Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά
  • [02] «Στο ασφαλιστικό πρέπει να γίνουν αλλαγές εκ βάθρων» δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας
  • [03] Κάτω από πέντε οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, δήλωσε ο Ν. Παππάς
  • [04] Ανάκαμψη, υπό όρους, «βλέπει» το Β' εξάμηνο του 2016 ο Μ. Σάλλας
  • [05] Στην πράξη, από σήμερα, ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία
  • [06] Ένας Περουβιανός υπήκοος σκοτώθηκε από την επίθεση αυτοκτονίας στην Κων/πολη
  • [07] Διαγωνισμός ποίησης από τη Βρετανική πρεσβεία για τα 100 χρόνια από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο
  • [08] Αντιμετωπίστε τον πονοκέφαλο από τα πρώτα συμπτώματα προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα
  • [09] ΙΣΑ: Χωρίς θεραπεία καρκινοπαθείς από έλλειψη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία
  • [10] Απάντηση του Ευγενίδειου στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τις μισθολογικές μειώσεις
  • [11] Έκθεση-φωτογραφικό οδοιπορικό στην Αθήνα και τους ανθρώπους της από τον 19ο ώς τα μέσα του 20ού αιώνα
  • [12] Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • [13] O Αρ. Μπαλτάς ευχαριστεί τον Δ. Εϊπίδη για την προσφορά του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • [14] Συνέδριο ΟΟΣΑ την Πέμπτη με θέμα το μέλλον της Εργασίας
  • [15] Γκιώνης στον ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στόχος μου να μπω στους πρώτους 16 ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων»
  • [16] Με Φουστέρ στην αποστολή, αλλά πάλι χωρίς Φορτούνη
  • [17] Ήττα της Εθνικής 9-6 από την Ουγγαρία

  • [01] Συναντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά

    Μετά από περίπου 45 λεπτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    Εξερχόμενος του γραφείου του κ. Καραμανλή στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πώς πήγε η συνάντηση, απάντησε «θαυμάσια». «Του είπατε κάτι για τη στήριξη....;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι για να λάβουν την απάντηση: «Τα εν οίκω μη εν δήμω».

    Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «το κλίμα ήταν πολύ καλό, όπως ήταν πάντα άλλωστε».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε στον πρώην πρωθυπουργό το πρόγραμμα των 111 ημερών για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Αντώνη Σαμαρά, στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα. Τον κ. Μητσοτάκη ανέμενε στο γραφείο του κ. Σαμαρά και ο κ. Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος παρέδωσε στον νέο πρόεδρο του κόμματος το επίσημο πρωτόκολλο της ΚΕΦΕ με τα τελικά αποτελέσματα.

    [02] «Στο ασφαλιστικό πρέπει να γίνουν αλλαγές εκ βάθρων» δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας

    Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΧΑΙΑ CHANNEL», ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ανέφερε ότι στο θέμα του ασφαλιστικού, ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιδράσει αξιοποιώντας τις ανεξάντλητες δυνάμεις του, και συσπειρωμένος στη συμμαχία του μπορεί να έχει αποτελέσματα.

    Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι η άρχουσα τάξη της χώρας και το σύστημα που εκμεταλλεύεται τον ελληνικό λαό και γεννά, συνεχώς, κρίσεις, πολέμους και δυστυχία «έχει βρει στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, με το λιγότερο πολιτικό κόστος και γι' αυτό τον έχουν επιλέξει».

    «Αλλαγές εκ βάθρων πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό, όχι όμως στην κατεύθυνση που προτείνει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι το επιχείρημα της βιωσιμότητας ήταν το μόνιμο επιχείρημα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, από το 1992 που ξεκίνησε, υποτίθεται, η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, στο ασφαλιστικό για να λυθούν προβλήματα και για να το κάνουν βιώσιμο και αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το ότι έχουμε φτάσει σήμερα εδώ, με όλους τους αντεργατικούς αντιασφαλιστικούς νόμους. Και βεβαίως με τις πολιτικές των κυβερνήσεων, τις οποίες πολύ καλά και με χειρότερο τρόπο σήμερα, συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φέρνοντας αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή» είπε, ερωτηθείς σχετικά.

