Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος, δηλώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Ναυτεμπορική
  • [02] Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Σ. Βούλτεψη μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»
  • [03] Σκληρές απαντήσεις Παρασκευόπουλου-Παπαγγελόπουλου στην Ένωση Εισαγγελέων
  • [04] Β. Ρέντγκρεϊβ: Η Ελλάδα έχει δώσει το πιο σημαντικό μάθημα ανθρωπιάς
  • [05] Τουλάχιστον 34 πρόσφυγες πνίγηκαν μετά τη βύθιση σκάφους που τους μετέφερε στη Λέσβο
  • [06] Εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Ιανουαρίου του 2015 στο Παρίσι
  • [07] Τουλάχιστον 27 νεκροί πρόσφυγες από το ναυάγιο σκάφους που τους μετέφερε στη Λέσβο
  • [08] Την πλήρη διερεύνηση του θανάτου του 4χρονου κοριτσιού από την Κρήτη, επιθυμεί το υπ. Υγείας
  • [09] ΕΟΦ: Κίνδυνοι από σκευάσματα για απώλεια βάρους και ενίσχυση της σεξουαλικής δραστηριότητας διακινούνται μέσω Διαδικτύου
  • [10] Αναβίωση του θεσμού της «Μικρής Λέσχης» στην Ταινιοθήκη
  • [11] Νέο ΔΣ στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
  • [12] Εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
  • [13] Ιταλία: Θα αποκατασταθούν το χρυσό παλάτι του Νέρωνα και τα μεσαιωνικά τείχη της Σιένα
  • [14] Euroleague: «Ψήφος εμπιστοσύνης» για φάιναλ φορ στον Ολυμπιακό
  • [15] Ζιντάν: «Δύσκολη πρόκληση η Ρεάλ Μαδρίτης»
  • [16] Γκουαρντιόλα: «Θέλω να εργαστώ στην Αγγλία»
  • [17] Προβλημάτισε, αλλά νίκησε ο Παναθηναϊκός 4-2 τον Παναιτωλικό

  • [01] Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος, δηλώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Ναυτεμπορική

    «Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Δεν ξέρω τι πάει να πει αυτός ο όρος. Πιστεύω στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά και στον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Σε ένα κράτος, όμως, που θα είναι λιτό και αποτελεσματικό και θα σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου ...Η υποψηφιότητά μου δεν έχει κανένα ταξικό χρώμα», δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην "Ναυτεμπορική" και «διαβεβαιώνει ότι ως άνθρωπος αποφεύγει τα άκρα».

    Αναφερόμενος στην θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά, παραδέχεται ότι η πολιτική των απολύσεων υπήρξε εσφαλμένη και υπογραμμίζει ότι για τους ασθενέστερους ενδιαφέρεται πραγματικά εκείνος που αγωνίζεται για την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.

    Αναφορικά με την φημολογούμενη στήριξη Καραμανλή στον κ. Μεϊμαράκη, υποστηρίζει ότι η εποχή των προσωπικοτήτων που επηρέαζαν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων παρήλθε ανεπιστρεπτί. Δηλώνει επίσης ότι οι συζητήσεις περί οικουμενικής που εμπλέκουν τον Κώστα Καραμανλή δεν απηχούν τις απόψεις του μέσου νεοδημοκράτη και ξεκαθαρίζει ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζει απότοκο της «τραγικής πολιτικής» που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο.

    [02] Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Σ. Βούλτεψη μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, για το θέμα του ασφαλιστικού, εξαπέλυσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και γ.γ. πολιτικής τεκμηρίωσης και ενημέρωσης του κόμματος, Σοφία Βούλτεψη, που έκανε λόγο για «εγκληματική συμπεριφορά» και για «συνεχή ψέματα».

    Μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις 2», με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη, για το θέμα του ασφαλιστικού είπε ότι η κυβέρνηση, από τον περασμένο Αύγουστο έκανε 13 φορές μειώσεις στις συντάξεις, ενώ αναφερόμενη στον κ. Κατρούγκαλο τον κατηγόρησε ότι από αντιμνημονιακός που ήταν «περιφέρει τώρα το σώμα του εγκλήματος», όπως χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό.

    [03] Σκληρές απαντήσεις Παρασκευόπουλου-Παπαγγελόπουλου στην Ένωση Εισαγγελέων

    Έντονα αντέδρασαν σήμερα τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για την χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία αναφερόταν στην πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε από την Βουλή για τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.) που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο.

    Παράλληλα, από το ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, παραιτήθηκαν πέντε μέλη του, εκφράζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης.

