Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλήση Στουρνάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου και της Siemens
  • [02] Τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα
  • [03] Τον «οδικό χάρτη» των φορολογικών αλλαγών παρουσίασε ο Τρ. Αλεξιάδης
  • [04] Άδεια για να "κόψει" χρήμα σε κέρματα έλαβε το Υπουργείο Οικονομικών
  • [05] Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ: Κρίσιμη προτεραιότητα για την Ευρωζώνη το ταμείο εγγύησης καταθέσεων
  • [06] «Εισβολή» των οικονομικών εισαγγελέων σε υποκατάστημα της UBS
  • [07] Τρεις σοροί μεταναστών εντοπίστηκαν κοντά στις τουρκικές ακτές
  • [08] Συνέχιση του προγράμματος κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, προανήγγειλε ο γγ Πρόνοιας
  • [09] Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Τετάρτη απο τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας
  • [10] Στις 21, 22 και 23 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημοσίου και ΙΚΑ
  • [11] Συζητείται σήμερα στο ΕΚ η σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής
  • [12] Απονέμεται στις 16 Δεκεμβρίου το Βραβείο Ζαχάροφ στη σύζυγο του Ραίφ Μπαντάουι
  • [13] Η ηθοποιός Δάφνη Πατακιά επιλέχτηκε στα χαρισματικά ταλέντα «Shooting Stars 2016»
  • [14] Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
  • [15] Το θέατρο στην αρχαία Μακεδονία και το ...χάλκινο θέατρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
  • [16] Ρ. Σβίγκου: Η σημερινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, διαπραγματεύεται πραγματικά
  • [17] Φ. Γεννηματά στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Ο κύριος Τσίπρας πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων
  • [18] Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παίρνει πρωτοβουλίες για τους ρύπους
  • [19] Ο Ηρακλής νίκη και πρόκριση 2-0 στο Μενίδι

  • [01] Κλήση Στουρνάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου και της Siemens

    Την κλήση του Γιάννη Στουρνάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποφάσισαν τα μέλη της Επιτροπής, με αντικείμενο της συνεδρίασης το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που υπεγράφη μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Siemens, επί των ημερών του σημερινού διοικητή της ΤτΕ ως υπουργού Οικονομικών.

    Η ακρόαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, θα καθοριστεί σε ημέρα και ώρα που θα συναποφασιστεί κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Στουρνάρα, κι όπως ενημέρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, θα επιδιωχθεί να γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Στην περίπτωση, ωστόσο, που οι υποχρεώσεις του κ. Στουρνάρα δεν επιτρέπουν να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής στο προσεχές διάστημα, θα υπάρξει συνεννόηση ώστε να συμβεί αυτό κατόπιν των εορτών.

    Η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησαν να προσέλθει και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή, ώστε να καταθέσει τη θέση του Δημοσίου επί του θέματος, δεδομένου ότι η συμφωνία με την Siemens ήδη εφαρμόζεται και πρέπει -σύμφωνα με τους βουλευτές- να γνωρίσει η Επιτροπή αν γίνεται αποδεκτή από την σημερινή κυβέρνηση η συμφωνία αυτή, όπως και το νομικό πλαίσιο εφαρμογής της.

    [02] Τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα

    «Καλά νέα» χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, που υποστήριξε ότι στο θέμα των κόκκινων δανείων, παρέχεται επαρκής προστασία στους δανειολήπτες, και επίσης πως παρέχεται επαρκής ρευστότητα στα τραπεζικά ιδρύματα.

    «Είστε φιλελεύθεροι στα κόκκινα δάνεια και κομμουνιστές στους υπαλλήλους», είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και προσέθεσε ότι με το νέο μισθολόγιο υπάρχουν αυξήσεις μισθών, οι οποίες αφορούν γενικές γραμματείες υπουργείων.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος αναφερόμενος στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, το χαρακτήρισε ως «εργαλείο για την ικανοποίηση των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος του λαού» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει το κρέας ψάρι» και τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει βγει στο κλαρί γιατί διεκδικεί την πατρότητα αυτής της πολιτικής».

