Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαραθέσεις Σταθάκη-Χατζηδάκη για τα «κόκκινα» δάνεια
  • [02] «Εισβολή» των οικονομικών εισαγγελέων σε υποκατάστημα της UBS
  • [03] Τον «οδικό χάρτη» των φορολογικών αλλαγών παρουσίασε ο Τρ. Αλεξιάδης
  • [04] Άδεια για να "κόψει" χρήμα σε κέρματα έλαβε το Υπουργείο Οικονομικών
  • [05] Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ: Κρίσιμη προτεραιότητα για την Ευρωζώνη το ταμείο εγγύησης καταθέσεων
  • [06] «Να βοηθώ: η συμβολή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στο προσφυγικό ζήτημα»
  • [07] Ο Άιντα ενημέρωσε τον Αναστασιάδη για τις επαφές του στην Άγκυρα
  • [08] Ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς χαιρετίζει τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή
  • [09] Ξεκινά το "Στέκι της Ευρώπης"
  • [10] Ο Μάρτιν Σούλτς απένειμε το Βραβείο Ζαχάρωφ στις 16 Δεκεμβρίου στη σύζυγο του Ραίφ Μπαντάουι
  • [11] Μετανάστευση και καταγγελίες κατά των συνοριοφυλάκων του Frontex
  • [12] Ν. Κακλαμάνης: Τα οικονομικά συμφέροντα θέλουν να ελέγχουν το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του
  • [13] «Η Κομισιόν να απαντήσει αν θα ισχύσει στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων»
  • [14] «Απαράδεκτες οι ομαδικές απολύσεις στο Αττικό Μετρό ΑΕ», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας
  • [15] Ο Χατζής είπε το «αντίο» στα γήπεδα
  • [16] Οδός... Άλαν Σίρερ
  • [17] Ανεστάλη η αποχή και γίνονται οι αγώνες

  • [01] Αντιπαραθέσεις Σταθάκη-Χατζηδάκη για τα «κόκκινα» δάνεια

    Με αντιπαραθέσεις για τα κόκκινα δάνεια και αναφορές στη λογοτεχνία και το σινεμά ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

    «Θα υπάρξει νομοθεσία πριν από τις 15 Φεβρουαρίου, η οποία θα προστατεύει κατηγορίες δανειοληπτών με μικρότερα δάνεια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και προσέθεσε ότι το σχέδιο νόμου που συζητείται, αφορά μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και εξαιρεί εκείνα τα οποία αφορούν επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν κάτω από 250 υπαλλήλους.

    «Είναι άδικο να μας κατηγορείτε για μεταστροφή» είπε απευθυνόμενος στον εισηγητή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, και τόνισε ότι «υπάρχει συμφωνία προ των εκλογών, σαφής και συγκεκριμένη την οποία εφαρμόζουμε, και την βελτιώνουμε». «Προς τι η κριτική;" αναρωτήθηκε.

    «Με την πολιτική την οποία ακολουθείτε, δεν αφήνετε περιθώρια για συνεννόηση, γιατί στρεβλώνετε τις θέσεις αντιπάλων και πάτε χωρίς πυξίδα, ενώ δεν αφήνετε περιθώρια στη χώρα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, «κόμμα πολιτικού χαμαιλεοντισμού».

    [02] «Εισβολή» των οικονομικών εισαγγελέων σε υποκατάστημα της UBS

    Στοιχεία για 200 πρόσωπα με μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα UBS κατέσχεσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, έπειτα από αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής στα γραφεία του υποκαταστήματος της τράπεζας, στο πλαίσιο έρευνας για την αποκαλούμενη «λίστα Ρηνανίας-Βεσταφαλίας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η «εισβολή» των εισαγγελέων στα γραφεία της τράπεζας της Αθήνας, όπως και σε γραφείο συνεργαζόμενου με την UBS απέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για μεγαλοκαταθέτες αφού κατασχέθηκαν αρχεία φακέλους και σκληρούς δίσκους οι οποίοι ήδη επεξεργάζονται,που δρομολογούν εξελίξεις στην υπόθεση της «μετανάστευσης» μεγάλων χρηματικών ποσών από την Ελλάδα .

