Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αδ. Γεωργιάδης στο Πρακτορείο 104,9 FM: Πιστεύω ότι μεταξύ των δύο, κατάλληλος είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [02] Με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης
  • [03] Η Εθνική Τράπεζα πούλησε τη Finansbank στο Κατάρ
  • [04] Διευκρινίσεις για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί από το υπουργείο Οικονομικών
  • [05] Tο απόγευμα η απόφαση για την εκταμίευση, ανακοίνωσε ο ESM
  • [06] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μπήκε στα άδυτα του ελληνικού CSI
  • [07] Παναττική Στάση Εργασίας προκήρυξε για αύριο η ΑΔΕΔΥ
  • [08] Ιδρυση της «Ένωσης Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων»
  • [09] «Οι παιδικές παραστάσεις να δίνουν στα παιδιά κίνητρα να γίνουν τα ίδια ποιητές»
  • [10] Αγρυπνία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για έναν «θεό πρόσφυγα»
  • [11] Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής με τη Σβετλάνα Ζαχάροβα
  • [12] Με ανάκληση του πρέσβη στην Πράγα απαντά η Ελλάδα στις επιθέσεις της Τσεχίας
  • [13] Στον Στρατή Μπαλάσκα το «Βραβείο Ανδρέας Χριστοδουλίδης» του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [14] Στο «μικροσκόπιο» του SSM και του ΥΠΟΙΚ τα δάνεια των τραπεζιτών
  • [15] Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στον Πειραιά την Τρίτη 29/12

  • [01] Αδ. Γεωργιάδης στο Πρακτορείο 104,9 FM: Πιστεύω ότι μεταξύ των δύο, κατάλληλος είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης

    «Την ανακοίνωση ότι στηρίζω τον Μητσοτάκη, την έκανα αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ακριβώς γιατί δεν ήθελα να δώσω την εντύπωση ότι προσπαθώ να κάνω παζάρια» δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM ο βουλευτής της ΝΔ και μέχρι πρότινος διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης.

    «Αντιλαμβάνεστε ότι με ένα 12-12,5%, που θα έχω εγώ στις εκλογές αυτές, θα μπορούσα να μείνω μία εβδομάδα τώρα και να μιλάω με τους δύο υποψηφίους, να δίνω την εικόνα ότι μιλάω και να ζητάω. Εγώ δεν έκανα αυτό, εγώ με το που βγήκε το αποτέλεσμα ανακοίνωσα, ακριβώς για να μην ξεκινήσει η συζήτηση, αν θα πάρω καρέκλα, αν δε θα πάρω, τι θα μου δώσει ο ένας, τι θα μου δώσει ο άλλος», είπε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινά» και στον Χρήστο Μάτη.

    «Πιστεύω ότι, μεταξύ των δύο, ο κατάλληλος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε, εξηγώντας ότι «έχει τη διαχειριστική επάρκεια να γίνει πρωθυπουργός αύριο», ενώ «είναι ένας πολιτικός, που έχει χτίσει το προφίλ του τεχνοκράτη στον εξωτερικό, τον ξέρουν γενικώς και άρα μπορούν να τον εμπιστευτούν ευκολότερα και αυτό είναι κέρδος για την Ελλάδα, που δεν έχει χρόνο για χάσιμο, δηλαδή θα μπορέσει να μιλήσει γρήγορα την ίδια γλώσσα».

    [02] Με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης

    «Αν είχαμε τολμήσει να λύσουμε το Παλαιστινιακό, εκμεταλλευόμενοι τις προηγούμενες ευκαιρίες που μας δόθηκαν, θα είχαμε αποφύγει πολλά από τα προβλήματα που βιώνει σήμερα ο κόσμος», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι «το Παλαιστινιακό είναι πολλές φορές η σπίθα για την τρομοκρατία που υπάρχει σε πολλά μέρη του πλανήτη» και προσέθεσε: «Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να χρησιμοποιεί και τη μετριοπάθεια και τον δυναμισμό. Όπως του είπα είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, επί των ημερών του, να υπάρξει πρόοδος στο Παλαιστινιακό. Δυστυχώς, όμως, και η Ευρώπη και οι μεγάλες δυνάμεις δεν δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή σ' αυτή τη μεριά του πλανήτη. Εμείς, στο Ποτάμι, είμαστε ξεκάθαροι. Υπάρχουν δύο έθνη εκεί, άρα υπάρχουν και δύο κράτη και θα πρέπει Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί, με συζητήσεις και με συμβιβασμούς, να προχωρήσουν κάποια στιγμή στη μεγάλη κίνηση. Εμείς, όλοι οι άλλοι, η Ελλάδα, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία πρέπει να τους βοηθήσουμε».