    «Είστε η χειρότερη κυβέρνηση από το 1827. Και το μόνο χειρότερο στη χώρα από αυτή την κυβέρνησή σας είναι δυστυχώς η αντιπολίτευση. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Το πολιτικό σύστημα της χώρας χρεοκόπησε» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

    Την αντίθεσή του στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια εξέφρασε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και υποστήριξε ότι εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα γίνουν αντικείμενο εκβιασμού από τις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν.

    [03] Τον «οδικό χάρτη» των φορολογικών αλλαγών παρουσίασε ο Τρ. Αλεξιάδης

    Η λογική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι ο διάλογος και η συνεργασία με τον κόσμο των επιχειρήσεων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στη χθεσινή - Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου - συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, όπου παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» των φορολογικών αλλαγών για τους επόμενους μήνες.

    Ανακοίνωσε ότι, σχεδιάζει να φέρει άμεσα στη Βουλή τις διατάξεις νόμου για την οικιοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος, το περιουσιολόγιο, την αλλαγή της βάσης υπολογισμού του νέου φόρου ακινήτων, μία περισσότερο προοδευτική κλίμακα του ίδιου δημοσιονομικού αποτελέσματος για την είσπραξη των ενοικίων, καθώς και τη δημιουργία Συμβουλίου φορολογικής πολιτικής.

    Επισήμανε επίσης ότι βασικός στόχος είναι η σταθεροποίηση του φορολογικού Δικαίου, αμέσως μόλις τελειώσουν τα προαπαιτούμενα, καθώς και οι αλλαγές στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού, αλλά και η εξέταση φορολογικών κινήτρων.

    Ο Αλεξιάδης εξήρε την πρωτοβουλία της Ε.Σ.Ε.Ε. για τη δωρεά της γεφυροπλάστιγγας στο τελωνείο του Προμαχώνα για τον αποτελεσματικό έλεγχο των φορτίων των διερχόμενων φορτηγών, με στόχο την εξάλειψη φαινομένων παραβατικότητας, αλλά και την εταιρεία «Παπαστράτος» - μέλος του Ε.Β.Ε.Π. για τη δωρεά ενός κινητού x-ray scanner, αξίας 2 εκατ. ευρώ, για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

    [04] Άδεια για να "κόψει" χρήμα σε κέρματα έλαβε το Υπουργείο Οικονομικών

    Οι Έλληνες εν μέσω των capital controls ανακαλύπτουν την αξία των κερμάτων, καθώς οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία, φαίνεται ότι οδήγησαν σε αυξημένη ζήτηση για χρήση κερμάτων με αποτέλεσμα να μην επαρκεί η ποσότητα που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

    Έτσι τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στην ΕΚΤ ζητώντας να τετραπλασιαστεί η αξία των κερμάτων που μπορεί να εκδώσει η χώρα μας, προκειμένου να "ανταποκριθεί στην απροσδόκητη αύξηση της ζήτησης για κέρματα" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

    Έτσι ενώ η Ελλάδα είχε λάβει άδεια για το 2015 να εκδώσει κέρματα αξίας 13,3 εκατ. ευρώ, η ΕΚΤ ενέκρινε μετά το σχετικό αίτημα του Υπουργείο Οικονομικών να αυξηθεί για εφέτος το όριο έκδοσης στα 52,7 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι το καθεστώς έκδοσης και διαχείρισης των κερμάτων δεν ταυτίζεται με αυτό των τραπεζογραμματίων καθώς στην ουσία τα κέρματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του κάθε κράτους.

    Ανάλογη άδεια ζήτησε και έλαβε και το Βέλγιο προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για κέρματα. Για το Βέλγιο το ποσό έκδοσης αυξήθηκε στα 65,8 εκατ. ευρώ από 0,8 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικώς.

    [05] Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ: Κρίσιμη προτεραιότητα για την Ευρωζώνη το ταμείο εγγύησης καταθέσεων

    Η δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πιέζοντας για μία συμφωνία στο θέμα αυτό, στην οποία είναι σθεναρά αντίθετη η Γερμανία.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι η σύσταση και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα είναι πιο σημαντική για την οικονομική ανάκαμψη τώρα από οποιαδήποτε άλλα σχέδια», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Τι θα μπορούσε να είναι πιο επείγον από την προστασία των αποταμιεύσεων των πολιτών μας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα;» δήλωσε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας για το θέμα αυτό.

