Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεκτό έκανε η Frontex το ελληνικό αίτημα ενεργοποίησης Ομάδων Άμεσης Παρέμβασης
  • [02] Ένταση μεταξύ μεταναστών, που φιλοξενούνται στο κλειστό γήπεδο του Π. Φαλήρου
  • [03] Σε 24ωρη απεργία οι υπάλληλοι των Περιφερειών
  • [04] Γαλλία: Αναβάλλεται για αύριο η υιοθέτηση του τελικού κειμένου συμφωνίας για το κλίμα
  • [05] Τεστ αίματος κάνει διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως 16 χρόνια προτού εμφανισθεί η νόσος
  • [06] Ορ. Παμούκ: Τις πολιτικές απαντήσεις τις δίνω με τα μυθιστορήματά μου
  • [07] Ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, περιλαμβάνει απόφαση του ΟΗΕ
  • [08] Τα λησμονημένα ρολά του Δημοσθένη Κοκκινίδη στο Μουσείο Μπενάκη

  • [01] Δεκτό έκανε η Frontex το ελληνικό αίτημα ενεργοποίησης Ομάδων Άμεσης Παρέμβασης

    Την αποδοχή από τη Frontex του αιτήματος της Ελλάδας για ενεργοποίηση των Ομάδων Άμεσης Παρέμβασης (RABIT), ανακοίνωσε μέσω Twitter η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Frontex, οι ομάδες που θα μεταβούν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου "θα βοηθήσουν τη χώρα στην αντιμετώπιση του αριθμού ρεκόρ των μεταναστών που φθάνουν στις ακτές της". Η απόφαση για την ενεργοποίηση του εν λόγω μηχανισμού λήφθηκε από τη Frontex μετά από την απαιτούμενη αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ η Ελλάδα και η Frontex έχουν τώρα πέντε εργάσιμες ημέρες για να συμφωνήσουν σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που θα φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι. Επιπλέον, για την ανάπτυξη των ομάδων RABIT απαιτείται από την Ελλάδα η διάθεση Ελλήνων συνοριοφυλάκων, που θα επιχειρούν παράλληλα με αυτούς της Frontex."Η ανάπτυξη των ομάδων RABIT θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε τον αριθμό τόσο των θαλάσσιων όσο και των χερσαίων περιπολιών, πράγμα που σημαίνει τον εντοπισμό και τη σωστή καταγραφή περισσότερων μεταναστών αμέσως μετά την άφιξή τους στα ελληνικά νησιά. Με άλλα λόγια, η ενεργοποίηση του μηχανισμού RABIT θα αναβαθμίσει την επιχείρηση Ποσειδών στο Αιγαίο", δήλωσε ο Φ. Λετζέρι. Αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο επιχειρούν 16 σκάφη και περισσότεροι από 260 συνοριοφύλακες της Frontex.

    Σύμφωνα με τη Frontex, οι 448 συνοριοφύλακες που παραχωρήθηκαν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα συμμετάσχουν στην καινούργια επιχείρηση, ενώ θα αυξηθούν σημαντικά τα σκάφη και οι περιπολίες. Η επιχείρηση θα επικεντρωθεί επίσης στους ελέγχους ασφάλειας και στην ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων με εθνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων.

    Η ανάπτυξη των ομάδων RABIT μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά επίσης μέχρι τρεις μήνες, αναφέρει η ανακοίνωση της Frontex.

    Τέλος, σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, ο μηχανισμός RABIT έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, τον Οκτώβριο του 2010, επίσης από την Ελλάδα. Η επιχείρηση στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα στην περιοχή του Έβρου ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2010 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2011, όταν αντικαταστάθηκε από την Κοινή Επιχείρηση Ποσειδών.

    [02] Ένταση μεταξύ μεταναστών, που φιλοξενούνται στο κλειστό γήπεδο του Π. Φαλήρου

    Διαπληκτισμοί μεταξύ μεταναστών που φιλοξενούνται στο κλειστό γήπεδο του ταε κβο ντο του Παλαιού Φαλήρου, σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρία άτομα, τα οποία διακομίστηκαν με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

    Παράλληλα, στο κλειστό γήπεδο του Π.Φαλήρου μπήκε και μια διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην περιοχή, αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβει.