    [03] Η Εθνική Τράπεζα πούλησε τη Finansbank στο Κατάρ

    Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι συνάπτει σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB) για την πώληση του 99,81% των μετοχών της στη Finansbank προς συνολικό τίμημα ύψους 2,75 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις 21 Δεκεμβρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. ενέκρινε την πώληση της συμμετοχής της ΕΤΕ (99,81% των μετοχών) στη Finansbank A.S., σε συνδυασμό με άλλες άμεσες ή έμμεσες μειοψηφικές συμμετοχές στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ.

    Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε 2.750 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, η QNB θα αποπληρώσει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το χρέος μειωμένης εξασφάλισης ύψους 910 εκατομμυρίων δολαρίων, της Finansbank προς την ΕΤΕ, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του Ομίλου ΕΤΕ κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ συνολικά.

    [04] Διευκρινίσεις για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί από το υπουργείο Οικονομικών

    Διευκρινίσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

    Στις 21 Δεκεμβρίου 2015 δημοσιεύθηκε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον οίνο κατ' εφαρμογή του ν. 4346/2015. «Με τον ανωτέρω νόμο επιβάλλεται από 1.1.2016 ειδικός φόρος κατανάλωσης στον οίνο, με συντελεστή 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος. Από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης απαλλάσσονται τα κρασιά που παράγονται από ιδιώτες και καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογενείας του ή τους προσκεκλημένους του, εφόσον δεν μεσολαβεί πώληση».

    [05] Tο απόγευμα η απόφαση για την εκταμίευση, ανακοίνωσε ο ESM

    Το απόγευμα αναμένεται να εγκριθεί και επίσημα η εκταμίευση του 1 δισ. από το ΔΣ του ESM.

    Σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο Twitter, «το ΔΣ του ESM αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα το απόγευμα για να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης 1 δισ.».

    Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, σύντομα η εκταμίευση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Αντρέεβα

    Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θεσμών αναφορικά με τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

    Όπως ανέφερε, η έκθεση των θεσμών βρίσκεται τώρα στα χέρια του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί «σύντομα» για να αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης ύψους ενός δισεκατομμυρίου που εκκρεμεί.

    [06] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μπήκε στα άδυτα του ελληνικού CSI

    Ένα από τα ισχυρότερα όπλα στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι αυτό της ανάλυσης D.N.A Σε πολύκροτες υποθέσεις που συντάραξαν την κοινή γνώμη, όπως της μικρής Άννυ, τα αποτελέσματα των αναλύσεων DNA βοήθησαν αποφασιστικά στη διαλεύκανση, αλλά και στην τεκμηρίωσή τους.

    Το ΑΠΕ - ΜΠΕ μπήκε στα άδυτα του ελληνικού CSI, τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου χτυπάει η καρδιά της αστυνομικής έρευνας και της τεχνολογίας, όσον αφορά στην εξιχνίαση εγκλημάτων, μίλησε με τον διευθυντή της Δ.Ε.Ε, υποστράτηγο Δημήτρη Παπαναγιώτου και την επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών - Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων DNA, υποστράτηγο Δρ. Πηνελόπη Μηνιάτη και κατέγραψε την προσπάθειά τους να διαλευκάνουν τις υποθέσεις που αναλαμβάνει η υπηρεσία. Παράλληλα, ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Χρήστος Παπαζαφείρης, μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τονίζει ότι «το DNA γεννιέται, αλλά δεν πεθαίνει».