    [03] Κάτω από πέντε οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, δήλωσε ο Ν. Παππάς

    Οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν θα είναι τόσες ώστε να διασφαλιστεί και η βιωσιμότητα, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο οικονομικό κανάλι SBC, αποκαλύπτοντας πως οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι κάτω από πέντε.

    Επισήμανε ότι είναι πανθομολογούμενο και από τις ιδιοκτησίες των μέσων ότι η διαφημιστική αγορά έχει υποστεί τέτοια καθίζηση που καθιστά τα τηλεοπτικά σχήματα μη βιώσιμα, και προσέθεσε: «Λέγαμε ότι το πρόβλημα είναι το τρίγωνο της διαπλοκής. Τι δεν θέλουμε;. Δεν θέλουμε σχήματα μη βιώσιμα, τα οποία στηρίζονται στον τραπεζικό δανεισμό, που δημιουργεί τους αδιάφανους όρους, που διαμορφώνει τις πιέσεις και προς το πολιτικό σύστημα, και το πολιτικό σύστημα πιέζει τις τράπεζες...».

    [04] Ανάκαμψη, υπό όρους, «βλέπει» το Β' εξάμηνο του 2016 ο Μ. Σάλλας

    Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά το Β' εξάμηνο του έτους, υπό όρους, προβλέπει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

    Προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη αποτελούν, όπως επισημαίνει ο κ. Σάλλας σε σχετική του δήλωση, η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η αποφασιστική υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

    Συγκεκριμένα, με αφορμή εκτιμήσεις διάφορων οικονομολόγων και αναλυτών που μιλούν για αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ το 2016, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα μια σειρά ανακοινώσεων από ξένους αναλυτές στις οποίες γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα αρνητικό υφεσιακό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και για το 2016. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλά και το κλίμα που εισπράττουμε από τον επιχειρηματικό κόσμο και ξένους επενδυτές. Ανάλογες ή ακόμα και πιο ακραίες προβλέψεις είχαν γίνει από τους ίδιους ειδικούς κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες και διαψεύσθηκαν πανηγυρικά».

    Όπως επισημαίνει ο κ. Σάλλας, «η ελληνική οικονομία έχει ακόμα να επιλύσει πολλά από τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Πιστεύω όμως ότι εφόσον υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η κυβέρνηση προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στο νέο αναπτυξιακό νόμο, η οικονομία θα αντιδράσει θετικά επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το β? εξάμηνο του έτους».

    [05] Στην πράξη, από σήμερα, ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία

    Τη δυσκολία του εγχειρήματος του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία υπογράμμισαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία Αντώνης Λιάκος και ο πρόεδρος της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου. Εν όψει της σημερινής, πρώτης δημόσιας συζήτησης για την Παιδεία, με θέμα «Οι σκοποί και οι στόχοι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», οι κκ Λιάκος και Γαβρόγλου έθεσαν τους βασικούς άξονες, τονίζοντας την ιδιαιτερότητα της σύμπραξης τεσσάρων φορέων.

    «Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο, αλλά αναγκαίο έργο», είπε ο κ. Λιάκος, επισημαίνοντας ότι οι επιτροπές καλούνται να αφουγκραστούν την εμπειρία των εκπαιδευτικών, των εκπαιδευόμενων και της κοινωνίας, παράλληλα με τις ομάδες εργασίας των επιτροπών, οι οποίες είναι επιφορτισμένες να μελετήσουν το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

    Από τη μεριά του, ο κ. Γαβρόγλου, επισήμανε τη σημασία της διαμόρφωσης ενός πολιτικού πλαισίου, που θα αφορά δύο βασικά ζητήματα: Το είδος των σχολείων που θέλουμε και τον ενιαίο χώρο ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Όσον αφορά το πρώτο, είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά είδη σχολείων στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης -δημοτικά, ολοήμερα δημοτικά, γενικά λύκεια, επαγγελματικά λύκεια, μουσικά, καλλιτεχνικά σχολεία κ.λπ. «Το ερώτημα είναι: Τα θέλουμε όλα αυτά;», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου και επεξήγησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν προτάσεις για να μειωθεί ο αριθμός, ούτως ώστε να δοθεί μια γενική κατεύθυνση στα περισσότερα σχολεία, χωρίς να υπάρχει πρόσθετο ωράριο.

