Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους
  • [02] Την ελπίδα το 2016 να είναι χρονιά ουσιαστικής εθνικής ανάτασης, εξέφρασε ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [03] Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ
  • [04] «Γκολ στη Φτώχεια»: Φιλικό της ΑΕΚ με την εθνική Αστέγων
  • [05] Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2015
  • [06] Στο Πεδίον του Άρεως η Εθνική Λυρική Σκηνή
  • [07] Οι κομήτες «Κένταυροι» ενδέχεται να συνιστούν απειλή για τη ζωή στη Γη

  • [01] Αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

    Ομόφωνα εγκρίθηκε από όλες της πτέρυγες της Βουλής και παρουσία του προέδρου της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του ελληνικού κοινοβουλίου με την οποία καλείται η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

    Η Βουλή ζητά επίσης από την κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Η Βουλή των Ελλήνων υποδέχθηκε τον κ. Μαχμούντ Αμπάς με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

    Στην εισήγησή του πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέπτυξε το σχέδιο της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων με το οποίο η Επιτροπή αναγνωρίζει την συνύπαρξη δύο κρατών και ενός ενιαίου, δημοκρατικού και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους στη βάση των ορίων του 1967.

    Η απόφαση αναφέρεται στην σταθερή προσήλωση στην ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, στη βάση του ψηφίσματος της 29ης Νοεμβρίου του 2012 του ΟΗΕ, με το οποίο αναγνωρίζεται η Παλαιστίνη με καθεστώς μη μέλους, και ενεκρίθη από πολλά κοινοβούλια της ΕΕ, καθώς και του ψηφίσματος του 2014, στο οποίο διαπιστώνεται με ανησυχία η διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και η κλιμάκωση της έντασης, εξαιτίας της συνέχισης της εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών και υπογραμμίζεται η ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων εντός αμοιβαίως αναγνωρισμένων κρατών.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», επισημαίνοντας ότι η διεθνής αναγνώριση κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους θα συμβάλλει στην ειρήνευση στην περιοχή.

    Εισερχόμενος στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, αντήλλαξε ιδιαίτερη χειραψία με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Αυτή την ώρα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος μιλάει σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιείται στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, υπό την προεδρία του πρώτου αντιπροέδρου του Σώματος, Αναστασίου Κουράκη.

    [02] Την ελπίδα το 2016 να είναι χρονιά ουσιαστικής εθνικής ανάτασης, εξέφρασε ο Πρ. Παυλόπουλος

    Στη συμβολή των Ελλήνων της διασποράς στην προώθηση των μεγάλων στόχων του ελληνισμού, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, αναφέρεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του προς τους Έλληνες του εξωτερικού με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους 2016.

    «Η ενεργός και πολλαπλώς διακρινόμενη διαχρονικώς παρουσία σας στις χώρες όπου ζείτε συμβάλλει τα μέγιστα, και μάλιστα σε μιαν ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Πατρίδα μας, στην προώθηση των μεγάλων στόχων του Ελληνισμού, πρωτίστως προωθώντας τα εθνικά μας δίκαια, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της παιδείας, του πολιτισμού και της ιστορικής μας διαδρομής και, εν τέλει, αναδεικνύοντας τις πατροπαράδοτες αρετές μας» υπογραμμίζει ο κ. Παυλόπουλος.

    Παράλληλα, επισημαίνει: «Η χρονιά που πέρασε -το γνωρίζετε πολύ καλά διότι ουδέποτε χάσατε τους στενούς δεσμούς σας με την Πατρίδα- ήταν μια ακόμη περίοδος σκληρής δοκιμασίας για την Χώρα μας και την Ελληνική Κοινωνία. Η οποία, υπερβαίνοντας ακόμη και τα όρια αντοχής της, εξακολουθεί να προσπαθεί και ν' αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο, για την επιστροφή της Πατρίδας μας σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου, πάντοτε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη».

    Ακολούθως, τονίζει, ότι «χάρις στην προσπάθεια αυτή, που αρχίζει ν' αποδίδει και ν' αναγνωρίζεται πλέον τόσο σ' ευρωπαϊκό όσο και σ' ευρύτερο διεθνές επίπεδο, καθώς και με την πολύτιμη, όπως πάντοτε, δική σας συμβολή σε πνεύμα εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης, είμαι βέβαιος ότι θ' αντιμετωπίσουμε μ' επιτυχία όλες τις επερχόμενες μεγάλες προκλήσεις, προκειμένου το 2016 αποδειχθεί χρονιά ουσιαστικής εθνικής ανάτασης».

    [03] Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ

    Την ελπίδα να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την Ελλάδα, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση στις αρχές του 2016 και να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκφράζει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την έγκριση του 1 δισ. ευρώ.

    Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΕSM επισημαίνει ότι το Διοικητικό του Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, η οποία συνδέεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης δέσμης προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τη συγχρηματοδότηση έργων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

    Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει ότι με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στη μεταρρυθμιστική διαδικασία. «Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει ο Κ. Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνονται μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της ενέργειας, που αναμένεται να μειώσουν τις τιμές, καθώς επίσης και νέα νομοθεσία για να βοηθήσουν τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία, το οποίο θα αποδεσμεύσει την ρευστότητα και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

    Συνεχίζοντας ο επικεφαλής του ESM αναφέρει: «Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους, ούτως ώστε η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει στις συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν το Eurogroup».

    Τέλος, σημειώνεται ότι το 1 δις ευρώ είναι η τρίτη και τελευταία υποδόση του δανείου των 16 δις. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

    [04] «Γκολ στη Φτώχεια»: Φιλικό της ΑΕΚ με την εθνική Αστέγων

    Ενας αγώνας διαφορετικός από τους άλλους θα γίνει την Τρίτη στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει μια παγκόσμια πρωταθλήτρια, την εθνική ομάδα Αστέγων, που κατέκτησε τον τίτλο στη διοργάνωση της Χιλής. Σήμερα διεξήχθη η συνέντευξη Τύπου παρουσία όλων των φορέων που μετέχουν στη διοργάνωση. Ετσι, παρόντες ήταν: ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Γιώργος Καραμέρος, ο διευθυντής του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» (το οποίο διοργανώνει την καμπάνια «ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ» και θα πωλείται στο ΟΑΚΑ τη μέρα του αγώνα) Χρήστος Αλεφάντης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Ευάγγελος Ασλανίδης, ο συντονιστής-γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ Σάββας Ανεστιάδης και βέβαια οι αρχηγοί των δύο ομάδων: ο Αλέξανδρος Καϊάφας από την Εθνική Αστέγων και ο Χρήστος Αραβίδης από την ΑΕΚ.

    «Γκολ στη φτώχεια, με την Εθνική Αστέγων και τη Σχεδία να δείχνουν το δρόμο της επανένταξης και τη αλληλεγγύης. Όταν μάθαμε γι' αυτή την πρωτοβουλία, η είδηση δεν μας άφησε ασυγκίνητους. Μαζί με την Εθνική Αστέγων, με την ΑΕΚ και με το ΟΑΚΑ, διοργανώνουμε έναν αγώνα αλληλεγγύης με ελεύθερη είσοδο. Καλώ όλους όσοι είναι στην Αθήνα εκείνη τη μέρα, να πάρουν τα παιδιά τους και να έρθουν. Θα τους μείνει αξέχαστο» είπε ο κ. Καραμέρος, ενώ ο αρχηγός της εθνικής Αστέγων, Αλέξανδρος Καϊάφας, είπε: «Από πλευράς μας ευχαριστούμε την ΠΑΕ ΑΕΚ και την Περιφέρεια γι? αυτό το σπουδαίο φιλικό αλληλεγγύης. Είναι τιμή μου να είμαι στην ομάδα και να παίξω (ή... να μην παίξω, αυτό είναι θέμα προπονητή) απέναντι στην ΑΕΚ, την ομάδα που υποστηρίζω από μικρός. Για μένα, το να έρθω αντιμέτωπος με αυτούς που βλέπω από την εξέδρα, ήταν ένα όνειρο ζωής που είχα από μικρό παιδί. Δεν θα μπορούσα να το σκεφτώ ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Αν, πάντως, μου δοθεί η ευκαιρία να σκοράρω, δεν θα πανηγυρίσω».

    [05] Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2015

    Οι «ήρωες της Λέσβου», ο ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος, κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής «602», μαζί με το πλήρωμά του και ο μακαριστός πρεσβύτερος Ευστράτιος Δήμου (παπά-Στρατής), είναι μεταξύ των βραβευθέντων από την Ακαδημία Αθηνών για το 2015. Σύμφωνα με την Ακαδημία Αθηνών, οι πρώτοι τιμήθηκαν «για τις εξαίρετες πράξεις υψηλής ανθρωπιστικής αξίας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και περισυλλογής προσφύγων», ενώ ο μακαριστός παπά-Στρατής «για το μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, από το 2007 έως και τον θάνατό του τον Αύγουστο τ.έ., στο νησί της Λέσβου».