    Τον αιφνιδιαστικό έλεγχο στην UBS πραγματοποίησαν οι εισαγγελείς Γιάννης Δραγάστης, Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας μετά από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των λογαριασμών που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα αφορά καταθέσεις στην συγκεκριμένη τράπεζα.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 200 καταθέτες με λογαριασμούς που αφορούν ποσά από 1,5 εκατομμύριο ευρώ και φθάνουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

    [03] Τον «οδικό χάρτη» των φορολογικών αλλαγών παρουσίασε ο Τρ. Αλεξιάδης

    Η λογική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι ο διάλογος και η συνεργασία με τον κόσμο των επιχειρήσεων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στη χθεσινή - Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου - συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, όπου παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» των φορολογικών αλλαγών για τους επόμενους μήνες.

    Ανακοίνωσε ότι, σχεδιάζει να φέρει άμεσα στη Βουλή τις διατάξεις νόμου για την οικιοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος, το περιουσιολόγιο, την αλλαγή της βάσης υπολογισμού του νέου φόρου ακινήτων, μία περισσότερο προοδευτική κλίμακα του ίδιου δημοσιονομικού αποτελέσματος για την είσπραξη των ενοικίων, καθώς και τη δημιουργία Συμβουλίου φορολογικής πολιτικής.

    Επισήμανε επίσης ότι βασικός στόχος είναι η σταθεροποίηση του φορολογικού Δικαίου, αμέσως μόλις τελειώσουν τα προαπαιτούμενα, καθώς και οι αλλαγές στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού, αλλά και η εξέταση φορολογικών κινήτρων.

    Ο Αλεξιάδης εξήρε την πρωτοβουλία της Ε.Σ.Ε.Ε. για τη δωρεά της γεφυροπλάστιγγας στο τελωνείο του Προμαχώνα για τον αποτελεσματικό έλεγχο των φορτίων των διερχόμενων φορτηγών, με στόχο την εξάλειψη φαινομένων παραβατικότητας, αλλά και την εταιρεία «Παπαστράτος» - μέλος του Ε.Β.Ε.Π. για τη δωρεά ενός κινητού x-ray scanner, αξίας 2 εκατ. ευρώ, για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

    [04] Άδεια για να "κόψει" χρήμα σε κέρματα έλαβε το Υπουργείο Οικονομικών

    Οι Έλληνες εν μέσω των capital controls ανακαλύπτουν την αξία των κερμάτων, καθώς οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία, φαίνεται ότι οδήγησαν σε αυξημένη ζήτηση για χρήση κερμάτων με αποτέλεσμα να μην επαρκεί η ποσότητα που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

    Έτσι τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στην ΕΚΤ ζητώντας να τετραπλασιαστεί η αξία των κερμάτων που μπορεί να εκδώσει η χώρα μας, προκειμένου να "ανταποκριθεί στην απροσδόκητη αύξηση της ζήτησης για κέρματα" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

    Έτσι ενώ η Ελλάδα είχε λάβει άδεια για το 2015 να εκδώσει κέρματα αξίας 13,3 εκατ. ευρώ, η ΕΚΤ ενέκρινε μετά το σχετικό αίτημα του Υπουργείο Οικονομικών να αυξηθεί για εφέτος το όριο έκδοσης στα 52,7 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι το καθεστώς έκδοσης και διαχείρισης των κερμάτων δεν ταυτίζεται με αυτό των τραπεζογραμματίων καθώς στην ουσία τα κέρματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του κάθε κράτους.

    Ανάλογη άδεια ζήτησε και έλαβε και το Βέλγιο προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για κέρματα. Για το Βέλγιο το ποσό έκδοσης αυξήθηκε στα 65,8 εκατ. ευρώ από 0,8 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικώς.

