Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκροτείται επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών
  • [02] «Στο προσφυγικό, η Ελλάδα σηκώνει στις πλάτες της και την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες»
  • [03] Αλ. Τσίπρας: «Πολιτική ανθρωπισμού και αλληλεγγύης» στο προσφυγικό
  • [04] Νέος γύρος επαφών κυβέρνησης - θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια
  • [05] «Γιατί δεν έκατσα καλά», ο Γεράσιμος Αρσένης παρουσιάζει το βιβλίο του
  • [06] Εορταστικό ωράριο από αύριο στα εμπορικά καταστήματα
  • [07] Ένα αφιέρωμα του περιοδικού «Το Πρακτορείο» στο ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • [08] Τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Συρία
  • [09] Ο συριακός λαός πρέπει να συζητήσει για το μέλλον του Άσαντ, λέει η Μόσχα
  • [10] Η ταινία «Carol», υποψήφια για 5 βραβεία, στην κορυφή των υποψηφιοτήτων για τις Χρυσές Σφαίρες
  • [11] «Γιατί δεν έκατσα καλά», ο Γεράσιμος Αρσένης παρουσιάζει το βιβλίο του
  • [12] Ποινικές διώξεις σε βάρος του Σπ. Τραυλού και 7 ακόμη ατόμων για την υπόθεση των "Απάτσι"
  • [13] Το Jeep Renegade πήρε τον τίτλο «Αυτοκίνητο του 2016»
  • [14] ΑΕΚ: Τρεις ειδοποιήθηκαν ότι φεύγουν, ακολουθούν κι άλλοι
  • [15] Ονδούρα: Σοκ από τη δολοφονία του Περάλτα
  • [16] FIFA: Αρνητική η απόφαση του CAS για τον Πλατινί

  • [01] Συγκροτείται επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών

    Την συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις Ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στη πρώτη συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης που έδωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

    Ο κ. Βούτσης, διευκρίνισε ότι «η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν θα είναι εξεταστική επιτροπή» αλλά, όπως είπε, στόχος της θα είναι η αποτίμηση των τεσσάρων ανακεφαλαιοποιήσεων, που ξεκίνησαν από την εποχή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και έφθασαν μέχρι σήμερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    «Όλοι αποδεχόμαστε ότι οι τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν είναι ένα σοβαρό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτίμηση των ανακεφαλαιοποιήσεων. Είναι πολύ καλύτερο να υπάρχει μια αποτίμηση από τους εμπειρογνώμονες, να υπάρξει μια τεκμηρίωση πάνω σε αυτό το ζήτημα, από το να αποφασίσει μόνη της η κυβέρνηση. Δεν είναι στο στόχο της κυβέρνησης να υπάρξει απόδοση ευθυνών ή λαθών ή ερμηνειών. Πρόθεση της είναι να υπάρξει αποτίμηση και όχι με σκοπό να γίνει εξεταστική επιτροπή», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής, προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σε ότι αφορά τις δύο Ανεξάρτητες Αρχές, το ΕΣΡ και το ΑΣΕΠ, σε περίπτωση, όπως είπε, που δεν βρεθεί συναινετική λύση με τα κόμματα ως προς την λειτουργία τους.

    «Ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή επιλέγουμε να μην πάμε με το γράμμα του νόμου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης ενώ αναφερόμενος ιδιαίτερα στο ΕΣΡ, επεσήμανε ότι «το Σύνταγμα δεν επιβάλει να κάνει τις διαγωνιστικές διαδικασίες».

    [02] «Στο προσφυγικό, η Ελλάδα σηκώνει στις πλάτες της και την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες»

    «Μπορεί πολλοί να απαξιώνουν την ευρωπαϊκή αρχή της «αλληλεγγύης. Η Ελλάδα επιμένει και θα επιμείνει ευρωπαϊκά. Και, μολονότι επωμίζεται το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης που προκλήθηκε από λανθασμένες επιλογές άλλων, παραμένει παράγοντας σταθερότητας και αξιών» απαντά το υπουργείο Εξωτερικών δια στόματος του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

    Ο κ. Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αποσαφηνίζει ευθέως, χωρίς να μασά τα λόγια του, τη στάση και τη θέση της Ελλάδας απέναντι σε ένα τεραστιο ζήτημα όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό με διαστάσεις -που κατά κοινή ομολογία υπερβαίνει το ευρωπαϊκό επίπεδο καθιστώντας το παγκόσμιο- τονίζοντας και τον παραλογισμό που υφίσταται η χώρα μας «να απαιτεί κανείς ελληνική ή οποιαδήποτε εθνική λύση ή λύση ετεροβαρή σε βάρος ορισμένων μόνο».

    [03] Αλ. Τσίπρας: «Πολιτική ανθρωπισμού και αλληλεγγύης» στο προσφυγικό

    «Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι να απαντήσω σε ερώτηση για το προσφυγικό είναι λογικό διότι βιώνουμε μια τεράστια κρίση, παγκόσμια θα έλεγα και περνάει όλη αυτή η μετακίνηση και η κρίση από τη χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για το προσφυγικό.