    Μία πανευρωπαϊκή εγγύηση για τους καταθέτες θεωρείται από πολλούς, ως αναγκαίο συμπλήρωμα στα υφιστάμενα εθνικά πλαίσιο εγγυήσεων, τα οποία σε ορισμένες χώρες μπορεί να μην αρκούν για να προστατεύσουν τις καταθέσεις έως τις 100.000 ευρώ, όπως απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο θα προστάτευε πλήρως τους καταθέτες της Ευρωζώνης έως το 2024, αντικαθιστώντας σταδιακά τα εθνικά ταμεία από το 2017.

    [06] «Εισβολή» των οικονομικών εισαγγελέων σε υποκατάστημα της UBS

    Στοιχεία για 200 πρόσωπα με μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα UBS κατέσχεσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, έπειτα από αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής στα γραφεία του υποκαταστήματος της τράπεζας, στο πλαίσιο έρευνας για την αποκαλούμενη «λίστα Ρηνανίας-Βεσταφαλίας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η «εισβολή» των εισαγγελέων στα γραφεία της τράπεζας της Αθήνας, όπως και σε γραφείο συνεργαζόμενου με την UBS απέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για μεγαλοκαταθέτες αφού κατασχέθηκαν αρχεία φακέλους και σκληρούς δίσκους οι οποίοι ήδη επεξεργάζονται,που δρομολογούν εξελίξεις στην υπόθεση της «μετανάστευσης» μεγάλων χρηματικών ποσών από την Ελλάδα.

    Τον αιφνιδιαστικό έλεγχο στην UBS πραγματοποίησαν οι εισαγγελείς Γιάννης Δραγάστης, Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας μετά από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των λογαριασμών που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα αφορά καταθέσεις στην συγκεκριμένη τράπεζα.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 200 καταθέτες με λογαριασμούς που αφορούν ποσά από 1,5 εκατομμύριο ευρώ και φθάνουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

    [07] Τρεις σοροί μεταναστών εντοπίστηκαν κοντά στις τουρκικές ακτές

    Τρεις σοροί μεταναστών εντοπίστηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι έρευνες από το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, για τον εντοπισμό άλλων τριών αγνοούμενων.

    Νωρίτερα η τουρκική ακτοφυλακή είχε ζητήσει τη συνδρομή των ελληνικών αρχών στις έρευνες, μετά τον εντοπισμό δώδεκα μεταναστών σε βραχονησίδα των τουρκικών ακτών και τη διάσωση άλλων πέντε στη θαλάσσια περιοχή.

    [08] Συνέχιση του προγράμματος κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, προανήγγειλε ο γγ Πρόνοιας

    Τη συνέχιση του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας, μιλώντας στοMEGA.

    «Έχουμε βάλει χρήματα που καλύπτουν την επέκταση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης του 2015» είπε, σημειώνοντας ότι αυτό το πρόγραμμα κλείνει τον Μάρτιο του 2016 και θα συνεχιστεί αμέσως μετά.Τόνισε ότι έχουν λάβει την κάρτα σίτισης 145.000 νοικοκυριά,ενώ δόθηκε έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες, στα παιδιά, στους μακροχρόνιους ανέργους και τους ανέργους, αλλά απομένουν 70.000 νοικοκυριά των οποίων η παροχή είχε εγκριθεί αλλά δεν υπήρχαν οι πόροι.

    Ο κ. Καρέλλας αναφέρθηκε στην πιλοτική χορήγηση δεκατιανού στα σχολεία και ειδικότερα σε περίπου 64 σχολεία και 11.000 παιδιά, σε «θύλακες φτώχειας» κυρίως στην Αττική.

    [09] Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Τετάρτη απο τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας

    Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ, από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την χθεσινοβραδινή επίθεση που δέχθηκαν ελεγκτές από κουκουλοφόρους στο σταθμό της Ομόνοιας.

    Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα σωματεία εργαζομένων στα μέσα σταθερή τροχιάς, κάνουν λόγο για αναίτια, οργανωμένη και βίαιη επίθεση από ομάδα 15- 20 κουκουλοφόρων εναντίον τριών ελεγκτών που έγινε.