    [06] Ένας Περουβιανός υπήκοος σκοτώθηκε από την επίθεση αυτοκτονίας στην Κων/πολη

    Ένας άνδρας από το Περού σκοτώθηκε και μια Περουβιανή τραυματίστηκε στην επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

    Ο βομβιστής αυτοκτονίας, που πιστεύεται ότι διήλθε πρόσφατα από τη Συρία στην Τουρκία, σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους, οι εννιά από τους οποίους ήταν Γερμανοί τουρίστες, σε μια επίθεση την οποία ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απέδωσε στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    [07] Διαγωνισμός ποίησης από τη Βρετανική πρεσβεία για τα 100 χρόνια από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

    Το θέμα μου είναι ο πόλεμος και ο οίκτος του πολέμου. Η ποίηση βρίσκεται στον οίκτο. Γ.Όουεν, 1918.

    Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον Α'Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βρετανική Πρεσβεία προσκαλεί μικρούς και μεγάλους λάτρεις της ποίησης να συμμετάσχουν σε ποιητικό διαγωνισμό με θέμα την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την θυσία. Πηγή έμπνευσης για το διαγωνισμό είναι οι Βρετανοί ποιητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου , που με το έργο τους σε μία φρικτή περίοδο της ιστορίας, ανέδειξαν το σθένος της ανθρώπινης φύσης κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μέσα από τα έργα των ποιητών αυτής της γενιάς, φωτίστηκε η λεπτή γραμμή που συνδέει τον ρομαντισμό και ρεαλισμό και μέχρι σήμερα το έργο τους αποτελεί αφορμή για να αναλογιστεί κανείς τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου.

    Στον κατάλογο των Βρετανών ποιητών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου συμπεριλαμβάνονται ο Wilfred Owen, ο Rudyard Kipling, ο Thomas Hardy και ο Rupert Brooke, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή και αναπαύθηκε στη Σκύρο.

    Μιλώντας για τον διαγωνισμό ο Βρετανός Πρέσβης Τζων Κίττμερ τόνισε

    «Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος προξένησε άνευ προηγουμένου απώλειες στρατιωτών όλων των εμπλεκομένων μερών. Κι όμως. μέσα στην τραγωδία και τη βαρβαρότητα του πολέμου, μια γενιά Βρετανών ποιητών βρήκε τη δική της καινούργια, ξεχωριστή φωνή. Αυτή η φωνή γεννά οίκτο και συμπόνια και πρέπει να ακουστεί ξανά σήμερα ως έμπνευση για τους νέους δημιουργούς και ως νέος ποιητικός στοχασμός για τις αξίες που μας ενώνουν. Θέλω να πιστεύω πως αυτή μας η πρωτοβουλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα εξάψει την φαντασία των ενηλίκων και των νεαρών στην Ελλάδα.»

    Διαγωνισμός Ποίησης

    Ο διαγωνισμός ποίησης της Βρετανικής Πρεσβείας είναι ανοικτός σε κατοίκους Ελλάδας. Δυο κατηγορίες συμμετεχόντων, ενήλικες και μαθητές έως και 18 μπορούν να διαγωνιστούν στις εξής ενότητες:

    Ενήλικες

    πρωτότυπο ποίημα στα Ελληνικά εμπνευσμένο από ποίημα Βρετανού ποιητή του Α!Παγκοσμίου Πολέμου ή από έργο τέχνης της εποχής πχ. γνωστό πίνακα, γλυπτό, μνημείο.

    μετάφραση στα ελληνικά ποιήματος ενός από Βρετανούς ποιητές του Α!Παγκοσμίου Πολέμου στη λίστα που ακολουθεί..

    Μαθητές

    πρωτότυπο ποίημα, στα ελληνικά ή τα αγγλικά πάνω στα θέματα της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της θυσίας.

    Οι διακρίσεις

    Ενήλικες:

    Πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 1,000 ευρώ για κάθε ενότητα

    Δεύτερο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 250 ευρώ για κάθε ενότητα

    Μαθητές:

    Πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ

    Δεύτερο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 100 ευρώ

    Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος, μπορούν να στείλουν τα ποιήματα τους έως τις 31 Μαΐου 2016, ταχυδρομικά ή μέσω email.