    «Πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας των φρακτών και των παράνομων επαναπροωθήσεων και στη θάλασσα και θα επιμείνουμε στους κανόνες ανθρωπισμού. Εύχομαι σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας από εδώ και στο εξής όλες της πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής», είπε ο πρωθυπουργός και κατήγγειλε το φοβικό κλίμα που καλλιεργείται από ακραίους κύκλους στην Ευρώπη τη στιγμή που η Ελλάδα με κανόνες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προσπαθεί να ανταποκριθεί, και τη στιγμή αυτή, όπως τόνισε εκτοξεύουν μάλιστα και ανεύθυνες απειλές οι ίδιοι ακραίου κύκλοι. Σημείωσε μάλιστα ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης έδωσε απάντηση σε αυτούς τους ακραίους κύκλους. Για τα κέντρα ταυτοποίησης είπε ότι η επιλογή των σημείων που θα εγκατασταθούν επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία και όχι γιατί μας το επέβαλαν από την Ευρώπη.

    «Έχω μορφώσει την εντύπωση ότι και το προσφυγικό η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει, όπως και στην οικονομία, η κυβέρνηση έλεγε ότι διαπραγματεύεται και τελικά ο πρωθυπουργός έκανε την απόλυτη υποχώρηση και τα έδωσε όλα. Τελικά έγινε η πλήρης υποχώρηση της Ελλάδος. Το να ισχυρίζεσαι ότι διαπραγματεύεσαι και τελικά να υποχωρείς πλήρως, ζημιώνει την χώρα» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και υπογράμμισε ότι χωρίς οργάνωση 769.000 άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα το 2015. Αλλά και όταν έφτασαν οι μετανάστες στην Αθήνα δεν υπήρξε οργάνωση και δεν υπήρξε προγραμματισμός ούτε για τη σίτιση, είπε και επικαλέστηκε και τις αναφορές του δημάρχου Αθηναίων ότι συνωστίζονται στην Αθήνα χωρίς οργάνωση. Την ίδια στιγμή τέσσερις δήμαρχοι της Αττικής έχουν ξεσηκωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και επισήμανε τα φαινόμενα διαπληκτισμών μεταξύ μεταναστών. Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα πρόσφυγες χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναλογική κατανομή σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Προβλήματα και ανεπάρκειες εντόπισε και ως προς τηνκαταγραφή προσφύγων όπως και ελλείψεις στο απαιτούμενο προσωπικό σημειώνοντας ότι και τα hot spots δεν έχουν νομοθετηθεί με σωστό τρόπο.

    Η χώρα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή της στον ενιαίο χώρο της Σένγκεν, τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, είπε ότι η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, είναι μια αντίδραση που αναδεικνύει την ανθρωπιά, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι υπάρχουν φαινόμενα αντιδράσεων από μεμονωμένους.

    «Αναρωτιέμαι αν δεν γίνει κέντρο ταυτοποίησης στην Κω θα είναι θετικό για την Κω; Θα είναι μια εικόνα καλή για τον τουρισμό;» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τις διαδικασίες από τις διεθνείς συνθήκες. Κάλεσε, επίσης, όσους αντιδρούν, να πουν ποια εναλλακτική πρόταση προτείνουν και θύμισε ότι έγινε μια μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους δημάρχους και την εκκλησία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση και μάλιστα από την πλευρά της Κω δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις. Η επιλογή του χώρου εγκατάστασης των κέντρων ταυτοποίησης επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία, επέμεινε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε να μην αξιοποιηθεί το θέμα αυτό με σκοπό ψήφους γιατί έχει αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, απέναντι στο πρόβλημα.

    Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ειδομένης: «Αποδείξαμε ότι ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχειρήσεις της Αστυνομίας χωρίς «να ανοίγει μύτη», σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Θα δείτε τώρα πως δέρνει η αριστερά, έλεγαν άλλοι, αλλά αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει βούληση δεν ανοίγει μύτη».

    Το μείζον είναι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη στιγμή που χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μάλιστα παρανόμως, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, για τη διαχείριση του προσφυγικού και σημείωσε ότι υπάρχει πράγματι κίνδυνος, η χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη αν συνεχιστούν αυτές οι ροές. «Ε, λοιπόν η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και πρέπει τις υποχρεώσεις αυτές να τηρήσουν και όλοι οι υπόλοιποι.

    «Σε σχέση με τα νησιά πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι διεθνής μας υποχρέωση, και σε ότι αφορά στη συνθήκη Σέγκεν και όσον αφορά στη διεθνή υποχρέωση για να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι η καταγραφή, η ταυτοποίηση. Υποχρέωσή μας λοιπόν είναι, εκεί που πατούν το έδαφος, εκεί να γίνεται και η ταυτοποίηση», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

    Είπε ακόμη ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά, η διαδικασία αυτή γίνεται με τρόπο εξαιρετικό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της αστυνομίας και του λιμενικού και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην ταυτοποιείται.

