Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι θεσμικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Καμίνη
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση τιμωρεί την εργασία
  • [03] Παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς ο ¶. Θωμόπουλος
  • [04] Υπ. Εργασίας: Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμη δυνατότητα ώστε να συνεχίσει η λειτουργία της Softex
  • [05] Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο - Υπερκαλύπτονται οι στόχοι του προγράμματος
  • [06] Σοβαρές ελλείψεις στη θωράκιση από τη γρίπη διαπιστώνουν ΙΣΑ και Ένωση Νοσηλευτών
  • [07] Διάθεση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς μόνο από τα ιδιωτικά φαρμακεία, προτείνει ο ΦΣΘ
  • [08] Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας υποψήφιο για «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016»
  • [09] «Να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα» λέει ο Γιώργος Σιμιτσής, που θα έχει αντίπαλο τον Ουκρανό Μπόνταρ

  • [01] Οι θεσμικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Καμίνη

    Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

    Ο κ. Καμίνης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για την Αθήνα και υπήρξε συζήτηση για την ανάγκη να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση με επίκεντρο την ενίσχυση του ρόλου της και την υιοθέτηση σύγχρονων τάσεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης και το προσφυγικό, για το οποίο ο δήμαρχος Αθηναίων έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα αλλά με σωστή αντιμετώπιση μπορεί να έχει και πτυχές ανάπτυξης για τη χώρα.

    «Συζητήσαμε κατά βάση για την Αθήνα. Για τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας αλλά και για τις μεγάλες προοπτικές που έχει η πόλη μας. Ουσιαστικά διατρέξαμε όλα τα μεγάλα ζητήματα, μιλήσαμε και για το προσφυγικό, μιλήσαμε και για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής στην Αθήνα και για τις προοπτικές ανάπτυξης, όπως είπα, που έχει η πόλη, και το πώς θα προχωρήσουμε με τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και μιλήσαμε επίσης και για το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, όπως πρέπει να προχωρήσει πια, με μια μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μια ενίσχυση του ρόλου της, ακολουθώντας, έστω και καθυστερημένα η χώρα μας, τις σύγχρονες τάσεις. Νομίζω ότι ήταν μια πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό.

    Στο ερώτημα αν ζήτησε κάτι από τον πρωθυπουργό, ο κ. Καμίνης είπε: «Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό, συζητήσαμε και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε μια στενή επαφή».

    Για το προσφυγικό, ο κ. Καμίνης είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία ήδη τα γνωρίζει και ο κ. Μουζάλας.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση τιμωρεί την εργασία

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Βασίλη Αλεξανδρή είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Αλεξανδρής ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για το σχέδιο νόμου του υπουργού Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τσακίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους νέους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους. «Τιμωρεί δηλαδή την εργασία που τόση ανάγκη έχει η ελληνική οικονομία για να πάρει και πάλι μπρος. Κάθε μέρα όλο και περισσότερο αποκαλύπτεται πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    [03] Παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς ο ¶. Θωμόπουλος

    Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι ο 'Ανθιμος Θωμόπουλος υπέβαλε σήμερα το απόγευμα την παραίτησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας. Ο κ. Θωμόπουλος θα παραμείνει στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου για όσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή διαδοχή και παράδοση των καθηκόντων του.

    [04] Υπ. Εργασίας: Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμη δυνατότητα ώστε να συνεχίσει η λειτουργία της Softex

    Καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας την απόφαση της πολυεθνικής Bolton Group να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία), με αποτέλεσμα την απόλυση των περίπου 200 εργαζομένων.

    Αφορμή για την απόφαση της εταιρείας στάθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο στο εργοστάσιό της στο Βοτανικό. Στα προβλήματα παραγωγής που προκάλεσε η πυρκαγιά, προστέθηκε και η πολύ χαμηλή αποζημίωση που έλαβε η εταιρεία από τις ασφαλιστικές.

    «Αυτό αποτέλεσε το "πρόσχημα", έτσι ώστε -αντί να διορθωθεί το πρόβλημα, να συνεχίσει τη λειτουργία της η Softex και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας- να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου.

    [05] Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο - Υπερκαλύπτονται οι στόχοι του προγράμματος

    Υπέρβαση εσόδων σε ταμειακή βάση ύψους 1,918 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός του 2015 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το πλεόνασμα των εσόδων φέρνει ιδιαίτερη ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενόψει της διαπραγμάτευσης που αναμένεται να ξεκινήσει με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

    Επί πλέον ενισχύει τις ελπίδες της κυβέρνησης να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ακόμα και ο προϋπολογισμός του 2015.

    Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης καθώς δημιουργεί περιθώρια ευελιξίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί την τριετία 2016-2018.