    «Να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά, αλλά μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο», απαντούν ο πρόεδρος και ο γγ της Ένωσης Εισαγγελέων στην ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης

    Με δήλωσή τους ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και Δημήτρης Ζημιανίτης, αντίστοιχα, αντικρούουν τις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού για Θέματα Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση της Ένωσης σχετικά με την διάταξη που ψηφίστηκε από την Βουλή (Ν. 4356/2015) για τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.) που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο.

    Οι δύο δικαστικοί, οι οποίοι υπέγραφαν την επίμαχη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης το πρωί επικρίθηκαν έντονα τόσο από τον κ. Παρασκευόπουλο όσο και από τον Παπαγγελόπουλο, για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

    [04] Β. Ρέντγκρεϊβ: Η Ελλάδα έχει δώσει το πιο σημαντικό μάθημα ανθρωπιάς

    Ανεκτίμητο είναι το μάθημα ανθρωπιάς που δείχνει η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο με τη στάση της προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τόνισε, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός, πολιτικός, αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF Βανέσα Ρέντγκρεϊβ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη οι υπόλοιπες κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της το προσφυγικό.

    Η διάσημη ηθοποιός μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τους ανθρώπους των νησιών και τους εθελοντές από όλο τον κόσμο που βοηθούν τους συνανθρώπους τους, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ο καθένας στη χώρα του να πιέσει την κυβέρνησή του για πιο θετική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

    Την κ. Ρέντγκρεϊβ συνόδεψαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η ηθοποιός Μιμή Ντενίση και ο θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Μάρτιν Σέρμαν, οι οποίοι συζήτησαν με τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα, για τις προοπτικές που υπάρχουν, για τους ανθρώπους που δεν γίνονται δεκτοί ως πρόσφυγες και εγκλωβίζονται στην Ελλάδα και άλλα θέματα.

    Αύριο, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, η κ. Ρέντγκρεϊβ και ο κ. Σέρμαν θα παρακολουθήσουν την παράσταση της κ. Ντενίση «Σμύρνη μου, αγαπημένη», που αναφέρεται στους πρόσφυγες που ήρθαν από τη Σμύρνη.

    [05] Τουλάχιστον 34 πρόσφυγες πνίγηκαν μετά τη βύθιση σκάφους που τους μετέφερε στη Λέσβο

    Τα πτώματα 34 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρία παιδιά, εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές σε δύο παραλίες, μετά τη βύθιση των σκαφών με τα οποία επιχειρούσαν να φτάσουν στη Λέσβο.

    Οι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν τα σκάφη αναποδογύρισαν, πιθανότατα λόγω της θαλασσοταραχής. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πόσα ακριβώς ήταν τα πλοιάρια που βυθίστηκαν, ούτε και πόσοι άνθρωποι επέβαιναν σε αυτά.

    Τα 24 πτώματα εντοπίστηκαν σε μια παραλία του Αϊβαλί, όπως ανέφερε η τουρκική ακτοφυλακή. Άλλα 10 βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι, δήλωσε ένας αξιωματικός της τοπικής χωροφυλακής στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Τηλεοπτικά πλάνα που πρόβαλε το πρακτορείο δείχνουν ένα πτώμα με πορτοκαλί σωσίβιο στην παραλία του Αϊβαλί να βρέχεται από τα κύματα. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων.

    [06] Εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Ιανουαρίου του 2015 στο Παρίσι

    Άρχισαν οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων κατά του σατιρικού εντύπου Charlie Hebdo, αστυνομικών και εβραίων τον Ιανουάριο του 2015 στο Παρίσι με τα αποκαλυπτήρια τιμητικών πλακών από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

    Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε κατ'αρχάς τα αποκαλυπτήρια μιας τιμητικής πλάκας "στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης κατά της ελευθερίας της έκφρασης που διαπράχθηκε στα γραφεία" του Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου του 2015, όπου οι τζιχαντιστές αδελφοί Σαΐντ και Σερίφ Κουασί σκότωσαν 12 ανθρώπους.

    Συνοδευόμενος από τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, έκανε στη συνέχεια τα αποκαλυπτήρια άλλης μιας πλάκας σε κοντινή λεωφόρο, εκεί όπου ένας αστυνομικός, ο Αχμέντ Μεραμπέ, είχε πέσει νεκρός λίγο μετά την επίθεση στο σατιρικό έντυπο και αυτός από τα πυρά των αδελφών Κουασί.

