Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προκόπης Παυλόπουλος: «Συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης της θυσίας των τραγικών θυμάτων της θηριωδίας που συντελέσθηκε στα Καλάβρυτα»
  • [02] Στο δρόμο προς το Συνέδριο η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα
  • [03] Ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με άλλα κόμματα, αφήνει ο Γ. Πλακιωτάκης
  • [04] Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα - Κινητοποιήσεις εργαζομένων
  • [05] Αντιφασιστική συγκέντρωση στον Πειραιά με αφορμή εκδήλωση της Χρυσής Αυγής
  • [06] Η «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία του 2015. Βραβείο σεναρίου ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου
  • [07] «Gallery Weekend» για τρίτη χρονιά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βέροια
  • [08] Γαλλία: Οι αρχές θα προστατεύσουν μια τοιχογραφία του Μπάνκσι, που εικονίζει τον Στιβ Τζομπς σαν πρόσφυγα, στον καταυλισμό του Καλέ
  • [09] Προκόπης Παυλόπουλος: «Συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης της θυσίας των τραγικών θυμάτων της θηριωδίας που συντελέσθηκε στα Καλάβρυτα»
  • [10] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στα Καλάβρυτα για την 72η επέτειο του ολοκαυτώματος παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

  • [01] Προκόπης Παυλόπουλος: «Συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης της θυσίας των τραγικών θυμάτων της θηριωδίας που συντελέσθηκε στα Καλάβρυτα»

    «Συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης της θυσίας των τραγικών θυμάτων της θηριωδίας που συντελέσθηκε, στα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου 1943, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση σ' όλο τον κόσμο ένα διπλό, ηχηρό, μήνυμα με βάση την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας: Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωση που έκανε σήμερα στα Καλάβρυτα.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις που γίνονται στα Καλάβρυτα, για την 72η επέτειο από το ολοκαύτωμα, «σε αυτόν εδώ τον μαρτυρικό τόπο, συντελέσθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μέσα από βάρβαρη σφαγή κι ανελέητη καταστροφή, το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τον γερμανικό στρατό κατοχής».

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, το πρωί τελέστηκε πάνδημο μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό των Καλαβρύτων και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο τόπο θυσίας και κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

    Επίσης, σε ειδική τελετή που θα γίνει το αρχοντικό της Παλαιολογίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαβρύτων και ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς θα του επιδώσει το χρυσό κλειδί της πόλης.

    Ακόμη, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος και θα παραδώσει τα έπαθλα στους νικητές του δρόμου θυσίας, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 1.000 δρομείς.

    [02] Στο δρόμο προς το Συνέδριο η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την έγκριση κειμένου συμπερασμάτων για κρίσιμα θέματα που αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις. Στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής θα περιλαμβάνονται οι θέσεις για τη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία, για το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, το προσφυγικό και την κρίση στη Μέση Ανατολή, τη δεύτερη φάση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το ρόλο που έχει να διαδραματίσει το κόμμα στην πορεία προς το Συνέδριο, αλλά και το ρόλο και τη σχέση του κόμματος με την Κυβέρνηση.

    Η Κεντρική Επιτροπή συζητά εξάλλου τη διοργάνωση μιας πολιτικής εκστρατείας η οποία θα αποτυπώνει τη συλλογική βούληση για ένα νέο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.

    Το στίγμα της βούλησης αυτής έδωσε χθες ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που είπε ότι «το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την κυβέρνηση. Όχι για να γίνει κομμάτι του κράτους και συνδιαχειριστής της διαφθοράς και των πελατειακών δικτύων, όπως τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος. Αλλά για να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την ίδια την κοινωνία». Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διαμόρφωση και την μετατόπιση των κοινωνικών συσχετισμών, να έχει συνεχή και αυτόνομη παρουσία στα συνδικάτα και τις γειτονιές, στα κινήματα και τους αγώνες, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς. Να εμπλέξει τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλει να εκπροσωπεί με σύνθημα «Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δική μας υπόθεση», υπόθεση όλων των κοινωνικών δυνάμεων που τον στηρίζουν και ελπίζουν σ' αυτόν».

    Στόχος είναι, όπως καταγράφεται από τις τοποθετήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής ένα συνέδριο ζωντανό εργαστήρι πολιτικού διαλόγου που θα αφορά την ίδια την κοινωνία.

