Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πιθανό θεωρεί ο Απ. Τζιτζικώστας το ενδεχόμενο να κριθεί η εκλογή αρχηγού στη ΝΔ από τον πρώτο γύρο
  • [02] Αλ. Τσίπρας: «Πολιτική ανθρωπισμού και αλληλεγγύης» στο προσφυγικό
  • [03] WSJ: Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά 52,5% προβλέπει έγγραφο του ESM
  • [04] «Δεν είπα ποτέ ότι θα μπει αναδρομικός φόρος στα εισοδήματα» δηλώνει ο Τρ. Αλεξιάδης
  • [05] Νέος γύρος επαφών κυβέρνησης - θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια
  • [06] Και άλλοι 1.371 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά
  • [07] Ξεκινά συνέδριο για τα «Δίκτυα στην ιστορία από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή»
  • [08] Τα λησμονημένα ρολά του Δημοσθένη Κοκκινίδη στο Μουσείο Μπενάκη
  • [09] Μίχαελ Ροτ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε, αλλά να ενισχύσουμε την Ελλάδα
  • [10] Στην Ώρα του Πρωθυπουργού, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το προσφυγικό
  • [11] Ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, περιλαμβάνει απόφαση του ΟΗΕ

  • [01] Πιθανό θεωρεί ο Απ. Τζιτζικώστας το ενδεχόμενο να κριθεί η εκλογή αρχηγού στη ΝΔ από τον πρώτο γύρο

    Αρκετά πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο να κριθεί η εκλογή αρχηγού στη ΝΔ από τον πρώτο γύρο, ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Απόστολος Τζιτζικώστας.«Ναι, είναι αρκετά πιθανό. Δεν μπορώ να ξέρω εάν θα φθάσουμε στο 50+1 γιατί είναι πάρα πολλοί οι υποψήφιοι, όμως δεν αποκλείεται. Τις τελευταίες μέρες, εβδομάδες ίσως, διαμορφώνεται ένα κλίμα σε όλη την Ελλάδα, ένα κλίμα αλλαγής. Οι νεοδημοκράτες, οι φίλοι της παράταξης, μετά από 75 εξαντλητικές για όλους μας μέρες έχουν αντιληφθεί ότι εάν η ΝΔ σήμερα δεν γυρίσει σελίδα, δεν εμπιστευτεί ένα νέο πρόσωπο και μια νέα νοοτροπία δεν θα μπορέσει να ρίξει αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση» δήλωσε στο MEGA.

    Δεν απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο να τοποθετήσει αντιπρόεδρο του κόμματος έναν από τους συνυποψηφίους του λέγοντας ότι θα περιμένει να δει το αποτέλεσμα των εκλογών για το οποίο εκτίμησε ότι «θα έχει πολλές ανατροπές».Εκτίμησε πως «στις εκλογές θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή. Αυτή η πληγή θα κλείσει μόνο, όχι μόνο αν γίνει αν γίνει η διαδικασία, αλλά εάν υπάρξει μαζική συμμετοχή των νεοδημοκρατών ως ένα μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τους αντιπάλους μας».

    [02] Αλ. Τσίπρας: «Πολιτική ανθρωπισμού και αλληλεγγύης» στο προσφυγικό

    «Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι να απαντήσω σε ερώτηση για το προσφυγικό είναι λογικό διότι βιώνουμε μια τεράστια κρίση, παγκόσμια θα έλεγα και περνάει όλη αυτή η μετακίνηση και η κρίση από τη χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για το προσφυγικό.

    «Πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας των φρακτών και των παράνομων επαναπροωθήσεων και στη θάλασσα και θα επιμείνουμε στους κανόνες ανθρωπισμού. Εύχομαι σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας από εδώ και στο εξής όλες της πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής», είπε ο πρωθυπουργός και κατήγγειλε το φοβικό κλίμα που καλλιεργείται από ακραίους κύκλους στην Ευρώπη τη στιγμή που η Ελλάδα με κανόνες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προσπαθεί να ανταποκριθεί, και τη στιγμή αυτή, όπως τόνισε εκτοξεύουν μάλιστα και ανεύθυνες απειλές οι ίδιοι ακραίου κύκλοι. Σημείωσε μάλιστα ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης έδωσε απάντηση σε αυτούς τους ακραίους κύκλους. Για τα κέντρα ταυτοποίησης είπε ότι η επιλογή των σημείων που θα εγκατασταθούν επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία και όχι γιατί μας το επέβαλαν από την Ευρώπη.

