Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο τελικό στάδιο κατάρτισης ο νέος αναπτυξιακός νόμος
  • [02] Γρήγορα βήματα στις ιδιωτικοποιησεις προβλέπει ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ
  • [03] Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την επίσκεψη της Σούζαν Σάραντον στη Λέσβο
  • [04] Ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία
  • [05] ΗΠΑ: Τουλάχιστον 200 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ
  • [06] «Επιστροφή» της Ροτόντας στο λαό και την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης
  • [07] Ντοκιμαντέρ από το ARTE για Ν. Μπελογιάννη και Αλ. Παναγούλη

  • [01] Στο τελικό στάδιο κατάρτισης ο νέος αναπτυξιακός νόμος

    Πενιχρά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία είχαν οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι, καθώς επηρέασαν ελάχιστα την διάρθρωσή της, δημιούργησαν ελάχιστες και «πανάκριβες» θέσεις εργασίας σε έργα μάλιστα χαμηλής τεχνολογίας, ενώ τόσο η αξιολόγηση όσο και οι έλεγχοι των επενδυτικών σχεδίων, υπήρξαν ανεπαρκείς δημιουργώντας μεγάλες καθυστερήσεις.

    Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν από εσωτερική έρευνα του υπουργείου Οικονομίας, ενόψει της σύνταξης του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατάρτισης και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας στο σημερινό περιβάλλον.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον Ν. 3299/2004 εντάχθηκαν επενδύσεις ύψους 22,5 δισ. ευρώ με επιδοτήσεις άνω των 9 δισ. ευρώ, αλλά δημιουργήθηκαν λιγότερες από 40.000 θέσεις εργασίας!

    Εντυπωσιακή δε, είναι η σύγκριση με τον προηγούμενο νόμο ως προς τη μέση ενίσχυση ανά θέση εργασίας. Συγκεκριμένα, από 36.432 ευρώ ανά θέση εργασίας η μέση ενίσχυση εκτινάχθηκε στα 230.800 ευρώ. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι ότι το κόστος αυτό ανέβηκε περαιτέρω με τον Ν. 3908/2011 στα 322.854 ευρώ.

    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος

    Θα δώσει ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια. Στο επίκεντρό του θα βρίσκονται τα επιχειρηματικά δίκτυα, η νεανική και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τα επιχειρηματικά δίκτυα, η κοινωνική οικονομία, οι καινοτόμες επιχειρήσεις και οι νέοι επιστήμονες. Βασικός στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η μετάβαση σε ένα ανταγωνιστικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

    [02] Γρήγορα βήματα στις ιδιωτικοποιησεις προβλέπει ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

    Ταχείες εξελίξεις στα μέτωπα του Αστέρα Βουλιαγμένης, του ?Ελληνικού?, του ΔΕΣΦΑ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της πρώην Rosco, επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς εντός των πρώτων μηνών του 2016 ή και νωρίτερα εκτιμάται ότι θα έχουν δρομολογηθεί σημαντικά βήματα σε όλα τα επίπεδα, όπως προέκυψε από σημερινές δηλώσεις, στη Θεσσαλονίκη, του προέδρου του Ταμείου, Στέργιου Πιτσιόρλα.

    Αναλυτικότερα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική συμφωνία για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ώστε αμέσως μετά να υποβληθεί το νέο σχέδιο για την αξιοποίησή του. Β¨Στον Αστέρα είχαμε μια παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου απέρριψε, ορθώς κατά την άποψή μου, το σχέδιο, διότι προέβλεπε μια παρέμβαση πάρα πολύ μεγάλη [...] που άλλαζε εντελώς τον χαρακτήρα της περιοχής. Εμείς διαπραγματευτήκαμε με τους επενδυτές κι αποδέχτηκαν με το ίδιο τίμημα μια λύση πολύ κοντά σε αυτό που θέτει το ΣτΕ. [...] Το νέο σχέδιο, επειδή είναι κοντά στην απόφαση του ΣτΕ, δεν θα έχει προβλήματα, πατάει πάνω σε αυτήΒ¨ είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πιτσιόρλας.

    [03] Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την επίσκεψη της Σούζαν Σάραντον στη Λέσβο

    Το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως προκάλεσε η επίσκεψη της διάσημης ηθοποιού Σούζαν Σάραντον στη Λέσβο, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και η αποκλειστική δήλωση που έκανε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ σχετικά με το ταξίδι της στην Ελλάδα.

    Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, που αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, επισημαίνει:

    «Η Αμερικανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον επισκέπτεται το ελληνικό νησί της Λέσβου, σημείο της μαζικότερης διέλευσης προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews από την πλευρά του αναμεταδίδει τις αποκλειστικές δηλώσεις που έκανε η πασίγνωστη πρωταγωνίστρια στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά και η Huffingtonpost.com σε άρθρο με τίτλο «η Σούζαν Σάραντον υποδέχεται πρόσφυγες στην Ελλάδα» επισημαίνει ότι η Αμερικανίδα ηθοποιός τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «έχω έρθει εδώ για να ακούσω τις ιστορίες τους και να καταλάβω».

    Επιπλέον, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News επικεντρώνεται στο ότι η Σούζαν Σάραντον δήλωσε ότι θα παραμείνει τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα, στη Λέσβο για να μπορέσει να περάσει χρόνο με τους πρόσφυγες και αναδημοσιεύει τις δηλώσεις της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι θέλει «να αντιληφθεί τις ιστορίες τους και ακούσει τι έχουν να πουν προκειμένου να μπορέσει να εξηγήσει στον κόσμο στην πατρίδα της ποια είναι η κατάσταση, ευελπιστώντας ότι θα καταλάβει».

    Το ρεπορτάζ του ΑΠΕ- ΜΠΕ από τη Λέσβο προσέλκυσε το ενδιαφέρον και του περιοδικού TIME που δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «η Σούζαν Σάραντον υποδέχεται πρόσφυγες στην Ελλάδα».

    Η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα New York Daily News υπογραμμίζει ότι η «Σούζαν Σάραντον ταξιδεύει στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να συναντηθεί με πρόσφυγες, ο αριθμός των οποίων σύντομα θα ανέλθει σε 1 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη».

    [04] Ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία

    Με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων κι άλλες εκδηλώσεις που πρωτοστατούν κορυφαία στελέχη τους πέφτει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στην Ισπανία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου.

    Τρεις από τους αρχηγούς, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos-Θιουδαδάνος) Αλμπέρτ Ριβέρα θα απευθυνθούν στους οπαδούς τους σε εκδηλώσεις στη Μαδρίτη, ενώ ο επικεφαλής των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας, θα παραστεί σε μεγάλη συγκέντρωση μαζί με τη λαοφιλή δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου και το alter ego του και λίαν επικοινωνιακό συνεργάτη του Ινίγο Ερεχόν σε μεγάλη συγκέντρωση στη Βαλένθια. Το μικρότερο κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς (IU) του Αλβέρτο Γκαρθόν διοργανώνει τη συγκέντρωσή του στη Χετάφε, έξω από την πρωτεύουσα.

    Στόχος έως και την τελευταία στιγμή των υποψηφίων για το Μέγαρο της Μοκλόα είναι πρώτιστα οι αναποφάσιστοι, που το ποσοστό τους ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ (έως το 42% φθάνει η αδιευκρίνιστη ψήφος προς τα ισπανικά κόμματα), αλλά κυρίως η στήριξη σε τοπικό επίπεδο Αυτονομιών των κομμάτων τους--ιδίως σε εκείνες, όπως η Καταλώνια , η Χώρα των Βάσκων και κατόπιν η Βαλένθια, και η Γαλικία-- που κατά παράδοση (και τελευταία στην περίπτωση της Καταλωνίας ακόμη περισσότερο) εκφράζουν αποσχιστικές τάσεις από το Ισπανικό κράτος και παραδοσιακά ψηφίζουν τις τοπικές πολιτικές παρατάξεις. Στο σημείο αυτό, το προβάδισμα το έχουν οι Podemos, καθώς οι κατά τόπους συνεργαζόμενες με αυτούς παρατάξεις (Podem στην Καταλώνια, Compromis στη Βαλένθια, Marea στη Γαλικία και εμμέσως το βασκικό EH-Bildu) συγκεντρώνουν μεγάλα, έως κυρίαρχα, ποσοστά στις περιοχές τους, που εάν αθροισθούν με το ποσοστό του κόμματος στην επικράτεια το ενισχύουν ιδιαίτερα.

    [05] ΗΠΑ: Τουλάχιστον 200 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ

    Σχεδόν 200 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε μια επιχείρηση που διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, την οποία πραγματοποίησαν οι κουρδικές δυνάμεις έχοντας την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου.

    Ένας αριθμός ισοδύναμος ενός τάγματος τζιχαντιστών, «ενδεχομένως 500, πιθανόν λίγο λιγότεροι» επιτέθηκε στις γραμμές των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά την Τετάρτη στην επαρχία Νινευή σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Στιβ Ουόρεν, που μίλησε κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης από τη Βαγδάτη.

    Οι τζιχαντιστές μπόρεσαν αρχικά να «διεισδύσουν» στο εσωτερικών των ζωνών που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις, κοντά κυρίως στο Ταλ Ασουάντ, το Μπασίκα και το Ναουαράν, προτού τους απωθήσουν οι αντίπαλοί τους την Πέμπτη, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου.

