Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρεκόρ επιβατικής κίνησης το 2015 για το " Ελ. Βενιζέλος", με πάνω από 18 εκατ. επιβάτες
  • [02] Αντίθετοι οι δικηγόροι της Αθήνας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
  • [03] Επετράπη η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην υπό πολιορκία πόλη Μαντάγια
  • [04] Τζον Κέρι: Οι συνομιλίες για τη Συρία θα αρχίσουν την 25η Ιανουαρίου, παρά την ένταση στις σχέσεις Σ. Αραβίας - Ιράν
  • [05] Το Καλυψώ, το θρυλικό πλοίο του Ζακ-Υβ Κουστώ, θα αρμενίσει ξανά στους ωκεανούς
  • [06] Ο δράστης της επίθεσης εναντίον του αστυνομικού τμήματος ήταν γνωστός στις αρχές
  • [07] Αλεξανδρούπολη: Σύλληψη γυναίκας ύποπτης για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

  • [01] Ρεκόρ επιβατικής κίνησης το 2015 για το " Ελ. Βενιζέλος", με πάνω από 18 εκατ. επιβάτες

    "Απογειώθηκε" το 2015 η επιβατική κίνηση στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, καταγράφοντας την καλύτερη ιστορική επίδοση αφού ξεπέρασε τους 18 εκατ. επιβάτες, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του αεροδρομίου.

    Ειδικότερα, το 2015 στο «Ελ. Βενιζέλος» η επιβατική κίνηση άγγιξε τα 18,1 εκατ. επιβάτες, ξεπερνώντας κατά 2,9 εκατ. επιβάτες (+19%) την κίνηση του 2014 και κατά 1,55 εκατ. (+9,4%) την καλύτερη μέχρι σήμερα επίδοση που είχε σημειωθεί κατά το προ κρίσης έτος, 2007, όπως αναφέρουν στελέχη του αεροδρομίου.

    Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι επιβάτες εξωτερικού σημείωσαν τις ιστορικά υψηλότερες επιδόσεις με 6,4 εκατ. (+22,1%) και 11,7 εκατ. (+17,4%) αντίστοιχα. Η άνοδος αυτή αποτυπώνεται τόσο στους ξένους επισκέπτες που κατέγραψαν δυναμική άνοδο της τάξης του 26%, όσο και στους Έλληνες ταξιδιώτες που αυξήθηκαν κατά 11%.

    Κατά τη διάρκεια του 2015, στο αεροδρόμιο της Αθήνας δραστηριοποιήθηκαν εννέα νέες αεροπορικές εταιρείες και προστέθηκαν 10 νέα δρομολόγια, ενώ σημαντική υπήρξε και η αύξηση (+29%) των εξυπηρετούμενων προορισμών από εταιρείες χαμηλού κόστους. Οι θετικές αυτές εξελίξεις, σύμφωνα με το " Ελ. Βενιζέλος", οδήγησαν σε αύξηση των εβδομαδιαίων συχνοτήτων κατά 19%.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου, το 2015 ήταν αξιοσημείωτη η συνολική αύξηση κατά 38% των μετεπιβιβαζομένων επιβατών. «Ιδιαίτερα εντυπωσιακή (+60%) ήταν η αύξηση των επιβατών που χρησιμοποίησαν την Αθήνα ως ενδιάμεσο σταθμό για να ταξιδέψουν μεταξύ διεθνών προορισμών, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντική ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας της Αθήνας» σημειώνεται.

    [02] Αντίθετοι οι δικηγόροι της Αθήνας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

    Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του κατά την οποία ασχολήθηκε με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, επισημαίνει σε ομόφωνη ανακοίνωσή του ότι αυτό (νομοσχέδιο) «οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου».

    Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ επεξεργάζεται πρόταση του προέδρου του Β. Αλεξανδρή περί καθολικής αποχής αορίστου διαρκείας των δικηγόρων, ενώ εμμένει στην πάγια θέση του για τη διατήρηση της (οικονομικής και διοικητικής) αυτοτέλειας του ασφαλιστικού τους φορέα (ΕΤΑΑ).

    Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ διέκοψε τις εργασίες του για τη ερχόμενη Δευτέρα 11.1.2016, προκειμένου ο πρόεδρος του ΔΣΑ να μεταβεί στον αρμόδιο υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, για να διατυπώσει τις θέσεις του δικηγορικού σώματος. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, εκπροσώπους των δικαστών, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, καθώς και με εκπροσώπους λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών.

    Ακόμη, στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ, αναφέρει ότι η επιβάρυνση του κάθε δικηγόρου με ποσοστό 38,5% επί του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο έρχεται σε συνέχεια του 26% φόρου από το πρώτο ευρώ, του ΦΠΑ 23%, της προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης 75% και 100%, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, οδηγεί σε μηδενισμό του εισοδήματός του. Ενώ είναι γνωστό, συνεχίζει ο ΔΣΑ, ότι ήδη σήμερα οι δικηγόροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ισχύουσες - συνεχώς αυξανόμενες - ασφαλιστικές εισφορές.