    Στο κλίμα αυτό ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας υπογράμμισε χθες στην ΚΕ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε ένα συνέδριο στρατηγικής, ένα συνέδριο ταυτότητας, όχι κλεισμένος στο καβούκι του αλλά βλέποντας προς την κοινωνία και τις ανάγκες της, βλέποντας προς την Ευρώπη και τις αλλαγές σε αυτήν». Στόχος είναι επίσης, όπως ανέφερε ο Γραμματέας της ΚΕ, να καταδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ριζοσπαστικό σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς που μαζικοποιείται και επιχειρεί να εκφράσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

    [03] Ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με άλλα κόμματα, αφήνει ο Γ. Πλακιωτάκης

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με άλλα κόμματα, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, αφήνει σε συνέντευξή του στη Real News ο Γιάννης Πλακιωτάκης. O πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως ?αν η χώρα πραγματικά βρεθεί σε κίνδυνο, δε θα απέκλεια το ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν πολύ περισσότερα από δύο κόμματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία και οι βουλευτές της θα εκτιμήσουν τα δεδομένα και θα κινηθούν με σύνεση και υπευθυνότητα, όπως έπραξαν άλλωστε και το προηγούμενο καλοκαίρι?.

    Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη για να δημιουργηθεί μια οικουμενική κυβέρνηση απαιτούνται δύο προϋποθέσεις:

    α) η κυβέρνηση να ομολογήσει την αδυναμία της να κυβερνήσει και β) να υπάρξει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της χώρας. ?Επί του παρόντος, με τη στάση και τα τεχνάσματα του πρωθυπουργού, δε φαίνεται να πληρούνται κάποια από τα δύο ανωτέρω προαπαιτούμενα? τονίζει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ το κόμμα του ήταν πάντα υπέρ της εθνικής συννενόησης, ξεκαθαρίζει όμως πως αυτή απαιτεί τη σύγκλιση απόψεων και τη δημιουργία μιας κοινής βάσης διαλόγου για την αντιμετώπιση των καίριων ζητημάτων της χώρας. ?Με λύπη μου διαπιστώνω, ότι ο κύριος Τσίπρας, δεν αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο τη συνεννόηση και το διάλογο. Απαιτεί να συμφωνήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα με τις θέσεις και τις απόψεις του, πράγμα το οποίο είναι ανέφικτο? προσθέτει.

    Ο κ. Πλακιωτάκης ξεκαθαρίζει πως η ΝΔ δε θα συμφωνήσει σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων, ενώ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα πως ?όταν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησής του ή με τις συνιστώσες στο κόμμα του, δημιουργεί εξωτερικούς εχθρούς και εμφανίζεται ως παλικαράς που παλεύει με του κακούς δανειστές - τοκογλύφους?.

    Αναφερόμενος στις εσωκομματικές διαδικασίες στη ΝΔ ο κ. Πλακιωτάκης δηλώνει πως προσδοκά να ολοκληρωθεί ομαλά η εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού στο κόμμα και συντεταγμένα, η Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει στη νέα εποχή.

    [04] Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα - Κινητοποιήσεις εργαζομένων

    Ανοικτά είναι σήμερα Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Είναι η πρώτη από τις, συνολικά, τρεις Κυριακές που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα έως το τέλος του έτους.

    Τις καθημερινές, σύμφωνα με το εορταστικό ωράριο, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 9:30 το βράδυ.

    Η πρώτη μέρα του νέου χρόνου είναι αργία, ενώ και τοΣάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της κυριακάτικης λειτουργίας τους, ενώ σε πολλά γίνεται απογραφή.

    Στο μεταξύ, απεργία έχει προκηρύξει για σήμερα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Η ομοσπονδία έχει καλέσει σε συγκέντρωση τους εργαζόμενους στην αρχή της οδού Ερμού,στο Σύνταγμα, στις 11 το πρωί.Οι εμποροϋπάλληλοι διαμαρτύρονται διότι όπως υποστηρίζουν, το νομοθετικό πλαίσιο για λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές θα εξοντώσει τους μικρομεσαίους που δεν μπορούν να αντέξουν σε αυτό τον ανταγωνισμό αλλά και τους εμποροϋπαλλήλους.

    [05] Αντιφασιστική συγκέντρωση στον Πειραιά με αφορμή εκδήλωση της Χρυσής Αυγής

    Σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιά με αφορμή εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, καλεί η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

    Ειδικότερα, η Χρυσή Αυγή έχει προγραμματίσει στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Πειραιώς Καραϊσκου 111, 7ος όροφος, στις 12 το μεσημέρι εκδήλωση απονομής επαίνων στους εκλογικούς αντιπροσώπους Πειραιά παρουσία του γενικού γραμματέα της, Νίκου Μιχαλολιάκου και των βουλευτών Πειραιά Νίκου Κούζηλου και Γιάννη Λαγού.

    Η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Χρυσή Αυγή στον Πειραιά «ετοιμάζεται να βραβεύσει τους δολοφόνους νεοναζί που συμμετείχαν στην επίθεση στο εκλογικό τμήμα στο Κερατσίνι, το σχολείο του Παύλου Φύσσα, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Λαγού». Προσθέτει ότι «αυτή η πρόκληση της Χρυσής Αυγής να δώσει βραβεία τραμπουκισμού, θα πέσει στο κενό».