    Επίσης, οι συνθέτες Γιώργος Κουρουπός και Μίμης Πλέσσας, ο μουσικοκριτικός Γιώργος Λεωτσάκος, ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου, διευθυντής του ιστορικού ομογενειακού εκπαιδευτηρίου «Ζωγράφειο Λύκειο» στην Κωνσταντινούπολη, οι συγγραφείς Ιωάννα Μπουραζοπούλου και Φαίδωνας Ταμβακάκης, ο καθηγητής Νικόλαος Καραπιδάκης, όπως επίσης οι Διονύσιος Σιμόπουλος και Λεωνίδας Δημητριάδης ? Ευγενίδης για την προσφορά τους στην πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, είναι μεταξύ των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων, αλλά και των θετικών επιστημών, που βραβεύτηκαν φέτος από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας.

    Οι βραβευθέντες μιλάνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Φαίδων Ταμβακάκης (βραβείο Νουβέλας για το βιβλίο του «Αναπαλαίωση», Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2015): «Είναι μεγάλη έκπληξη και τιμή. Δεν το φανταζόμουν ποτέ ότι θα δει τέτοια χαρά το βιβλίο μου. Από την άλλη, είναι ένα χαρούμενο βιβλίο, γράφτηκε με μεγάλη ευκολία και νομίζω ότι βγήκε πολύ αυθόρμητα. Μάλιστα είναι το βιβλίο που έγραψα στον ταχύτερο χρόνο, δηλαδή σε βδομάδες και όχι χρόνια, όπως συνήθως μου παίρνει. Το βιβλίο είναι "αναπαλαίωση" πολλών πραγμάτων. Είναι μια προσπάθεια κάποιος να αναβιώσει το επικό ταξίδι ενός ιστιοφόρου που είχε γίνει στον Μεσοπόλεμο.

    Ιωάννα Μπουραζοπούλου (Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο της «Η κοιλάδα της λάσπης ? Ο δράκος της Πρέσπας», Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014): «Είναι πολύ τιμητική και συγκινητική διάκριση, ευχαριστώ τα μέλη της Ακαδημίας γι? αυτή τη χειρονομία εμπιστοσύνης και ενθάρρυνσης, που γίνεται ακόμη πιο σημαντική σε μια εποχή μάλλον αφιλόξενη για ονειροπόλους δημιουργούς».

    Νικόλαος Καραπιδάκης (βραβείο για το βιβλίο του «Le consulat de Venise ? Chypre. Documents in?dits (1719-1749)», Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, Σειρά: Πηγές και Μελέτες της Ιστορίας της Κύπρου, αρ. 71, Λευκωσία, 2013): «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για το βραβείο ενός τέτοιου ιδρύματος και μαζί με την Ακαδημία θα ήθελα να ευχαριστήσω και το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, το οποίο βοήθησε στην υλοποίηση του έργου. Το βιβλίο αφορά την Κύπρο του 18ου αιώνα, μια περίοδο για την οποία δεν είχαμε μέχρι πρόσφατα πολλές πληροφορίες. Μέσα από τα αρχεία του Βενετικού Προξενείου αποκαλύπτονται εντελώς νέες πραγματικότητες και εμπλουτίζεται ιδιαιτέρως η Κυπριακή ιστορία», σημείωσε ο κ. Καραπιδάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος που δημοσιεύει ένα μεγάλο μέρος αυτού του αρχείου που φυλάσσεται στη Βενετία.

    Και οι «ήρωες της Λέσβου»

    Μια παρέα νέων ανθρώπων που έχουν για καθημερινότητα να σώζουν ζωές είναι η παρέα των ανδρών μελών του πληρώματος του σκάφους ΠΛΣ του λιμενικού Σώματος που επιχειρεί στην θαλάσσια οριογραμμή μεταξύ Λέσβου και απέναντι μικρασιατικών ακτών. Έγιναν γνωστοί στο πανελλήνιο μέσα από τα ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τα τραγικά γεγονότα του πνιγμού πολλών δεκάδων μεταναστών και προσφύγων στα τραγικά ατυχήματα με τις βάρκες. Θα έπρεπε να γίνουν γνωστοί για τις χιλιάδες ζωές που έσωσαν. Αμέτρητες ζωές, αμέτρητοι άνθρωποι σήμερα ζουν και κινούνται κι αναπνέουν και παράγουν χάρη στη σωτήρια παρέμβαση αυτών των ανθρώπων: Του ανθυποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου. Του ανθυποπλοίαρχου Μιχάλη Καπητανέλλη. Του ανθυποπλοίαρχου Κοσμά Βούλγαρη. Του σημαιοφόρου Χρήστου Κορκίζογλου. Του Αρχικελευστή Σταύρου Χηροπέδη. Του αρχικελευστή Κοσμά Καρανικολόπουλου. Του αρχικελευστή Σωτήρη Κολλέρη. Του επικελευστή Στρατή Αντωνίου. Του επικελευστή Παναγιώτη Λαϊνά. Του λιμενοφύλακα Δημήτρη Σπανέλλη. Και του λιμενοφύλακα Νίκου Φραγκούλη.