    «Έχω μορφώσει την εντύπωση ότι και το προσφυγικό η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει, όπως και στην οικονομία, η κυβέρνηση έλεγε ότι διαπραγματεύεται και τελικά ο πρωθυπουργός έκανε την απόλυτη υποχώρηση και τα έδωσε όλα. Τελικά έγινε η πλήρης υποχώρηση της Ελλάδος. Το να ισχυρίζεσαι ότι διαπραγματεύεσαι και τελικά να υποχωρείς πλήρως, ζημιώνει την χώρα» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και υπογράμμισε ότι χωρίς οργάνωση 769.000 άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα το 2015. Αλλά και όταν έφτασαν οι μετανάστες στην Αθήνα δεν υπήρξε οργάνωση και δεν υπήρξε προγραμματισμός ούτε για τη σίτιση, είπε και επικαλέστηκε και τις αναφορές του δημάρχου Αθηναίων ότι συνωστίζονται στην Αθήνα χωρίς οργάνωση. Την ίδια στιγμή τέσσερις δήμαρχοι της Αττικής έχουν ξεσηκωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και επισήμανε τα φαινόμενα διαπληκτισμών μεταξύ μεταναστών. Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα πρόσφυγες χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναλογική κατανομή σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Προβλήματα και ανεπάρκειες εντόπισε και ως προς τηνκαταγραφή προσφύγων όπως και ελλείψεις στο απαιτούμενο προσωπικό σημειώνοντας ότι και τα hot spots δεν έχουν νομοθετηθεί με σωστό τρόπο.

    Η χώρα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή της στον ενιαίο χώρο της Σένγκεν, τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, είπε ότι η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, είναι μια αντίδραση που αναδεικνύει την ανθρωπιά, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι υπάρχουν φαινόμενα αντιδράσεων από μεμονωμένους.

    «Αναρωτιέμαι αν δεν γίνει κέντρο ταυτοποίησης στην Κω θα είναι θετικό για την Κω; Θα είναι μια εικόνα καλή για τον τουρισμό;» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τις διαδικασίες από τις διεθνείς συνθήκες. Κάλεσε, επίσης, όσους αντιδρούν, να πουν ποια εναλλακτική πρόταση προτείνουν και θύμισε ότι έγινε μια μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους δημάρχους και την εκκλησία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση και μάλιστα από την πλευρά της Κω δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις. Η επιλογή του χώρου εγκατάστασης των κέντρων ταυτοποίησης επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία, επέμεινε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε να μην αξιοποιηθεί το θέμα αυτό με σκοπό ψήφους γιατί έχει αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, απέναντι στο πρόβλημα.

    Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ειδομένης: «Αποδείξαμε ότι ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχειρήσεις της Αστυνομίας χωρίς «να ανοίγει μύτη», σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Θα δείτε τώρα πως δέρνει η αριστερά, έλεγαν άλλοι, αλλά αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει βούληση δεν ανοίγει μύτη».

    Το μείζον είναι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη στιγμή που χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μάλιστα παρανόμως, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, για τη διαχείριση του προσφυγικού και σημείωσε ότι υπάρχει πράγματι κίνδυνος, η χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη αν συνεχιστούν αυτές οι ροές. «Ε, λοιπόν η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και πρέπει τις υποχρεώσεις αυτές να τηρήσουν και όλοι οι υπόλοιποι.

    «Σε σχέση με τα νησιά πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι διεθνής μας υποχρέωση, και σε ότι αφορά στη συνθήκη Σέγκεν και όσον αφορά στη διεθνή υποχρέωση για να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι η καταγραφή, η ταυτοποίηση. Υποχρέωσή μας λοιπόν είναι, εκεί που πατούν το έδαφος, εκεί να γίνεται και η ταυτοποίηση», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

    Είπε ακόμη ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά, η διαδικασία αυτή γίνεται με τρόπο εξαιρετικό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της αστυνομίας και του λιμενικού και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην ταυτοποιείται.

    Η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, είπε ο πρωθυπουργός ενώ για το θέμα της FRONTEX είπε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει και την ενίσχυση της FRONTEX. Δυστυχώς από τα 1600 επιπλέον στελέχη που ζητήσαμε, μόνο 200 άτομα έχουν έρθει, επισήμανε και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση στη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Έχουμε όμως αντιρρήσεις σε αίτημα που δεν διατυπώθηκε επισήμως, για κοινές περιπολίες με την τουρκική ακτοφυλακή, είπε ο κ.Τσίπρας.