    Πρόεδρος της 4μελούς κριτικής επιτροπής είναι ο κ. Χάρης Βλαβιανός, ενώ συμμετέχουν οι βραβευμένοι ακαδημαϊκοί και λογοτέχνες Alicia Stallings, Prof. David Ricks, κ. Μίλτος Φραγκόπουλος.

    Οι νικητές του διαγωνισμού θα παραλάβουν τα βραβεία τους σε ειδική τελετή στις 11.11.16, Ημέρα της Εκεχειρίας.

    Λίστα ποιητών Α? Παγκοσμίου Πολέμου

    Rupert Brooke

    Julian Grenfell

    Ivor Gurney

    Thomas Hardy

    Rudyard Kipling

    John McCrae

    Henry Newbolt

    Robert Nichols

    Wilfred Owen

    John Oxenham

    Jessie Pope

    Isaac Rosenberg

    Owen Seaman

    Charles Sorley

    Edward Thomas

    Katharine Tynan

    A G West

    Patrick Shaw Stewart

    Πηγές

    The First World War Poetry Digital Archive

    (Το κείμενο συνοδεύεται από συνημμένο με τους όρους συμμετοχής και γονικής συναίνεσης)

    [08] Αντιμετωπίστε τον πονοκέφαλο από τα πρώτα συμπτώματα προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα

    Με τα πρώτα συμπτώματα πονοκεφάλου θα πρέπει να λαμβάνονται στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση τα αναλγητικά, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, αποδεικνύουν τελευταίες έρευνες. Ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μισοί από εκείνους που υποφέρουν από απλό πονοκέφαλο, δηλαδή κεφαλαλγία τύπου τάσης, καθυστερούν να πάρουν αναλγητικά τα οποία λαμβάνουν μόνο όταν ο πόνος γίνει αφόρητος.

    Η κεφαλαλγία τύπου τάσης είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος κεφαλαλγίας. Σχεδόν καθημερινά επηρεάζει την ποιότητα και επιβαρύνει το κόστος ζωής του πάσχοντα, σε βαθμό που να έχει αντίκτυπο στην οικογένεια, την κοινωνική ζωή και την παραγωγικότητά του. Στην Ευρώπη, το συνολικό ετήσιο κόστος της κεφαλαλγίας τύπου τάσης μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 18-65 ετών εκτιμάται ότι είναι περίπου 21 δισ. ευρώ και η μέση τιμή κόστους ανά άτομο 303 ευρώ ετησίως.

    [09] ΙΣΑ: Χωρίς θεραπεία καρκινοπαθείς από έλλειψη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία

    Δεκάδες καρκινοπαθείς έμειναν σήμερα χωρίς θεραπεία στο "Λαϊκό" νοσοκομείο καθώς έχουν αδειάσει τα ράφια του φαρμακείου του, αλλά και άλλων δημόσιων Νοσοκομείων, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, που κάνει λόγο για πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη φαρμάκων, στα δημόσια νοσοκομεία.

    «Σήμερα στο νοσοκομείο "Λαϊκό", παρατηρήθηκε μεγάλη έλλειψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και δεκάδες καρκινοπαθείς δεν έκαναν την προγραμματισμένη θεραπεία τους. Επίσης ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία όπως για παράδειγμα το νοσοκομεία "Ανδρέας Συγγρός", από το οποίο σήμερα έλειπαν 4 αντιρετροϊκά φάρμακα. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς δεν έχουν αποδεσμευθεί τα απαιτούμενα κονδύλια, για την αγορά φαρμάκων, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων τους» , αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΙΣΑ.

    Τον περασμένο μήνα που είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα, σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Υγείας είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία. Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι αυτό ήταν ανακριβές καθώς «διαπιστώνουμε ότι σήμερα τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και στα περισσότερα δεν μπορούν να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκων, για το μήνα Ιανουάριο».

    Ο ΙΣΑ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει τον εμπαιγμό των γιατρών και των ασθενών, όπως αναφέρει.

    [10] Απάντηση του Ευγενίδειου στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τις μισθολογικές μειώσεις

    Προβληματική είναι η κατάσταση λειτουργίας του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου, το οποίο λειτουργεί ως Ανώνυμος Εταιρεία με κύριο μέτοχο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, απαντά η Διοίκηση του Ιδρύματος, στους εργαζόμενους, που σήμερα πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στις μισθολογικές μειώσεις, που όπως αναφέρουν φτάνουν και το 25% και διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων πέντε μηνών.