    Η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, είπε ο πρωθυπουργός ενώ για το θέμα της FRONTEX είπε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει και την ενίσχυση της FRONTEX. Δυστυχώς από τα 1600 επιπλέον στελέχη που ζητήσαμε, μόνο 200 άτομα έχουν έρθει, επισήμανε και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση στη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Έχουμε όμως αντιρρήσεις σε αίτημα που δεν διατυπώθηκε επισήμως, για κοινές περιπολίες με την τουρκική ακτοφυλακή, είπε ο κ.Τσίπρας.

    Αλ. Τσίπρας:Υπονομευτική πλειοδοσία γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

    Για υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από το ζήτημα, για το οποίο του δίνεται εκ νέου η ευκαιρία να το ξεκαθαρίσει οριστικά μέσα από την ερώτηση, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, σε ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    «Καταλαβαίνω απολύτως την πικρία ορισμένων κύκλων που ίσως να προσδοκούσαν μέσα από μια πιθανή αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια του "γκρέξιτ", αλλά και κάποιων άλλων κύκλων που ενδεχομένως να καρτερούσαν, να παραμόνευαν να οδηγηθεί η δαδικασία σε αποτυχία και κάποιες μεγέλες συστημικές τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, ώστε με μικρό αντίτιμο να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών» τόνισε.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον εκπλήσσει η σπουδή της κ. Μπακογιάννη να κάνει αυτή την ερώτηση και με αυτόν τον τόνο και να υιοθετεί και μάλιστα αστήρικτα, όπως πρόσθεσε, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για ξεπούλημα σε αρπακτικά.

    [04] Νέος γύρος επαφών κυβέρνησης - θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια

    Το θέμα των «κόκκινων» δανείων θα συζητηθεί και σήμερα Παρασκευή σε νέες συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ των δύο πλευρών στις οποίες, όπως εκτιμούσαν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, θα επέλθει η τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

    Χθες βράδυ ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, με συμφωνία των δύο πλευρών για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

    Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Στο πενταμελές διοικητικό συμβουλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελλληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών. Νωρίτερα είχε επέλθει συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ.

    Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και σήμερα. Για αυτό και οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρίσουν σήμερα απο την Αθήνα αντί για χθες το απόγευμα, που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφερεραν μετά το τέλος της συνάντησης οτι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα «κόκκινα» δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

    Στόχος είναι, όπως επιβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φώς για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

    [05] «Γιατί δεν έκατσα καλά», ο Γεράσιμος Αρσένης παρουσιάζει το βιβλίο του

    «Έγραψα αυτό το βιβλίο 15 χρόνια μετά, με το μυαλό μου στα παιδιά της εποχής εκείνης. Αυτά τα παιδιά τώρα έχουν μεγαλώσει. Θα ήθελα με αυτά τα παιδιά να αναλογιστούμε αν χρόνια πριν είχαμε εκβάλει τη φοβία του καινούργιου, είχαμε προχωρήσει σε αλλαγές σε πολλούς τομείς, πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η κατάσταση σε αυτόν τον τόπο». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την παρουσίαση του βιβλίου του, με τίτλο «Γιατί δεν έκατσα καλά», ο πρώην υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, απαντώντας στο σύνθημα των μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων την περίοδο 1996-2000 για την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση. Το βιβλίο αυτό επιδιώκει, όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του, «να ανοίξει επιτέλους ένα διάλογο για το τι πρέπει να γίνει, εάν τελικά αποφασίσουμε να επιχειρήσουμε πάλι μια βασική τομή στην εκπαίδευση».

    Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας», ο Γεράσιμος Αρσένης εξέφρασε την πεποίθηση πως «αν είχαμε ενεργήσει διαφορετικά 20 χρόνια πριν, σήμερα θα ήμασταν σε μια διαφορετική κατάσταση, όχι μόνο στην Παιδεία, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς». «Για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να έχουμε μελετήσει την Ιστορία μας και να έχουμε βγάλει και τα σωστά συμπεράσματα» επισήμανε και προσέθεσε: «Αυτή είναι η φιλοδοξία του βιβλίου: Να συζητήσουμε τι πήγε λάθος, γιατί πήγε λάθος, τι μπορούμε άλλο να κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά».

    Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στον εν εξελίξει εθνικό και κοινωνικό διάλογο για την Παιδεία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως «ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις στον τόπο μας για έναν εθνικό διάλογο που μπορεί να καταλήξει σε συναίνεση». Δεν υπάρχουν, συμπλήρωσε, διότι η κουλτούρα μας δεν είναι κουλτούρα συνεννόησης αλλά σύγκρουσης, και διευκρίνισε: «Όταν μιλάμε για έναν εθνικό διάλογο για μια αλλαγή σε ένα σύστημα, για μια μεταρρύθμιση, μιλάμε για μια νέα κατάσταση που ξεβολεύονται όλοι. Άρα τι ζητάς από τον εθνικό διάλογο; Ζητάς να γίνει η υπέρβαση. Αυτή την υπέρβαση που είναι θέμα παιδείας, δεν την έχουμε αναπτύξει».

    Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε η Επιτροπή Παιδείας να συμφωνήσει σε ορισμένες βασικές αρχές, όπως σε μια παιδεία ανοικτών οριζόντων, με ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές επιλογές, συνθήκες κινητικότητας σε όλες τις τάξεις, τις σχολές και τα πεδία, καθιέρωση της διά βίου εκπαίδευσης και αξιοποίηση των ικανοτήτων των νέων δίνοντας έμφαση στο δημοκρατικό ύφος και στην κριτική σκέψη.

    Για το περιεχόμενο του βιβλίου μίλησαν ο βουλευτής και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου, ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφης Μπουζάνης και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Ζησιμόπουλος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

    [06] Εορταστικό ωράριο από αύριο στα εμπορικά καταστήματα

    Ξεκινά αύριο το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις καθημερινές μέχρι τις 9.30 το βράδυ, ενώ ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα και τις τρεις Κυριακές έως το τέλος του έτους.

    Ωράριο

    Το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών έχει, ως εξής:

    Σάββατο 12.12.2015 09:00 - 18:00

    Κυριακή 13.12.2015 11.00 - 18.00

    Δευτέρα 14.12.2015 09.00 - 21.00

    Τρίτη 15.12.2015 09.00 - 21.00

    Τετάρτη 16.12.2015 09.00 - 21.00

    Πέμπτη 17.12.2015 09.00 - 21.00

    Παρασκευή 18.12.2015 09.00 - 21.00

    Σάββατο 19.12.2015 09.00 - 18.00

    Κυριακή 20.12.2015 11.00 - 18.00

    Δευτέρα 21.12.2015 09.00 - 21.00

    Τρίτη 22.12.2015 09.00 - 21.00

    Τετάρτη 23.12.2015 09.00 - 21.00

    Πέμπτη 24.12.2015 09.00 - 18.00

    Παρασκευή 25.12.2015 ΑΡΓΙΑ

    Σάββατο 26.12.2015 ΑΡΓΙΑ

    Κυριακή 27.12.2015 11.00 - 18.00

    Δευτέρα 28.12.2015 09.00 - 21.00

    Τρίτη 29.12.2015 09.00 - 21.00

    Τετάρτη 30.12.2015 09.00 - 21.00

    Πέμπτη 31.12.2015 09.00 - 18.00

    Παρασκευή 01.01.2016 ΑΡΓΙΑ

    Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της κυριακάτικης λειτουργίας τους. ενώ σε πολλά γίνεται απογραφή.

    [07] Ένα αφιέρωμα του περιοδικού «Το Πρακτορείο» στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Εκατόν δέκα χρόνια ιστορίας, ειδήσεων, τηλεγραφημάτων. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για πάνω από έναν αιώνα συμβαδίζει με την ελληνική ιστορία. Μία ιστορία, μέρος της οποίας θα προσπαθήσει να θυμίσει«Το Πρακτορείο»,που κυκλοφορεί σήμερα, μέσα από το φωτογραφικό του αρχείο, γιατί πολλές φορές όσο αξίζει μία φωτογραφία δεν αξίζουν όλες οι λέξεις του δημοσιογράφου.

    Εκατόν δέκα χρόνια ιστορίας

    του Μιχάλη Ψύλου

    Όνομα βαρύ σαν ιστορία. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Ελλάδας. Γεννήθηκε πριν 110 χρόνια -το 1905- ως«Αθηναϊκό Πρακτορείο»και η πορεία του είναι παράλληλη με την νεώτερη ιστορία της χώρας. Μέσα από τα τηλεγραφήματά του πέρασαν οι συγκλονιστικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Όπως άλλωστε προκύπτει από την ανάγνωση των εφημερίδων, όλη αυτή την ιστορική περίοδο τα τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου αποτελούσαν βασική πηγή ενημέρωσης για όλες τις εξελίξεις που σημάδευσαν , εδώ και έναν αιώνα, τη χώρα. Από το Κίνημα στο Γουδί και την άφιξη του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αθήνα ως την Μικρασιατική Καταστροφή, τον πόλεμο του '40 και το ιστορικό«ΟΧΙ»του λαού μας, τη στρατιωτική δικτατορία, τη Μεταπολίτευση και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έως και σήμερα , το ΑΠΕ-ΜΠΕ ήταν εκεί! Δίνοντας με την εγκυρότητα και την αμεσότητά του τον παλμό των γεγονότων.

    Πρώτος διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου ήταν ο Κωνσταντινουπολίτης δημοσιογράφος Ιωάννης Παρρέν, όταν το 1905 το υπουργείο Εξωτερικών εξαγόρασε το τότε ιδιωτικό«Τηλεγραφικό Πρακτορείο Αθηνών»του δημοσιογράφου Αντώνιου Στεφανόπολι.

    Ακολούθησε στο τιμόνι του πρακτορείου η Ιωάννα Στεφανόπολι - η πρώτη Ελληνίδα που έγινε φοιτήτρια.

    Το 1931 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Αθηναϊκού Πρακτορείου οδημοσιογράφος και συγγραφέας Βασίλειος Βεκιαρέλλης, ο οποίος συνέβαλε στην αναδιοργάνωση του πρακτορείου βάσει των διεθνών προτύπων δημοσιογραφίας. Προσωπική επιλογή του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο Βεκιαρέλλης ήταν εκ των σημαντικότερων δημοσιογράφων της εποχής και από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΣΗΕΑ.