    Αυτούς τους 11 ανθρώπους, το πλήρωμα του σκάφους ΠΛΣ 602, τιμά σήμερα και στο πρόσωπο τους όλο το Λιμενικό Σώμα για τα όσα έπραξε διαχειριζόμενο την ανθρωπιστική κρίση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα του 2015, η Ακαδημία Αθηνών.

    «Δε θα ξεχάσω ποτέ» λέει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, «την επιχείρηση στις 28 Οκτωβρίου στην περιοχή Μολύβου όταν εντοπίσαμε εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα να ζητάν βοήθεια. Έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου οι πατεράδες που βαστάγαν αγκαλιά τα παιδάκια τους. Δέκα από αυτά ήταν αναίσθητα. Τα επιβιβάσαμε στο σκάφος με μεγάλη δυσκολία γιατί οι καιρικές συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες και το πλήρωμά τους έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Ζήσανε... Εκείνη τη βραδιά είχανε σωθεί 220 περίπου άνθρωποι.».

    «Αυτούς τους ανθρώπους που χαθήκαν θυμόμαστε. Γιατί η ανθρώπινη ζωή έχει μεγάλη αξία, και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως ναυάγια, εξαρτάται από εμάς εάν θα σωθούν ή όχι. Το αίσθημα της ευθύνης είναι τρομερά μεγάλο. Το αντέχουμε γιατί πρέπει να το αντέξουμε» προσθέτει.

    [06] Στο Πεδίον του Άρεως η Εθνική Λυρική Σκηνή

    Στο Πεδίον του Άρεως βγαίνει η Εθνική Λυρική Σκηνή για την χριστουγεννιάτικη συναυλία της την ερχόμενη Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου. Με καταξιωμένους μονωδούς κι ένα μικρό μουσικό σύνολο, σε αποσπάσματα από διάσημες ελληνικές και βιεννέζικες οπερέτες.

    Ο χώρος του πιο ιστορικού άλσους της πόλης των Αθηνών, θα πλημμυρίσει με σπιρτόζικες άριες και ανάλαφρα ντουέτα από οπερέτες των Σακελλαρίδη, Χατζηαποστόλου, Γ. Στράους και Λέχαρ, αλλά και Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, δίνοντας μέσα στην καρδιά των γιορτών μια λυρική νότα στην καθημερινότητα των Αθηναίων και στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

    Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της περιφέρειας Αττικής.

    Η μουσική διεύθυνση της συναυλίας είναι του Χρύσανθου Αλισάφη. Ερμηνεύουν οι καταξιωμένοι Μονωδοί της ΕΛΣ Λυδία Αγγελοπούλου (μεσόφωνος), Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος), Γεωργία Ηλιοπούλου (υψίφωνος), Μαρία Μητσοπούλου (υψίφωνος), Σταμάτης Μπερής (τενόρος) και Νίκος Στεφάνου (τενόρος). Συμμετέχει μικρό μουσικό σύνολο.

    Η χριστουγεννιάτικη συναυλία θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα.

    [07] Οι κομήτες «Κένταυροι» ενδέχεται να συνιστούν απειλή για τη ζωή στη Γη

    Οι μακρινοί γιγαντιαίοι κομήτες μπορεί να συνιστούν απειλή για τη ζωή στη Γη, όπως και οι πιο κοντινοί αστεροειδείς που παρακολουθούνται ήδη από τους επιστήμονες, προειδοποίησε σήμερα μια ομάδα αστρονόμων.

    Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες τεράστιοι κομήτες στα απώτατα όρια του ηλιακού συστήματός μας, επισημαίνουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Astronomy & Geophysics. Οι κομήτες αυτοί, που έχουν ονομαστεί «Κένταυροι», ακολουθούν ασταθείς τροχιές και ορισμένες φορές διασταυρώνονται με την πορεία των μεγάλων πλανητών, του Δία, του Κρόνου, του Ουρανού και του Ποσειδώνα.

    Λόγω της βαρυτικής έλξης των πλανητών αυτών, οι κομήτες μπορεί καμιά φορά να αλλάξουν πορεία και να βρεθούν στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα που περιλαμβάνει τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη, τον Άρη και τη ζώνη των αστεροειδών.

    Ο κίνδυνος ένας κομήτης διαμέτρου 100 χιλιομέτρων να διασταυρωθεί με την τροχιά της Γης υπολογίστηκε από τον Μπιλ Νάπιερ του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ: αυτό μπορεί να συμβεί 1 φορά κάθε 40.000-100.000 χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 December 2015 - 19:32:29 UTC