    [05] Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ: Κρίσιμη προτεραιότητα για την Ευρωζώνη το ταμείο εγγύησης καταθέσεων

    Η δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πιέζοντας για μία συμφωνία στο θέμα αυτό, στην οποία είναι σθεναρά αντίθετη η Γερμανία.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι η σύσταση και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα είναι πιο σημαντική για την οικονομική ανάκαμψη τώρα από οποιαδήποτε άλλα σχέδια», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Τι θα μπορούσε να είναι πιο επείγον από την προστασία των αποταμιεύσεων των πολιτών μας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα;» δήλωσε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας για το θέμα αυτό.

    Μία πανευρωπαϊκή εγγύηση για τους καταθέτες θεωρείται από πολλούς, ως αναγκαίο συμπλήρωμα στα υφιστάμενα εθνικά πλαίσιο εγγυήσεων, τα οποία σε ορισμένες χώρες μπορεί να μην αρκούν για να προστατεύσουν τις καταθέσεις έως τις 100.000 ευρώ, όπως απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο θα προστάτευε πλήρως τους καταθέτες της Ευρωζώνης έως το 2024, αντικαθιστώντας σταδιακά τα εθνικά ταμεία από το 2017.

    [06] «Να βοηθώ: η συμβολή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στο προσφυγικό ζήτημα»

    H συμβολή των εθελοντών Ελλήνων προσκόπων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα τον χρόνο που τελειώνει, αναδείχθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αθανάσιος Λευκαδίτης» του Προσκοπικού Μεγάρου στην Αθήνα, με τον τίτλο «Να βοηθώ: η συμβολή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στο προσφυγικό ζήτημα» παρόντος του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

    Κάτω από ένα πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο δέντρο, φτιαγμένο από περίπου 90 κιβώτια γεμάτα με τα φάρμακα που συνέλεξαν πρόσκοποι από όλη την Ελλάδα, στην πανελλήνια δράση «Μια βάρκα φάρμακα για τους πρόσφυγες», ο Γιάννης Μουζάλας δεν αρκέστηκε μόνο να συγχαρεί τους προσκόπους για την αυταπάρνηση και την προσφορά τους, αλλά στάθηκε στο ήθος, τη σεμνότητα και την οργάνωση με την οποία επιτελούν το έργο τους. Αν και ο ίδιος -όπως χαρακτηριστικά είπε- δεν ήταν ποτέ του πρόσκοπος, φόρεσε στο λαιμό του το προσκοπικό μαντήλι που του προσέφερε ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων προσκόπων Θοδωρής Κεφαλάς, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «ελπίζω να μην πρέπει να αρχίσω την καριέρα μου ως πρόσκοπος από λυκόπουλο!».

    [07] Ο Άιντα ενημέρωσε τον Αναστασιάδη για τις επαφές του στην Άγκυρα

    Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντα, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τις επαφές που είχε στην Άγκυρα με την τουρκική ηγεσία. Σε δηλώσεις, μετά την συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Άιντε εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα στις διαπραγματεύσεις θα υπάρξει κατάληξη στο περιουσιακό. Αναφερόμενος στο ζήτημα των εγγυήσεων τόνισε ότι «το θέμα πρέπει να συζητηθεί σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας στο πλαίσιο μίας πενταμερούς συνάντησης».

    Ο κ. Άιντα σημείωσε ότι η Τουρκία και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις θέλουν λύση στο Κυπριακό. Δεν υπάρχουν είπε, χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία, ωστόσο υπέδειξε ότι «θα πρέπει ο χρόνος να αξιοποιηθεί με δημιουργικό τρόπο».

    Στις 6.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των συμφωνιών του 1977-79, της δήλωσης Παπαδόπουλου-Ταλάτ και του κοινού ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου του 2014.

    [08] Ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς χαιρετίζει τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

    Η καινοτόμα παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επετεύχθη στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο θα μπορούσε να αποτελέσει "ένα σημείο καμπής για το μέλλον του πλανήτη μας", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς κατά την έναρξη της Συνόδου, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως "παγκόσμια, πρωτοποριακή και ρηξικέλευθη", τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει τώρα να εφαρμοστεί και στην πράξη.