    [03] WSJ: Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά 52,5% προβλέπει έγγραφο του ESM

    Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα μπορούσαν να περιορίσουν την καθαρή αξία του κατά 52,5%, περιλαμβάνονται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal.

    Σύμφωνα με το έγγραφο, μέρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορεί να χορηγηθεί αμέσως και μέρος της να συνδεθεί με τον μακροπρόθεσμο έλεγχο για την τήρηση από την Ελλάδα των δημοσιονομικών κανόνων και την εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Στο έγγραφο - το οποίο συντάχθηκε τον Αύγουστο και δόθηκε στους θεσμούς σε επίπεδο εργασίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM, χωρίς να συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup ή EuroWorking Group -, αναφέρεται ότι «η ισχυρή και διαρκής επιβολή όρων πολιτικής που θα συνδέονται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους».

    «Η αποτελεσματικότητα κάθε μέτρων ανασχεδιασμού του χρέους (debt reprofiling) θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό από την ικανότητα και τη βούληση των ελληνικών Αρχών να επιδιώξουν μία συνετή διαδρομή δημοσιονομικής πολιτικής και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη», σημειώνουν τα στελέχη του ESM.

    Το έγγραφο επικεντρώνεται σε τρία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους: Την επιμήκυνση της λήξης ορισμένων δανείων της ΕλλάδαςΒ· τη σύνδεση των καθορισμένων αποπληρωμών χρέους με το ΑΕΠ της χώραςΒ· και την επιβολή πλαφόν ή τη χρονική μετάθεση της καταβολής τόκων. Οι πιο προβληματικές δεκαετίες για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ESM, αφορούν την περίοδο 2023-2043, όταν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορεί να υπερβούν το 15% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις προτάσεις που γίνονται στο έγγραφο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής οι πληρωμές χρέους μπορεί να καθορισθούν ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, εάν η οικονομία της πηγαίνει καλύτερα και λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση.

    [04] «Δεν είπα ποτέ ότι θα μπει αναδρομικός φόρος στα εισοδήματα» δηλώνει ο Τρ. Αλεξιάδης

    Για προσπάθεια απαξίωσης και παραπληροφόρησης των πολιτών κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, διαψεύδοντας τις πληροφορίες για αναδρομικό φόρο στα εισοδήματα.Δήλωσε ότι αισθάνεται αδικημένος για τις δηλώσεις που του αποδόθηκαν και τόνισε ότι για το 2015 συνεχίζουμε να μαζεύουμε αποδείξεις, προκειμένου να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλα, σημείωσε ότι το αφορολόγητο ισχύει.

    «Δεν είπα ποτέ ότι θα μπει αναδρομικός φόρος στα εισοδήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    Ο Τρύφων Αλεξιάδης επεσήμανε ότι από το 2016 κάθε δαπάνη που μπαίνει στη φορολογική δήλωση θα είναι με πλαστικό χρήμα. «Από 1/1/2016 θέλουμε να συνδέσουμε το χτίσιμο αφορολογήτου με αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος ή με τραπεζική συναλλαγή», δήλωσε και πρόσθεσε ότι εξαιρούνται από τη διαδικασία όσοι είναι άνω των 75 ετών και όσοι διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχουν POS και ίντερνετ.Για τα τέλη κυκλοφορίας τόνισε ότι αναμένονται αλλαγές από το 2017, ενώ έκανε γνωστό ότι πάνω από 1.100.000 ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν καταθέσει πινακίδες και πολλοί από αυτούς δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

    [05] Νέος γύρος επαφών κυβέρνησης - θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια

    Το θέμα των «κόκκινων» δανείων θα συζητηθεί και σήμερα Παρασκευή σε νέες συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ των δύο πλευρών στις οποίες, όπως εκτιμούσαν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, θα επέλθει η τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

    Χθες βράδυ ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, με συμφωνία των δύο πλευρών για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

    Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Στο πενταμελές διοικητικό συμβουλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελλληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών. Νωρίτερα είχε επέλθει συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ.

    Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και σήμερα. Για αυτό και οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρίσουν σήμερα απο την Αθήνα αντί για χθες το απόγευμα, που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφερεραν μετά το τέλος της συνάντησης οτι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα «κόκκινα» δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

    Στόχος είναι, όπως επιβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φώς για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

    [06] Και άλλοι 1.371 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά

    Ακόμη 1371 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν και σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, από το πλοίο «Αριάδνη», που είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και τη Χίο.

