Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τριήμερη επίσημη επίσκεψη Δ. Βίτσα στην Κύπρο
  • [02] Απέρριψε σενάρια για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Β. Λεβέντης
  • [03] Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, για το ασφαλιστικό
  • [04] Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • [05] Επιστολή ΕΣΕΕ προς το ΥΠΟΙΚ, για άμεση ανάκληση κατασχέσεων εταιρικών λογαριασμών
  • [06] Χρ. Σπίρτζης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Το πρώτο 10ήμερο του 2016 ξεκινούν οι εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης
  • [07] Τουλάχιστον 334 πρόσφυγες διεσώθησαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό
  • [08] Εμπρηστικός μηχανισμός έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στους Αγ. Αναργύρους
  • [09] Εξήντα επτά δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2015
  • [10] Το Κουβέιτ στέλνει χερσαία στρατεύματα στην Υεμένη
  • [11] Die Welt: Τα γερμανικά κρατίδια θα ξοδέψουν 17 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες
  • [12] Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης στις Βρυξέλλες
  • [13] Πέθανε ο Λέμι Κίλμιστερ των Motorhead
  • [14] Αυστραλία: Δεκάδες χιλ. λίτρα θειικού οξέος μπορεί να έχουν διαρρεύσει από τον εκτροχιασμό τρένου
  • [15] Δέκα αναδυόμενες τεχνολογίες - κλειδιά, που θα «ωριμάσουν» το 2016

  • [01] Τριήμερη επίσημη επίσκεψη Δ. Βίτσα στην Κύπρο

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.Σήμερα, ο κ. Βίτσας θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και θα έχει συνάντηση με τον επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου.

    Αύριο Τετάρτη, θα επισκεφθεί το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου και τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χριστόφορο Φωκαΐδη.

    Την Πέμπτη, θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), όπου θα καταθέσει στεφάνι. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ για την υποδοχή του νέου έτους και θα ανταλλάξει ευχές με τους αξιωματικούς και τους οπλίτες.

    [02] Απέρριψε σενάρια για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Β. Λεβέντης

    «Αν κάνω τη βλακώδη συναλλαγή και δώσω ψήφο στον κύριο Τσίπρα, θα έχω καταρρακώσει τα οράματα της νεολαίας που μας ψήφισε» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, απορρίπτοντας έτσι τα σενάρια για ενδεχόμενη συνεργασία του κόμματος του με τον ΣΥΡΙΖΑ.Δεν εμφανίστηκε, όμως αρνητικός για κυβέρνηση που θα συμμετέχει και η ΝΔ λέγοντας ότι «μια τέτοια κυβέρνηση έχει νόημα αν συμμετάσχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων», γιατί, όπως ανέφερε, «το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν είναι σοβαρά κόμματα και μόνο υβρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

    Εξέφρασε την προτίμησή του «να εκλεγεί αρχηγός στη ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης», γιατί, όπως υποστήριξε, ο Κώστας Καραμανλής που τον στηρίζει -και διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τον Πάνο Καμμένο- ευνοεί μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετάσχει η ΝΔ του κ. Μεϊμαράκη.

    [03] Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, για το ασφαλιστικό

    Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη, με θέμα την επικείμενη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Θέματα αιχμής αναμένεται να αποτελέσουν η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η εθνική σύνταξη, το ποσοστό αναπλήρωσης στις καταβαλλόμενες συντάξεις και η ενοποίηση των ταμείων.

    Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, η κυβέρνηση προτείνει αύξησή τους, μέτρο που βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των θεσμών. Ως αντιστάθισμα έχει επανέλθει η σκέψη για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για ποσά από 1.000 ευρώ και πάνω.

    Η εθνική σύνταξη, ως ποσό που θα εγγυάται το κράτος, θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος. Ενιαίοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοσθούν για όλους τους συνταξιούχους, μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

    Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των ταμείων, προκρίνεται η ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

    Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν σε ένα νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή εάν θα δοθεί η δυνατότητα σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.

    [04] Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Μικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 κατέγραψε οριακή πτώση 0,09% στις 6.249,14 μονάδες.

    Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax σημείωσε άνοδο 0,85% στις 10.744,96 μονάδες, ενώ στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με κέρδη 0,67% στις 4.648,79 μονάδες.

    [05] Επιστολή ΕΣΕΕ προς το ΥΠΟΙΚ, για άμεση ανάκληση κατασχέσεων εταιρικών λογαριασμών

    Την άμεση ανάκληση της απόφασης κατάσχεσης τραπεζικών εταιρικών λογαριασμών για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 70.000 ευρώ, ή τουλάχιστον τον προσδιορισμό διαφορετικού ακατάσχετου ορίου, ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών.

    Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά, «χωρίς να αποδώσει ταυτόχρονα τα αναμενόμενα έσοδα και θα προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις στην αγορά, κλονίζοντας τα εναπομείναντα ψήγματα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και ιδιωτών».

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:

    «...Η ΕΣΕΕ προειδοποιεί ότι η κατάσχεση εταιρικών λογαριασμών εν μέσω μάλιστα capital controls, είναι μια τιμωρητική υπερβολή, που οδηγεί άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αργό και άλλες σε ξαφνικό θάνατο. Αφού λοιπόν το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει, ότι μέσα σε 3-4 ημέρες πρέπει να πληρωθούν από περίπου 6 εκ. φορολογούμενους, έξι φόροι ύψους 6,6 δισ. ευρώ, πρέπει να δώσει τον ανάλογο χρόνο, ώστε να αποτρέψει νέα "λουκέτα" επιχειρήσεων και να σταματήσει τον "οικονομικό θάνατο" 60.000 και πλέον μικρομεσαίων της ελληνικής αγοράς..»

    [06] Χρ. Σπίρτζης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Το πρώτο 10ήμερο του 2016 ξεκινούν οι εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης

    Αρχίζουν και πάλι ύστερα από πολύμηνη διακοπή τα έργα στο μετρό της Θεσσαλονίκης, αφού όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες στη βασική γραμμή Ν. Σ. Σταθμός - Ν. Ελβετία.«Προβλέπουμε την άμεση έναρξη των εργασιών στο βασικό έργο, στην κύρια γραμμή μέσα στο πρώτ δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2016 και μέχρι την 1η Φεβρουαρίου την πλήρη επανεκκίνηση του έργου», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» με τον Κώστα Μπλιάτκα.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2017, ενώ το έργο θα παραδοθεί στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.Είπε ότι η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας που έχουν αναλάβει την κατασκευή του μετρό ολοκληρώθηκε με επιτυχία και υπογράμμισε ότι η επανεκκίνηση των εργασιών θα δώσει οριστική λύση σε ένα έργο που είχε μετατραπεί σε «γόρδιο δεσμό» για τους Θεσσαλονικείς.

    [07] Τουλάχιστον 334 πρόσφυγες διεσώθησαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό

    Στη διάσωση 334 προσφύγων, σε 8 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή. Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Φαρμακονησίου και Κω.

    Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 07:30 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 1» αποβιβάζοντας 1.150 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

    [08] Εμπρηστικός μηχανισμός έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στους Αγ. Αναργύρους

    Εμπρηστικό μηχανισμό, που αποτελείτο από γκαζάκια και ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό, ο οποίος δεν εξερράγη βρήκε, χθες το βράδυ, έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στους Αγίους Αναργύρους, ο υπεύθυνος της τοπικής οργάνωσης.

    Στη συνέχεια, ειδοποίησε την αστυνομία, που ερευνά τη συνδεσμολογία του μηχανισμού, καθώς και αν υπάρχουν αποτυπώματα σε αυτόν.

    [09] Εξήντα επτά δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2015

    Εξήντα επτά δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2015 εξαιτίας του επαγγέλματός τους, κυρίως στη Γαλλία, η τρίτη πλέον πληγείσα χώρα λόγω της επίθεσης εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Είκοσι επτά «πολίτες-δημοσιογράφοι» (μπλόγκερ) και επτά συνεργάτες μέσων ενημέρωσης έχουν επίσης δολοφονηθεί, σύμφωνα με τη ΜΚΟ που ζητεί τον διορισμό «χωρίς καθυστέρηση ενός ειδικού εκπροσώπου για την προστασία των δημοσιογράφων στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών». Το 2014, 66 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με τους RSF.

    Στην κορυφή του καταλόγου των χωρών που ήταν οι πιο φονικές για τους δημοσιογράφους φέτος βρίσκονται το Ιράκ και η Συρία, και ακολουθούν η Γαλλία, η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, η Ινδία, το Μεξικό και οι Φιλιππίνες.

    [10] Το Κουβέιτ στέλνει χερσαία στρατεύματα στην Υεμένη

    Το Κουβέιτ αποφάσισε να στείλει χερσαία στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου ένας αραβικός συνασπισμός υπό το Ριάντ πολεμά τους σιίτες αντάρτες Χούτι οι οποίοι πρόσκεινται στο Ιράν, ανέφερε σήμερα μια εφημερίδα.Το Κουβέιτ συμμετείχε μέχρι τώρα στον πόλεμο στην Υεμένη με την Πολεμική Αεροπορία του.

    Επικαλούμενη καλά πληροφορημένη πηγή, η εφημερίδα Al-Qabas ανέφερε πως το υπουργικό συμβούλιο του Κουβέιτ ενέκρινε την αποστολή από την ερχόμενη εβδομάδα στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία, απ΄όπου αναμένεται να διασχίσουν τα σύνορα για την Υεμένη.

