούν κριτική για τη συγκεκριμένη λίστα- ο κ. Αλεξιάδης σημειώνει στην ανακοίνωσή του: «Θα τους θυμίσουμε τι έγραψαν (ή μάλλον τι αποσιώπησαν) όταν είχε παραληφθεί η αντίστοιχη λίστα Λαγκάρντ το 2010. Η λίστα που παρέλαβε η κυβέρνηση έχει ήδη παραδοθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς (από την Παρασκευή 27.11.2015) και θα ελεγχθεί με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο που ήδη συντάχθηκε και προχωρά σε υλοποίηση».

    [03] Η Μόσχα ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα σε βάρος της Άγκυρας

    O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα με το οποίο τίθεται σε ισχύ ένα σύνολο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.

    Αυτά τα μέτρα που προετοίμασε η ρωσική κυβέρνηση «στοχεύουν να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών» σύμφωνα με το διάταγμα.

    Μεταξύ αυτών βρίσκονται η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ της Ρωσίας με την Τουρκία, η απαγόρευση στις ρωσικές εταιρείες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζόμενους και επιπλέον η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα) μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνεται στο διάταγμα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο.

    [04] Ανακοίνωση Προεδρίας της Δημοκρατίας μετά από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

    Στη δημοσιότητα δόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας η ανακοίνωση που αναφέρεται στη μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

    Ι. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ:

    «Το προσφυγικό είναι πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι ιδίως υπό την σημερινή δραματική συγκυρία αφορά, κυριολεκτικώς, την συνοχή και την εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τ' αρμόδια όργανά της, οφείλει ν' αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

    1. Ν' αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.

    2. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται ν' ανταποκριθούν. Δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών.

    3. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία -την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή ν' αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει όμως ν' αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά την διακίνηση των προσφύγων. Περαιτέρω δε πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής.

    4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς τη Χώρα μας, ιδίως ως προς την οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα. 'Αρα, οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ' οιανδήποτε μορφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

    ΙΙ. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ - ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ:

    Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη οι συζητήσεις κατά την οικεία κοινοβουλευτική διαδικασία να διεξαχθούν με βασικό στόχο την επίτευξη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, όπως άλλωστε απαιτούν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Και ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη αλλαγής του, από αυτή την Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας.

    ΙΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:

    Ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα.

    Από την πλευρά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μεταβατικού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, διατυπώθηκε η ακόλουθη συνολική επιφύλαξη:

    «Η σημερινή οξύτατη κρίση στο προσφυγικό είναι αποτέλεσμα τόσο των διεθνών εξελίξεων και της αρνητικής στάσης της Τουρκίας όσο και της αναποτελεσματικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Προφανώς υπάρχουν και ευθύνες στην καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ως θέμα αρχής είμαστε κατά της μείωσης των συντάξεων. Το Ασφαλιστικό ούτως ή άλλως συζητείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

    Τέλος, ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να ισχύσει ό,τι προβλέπεται από το Σύνταγμα για τη διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει πρόταση. Η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας. Επιπλέον δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης.»

    Από την πλευρά της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κας Φώφης Γεννηματά, διατυπώθηκε η ακόλουθη επιφύλαξη ειδικώς επί του Ασφαλιστικού:

    «Για το ζήτημα του Ασφαλιστικού το πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή και όχι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες, ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Δεν αρκούν ευχολόγια από την πλευρά της Κυβέρνησης. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκάθαρη «κόκκινη» γραμμή: όχι μείωση των συντάξεων. Δημόσια ανοίξαμε τον διάλογο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, που είναι στην διάθεση και της Κυβέρνησης, για βιώσιμες λύσεις και αξιοπρεπείς συντάξεις. Σε καμία περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει στη Βουλή μείωση των συντάξεων.»

    [05] Για διαφωνίες από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε επιμέρους θέματα της σύσκεψης έκανε λόγο ο Π. Καμμένος

    «Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών, έγινε ένας πολύ γόνιμος διάλογος για το μεταναστευτικό, την συνταγματική μεταρρύθμιση και το ασφαλιστικό» δήλωσε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Πάνος Καμμένος μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

    «Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, τελικά με εξαίρεση την ΝΔ που φαίνεται να επικράτησαν οι υποψήφιοι από την ομάδα Σαμαρά και τον ΛΑ.Ο.Σ, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσαμε σε σχέση με τα αιτήματα προς την ΕΕ, για το ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα θέμα διεθνές και όχι ελληνικό» πρόσθεσε.