    «Καταγγέλλουμε τη γκανγκστερικού τύπου απρόκλητη, αιματηρή επίθεση εναντίον των συναδέλφων μας και ζητάμε από τις Αστυνομικές αρχές να κινηθούν, άμεσα και χωρίς χρονοτριβή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ώστε να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

    [10] Στις 21, 22 και 23 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημοσίου και ΙΚΑ

    Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου, ενώ μία ημέρα αργότερα, στις 23 θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ και των λοιπών φορέων κοινωνικής ασφάλισης που υπάγονται στην εποπτεία του υπουργείου Εργασίας.

    [11] Συζητείται σήμερα στο ΕΚ η σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής

    Τα σχέδια για την ενίσχυση του διασυνοριακού οργανισμού της ΕΕ Frontex και για τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής που, σε επείγουσες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αναπτύσσεται ακόμη και χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, παρουσιάζονται από τον πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και θα συζητηθούν με τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια σήμερα Τρίτη στις 3μμ ώρα Γαλλίας.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα σχέδια για την ενίσχυση των πόρων και των κανόνων διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στην ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση την οποία κατέθεσε στις 13 Μαΐου 2015.

    Οι ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει από το Συμβούλιο και την Επιτροπή με ψήφισμά τους τον Οκτώβριο του 2013 να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για την αντιμετώπιση των μεταναστατευτικών ροών στη Μεσόγειο. Στις 2 Απριλίου 2014 το Κοινοβούλιο υποστήριξε επίσης ότι "τα εξωτερικά σύνορα Σένγκεν πρέπει στο μέλλον να φυλάσσονται με τη στήριξη ευρωπαίων συνοριοφυλάκων, η εκπαίδευση των οποίων θα περιλαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Με ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015, το ΕΚ ζήτησε από την Επιτροπή να συμπεριλάβει στην επικείμενη αναθεώρηση του κανονισμού για τον Frontex διατάξεις για τη δημιουργία μηχανισμού επεξεργασίας των ατομικών καταγγελιών σχετικά με εικαζόμενες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

    Οι νέες προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναφέρουν τα εξής:

    Ο Frontex θα πρέπει να γίνει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ο οποίος με δικό του προσωπικό 1.500-2.000 ατόμων αλλά και δικό του εξοπλισμό, δε θα χρειάζεται πλέον να βασίζεται εξ ολοκλήρου στις συνεισφορές των κρατών μελών και θα μπορεί σε επείγουσες περιπτώσεις, να αναπτύσσεται χωρίς την έγκριση του κράτους μέλους που το αφορά η περίσταση (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίζει για την ανάπτυξή του μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη).

    Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στην ολομέλεια μέσω του EP Live και του EbS+.

    @Frontex #Schengen

    #border #coastguard #refugeecrisis #migrationEU

    [12] Απονέμεται στις 16 Δεκεμβρίου το Βραβείο Ζαχάροφ στη σύζυγο του Ραίφ Μπαντάουι

    The European Parliament supports human rights

    Ensaf Haider, the wife of Saudi Arabian blogger and 2015 Sakharov Prize laureate Raif Badawi, will receive the award on his behalf at the official award ceremony on Wednesday, 16 December, in Strasbourg, during Parliament's plenary session. EP President Martin Schulz will present the prize at 12.00 in the plenary chamber. A press conference with Ms Haidar will follow at 12.30.

    The respect for human rights is one of the European Union's fundamental values. Any violation of these rights affects the democratic principles upon which our society is founded, whether they take place within or outside the EU. The European Parliament fights such violations through legislative action, including election observation, monthly human rights debates in Strasbourg and by enshrining human rights in its external trade agreements.

    The European Parliament also supports human rights through the annual Sakharov Prize for Freedom of Thought, established in 1988. The prize is awarded to individuals who have made an exceptional contribution to the fight for human rights across the globe, drawing attention to human rights violations as well as supporting the laureates and their cause.

    Raif Badawi is a Saudi Arabian blogger, writer and activist and the creator of the website Free Saudi Liberals, an online platform for political and religious debate. Reportedly, his website hosted material criticizing senior religious figures and Badawi suggested that the Imam Muhammad ibn Saud Islamic University had become a den for terrorists.