    [06] Η «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία του 2015. Βραβείο σεναρίου ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου

    Θριάμβευσε χθες βράδυ η «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Βερολίνο, κερδίζοντας το βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και ανδρικής ερμηνείας για τον πρωταγωνιστή της Μάικλ Κέιν.

    Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο σεναρίου, το οποίο συνυπογράφει ο Γιώργος Λάνθιμος με τον Ευθύμη Φιλίππου. Ο «Αστακός» κέρδισε επίσης και το βραβείο κοστουμιών, τα οποία υπογράφει η Σάρα Μπλέκινσοπ.

    Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απέσπασε η Σάρλοτ Ράμπλινγκ για την ερμηνεία της στην ταινία «45 χρόνια» του Άντριου Χέιγκ. Η ταινία «Ένα Περιστέρι Κάθισε σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Ύπαρξή του» του Ρόι Άντερσον κέρδισε το βραβείο ευρωπαϊκής κωμωδίας.

    Το βραβείο «Ευρωπαϊκής Ανακάλυψης» κέρδισαν οι Ατίθασες (Mustang) της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβέν. Το βραβείο ντοκιμαντέρ η ταινία «Amy» του Ασίφ Καπάντια. Το βραβείο ταινίας Αnimation απονεμήθηκε στο Song of The Sea, του Τομ Μουρ. Το βραβείο κοινού κέρδισε το «Μικρό νησί» του Αλμπέρτο Ροντρίγκεθ.

    Για το σύνολο της καριέρας τους, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησε στην 28η απονομή της με βραβεία τον Μάικλ Κέιν, την Σάρλοτ Ράμπλινγκ και τον Κριστόφ Βαλτς.

    [07] «Gallery Weekend» για τρίτη χρονιά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βέροια

    Συνεχίζεται και την Κυριακή 13/12 το Gallery Weekend, από τις 11.00 π.μ. έως τις 3μ.μ., ένα «κυνήγι τέχνης» στις γκαλερί, που ξεκίνησε με επιτυχία το Σάββατο 12/12 και τησυμμετοχή 31 αιθουσών τέχνης της Αθήνας, 6 της Θεσσαλονίκης και μία της Βέροιας.

    Η σημαντική αυτή δράση πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ), σε συνεργασία μετην οργανωτική ομάδα της Art-Athina.

    Σε κλίμα γιορτής, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εκθέσεις, ατομικές ή ομαδικές, από τους ίδιους τους καλλιτέχνεςαλλά και από τους γκαλερίστες.

    Το κοινό, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «αποκομίζει την ευκαιρία προσωπικής γνωριμίας και διαλόγου με τον καλλιτέχνη που βρίσκεταιπίσω από το έργο. Παράλληλα η ποικιλότητα των έργων, τόσο σε εκφραστικά μέσα όσο και σε καλλιτεχνικές τάσεις, επιτρέπει στον επισκέπτηνα αφουγκραστεί τον παλμό της ενεργού εικαστικής δημιουργίας».

    Σκοπός των διοργανωτών είναι «να επιβεβαιωθεί το "Gallery Weekend" ως μέσο επαφής της σύγχρονης τέχνης με ένα ευρύτερο κοινωνικό φάσμα και να εδραιωθεί η δράση ως μία ετήσιαγιορτή που θα δίνει την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει την πιο ζωντανή καλλιτεχνική πλευρά των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας. Ειδικότερα σε μια εποχή που η Ελλάδα διεκδικείμία θέση στο προσκήνιο της διεθνούς εικαστικής σκηνής»

    Όπως κάθε χρόνο για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, η οργανωτική ομάδα του Gallery Weekend έχει εκδώσει ένα χάρτη στον οποίο σημειώνονται οι χώροι τέχνης που συμμετέχουν όπωςκαι το αναλυτικό πρόγραμμα των εκθέσεων που φιλοξενούν. Το έντυπο θα προμηθεύονται δωρεάν οι επισκέπτες από τις γκαλερί αλλά και από τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.Επίσης, όλες οι πληροφορίες είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδαwww.art-athina.gr.

    [08] Γαλλία: Οι αρχές θα προστατεύσουν μια τοιχογραφία του Μπάνκσι, που εικονίζει τον Στιβ Τζομπς σαν πρόσφυγα, στον καταυλισμό του Καλέ

    Ένα έργο του Βρετανού καλλιτέχνη του δρόμου που είναι γνωστός μόνο ως Μπάνκσι, το οποίο απεικονίζει τον θανόντα ιδρυτή της εταιρείας Apple Στιβ Τζομπς σαν πρόσφυγα και βρίσκεται σ' έναν τοίχο στον καταυλισμό προσφύγων του Καλέ, καθώς και άλλα δύο έργα του ιδίου σε διαφορετικά σημεία της πόλης, θα προστατευθούν, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές χθες.

