Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Η Ελλάδα λέει «Ναι» στις καναδικές επενδύσεις στο πλαίσιο τήρησης της νομιμότητας
  • [02] Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα
  • [03] Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο - Υπερκαλύπτονται οι στόχοι του προγράμματος
  • [04] Τρία παιδιά νεκρά στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου
  • [05] Προσλήψεις 1.023 αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών ενέκρινε το ΥΠΕΣ
  • [06] Αύριο το συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό στην Ομόνοια
  • [07] Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα κατέπεσαν στο αρχιπέλαγος της Χαβάης
  • [08] Tουσκ και Γιούνκερ, για μετανάστευση και τρομοκρατία, στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο
  • [09] Καμία χαλάρωση στην προσφυγική κρίση, λέει ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [10] Γραμματικάκης για Erasmus+
  • [11] O 40χρονος Ολιβιέ Ντεκότ νέος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη
  • [12] Στον «Μακμπέθ» του Σαίξπηρ εναποθέτουν τις ελπίδες για έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ.
  • [13] «Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ η αποτροπή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη»
  • [14] Περίπου 1.600 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο το τελευταίο 24ωρο
  • [15] Αποκολλήθηκε με επιτυχία σκάφος του λιμενικού που προσάραξε κοντά στις τουρκικές ακτές

  • [01] Ν. Παππάς: Η Ελλάδα λέει «Ναι» στις καναδικές επενδύσεις στο πλαίσιο τήρησης της νομιμότητας

    Την βούληση της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας Ελλάδας -Καναδά, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στον Καναδό πρέσβη κατά την σημερινή συνάντησή τους, ενώ για την υπόθεση της Eldorado Gold, ο ΄Ελληνας υπουργός σημείωσε ότι «καλείται να σεβαστεί τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα, όπως οφείλει να πράττει σε κάθε ευνομούμενη χώρα, να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής και φορολογικής νομοθεσίας της Ελλάδας, αλλά και να αποφύγει την εμπλοκή της σε πολιτικού χαρακτήρα διενέξεις».

    Σε ενημερωτικό κυβερνητικό σημείωμα για τις ελληνοκαναδικές σχέσεις με αφορμή την συνάντηση Νίκου Παππά- Keith Morrill, επισημαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε «τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης προς την ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης υγιών επενδύσεων στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις, πολλές και σημαντικές, καναδικές επενδύσεις στη χώρα μας, οι οποίες εκτείνονται πολύ πέραν της Eldorado Gold».

    Ο Καναδάς, επισημαίνει η κυβέρνηση, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της πατρίδας μας -όχι μόνο γιατί στη χώρα ζει, αναπτύσσεται και προοδεύει μια πολύ σημαντική κοινότητα Ελλήνων ομογενών- αλλά και σε επίπεδο τόσο διπλωματικών, όσο και οικονομικών σχέσεων.

    [02] Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα

    Αποκλείει, για την ώρα, το ενδεχόμενο συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο γ΄ πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην Sueddeutsche Zeitung, καθώς, όπως επισημαίνει, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις, της βιωσιμότητας του χρέους και της ολοκλήρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Η κυρία Λαγκάρντ, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. Η ίδια, πάντως, δηλώνει ότι θεωρεί μεγαλύτερη πρόκληση την προσφυγική κρίση.

    Η κ. Λαγκάρντ προς το παρόν αποκλείει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο γ΄ πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα και στην ερώτηση αν το ΔΝΤ, όπως επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, θα διαθέσει περαιτέρω κεφάλαια, παραπέμπει σε σαφείς προϋποθέσεις. «Η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί το κομβικό σημείο προκειμένου να αποδείξει ότι βελτιώνεται η οικονομική της αποτελεσματικότητα», δηλώνει. Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα «πρέπει να είναι πραγματικά φιλόδοξα», τονίζει και προσθέτει ότι η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι «πρέπει να είναι βιώσιμο το συνολικό χρέος της Ελλάδας».

    Το χρέος, συνεχίζει, πρέπει «να οργανωθεί εκ νέου και να αναδιαρθρωθεί. Πρέπει να είναι βιώσιμο και δεν επιτρέπεται να επιβαρύνει την οικονομία». Μέχρι τώρα, αναφέρει, δεν εκπληρώνεται καμία από τις δύο προϋποθέσεις. «Ναι, η Ελλάδα άρχισε την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα στο τέλος. Κοιτάζουμε, παρακολουθούμε, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας» δηλώνει. Το ΔΝΤ «βλέπει μια πολιτική διαδικασία στην Αθήνα, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Ίσως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016» συνεχίζει η κ. Λαγκάρντ.

