Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο δρόμο προς το Συνέδριο η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα
  • [02] Ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με άλλα κόμματα, αφήνει ο Γ. Πλακιωτάκης
  • [03] Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
  • [04] Πρ. Παυλόπουλος: «Οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι νομικώς ενεργές»
  • [05] Γ. Δραγασάκης: Μέχρι τον Ιούνιο θέλουμε να έχουμε τελειώσει με το 80% των δράσεων
  • [06] "Δεν συγκυβερνούμε με τους δανειστές τη χώρα", τονίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην Realnews
  • [07] Υπερκαλύφθηκε με μετρητά και δεσμευτικές προσφορές το βασικό σενάριο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank
  • [08] Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο μισθολόγιο
  • [09] Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα - Κινητοποιήσεις εργαζομένων
  • [10] Τηλεμαραθώνιος της Ελληνικής Επιτροπής της Unicef για τα προσφυγόπουλα, αύριο στην ΕΡΤ
  • [11] Ρωσία: Ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε για ένα "συμβάν" στο Β. Αιγαίο
  • [12] Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού «το πρώτο άνοιγμα» του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων
  • [13] Διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διεξάγεται στη Ρώμη

  • [01] Στο δρόμο προς το Συνέδριο η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την έγκριση κειμένου συμπερασμάτων για κρίσιμα θέματα που αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις. Στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής θα περιλαμβάνονται οι θέσεις για τη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία, για το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, το προσφυγικό και την κρίση στη Μέση Ανατολή, τη δεύτερη φάση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το ρόλο που έχει να διαδραματίσει το κόμμα στην πορεία προς το Συνέδριο, αλλά και το ρόλο και τη σχέση του κόμματος με την Κυβέρνηση.

    Η Κεντρική Επιτροπή συζητά εξάλλου τη διοργάνωση μιας πολιτικής εκστρατείας η οποία θα αποτυπώνει τη συλλογική βούληση για ένα νέο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.

    Το στίγμα της βούλησης αυτής έδωσε χθες ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που είπε ότι «το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την κυβέρνηση. Όχι για να γίνει κομμάτι του κράτους και συνδιαχειριστής της διαφθοράς και των πελατειακών δικτύων, όπως τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος. Αλλά για να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την ίδια την κοινωνία». Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διαμόρφωση και την μετατόπιση των κοινωνικών συσχετισμών, να έχει συνεχή και αυτόνομη παρουσία στα συνδικάτα και τις γειτονιές, στα κινήματα και τους αγώνες, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς. Να εμπλέξει τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλει να εκπροσωπεί με σύνθημα «Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δική μας υπόθεση», υπόθεση όλων των κοινωνικών δυνάμεων που τον στηρίζουν και ελπίζουν σ' αυτόν».

    Στόχος είναι, όπως καταγράφεται από τις τοποθετήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής ένα συνέδριο ζωντανό εργαστήρι πολιτικού διαλόγου που θα αφορά την ίδια την κοινωνία.

    Στο κλίμα αυτό ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας υπογράμμισε χθες στην ΚΕ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε ένα συνέδριο στρατηγικής, ένα συνέδριο ταυτότητας, όχι κλεισμένος στο καβούκι του αλλά βλέποντας προς την κοινωνία και τις ανάγκες της, βλέποντας προς την Ευρώπη και τις αλλαγές σε αυτήν». Στόχος είναι επίσης, όπως ανέφερε ο Γραμματέας της ΚΕ, να καταδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ριζοσπαστικό σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς που μαζικοποιείται και επιχειρεί να εκφράσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

    [02] Ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με άλλα κόμματα, αφήνει ο Γ. Πλακιωτάκης

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με άλλα κόμματα, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, αφήνει σε συνέντευξή του στη Real News ο Γιάννης Πλακιωτάκης. O πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως "αν η χώρα πραγματικά βρεθεί σε κίνδυνο, δε θα απέκλεια το ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν πολύ περισσότερα από δύο κόμματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία και οι βουλευτές της θα εκτιμήσουν τα δεδομένα και θα κινηθούν με σύνεση και υπευθυνότητα, όπως έπραξαν άλλωστε και το προηγούμενο καλοκαίρι".

    Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη για να δημιουργηθεί μια οικουμενική κυβέρνηση απαιτούνται δύο προϋποθέσεις:

    α) η κυβέρνηση να ομολογήσει την αδυναμία της να κυβερνήσει και β) να υπάρξει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων τηςχώρας. "Επί του παρόντος, με τη στάση και τα τεχνάσματα του πρωθυπουργού, δε φαίνεται να πληρούνται κάποια από τα δύο ανωτέρω προαπαιτούμενα" τονίζει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ το κόμμα του ήταν πάντα υπέρ της εθνικής συννενόησης, ξεκαθαρίζει όμως πως αυτή απαιτεί τη σύγκλιση απόψεων και τη δημιουργία μιας κοινής βάσης διαλόγου για την αντιμετώπιση των καίριων ζητημάτων της χώρας. "Με λύπη μου διαπιστώνω, ότι ο κύριος Τσίπρας, δεν αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο τη συνεννόηση και το διάλογο. Απαιτεί να συμφωνήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα με τις θέσεις και τις απόψεις του, πράγμα το οποίο είναι ανέφικτο" προσθέτει.

    Ο κ. Πλακιωτάκης ξεκαθαρίζει πως η ΝΔ δε θα συμφωνήσει σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων, ενώ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα πως "όταν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησής του ή με τις συνιστώσες στο κόμμα του, δημιουργεί εξωτερικούς εχθρούς και εμφανίζεται ως παλικαράς που παλεύει με του κακούς δανειστές - τοκογλύφους".

    Αναφερόμενος στις εσωκομματικές διαδικασίες στη ΝΔ ο κ. Πλακιωτάκης δηλώνει πως προσδοκά να ολοκληρωθεί ομαλά η εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού στο κόμμα και συντεταγμένα, η Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει στη νέα εποχή.

    [03] Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

    Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα υπογράψει κοινή δήλωση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

    Η κοινή δήλωση θα υπογραφεί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τη στήριξη 20.000 προσφύγων στην Ελλάδα, σε συνέχεια των αποφάσεων που πάρθηκαν κατά την Συνάντηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στις 25 Οκτωβρίου 2015.

    Στην εκδήλωση θα εκπροσωπήσουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ο κ. Γκεόργκε Οκοθ-Ομπο και την Eλληνική κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Νωρίτερα την ίδια μέρα (ώρα 09.30), η αντιπρόεδρος της ΕΕ, κ. Γκεοργκίεβα θα επισκεφθεί το Κέντρο υποδοχής προσφύγων στον Ελαιώνα.

    Με αφορμή την υπογραφή Kοινής Δήλωσης και της επίσκεψης στην Αθήνα της αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης υπογράμμισσε ότι «η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσφυγική κρίση είναι καθολική και αποφασιστική και καταδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης».Πιο συγκεκριμένα, «ξεκινάει επισήμως το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, βάσει του οποίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα επιδοτεί το ενοίκιο για 20.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, με ευρωπαϊκούς πόρους».

    [04] Πρ. Παυλόπουλος: «Οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι νομικώς ενεργές»

    Ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την διάρκεια της αντιφώνησής του προς το δήμαρχο των Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, στην τελετή που έγινε στο αρχοντικό της Παλαιολογίνας, όπου ο Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καλαβρύτων.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, «τα δικαιώματα των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι αποστολή, η οποία υπηρετεί όχι μόνον τα εθνικά δίκαια των Ελλήνων, αλλά και την έννομη τάξη και τον πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, και της ίδιας της Γερμανίας.»