    [07] Παναττική Στάση Εργασίας προκήρυξε για αύριο η ΑΔΕΔΥ

    Παναττική Στάση Εργασίας προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για αύριο Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου από τις 11:30 πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου, δηλώνοντας τη συμπαράσταση της στους απεργούς εργαζόμενους στα πεντάμηνα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους και καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν το "παρών" στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που οργανώνει, στις 12.00 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας που έχουν κατασκηνώσει έξω από το Υπουργείο Εργασίας καταγγέλλοντας αυτό το μοντέλο εργασιακών σχέσεων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της,

    [08] Ιδρυση της «Ένωσης Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων»

    Μετά από εφτά χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, δημιουργήθηκε η ανάγκη μιας κοινής φωνής, μιας κοινής πορείας των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου των ευρωπαϊκών χωρών στην Ελλάδα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την Ευρώπη, μία κοινή δράση που δεν είναι άλλη από αυτή των διμερών Εμπορικών Επιμελητήριων.

    Η συνεργασία των Διμερών Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων κρίθηκε απαραίτητη για μία συλλογική προσπάθεια συνέχισης της λειτουργίας των περισσοτέρων, εάν όχι του συνόλου των επιχειρήσεων μελών μας, τουλάχιστον με τη μορφή, το αντικείμενο και τον αριθμό εργαζομένων που εξακολουθούν να απασχολούν καθώς και της προσπάθεια εύρεσης νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων.

    ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ / ΣΤΟΧΟΣ:

    - Μεγαλύτερη δυναμική στο πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι

    - Θεσμικός εταίρος της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα εξωστρέφειας και επενδύσεων.

    - Θεσμικός εταίρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία και το αναπτυξιακό της δυναμικό

    - Εκπροσώπηση και προβολή των συμφερόντων των ευρωπαίων επενδυτών στη χώρα μας

    - Στήριξη των ήδη ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Ελλάδα

    - Προσέλκυση νέων επενδύσεων

    - Δημιουργία του εργαλείου «ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ»

    Σε αυτή την πορεία, ο ρόλος των διμερών επιμελητηρίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Συνδέοντας τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας στο εξωτερικό, τα επιμελητήρια αποτελούν σημαντικό και αξιόπιστο μέσο για την προώθηση τόσο της ζητούμενης εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, όσο και της εισροής νέων επενδύσεων, απαραίτητης προϋπόθεσης για την ανάσχεση της αύξησης της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    [09] «Οι παιδικές παραστάσεις να δίνουν στα παιδιά κίνητρα να γίνουν τα ίδια ποιητές»

    Σε μία «παγωμένη» από συναισθήματα εποχή όπως η σημερινή, μόνο η πίστη στη ζωή και στους ανθρώπους μπορεί να ζεστάνει την καρδιά όσων είναι και θέλουν να μην χάσουν από μέσα τους το παιδί. Αυτό είναι το επιμύθιο του αγαπημένου παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, "Η Βασίλισσα του Χιονιού" στο οποίο στηρίχθηκε ο μουσικός, σκηνοθέτης και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Θοδωρής Αμπαζής για να γράψει την ομώνυμη όπερα που ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών από τις 22 έως τις 30 Δεκεμβρίου. Μια γοητευτική ιστορία πίστης, αγάπης και ενηλικίωσης σε ένα πρωτότυπο μουσικό θέαμα για την εξοικείωση των παιδιών με την όπερα.

    Είναι η πρώτη φορά που ο Θ. Αμπαζής ασχολείται με όπερα για παιδιά, κι όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη συνέθεσε «μονορούφι» σε διάστημα μόλις δέκα ημερών, από μια ανάγκη να δραπετεύσει από τη σκληρή, πιεστική πραγματικότητα.

    «Φορέσαμε τα πιο "καλά" μας ρούχα στην παράσταση, με την έννοια ότι δώσαμε ό,τι καλύτερο είχαμε», τονίζει ο Θοδωρής Αμπαζής που υπογράφει εκτός από τη μουσική και τη σκηνοθεσία του έργου. «Όλοι εμείς που ασχοληθήκαμε με το θέατρο, ήταν εξαιτίας κάποιας παιδικής παράστασης, που μας πήγαν κάποτε οι γονείς μας, μας έκανε εντύπωση και είπαμε: αυτό θέλω να κάνω κι εγώ».