    [03] Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο - Υπερκαλύπτονται οι στόχοι του προγράμματος

    Υπέρβαση εσόδων σε ταμειακή βάση ύψους 1,918 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός του 2015 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το πλεόνασμα των εσόδων φέρνει ιδιαίτερη ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενόψει της διαπραγμάτευσης που αναμένεται να ξεκινήσει με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

    Επί πλέον ενισχύει τις ελπίδες της κυβέρνησης να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ακόμα και ο προϋπολογισμός του 2015.

    Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης καθώς δημιουργεί περιθώρια ευελιξίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί την τριετία 2016-2018.

    [04] Τρία παιδιά νεκρά στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου

    Νέα τραγωδία με μετανάστες και θύματα μικρά παιδιά, σημειώθηκε σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Τις σορούς τριών ανήλικων παιδιών και 20 σώους μετανάστες και πρόσφυγες, περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου, σκάφος μη κυβερνητικής οργάνωσης. Όλοι οι μετανάστες και οι τρεις σοροί οδηγήθηκαν στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

    Επίσης, η λιμενική αρχή Λέρου ενημερώθηκε το πρωί από στρατιωτικό φυλάκιο για την αποβίβαση μεταναστών στο Φαρμακονήσι.

    Περιπολικό σκάφος που έσπευσε στο σημείο με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους περισυνέλεξε από δύσβατο σημείο των ακτών 63 μετανάστες και πρόσφυγες και τη σορό ενός βρέφους.

    Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λέρου ενώ η σορός του βρέφους συνοδεία των οικείων του, στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

    [05] Προσλήψεις 1.023 αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών ενέκρινε το ΥΠΕΣ

    Την πρόσληψη 1.023 αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ύστερα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

    Οι εκπαιδευτικοί θα απασχοληθούν με πεντάμηνη σύμβαση εργασίας, έως το τέλος της σχολικής χρονιάς, ώστε να καλυφθεί μέρος των κενών σε διδακτικό προσωπικό.

    Η δαπάνη για την πρόσληψή τους θα καλυφθεί από συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα με τίτλο «Ενισχυτική Διδασκαλία στη Β΄/θμια Εκπαίδευση και βαρύνει τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

    [06] Αύριο το συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό στην Ομόνοια

    Παλλαϊκό Συλλαλητήριο διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, για αύριο Σάββατο 16 Ιανουαρίου στις 12.00 στην πλατεία Ομονοίας, ενάντια στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, η οποία όπως υποστηρίζεται οδηγεί στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

    Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, το ΤΕΕ, το ΕΚΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΓΝΕ, η ΕΣΗΕΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

    Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στο κάλεσμα της, η μάχη δίνεται για αξιοπρεπείς συντάξεις και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Ειδικότερα τονίζεται ότι οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης προς το κουαρτέτο των δανειστών δεν συνιστούν, όπως αυτή ισχυρίζεται, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα σώσει την κοινωνική ασφάλιση, αλλά νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά.

    [07] Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα κατέπεσαν στο αρχιπέλαγος της Χαβάης

    Η αμερικανική ακτοφυλακή αναζητά δύο στρατιωτικά ελικόπτερα, στα οποία επέβαιναν συνολικά 12 άνθρωποι, τα οποία κατέπεσαν πιθανότατα κοντά στις ακτές του νησιού Οάχου, στο αρχιπέλαγος της Χαβάης, αφού συγκρούστηκαν μεταξύ τους στον αέρα.

    «Εντοπίσαμε μια ζώνη με συντρίμμια σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από την ακτή και ερευνούμε την περιοχή. Δεν έχουμε βρει κανένα μέλος των πληρωμάτων προς το παρόν», είπε μια εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων.

    Η ακτοφυλακή ενημερώθηκε από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, τοπική ώρα (11.38 σήμερα ώρα Ελλάδας).

    Η εκπρόσωπος είπε ότι οι δυνάμεις του λιμενικού ανέλαβαν τις έρευνες αφού ενημερώθηκαν ότι «δύο στρατιωτικά ελικόπτερα συγκρούστηκαν στα ανοιχτά του νησιού Οάχου». Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το κάθε ελικόπτερο είχε 6μελές πλήρωμα.