    [07] Ξεκινά συνέδριο για τα «Δίκτυα στην ιστορία από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή»

    Χερσαίοι και θαλάσσιοι δρόμοι. Μετακινήσεις διπλωματικών αποστολών, στρατευμάτων και πληθυσμών. Διακινήσεις εμπορευμάτων και κυκλοφορίες νομισμάτων. Διαδρομές γνώσης και πολιτισμού. Δίκτυα ποικίλων μορφών, όπως τα παραπάνω, από την αρχαιότητα ως τον 20ό αιώνα παρουσιάζονται στο τριήμερο συνέδριο που ξεκινά σήμερα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), στο «Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας» (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Το συνέδριο «Δίκτυα στην ιστορία από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή» υλοποιεί το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, το οποίο ερευνά την ιστορία (πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική) όχι μόνο του ελληνικού χώρου, αλλά και των περιοχών που έδρασε ο Ελληνισμός, από την προϊστορική αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

    Το συνέδριο αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος «Κύρτου πλέγματα», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας «Κρηπίς» (2013-2015).

    «Τέτοιου είδους προγράμματα, που στην ουσία χρηματοδοτούν την έρευνα, είχαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν σχεδόν όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Όπως ήταν αναμενόμενο και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών διεκδίκησε και οργάνωσε το δικό του πρόγραμμα, μια ευκαιρία να συνεργαστούν για πρώτη φορά τα τρία ανθρωπιστικά ινστιτούτα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, της αρχαιότητας, των βυζαντινών ερευνών και της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που πριν λίγα χρόνια συγχωνεύτηκαν σε ένα διαχρονικό», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ταξιάρχης Κόλλιας, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών.

    [08] Τα λησμονημένα ρολά του Δημοσθένη Κοκκινίδη στο Μουσείο Μπενάκη

    Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής, έργα που παρέμειναν ξεχασμένα για πάνω από τέσσερις δεκαετίες στο ατελιέ του ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη, συνθέτουν έκθεση που οργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη. Η πλειονότητα των έργων από τα λησμονημένα ρολά, αφορά στην επταετία της Χούντας, η οποία αποτελεί και ζωγραφικά για τον Κοκκινίδη μια ξεχωριστή περίοδο.

    «Μα τι άλλο να ζωγράφιζα; Νεκρές φύσεις για να μην ενοχλούνται;» λέει ο ζωγράφος, εξιστορώντας το περιστατικό, όταν ο υπουργός Πολιτισμού της χούντας Τσάκωνας, επισκέφθηκε τη γκαλερί Ζουμπουλάκη που φιλοξενούσε έκθεση του: «Γιατί ο Κοκκινίδης ζωγραφίζει φυλακισμένους;», ρώτησε, και η Ζουμπουλάκη απάντησε: «Βγάλτε τους φυλακισμένους από τη φυλακή και ο Κοκκινίδης θα ζωγραφίσει νεκρές φύσεις».

    «Πρέπει να επιμείνουμε όλοι μας εναντίον κάθε ολοκληρωτικής συμπεριφοράς από επίσημες κυβερνήσεις» τονίζει ο καλλιτέχνης.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 40 ζωγραφικά έργα της περιόδου 1952-1974 και ανήκουν σε διαφορετικές θεματικές ενότητες του καλλιτέχνη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 14 έργα από την περίοδο των σπουδών του, 6 έργα από τις «Συνοικίες», ένα από το «Βιετνάμ» και 18 από τη «Χούντα». Εξαίρεση ως προς το χρονολογικό πλαίσιο της έκθεσης, αποτελεί ένα έργο του 1989 από τη σειρά «Οδύσσεια».

    Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Κωνσταντίνος Φιολάκης σε συνεργασία με τον Δημοσθένη Κοκκινίδη, τον συντονισμό της έκθεσης η Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη του Αρχείου της Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη - και τον σχεδιασμό της έκθεσης, η Ελευθερία Γκούφα, συντηρήτρια του Μουσείου Μπενάκη.

    Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον 1ο όροφο του κτηρίου της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2016.

    [09] Μίχαελ Ροτ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε, αλλά να ενισχύσουμε την Ελλάδα

    Η Γερμανία έχει μεν κεντρικό, αλλά όχι ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη, όμως, είναι και μια ομαδική προσπάθεια». Η Γερμανία είναι «ένας ισχυρός παίκτης σε μια ομάδα 28 κρατών» και «προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες της σε μια Ευρώπη των κρίσεων» δηλώνει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη ο Γερμανός υπουργός υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Μίχαελ Ροτ.

