Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό μπορεί να διευρυνθεί ή να τύχει ανοχής από ευρύτερες δυνάμεις»
  • [02] Β. Μεϊμαράκης: Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτή τη διαδικασία
  • [03] Μεγάλη πτώση στις μεταβιβάσεις ακινήτων την περίοδο της κρίσης
  • [04] Αισιόδοξος για την κυπριακή οικονομία, δηλώνει ο Γ. Ντάισελμπλουμ
  • [05] Ι. Δραγασάκης: Χρειάζεται μια κοινωνική συμμαχία για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα
  • [06] Τριήμερη πανελλαδική αποχή δικηγόρων, 12- 14 Ιανουαρίου
  • [07] Προβλήματα, λόγω κακοκαιρίας, σε τρεις νομούς στη Βόρεια Ελλάδα
  • [08] Βόμβες μολότοφ και τρεις συλλήψεις τη νύχτα στα Εξάρχεια
  • [09] Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη διαρρήκτης με προτίμηση σε δωμάτια μαθητών σε σχολικές εκδρομές
  • [10] Στο αστρονομικό ποσό των 1,3 δισ. δολαρίων ανήλθε το τζακποτ του Powerball, στις ΗΠΑ
  • [11] Δρ Σ. Κουράκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Το παιδικό σχέδιο, σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο για τη σωματική βία
  • [12] «Το 2030 η δεκαετής επιβίωση στον καρκίνο του μαστού θα φτάσει το 100%»
  • [13] Φρένο στον κίνδυνο γεροντικής κατάθλιψης, η εμμηνόπαυση σε προχωρημένη ηλικία
  • [14] Συνάντηση προέδρων επιστημονικών φορέων για το Ασφαλιστικό
  • [15] Απόψε η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών
  • [16] Τι θα δούμε στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας τους πρώτους μήνες του 2016
  • [17] Αντ. Σαμαράς: Η παράταξη από αύριο πρέπει να πάρει στα χέρια της όλη την Ελλάδα
  • [18] Κυρ. Μητσοτάκης: Ξημερώνει μια νέα ημέρα για τη ΝΔ και για την Ελλάδα

  • [01] «Η πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό μπορεί να διευρυνθεί ή να τύχει ανοχής από ευρύτερες δυνάμεις»

    Την εκτίμηση ότι η πλειοψηφία της κυβέρνησης, στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μπορεί να διευρυνθεί ή σε κάθε περίπτωση να τύχει ανοχής από ευρύτερες δυνάμεις, διατυπώνει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στην «Realnews».

    «Μόλις έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, η οποία θα λάβει διεθνείς διαστάσεις, με το οδοιπορικό υπουργών της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού στην Ευρώπη για τη διαβούλευση της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και προσθέτει: «Το τελικό "προϊόν" της διαβούλευσης και της συμφωνίας που θα υπάρξει, εκτιμώ ότι θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό που επί τρεις μήνες συστηματικά οι εγχώριες Σειρήνες της καταστροφολογίας έχουν προβλέψει. Δεν θα έχουν τη χαρά της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, θα εκτεθούν για μια ακόμη φορά».

    Ο κ. Βούτσης αναφέρει μάλιστα ότι η πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να διευρυνθεί ή σε κάθε περίπτωση να τύχει ανοχής από ευρύτερες δυνάμεις. «Καθένας θα κριθεί όχι μόνο για σήμερα, αλλά και για την ευθύνη του σε ιστορικό χρόνο», σημειώνει ο πρόεδρος της Βουλής και υπογραμμίζει ότι η πλειοψηφία του λαού επέδειξε θαυμαστά δείγματα αλληλεγγύης και συνειδητής υπομονής μπροστά σε μείζονα θέματα.

    Τονίζει, ακόμη, ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι στη σωστή κατεύθυνση και υποδηλώνει με σαφήνεια το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της υπέρ των πλέον αδύνατων και διαμορφώνει ένα περιβάλλον για δίκαιη αναδιανομή των εισοδημάτων.