    Αναφερόμενος στο δικό του ρόλο, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «οι μνήμες που αναβλύζουν από το ιερό θυσιαστήριο των Καλαβρύτων μου στέλνουν, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, το πραγματικό μήνυμα της τόσο τιμητικής ανακήρυξής μου σ' επίτιμο δημότη του μαρτυρικού δήμου Καλαβρύτων: Μου υπενθυμίζουν το, αυτονόητο βεβαίως κατά την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, εθνικό χρέος να μην υποστείλω την σημαία της δικαίωσης των σεπτών θυμάτων του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, ιδίως στέλνοντας και υπηρετώντας, όπου δει, το διπλό μήνυμα: Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά».

    Όπως είπε στην συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος, το μήνυμα «Δεν ξεχνάμε», δεν εμπεριέχει, κατ' ουδένα τρόπο, αισθήματα εκδίκησης για το έγκλημα πολέμου που αιματοκύλησε τα Καλάβρυτα αφού, πέραν του ότι καμιά τέτοια θυσία δεν αποτιμάτε σε χρήμα, η εκδίκηση είναι αίσθημα άγνωστο στην ιστορία και τον πολιτισμό του Έθνους των Ελλήνων».

    Μάλιστα ,όπως ανέφερε, «όλως αντιθέτως, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας, στη μνήμη των θυμάτων, να επιδιώκουμε την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, ως στοιχειώδες δείγμα γραφής για την τελική γενικευμένη επικράτηση του Δικαίου και της νομιμότητας. Διότι όπως σημείωσε «δίχως την επικράτησή τους, υπάρχει ο κίνδυνος ολοκαυτώματα όπως αυτό των Καλαβρύτων, έστω και υπό άλλη μορφή, να διαπραχθούν μελλοντικώς».

    Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, παρόντος του γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ, πως αποτελεί ιστορική διαπίστωση που και η ίδια η Γερμανία συνομολογεί πλέον -και αυτό την τιμά ως εύγλωττο δείγμα συγγνώμης- ότι στα Καλάβρυτα συντελέσθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μεσ' από βάρβαρη σφαγή κι ανελέητη καταστροφή, το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, από τον γερμανικό στρατό κατοχής».

    Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και πρόσθεσε: «Ειδικώς ως προς τις ως άνω αποζημιώσεις, οι σχετικές απαιτήσεις αφενός δεν έχουν παραγραφεί. Και, αφετέρου, βρίσκουν στέρεο έρεισμα, σε συγκεκριμένες διατάξεις του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε σε διατάξεις της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907».

    Σχετικά με το μήνυμα «Ποτέ ξανά», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τα μαρτυρικά Καλάβρυτα εμείς, οι Έλληνες, στέλνουμε urbi et orbi την προειδοποίηση ότι οφείλουμε όλοι να διδασκόμαστε από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων» προσθέτοντας: «Οι ταραγμένοι καιροί μας, με το ματωμένο στίγμα της εγκληματικής δράσης των τζιχαντιστών τρομοκρατών, επιβάλλουν να διατηρούμε την συνείδησή μας σ' εγρήγορση. Δυστυχώς για την ανθρωπότητα, και κυρίως για τον πολιτισμό της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν τις ρίζες τους στον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας, ο κίνδυνος τέλεσης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας δεν έχει περάσει. Κάθε άλλο». Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «από τα Καλάβρυτα, υπενθυμίζουμε το παγκόσμιο χρέος ν' αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, για να υπερασπισθούμε τον άνθρωπο και την Δημοκρατία απέναντι στους κάθε είδους αδίστακτους εχθρούς τους».

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τα Καλάβρυτα μου δείχνουν, τον δρόμο της αποστολής και του χρέους και να είσθε βέβαιοι ότι θα τον ακολουθήσω, δίχως παρεκκλίσεις κι εκπτώσεις, ως το τέλος της θητείας μου αλλά και πέραν αυτής». Όπως πρόσθεσε σε αυτό το σημείο «το οφείλω στον τόπο μας, το οφείλω στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, το οφείλω κυρίως στις αρχές και τις αξίες που πρέπει, εμείς οι Έλληνες, να υπηρετούμε ως ηθική -και όχι μόνον- συμβολή μας στην πορεία της Ανθρωπότητας, έναντι των πολλαπλών, υπαρξιακών, προκλήσεων που ενδέχεται -μακάρι να διαψευσθώ- ν' αντιμετωπίσει στο μέλλον».