    Η Διοίκηση αναφέρει ότι το μισθολογικό κόστος ανέρχεται περίπου στο 70% του προϋπολογισμού του Θεραπευτηρίου, επισημαίνοντας ότι σε ανάλογα ιδρύματα το αντίστοιχο κόστος δεν ξεπερνά το 35% και εξηγεί ότι «προκειμένου να διασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας του Θεραπευτηρίου και ακολουθώντας σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, απεφασίσθη η μείωση του μισθολογικού κόστους κατά τρόπο δίκαιο και συμβατό με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που διάγει η χώρα».

    [11] Έκθεση-φωτογραφικό οδοιπορικό στην Αθήνα και τους ανθρώπους της από τον 19ο ώς τα μέσα του 20ού αιώνα

    Ξεκινώντας από την πρώτη φωτογραφική λήψη που έγινε στην Ελλάδα το 1839, ξεδιπλώνεται, σε μια γοητευτική έκθεση από την Δευτέρα 18/1, η εξέλιξη της φωτογραφικής απεικόνισης της ανθρώπινης παρουσίας στα «υπέροχα ερείπια των Αθηνών, από το 19ο ώς τα μέσα του 20ού αιώνα».

    Η έκθεση -παράλληλα με την ομώνυμη έκθεση για τη μνημειακή Αθήνα που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο- πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων ιστορίας και προσφοράς από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Ηρακλειδών. Την επιμελείται ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής ο οποίος επέλεξε έργα που προβάλλουν «όψεις του πρώιμου αστικού τοπίου, της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης και τις μαγικές εκείνες στιγμές, που η ταχύτητα του φωτογραφικής λήψης ήταν βραδύτερη από την κίνηση της ζωής, μετατρέποντας τις ζωντανές φιγούρες σε σκιές του χρόνου», όπως ενημερώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

    [12] Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος

    Σε ηλικία 74 ετών πέθανε o σκηνοθέτης Nίκος Παναγιωτόπουλος, ο δημιουργός που από τις πρώτες του ταινίες «Τα χρώματα της Ιριδας» (1974) και «Οι Τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» (1978) συνέδεσε, στη μεταπολίτευση, τον ελληνικό κινηματογράφο με τις αναζητήσεις του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και ιδιαίτερα του γαλλικού νέου κύματος.

    Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, πέθανε λίγες εβδομάδες μετά την προβολή της νέας ταινίας του «Η κόρη του Ρέμπραντ».

    Γεννήθηκε το 1941 στη Μυτιλήνη. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και στο Παρίσι. 'Εζησε στη γαλλική πρωτεύουσα από το 1960 έως το 1973.

    Το 1973 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου έκτοτε έζησε και εργάστηκε. Ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

    Τιμητικά αφιερώματα στο σύνολο του έργου του έχουν οργανωθεί στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Φεστιβάλ της Μόσχας, της Λα Ροσέλ, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξναδρο για την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο. Ανάμεσα στις ταινίες του «Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα» (1988), «Ονειρεύομαι τους φίλους μου» (1993), «Ο εργένης» (1997), «Αυτή η νύχτα μένει» (1999), «Delivery» (2004) «Πεθαίνοντας στην Αθήνα» (2006), «Αθήνα- Κωνσταντινούπολη» (2008), «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» (2010).

    Η παραγωγικότητα του δημιουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου επεκτάθηκε και στο συγγραφικό του έργο με το αυτοβιογραφικό «Από το καλάθι των αχρήστων»έως το πρόσφατο «Τίποτα», ένα στοχαστικό αφήγημα για τη σωματική και ψυχική φθορά που φέρνουν τα γηρατειά.

    [13] O Αρ. Μπαλτάς ευχαριστεί τον Δ. Εϊπίδη για την προσφορά του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    «Ευχαριστώ θερμά τον κ. Δημήτρη Εϊπίδη για την 24χρονη προσφορά του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς για τον απερχόμενο γενικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο οποίος παραιτήθηκε καθώς «ήρθε η στιγμή να παραδώσω τη σκυτάλη στη νεότερη γενιά», όπως ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του στις 11/1.