    [02] Β. Μεϊμαράκης: Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτή τη διαδικασία

    Το εκλογικό κέντρο της ΝΔ στο ΕΒΕΑ επισκέφθηκε η Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να ενημερωθεί για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας.Σε δήλωσή του ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ τόνισε πως σήμερα είναι μια γιορτή για το κόμμα επισημαίνοντας πως σε αυτή τη γιορτή συμμετέχουν εκείνοι που θέλουν η ΝΔ να γυρίσει σελίδα.

    «Η ΝΔ από αύριο θα ξεκινήσει μια νέα πορεία θα δημιουργήσει ένα νέο πρόγραμμα κυβερνητικό και θα ξανακατακτήσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτή τη διαδικασία. Νικητής είναι η δημοκρατία μέσα στη ΝΔ και νικητές είμαστε όλοι, και έτσι θα βαδίσουμε» δήλωσε ο κ. Μειμαράκης, ο οποίος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα αργότερα στο Δημαρχείο Υμηττού.

    [03] Μεγάλη πτώση στις μεταβιβάσεις ακινήτων την περίοδο της κρίσης

    Μεγάλη πτώση στις μεταβιβάσεις ακινήτων την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, δείχνουν στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Κάτι ωστόσο δείχνει να αλλάζει μέσα στο 2015.

    Τα στοιχεία που διαβίβασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αφορούν σε μεταβιβάσεις ακινήτων των οποίων η αξία είναι φορολογήσιμη. Στους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών όμως δεν συμπεριλαμβάνονται μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης βάσει νόμου και συνε πώς αυτά δεν μπορεί να προσμετρηθούν.

    Δεδομένου ότι δεν καταχωρούνται σε πληροφοριακό σύστημα οι μεταβιβάσεις ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών διαβιβάζει το πλήθος των Βεβαιώσεων Φόρου Μεταβίβασης ανά Δ.Ο.Υ. για τις περιόδους από 1.1. έως 11.12 των ετών 2011, 2012, 2013, 2014 και 2015. Στα στοιχεία αυτά - όπως επισημαίνεται εκ προοιμίου- δεν έχουν καταμετρηθεί μεταβιβάσεις ακινήτων στις οποίες δεν προκύπτει φόρος.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι η «χειρότερη» χρονιά ήταν το 2013 με το πλήθος των βεβαιώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων να έχει «κατρακυλήσει» σε ποσοστό συνολικά 44,78% σε σχέση με το 2011. Σε αρκετές περιοχές της χώρας ωστόσο οι μειώσεις των μεταβιβάσεων φαίνεται να ξεπέρασαν το 50% και το 60%.

    Όπως ειδικότερα προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ενώ το πλήθος των βεβαιώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων το 2011 ανήλθε σε 119.647, το 2012 έπεσε σε 76.859, το 2013 σε 66.071, το 2014 σε 68.851 και το 2015 σε 86.075 βεβαιώσεις φόρου μεταβιβάσεων. Έτσι, σε σχέση με το 2011 το πλήθος των βεβαιώσεων φόρου μεταβιβάσεων, το 2012 σημείωσε πτώση (-35,76%), το 2013 επίσης μείωση (-44,78%), το 2014 μείωση (- 42,45%) και το 2015 μείωση(- 28,06%). Το 2015 δείχνει πάντως να υποχωρεί σταδιακά το φαινόμενο της μείωσης των μεταβιβάσεων ακινήτων σε σχέση με την τριετία 2012, 2013 και 2014.

    [04] Αισιόδοξος για την κυπριακή οικονομία, δηλώνει ο Γ. Ντάισελμπλουμ

    Αισιόδοξος για την πορεία της κυπριακής οικονομίας δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναφέρει ότι η Κύπρος έχει πάει πολύ καλ, η ανάκαμψη ήταν ταχύτερη και ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν και δεν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα χρήματα που ήταν διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος.Σε δηλώσεις στην εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι είναι σε επαφή με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, για τη διαχείριση των ανοικτών θεμάτων και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

    Είμαστε, δήλωσε, πολύ κοντά στο τέλος του προγράμματος, τα περισσότερα μέτρα έχουν υλοποιηθεί και στους επόμενους μήνες θα συζητηθεί με την κυπριακή κυβέρνηση πώς βλέπει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε αναφορά στην προοπτική επανένωσης της νήσου, τονίζοντας ότι «είναι ενδιαφέροντα όλα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο».