    He was arrested in 2012 on a charge of insulting Islam and indicted on several charges including apostasy. He was convicted and sentenced to seven years in prison and 600 lashes in 2013, and then resentenced to 1,000 lashes and ten years in prison plus a fine in 2014. The first 50 lashes were administered before hundreds of spectators on 9 January, 2015. Subsequent sets have been postponed in the face of international condemnation and Badawi's dire state of health. Having received death threats, his wife and three children fled to Canada. His sentence was upheld by the Supreme Court in June 2015 and he remains in jail.

    [13] Η ηθοποιός Δάφνη Πατακιά επιλέχτηκε στα χαρισματικά ταλέντα «Shooting Stars 2016»

    H νέα και ανερχόμενη Ελληνίδα ηθοποιός Δάφνη Πατακιά επιλέχτηκε, μαζί με άλλους εννέα νέους και πολλά υποσχόμενους Ευρωπαίους ηθοποιούς, στα ταλέντα υποκριτικής «Shooting Stars» 2016 ,και η παρουσίαση τους θα γίνει στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως 21 Φεβρουαρίου 2016.

    Η επιλογή των ηθοποιών έγινε από επιτροπή του δικτύου προώθησης του ευρωπαϊκού κινηματόγραφου (European Film Promotion).

    «Πρόκειται για μια χαρισματική παρουσία στην οθόνη. Η Δάφνη έπεισε την επιτροπή με την εξαιρετική συγκέντρωσή της, τον αέρα μυστηρίου που αποπνέει και την επιθυμία της να εκφράσει συναισθήματα που αγγίζουν τα όρια με έναν εκπληκτικό τρόπο», δηλώνουν τα μέλη της επιτροπής, που επέλεξαν την Ελληνίδα υποψήφια.

    Η Δάφνη Πατακιά πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Το ξύπνημα της άνοιξης», αλλά και στην πρόσφατη ταινία του Γιώργου Ζώη «Interruption», η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας.

    [14] Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

    Σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Ο.Μ.Μ.Α.) και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Κ.Ο.Α.) βάσει του οποίου οι σχέσεις των δύο οργανισμών εισέρχονται σε νέα φάση η οποία βασίζεται στη λογική της ανταλλαγής υπηρεσιών.

    Ειδικότερα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών χρίζεται Resident Orchestra του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ενώ οι τακτικές συναυλίες, οι δοκιμές καθώς και οι διοικητικές υπηρεσίες της Κ.Ο.Α. θα στεγάζονται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής. Σε αντάλλαγμα, η Ορχήστρα θα παραχωρείται κάθε χρόνο για ορισμένες παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής. Προβλέπονται, βεβαίως, και συνέργειες (συμπαραγωγές) μεταξύ των δύο φορέων. Η Κ.Ο.Α., τέλος, θα καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες των ανωτέρω χώρων μέσω εκχώρησης στον Ο.Μ.Μ.Α. ποσοστού των εσόδων από τις τακτικές συναυλίες της.

    [15] Το θέατρο στην αρχαία Μακεδονία και το ...χάλκινο θέατρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

    Κι αν το θέατρο θεωρείται «προϊόν» και επίτευγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας -με ρόλο μάλλον ήσσονος σημασίας για τη Μακεδονία ... τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κι αν το θέατρο είναι φυσικό «παιδί» της αθηναϊκής δημοκρατίας, το μακεδονικό βασίλειο όμως κατάφερε να το «επικοινωνήσει» ως τα πέρατα του κόσμου (η οικουμενικότητα του κράτους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η διευρυμένη πρώτη «παγκοσμιοποιημένη» κοινωνία που προέκυψε από την εκστρατεία του στην Ανατολή).