    [03] Σε 24ωρη απεργία οι υπάλληλοι των Περιφερειών

    Με κεντρικό αίτημα την συνέχιση της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό οι περιφερειακοί υπάλληλοι πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους ΟΣΥΑΠΕ.

    Ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη τροπολογία για την καταβολή της μισθοδοσία τους από ίδιους πόρους των Περιφερειών (από 1η Ιανουαρίου 2016) και δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν καμία αλλαγή στην καταβολή των μισθών άλλα ούτε να μείνουν στον αέρα.

    Η κινητοποίηση, περιλαμβάνει συγκέντρωση στην πλ. Κλαθμώνος και συνάντηση εκπροσώπων τους με τον υπουργό Εσωτερικών.

    [04] Γαλλία: Αναβάλλεται για αύριο η υιοθέτηση του τελικού κειμένου συμφωνίας για το κλίμα

    Η υιοθέτηση της τελικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναβάλλεται για αύριο, έγινε γνωστό από πηγές της γαλλικής προεδρίας της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21).

    «Προτιμούμε να έχουμε χρόνο για διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες καθ΄όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, πριν από την παρουσίαση του τελικού κειμένου με στόχο την απευθείας υιοθέτησή του από την ολομέλεια», δήλωσε πηγή της προεδρίας. Το κείμενο «θα παρουσιασθεί νωρίς το πρωί του Σαββάτου για να υιοθετηθεί προς το μεσημέρι».

    [05] Τεστ αίματος κάνει διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως 16 χρόνια προτού εμφανισθεί η νόσος

    Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα τεστ αίματος, που μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως 16 χρόνια, προτού η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της. Το τεστ βασίζεται στη διάγνωση αντισωμάτων για μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη, την τενασίνη-C (cTNC), η οποία υπάρχει σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα των ασθενών.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ρευματολογίας Κένεντι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κιμ Μίντγουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για ρευματικές παθήσεις «Annals of the Rheumatic Diseases», ανακοίνωσαν ότι, σε δοκιμές με πάνω από 2.000 ασθενείς, το τεστ κάνει διάγνωση της νόσου αρκετά χρόνια πριν την εκδήλωσή της με ακρίβεια γύρω στο 50%. Επίσης έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια (98%) στο να αποκλείει την πιθανότητα ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

    Η νόσος προκαλεί χρόνια φλεγμονή και επώδυνο πρήξιμο των αρθρώσεων.

    [06] Ορ. Παμούκ: Τις πολιτικές απαντήσεις τις δίνω με τα μυθιστορήματά μου

    «Δεν μου αρέσουν οι πολιτικές ερωτήσεις όχι γιατί δεν ανησυχώ για όσα συμβαίνουν τριγύρω μου, αλλά επειδή οι απαντήσεις σε πολιτικές ερωτήσεις μπορεί να θεωρηθούν μηχανισμός για την προβολή των μυθιστορημάτων μου. Τα τελευταία, πάντως, δίνουν, σε κάθε περίπτωση, πιο περίπλοκες και πιο πολιτικές απαντήσεις. Και το ίδιο συμβαίνει και με το τωρινό μου βιβλίο, που μιλάει για τη ζωή στην Τουρκία από το 1970 μέχρι σήμερα».

    Έτσι παρουσίασε το απόγευμα της Πέμπτης 10/12 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον εαυτό του και το καινούργιο του μυθιστόρημα ο Τούρκος νομπελίστας Ορχάν Παμούκ.

    Το μυθιστόρημα έχει τίτλο «Κάτι παράξενο στον νου μου» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα σε μετάφραση από τα τουρκικά της Στέλλας Βρετού. Προσκεκλημένος του Μεγάρου, της Ωκεανίδας και των καταστημάτων Public, ο Παμούκ είπε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο Εύη Κυριακοπούλου πως οι ήρωες του βιβλίου του προσδιορίζονται από τις επιλογές τους: «Επιλογές σε μια χώρα και σε μια κοινωνία όπου τα αγόρια και τα κορίτσια δεν συναντιούνται πριν από τον γάμο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 54% των γάμων στην Τουρκία, ιδίως στην ασιατική Τουρκία, είναι προαποφασισμένοι από τους γονείς. Έτσι γίνεται και με τον δικό μου ήρωα, που δεν παντρεύεται εκείνη που αγαπά, αλλά κάποια άλλη».