    [05] Ι. Δραγασάκης: Χρειάζεται μια κοινωνική συμμαχία για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

    Την εφαρμογή εξειδικευμένων πολιτικών για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο 2016 προαναγγέλλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής». Ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος στο ζήτημα τους χρέους, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση παραμένει στη θέση ότι το πρόβλημα του χρέους είναι θέμα ευρωπαϊκό που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση στη βάση της αμοιβαιότητας, διότι δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίο νόμισμα, με διαφορετικά καθεστώτα επιτοκίων και δανεισμού. Ταυτόχρονα σημειώνει, όμως, πως «αν οι ηγέτες της Ευρώπης, δεν θέλουν να προχωρήσουμε τώρα σε μια ριζική λύση, αναπόφευκτα θα πάμε σε μία λύση μεταβατική, η οποία θα εξασφαλίσει ότι το χρέος και οι δαπάνες εξυπηρέτησής του δεν θα αποτελούν, όπως συμβαίνει σήμερα, εμπόδιο στον μακροχρόνιο δανεισμό, τις επενδύσεις και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής». Αναφερόμενος δε στον ρόλο και τον χαρακτήρα των συμμαχιών που πρέπει να επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει ότι χρειάζεται μια κοινωνική συμμαχία για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα προκειμένου να διαμορφωθούν νέοι όροι επιβίωσης και ευημερίας, συμμαχίες με βάση την προοπτική που πρέπει να υπάρξει για την κοινωνία και τη χώρα.

    Ο κ. Δραγασάκης δηλώνει ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση και την ομαλοποίηση των συνθηκών παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, που αναμένεται να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση των επενδύσεων μπορεί και πρέπει να γίνει πιο ενεργητικός. Υπογραμμίζει ακόμη ότι θα τεθούν σε εφαρμογή και εξειδικευμένες δημόσιες πολιτικές. Σε σχέση με τις δημόσιες επενδύσεις έχουν ήδη εξασφαλιστεί 6,5 δισ. ευρώ για το 2016, ποσό που δεν αποτελεί οροφή αλλά βάση και γίνονται προσπάθειες αυτό να φτάσει τα 8,5 δισ. ευρώ.

    Όπως, εξάλλου, υπογραμμίζει, σε σχέση με τις ιδιωτικές επενδύσεις, εντός του μήνα ψηφίζεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σημαντική ώθηση θα δώσει ο μετασχηματισμός του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό θεσμό που προωθείται άμεσα, όπως και η ολοκλήρωση της δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας. Εντός του έτους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, θα διαμορφωθούν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ και άλλων φορέων.

    Σε ότι αφορά στις ξένες επενδύσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με στόχο τη διευκόλυνσή τους, ιδιαίτερα για τις μακροχρόνιες επενδύσεις που συνάδουν με το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Την επενδυτική διαδικασία θα βοηθήσει η ολοκλήρωση του αναπτυξιακού σχεδίου στο οποίο θα ορίζονται με σαφήνεια οι επιλέξιμοι κλάδου οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως πυλώνες του νέου παραγωγικού υποδείγματος.

    Κοινωνική συμμαχία για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

    Η δημιουργία μιας κοινωνικής συμμαχίας για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο είναι ο στόχος, αναφέρει στη συνέντευξη ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης. «Στόχος πρέπει να είναι η αναδιάταξη και ενίσχυση των κοινωνικών συμμαχιών μας, διότι υπάρχουν κατηγορίες μεσαίων στρωμάτων που διαμορφώθηκαν σε συνθήκες οικονομικής ευμάρειας και δεν μπορούν να διατηρηθούν σήμερα με τους ίδιους όρους», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση θα στηρίξει τα στρώματα αυτά ώστε να διαμορφώσουν τους νέους όρους επιβίωσης και ευημερίας».