    [05] Γ. Δραγασάκης: Μέχρι τον Ιούνιο θέλουμε να έχουμε τελειώσει με το 80% των δράσεων

    Μέχρι τον Ιούνιο θέλουμε να έχουμε τελειώσει με το 80% των δράσεων που προβλέπονται στη συμφωνία με τους δανειστές ώστε από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να αφοσιωθούμε στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία, τονίζει ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει ότι έχει υλοποιηθεί ήδη το 50% των δράσεων και αναφέρει ότι μέχρι τον Ιανουάριο κλείνουν οι όποιες εκκρεμότητες, αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αξιολόγηση και στη συνέχεια αρχίζει η συζήτηση για το χρέος.

    Για το Ασφαλιστικό, υπογραμμίζει ότι η λύση πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη, την απασχόληση, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, την υπέρβαση του κατακερματισμού και των εσωτερικών ανισοτήτων του συστήματος. "Τώρα που ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να στραφούμε στην ανακεφαλαιοποίηση του Ασφαλιστικού. Χωρίς ισχυρή αποθεματική βάση, κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο", προσθέτει.

    Ερωτηθείς για το αν θα επιδιωχθεί κοινοβουλευτική διεύρυνση για τη στήριξη των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, ξεκαθαρίζει ότι "προτεραιότητά μας δεν είναι συγκυριακά δάνεια ψήφων για να περάσει το ένα ή το άλλο νομοσχέδιο, αλλά μια συστράτευση για τα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως το Ασφαλιστικό, με σύμμαχο τις δυνάμεις της κοινωνίας".

    Σχετικά, τέλος, με τις διαπραγματεύσεις για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια, ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η λύση να λειτουργήσει ως μοχλός της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και προκρίνει οι λύσεις να δοθούν από τις τράπεζες και από ειδικές εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού που θα δημιουργηθούν για να διευκολυνθεί η εν λόγω αναδιάρθρωση των δανείων αλλά και των επιχειρήσεων.

    [06] "Δεν συγκυβερνούμε με τους δανειστές τη χώρα", τονίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην Realnews

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να αποτραπεί η μείωση των κύριων συντάξεων, αφήνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

    "Δεν συγκυβερνούμε με τους δανειστές τη χώρα", τονίζει και εξηγεί πως "όποια και αν είναι η αρνητική επίδραση τυχόν αύξησης των εισφορών, δεν συγκρίνεται με το υφεσιακό αποτέλεσμα που θα έχει η δωδέκατη μείωση συντάξεων". Δηλώνει πως "δεν είναι συνταγματικά ανεκτό να συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια η εθνική σύνταξη", ενώ στην απαίτηση των δανειστών για κατάργηση της δεκαπενταετίας απαντά πως "το συνταξιοδοτικο δικαίωμα θα συνεχίσει να θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση 15, τουλάχιστον, ετών ασφάλισης και του ορίου συνταξιοδότησης.

    Για το ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι θα καταρτιστεί μελέτη επιπτώσεων της σταδιακής κατάργησής του, ώστε να υπάρξει βεβαιότητα για την ομαλή μετάβαση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

    [07] Υπερκαλύφθηκε με μετρητά και δεσμευτικές προσφορές το βασικό σενάριο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank

    Υπερκαλύφθηκε με μετρητά και δεσμευτικές προσφορές το βασικό σενάριο των 584 εκατ. ευρώ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, για το υπόλοιπο δε ποσό μέχρι την κάλυψη και του δυσμενούς σεναρίου των 748 εκατ. ευρώ συνολικώς έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα σημαντικές επιπλέον προσφορές.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, για τον λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ανέβαλε για την 18η Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους την καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Έτσι η Attica Bank, αναφέρει η ανακοίνωση "με την στήριξη των μετόχων της, φιλοδοξεί να παραμείνει η μόνη εισηγμένη Ελληνική Τράπεζα που θα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια από το εσωτερικό και το εξωτερικό, ώστε απερίσπαστη να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας".