    Πολιτικές καθαρά οι διαφορές των εννοιών, με τις οποίες αντιμετωπίζεται το θέατρο από τη γέννησή του [στα λατρευτικά δρώμενα και τι ιερές τελετές των πρώιμων χρόνων στη μινωική Κρήτη και τη συνέχεια, στη διάρκεια των λεγόμενων σκοτεινών αιώνων (11ος-8ος αι. π.Χ.), οπότε οι τελετουργικές εκδηλώσεις προς τιμήν του θεού Διονύσου απέκτησαν, μέσω τραγουδισμένων ύμνων, των διθυράμβων, μια περισσότερο σκηνική μορφή που σταδιακά έφθασε σε μια πιο συγκροτημένη έκφραση με θεατρικό λόγο και αναπαραστατική πράξη] μέχρι τον κολοφώνα τη δόξας του (5ος-4ος πΧ αιώνες) αλλά και τη μετατροπή του σε θέαμα στα ρωμαϊκά χρόνια.

    «Η διάδοση και η επικράτηση της θεατρικής τέχνης στον χώρο του μακεδονικού βασιλείου φαίνεται πως έγινε με τον ίδιο τρόπο και περίπου στον ίδιο χρόνο που επιτελέστηκε σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο όπου κατοικούσε ελληνικός πληθυσμός. Περίπου στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ. έχουμε τις πρώτες μαρτυρημένες παραστάσεις εκτός Αθηνών σε μεγάλες αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας. Στις αρχές του 4ου αιώνα π. Χ., η τάση να παίζονται θεατρικά έργα σε όλη την ελληνική επικράτεια αρχίζει να γενικεύεται. Στην Αθήνα, κατά τον χρυσό αιώνα του Περικλή, το θέατρο αποτελούσε το αποκορύφωμα της κυριαρχίας του δήμου. Στη Μακεδονία στον κολοφώνα της δόξας σπουδαίων βασιλέων, αρχής γενομένης από τον Αρχέλαο που το εισήγαγε στον τόπο του, εξυπηρέτησε τους στόχους της ηγεσίας και της άρχουσας τάξης και υπήρξε ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στον βασιλιά και τον λαό» λέει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ - Βελένη, εισηγήτρια της αποψινής διάλεξης, με τίτλο «Θέατρο και Θέαμα στην Αρχαία Μακεδονία».

    Τη διάλεξη, που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, απόψε (στις 8 μ.μ.) συνδιοργανώνουν η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΤΕΧΝΗ»- Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

    [16] Ρ. Σβίγκου: Η σημερινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, διαπραγματεύεται πραγματικά

    «Η σημερινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, διαπραγματεύεται πραγματικά, προασπίζοντας τα συμφέροντα της κοινωνίας», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην «Hellenic Mail».

    Σχετικά με την εικόνα πιέσεων προς τη χώρα μας μέσω δημοσιευμάτων ξένου Τύπου και διαρροών π.χ. για τη Συνθήκη Σένγκεν και την πορεία του οικονομικού προγράμματος, επισημαίνει ότι «οι πιέσεις και οι εκβιασμοί αποτελούν μέρος της διαπραγμάτευσης, αυτό το γνωρίζουμε καλά από το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης» και ότι «επανέρχονται στις κρίσιμες φάσεις της διαπραγμάτευσης, όπως αυτή που βρισκόμαστε σήμερα, με μια σειρά ανοιχτά ζητήματα να βρίσκονται στο τραπέζι». Η κ. Σβίγκου τονίζει ότι πίσω από αυτά όμως κρύβεται μια σκληρή σύγκρουση που θα επηρεάσει το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης, σύγκρουση μεταξύ των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων και των δυνάμεων που αντιμάχονται τη λιτότητα. Σημειώνει ότι στο προσφυγικό «παραμένουμε σταθεροί στις αξίες και τις αρχές μας», μιας δημοκρατικής, αντιεθνικιστικής, αλληλέγγυας Ευρώπης, απέναντι στην Ευρώπη της ύψωσης φραχτών και της ξενοφοβίας.

    [17] Φ. Γεννηματά στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Ο κύριος Τσίπρας πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων

    «Ο κύριος Τσίπρας πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, για να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα και επέλεξε να ξανακάνει μία κυβέρνηση με τα ίδια προβλήματα και παθογένειες, που είχε η προηγούμενη» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις 12», με τον Νίκο Γιώτη και τον Φάνη Γρηγοριάδη, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για «σπέκουλα σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, ότι ψήφισε το καλοκαίρι το μνημόνιο και σήμερα δεν ψηφίζει τους εφαρμοστικούς νόμους», υποστηρίζοντας ότι «όταν αναγκαστήκαμε να στηρίξουμε τη χώρα- όχι την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ψηφίζοντας αυτή τη συμφωνία, είχαμε ξεκαθαρίσει πως χρειάζεται ένας οδικός χάρτης για τα βήματα, που πρέπει να γίνουν από εκεί και πέρα».