    Η συμφωνία είναι παγκόσμια επειδή για πρώτη φορά κάθε κράτος στον κόσμο έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, πρωτοποριακή γιατί όλοι αναγνώρισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2Β°C, ή ακόμα και να περιοριστεί στον 1,5Β°C, και ρηξικέλευθη διότι αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει ότι ο πλανήτης μας θα είναι "κλιματικά ουδέτερος" στο δεύτερο μισό του αιώνα, δηλαδή ότι δεν θα εκπέμπει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από αυτά που η γη μπορεί να αντέξει, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Σουλτς.

    Αυτή η συμφωνία θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια, και ειλικρινή αξιολόγηση της προόδου μας κάθε πέντε χρόνια. Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό, κατέληξε ο Πρόεδρος.

    Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Σουλτς ευχαρίστησε τον Επίτροπο Μιγκέλ Άριας Κανιέτε, την Υπουργό Περιβάλλοντος του Λουξεμβούργου Κάρολ Ντισμπουργκ καθώς και ολόκληρη τη διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ για τις προσπάθειές της, και συγκεκριμένα τη Γαλλική Προεδρία της Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος θα έρθει στο ΕΚ τον Ιανουάριο να συζητήσει τα συμπεράσματα.

    [09] Ξεκινά το "Στέκι της Ευρώπης"

    Ένα νέο χώρο συνάντησης και διαλόγου για ευρωπαϊκά θέματα εγκαινίασαν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 12:00 η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το

    Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Η εκδήλωση έγινε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Λεωφ. Αμαλίας 8, Σύνταγμα).

    Το "Στέκι της Ευρώπης" θα φιλοξενεί πρωτοβουλίες και δράσεις ενεργών πολιτών και φορέων με στόχο την ανάπτυξη διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης.

    200 πολίτες, φορείς και οργανώσεις, που αποτελούν τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας, παρέλαβαν, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, κάρτες μέλους.

    Την ίδια ημέρα, μεταδόθηκε ζωντανά η πρώτη εκπομπή από το χώρο του "Στεκιού της Ευρώπης" από το διαδικτυακό ραδιόφωνο ΝGradio.gr (http://www.ngradio.gr) με θέμα "Νέοι και Ευρώπη".

    [10] Ο Μάρτιν Σούλτς απένειμε το Βραβείο Ζαχάρωφ στις 16 Δεκεμβρίου στη σύζυγο του Ραίφ Μπαντάουι

    The European Parliament supports human rights

    Ensaf Haider, the wife of Saudi Arabian blogger and 2015 Sakharov Prize laureate Raif Badawi, will receive the award on his behalf at the official award ceremony on Wednesday, 16 December, in Strasbourg, during Parliament's plenary session. EP President Martin Schulz will present the prize at 12.00 in the plenary chamber. A press conference with Ms Haidar will follow at 12.30.

    The respect for human rights is one of the European Union's fundamental values. Any violation of these rights affects the democratic principles upon which our society is founded, whether they take place within or outside the EU. The European Parliament fights such violations through legislative action, including election observation, monthly human rights debates in Strasbourg and by enshrining human rights in its external trade agreements.

    The European Parliament also supports human rights through the annual Sakharov Prize for Freedom of Thought, established in 1988. The prize is awarded to individuals who have made an exceptional contribution to the fight for human rights across the globe, drawing attention to human rights violations as well as supporting the laureates and their cause.

    Raif Badawi is a Saudi Arabian blogger, writer and activist and the creator of the website Free Saudi Liberals, an online platform for political and religious debate. Reportedly, his website hosted material criticizing senior religious figures and Badawi suggested that the Imam Muhammad ibn Saud Islamic University had become a den for terrorists.

    He was arrested in 2012 on a charge of insulting Islam and indicted on several charges including apostasy. He was convicted and sentenced to seven years in prison and 600 lashes in 2013, and then resentenced to 1,000 lashes and ten years in prison plus a fine in 2014. The first 50 lashes were administered before hundreds of spectators on 9 January, 2015. Subsequent sets have been postponed in the face of international condemnation and Badawi's dire state of health. Having received death threats, his wife and three children fled to Canada. His sentence was upheld by the Supreme Court in June 2015 and he remains in jail.