    [11] Die Welt: Τα γερμανικά κρατίδια θα ξοδέψουν 17 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες

    Τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας σκοπεύουν να ξοδέψουν γύρω στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες το 2016, γράφει σήμερα η εφημερίδα Die Welt, βάσει μιας έρευνας που έκανε μεταξύ των υπουργείων οικονομικών των κρατιδίων.Το ποσό, ψηλότερο από τα 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ που σκόπευε να μοιράσει η κεντρική κυβέρνηση στο υπουργείο Παιδείας και Έρευνας το 2015, δείχνει το μέγεθος του βάρους που έχουν δημιουργήσει οι προσφυγικές ροές σε ολόκληρη τη χώρα.

    Τα γερμανικά κρατίδια έχουν επανειλημμένως παραπονεθεί ότι παλεύουν να αντεπεξέλθουν, ενώ η πολιτική ανοιχτής υποδοχής της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ έχει δημιουργήσει τριβές μέσα στη συντηρητική της παράταξη.

    [12] Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης στις Βρυξέλλες

    Δύο πρόσωπα συνελήφθησαν στο Βέλγιο την Κυριακή και τη Δευτέρα (χθες), τα οποία θεωρούνται ύποπτα ότι συνωμοτούσαν για να πραγματοποιήσουν επίθεση στις Βρυξέλλες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.Η αστυνομία βρήκε στρατιωτικά ρούχα και υλικό προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους, αλλά καθόλου όπλα ή εκρηκτικά, ανέφερε σήμερα η εισαγγελία.

    «Η έρευνά μας αποκάλυψε σοβαρές απειλές μιας επίθεσης σε συμβολικά σημεία στις Βρυξέλλες κατά τους εορτασμούς για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», ανέφερε σε δήλωσή της η εισαγγελία.Συνολικά έξι άνθρωποι συνελήφθησαν για ανακρίσεις στη διάρκεια κατ΄οίκον ερευνών στις Βρυξέλλες, σε μια γειτονική επαρχία και στη Λιέγη, αλλά τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [13] Πέθανε ο Λέμι Κίλμιστερ των Motorhead

    Ο επικεφαλής του βρετανικού συγκροτήματος χέβι μέταλ Motorhead, Ίαν «Λέμι» Κίλμιστερ, πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 70 ετών, ανακοίνωσε χθες το συγκρότημα.Ο μυθικός ρόκερ, τραγουδιστής και μπασίστας του συγκροτήματος, ένας από τους μεγάλους επιζώντες του ροκ εν ρολ, αν και μνημειώδης γλεντοκόπος, είχε διαγνωστεί με καρκίνο το Σάββατο.

    Εμβληματική φυσιογνωμία, ο τραγουδιστής, που ζούσε στο Λος Άντζελες, είχε μια απαράμιλλη εμφάνιση, με φαβορίτες, προτεταμένες ελιές στο πρόσωπο και φορούσε ένα μαύρο καπέλο όπως στα μαύρα ήταν και η υπόλοιπη αμφίεσή του.Στη σκηνή είχε το μικρόφωνο τοποθετημένο πάνω από το κεφάλι του ώστε να τραγουδά κοιτώντας προς τα πάνω.Θεωρείτο ένας από τους πρωτοπόρους της χέβι μέταλ, αν και έλεγε πάντα ότι οι Motorhead ήταν ένα ροκ εν ρολ συγκρότημα.

    [14] Αυστραλία: Δεκάδες χιλ. λίτρα θειικού οξέος μπορεί να έχουν διαρρεύσει από τον εκτροχιασμό τρένου

    Δεκάδες χιλιάδες λίτρα θειικού οξέος μπορεί να έχουν διαρρεύσει στο περιβάλλον από τον εκτροχιασμό ενός εμπορικού τρένου στη βόρεια Αυστραλία, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.Οι αρχές του Κουίνσλαντ επανεκτίμησαν στα 819.000 λίτρα -και όχι 200.000 λίτρα- την ποσότητα του οξέος που μετέφερε το τρένο το οποίο εκτροχιάστηκε στην Κυριακή κοντά στο Τζούλια Κρικ.

    Τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν θεαματικές αεροφωτογραφίες από τον τόπο του δυστυχήματος εν μέσω πλημμυρών, που δείχνουν δεκάδες λευκά βαγόνια πεσμένα στο πλάι. «Ένα από τα βαγόνια προφανώς έσπασε και είναι πιθανό ότι έως και 31.500 λίτρα οξέος διέρρευσαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία. «Στο στάδιο αυτό, καμία άλλη διαρροή δεν έχει διαπιστωθεί στα υπόλοιπα βαγόνια».

    Το θειικό οξύ, που είναι πολύ διαβρωτικό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα.