    Ο Δ. Εϊπίδης «άνοιξε τις πόρτες του Φεστιβάλ στη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα και χάρη σε αυτόν οι φίλοι του Φεστιβάλ γνώρισαν δημιουργούς όπως ο Αλεξάντερ Πέιν και ο Νάνι Μορέτι» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού, η οποία καταλήγει ως εξής: «Παράλληλα, ίδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προσελκύοντας ένα νέο κοινό κινηματογραφόφιλων. Η πλούσια διαδρομή του κ. Εϊπίδη ολοκληρώνεται φέτος με το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (11-20 Μαρτίου 2016) αφήνοντας πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια και την εξέλιξη του θεσμού».

    [14] Συνέδριο ΟΟΣΑ την Πέμπτη με θέμα το μέλλον της Εργασίας

    O Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία, θα ανοίξει μεθαύριο (Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου) το πρωί τις εργασίες του Συνεδρίου Πολιτικής για το Μέλλον της Εργασίας, στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι.

    Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην ιστοσελίδα του, περισσότεροι από 300 υπουργοί, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και κορυφαίοι εκπρόσωποι του οικονομικού κόσμου και των συνδικάτων θα συζητήσουν πώς η ψηφιοποίηση διαμορφώνει τον κόσμο της εργασίας και τις συνέπειες για τις δεξιότητες και την πολιτική για την αγορά εργασίας.

    Την επόμενη ημέρα (Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου), οι υπουργοί Απασχόλησης και Εργασίας από περισσότερες από 40 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ και χώρες - εταίρους θα συνεδριάσουν στην έδρα του Οργανισμού για να συζητήσουν τα θέματα αυτά, καθώς και τα διδάγματα από την οικονομική κρίση και τις σε εξέλιξη αλλαγές στον κόσμο της εργασίας που είναι αποτέλεσμα των δημογραφικών μεταβολών, της τεχνολογικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης.

    [15] Γκιώνης στον ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στόχος μου να μπω στους πρώτους 16 ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων»

    Ο Παναγιώτης Γκιώνης κατέκτησε πριν λίγες ημέρες το Κύπελλο Γερμανίας και πριν προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί ρίχνεται στη μάχη των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Έλληνας πρωταθλητής μίλησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την επιτυχία στη Μπουντεσλίγκα, καθώς και το ματς με την Ποντουάζ. Όπως ήταν φυσικό, αναφέρθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [16] Με Φουστέρ στην αποστολή, αλλά πάλι χωρίς Φορτούνη

    Εκτός αποστολής για τον αγώνα Κυπέλλου με τα Χανιά, έμειναν όσοι αγωνίστηκαν ως βασικοί κόντρα στον Λεβαδειακό. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται αύριο (19:30) την ομάδα της Κρήτης, έχει εξασφαλίσει την πρόκριση μετά την εκτός έδρας νίκη με 4-1 στο πρώτο ματς κι έτσι ο Μάρκο Σίλβα βρίσκει την ευκαιρία να δώσει κι άλλες «ανάσες» σε παίκτες του και ταυτόχρονα να δώσει την ευκαιρία να αγωνιστούν κάποιοι άλλοι.

    Ως εκ τούτου, μετά το τέλος της προπόνησης, συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή οι Μανιάτης, Τζανδάρης, Πουλίδο, Τσιμίκας, Ζντιέλαρ, Μποτία και Φουστέρ, ενώ έμειναν έξω οι Ρομπέρτο, Σαλίνο, Ντα Κόστα, Σιόβας, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο, Τσόρι, Πάρντο, Ντουρμάζ, Ιντέγε, αλλά και ο Φορτούνης, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στο ματς με τον Πλατανιά την ερχόμενη Δευτέρα (18/1, 19.30). Εκτός αποστολής φυσικά και οι τραυματίες Μπουχαλάκης, Φινμπόγκασον.

    [17] Ήττα της Εθνικής 9-6 από την Ουγγαρία

    Την πρώτη ήττα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου υπέστη η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε 9-6 από την Ουγγαρία, σε αναμέτρηση για τη 2η αγωνιστική του Α΄ ομίλου, εμφανίζοντας πολλά προβλήματα στην επιθετική λειτουργία της και έχοντας τραγικό ποσοστό στην παίκτρια παραπάνω.

    Τα οκτάλεπτα: 2-3, 1-2, 2-2, 1-2


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 January 2016 - 17:32:28 UTC