    [11] Μετανάστευση και καταγγελίες κατά των συνοριοφυλάκων του Frontex

    Ο Frontex, ο ευρωπαϊκός οργανισμός που φυλάσσει τα σύνορα της ΕΕ, θα πρέπει να συστήσει ένα μηχανισμό εξέτασης των καταγγελιών για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους την Τετάρτη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πριν την ψηφοφορία ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος υποσχέθηκε ότι η Επιτροπή θα λάβει υπόψη αυτήν την πρόταση κατά την αναθεώρηση του κανονισμού για τον Frontex το Δεκέμβριο.

    Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 488 ψήφους υπέρ, 114 κατά και 33 αποχές, στηρίζει τη σχετική σύσταση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για δημιουργία μηχανισμού από τον Frontex που θα ερευνά τις καταγγελίες για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του οργανισμού.

    Υποβολή παραπόνων εναντίον συνοριοφυλάκων που φέρουν τα διακριτικά του Frontex

    Ο μηχανισμός θα πρέπει να καταστεί "ένα πρωτοβάθμιο όργανο εξέτασης προσφυγών", υποστηρίζει το ΕΚ και υπογραμμίζει ότι "τα άτομα που θεωρούν ότι έχουν θιγεί από τους συνοριοφύλακες που φέρουν τα διακριτικά του Frontex θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν καταγγελία". Προκειμένου να αποτραπεί η καταχρηστική χρήση του μηχανισμού καταγγελιών, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να μην γίνονται δεκτές ανώνυμες καταγγελίες. Τονίζουν, ωστόσο, ότι τούτο δεν θα πρέπει να αποκλείει καταγγελίες οι οποίες θα υποβάλλονται από τρίτα μέρη που ενεργούν για λογαριασμό του καταγγέλλοντος που ενδέχεται να μην επιθυμεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

    Καταγγελίες κατά των υπαλλήλων που αποστέλλονται στον Frontex από τα κράτη μέλη της ΕΕ

    Καθώς ο Frontex δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα κατά άλλων προσώπων εκτός από τα μέλη του προσωπικού του, οι ευρωβουλευτές προτείνουν ότι το γραφείο του Υπεύθυνου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων θα πρέπει να διαβιβάζει μια καταγγελία εις βάρος ενός προσκεκλημένου υπαλλήλου στην αρμόδια εθνική αρχή. Το ψήφισμα καλεί τον Frontex και τα κράτη μέλη να συνεργάζονται στενά προκειμένου να διασφαλίζουν "ότι δίδεται η κατάλληλη συνέχεια σε καταγγελίες κατά προσκεκλημένων υπαλλήλων".

    Πρόσθετοι πόροι και ειδική προστασία για τις ευάλωτες ομάδες

    Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι το Γραφείο του Υπεύθυνου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι επαρκώς εξοπλισμένο και στελεχωμένο ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει τις καταγγελίες που λαμβάνει και ζητεί να προβλεφθούν οι απαιτούμενοι πρόσθετοι πόροι για τον σκοπό αυτό. Υπογραμμίζουν επίσης ότι είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί ειδική προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, των γυναικών που είναι θύματα διώξεων λόγω φύλου, των ατόμων ΛΟΑΔΜ και άλλων ευάλωτων ομάδων.

    Σημείωμα προς τους συντάκτες

    Η σχετική σύσταση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή διατυπώθηκε σε μία ειδική έκθεση το 2012 έπειτα από πρωτοβουλία του ιδίου να ερευνήσει τις υποχρεώσεις του οργανισμού Frontex σε ό,τι αφορά το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

    Το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων στις επιχειρήσεις του Frontex είναι προσκεκλημένοι υπάλληλοι που έχουν αποσταλεί από κράτη μέλη διαφορετικά από το κράτος μέλος στο οποίο πραγματοποιείται η επιχείρηση του Frontex, με σκοπό να υποστηρίξουν την επιχείρηση αυτή.