    [08] Tουσκ και Γιούνκερ, για μετανάστευση και τρομοκρατία, στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο

    Συζήτηση με Τουσκ και Γιούνκερ για μετανάστευση και τρομοκρατία

    Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου το απόγευμα της Τρίτης στην ολομέλεια στο Στρασβούργο. Η έναρξη της ολλανδικής προεδρίας και η απερχόμενη προεδρία του Λουξεμβούργου

    Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις προτεραιότητες της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαρκ Ρούτε, την Τετάρτη το πρωί. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, για τα αποτελέσματα της απερχόμενης προεδρίας. Και στις δύο συζητήσεις θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ. Ρήτρα αμοιβαίας άμυνας: Συζήτηση στο ΕΚ για το ρόλο της ΕΕ

    Τις επιπτώσεις της απόφασης της Γαλλίας να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά στην ιστορία τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της Συνθήκης της ΕΕ, ζητώντας τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών μελών στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές στην ολομέλεια την Τετάρτη το απόγευμα. Ένα σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη. Πολωνία: Συζήτηση για το κράτος δικαίου στη χώρα

    Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τρίτη το απόγευμα στο Στρασβούργο την κατάσταση του κράτους δικαίου και την ύπαρξη περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου στην Πολωνία. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο. Συζήτηση στο ΕΚ για τη συμφωνία για το κλίμα (COP21)

    Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη το απόγευμα στην ολομέλεια στο Στρασβούργο με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λορέντ Φαμπιούς, τη διεθνή συμφωνία που επετεύχθη στο Παρίσι το Δεκέμβρη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενδεχόμενο βέτο στα σχέδια για χαλάρωση των ορίων εκπομπών καυσαερίων

    Σε συζήτηση θα τεθεί τη Δευτέρα η πρόταση να ασκήσει το ΕΚ βέτο στο σχέδιο απόφασης για την αύξηση των ορίων εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) των πετρελαιοκίνητων οχημάτων έως και κατά 110% όταν υιοθετηθεί η πολυαναμενόμενη διαδικασία δοκιμών των εκπομπών σε συνθήκες πραγματικής οδήγησης (RDE). Η επιτροπή Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ασκήσει βέτο στα σχέδια για χαλάρωση των ορίων, διότι το αντίθετο θα υπονόμευε την επιβολή των υφιστάμενων ευρωπαϊκών κανονισμών. Ψηφιακή αγορά: Τέλος στις πρακτικές γεωγραφικού αποκλεισμού ζητά το ΕΚ

    Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν με ψήφισμα που θα υιοθετήσουν την Τρίτη να δοθεί ένα τέλος στους αδικαιολόγητους φραγμούς γεωγραφικού χαρακτήρα, όπως οι διακρίσεις λόγω διεύθυνσης IP, ταχυδρομικής διεύθυνσης ή χώρας έκδοσης πιστωτικής κάρτας, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση των ευρωπαίων καταναλωτών σε αγαθά και υπηρεσίες. Επικύρωση της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης ΕΕ-Κοσσυφοπεδίου

    Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να συζητήσουν την Τετάρτη το απόγευμα και να εγκρίνουν την Πέμπτη το μεσημέρι τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης ΕΕ- Κοσσυφοπεδίου, ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την επίσημη ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρώπη. Για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αυτή θα πρέπει το ΕΚ να δώσει την έγκρισή του.

    [09] Καμία χαλάρωση στην προσφυγική κρίση, λέει ο Δ. Αβραμόπουλος

    [10] Γραμματικάκης για Erasmus+

    Ο κ. Γραμματικάκης, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της χρηματοδότησης του Erasmus+ για τις οργανώσεις νέων στην Ελλάδα.

    Τόνισε την ανησυχία του τόσο για την πλήρη αναστολή χρηματοδότησης για διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος, αλλά και για το ασαφές μέλλον, μιας και δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για το 2016.