    [07] Ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, περιλαμβάνει απόφαση του ΟΗΕ

    Με επιτυχία στέφτηκε η ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με την Απόφαση «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης» η οποία περιλαμβάνει και ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς την Τετάρτη υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Η αποδοχή της ήταν ευρύτατη καθώς συγκηδεμονεύτηκε από συνολικά 74 κράτη, μεταξύ των οποίων πολλά από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικός αριθμός κρατών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και αρκετά αραβικά και αφρικανικά κράτη.

    Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ενισχύει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, καθώς και την προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για δύο διαστάσεις που είναι ιδιαίτερα επίκαιρες και κρίσιμες σήμερα, καθώς αφενός η Μέση Ανατολή πλήττεται καθημερινά από καταστροφή έργων και μνημείων πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, και αφετέρου είναι γνωστή η διασύνδεση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Απόφαση, η οποία υποβάλλεται από τη χώρα μας ανά τριετία, διαμορφώθηκε, στο τελικό κείμενό της, μετά από συστηματικές διαβουλεύσεις με τη διαμεσολάβηση της Ελλάδας κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά καταδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, ως κοιτίδα γνώσης και πολιτισμού, βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία για την προάσπιση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προωθώντας ανάλογες πρωτοβουλίες.

    [08] Τα λησμονημένα ρολά του Δημοσθένη Κοκκινίδη στο Μουσείο Μπενάκη

    Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής, έργα που παρέμειναν ξεχασμένα για πάνω από τέσσερις δεκαετίες στο ατελιέ του ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη, συνθέτουν έκθεση που οργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη. Η πλειονότητα των έργων από τα λησμονημένα ρολά, αφορά στην επταετία της Χούντας, η οποία αποτελεί και ζωγραφικά για τον Κοκκινίδη μια ξεχωριστή περίοδο.

    «Μα τι άλλο να ζωγράφιζα; Νεκρές φύσεις για να μην ενοχλούνται;» λέει ο ζωγράφος, εξιστορώντας το περιστατικό, όταν ο υπουργός Πολιτισμού της χούντας Τσάκωνας, επισκέφθηκε τη γκαλερί Ζουμπουλάκη που φιλοξενούσε έκθεση του: «Γιατί ο Κοκκινίδης ζωγραφίζει φυλακισμένους;», ρώτησε, και η Ζουμπουλάκη απάντησε: «Βγάλτε τους φυλακισμένους από τη φυλακή και ο Κοκκινίδης θα ζωγραφίσει νεκρές φύσεις».

    «Πρέπει να επιμείνουμε όλοι μας εναντίον κάθε ολοκληρωτικής συμπεριφοράς από επίσημες κυβερνήσεις» τονίζει ο καλλιτέχνης.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 40 ζωγραφικά έργα της περιόδου 1952-1974 και ανήκουν σε διαφορετικές θεματικές ενότητες του καλλιτέχνη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 14 έργα από την περίοδο των σπουδών του, 6 έργα από τις «Συνοικίες», ένα από το «Βιετνάμ» και 18 από τη «Χούντα». Εξαίρεση ως προς το χρονολογικό πλαίσιο της έκθεσης, αποτελεί ένα έργο του 1989 από τη σειρά «Οδύσσεια».

    Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Κωνσταντίνος Φιολάκης σε συνεργασία με τον Δημοσθένη Κοκκινίδη, τον συντονισμό της έκθεσης η Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη του Αρχείου της Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη - και τον σχεδιασμό της έκθεσης, η Ελευθερία Γκούφα, συντηρήτρια του Μουσείου Μπενάκη.

    Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον 1ο όροφο του κτηρίου της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2016.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 December 2015 - 7:32:25 UTC