    Συγγραφέας πολλών βιβλίων ο Βεκιαρέλλης πρωτοστάτησε, όπως έλεγαν οι κριτικοί της εποχής, στη διάδοση των ειρηνιστικών ιδεών οι οποίες συσπείρωσαν τους διανοουμένους της Ευρώπης μετά το πέρας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκοντας φιλόξενο χώρο για τις αντιπολεμικές του αντιλήψεις στα αλεξανδρινά περιοδικά, που είχαν συντονισθεί έγκαιρα και δυναμικά με την ευρωπαϊκή διανόηση σε πρωτοβουλίες εναντίον του επερχόμενου Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Το 1939, το ΑΠΕ στεγαζόταν στο κτίριο που και σήμερα υπάρχει-αν και εγκαταλελειμμένο -στον αριθμό 50 της οδού 28ης Οκτωβρίου.«Ήταν ένα δωματιάκι με τον μεταφραστή, τον δακτυλογράφο, τον ασυρματιστή και τον κλητήρα που περίμενε στα σκαλοπάτια για να διανείμει τα δελτία»,έγραψε ο Ερρίκος-Ραφαήλ Στρούγκος, που εργαζόταν στο ΑΠΕ από το 1931. Το προσωπικό του ΑΠΕ ήταν τότε έξι μεταφραστές, επτά συντάκτες (κάποιοι από τους οποίους είχαν και καθήκοντα δακτυλογράφων), οκτώ ασυρματιστές, ένας διανομέας, ένας διαχειριστής και μία καθαρίστρια.

    Τον Μάρτιο του 1956, το ΑΠΕ συνδέθηκε μέσω τηλετυπικού δικτύου με όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διέθετε ήδη ένα πλούσιο δυναμικό από δημοσιογράφους, χρονογράφους, ρεπόρτερ με μεγάλο δίκτυο μονίμων ανταποκριτών στις κυριότερες πρωτεύουσες και ενδιαφέρουσες πόλεις του κόσμου ενώ συνεργάζονταν με τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά πρακτορεία του κόσμου.

    Το 1994, το ΑΠΕ μεταβλήθηκε σε Ανώνυμη Εταιρία του Ελληνικού Δημοσίου με έδρα την Αθήνα. Το 2008 συγχωνεύθηκε με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπό τη νέα επωνυμία«Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανώνυμη Εταιρεία» (ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ).

    Σήμερα, 110 χρόνια μετά, το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ο κύριος πάροχος πολυμεσικού ειδησεογραφικού περιεχομένου προς τα ελληνικά ΜΜΕ. Παρέχοντας έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, το εθνικό πρακτορείο, χωρίς υπερβολή, παρέχει το 90% όλων των ειδήσεων στο διαδίκτυο.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ διαθέτει στους συνδρομητές του καθημερινά πάνω από 500 ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, καθώς και περισσότερες από 1.200 φωτογραφίες αλλά και βιντεοειδήσεις.

    Παράγει εξειδικευμένο πολυμεσικό περιεχόμενο για διαδικτυακά ΜΜΕ, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, εφαρμογές έξυπνων συσκευών, για δημόσιες οθόνες κλπ.

    Συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και όλα τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων των ευρωπαϊκών χωρών. Ενισχύει επίσης τη συνεργασία του με τον ρωσικό ειδησεογραφικό όμιλο ROSSIYA SE G ODNYA με τη δημιουργία κοινής ελληνορωσικής πύλης στο πλαίσιο και του αφιερωματικού έτους«Ελλάδας-Ρωσίας»το 2016.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτελεί όμως και ένα ζωντανό αρχείο της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και αθλητικής ιστορίας του τόπου και του πλανήτη με 1.100.000 ψηφιοποιημένες ειδήσεις, 908.158 ψηφιοποιημένες φωτογραφίες από την Ελλάδα και 4.152.189 ψηφιοποιημένες φωτογραφίες από όλον τον κόσμο.

    Τους τελευταίους μήνες, το ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε δύο μεγάλα βήματα με στόχο το μεγαλύτερο άνοιγμά του στην κοινωνία:

    1.Στην ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo με εμβέλεια στην Κεντρική Μακεδονία

    2.Στην έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού free press«ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ»που κρατάτε ήδη στα χέρια σας.

    Εμείς οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είμαστε υπερήφανοι για την ιστορική μας κληρονομιά και αισθανόμαστε πλήρως τις ευθύνες αλλά και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού για το εθνικό πρακτορείο του. Παρακαταθήκη για εμάς, η ρήση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης με τηλεγραφήματα του ΑΠΕ από τον πόλεμο του '40:«Να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο και να ξέρετε ότι είστε ένα κομμάτι του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού για να βγούμε από τη δεινή κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας. Αναγνωρίζουμε την προσπάθειά σας και να ξέρετε ότι από πλευράς πολιτείας θα είμαστε συμπαραστάτες στο έργο σας».