    Η δική του "Βασίλισσα του Χιονιού", είναι φτιαγμένη με τη λογική ότι απευθύνεται σε μικρά παιδιά, χωρίς να αποκλείει τους ενήλικες. Στο μυαλό όμως των παιδιών «η όπερα είναι κάτι βαρετό για μεγάλους ή για... πολύ μεγάλους», παρατηρεί ο Θ. Αμπαζής. «Αν τα ρωτήσεις θα σου πουν ότι είναι εκεί που φωνάζουν ή εκεί που βαριούνται. Η παράσταση φλερτάρει και με το μιούζικαλ, αλλά κυρίως έχει στόχο να εξοικειώσει τους νεαρούς θεατές με τους κώδικες της όπερας, ώστε να έρθουν πιο κοντά σε αυτό το είδος και να το αγαπήσουν. Αυτό έπρεπε να γίνει με έναν τρόπο φιλικό και εύληπτο, οπότε επέλεξα ένα έργο γνωστό, που να μπορεί να δημιουργήσει ωραίες εικόνες για τα παιδιά. Ιδίως τώρα, σε μια εποχή που κυριαρχεί ο απόλυτος κυνισμός, σκοπός μας είναι να φεύγουν τα παιδιά από την παράσταση με χαρά και αισιοδοξία», προσθέτει ο ίδιος.

    [10] Αγρυπνία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για έναν «θεό πρόσφυγα»

    «Αίμα μας είναι ο κόσμος».... Αυτή η από καρδιάς φράση βγαλμένη από τα χείλη ενός ηλικωμένου, σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται καθημερινά κύματα προσφύγων, μοιάζει να συμπυκνώνει όλα όσα οραματίζεται για τη μεταμεσονύκτια θεατρική εμπειρία που επιφυλάσσει στο κοινό ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ντέλλας,στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με την παράσταση«Αγρυπνία της Γέννησης». Η παράσταση -περφόρμανς του Κ.Ντέλλα και της ομάδας του- το Boulouki Prozect-, θα εκτυλιχθεί από τις 12 τα μεσάνυχτα 23/12 έως τις 4 τα ξημερώματα, 24/12, παραμονή Χριστουγέννων.

    Και είναι η πρώτη από μια τριλογία αγρυπνιών με γενικό τίτλο «Insomnia Greca» που θα πραγματοποιηθούν σε τρεις «διαβατήριες», όπως τις περιγράφει ο ίδιος, περιόδους του έτους: Χριστούγεννα, Καθαρά Δευτέρα, Μεγάλη Παρασκευή.

    Για την φράση κλειδί «Αίμα μας είναι ο κόσμος» που ενέπνευσε τον Κωνσταντίνο Ντέλλα και τη σχέση της λαϊκής αφήγησης με το βίωμα της ζωής ο ίδιος εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τον είδα σε κάποιο από τα βιντεάκια ενός δελτίου ειδήσεων, αυτόν τον παππού, να διαμαρτύρεται για τα μεγάλα κράτη που δεν κάνουν τίποτα για το προσφυγικό, να αγωνιά, να συμπάσχει. Πόνος αληθινός.Μια τέτοια κουβέντα μπορεί να την πει μόνο όποιος έχει ζήσει ανάλογα. Ε, κι αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε σ'αυτή την παράσταση. Αυτό είναι η Nativitas Insomnia (Αγρυπνία της γέννησης). Μια μεταμεσονύχτια εμπειρία στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Να μπει ο θεατής σε έναν κόσμο, που χωρίς να τον βαραίνει, ή να προσπαθεί να τον διδάξει, να του θυμίσει τι σημαίνει η από καρδιάς προσέγγιση του άλλου, του ξένου...».

    [11] Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής με τη Σβετλάνα Ζαχάροβα

    Δύο από τα μεγαλύτερα αστέρια του κλασικού χορού, η «απόλυτη πρίμα μπαλαρίνα» των Μπολσόι Σβετλάνα Ζαχάροβα και ο φημισμένος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου της Αγγλίας Σεργκέι Πολούνιν, θα βρεθούν αυτά τα Χριστούγεννα, στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, χαρίζοντας στους φίλους του μπαλέτου τις υπέροχες ερμηνείες τους σε ένα από τα ωραιότερα έργα όλων των εποχών, τη «Ζιζέλ».