    Στη συνέχεια ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της τρίτης τιμητικής πλάκας για τα θύματα του εβραϊκού παντοπωλείου στο ανατολικό Παρίσι όπου ένας τρίτος τζιχαντιστής, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, επιτέθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 2015, σκοτώνοντας τρεις πελάτες και έναν εβραίο υπάλληλο.

    [07] Τουλάχιστον 27 νεκροί πρόσφυγες από το ναυάγιο σκάφους που τους μετέφερε στη Λέσβο

    Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τα πτώματα 27 προσφύγων, τουλάχιστον τριών παιδιών ανάμεσά τους, σε δύο τουρκικές παραλίες, έπειτα από τη βύθιση του σκάφους που τους μετέφερε στη Λέσβο.

    Δεκαεπτά από τα πτώματα βρέθηκαν σε παραλία του Αϊβαλί, ενώ δέκα ακόμη βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι, δήλωσε αξιωματικός της χωροφυλακής στο Ρόιτερς.

    Τηλεοπτικά πλάνα που πρόβαλε το Ρόιτερς δείχνουν ένα πτώμα με πορτοκαλί σωσίβιο στην παραλία του Αϊβαλί να βρέχεται από τα κύματα. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων.

    Η ακτοφυλακή και η χωροφυλακή διέσωσαν 12 ανθρώπους από τη θάλασσα και τα βράχια στην ακτογραμμή του Αϊβαλί. Αξιωματούχος της ακτοφυλακής δήλωσε ότι τρία σκάφη και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν τις έρευνες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων.

    [08] Την πλήρη διερεύνηση του θανάτου του 4χρονου κοριτσιού από την Κρήτη, επιθυμεί το υπ. Υγείας

    Σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού που αφορά το θάνατο του τετράχρονου κοριτσιού από την Κρήτη, προχώρησε το υπουργείο Υγείας για να δοθούν πειστικές απαντήσεις και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες προκύψουν.

    Το παιδί χειρουργήθηκε στις 28/12 στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Κρήτης, και όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, την επόμενη μέρα από τον θάνατο της 4χρονης (29.12.2015) ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ- Γ.Ν. «Βενιζέλειο» ο οποίος εκτελεί χρέη διοικητή, έδωσε εντολή για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης. Παράλληλα, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος και σε συνεννόηση με το υπουργείο, ζήτησε όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τη διοίκηση του «Βενιζέλειου» προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ενδεδειγμένη ελεγκτική παρέμβαση του Σώματος.

    [09] ΕΟΦ: Κίνδυνοι από σκευάσματα για απώλεια βάρους και ενίσχυση της σεξουαλικής δραστηριότητας διακινούνται μέσω Διαδικτύου

    Η αγορά και χρήση προϊόντων αρμοδιότητας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το Διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, επισημαίνει ο Οργανισμός, εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών για σκευάσματα που προωθούνται για την απώλεια βάρους αλλά και την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας.

    Ειδικότερα, ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ, τα προϊόντα, Pink Bikini, Xero Xtreme και Lipo Escultura, που προωθούνται για την απώλεια βάρους, περιέχουν τις φαρμακευτικές ουσίες diclofenac και siboutramine, χωρίς να αναγράφεται στη συσκευασία τους, και μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία του χρήστη. Η δικλοφαινάκη είναι δραστική ουσία που περιέχεται σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό. Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.

    [10] Αναβίωση του θεσμού της «Μικρής Λέσχης» στην Ταινιοθήκη

    Με το αφιέρωμα «Ταινιοθήκη της Ελλάδος: μια ιστορία σε εικόνες», που παρουσιάστηκε στο 37ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Cinema Du reel, εγκαινιάζεται στις 14 Ιανουαρίου, στο κτίριο της Τανιοθήκης στον Κεραμεικό, ο θεσμός της «Μικρής Λέσχης». Με την αναβίωση του θεσμού η Ταινιοθήκη ανοίγει τους θησαυρούς της συλλογής της, διοργανώνοντας δωρεάν προβολές για τα μέλη της.

    «Η επιλογή ταινιών από τη συλλογή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1924 έως το 2012. Αντανακλά τη δημιουργία και εξέλιξη του αρχείου, ξεκινώντας από μια ενθουσιώδη ομάδα τη δεκαετία του ?50, με πρωτεργάτρια την Αγλαΐα Μητροπούλου, μέντορας της οποίας υπήρξε ο Ανρί Λανγλουά, φτάνοντας τον 21ο αιώνα ν' αποτελεί τον διεθνώς αναγνωρισμένο εθνικό φορέα διαφύλαξης της κινηματογραφικής κληρονομιάς», σημειώνει η γγ του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας Μαρία Κομνηνού, επισημαίνοντας «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε το Αρχείο λόγω της έλλειψης σταθερής κρατικής πολιτικής για τη διαφύλαξη της οπτικοακουστικής κληρονομιάς, από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις».