    Πολεμικά αεροσκάφη από «πέντε χώρες» του διεθνούς συνασπισμού έσπευσαν για να βοηθήσουν τις κουρδικές δυνάμεις και βομβάρδισαν την περιοχή με σχεδόν «100 κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας» κατά τη διάρκεια της μάχης.

    [06] «Επιστροφή» της Ροτόντας στο λαό και την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης

    «Μνημείο , μουσείο και ναός μαζί» η Ροτόντα παραδίδεται και αποδίδεται απόψε με την διαχρονική ιερότητα που της αξίζει σε μια συμφιλιωτική προς πάσα κατεύθυνση βραδιά στην πόλη και την οικουμένη.

    Με τις παραπάνω υπογραμμίσεις και μετά το τέλος σειράς ολιγόλογων χαιρετισμών που προηγήθηκαν από την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεάδη Βλαζάκη (η οποία ανέγνωσε χαιρετισμό του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά ), του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και της προέδρου της εθνικής επιτροπής της UNESCO Καίτης Τζιτζικώστα, ο προϊστάμενος της εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Σταμάτης Χονδρογιάννης παρέδωσε το εντυπωσιακό μνημείο στην πόλη στη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στον ανακαινισθέντα χώρο του εντυπωσιακού μνημείου.

    Στο χαιρετισμό του (που ανέγνωσε η κ. Βλαζάκη) ο υπουργός Πολιτισμού κ.Μπαλτάς τόνισε τον «ισχυρό διαπολιτισμικό συμβολισμό της Ροτόντας» που «ενώνει διαφορετικούς κόσμους» ενώ συνεχάρη «όσους εργάστηκαν προκειμένου να συντελεσθεί ένα σπουδαίο έργο συντήρησης , αναστήλωσης και αποκατάστασης του μνημείου».

    Τους? «καυγάδες με την εκκλησία» (του 1995) θυμήθηκε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την απόδοση της Ροτόντας- μνημείου , όπως είπε - πιο σημαντικού κι από το Λευκό Πύργο στην εικόνα και την ιστορία της Θεσσαλονίκης- στην καθημερινή ζωή της πόλης.

    [07] Ντοκιμαντέρ από το ARTE για Ν. Μπελογιάννη και Αλ. Παναγούλη

    Ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Μπελογιάννη κι ένα για τον Αλέξανδρο Παναγούλη πρόκειται να προβάλει το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARTE. Και τα δύο περιλαμβάνονται στη νέα του σειρά «Οι ξεχασμένοι της Ιστορίας » (Les Oublies de l' Histoire), που θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2016. Μια ιστορική σειρά από είκοσι ημίωρα επεισόδια που δίνει μια ιδέα στις νεότερες γενιές για προσωπικότητες που κάποτε ήταν στο προσκήνιο της Ευρώπης του 20ου αιώνα. Όπως η Γερμανοεβραία πολεμική φωτορεπόρτερ Γκέρντα Τάρο, ανταποκρίτρια στον ισπανικό εμφύλιο όπου και σκοτώθηκε σε ηλικία μόλις 26 ετών, ο ταυρομάχος Μανολέτο που θριάμβευσε στην ισπανική αρένα την δεκαετία του 40 , ο θρυλικός Μπόμπι Σαντς, μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) που πέθανε σε ηλικία 27 ετών από απεργία πείνας στην φυλακή όπου κρατούνταν.

    Από την Ελλάδα οι περιπτώσεις του Νίκου Μπελογιάννη και του Αλέξανδρου Παναγούλη, σαφώς αναγνωρίσιμες και στην Ευρώπη επιλέχτηκαν για τη σειρά του ARTE. Παραγωγός και των δύο ντοκιμαντέρ είναι ο Γάλλος φίλος της Ελλάδας, σκηνοθέτης Μαρκ Γκαστίν («Μασσαλία μακρινή κόρη», «Θέμις» κ.ά.), ο οποίος σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ για τον Μπελογιάννη ενώ το ντοκιμαντέρ για τον Αλέξανδρο Παναγούλη , ο Ζακ Μαλατέρ. Τα γυρίσματα των επεισοδίων έγιναν στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρωθεί. Δύο διαφορετικές ιστορικές προσωπικότητες που σημάδεψαν την εποχή τους. «Το ντοκιμαντέρ για τον Αλέξανδρο Παναγούλη (1939-1976) φέρνει μια πολύ δυνατή εικόνα ενός μοναχικού ήρωα. Δείχνει τον χαρακτήρα του, το φοβερό του πείσμα, τον τρόπο που προκαλούσε τους βασανιστές του. Την αδιαπράγματευτη απόφαση του να πολεμήσει την τυραννία, σαν τυραννοκτόνος» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μαρκ Γκαστίν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 December 2015 - 21:32:26 UTC