    Ακόμη και προγράμματα τα οποία κατατέθηκαν το 2014 και εγκρίθηκαν από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού δεν έχουν χρηματοδοτηθεί με αποτέλεσμα είτε να οδηγηθούν σε τεράστιες οικονομικές ζημιές οι οργανώσεις που τα υλοποίησαν είτε να εκτεθούν οι Ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στους εταίρους τους στο εξωτερικό. Κατά την διάρκεια του 2015 η Εθνική Μονάδα Συντονισμού δεν αξιολόγησε καμία από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν, ενώ ανακοίνωσε την αναστολή της υποβολής αιτήσεων για την τελευταία περίοδο του 2015, 5 μόλις μέρες πριν την λήξη της εν λόγω προθεσμίας!

    Παράλληλα, έχουν γίνει αλλεπάλληλες αλλαγές στην εθνική μονάδα συντονισμού που θα είναι αρμόδια για την υλοποίηση του Τομέα Νεολαίας του Erasmus+ στην Ελλάδα. Με την τελευταία αλλαγή που πραγματοποιήθηκε με την Υπουργική απόφαση του Ιουλίου του 2015 μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) στο Ι.Κ.Υ. (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών).

    Ο κ. Γραμματικάκης ζήτησε να διευκρινιστεί άμεσα ο λόγος για τον οποίο οι οργανώσεις νέων στην Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση στην τόσο κρίσιμη χρηματοδότηση του Erasmus+. Επίσης τόνισε την ανάγκη να λάβει μέτρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να διασφαλιστεί το ταχύτερο δυνατόν η υλοποίηση του προγράμματος. ?Η στήριξη των νέων, μιας από τις πιο ευάλωτες αλλά και εθνικά κρίσιμες κοινωνικές ομάδες, συνδέεται άρρηκτα και με την έξοδο από την παρούσα κρίση. Για αυτόν τον λόγο η ανάγκη να ενδυναμώσουμε τα προγράμματα νεολαίας είναι άμεση και επιτακτική?, δήλωσε ο κ. Γραμματικάκης

    [11] O 40χρονος Ολιβιέ Ντεκότ νέος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη

    Ο 40χρονος πρώην διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ολιβιέ Ντεκότ είναι ο άνθρωπος που διαδέχεται τον Άγγελο Δεληβορριά στο τιμόνι του Μουσείου Μπενάκη. Έπειτα από κυοφορία ενός περίπου χρόνου, ανακοινώθηκε το όνομα του «εκλεκτού» της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του διευθυντή, την 1η Μαρτίου 2016.

    Σε ανακοίνωσή της, η πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής, Αιμιλία Γερουλάνου αναφέρει ότι «η επιλογή του Ολιβιέ Ντεκότ από τη Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου ήταν ομόφωνη. Προήλθε αφενός από την επίγνωσή μας για τις ειδικές σημερινές ανάγκες του Ιδρύματος για ενδυνάμωση και εξωστρέφεια, και αφετέρου από την αποδεδειγμένη εμπειρία του ως επικεφαλής σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών. Είναι πεποίθηση όλων ότι θα διαδεχτεί τον Άγγελο Δεληβορριά με τον καλύτερο τρόπο, παρά τις αντίξοες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα μας εδώ και αρκετό καιρό. Και είναι πεποίθηση όλων ότι ανάληψη εκ μέρους του της διεύθυνσης του Μουσείου θα αποφέρει πολύτιμους καρπούς για το Ίδρυμα».

    [12] Στον «Μακμπέθ» του Σαίξπηρ εναποθέτουν τις ελπίδες για έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ.

    Είναι όμορφο το δύσμορφο και ...δύσμορφο το όμορφο;

    Είναι καλό το κακό και κακό το καλό;

    Είναι εννοιολογικά "συνώνυμα" οι μάγισσες, η μεταφυσική, η πολιτική, η εξουσία, η δίψα για εξουσία, το αέναο κυνήγι της, η βία, το έγκλημα,η σεξουαλικότητα, το αίμα, οι τύψεις, ο έρωτας κι ο θάνατος, ο ..."Μακμπέθ";

    Ο "Μακμπέθ" -το καταραμένο έργο του Σαίξπηρ...(στον κόσμο του θεάτρου, κάποιοι πιστεύουν ότι το έργο είναι καταραμένο και δεν κατονομάζουν καν τον τίτλο του, αλλά προτιμούν να το αναφέρουν ως "το Σκωτσέζικο έργο"... Κι αν κάποιος τολμήσει να εκφέρει τον τίτλο ...ε, τότε η παραγωγή καταδικάζεται σε αποτυχία, κάποιος πεθαίνει, κάποιος ...τραυματίζεται, ...κάτι γίνεται κακό). Ή κάτι καλό; ("Είναι καλό το κακό και κακό το καλό;" -από τις "ρήσεις" του Σαιξπιρικού έργου, όπως τις μετάφρασε ο Δημήτρης Δημητριάδηςκαι επέλεξε να προβάλει ως μέρος του σκηνικού, στην παράσταση του ΚΘΒΕ, η σκηνοθέτης του Αναστασία Ρεβή.