    [08] Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο μισθολόγιο

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», εισάγεται τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η συνεδρίαση στην επιτροπή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας με την υποβολή της σχετικής έκθεσης, ενώ η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, η οποία θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί εντός 10 ωρών.

    Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο καθώς και το νέο πλαίσιο για την ανάθεση της διαχείρισης ή πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις για την αυτόματη επιστροφή (clawback) νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης στο Δημόσιο, ενώ κυρώνονται μια σειρά συμφωνίες που αφορούν τροποποιήσεις συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων. Επιπλέον, περιλαμβάνονται διατάξεις για το ΕΣΠΑ, για τη διαδικασία χρηματοδότησης ερευνητικών φορέων, για τη ρύθμιση των τοπικών οίνων και για το ΤΑΙΠΕΔ.

    Νέο μισθολόγιο

    Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο αποσυνδέεται ο μισθός από το βαθμό και ορίζονται τα νέα μισθολογικά κλιμάκια για τους υπαλλήλους ανάλογα με την κατηγορία της εκπαίδευσής τους. Έτσι για τους υπαλλήλους με κατηγορία εκπαίδευσης ΠΕ και ΤΕ προβλέπονται 19 μισθολογικά κλιμάκια εξέλιξης, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ καθιερώνονται 13 μισθολογικά κλιμάκια.

    Για κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ενός έτους ο υπάλληλος θα κερδίζει δύο κλιμάκια, ενώ για κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών συναφούς αντικειμένου με την εργασία του θα κερδίζει 6 κλιμάκια.

    Ο βασικός μισθός για υπαλλήλους ΥΕ καθορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ σε 780 ευρώ επί συντελεστή 1,10 ( 858 ευρώ), για ΤΕ 780 ευρώ με συντελεστή 1,33 ( 1.037 ευρώ) και για ΠΕ 780 ευρώ επί 1,40 ( 1.092 ευρώ).

    Η οικογενειακή παροχή για ανήλικα τέκνα, ή ανίκανα να εργαστούν και με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, ή για παιδιά που σπουδάζουν και δεν έχουν ξεπεράσει το 24 έτος της ηλικίας τους καθορίζεται σε 50 ευρώ για το ένα τέκνο, 70 ευρώ συνολικά για τα δύο τέκνα, 120 ευρώ συνολικά για τα τρία τέκνα, 170 ευρώ για τα τέσσερα τέκνα και επιπρόσθετα 70 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον τέκνο.Για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές προβλέπεται επιπλέον αμοιβή 100 ευρώ.

    Κόκκινα δάνεια

    Διέξοδο στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων φιλοδοξούν να δώσουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τη «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, προβλέπεται ρητά η απαγόρευση της χειροτέρευσης της θέσης του οφειλέτη και του εγγυητή, τόσο από ουσιαστική όσο και από δικονομική άποψη, ως συνέπεια της πώλησης ή της μεταβίβασης του «κόκκινου» δανείου, ενώ υπογραμμίζεται ότι μέχρι τις 15 Φεβρουάριου 2016 εξαιρούνται από τις διατάξεις του σχεδίου «όλες οι απαιτήσεις από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις χορηγούμενες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται από τη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003 (Επίσημη Εφημερίδα L 124 της 20.05.2003), καθώς και από δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται προσωρινά η εφαρμογή στις υπόλοιπες απαιτήσεις (πρακτικά: δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις και μη καταναλωτικά δάνεια χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας)».

    Η διάταξη αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στην πράξη και να διορθωθούν με τον κατάλληλο νομοθετικό καθορισμό του εφαρμοστικού πλαισίου πριν από την εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης στις ανωτέρω κατηγορίες δανείων.

    Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που εξαγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια θα μπορούν να χορηγούν νέα δάνεια, μετά από άδεια της Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όπως υπογραμμίζεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, καθίσταται δυνατή η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρεται, «η δημιουργία μίας τέτοιας αγοράς, θα είναι ωφέλιμη τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους οφειλέτες. Το πιστωτικό ίδρυμα θα μπορεί να ενισχύσει άμεσα τη ρευστότητά του εισπράττοντας άμεσα ένα τμήμα της αμοιβής του, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα το εισέπραττε με αναγκαστική εκτέλεση και σε κάθε περίπτωση θα το εισέπραττε πολύ αργότερα. Από την άλλη πλευρά, ο δανειολήπτης θα μπορεί διαπραγματευτεί ευνοϊκότερες προτάσεις ρύθμισης, απ' ό,τι θα μπορούσε να λάβει από το πιστωτικό ίδρυμα, διότι ο εκδοχέας θα έχει αγοράσει την απαίτηση σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής της αξίας και επομένως μία πρόταση ρύθμισης, που θα ήταν ζημιογόνα για το πιστωτικό ίδρυμα και δεν θα μπορούσε να προταθεί από αυτό, θα είναι κερδοφόρα για τον εκδοχέα. Παράλληλα, θεσπίζεται καθεστώς αυστηρής εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης των απαιτήσεων και υποχρέωσή τους να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, ώστε να διασφαλίζεται ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα χειροτερεύσει η νομική ή πραγματική θέση του οφειλέτη μόνο και μόνο λόγω της μεταβίβασης της οφειλής του ή της ανάθεσής της προς διαχείριση».

    Η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορεί να ανατίθεται στις εταιρείες για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. Ωστόσο, προβλέπεται ρητά ότι 12 μήνες πριν από την προσφορά προς πώληση των απαιτήσεων, πρέπει να έχει προταθεί στο δανειολήπτη- και τον εγγυητή - με εξώδικη πρόσκληση η ρύθμιση του δανείου του, ώστε αυτό να καταστεί εξυπηρετούμενο. Η ρύθμιση αποσκοπεί στο να αποτρέψει τον αιφνιδιασμό των οφειλετών, στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να ρυθμίσουν την οφειλή τους που έχει εκχωρηθεί σε τρίτους. Στην ίδια αποτροπή του αιφνιδιασμού αποσκοπεί η απαίτηση μεσολάβησης ενός μέγιστου χρονικού διαστήματος 12 μηνών ανάμεσα στην πρόσκληση και την εκχώρηση, ώστε να μην απέχουν τα δύο γεγονότα ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα. Προβλέπεται, επίσης, μη απαίτηση της προηγούμενης πρόσκλησης στις περιπτώσεις των επίδικων ή επιδικασθεισών απαιτήσεων ή των απαιτήσεων κατά των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών, καθώς στη μεν περίπτωση των επίδικων ή επιδικασθεισών απαιτήσεων δεν μπορεί να γίνει λόγος για αιφνιδιασμό, στη δε περίπτωση των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτε η αποστολή πρόσκλησης.

    Το είδος των εταιρειών

    Η διαχείριση και μεταβίβαση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πραγματοποιείται μόνο από ανώνυμες εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και εγκαθίστανται στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος, στους σκοπούς των οποίων συμπεριλαμβάνεται η άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων.

    Το ύψος του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου το οποίο οφείλει να διατηρεί η εταιρεία η οποία εξαγοράζει δανειακές συμβάσεις / πιστώσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι 100.000 ευρώ.

    Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά χορήγησης της σχετικής άδειας για την άσκηση των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο της διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων, θα εξειδικευτούν από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς αυτή θα χορηγεί την άδεια. Για τη λήψη της σχετικής άδειας, είναι απαραίτητη η πιστοποίηση της ταυτότητας των άμεσων ή/και έμμεσων μετόχων, της ταυτότητας των προσώπων τα οποία έχουν ειδικές συμμετοχές και της ταυτότητας μετόχων με συμμετοχή 10% ή περισσότερη έκαστου, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια των εν λόγω εταιρειών και να περιορίζεται ο κίνδυνος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συμπεριλαμβάνεται ακόμα η πιστοποίηση της ταυτότητας των συμβούλων της εταιρείας.