    [18] Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παίρνει πρωτοβουλίες για τους ρύπους

    Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την συμπεριφορά μερίδας κινητήρων ντίζελ της VW συνέβαλαν στην επανεξέταση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων. Το δεύτερο τρίμηνο του 2016, η Opel ξεκινά δράσεις για τη συμμόρφωση με τις μελλοντικές προδιαγραφές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και οξειδίων του αζώτου (NOx). Επιπλέον των επίσημων πληροφοριών κατανάλωσης και εκπομπών CO2, θα δημοσιεύονται οι τιμές κατανάλωσης που καταγράφονται στον κύκλο WLTP.

    Επίσης, οι μηχανικοί κινητήρων ντίζελ πρόσφατα ξεκίνησαν εργασίες σε ένα πρόγραμμα με σκοπό τη μείωση των εκπομπών NOx.

    «Τα γεγονότα και οι συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων και μηνών έχουν δείξει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται στο στόχαστρο και ήρθε η ώρα να δράσουμε σύμφωνα με την τεχνογνωσία μας» δήλωσε ο Dr. Karl-Thomas Neumann, CEO του Opel Group, και συνέχισε: «Είναι προφανές ότι η συζήτηση για το ντίζελ είναι ένα κρίσιμο θέμα. Ο κόσμος δεν έχει την ίδια νοοτροπία όπως παλιά. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και είναι στο χέρι της αυτοκινητοβιομηχανίας να αλλάξει την αντίληψη για τη σύγχρονη πραγματικότητα».

    Σύμφωνα με τα σχέδια της Ε.Ε., ο Νέος Ευρωπαϊκός Κύκλος Οδήγησης - ?New European Driving Cycle? (NEDC) θα αντικατασταθεί από το 2017 από το πιο σύγχρονο πρότυπο ?Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure? (WLTP). Το WLTP που επίσης διεξάγεται σε εργαστηριακές συνθήκες βασίζεται σε πολύ αυστηρές διαδικασίες, ενώ τα αποτελέσματα κατανάλωσης και εκπομπών CO2 που προκύπτουν προσομοιώνουν καλύτερα την κυκλοφοριακή πραγματικότητα. Ο νέος κύκλος δοκιμών είναι σημαντικό να προσφέρει τυποποιημένα, αναπαραγόμενα και συγκρίσιμα αποτελέσματα.

    Oι πρωτοβουλίες της Opel συνεχίζονται και με τις εκπομπές NOx. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει να δουλεύει πάνω σε βελτιωμένες λύσεις για την αποτελεσματικότητα των συστημάτων επεξεργασίας καυσαερίων σε κινητήρες ντίζελ Euro 6 με τεχνολογία SCR, εν όψει του μελλοντικού προτύπου RDE. Το RDE είναι ένα πρότυπο εκπομπών ρύπων σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης που συμπληρώνει τις υπάρχουσες μεθόδους δοκιμών και μετρά τους ρύπους ενός οχήματος απευθείας στο δρόμο.

    Σπύρος Ρέκκας

    [19] Ο Ηρακλής νίκη και πρόκριση 2-0 στο Μενίδι

    Και νίκη και πρόκριση και πρώτη θέση στον όμιλο πέτυχε ο Ηρακλής μέσα στο Μενίδι. Ο «γηραιός» νίκησε 2-0 τον Αχαρναϊκό στην 3η και τελευταία αγωνιστική στο Κύπελλο Ελλάδας κι έτσι προκρίθηκε σε βάρος του αντιπάλου του, ενώ το 0-0 που έφερε ο ΠΑΣ Γιάννινα με την Αναγέννηση στην Καρδίτσα, του έδωσε και την πρώτη θέση στον 1ο όμιλο.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 December 2015 - 15:32:34 UTC