    Κατά τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό στην εποχή της παγκοσμιοποίησης «οι οικονομικοί παίκτες δεν ενδιαφέρονται πλέον καθόλου για τα εθνικά σύνορα» και στο πλαίσιο αυτό η Ευρώπη «προσπαθεί να διασώσει την υπεροχή της πολιτικής» επί της οικονομίας.

    Για τη νέα ελληνική συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, ο κ. Μίχαελ Ροτ επισημαίνει πως «είναι το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού» όπως συμβαίνει άλλωστε πάντα με τις διαπραγματεύσεις και ότι «ξαναβρίσκουμε στο μνημόνιο αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ευρώπη, δηλαδή ανάπτυξη, επενδύσεις, δομικές μεταρρυθμίσεις».

    Θεωρεί λανθασμένη την αντίληψη ότι οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες ταυτίζονται με την πολιτική των χριστιανοδημοκρατών της κυρίας Μέρκελ διότι πολλοί εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων και οι σοσιαλδημοκράτες, «εν τω μεταξύ έχουμε επιτύχει στην Ευρώπη μια αλλαγή πολιτικής, η οποία για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έχει θέσει εμφατικά στο επίκεντρο την ανάπτυξη και την απασχόληση».

    Το ίδιο το μνημόνιο θεωρεί μάλιστα ότι έχει χαρακτήρα κοινωνικό, δεδομένου ότι σε αυτό περιλαμβάνονται «ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, μια λειτουργούσα κοινωνική διοίκηση, ένα σύγχρονο δίκαιο κοινωνικό κράτος».

    Ο κ. Ροτ δηλώνει «πολύ υπερήφανος για το γεγονός ότι η Γερμανία κατάφερε παρ΄ όλες τις δυσκολίες να ανταποκριθεί στο καθήκον της να δεχθεί πάρα πολλούς πρόσφυγες», ανταποκρινόμενη έτσι στις υποχρεώσεις της «ως μεγαλύτερης και οικονομικά ισχυρότερης χώρας» της Ε.Ε.

    Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η κυβέρνησή του είχε πάντοτε την άποψη ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει ως ισότιμος εταίρος στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη», ενώ θεωρεί «την αντίληψη, ότι κάποιες δυνάμεις του κακού από το εξωτερικό οδήγησαν τη χώρα (την Ελλάδα) στο γκρεμό, άστοχη και απλουστευτική».

    Τονίζει δε ότι στην παρούσα φάση των κρίσεων σε όλον τον κόσμο αλλά και στην Ευρώπη, είμαστε υποχρεωμένοι «να διατηρήσουμε τη συνοχή μας», ενώ είναι «φυσικά πεπεισμένος» ότι η Ελλάδα λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της «πρέπει να παραμείνει ένα αγκυροβόλιο σταθερότητας» και δηλώνει κατηγορηματικά: «Δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε την Ελλάδα, θέλουμε να την ενισχύουμε».

    [10] Στην Ώρα του Πρωθυπουργού, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το προσφυγικό

    Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντά στη Βουλή σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το Προσφυγικό.

    Ο κ. Τσίπρας, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, για τα Κέντρα Ταυτοποίησης Προσφύγων.

    [11] Ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, περιλαμβάνει απόφαση του ΟΗΕ

    Με επιτυχία στέφτηκε η ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με την Απόφαση «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης» η οποία περιλαμβάνει και ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς την Τετάρτη υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Η αποδοχή της ήταν ευρύτατη καθώς συγκηδεμονεύτηκε από συνολικά 74 κράτη, μεταξύ των οποίων πολλά από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικός αριθμός κρατών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και αρκετά αραβικά και αφρικανικά κράτη.

    Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ενισχύει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, καθώς και την προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για δύο διαστάσεις που είναι ιδιαίτερα επίκαιρες και κρίσιμες σήμερα, καθώς αφενός η Μέση Ανατολή πλήττεται καθημερινά από καταστροφή έργων και μνημείων πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, και αφετέρου είναι γνωστή η διασύνδεση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Απόφαση, η οποία υποβάλλεται από τη χώρα μας ανά τριετία, διαμορφώθηκε, στο τελικό κείμενό της, μετά από συστηματικές διαβουλεύσεις με τη διαμεσολάβηση της Ελλάδας κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά καταδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, ως κοιτίδα γνώσης και πολιτισμού, βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία για την προάσπιση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προωθώντας ανάλογες πρωτοβουλίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 December 2015 - 9:32:34 UTC