    Με σκοπό τη διασφάλιση της μέγιστης προστασίας των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, για τη χορήγηση της άδειας κατατίθεται στην ΤτΕ εμπεριστατωμένη έκθεση στην οποία καταγράφονται διεξοδικά οι βασικές αρχές και μέθοδοι που θα εφαρμόζονται κατά τη διαχείριση των απαιτήσεων. Ειδική μνεία πρέπει να προβλέπεται για δανειολήπτες που εντάσσονται σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες σύμφωνα και με τις ρυθμίσεις του Κώδικα Δεοντολογίας και τους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν υπαχθεί στο ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη).

    Για λόγους δημοσιότητας και διαφάνειας, η ΤτΕ διατηρεί στην επίσημη ιστοσελίδα της πλήρως ενημερωμένο κατάλογο με όλες τις αδειοδοτημένες εταιρείες.

    Αναστολή της χορηγηθείσας άδειας αποφασίζει η ΤτΕ σε περίπτωση παράβασης είτε του τιθέμενου ρυθμιστικού πλαισίου, των Πράξεων της ΤτΕ ή των όρων της σύμβασης μεταβίβασης ή διαχείρισης δανειακών απαιτήσεων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της εταιρείας, η ΤτΕ δύναται να προβεί στην ανάκληση της σχετικής άδειας. Η ανάκληση δύναται να επισπευτεί και στις περιπτώσεις όπου ότι η εταιρεία εξασφάλισε την άδεια βάσει ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων ή με οποιοδήποτε άλλο αντικανονικό τρόπο ή υπέβαλε, γνωστοποίησε ή άλλως δημοσιοποίησε με οποιοδήποτε τρόπο ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες ή ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία ή έντυπα. Επίσης προβλέπεται ανάκληση της άδειας λειτουργίας, αν διαπιστώνεται ότι η εταιρεία χρησιμοποιείται ως μέσο για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή αν τα έσοδά της χρησιμοποιούνται για την τέλεση εγκληματικών δραστηριοτήτων.

    [09] Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα - Κινητοποιήσεις εργαζομένων

    Ανοικτά είναι σήμερα Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Είναι η πρώτη από τις, συνολικά, τρεις Κυριακές που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα έως το τέλος του έτους.

    Τις καθημερινές, σύμφωνα με το εορταστικό ωράριο, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 9:30 το βράδυ.

    Η πρώτη μέρα του νέου χρόνου είναι αργία, ενώ και τοΣάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της κυριακάτικης λειτουργίας τους, ενώ σε πολλά γίνεται απογραφή.

    Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος πραγματοποίησε συγκέντρωση στην αρχή της οδού Ερμού. Οι εμποροϋπάλληλοι διαμαρτύρονται διότι όπως υποστηρίζουν, το νομοθετικό πλαίσιο για λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές θα εξοντώσει τους μικρομεσαίους που δεν μπορούν να αντέξουν σε αυτό τον ανταγωνισμό αλλά και τους εμποροϋπαλλήλους.

    [10] Τηλεμαραθώνιος της Ελληνικής Επιτροπής της Unicef για τα προσφυγόπουλα, αύριο στην ΕΡΤ

    Τηλεμαραθώνιο με θεματικό τίτλο «Βοηθήστε τα προσφυγόπουλα», διοργανώνει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

    O τηλεμαραθώνιος θα πραγματοποιηθεί από την ΕΡΤ και θα ξεκινήσει στις 18:00 από τη συχνότητα της ΕΡΤ2, με σκοπό να εξασφαλίσει χρήματα για την παροχή ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης και προστασίας των παιδιών και των μητέρων.

    Μηνύματα συμπαράστασης θα στείλουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων.

    Στο στούντιο της ΕΡΤ θα βρεθούν καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, αθλητές και συγγραφείς. Σημαντική βοήθεια θα προσφέρουν πολλοί δήμοι της Αττικής και της περιφέρειας με κουμπαράδες και άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ενώ πολλά σχολεία - δημόσια και ιδιωτικά - θα δραστηριοποιηθούν και φέτος για το μεγάλο σκοπό.