    Είπε ότι «ζητήσαμε την ενίσχυση εκ μέρους της ΕΕ της χώρας, την οικονομική ενίσχυση και ενίσχυση των μέσων για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, μετά τις νέες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Μ. Ανατολή».

    «Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία, ζητήσαμε την εμπλοκή της Frontex, ως ευρωπαϊκής ακτοφυλακής» ανέφερε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας «η διαμορφούμενη αυτή εθνική θέση θα βοηθήσει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό».

    Στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο κ. Καμμένος είπε ότι «για πρώτη φορά συμφωνήσαμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και παράλληλα αποφασίσαμε την αλλαγή από αυτή την Βουλή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, με διαφωνία σε αυτό το σημείο της ΝΔ».

    [06] Νίκη του Πανιωνίου με Ανσαριφάρντ

    Ο Πανιώνιος μετά από πολύ καλή απόδοση, στο πρώτο ημίχρονο, νίκησε με 2-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Νέα Σμύρνη, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη έφθασε στην κατάκτηση των τριών βαθμών με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Καρίμ Ανσαριφάρντ, που πέτυχε και τα δύο γκολ της αναμέτρησης (5' και 20').

    [07] Γκραν Πρι Αμπου Ντάμπι: Ο Ρόσμπεργκ στην «pole position»

    O Νίκο Ρόσμπεργκ εξασφάλισε για έκτο διαδοχικό αγώνα την «pole position», ενόψει του γκραν πρι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που θα γίνει αύριο στην πίστα του Αμπου Ντάμπι και είναι ο τελευταίος αγώνας του φετινού πρωταθλήματος της Φόρμουλα Ένα.

    Ο Γερμανός οδηγός της Mercedes έκανε τον ταχύτερο γύρο στα σημερινά επίσημα δοκιμαστικά και εξασφάλισε την πρώτη θέση της εκκίνησης, μπροστά από τον Βρετανό «ομόσταυλό» του και ήδη παγκόσμιο πρωταθλητή, Λιούις Χάμιλτον και τον Φινλανδό, Κίμι Ραϊκόνεν (Φεράρι).

    [08] Ο Άρης... φρέναρε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ

    Ο Άρης έδωσε τέλος στο αήττητο της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα «αλώνοντας» το ΟΑΚΑ με το τελικό 83-74, στο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών. Οι Θεσσαλονικείς «αιχμαλώτισαν» την Ένωση στην τρίτη περίοδο και έφτασαν απρόσκοπτα στην 6η νίκη τους στο πρωτάθλημα. Κορυφαίος των νικητών ο Ουάιτ με 20 πόντους, ενώ από την ΑΕΚ προσπάθησε ο Κάρτερ με 13.

    Σε αναμετρήσεις για την 8η αγωνιστική στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    A1 ΑΝΔΡΩΝ

    8η Αγωνιστική (28-30/11/2015)

    Τρίκαλα-Κολοσσός Ρόδου 89-86

    ΠΑΟΚ-Αρκαδικός 74-54

    ΑΕΚ-Άρης 74-83

    Κόροιβος Αμαλιάδας-Ρέθυμνο 83-79

    Κηφισιά-Απόλλων Πατρών 79-82

    Καβάλα-Ολυμπιακός 29/11, 17:00

    Λαύριο-Παναθηναϊκός 30/11, 18:00

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 8 αγώνες)

    ΑΕΚ 15

    Αρης 14

    Ολυμπιακός 13 -7αγ.

    Κόροιβος Αμ. 13

    Παναθηναϊκός 12 -6αγ.

    Κηφισιά 12

    Κολοσσός Ρ. 11

    Τρίκαλα 11

    Λαύριο 10 -7αγ.

    Ρέθυμνο 10

    Αρκαδικός 10

    ΠΑΟΚ 10 -7αγ.

    Απόλλων Πατρών 10

    Καβάλα 8 -7αγ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 November 2015 - 19:32:21 UTC