    [11] Νέο ΔΣ στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

    Στη συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Πρόεδρος στο νέο ΔΣ του ΕΚΚ αναλαμβάνει ο Ιωάννης Λεοντάρης (επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Σχολής Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και αντιπρόεδρος ο κριτικός κινηματογράφου Κωνσταντίνος Τερζής.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση ελήφθη μετά «από έγγραφες καταγγελίες τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, οι οποίες οδήγησαν τελικώς στην παραίτηση τριών από τα επτά μέλη του, καθιστώντας τη λειτουργία του Οργανισμού εξαιρετικά προβληματική».

    Οι καταγγελίες αφορούσαν σε εμφανείς δυσλειτουργίες που παρουσίασε η διοίκηση κατά το διάστημα τής μέχρι σήμερα θητείας της, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ υπενθυμίζεται ότι το «το ΔΣ είχε οριστεί στις 19 Μαρτίου 2015 με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Ξυδάκη»

    [12] Εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

    Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, τα οποία συμπληρώνονται στις 3 Οκτωβρίου 2016. Οι ποικίλες και ενδιαφέρουσες δράσεις επετειακού χαρακτήρα, ωστόσο, απλώνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους, όπως έκανε γνωστό σήμερα η διευθύντριά του, Μαρία Λαγογιάννη, κατά την παρουσίαση ενός εντυπωσιακού πανοράματος για το 2016, αλλά και των πεπραγμένων της χρονιάς που πέρασε.

    Μεταξύ των ειδήσεων που ξεχώρισαν ήταν και η ανακήρυξή του, στις 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), ως τιμώμενου μουσείου για το 2016 από το ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), μια τιμή που οφείλεται τόσο στην προσφορά του στον πολιτισμό, όσο και στον πανελλήνιο χαρακτήρα των συλλογών του, που εκπροσωπούν τις πανανθρώπινες αξίες.

    Η νέα χρονιά σηματοδοτείται από νέες και παλιές δράσεις που εξελίσσονται, όπως το Αθέατο Μουσείο, που σήμερα εγκαινίασε ένα ακόμα συναρπαστικό έκθεμά του, το οποίο και θα παραμείνει στη γνωστή προθήκη, στην Αίθουσα του Βωμού, για δυο μήνες. Πρόκειται για τον αττικό ερυθρόμορφο καλυκωτό κρατήρα, ένα κατεξοχήν συμποσιακό αγγείο, που χρονολογείται μεταξύ 390 και 385 π. Χ. και απεικονίζει πλάι στον Διόνυσο τη Νίκη, μια ασυνήθιστη παρουσία που πιθανόν να συμβολίζει την ευτυχισμένη ζωή και τη νίκη εναντίον του θανάτου.

    [13] Ιταλία: Θα αποκατασταθούν το χρυσό παλάτι του Νέρωνα και τα μεσαιωνικά τείχη της Σιένα

    Το χρυσό παλάτι του αυτοκράτορα Νέρωνα, τα μεσαιωνικά τείχει της Σιένα και τα θεμέλια της Βενετίας θα λάβουν απολύτως αναγκαία χρηματοδότηση για αποκαταστάσεις, καθώς η Ιταλία ενέκρινε ένα σχέδιο χθες αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ για να προστατέψει την πολιτιστική της κληρονομιά.Η φροντίδα μνημείων τέχνης και αρχιτεκτονικής χιλιάδων ετών είναι ένα συνεχές πρόβλημα στην Ιταλία, και πολλοί ιστορικοί χώροι έχουν μείνει σε κρίσιμη κατάσταση λόγω περικοπών στον κρατικό προϋπολογισμό και κακής διαχείρησης.

    Τα τείχη που προστάτευαν τη Σιένα κατά τον Μεσαίωνα είναι μεταξύ των χώρων που θα αποκατασταθούν, συγκεκριμένα με 2,2 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, είπε το υπουργείο Πολιτισμού.Το επενδυτικό σχέδιο παρουσιάστηκε αμέσως αφού η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2016, ο οποίος αυξάνει τις δαπάνες για τον πολιτισμό.

    [14] Euroleague: «Ψήφος εμπιστοσύνης» για φάιναλ φορ στον Ολυμπιακό

    Τον σεβασμό και την αναγνώριση των... «μεγάλων κεφαλιών» της ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχει αποκτήσει η ομάδα του Ολυμπιακού. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Euroleague, που καλεί τους τζένεραλ μάνατζερ των 24 ομάδων της διοργάνωσης να δώσουν τις δικές τους προβλέψεις και εκτιμήσεις, ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ένα εκ των φαβορί για πρόκριση στο φάιναλ φορ του Βερολίνου.