    Από τα πλέον γνωστά έργα του Άγγλου δραματουργού τού 16ου αιώνα -γραμμένο410 και πλέον χρόνια πριν- ανεβασμένο σε σκηνές όλου του κόσμου, ο "Μακμπέθ" είναι που όλα αυτά τα χρόνια έχει προσελκύσει μερικούς από τους σημαντικότερους ηθοποιούς για τον ομότιτλο ρόλο κι αυτόν της Λαίδης Μακμπέθ (στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στην όπερα, σε κόμικς, στη ζωγραφική, στην εικαστική δημιουργία).

    Μ' αυτόν τον "καταραμένο Μακμπέθ" επέλεξε το ΚΘΒΕ (η επιλογή και ανάθεση της σκηνοθεσίας είχε γίνει από την προηγούμενη διεύθυνση του Γιάννη Βούρου) να ...κόψει την "κορδέλα" του 2016 (είναι η πρώτη πρεμιέρα του έτους) στο ιστορικό θέατρο της ΕΜΣ, απόψε. Μ' αυτόν να ...γιορτάσει χθες και τα 55α του γενέθλια (το ΚΘΒΕ ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1961).

    Την αποψινή πρεμιέρα δε, του "Μακμπέθ" θα παρακολουθήσει και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, στην πρώτη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη (από την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο).

    [13] «Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ η αποτροπή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη»

    Η αποφυγή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ το 2015 δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι το ελληνικό ζήτημα σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Βρυξελλών στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Επισήμανε ωστόσο ότι αυτό ήταν αναγκαίο και ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλές αρετές και πλούσιο μέλλον.

    Ως προς το προσφυγικό ο κ. Γιούνκερ στηλίτευσε τη στάση πολλών κρατών-μελών της ΕΕ που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Η εικόνα που παρουσιάζει προς τα έξω η ΕΕ είναι αρνητική, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    [14] Περίπου 1.600 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο το τελευταίο 24ωρο

    Τα μποφόρ «ρυθμίζουν» τον αριθμό των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο. Μηδενικές σχεδόν αφίξεις όταν φυσά και έως και 2.000 αφίξεις το 24ωρο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

    Το τελευταίο 24ωρο στο νησί έφτασαν 1.600 άνθρωποι ανεβάζοντας σε 14.000 το συνολικό αριθμό των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο από την αρχή της χρονιάς. Εδώ ας σημειωθεί πως πέρυσι ολόκληρο το μήνα Ιανουάριο στην Ελλάδα συνολικά είχαν έρθει 1.472 πρόσφυγες και μετανάστες με περίπου τους μισούς από αυτούς να έχουν περάσει στη Λέσβο.

    [15] Αποκολλήθηκε με επιτυχία σκάφος του λιμενικού που προσάραξε κοντά στις τουρκικές ακτές

    Από βοηθητικό σκάφος και υπό το συντονισμό της Τουρκικής ακτοφυλακής, αποκολλήθηκε το περιπολικό σκάφος του λιμενικού, που με τέσσερα άτομα πλήρωμα, προσάραξε στη διάρκεια της νύχτας λόγω τεχνικού προβλήματος, κοντά στις τουρκικές ακτές έναντι του Αγαθονησίου.

    Νωρίτερα το περιπολικό του λιμενικού, είχε καταδιώξει σκάφος διακινητή που είχε αποβιβάσει ομάδα είκοσι μεταναστών και προσφύγων στις ακτές της Σάμου. Για το συμβάν της προσάραξης, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) ενημέρωσε άμεσα το ομόλογο κέντρο της Τουρκικής Ακτοφυλακής στην 'Αγκυρα.

    Το σκάφος του λιμενικού μετά την αποκόλληση, οδηγήθηκε συνοδεία σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής έως την οριογραμμή των ελληνικών χωρικών υδάτων. Από εκεί και μετά, το σκάφος συνοδεία Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης του λιμενικού, οδηγήθηκε στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 January 2016 - 15:32:35 UTC