    [12] Ν. Κακλαμάνης: Τα οικονομικά συμφέροντα θέλουν να ελέγχουν το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του

    «Τα οικονομικά συμφέροντα θέλουν να ελέγχουν, όχι μόνο τη ΝΔ, αλλά το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και είναι στο χέρι του πολιτικού συστήματος να τους απαντήσει με ένα βροντερό "όχι", που άλλοτε το κάνει, άλλοτε όχι», δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 fm», ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, σχετικά με την πρόσφατη αναφορά του σε οικονομικά συμφέροντα, που θέλουν να καθορίσουν την επόμενη εκλογή στη ΝΔ.

    «Από την αναταραχή που ακολούθησε μάλλον δικαιώθηκα, όταν έλεγα ότι ακούω ότι οικονομικά συμφέροντα θέλουν να καθορίσουν την επόμενη εκλογή στη ΝΔ, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ο κ. Κακλαμάνης, μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινά», με τον Χρήστο Μάτη.

    «Οι υποψήφιοι -άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο- αυτά έλεγαν και λένε ακόμη. Ας απαντήσουν. Ποια είναι τα κλειστά γραφεία, τα κατεστημένα, τα συμφέροντα, πίσω από τις κουρτίνες» είπε ο πρώην υπουργός, ενώ παρέπεμψε και στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, προτρέποντας να γίνουν συγκρίσεις «με αυτά που κάνει τώρα».

    Αναφερόμενος στην εκλογή της Κυριακής εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι όλα θα πάνε καλά, καθώς, όπως είπε, «παρά τις όποιες ενστάσεις μπορεί για άλλους λόγους να έχει κανείς για τη VODAFONE, είναι μια μεγάλη εταιρεία που δεν θα διακινδύνευε την φήμη, το κύρος και τη μετοχή της στο χρηματιστήριο».

    [13] «Η Κομισιόν να απαντήσει αν θα ισχύσει στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων»

    «Η Κομισιόν θα πρέπει να απαντήσει, αν το ευρωπαϊκό πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων, το οποίο υπόσχεται, θα ισχύσει και για την Ελλάδα ή αν θα κρατήσει τη διπλή γλώσσα, που έχει και τα προηγούμενα χρόνια και θα ζητάει η Ελλάδα να εξαιρείται από το πλαίσιο αυτό, λόγω του μνημονίου» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM" η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις 12», που παρουσιάζουν ο Νίκος Γιώτης και ο Φάνης Γρηγοριάδης, η κ. Κούνεβα είπε πως «είναι πολύ σημαντικό, πώς θα πάει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα».

    Όπως διευκρίνισε «το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση και οι θεσμοί πρέπει να συμφωνήσουν σε αλλαγή της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις σε τρία πολύ βασικά θέματα και συγκεκριμένα τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο».

    [14] «Απαράδεκτες οι ομαδικές απολύσεις στο Αττικό Μετρό ΑΕ», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας

    Απαράδεκτες χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας τις ομαδικές απολύσεις, που όπως υποστηρίζει, επιχειρεί η Αττικό Μετρό ΑΕ, στο Μετρό Θεσσαλονίκης για 70 αρχαιολόγους.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «με έμμεσο τρόπο η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. που είναι η ανάδοχος εταιρεία για την μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης, προσπαθεί να παρακάμψει τις απαγορευτικές διατάξεις του Υπουργείου Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις 70 αρχαιολόγων. Το Υπουργείο Εργασίας επισημαίνει και πάλι ότι δεν γίνεται δεκτή αυτή η παράνομη και παραπειστική τακτική της εταιρείας και δηλώνει για μία ακόμη φορά πως οι ομαδικές απολύσεις απαγορεύονται και η εταιρεία οφείλει να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων».