    Το μήνυμα του τηλεμαραθωνίου θα μεταφέρει σε όλη τη χώρα η Ελληνική Ραδιοφωνία από τους σταθμούς της ΕΡΤ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, καθώς και στους απανταχού Έλληνες από τη «Φωνή της Ελλάδας».

    [11] Ρωσία: Ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε για ένα "συμβάν" στο Β. Αιγαίο

    Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα έπειτα από ένα συμβάν κατά το οποίο ένα ρωσικό αντιτορπιλικό κατέφερε μόλις να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα τουρκικό σκάφος στο Β. Αιγαίο.

    "Στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ. (13,6 μίλια) από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος", ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, λέγοντας πως το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού χρησιμοποίησε ελαφρά όπλα για να προειδοποιήσει το αλιευτικό.

    [12] Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού «το πρώτο άνοιγμα» του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

    Την δέσμευση για ένταξη στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ του έργου για την μόνιμη εγκατάσταση και μεταφορά του αρχαιολογικού υλικού που υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στο νέο μουσείο το οποίο και επισκέφθηκε σήμερα, ανέλαβε από τα Χανιά ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

    Ο υπουργός παρέστη στα εγκαίνια της προσωρινής περιοδικής έκθεσης με θέμα. «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από τον 19ο αιώνα στον 21ο αιώνα , μια περιπετειώδης πορεία στο χώρο και το χρόνο», που αποτελεί ουσιαστικά και το «πρώτο άνοιγμα» του μουσείου στην τοπική κοινωνία.

    «Το να εγκαινιάζεις ένα μουσείο είναι σαν να ανοίγει μια διπλή πόρτα, μια πόρτα προς το παρελθόν με αυτά που παρουσιάζει το μουσείο, αλλά και μια πόρτα προς το μέλλον», ανέφερε ο κ. Μπαλτάς επισημαίνοντας ότι σύντομα το νέο μουσείο θα λειτουργεί ως ένα πλήρες μουσείο σε μια περιοχή όπως τα Χανιά, τα οποία, όπως σημείωσε «είναι μία από τις κοιτίδες του ελληνικού πολιτισμού, κέντρο επισκέψεων ελλήνων και ξένων τουριστών».

    [13] Διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διεξάγεται στη Ρώμη

    Η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προεδρεύουν σήμερα στη Ρώμη μίας διεθνούς διάσκεψης που έχει στόχο να ωθήσει τις κυριότερες πολιτικές παρατάξεις της Λιβύης να εφαρμόσουν γρήγορα μια συμφωνία, αποτέλεσμα μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ενότητας η οποία θα προσπαθήσει να αντικρούσει την ανάπτυξη της οργάνωσης "Ισλαμικό κράτος" (ΙΚ) γύρω από το προπύργιό της στη Συρία και τα δίκτυα των διακινητών που στέλνουν κάθε μήνα στην Ιταλία χιλιάδες μετανάστες υπό απάνθρωπες συνθήκες.

    Όμως οι επικρίσεις που διατυπώνονται για τη συμφωνία προμηνύουν πως κάθε προσπάθεια να επισπευσθεί η διαδικασία συμφιλίωσης κινδυνεύει, αντίθετα, να ενισχύσει τις αντιστάσεις που έχουν εκφραστεί μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας αυτής τον Οκτώβριο και να επιταχύνουν τις διαιρέσεις στο εσωτερικό μιας χώρας που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.

    Η διάσκεψη θα διεξαχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών όπου ο υπουργός Πάολο Τζεντιλόνι υποδέχθηκε λίγο μετά τις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) τον ομόλογό του Τζον Κέρι και τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ.

    Στη διάσκεψη θα παραστούν εκπρόσωποι 18 ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατλίοφ και ο γάλλος Αρλέμ Ντεζίρ. Εκπρόσωποι των αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων θα τους συναντήσουν το απόγευμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 December 2015 - 13:32:23 UTC