    [03] Επετράπη η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην υπό πολιορκία πόλη Μαντάγια

    Αντιμέτωπη με τη διεθνή κατακραυγή, η συριακή κυβέρνηση έδωσε σήμερα την έγκρισή της ώστε τα Ηνωμένα Έθνη να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Μαντάγια, την οποία πολιορκεί ο συριακός στρατός επί έξι μήνες με αποτέλεσμα οι 42.000 κάτοικοι να βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας.

    Όπως ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, οι 20.000 κάτοικοι των δύο σιιτικών κοινοτήτων Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ, που τελούν σε καθεστώς πολιορκίας από οργανώσεις ανταρτών, θα λάβουν επίσης ανθρωπιστική βοήθεια.

    «Ο ΟΗΕ χαιρετίζει την έγκριση της συριακής κυβέρνησης να επιτρέψει την πρόσβαση σε Μαντάγια, Φούα και Κεφράγια και ετοιμάζεται να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια (εκεί) τις επόμενες ημέρες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, «περίπου 42.000 κάτοικοι στην Μαντάγια βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν λάβει αξιόπιστες πληροφορίες για ανθρώπους που πεθαίνουν από πείνα ή σκοτώθηκαν προσπαθώντας να εγκαταλείψουν την πόλη».

    Η τελευταία φορά που αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στις πόλεις Μαντάγια και Ζαμπάντανι και στα χωριά Φούα και Κεφράγια ήταν την 18η Οκτωβρίου.

    Έκτοτε «η πρόσβαση στην πόλη Μαντάγια ήταν αδύνατη, παρά τις πολλές εκκλήσεις για αυτό», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

    [04] Τζον Κέρι: Οι συνομιλίες για τη Συρία θα αρχίσουν την 25η Ιανουαρίου, παρά την ένταση στις σχέσεις Σ. Αραβίας - Ιράν

    Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στα τέλη αυτού του μήνα στην Γενεύη δεν θα διαταραχθούν από την κρίση στις διμερείς σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι.

    «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της (συριακής) κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να είναι προγραμματισμένο ότι θα αρχίσουν την 25η Ιανουαρίου στην Γενεύη», δήλωσε ο Κέρι στην συνέντευξη Τύπου.

    Παράλληλα τόνισε πως στις συζητήσεις που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ και τον Ιρανό ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ «και οι δύο διαβεβαίωσαν από κοινού τις ΗΠΑ και άλλες χώρες πως οι διαφορές τους... δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην πρόθεση τους να εργαστούν σε πνεύμα συνεργασίας για την επίλυση της συριακής κρίσης».

    [05] Το Καλυψώ, το θρυλικό πλοίο του Ζακ-Υβ Κουστώ, θα αρμενίσει ξανά στους ωκεανούς

    Το Καλυψώ, το θρυλικό ωκεανογραφικό σκάφος του Ζακ-Υβ Κουστώ που σάπιζε εγκαταλειμμένο από το 2007 σε ένα γαλλικό λιμάνι, θα ξεκινήσει και πάλι τα ταξίδια του στις ανοιχτές θάλασσες, ανακοίνωσε σήμερα το Ίδρυμα Κουστώ, η εταιρεία στο οποίο ανήκει.

    "Εργαζόμαστε ώστε να βγάλουμε το πλοίο από το Κονκαρνό (της Βρετάνης) σε τρεις μήνες. Ο στόχος μας είναι να το αποκαταστήσουμε πλήρως και να αρμενίζει ξανά για να γίνει ο πρεσβευτής των ωκεανών, όπως το επιθυμούσε ο κυβερνήτης του", ανέφερε το Ίδρυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν 12-18 μήνες μέχρι να γίνει αξιόπλοο το Καλυψώ", συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι έχει έρθει σε επαφή με εταιρείες που θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο.

    Στο πηδάλιο του Καλυψώ ο Γάλλος εξερευνητής, ωκεανογράφος και συγγραφέας όργωνε τις θάλασσες από το 1950 και για περισσότερα από 40 χρόνια. Ο πιστός του σύντροφος ήταν επίσης η βάση του, από την οποία γύριζε ταινίες για τα βάθη των ωκεανών. Το γνωστότερο από τα ντοκιμαντέρ αυτά είναι ο Σιωπηλός κόσμος που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1956.

    Τον Ιανουάριο του 1996, ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του Κουστώ, το πλοίο του βυθίστηκε στο λιμάνι της Σιγκαπούρης. Ανασύρθηκε από τη θάλασσα και μεταφέρθηκε αρχικά στη Μασσαλία και κατόπιν, το 2007, στο Κονκαρνό, προκειμένου να συντηρηθεί. Η αποκατάστασή του ωκεανογραφικού ωστόσο καθυστέρησε λόγω της διαμάχης μεταξύ του ναυπηγείου Πιριού - που είχε αναλάβει το έργο - και του Ιδρύματος Κουστώ.

    Τον Δεκέμβριο του 2014 γαλλικό δικαστήριο διέταξε το Ίδρυμα να πάρει το πλοίο από το ναυπηγείο πριν από τις 12 Μαρτίου 2015 και να καταβάλει στο Πιριού το ποσό των 300.000 ευρώ. Το Ίδρυμα Κουστώ άφησε τότε να εννοηθεί ότι σχεδίαζε να εκθέσει το Καλυψώ στο Μονακό ενώ το ναυπηγείο απειλούσε ότι θα το πουλούσε σε δημοπρασία.