    [15] Ο Χατζής είπε το «αντίο» στα γήπεδα

    Την απόφασή του να «κρεμάσει τα παπούτσια του» ανακοίνωσε ο Νίκος Χατζής. Ο 39χρονος γκαρντ ξεκίνησε την καριέρα του στον Ποσειδώνα Καλαμάτας και στη συνέχεια αγωνίστηκε για 10 χρόνια με την φανέλα της ΑΕΚ (1995-2005), όπου πανηγύρισε την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος (2002), δύο κυπέλλων (2000, 2001) και του Κυπέλλου Σαπόρτα (2000). Στη συνέχεια αγωνίστηκε διαδοχικά σε Ολυμπιακό (2005-06)και Πανιώνιο (2006-07), για να επιστρέψει για άλλα δύο χρόνια στην αγαπημένη του Ένωση (2007-09). Από το 2009 μέχρι το 2014 φορούσε την φανέλα του Ηλυσιακού και την περσινή περίοδο αγωνιζόταν στον Αρκαδικό. Πέρα από τους διασυλλογικούς τίτλους, ο Χατζής έχει πάρει ένα πρωτάθλημα Ευρώπης με την Εθνική παίδων (1993), ενώ το 1995 αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική εφήβων.

    «Όλα τα ωραία κάποτε φτάνουν στο τέλος τους. Και το δικό μου ταξίδι στο μπάσκετ ως αθλητής ήταν όχι απλά ωραίο, αλλά αξεπέραστα μοναδικό. Έπειτα από 25 χρόνια, αποφάσισα να πω αντίο στην καριέρα του αθλητή, αλλά όχι και στην μεγάλη μου αγάπη το μπάσκετ, το οποίο και θα συνεχίσω να υπηρετώ από άλλο πόστο», δήλωσε μεταξύ άλλων.

    [16] Οδός... Άλαν Σίρερ

    Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Premier League έχει πλέον τον... δικό του δρόμο. Ο Άλαν Σίρερ επέστρεψε για λίγο στην ομάδα που μεγαλούργησε, την Μπλάκμπερν, για να τιμηθεί επειδή την τίμησε όταν φόρεσε τη φανέλα της τη δεκαετία του ?90. Ο τότε διεθνής σέντερ φορ πέτυχε 130 γκολ σε κάτι λιγότερους από 200 αγώνες και σε διάστημα τεσσάρων ετών (1992-1996), ενώ υπήρξε η «δύναμη πυρός» το 1995, όταν η Μπλάμπερν έσπασε το... κατεστημένο και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

    Κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του αγγλικού συλλόγου και η ομάδα του δεν τον ξέχασε... Έδωσε το όνομά του στον δρόμο έξω από το «Ewood Park», αλλά και στο τοπικό λεωφορείο, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, στον οποίο ήταν και σχολιαστής για τηλεοπτικό κανάλι.

    «Είναι μία σπουδαία ημέρα για μένα. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που έδωσαν το όνομά μου σε δρόμο. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα ερχόταν μία τέτοια στιγμή όταν πρωτοήρθα εδώ και όμως να που συνέβη», δήλωσε ο μεγάλος στράικερ του παρελθόντος.

    [17] Ανεστάλη η αποχή και γίνονται οι αγώνες

    Η αποχή των ποδοσφαιριστών ανεστάλη προσωρινά και σε αναμονή της εξέλιξης, εκ μέρους του ΠΣΑΠ, στα όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη στα γραφεία της ΕΠΟ, ανάμεσα σε Ομοσπονδία, Super League, Football League και το συνδικαλιστικό όργανο των παικτών.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι αγώνες του τριημέρου 15-17 Δεκεμβρίου για την 3η αγωνιστική στο Κύπελλο Ελλάδας θα διεξαχθούν κανονικά.

    Ο ΠΣΑΠ έλαβε εγγυήσεις επανασύστασης του Εγγυητικού Ταμείου των ποδοσφαιριστών από τους υπόλοιπους εταίρους, τους οποίους είχε καταγγείλει για αθέτηση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί πριν από περίπου δύο χρόνια, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε. Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά του ΠΣΑΠ επιφυλάσσεται για το μέλλον και αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 December 2015 - 13:32:33 UTC