Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαλάρωση στα capital controls για «3+2» ειδικές περιπτώσεις
  • [02] Σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομίας το 2016 υπό προϋποθέσεις, λέει ο ΣΕΒ
  • [03] Μια βιολίστρια βρήκε το Στραντιβάριους της, αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, που είχε ξεχάσει σε ένα τρένο

  • [01] Χαλάρωση στα capital controls για «3+2» ειδικές περιπτώσεις

    Μικρή «χαλάρωση» στα capital controls για συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν στην υπό όρους αποπληρωμή στεγαστικού δανείου και στην ανάληψη μετρητών από μέλη αποστολών διπλωματικών και προξενικών αρχών, επέρχεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

    Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από την απαγόρευση πρόωρης, μερικής ή ολικής εξόφλησης δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα οι εξής περιπτώσεις:

    α) η αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό,

    β) η αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου, και

    γ) η αποπληρωμή στεγαστικού δανείου με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο προς εξασφάλιση του δανείου βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την εξόφληση του δανείου συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη εξόφληση του δανείου. Τυχόν απαιτούμενες λεπτομέρειες σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία και τους επιμέρους, ειδικότερους όρους εφαρμογής της παρούσας διάταξης δύναται να καθορίζει με απόφαση της η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

    Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών αποκλειστικά και μόνον για πληρωμή εισφορών, παραβόλων, γραμματίων, δικαστικών ενσήμων και τελών απογράφου, που σχετίζονται με την άσκηση και την εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων ή με την καταβολή πάσης φύσεων εγγυοδοσιών ή χρηματικού ποσού από μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής, εφόσον οι ανωτέρω πληρωμές δεν δύναται να διενεργηθούν με έκδοση τραπεζικής επιταγής ή με μεταφορά πίστωσης μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά μόνο με μετρητά. Η αναγκαιότητα της ανάληψης του συγκεκριμένου ποσού μετρητών αποδεικνύεται με βεβαίωση του πληρεξουσίου δικηγόρου, αναφορικά με την ενέργεια στην οποία θα προβεί, απόσπασμα απόφασης, διάταξη, καθώς και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η αιτία καταβολής.

    Τέλος, επιτρέπεται η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών, καθώς και η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό από τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και των έμμισθων προξενικών αρχών, καθώς και τους υπαλλήλους των αναφερόμενων στην παρ. 16 της παρούσας διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, οι οποίοι εξομοιώνονται με τα μέλη των διπλωματικών αποστολών, κατόπιν επίδειξης της ειδικής ταυτότητας που τους εκδίδει το υπουργείο Εξωτερικών.

    [02] Σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομίας το 2016 υπό προϋποθέσεις, λέει ο ΣΕΒ

    Το 2016 υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας με την παροχή σημαντικής ρευστότητας από το κράτος προς την ιδιωτική οικονομία, με απαραίτητη προϋπόθεση την απαρέγκλιτη υλοποίηση του προϋπολογισμού, του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο 3ο Μνημόνιο.

    Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, το 2016 θα αποδειχθεί «annus horribilis» (φρικτό έτος) για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, καθώς θα συνεχισθεί η συμπίεση του διαθεσίμου εισοδήματος λόγω υπερφορολόγησης, χωρίς την ελάφρυνση που θα επέφερε η εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

    «Τα καλά νέα και το στοίχημα για το 2016 είναι ότι, εάν επιταχυνθεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως και αναμένεται, τότε η χρηματοδότηση κατά το 2016 από τους θεσμούς, μπορεί να ανέλθει από περίπου 13 δισ. ευρώ, όπως έχει προγραμματισθεί, σε 17-18 δισ. ευρώ», αναφέρει ο ΣΕΒ. Σύμφωνα με το δελτίο, το ποσόν αυτό θα επιτρέψει τη δημιουργία ταμειακών διαθεσίμων στα επιθυμητά επίπεδα (γύρω στα 5 δισ. ευρώ) και την εξόφληση όλων σχεδόν των ληξιπρόθεσμων οφειλών (γύρω στα 7 δισ. ευρώ), ενώ το χρηματοδοτικό πρόγραμμα απαιτεί την εισροή και εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 4,8 δισ. ευρώ (1,2 δισ. ευρώ μεταφερόμενο από το 2015 και 3,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με το πρόγραμμα του 2016).

    [03] Μια βιολίστρια βρήκε το Στραντιβάριους της, αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, που είχε ξεχάσει σε ένα τρένο

    Μια νεαρή βιολίστρια που είχε ξεχάσει ένα σπάνιο, πανάκριβο βιολί Στραντιβάριους σε ένα τρένο κατάφερε να το ξαναβρεί, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    Όταν αποβιβάστηκε από το τρένο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Μάνχαϊμ-Ζααρμπρίκεν (νοτιοδυτικά), η νεαρή μουσικός ξέχασε την Τρίτη το πολύτιμο μουσικό όργανο στον χώρο αποσκευών του βαγονιού της, περιέγραψε η ομοσπονδιακή αστυνομία σε ένα δελτίο τύπου.

    Αφού τους ενημέρωσε η ιδιοκτήτριά του, οι εργαζόμενοι άρχισαν να αναζητούν εναγωνίως το βιολί, το οποίο κατασκευάστηκε το 1727 στο ατελιέ του Αντόνιο Στραντιβάρι (1644-1737) και η αξία του εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

    Το τρένο, που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το Μάνχαϊμ, συνέχισε την πορεία του προς το Κόμπλεντς, έπειτα το Ζααρμπρίκεν όπου το βαγόνι προσδέθηκε σε ένα άλλο τρένο που επέστρεφε στο Μάνχαϊμ.

    «Ένα λεπτό πριν από την αναχώρηση του τρένου, η θήκη του βιολιού ανακαλύφθηκε στο τελευταίο τμήμα (του βαγονιού) και η μουσικός, ανακουφισμένη, το κράτησε και πάλι στα χέρια της μετά την επιβεβαίωση ότι πρόκειται πράγματι για ιδιοκτησία της» διευκρίνισε η αστυνομία.

    Περίπου 550 βιολιά του είδους αυτού από τα συνολικά 1.100 που είχαν κατασκευαστεί από τον διάσημο κατασκευαστή της Κρεμόνα υπάρχουν ακόμα σήμερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 January 2016 - 23:32:27 UTC