    Οι δύο σπουδαίοι χορευτές θα δώσουν τρεις παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, το Σάββατο 26, την Κυριακή 27 και τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου (στις 20.00), πλαισιωμένοι από τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας, το θρυλικό καλλιτεχνικό σχήμα της Ρωσίας που συμπράττει συχνά με μεγάλους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, παραμένοντας πιστό στη στρατηγική των κορυφαίων συνεργασιών του.

    Το ελληνικό κοινό, που έχει αγαπήσει την «τσαρίνα» του κλασικού μπαλέτου από τις ιδιαίτερα επιτυχημένες εμφανίσεις της στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θα έχει το προνόμιο να απολαύσει τη Σβετλάνα Ζαχάροβα, υπό τους ήχους της γοητευτικής μουσικής του Λούντβιχ Μίνκους, να ενσαρκώνει την αγαπημένη της ρομαντική ηρωίδα, τη Ζιζέλ, έναν ρόλο που έχει σφραγίσει τη λαμπρή σταδιοδρομία της. «Είμαι ενθουσιασμένη που θα χορέψω ξανά στη σκηνή του Μεγάρου το ρόλο της Ζιζέλ, γιατί είναι ο αγαπημένος μου ρόλος. Σας εύχομαι ειρήνη, χαρά, και κάθε αλλαγή να γίνεται για το καλύτερο» αναφέρει απευθυνόμενη στο ελληνικό κοινό η διεθνούς φήμης χορεύτρια για την επικείμενη εμφάνισή της στη χώρα μας.

    [12] Με ανάκληση του πρέσβη στην Πράγα απαντά η Ελλάδα στις επιθέσεις της Τσεχίας

    Στην Αθήνα κλήθηκε για διαβουλεύσεις ο Έλληνας πρέσβης στην Τσεχία Παναγιώτης Σαρρής. Όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές, ο κ. Σαρρής έλαβε την κλήση χθες το βράδυ κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μετά από την πολλοστή πρόσφατη επίθεση, δια του Τύπου, κατά της Ελλάδας του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν.

    Στην τελευταία του, προ μιας εβδομάδας, επίθεση ο κ. Ζέμαν είχε δηλώσει στο σλοβακικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας», τονίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ».

    Η υπομονή του υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί μετά από μία σειρά εχθρικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας που άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι και συνεχίστηκαν μέχρι την περασμένη εβδομάδα χωρίς δείγματα «υποχώρησης» παρά την ήπια απάντηση του ΥΠΕΞ, δια στόματος του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα, η οποία υπενθύμιζε ότι «η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ χάρη και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος» αφήνοντας εμφανώς το περιθώριο στην άλλη πλευρά να γεφυρώσει το χάσμα που δημιούργησε ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάταια όμως.

    Η κλήση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα του κ. Σαρρή δίνει ένα σαφές μήνυμα της Ελλάδας, τόσο προς τον κ. Ζέμαν και την Τσεχία, όσο και προς άλλους ηγέτες χωρών που επιδίδονται κατά διαστήματα σε δυσμενείς και απαξιωτικές δηλώσεις προς την Ελλάδα.

    [13] Στον Στρατή Μπαλάσκα το «Βραβείο Ανδρέας Χριστοδουλίδης» του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει θεσμοθετήσει το «Βραβείο Ανδρέας Χριστοδουλίδης», που έχει στόχο την επιβράβευση κάθε χρόνο ενός δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την συνεισφορά του στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

    Για το 2015 το «Βραβείο Ανδρέας Χριστοδουλίδης» απονέμεται στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Λέσβο, Στρατή Μπαλάσκα.

    Ο Στρατής Μπαλάσκας με τα ρεπορτάζ, τις συνεντεύξεις και τα ειδικά θέματα που υπέγραψε, παρουσίασε με συγκλονιστικό τρόπο τα πρόσωπα και τις πτυχές της προσφυγικής κρίσης, αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ενημέρωση.

    Ο Στρατής Μπαλάσκας είναι ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Λέσβο από το 1998, και έχει καλύψει με υποδειγματικό επαγγελματισμό το ρεπορτάζ στον νομό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Αιγαίου. Εργάστηκε παράλληλα επί σειρά ετών στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και ήταν από τους πρωτεργάτες της εφημερίδας της Λέσβου, «Εμπρός» από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας της, το 2003.