    "Τελικά, το Ίδρυμα Κουστώ κατάφερε να φέρει στο ίδιο τραπέζι γενναιόδωρους μαικήνες", αναφέρει στον ιστότοπό του.

    "Όταν επιστρέψει το Καλυψώ στη Μεσόγειο θα πλέει με τις δικές του μηχανές, όπως το επιθυμούσε ο κυβερνήτης Κουστώ", πρόσθεσε η Φρανσίν Κουστώ, η δεύτερη σύζυγος του εξερευνητή και πρόεδρος σήμερα του Ιδρύματος.

    Το ναυπηγείο Πιριού διαβεβαίωσε ότι "θα κάνει ότι είναι δυνατόν" για να απομακρυνθεί το πλοίο από τις δεξαμενές του. Σημείωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το σχέδιο του Ιδρύματος, το οποίο πάντως του κατέβαλε τα οφειλόμενα ποσά τον Δεκέμβριο.

    [06] Ο δράστης της επίθεσης εναντίον του αστυνομικού τμήματος ήταν γνωστός στις αρχές

    O δράστης της επίθεσης εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος στο Παρίσι είχε ορκιστεί πίστη στον αρχηγό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια πηγή που πρόσκειται στις έρευνες.

    Επιπλέον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επίσης επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στις έρευνες, τα στοιχεία του άνδρα τον οποίο σκότωσαν οι αστυνομικοί έχουν ταυτοποιηθεί και ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές για μια υπόθεση κλοπής το 2013 στη νότια Γαλλία.

    Την εποχή εκείνη, ο άνδρας είχε δηλώσει ότι ονομάζεται Σάλαχ Άλι και είχε πει στις αρχές ότι ήταν άστεγος και ήταν γεννημένος το 1995 στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου.

    Τα δακτυλικά του αποτυπώματα είχαν καταχωρηθεί στο Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης Δακτυλικών Αποτυπωμάτων (FAED), επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

    [07] Αλεξανδρούπολη: Σύλληψη γυναίκας ύποπτης για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

    Μια γυναίκα που φέρει ελβετική και αιγυπτιακή υπηκοότητα, συνελήφθη - προσωρινά - στα σύνορα ενώ επιχειρούσε να περάσει στην Τουρκία μαζί με τον τετράχρονο γιο της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η γυναίκα κρατήθηκε καθώς εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ κατόπιν καταγγελίας του συζύγου της στην Αίγυπτο ότι απήγαγε το παιδί τους και έφυγε για να πολεμήσει στη Συρία μέσα από τις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους.

    Κατά τον έλεγχο του ελβετικού διαβατηρίου της - η ίδια έχει και αιγυπτιακή υπηκοότητα - διαπιστώθηκε ότι σε βάρος της είχε σχηματιστεί, προ διμήνου στην Αίγυπτο, δικογραφία για αρπαγή ανηλίκου. Μητέρα και ανήλικο παιδί μεταφέρθηκαν αρχικά στο αστυνομικό τμήμα Φερρών, ενώ ενημερώθηκαν εκτός από την Ιντερπόλ διά της διπλωματικής οδού οι πρεσβείες της Αιγύπτου και της Ελβετίας, όπως και ο σύζυγός της στην Αίγυπτο, ο οποίος κατάφθασε στην Αλεξανδρούπολη.

    Ανακρινόμενη φέρεται να είπε αρχικά στους αστυνομικούς ότι θα πήγαινε στη Συρία για να ενταχθεί στο ISIS, όπου σκόπευε να φέρει στον κόσμο και άλλα παιδιά για να γίνουν «στρατιώτες του Αλλάχ». Αργότερα όμως στο δικαστήριο, όπου ο σύζυγός της κατέθεσε πως σχεδίαζε από καιρό να φύγει με το παιδί τους στη Συρία για να πολεμήσει μέσα από τις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους, το αρνήθηκε. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει την επιμέλεια του τετράχρονου στον πατέρα, ο οποίος το πήρε και έφυγε στην Αίγυπτο. Η ίδια δήλωσε πως θα συνεχίσει το ταξίδι της προς την Τουρκία χωρίς να ξεκαθαρίσει εάν θα φτάσει στη Συρία.

    Με δεδομένο πάντως ότι είχε παρέλθει το αυτόφωρο-η δικογραφία για αρπαγή ανηλίκου είχε σχηματιστεί προ διμήνου-δεν φυλακίστηκε και έτσι είναι ελεύθερη να αποφασίσει για το τι θα κάνει. Προς το παρόν πάντως παραμένει «καθηλωμένη» στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τέλος, όπως είπε, έφτασε στην Κρήτη με άλλους μετανάστες με ένα παλιό καράβι και απ' εκεί προωθήθηκε χωρίς προβλήματα λόγω του ελβετικού διαβατηρίου στον Έβρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 January 2016 - 21:32:26 UTC