    [06] Τριήμερη πανελλαδική αποχή δικηγόρων, 12- 14 Ιανουαρίου

    Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγοριών Συλλόγων της χώρας, η οποία συνεδρίασε στην Αθήνα, αποφάσισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τριήμερη αποχή για την ερχόμενη Τρίτη έως και την Πέμπτη (12 έως 14 Ιανουαρίου 2016), ενώ συνέρχεται εκτάκτως η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους την ερχόμενη Πέμπτη, στην Αθήνα, για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του δικηγορικού σώματος.

    Η πρόταση της συντονιστικής επιτροπής προς την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους είναι για αποχή διαρκείας.

    Διαβάστε επίσης: Δίωρες στάσεις εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων, 11-15 Ιανουαρίου

    [07] Προβλήματα, λόγω κακοκαιρίας, σε τρεις νομούς στη Βόρεια Ελλάδα

    Προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων έχουν προκληθεί σε τρεις νομούς της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας της έντασης των καιρικών φαινομένων, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.Συγκεκριμένα, στη Ροδόπη, λόγω βροχόπτωσης δεν επιτρέπεται η ομαλή διέλευση οχημάτων στους ποταμούς Δοκού, Σκαλώματος, Ποντικόρεμα και Λίσσο Αρριανών ενώ στην Ξάνθη χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή Οδό από το Λυκοδρόμιο μέχρι το Δασικό χωριό.

    Στην Πέλλα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την προσέγγιση στο χιονοδρομικό κέντρο «Βόρρας» τόσο από 16ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού από την Άρνισα όσο και από το δευτερεύον οδικό δίκτυο πρόσβασης μέσω της Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς του Δήμου Έδεσσας.

    [08] Βόμβες μολότοφ και τρεις συλλήψεις τη νύχτα στα Εξάρχεια

    Τρία άτομα συνελήφθησαν από την Αστυνομία, κατά την διάρκεια επεισοδίων με βόμβες μολότοφ και φωτιές τα ξημερώματα στα Εξάρχεια.Ομάδα νεαρών, περί τις 2.00 τα ξημερώματα εμφανίστηκαν ξαφνικά έξω από το Πολυτεχνείο, όπου άναψαν φωτιές σε κάδους, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα, ενώ άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

    Η ένταση διήρκεσε αρκετή ώρα, ενώ δύο ώρες αργότερα, μια ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.Από τις μολότοφ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές εξωτερικά του κτιρίου.Η αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη δύο 26χρονων και ενός 25χρονου, οι οποίοι θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα.

    [09] Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη διαρρήκτης με προτίμηση σε δωμάτια μαθητών σε σχολικές εκδρομές

    Διαρρήξεις σε επτά δωμάτια ξενοδοχείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στα οποία διέμεναν κυρίως μαθητές που επισκεπτόντουσαν την πόλη στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών, είχε διαπράξει ένας 31χρονος, ο οποίος συνελήφθη χθες επ' αυτοφόρω από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας της Πλατείας Δημοκρατίας.

    Η λεία του συλληφθέντος προέρχεται -εκτός από τα ξενοδοχεία-, από δύο διαμερίσματα, ένα πρακτορείο του ΟΠΑΠ και από δύο πελάτες καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και ανέρχεται σε 1.480 ευρώ, 40 στιγμιαία λαχεία, ηλεκτρονικές συσκευές, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές και διάφορα χρυσαφικά - κοσμήματα.

    [10] Στο αστρονομικό ποσό των 1,3 δισ. δολαρίων ανήλθε το τζακποτ του Powerball, στις ΗΠΑ

    To τζακποτ της αμερικανικής λοταρίας Powerball έσπασε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ και ανέρχεται πλέον στο αστρονομικό ποσό των 1,3 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές σήμερα το πρωί καθώς κανένας από τους συμμετέχοντες δεν κατάφερε να στεφθεί νικητής στην χθεσινοβραδινή κλήρωση.