    [14] Στο «μικροσκόπιο» του SSM και του ΥΠΟΙΚ τα δάνεια των τραπεζιτών

    Τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες στα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων και σε συνδεδεμένα προς αυτά πρόσωπα θέτουν στο «μικροσκόπιό» τους το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών μέσω των εκπροσώπων του Δημοσίου στα δ.σ των τραπεζών έχει ζητήσει να ενημερωθεί για τα δάνεια που έχουν λάβει τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, τα μέλη της ανώτερης διοίκησης, καθώς και τους όρους χορήγησης (ύψος επιτοκίου, αξία εγγυήσεων κλπ).

    Στο ίδιο μήκος κύματος έχει ήδη κινηθεί και ο SSM ο οποίος έχει αποστείλει απευθείας στις διοικήσεις των τραπεζών σχετικό ερωτηματολόγιο. Στόχος είναι να γίνει πλήρης χαρτογράφηση της «ευαίσθητης» αυτής κατηγορίας χορηγήσεων, καθώς για κάποια από τα δάνεια αυτά οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην αναδιάρθρωση τους προκειμένου να «διευκολύνουν» τους δανειολήπτες, ήτοι τους ίδιους τους τραπεζίτες, για την αποπληρωμή τους.

    [15] Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στον Πειραιά την Τρίτη 29/12

    «Ο Πειραιάς, η πόλη, η ιστορία, το λιμάνι, η θάλασσα, οι γειτονιές, η τρούμπα, το ρεμπέτικο... Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Μικρασιάτες, ο Ροντήρης, η Παξινού...». Διπλή επέτειος φέτος για το πρώτο λιμάνι της χώρας. Εκατόν ογδόντα χρόνια ζωής συμπληρώνει ο δήμος Πειραιά και εκατόν είκοσι χρόνια το Δημοτικό Θέατρο, μνημείο της πόλης. Αφιερωμένη στη διπλή αυτή γιορτή είναι η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου, στις 20.00, με τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει: WOLFGANG AMADEUS MOZART: DON GIOVANNI - Madamina (Πέτρος Μαγουλάς). ARRIGO BOITO: MEFISTOFELE - Fin da sta notte (Γιάννης Χριστόπουλος - Πέτρος Μαγουλάς). GIACOMO PUCCINI: LA BOHEME - Che gelida manina (Γιάννης Χριστόπουλος).

    AMILCARE PONCHIELLI : LA GIOCONDA - Suicidio! (Τζούλια Σουγλάκου). FRANZ LEHAR: Η ΕΥΘΥΜΗ ΧΗΡΑ - Entre'act (Vilja-Lied) Χορευτικό. GAETANO DONIZETTI: LUCIA DI LAMMERMOOR - Verranno a te sull'aure (Βασιλική Καραγιάννη - Γιάννης Χριστόπουλος).

    PIETRO MASCAGNI : CAVALLERIA RUSTICANA - Voi lo sapete, o mamma (Τζούλια Σουγλάκου). GIOACCHINO ROSSINI: Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ - La calunnia (Πέτρος Μαγουλάς) JULES MASSENET: LE CID - Aragonaise - Χορευτικό.

    ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΡΕΡ: ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ - Έχω καρδιά και δύναμη (Τζούλια Σουγλάκου - Γιάννης Χριστόπουλος - Πέτρος Μαγουλάς). GIUSEPPE VERDI: LA TRAVIATA - strano... Ah fors'e lui ...Sempre libera (Βασιλική Καραγιάννη) και - Libiamo ne' lieti calici (Βασιλική Καραγιάννη - Τζούλια Σουγλάκου - Γιάννης Χριστόπουλος - Πέτρος Μαγουλάς)

    Πιάνο, Μουσική διδασκαλία: Δημήτρης Γιάκας

    Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Γιάννης Λάβνερ, Νετσιταΐλενκο Ιβάν, Γκάντσιος Γιάννης, Σταθάτου Δάφνη, Τσόνη Μαρία- Ελένη, Κώστα Ελένη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 December 2015 - 13:32:29 UTC