    [15] Δέκα αναδυόμενες τεχνολογίες - κλειδιά, που θα «ωριμάσουν» το 2016

    Δέκα τεχνολογίες που αναδύθηκαν το 2015 και αναμένεται να ωριμάσουν κι άλλο το 2016, κάνοντας πλέον πιο αισθητή την παρουσία τους, ξεχώρισε το διεθνούς κύρους περιοδικό «Technology Review» (Επιθεώρηση Τεχνολογίας) του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ.

    Πρόκειται για τεχνολογίες που έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τον κόσμο μας και την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Αυτές είναι οι εξής:

    - Η συγχώνευση εικονικής και πραγματικής πραγματικότητας: Εταιρείες όπως η Magic Leap και η Microsoft ετοιμάζουν «κάσκες» που θα φοριούνται στο κεφάλι και θα επιτρέπουν στον χρήστη να βλέπει στο οπτικό πεδίο του να ανακατεύονται τρισδιάστατα εικονικά αντικείμενα με πραγματικά αντικείμενα.

    - Θαυματουργά νανο-υλικά: Στα σκαριά βρίσκεται μια νέα γενιά υλικών από μέταλλα, κεραμικά κ.α., που -χάρη στην επεξεργασία της δομής τους σε νανοκλίμακα- έχουν μοναδικές ιδιότητες, καθώς μπορούν να είναι ταυτόχρονα απίστευτα εύπλαστα, ελαφριά και ανθεκτικά. Όμως παραμένει η βασική πρόκληση πώς θα καταστεί εφικτό να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες.

    - Επικοινωνία μεταξύ αυτοκινήτων: Η Mercedes, η General Motors και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζουν μοντέλα που θα επικοινωνούν μόνα τους με άλλα οχήματα στους δρόμους, κάτι που ελπίζεται να κάνει την οδήγηση ασφαλέστερη υπόθεση για τους ανθρώπους (όσο ακόμη χρειάζεται να οδηγούν...).

    - Ίντερνετ από τη στρατόσφαιρα: H Alphabet-Google ετοιμάζεται να παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω γιγάντιων μπαλονιών ηλίου που θα πετάνε στη στρατόσφαιρα, αρχής γενομένης από την Ινδονησία. Από κοντά και το Facebook που θα κάνει κάτι ανάλογο από drones σε μεγάλο υψόμετρο.

    - Υγρή βιοψία: Κερδίζει συνεχώς έδαφος η διάγνωση καρκίνου μέσω ανίχνευσης μικροσκοπικών τμημάτων DNA από όγκους, τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα του ασθενούς. Η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προγενετική ανάλυση του εμβρύου μέσω του αίματος της μητέρας.

    - Αφαλάτωση μεγάλης κλίμακας: Η αφαίρεση αλατιού από το θαλασσινό νερό γίνεται πια εφικτή σε πολύ μεγάλη κλίμακα, όπως αποδεικνύουν οι πρώτες μονάδες σε Ισραήλ, ΗΠΑ κ.α., οι οποίες παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα γλυκού νερού τη μέρα.

    - Το πορτοφόλι-τηλέφωνο: Το 2016 θα είναι η χρονιά που πολλοί περισσότεροι χρήστες-καταναλωτές θα χρησιμοποιήσουν το «έξυπνο» κινητό τους και υπηρεσίες όπως το Apple Ρay για να κάνουν τις συναλλαγές τους στα καταστήματα χωρίς χρήση μετρητών ή πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας.

    - Εγκέφαλοι εργαστηρίου: Η καλλιέργεια εγκεφαλικού ιστού παρόμοιου με αυτόν ενός ανθρώπινου εμβρύου ανοίγει το δρόμο για την καλύτερη μελέτη διαφόρων παθήσεων (Αλτσχάιμερ, σχιζοφρένειας, επιληψίας, αυτισμού κ.α.) σε μίνι-εγκεφάλους εργαστηρίου.

    - «Τούρμπο» φωτοσύνθεση: Η δημιουργία ενός νέου τροποποιημένου φυτού ρυζιού με άκρως ενισχυμένες δυνατότητες φωτοσύνθεσης, ανοίγει το δρόμο για πολύ πιο αποδοτικές καλλιέργειες όχι μόνο ρυζιού, αλλά δημητριακών και άλλων φυτών, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού.

    - Το Ίντερνετ των «τραπεζών» DNA: Καθώς η «ανάγνωση» (αλληλούχιση) του γονιδιώματος γίνεται ολοένα ευκολότερη και φθηνότερη και αυξάνονται έτσι οι κατά τόπους βάσεις (τράπεζες) γενετικών δεδομένων, ήλθε ή ώρα αυτές να διασυνδεθούν μεταξύ τους μέσω διαδικτύου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 December 2015 - 9:32:35 UTC