    [08] Τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Συρία

    Τουλάχιστον 22 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά την τριπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Ταλ Ταμέρ της βορειοανατολικής Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το Παρατηρητήριο είχε ανακοινώσει χθες ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει εάν πρόκειται για αμάχους, όταν τρεις καμικάζι ανατίναξαν ισάριθμα παγιδευμένα φορτηγά σε διαφορετικές περιοχές της πόλης Ταλ Ταμέρ, που βρίσκεται στην επαρχία Χασάκα.

    «Τουλάχιστον 22 άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και ένας γιατρός, σκοτώθηκαν και αυτός ο απολογισμός αναμένεται να επιβαρυνθεί διότι οι τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί σε πολλά νοσοκομεία, είναι πάρα πολλοί», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν νεκροί και από το στρατόπεδο των κούρδων μαχητών, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

    Η μία από τις επιθέσεις σημειώθηκε κοντά σε νοσοκομείο και η άλλη σε θέση των κουρδικών δυνάμεων.

    Το Ταλ Ταμέρ ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις και έχει γίνει επανειλημμένως στόχος επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

    Για την χθεσινή επίθεση δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

    [09] Ο συριακός λαός πρέπει να συζητήσει για το μέλλον του Άσαντ, λέει η Μόσχα

    Ο συριακός λαός είναι αυτός που θα πρέπει να συζητήσει για το μέλλον του προέδρου του Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε η συριακή αντιπολίτευση έπειτα από τις διήμερες συνομιλίες που είχε στο Ριάντ.

    Η διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία εκπροσώπων συριακών πολιτικών παρατάξεων και ανταρτικών οργανώσεων κατέληξε χθες σε συμφωνία για τη σύσταση ενός κοινού σώματος που θα προετοιμάσει τις προτεινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του Άσαντ, αλλά επέμεινε στο αίτημα να εγκαταλείψει ο Σύρος πρόεδρος την εξουσία.

    "Η μοίρα του Άσαντ θα πρέπει να συζητηθεί από τους ίδιους τους Σύρους, όχι τη Ρωσία", δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

    "Οι προσπάθειές μας τώρα επικεντρώνονται στην κατάρτιση των καταλόγων με αυτές που θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές οργανώσεις και αυτές που θα θεωρηθούν ότι ανήκουν στη μετριοπαθή αντιπολίτευση, οι οποίες μπορούν και θα πρέπει να μετάσχουν στην πολιτική ρύθμιση (...) Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ ορισμένων χωρών. (Όμως) αρχίζει να υπάρχει μια προσέγγιση στις θέσεις", κατέληξε.

    [10] Η ταινία «Carol», υποψήφια για 5 βραβεία, στην κορυφή των υποψηφιοτήτων για τις Χρυσές Σφαίρες

    Η ταινία «Carol», μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο γυναικών, είναι το μεγάλο φαβορί στην κούρσα για τις Χρυσές Σφαίρες καθώς έχει συγκεντρώσει 5 υποψηφιότητες, μεταξύ αυτών του α΄ γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία των δύο συμπρωταγωνιστριών της, της Κέιτ Μπλάνσετ και της Ρούνι Μάρα.

    Η «Carol», του σκηνοθέτη Τοντ Χέινς, που είναι επίσης υποψήφιος για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, αφηγείται τον θυελλώδη έρωτα τη δεκαετία του 1950 μεταξύ μιας νεαρής πωλήτριας (Μάρα) που γοητεύεται από την ομορφιά μιας μοιραίας γυναίκας της αστικής τάξης (Μπλάνσετ).

    Στον κατάλογο των υποψηφιοτήτων ακολουθούν το «Το Μεγάλο Σορτάρισμα», που πραγματεύεται την χρηματοπιστωτική κρίση, το «The Revenant» με θέμα τον αγώνα επιβίωσης ενός κυνηγού που έχει τραυματιστεί, αλλά και η ταινία «Στιβ Τζομπς» για τον συνιδρυτή της Apple, με 4 υποψηφιότητες έκαστη.

    Τη Χρυσή Σφαίρα πρώτου γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία διεκδικούν οι πρωταγωνίστριες της ταινίας Carol, εκ των οποίων η Ρούνι Μάρα έχει ήδη τιμηθεί για την ερμηνεία της στο Φεστιβάλ των Καννών.

    Αντίπαλές τους, η Μπρι Λάρσον (Το Δωμάτιο), η Σίρσα Ρόναν (Brooklyn) και η Αλίσα Βικάντερ (Το Κορίτσι από τη Δανία).