    Συγκεκριμένα, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου βρέθηκε στην 3η θέση της σχετικής ψηφοφορίας, με ποσοστό 73,91%, πίσω από τις Φενέρμπαχτσε (100%) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (95,65%). Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Μπαρτσελόνα (56,52%) και Ρεάλ Μαδρίτης (52,17%).

    Στα άλλα ερωτήματα με ελληνικό ενδιαφέρον, ο Ολυμπιακός ψηφίστηκε ως ο πιο «άβολος» αντίπαλος της διοργάνωσης, συγκεντρώνοντας το 33,33% των ψήφων, ενώ στην ψηφοφορία για τον καλύτερο προπονητή της διοργάνωσης, μετά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς με 41,67%, δεύτερος (σε ισοψηφία με τον Ζόαν Πλάθα) έρχεται ο Γιώργος Μπαρτζώκας με 12,50%.

    [15] Ζιντάν: «Δύσκολη πρόκληση η Ρεάλ Μαδρίτης»

    Ο νέος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν, δήλωσε κατά την παρουσίασή του από τον ισπανικό σύλλογο ότι αντιμετωπίζει μια «δύσκολη πρόκληση» στην τεχνική ηγεσία της «βασίλισσας», ωστόσο διαβεβαίωσε πως αυτού του τύπου οι προκλήσεις αποτελούν κίνητρο για τον ίδιο. «Είναι ένα νέο βήμα για μένα, είναι ένας νέος ρόλος» σχολίασε χαρακτηριστικά ο παλαίμαχος αρχηγός της εθνικής Γαλλίας και συμπλήρωσε: «Είναι μια πρόκληση, η οποία είναι σίγουρα δύσκολη, αλλά αποτελεί κίνητρο για μένα. Θέλω να αναλάβω την πρόκληση και να κάνω τα πάντα για να κατακτήσουμε τίτλους».

    [16] Γκουαρντιόλα: «Θέλω να εργαστώ στην Αγγλία»

    «Θέλω να προπονήσω στην Αγγλία» δήλωσε ο Πεπ Γκουαρντιόλα και πρόσθεσε ότι δεν έχει «ακόμη νέο σύλλογο», στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την τεχνική ηγεσία της Μπάγερν Μονάχου στο τέλος της σεζόν. Η αποχώρηση του Ισπανού, στο τέλος της τρίτης σεζόν του στον βαυαρικό σύλλογο, και η αντικατάστασή του από τον Ιταλό Κάρλο Αντσελότι ανακοινώθηκαν από την Μπάγερν Μονάχου στις 20 Δεκεμβρίου, στο τέλος του πρώτου γύρου της Bundesliga.

    [17] Προβλημάτισε, αλλά νίκησε ο Παναθηναϊκός 4-2 τον Παναιτωλικό

    Επέστρεψε στις νίκες ο Παναθηναϊκός μετά την ήττα στην Κομοτηνή και, με το 4-2 επί του Παναιτωλικού στην -άδεια λόγω τιμωρίας- Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έκανε ποδαρικό με το... δεξί στο 2016. Από δύο γκολ για τους «πράσινους» πέτυχαν οι Αμπέντ (6΄, 90+3΄) και Πέτριτς (11΄,51΄), ενώ για τους Αγρινιώτες σκόραραν οι Βιγιαφάνιες (2΄) και Μαρκόφσκι (16΄).

    Ιδιαίτερα προβληματικός σε άμυνα και μεσαία γραμμή ήταν ο Παναθηναϊκός, απέναντι στην ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη που έχασε μεγάλη ευκαιρία να φύγει με θετικό αποτέλεσμα από το «Απόστολος Νικολαΐδης». Καμία απολύτως βελτίωση στο παιχνίδι της δεν έχει δείξει η αθηναϊκή ομάδα από τότε που ανέλαβε ο Αντρέα Στραματσόνι. Το αντίθετο, μάλιστα, από παιχνίδι σε παιχνίδι παρουσιάζεται όλο και πιο ασύνδετη, κυρίως στα μετόπισθεν, όπου η επιστροφή του Τελάντερ μετά από ένα μήνα δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Μπροστά τους οι «πράσινοι» έχουν το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα για το Κύπελλο (7/1), που αποτελεί και το μεγάλο εφετινό στόχο τους, ωστόσο, με τέτοιες εμφανίσεις δεν έχουν καμία τύχη να προχωρήσουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 January 2016 - 15:32:28 UTC