    Το ποσό του τζακποτ είχε ήδη «σκαρφαλώσει» χθες στα 950 εκατομμύρια δολάρια, ένα παγκόσμιο ρεκόρ, και πολλοί Αμερικανοί σχημάτισαν ουρές έξω από τα πρακτορεία και τα καταστήματα πώλησης δελτίων με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.Ώρες ωστόσο μετά την κλήρωση χθες το βράδυ στην Φλόριντα, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει νικητής.

    [11] Δρ Σ. Κουράκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Το παιδικό σχέδιο, σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο για τη σωματική βία

    Σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο για την ανίχνευση αναπτυξιακών διαταραχών και περιπτώσεων σωματικής ή ψυχολογικής βίας, αποτελεί το παιδικό σχέδιο, σύμφωνα με τον ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο, δρ Νευροψυχολογίας Παίδων της Ιατρικής Σχολής Ηρακλείου Κρήτης, Σήφη Κουράκη, που μίλησε στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ υγείας της Τάνιας Μαντουβάλου.

    Όπως αναφέρει ο διακεκριμένος επιστήμων, το παιδικό σχέδιο χρησιμοποιείται ευρύτατα σαν προβολικό διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο μετράει ποιοτικά το συναίσθημα του παιδιού. Επίσης ανιχνεύει τη νοημοσύνη, καθώς και στοιχεία της προσωπικότητας του.Το ποσοστό επιτυχίας ανίχνευσης της παιδικής κατάθλιψης από το παιδικό σχέδιο, φτάνει μέχρι και 40%, δηλώνει ο δρ Κουράκης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι χρειάζονται και άλλα συμπληρωματικά τεστ. «Κανένα παιδικό σχέδιο δεν μπορεί να αξιολογηθεί επαρκώς μόνο του, εάν δεν υπάρχει ταυτόχρονα, ή αμέσως πριν ή αμέσως μετά, ο λόγος με τον οποίο "επενδύει" το παιδί το παιδικό σχέδιο», τονίζει ο κ. Κουράκης και εξηγεί: «Το παιδί αν δεν μιλήσει, χάνουμε το 50% της διαγνωστικής αξίας του σχεδίου».

    Ο δρ Κουράκης αναφέρεται στα χρώματα, που καταδεικνύουν κυρίως το συναίσθημα, αλλά και στα σχήματα, που σχετίζονται με τη γνωστική επάρκεια και την οπτική μνήμη του παιδιού.

    [12] «Το 2030 η δεκαετής επιβίωση στον καρκίνο του μαστού θα φτάσει το 100%»

    Για τις νέες θεραπείες που παρατείνουν την επιβίωση, και σε ορισμένες περιπτώσεις τη διπλασιάζουν, ακόμα και σε δύσκολες μορφές του καρκίνου, μίλησε στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος.

    Ο γνωστός χειρουργός, διευθυντής Κλινικής Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» αναφέρθηκε εκτενώς στη ραγδαία εξάπλωση της υγρής βιοψίας, η οποία γίνεται με λήψη αίματος και προβλέπει την υποτροπή της νόσου, ενώ χαρακτήρισε την παχυσαρκία ως επόμενη πανδημία, μετά το κάπνισμα, η οποία αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για τον καρκίνο.

    Σε σχέση με το τσιγάρο και τον καρκίνο του πνεύμονα δήλωσε: « Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι θεωρήθηκε ως κατάλληλη, κι εγκρίθηκε από τις αρμόδιες επιτροπές της Αμερικής και άλλων χωρών, η χρήση της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης, για τον προληπτικό έλεγχο, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, σε βαρείς καπνιστές, άνω των 50. Αυτό ήταν μία σημαντική πρόοδος, λόγω της σχέσης του τσιγάρου με τον καρκίνο του πνεύμονα, καθότι ο καπνιστής έχει 20% περισσότερες πιθανότητες να πάθει καρκίνο».