    [11] «Γιατί δεν έκατσα καλά», ο Γεράσιμος Αρσένης παρουσιάζει το βιβλίο του

    «Έγραψα αυτό το βιβλίο 15 χρόνια μετά, με το μυαλό μου στα παιδιά της εποχής εκείνης. Αυτά τα παιδιά τώρα έχουν μεγαλώσει. Θα ήθελα με αυτά τα παιδιά να αναλογιστούμε αν χρόνια πριν είχαμε εκβάλει τη φοβία του καινούργιου, είχαμε προχωρήσει σε αλλαγές σε πολλούς τομείς, πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η κατάσταση σε αυτόν τον τόπο». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την παρουσίαση του βιβλίου του, με τίτλο «Γιατί δεν έκατσα καλά», ο πρώην υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, απαντώντας στο σύνθημα των μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων την περίοδο 1996-2000 για την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση. Το βιβλίο αυτό επιδιώκει, όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του, «να ανοίξει επιτέλους ένα διάλογο για το τι πρέπει να γίνει, εάν τελικά αποφασίσουμε να επιχειρήσουμε πάλι μια βασική τομή στην εκπαίδευση».

    Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας», ο Γεράσιμος Αρσένης εξέφρασε την πεποίθηση πως «αν είχαμε ενεργήσει διαφορετικά 20 χρόνια πριν, σήμερα θα ήμασταν σε μια διαφορετική κατάσταση, όχι μόνο στην Παιδεία, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς». «Για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να έχουμε μελετήσει την Ιστορία μας και να έχουμε βγάλει και τα σωστά συμπεράσματα» επισήμανε και προσέθεσε: «Αυτή είναι η φιλοδοξία του βιβλίου: Να συζητήσουμε τι πήγε λάθος, γιατί πήγε λάθος, τι μπορούμε άλλο να κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά».

    Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στον εν εξελίξει εθνικό και κοινωνικό διάλογο για την Παιδεία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως «ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις στον τόπο μας για έναν εθνικό διάλογο που μπορεί να καταλήξει σε συναίνεση». Δεν υπάρχουν, συμπλήρωσε, διότι η κουλτούρα μας δεν είναι κουλτούρα συνεννόησης αλλά σύγκρουσης, και διευκρίνισε: «Όταν μιλάμε για έναν εθνικό διάλογο για μια αλλαγή σε ένα σύστημα, για μια μεταρρύθμιση, μιλάμε για μια νέα κατάσταση που ξεβολεύονται όλοι. Άρα τι ζητάς από τον εθνικό διάλογο; Ζητάς να γίνει η υπέρβαση. Αυτή την υπέρβαση που είναι θέμα παιδείας, δεν την έχουμε αναπτύξει».

    Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε η Επιτροπή Παιδείας να συμφωνήσει σε ορισμένες βασικές αρχές, όπως σε μια παιδεία ανοικτών οριζόντων, με ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές επιλογές, συνθήκες κινητικότητας σε όλες τις τάξεις, τις σχολές και τα πεδία, καθιέρωση της διά βίου εκπαίδευσης και αξιοποίηση των ικανοτήτων των νέων δίνοντας έμφαση στο δημοκρατικό ύφος και στην κριτική σκέψη.

    Για το περιεχόμενο του βιβλίου μίλησαν ο βουλευτής και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου, ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφης Μπουζάνης και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Ζησιμόπουλος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

    [12] Ποινικές διώξεις σε βάρος του Σπ. Τραυλού και 7 ακόμη ατόμων για την υπόθεση των "Απάτσι"

    Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, για το αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου ασκήθηκε με παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου, ασκήθηκαν σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπ. Τραυλού, αλλά και σε βάρος 7 ακόμη υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα της σύμβασης για την προμήθεια 12 ελικοπτέρων τύπου Απάτσι συνολικού κόστους 594 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ήδη προφυλακισμένος επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος διώκεται για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.

    Η υπογραφή της σύμβασης έγινε το 2003, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας απέστειλαν οι εισαγγελείς στη Βουλή, για να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και του πρώην υπουργού για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.

    Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση και την έρευνα του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του γραφείου Διαφθοράς, η σύμβαση 22/2003 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.

    [13] Το Jeep Renegade πήρε τον τίτλο «Αυτοκίνητο του 2016»

    Το νέο Jeep Renegade τιμήθηκε με τον τίτλο «Αυτοκίνητο του 2016». Το αμερικάνικο αυτοκίνητο συγκέντρωσε 122 βαθμούς στη ψηφοφορία και κατέλαβε την πρώτη θέση στο σχετικό διαγωνισμό, που διοργανώνει ο Ανεξάρτητος Δημοσιογραφικός Θεσμός «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα».

    Ειδικότερα η τελική βαθμολογία των δέκα αυτοκινήτων που συμμετείχαν στη φετινή ψηφοφορία διαμορφώθηκε ως εξής: Jeep Renegade 122 βαθμοί, Opel Astra 82, Hyundai i20 71, VW Passat 41, Ssangyong Tivoli 37, Ford Mondeo 34, Citroen C1- Peugeot 108 32, smart fortwo/forfour 29, Renault Twingo 20 και Fiat 500X 12 βαθμοί.

    Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lancia Jeep Hellas, Πολυχρόνης Συγγελίδης. Ο Γιώργος Βασιλάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Αντιπροσώπων Αυτοκίνητων(ΣΕΑΑ), μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί το ευνοϊκό μέτρο της απόσυρσης παλαιών αυτοκίνητων, γιατί ανανεώνεται ο στόλος των οχημάτων και μειώνεται η επιβάρυνση στο περιβάλλον.

