Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός
  • [02] Σχέδιο απευθείας μεταφοράς προσφύγων σε κράτη μέλη της ΕΕ αεροπορικώς από Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [03] Γενική Απεργία την Πέμπτη. Την Τετάρτη η απεργία στο χώρο του Τύπου.
  • [04] «Έφυγε» ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός

    Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά: Με την αραβική αυτή παροιμία ξεκίνησε την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι όσο η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της, διαψεύδει όλα τα σενάρια.

    Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, κρίση αστάθειας δεν υπάρχει σε αυτήν την ΚΟ. Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, υπάρχει σε αυτούς που θα συνεδριάσουν μετά από μερικές ώρες σε αυτήν την αίθουσα, είπε ο Πρωθυπουργός, εννοώντας την ΚΟ της ΝΔ που συνεδριάζει αμέσως μετά.

    Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα αυτή βρίσκεται σε μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδίδεται σε μια αδιέξοδη αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική.

    Ένα μιντιακό σύστημα ξεψυχά και βρυχάται ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Ξεψυχά γιατί ψηφίστηκε ο νόμος που βάζει τάξη στα ΜΜΕ, και βρυχάται γιατί η Δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνειά τους. Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε: «αυτά που ήξεραν ας τα ξεχάσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης για να προστατεύσουμε κανένα».

    Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά θα πετύχουμε και τους στόχους μας. Και ο λαός θα κρίνει το έργο μας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το Φθινόπωρο του 2019. Εμείς θα αντέξουμε, ας αντέξουν και αυτοί που μέχρι τώρα μας πολεμούν».

    Κόντρα στις καταστροφολογικές εκτιμήσεις, καταλήξαμε σε ρυθμίσεις πολλαπλά προστατευτικές για τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια και πρόσθεσε: Το πετύχαμε αυτό ανατρέποντας τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο, για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά και την αρχική θέση των δανειστών που ήθελαν καθεστώς προστασίας μόνο για το 16% των οφειλετών.

    «Προχωράμε ενωμένοι»

    «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά συμπαγής στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα και γνωρίζει τις δυσκολίες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και η χώρα», είναι η αποτίμηση της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από κορυφαίο κυβερνητικό και κομματικό στέλεχος αμέσως μετά τη συνεδρίαση.

    Οι πόρτες έκλεισαν, αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και οι βουλευτές που πήραν τον λόγο, έδειξαν να ανταποκρίνονται στην κατεύθυνση που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ανεβάσουν ρυθμούς. Αναγνώρισαν επίσης ότι πρέπει να επικοινωνήσουν στον κόσμο το έργο και τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση.

    Ως προς το επίμαχο ζήτημα του ασφαλιστικού, η αίσθηση είναι πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πιθανότατα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές ζητούν μόλις το νομοσχέδιο συζητηθεί στην ΟΚΕ, και προτού κατατεθεί στη Βουλή, να έχουν διεξοδική ενημέρωση από την κυβέρνηση.

    Οι βουλευτές ζήτησαν, επίσης, μια «πιο ανοιχτή» διαδικασία από τα υπουργεία στη συνεργασία που πρέπει να έχουν.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξαν, ενδεικτικά, και αναφορές σε περιπτώσεις ψηφοφόρων που πλησιάζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν βοήθεια, επί παραδείγματι, για μεταθέσεις στρατιωτικών- οι ψηφοφόροι φεύγουν διότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας τους απαντούν ότι τέτοιες διευκολύνσεις είναι αντίθετες με τη φιλοσοφία τους, αλλά τελικά βρίσκουν λύση από... στελέχη της ΝΔ που έχουν πρόσβαση στην πυραμίδα του κρατικού μηχανισμού και της δημόσιας διοίκησης.

    [02] Σχέδιο απευθείας μεταφοράς προσφύγων σε κράτη μέλη της ΕΕ αεροπορικώς από Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την απευθείας μεταφορά αεροπορικώς ενός περιορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία σε ευρωπαϊκά κράτη, δήλωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

    Μετά την επίτευξη συμφωνίας το Σαββατοκύριακο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στην οποία η Άγκυρα δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στον έλεγχο των προσφυγικών ροών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει μια πρόταση για ένα σχέδιο επανεγκατάστασης ειδικού σκοπού, πριν από την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 28 κρατών μελών της ΕΕ (17η-18η Δεκεμβρίου), όπου θα συζητηθεί.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται αεροπορικώς απευθείας από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία προς τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα προσφερθούν εθελοντικά να συμμετάσχουν.

    «Θα είναι (σ.σ. το σχέδιο) μια συμμαχία προθύμων», σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των χωρών που φέρονται να είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν, καθώς και ο αριθμός των προσφύγων που θα μεταφερθούν, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

    Προϋπόθεση για την εφαρμογή του σχεδίου είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό της ροής προσφύγων προς την Ελλάδα.