    Η τοιχογραφία του Μπάνκσι εικονίζει τον Τζομπς, σε φυσικό μέγεθος, με έναν σάκο ριγμένο πάνω από τον αριστερό του ώμο και με έναν από τους πρώτους υπολογιστές Apple στο δεξί του χέρι. Βρίσκεται σ' έναν τοίχο στην είσοδο του καταυλισμού στο Καλέ, περιτριγυρισμένο από σκηνές προσφύγων. Φωτογραφίες του έργου αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Μπάνκσι (http://banksy.co.uk/). Η λεζάντα στον ιστότοπο του Μπάνκσι: «ο γιος ενός μετανάστη από τη Συρία».

    Οι αρχές του Καλέ, στη βόρεια Γαλλία, ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να προστατεύσουν τα έργα, εγκαθιστώντας τους γυάλινα ή πλαστικά προστατευτικά περιβλήματα. «Ανακαλύψαμε την ύπαρξη αυτού του έργου τέχνης την Παρασκευή κι αποφασίσαμε να το προστατεύσουμε, για να μην καταστραφεί», είπε μια εκπρόσωπος του δήμου του Καλέ.

    Η Νατάσα Μπουσάρ, δήμαρχος του Καλέ, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Nord Littoral πως το έργο αποτελεί μια ευκαιρία για την πόλη. «Είναι πολύ καλό, στέλνει ένα μήνυμα», σημείωσε.

    Ο Μπάνκσι - η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα - τόνισε, σε μια σπάνια δήλωσή του στα βρετανικά ΜΜΕ, ότι ο μοναδικός λόγος που υπάρχει η Apple είναι πως οι αρχές των ΗΠΑ είχαν επιτρέψει να μετεγκατασταθεί στη χώρα αυτή ένας νεαρός από την πόλη Χομς της Συρίας.

    «Συχνά μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι η μετανάστευση στερεί πόρους από μια χώρα, αλλά ο Στιβ Τζομπς ήταν ο γιος ενός Σύρου μετανάστη», ανέφερε ο Μπάνκσι, που έχει γίνει διάσημος για τις ειρωνικές και αναπάντεχες τοιχογραφίες του σε απροσδόκητα μέρη.

    [09] Προκόπης Παυλόπουλος: «Συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης της θυσίας των τραγικών θυμάτων της θηριωδίας που συντελέσθηκε στα Καλάβρυτα»

    «Συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης της θυσίας των τραγικών θυμάτων της θηριωδίας που συντελέσθηκε, στα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου 1943, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση σ' όλο τον κόσμο ένα διπλό, ηχηρό, μήνυμα με βάση την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας: Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωση που έκανε σήμερα στα Καλάβρυτα.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις που γίνονται στα Καλάβρυτα, για την 72η επέτειο από το ολοκαύτωμα, «σε αυτόν εδώ τον μαρτυρικό τόπο, συντελέσθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μέσα από βάρβαρη σφαγή κι ανελέητη καταστροφή, το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τον γερμανικό στρατό κατοχής».

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, το πρωί τελέστηκε πάνδημο μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό των Καλαβρύτων και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο τόπο θυσίας και κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

    Επίσης, σε ειδική τελετή που θα γίνει το αρχοντικό της Παλαιολογίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαβρύτων και ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς θα του επιδώσει το χρυσό κλειδί της πόλης.

    Ακόμη, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος και θα παραδώσει τα έπαθλα στους νικητές του δρόμου θυσίας, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 1.000 δρομείς.

    [10] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στα Καλάβρυτα για την 72η επέτειο του ολοκαυτώματος παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

    Κορυφώνονται σήμερα στα Καλάβρυτα οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 72 χρόνων από το ολοκαύτωμα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαβρύτων, σύμφωνα με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της μαρτυρικής πόλης.

    Ειδικότερα, το πρωί τελέστηκε στον καθεδρικό ναό των Καλαβρύτων πάνδημο μνημόσυνο για τους Καλαβρυτινούς που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Στην συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Χασάπη.

    Στη συνέχεια, στις 11.00 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο τόπο θυσίας και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

    Στη συνέχεια, σε ειδική τελετή που θα γίνει το αρχοντικό της Παλαιολογίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαβρύτων και ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς θα του επιδώσει το χρυσό κλειδί της πόλης.

    Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και θα παραδώσει τα έπαθλα στους νικητές - δρομείς του δρόμου θυσίας, που διοργανώνεται, φέτος, για πρώτη φορά, σε συνεργασία του δήμου με το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 December 2015 - 11:32:22 UTC