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας εξέφρασε την αισιοδοξία, ότι ο καρκίνος θα μετατραπεί σιγά-σιγά σε χρόνια νόσο, που δεν θα απειλεί άμεσα τη ζωή των ανθρώπων. «Η πρόοδος που σημειώνεται στον καρκίνο είναι πρόοδος αργή μεν, αλλά σταθερή. Κάθε χρόνο γίνονται σταθερά βήματα που βελτιώνουν την επιβίωση, βελτιώνεται η μοίρα των ανθρώπων που είχαν προχωρημένο στάδιο καρκίνου. Όσον αφορά δε την πρόοδο στον καρκίνο του μαστού, τα τελευταία 50 χρόνια έχει μία γραμμική αυξητική πορεία. Αν συνεχίσει αυτή την τάση, που δεν υπάρχει κανένας λόγος, να μην την συνεχίσει, το 2030 η δεκαετής επιβίωση θα φτάσει το 100%».

    [13] Φρένο στον κίνδυνο γεροντικής κατάθλιψης, η εμμηνόπαυση σε προχωρημένη ηλικία

    Τη διαπίστωση οτι η αυξανόμενη ηλικία εμμηνόπαυσης φαίνεται να δρα προστατευτικά, έναντι του κινδύνου να εμφανίσουν οι γυναίκες κατάθλιψη μετά την εμμηνόπαυση έκαναν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες. Η μελέτη τους ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατανόηση της αιτιολογίας της γεροντικής κατάθλιψης και υποδεικνύει κατευθύνσεις για μελλοντικές προληπτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις.

    Στην έρευνα που δημοσιέυθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA- Ψυχιατρική, συμμετείχε διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής την Ελένη Πετρίδου, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Αλκηστι Σκαλκίδου, αν.καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας στη Σουηδία και τη Στέλλα Δασκαλοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά.

    Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η κατάθλιψη προσβάλει έναν στους δέκα ηλικιωμένους και οι γυναίκες θεωρούνται περισσότερο ευπαθείς ανάμεσα στα δυο φύλα.

    [14] Συνάντηση προέδρων επιστημονικών φορέων για το Ασφαλιστικό

    Την αντίθεσή τους στα μέτρα που προβλέπονται στο προσχέδιο για το ασφαλιστικό εκφράζουν επιστημονικοί φορείς της χώρας, (υγειονομικών, μηχανικών, νομικών), οι πρόεδροι των οποίων θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να καθοριστούν κοινές δράσεις ώστε, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), «τα στραγγαλιστικά μέτρα να μην δημιουργήσουν καμένη γη σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα».

    Η άποψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι ότι το νέο ασφαλιστικό σχέδιο, έτσι όπως αυτό παρουσιάστηκε, αποτελεί "ταφόπλακα" για τους γιατρούς, αφού, όπως αναφέρει, προβλέπει αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% των καθαρών εισοδημάτων κάθε ελεύθερου επαγγελματία. Εκτιμά ότι δεν απομένει διαθέσιμο εισόδημα για κάθε ελεύθερο επαγγελματία, εάν υπολογιστεί ότι στα εισοδήματα του 2016 θα υπάρξει αυξημένη φορολόγηση από το 26% στο 29%, αύξηση της προκαταβολής του φόρου από το 55% στο 75%, παραμονή του τέλους επιτηδεύματος (600 ευρώ) και εισφορά αλληλεγγύης (2-4%). «Με τέτοια αυξημένα βάρη, κάθε ένας που έχει ατομική δραστηριότητα -επιχείρηση δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος», σημειώνει ο ΠΙΣ, επισημαίνοντας ότι οι αυξημένες επιβαρύνσεις, ανέρχονται σε περίπου 60% των καθαρών εισοδημάτων και ως εκ τούτου, το κλείσιμο των ιατρείων, η υπαλληλοποίηση, η μαύρη εργασία και η μετανάστευση, είναι ορατά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία».

    [15] Απόψε η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών

    Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για την 73η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, που θα πραγματοποιηθεί απόψε στο ξενοδοχείο Χίλτον του Μπέβερλι Χιλς, σημαίνοντας την έναρξη των κινηματογραφικών εκδηλώσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που θα κορυφωθούν με την απονομή των βραβείων Όσκαρ τον Φεβρουάριο.

    Η φετινή λαμπερή βραδιά, όμως, είναι ιδιαίτερη, καθώς έχει και ελληνικό αέρα.