    [03] Γενική Απεργία την Πέμπτη. Την Τετάρτη η απεργία στο χώρο του Τύπου.

    Γενική απεργία για την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβριο. Στην απεργία θα συμμετέχουν συνδικάτα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

    Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Στην κινητοποίηση της Πέμπτης θα συμμετέχει και η ΠΝΟ με αποτέλεσμα τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας να μείνουν ακινητοποιημένα από τις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως τις 23.59 το βράδυ της ίδιας ημέρας ενώ τη συμμετοχή της αποφάσισε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν προκηρύξει 24ωρη πανυγειονομική απεργία για την Τετάρτη 2/12 και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας ενώ θα συμμετάσχουν και στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης.

    Οι δημοσιογράφοι σε όλα τα έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά ΜΜΕ, όπως αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ θα απεργήσουν την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.

    Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο και τον προαστιακό προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

    Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ συμμετέχει και η ΟΛΜΕ.

    [04] «Έφυγε» ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας

    Την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, θα γίνει η πολιτική κηδεία του Μηνά Χατζησάββα. Ο δημοφιλής ηθοποιός πέθανε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός σε ηλικία 67 ετών.

    «Η ξαφνική απώλεια του Μηνά Χατζησάββα στερεί από τον ελληνικό πολιτισμό και το ελληνικό θέατρο μια εμβληματική παρουσία με πλούσια καλλιτεχνική διαδρομή», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Μηνά Χατζησάββα.

    «Ο Μηνάς Χατζησάββας, εκ των σπουδαίων καλλιτεχνών του τόπου μας, υπήρξε πρωτοπόρος, ακάματος εργάτης της τέχνης του και ταυτόχρονα ιδιαιτέρως αγαπητός από το σύνολο της καλλιτεχνικής κοινότητας αλλά και τον κόσμο που τον παρακολουθούσε κατά την πολύχρονη πορεία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, λέει ο υπουργός Πολιτισμού Α. Μπαλτάς

    Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει "τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Μηνά Χατζησάββα, ενός σπουδαίου ηθοποιού που υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το ελληνικό θέατρο, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους".

    Γεννημένος το 1948, ο Μηνάς Χατζησάββας σπούδασε στο «Cours Simon» στο Παρίσι και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1969). Στην πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση ως απόφοιτος της σχολής, υποδύθηκε τον Πάρη στο «Ρήσο» του Ευριπίδη, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης (παραγωγή Εθνικού Θεάτρου).

    Γεννημένος το 1948, ο Μηνάς Χατζησάββας σπούδασε στο «Cours Simon» στο Παρίσι και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1969). Στην πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση ως απόφοιτος της σχολής, υποδύθηκε τον Πάρη στο «Ρήσο» του Ευριπίδη, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης (παραγωγή Εθνικού Θεάτρου).

    Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους θιάσους των Κατερίνας Ανδρεάδη, Αντιγόνης Βαλάκου, Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πρωτοποριακού θιάσου «Ελεύθερο Θέατρο» (1970-71)

    Για περισσότερο από δέκα χρόνια υπήρξε βασικό στέλεχος του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη (1984-1998). κ.ά.

    Το διάστημα 2000-2003 συνεργάστηκε με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας ενώ στη συνέχεια πρωταγωνιστησε στο ελεύθερο θέατρο,ενω την περίοδο 2010-2014 συνεργάσθηκε με το Εθνικό Θέατρο

    Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το καλοκαίρι του 2015 στο έργο «Οι Τυφλοί, ή ο ήχος των μικρών πραγμάτων σε μεγάλο σκοτεινό τοπίο» του Μ. Μαίτερλινκ, σε σκηνοθεσία Ζ. Χατζηαντωνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Στενή υπήρξε και η σχέση του Μηνά Χατζησάββα με το αρχαίο δράμα. Είχε παίξει σε τραγωδίες και κωμωδίες στην Επίδαυρο.

    Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την ταινία «Οι Όμορφες Μέρες», σε σκηνοθεσία Κ. Ασημακόπουλου (1969). Έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε πάνω από 30 ταινίες,

    Η τηλεοπτική του παρουσία υπήρξε επίσης πλούσια.

    Ο Μηνάς Χατζησάββας είχε εκδόσει τρεις συλλογές διηγημάτων «Σπέρμα», «Η Χαμένη», «Δύο Σταγόνες Βροχή», με το ψευδώνυμο Πρόδρομος Σαββίδης. Έκτοτε συνεργάστηκε σε σενάρια με το ίδιο ψευδώνυμο, και το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Η Ζωή Ενάμισυ χιλιάρικο» της Φ. Σισκοπούλου. Εργάστηκε επίσης στο ραδιόφωνο σε πολλές εκπομπές λόγου και ποίησης, καθώς και σε θεατρικά έργα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 December 2015 - 23:32:17 UTC