    Σπύρος Ρέκκας

    [14] ΑΕΚ: Τρεις ειδοποιήθηκαν ότι φεύγουν, ακολουθούν κι άλλοι

    Από τη στιγμή που ο Γκας Πογέτ ξεκαθάρισε ότι κάποιοι παίκτες θα φύγουν από την ΑΕΚ, ήταν φυσικό να ξετυλιχθεί το... κουβάρι του ρεπορτάζ. Ο Ουρουγουανός τεχνικός είχε διευκρινίσει πως θα μιλήσει πρώτα ο ίδιος με τους ποδοσφαιριστές, σε διάστημα δύο εβδομάδων, κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί η συμπλήρωση του διαστήματος αυτού συμπίπτει με τον αγώνα κυπέλλου εναντίον της ΑΕΛ (17/12), εφόσον δεν πραγματοποιηθεί απεργία.

    Μια αναμέτρηση γοήτρου, αφού αμφότερες οι ομάδες έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ωστόσο, από την αποστολή που θα επιλέξει ο Πογέτ θα φανεί ποιοι είναι εκείνοι που -οριστικά πλέον- δεν χωρούν στα πλάνα του. Κάτι αντίστοιχο φάνηκε και με τον Πανελευσινιακό, αλλά και με τους συνήθεις 20 που επιλέγει για τους αγώνες πρωταθλήματος.

    Μέχρι σήμερα, ο Ουρουγουανός έχει ενημερώσει μόνο δύο ποδοσφαιριστές ότι το άμεσο μέλλον τους δεν βρίσκεται στην ΑΕΚ. Πρόκειται για τον Σταύρο Πεταυράκη και τον Δημήτρη Γροντή. Υπάρχει και τρίτος παίκτης που έχει ενημερωθεί ότι θα παραχωρηθεί ως δανεικός. Ο τεχνικός διευθυντής, Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς, ήταν αυτός που γνωστοποίησε στον Κυριάκο Ανδρεόπουλο τις προθέσεις της ΑΕΚ.

    Αυτή τη στιγμή το ρόστερ της ΑΕΚ αριθμεί 32 ποδοσφαιριστές, ενώ ο Πογέτ έχει διευκρινίσει πως επιθυμεί να δουλεύει με 24-25. Τρεις ειδοποιήθηκαν ήδη, ο Μπρέσεβιτς παραμένει παροπλισμένος λόγω τραυματισμού, ο Καραγκιολίδης είναι ο πέμπτος (!) τερματοφύλακας. Συνεπώς, τις προσεχείς ημέρες τουλάχιστον άλλοι 4-5 παίκτες θα περάσουν από το γραφείο του προπονητή, ο οποίος πάντως θα γνωστοποιήσει τελεσίδικα τις προθέσεις του, όταν θα ανακοινώσει την αποστολή του αγώνα κυπέλλου με την ΑΕΛ. Εκεί θα βρίσκονται όσοι θεωρούνται δεύτεροι στο rotation, αλλά όχι όσοι «περισσεύουν».

    [15] Ονδούρα: Σοκ από τη δολοφονία του Περάλτα

    Σοκ έχει προκαλέσει στην Ονδούρα η είδηση της δολοφονίας του πρώην παίκτη της Ρέιντζερς και διεθνή με την εθνική ομάδα της χώρας της κεντρικής Αμερικής, Άρνολντ Περάλτα. Ο 26χρονος διεθνής μέσος, που αγωνιζόταν στην πλέον λαοφιλή ομάδα της Ονδούρας, Ολίμπια, άφησε την τελευταία πνοή του, μετά από πυροβολισμό που δέχθηκε έξω από εμπορικό κέντρο, στην πόλη Λε Σέιμπα, 185 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Τεγκουσιγκάλπα.

    Ο Περάλτα, που αγωνίστηκε με την Ονδούρα στο πρόσφατο Μουντιάλ της Βραζιλίας, δολοφονήθηκε στο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου που είχε επισκεφτεί, με τον δράστη να παραμένει άγνωστος και την αστυνομία να αναζητά την ταυτότητά του.

    [16] FIFA: Αρνητική η απόφαση του CAS για τον Πλατινί

    Το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) δεν δικαίωσε τον Μισέλ Πλατινί και διατήρησε τον προσωρινό αποκλεισμό του προέδρου της UEFA από κάθε αθλητική δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και είναι διάρκειας τριών μηνών, ο οποίος του επιβλήθηκε από την επιτροπή δεοντολογίας της FIFA.

    Αυτό ανακοίνωσε επίσημα το CAS, το οποίο εκδίκασε και απέρριψε την προσφυγή του Πλατινί κατά της τιμωρίας του (έχει ισχύ μέχρι την 5η Ιανουαρίου), η οποία του επιβλήθηκε στις 8 Οκτωβρίου και σχετίζεται με το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ, που του κατέβαλε ο Σεπ Μπλάτερ και το οποίο δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει επαρκώς. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Λοζάνης, ο Πλατινί δεν θα είναι παρών στην κλήρωση για την τελική φάση του EURO 2016.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 December 2015 - 11:32:26 UTC