    Η Αμερικανίδα ηθοποιός Λίλυ Τόμλιν είναι υποψήφια για τη «Χρυσή Σφαίρα» καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ, για τη συμμετοχή της στην ταινία «Grandma» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πολ Βέιτζ, η οποία βγήκε στις αίθουσες το περασμένο καλοκαίρι. Και είναι αυτή η ταινία που θα φέρει το ελληνικό άρωμα στην τελετή, αφού οι παραγωγοί της είναι το ελληνικό δίδυμο του Χόλιγουντ, Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης και Τέρι Ντούγκας, ιδιοκτήτες της «1821 Media». Βεβαίως, ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι έντονος, καθώς στην ίδια κατηγορία διαγωνίζονται η Τζένιφερ Λόρενς με το «Joy», η Μελίσα Μακάρθι με το «Spy», η Έιμι Σούμερ με το «Trainwreck» και η Μάγκι Σμιθ με το «The lady in the van».

    [16] Τι θα δούμε στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας τους πρώτους μήνες του 2016

    Μπορεί το 2015 να μας άφησε με περισσότερες από 200 παραστάσεις να παίζονται στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας, όμως και τη νέα χρονιά νέες, ενδιαφέρουσες και ανατρεπτικές προτάσεις με εμβληματικά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου φιλοδοξούν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατρόφιλων.

    Με αφορμή μια θρυλική ταινία του βωβού κινηματογράφου, μια νέα σκηνοθέτης και ένας θίασος πρωταγωνιστών παρουσιάζουν από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης ένα βωβό μουσικοθεατρικό έπος γύρω από το δίπολο «αδιαλλαξία vs αλληλεγγύη». Σταθερή στη στήριξή της στους νέους δημιουργούς, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, δίνει βήμα στην Ιώ Βουλγαράκη, η οποία καταθέτει τη δική της πρόταση, ορμώμενη από τη «Μισαλλοδοξία» («Intolerance»), τη μνημειώδη σπονδυλωτή, βωβή ταινία του Ντέιβιντ Γουόρκ Γκρίφιθ. Ένας δεκαμελής θίασος (Γιώργος Γάλλος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αργύρης Ξάφης, Εύη Σαουλίδου, Ναταλία Τσαλίκη, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά.) και ένα κουαρτέτο, σε πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, συμπράττουν μαζί της σε αυτό το θέαμα πολιτικής, κοινωνικής και υπαρξιακής αυτογνωσίας που θέτει το ερώτημα: «"Εμείς" ή οι "άλλοι" πάντα. Μα γιατί "πάντα";».

    [17] Αντ. Σαμαράς: Η παράταξη από αύριο πρέπει να πάρει στα χέρια της όλη την Ελλάδα

    Εκλογές για νέο πρόεδρο της ΝΔ: «Η παράταξή μας πάλεψε, δικαιώθηκε, κράτησε και από αύριο πρέπει να πάρει στα χέρια της όλη την Ελλάδα» δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

    Ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κηφισιά. «Η παράταξή μας πάλεψε, δικαιώθηκε, κράτησε και από αύριο πρέπει να πάρει στα χέρια της όλη την Ελλάδα», τόνισε σε δήλωσή ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

    [18] Κυρ. Μητσοτάκης: Ξημερώνει μια νέα ημέρα για τη ΝΔ και για την Ελλάδα

    «Σήμερα ξημερώνει μια νέα ημέρα για τη ΝΔ και για την Ελλάδα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο εκλογικό τμήμα στην Κηφισιά όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που, όπως σημείωσε, προσέρχονται μαζικά σήμερα στην κάλπη και κάλεσε όσες και όσους ακόμα δεν έχουν ψηφίσει να το κάνουν, αναφέροντας ότι η διαδικασία διεξάγεται ομαλά, χωρίς καμιά καθυστέρηση.

    «Τη Δευτέρα η ΝΔ δεν θα είναι απλά ενωμένη, θα είναι και ανανεωμένη. Και η νέα μεγάλη Κεντροδεξιά θα μπορέσει να προτάξει σύντομα ένα εναλλακτικό πειστικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 January 2016 - 11:32:28 UTC