    Αναλυτικά, σύμφωνα από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προκύπτει ότι το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015, σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,267 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,872 δισ. ευρώ το 2014 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,257 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο το έλλειμμα της γενική κυβέρνησης ανήλθε σε 3,533 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3,697 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και αναθεωρημένου στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 2,573 δισ. ευρώ.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 51,418 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,673 δισ. ευρώ ή 3,2 % έναντι του στόχου. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η απόκλιση αυτή οφείλεται στα μη εισπραχθέντα έσοδα από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFA's & SMP's) ύψους 3,591 δισ. ευρώ, τα οποία ούτως ή άλλως δεν υπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ορισμό του Προγράμματος. Συνεπώς προκύπτει υπερεκτέλεση των εσόδων σε ταμειακή βάση ύψους 1,918 δισ. ευρώ. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 46,586 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,032 δισ. ευρώ ή 4,2 % έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Η απόκλιση, όπως αναφέρθηκε οφείλεται στην ανωτέρω υστέρηση των εσόδων από ANFAs & SMPs, που εν μέρει αντισταθμίζεται από την υπερεκτέλεση σε άλλες κατηγορίες εσόδων.

    Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,921 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 449 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το 2015 ανήλθαν στα 54,951 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 713 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,545 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 719 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 626 εκατ. ευρώ.

    Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 6,406 δισ. ευρώ δηλαδή πραγματοποιήθηκε το σύνολο του στόχου.

    [06] Σοβαρές ελλείψεις στη θωράκιση από τη γρίπη διαπιστώνουν ΙΣΑ και Ένωση Νοσηλευτών

    Έντονη ανησυχία εκφράζει ο ΙΣΑ για την υγειονομική θωράκιση της χώρας, απέναντι στην επιδημία της γρίπης που έχει ήδη ξεκινήσει, με 6 άτομα μέχρι στιγμής να έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές, ενώ 35 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις και επισημαίνει ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

    Την ίδια ώρα, όπως τονίζει, το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, με τις δομές τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Προβλέπει δε ότι η αναμενόμενη εμφάνιση περιστατικών με βαριές επιπλοκές, θα επιβαρύνει σημαντικά τις υπάρχουσες δομές που λειτουργούν οριακά.

    [07] Διάθεση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς μόνο από τα ιδιωτικά φαρμακεία, προτείνει ο ΦΣΘ

    Τη διάθεση όλων των φαρμάκων για όλες τις ασθένειες αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία προτείνει ως λύση για την αποφυγή της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι καρκινοπαθείς και οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιλοτικά, για ένα εξάμηνο, την πρότασή του.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΦΣΘ, με αφορμή την ταλαιπωρία που υφίστανται καρκινοπαθείς και άνθρωποι με άλλες σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι για την προμήθεια των φαρμάκων τους παραπέμπονται άλλοτε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και άλλοτε στα φαρμακεία των νοσοκομείων, επισημαίνεται ότι «κάθε διαδικασία που παρακάμπτει τον φυσικό χώρο διάθεσης φαρμάκων, που είναι το φαρμακείο, και παραπέμπει ανάλογα με τις απόψεις κάθε υπουργού Υγείας άλλοτε στον ΕΟΠΥΥ και άλλοτε στο νοσοκομείο, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος ταλαιπωρίας των ασθενών. Η λύση είναι μία: Όλα τα φάρμακα, για όλες τις ασθένειες διατίθενται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία»

    [08] Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας υποψήφιο για «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016»

    Tην υποψηφιότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας στον διεθνή διαγωνισμό για την ανακήρυξη του «Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016» ανακοίνωσαν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

    Ο θεσμός του «European Museum of the Year Award» (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο τη βράβευση, σε ετήσια βάση, της καλύτερης μουσειακής πρακτικής στην Ευρώπη και την ενθάρρυνση των καινοτόμων δράσεων των μουσείων. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον οργανισμό «European Museum Forum» (EMF).

    Τα βραβεία θα ανακοινωθούν σε τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Απριλίου 2016 στην Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας.

    [09] «Να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα» λέει ο Γιώργος Σιμιτσής, που θα έχει αντίπαλο τον Ουκρανό Μπόνταρ

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Ο Ουκρανός Μπόγκνταν Μπόνταρ, Νο-12 στο ταμπλό, θα είναι ο πρώτος αντίπαλος που καλείται να ξεπεράσει ο Γιώργος Σιμιτσής (Νο-5 στο ταμπλό) προκειμένου να ξεκινήσει την πορεία του προς τον τελικό της κατηγορίας των -58 κιλών στο Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό Τουρνουά ταεκβοντό που ανοίγει αυλαία στην Κωνσταντινούπολη.

    Πιθανότερος αντίπαλος του Σιμιτσή στα προημιτελικά, εφόσον έρθει η πολυπόθητη πρόκριση, θα είναι ο Σέρβος Μίλος Γκλάντοβιτς, Νο-19 στην παγκόσμια κατάταξη και Νο-4 στο κυρίως ταμπλό.

    Σιμιτσής: «Να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα»

    Έχει ξαπλώσει δύο φορές στο χειρουργικό κρεβάτι τον τελευταίο χρόνο, όμως ο Γιώργος Σιμιτσής δηλώνει «παρών» στο κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού ταεκβοντό, το οποίο οδηγεί στην καταξίωση της συμμετοχής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016. Ο 21χρονος φοιτητής ΤΕΦΑΑ, «ασημένιος» πρωταθλητής Ευρώπης στους άνδρες το 2014 στο Μπακού (στα -54 κιλά), απαλλαγμένος πια από τα προβλήματα, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στοχεύοντας στην Ολυμπιακή πρόκριση που προσφέρουν οι δύο πρώτες θέσεις της κατηγορίας των -58 κιλών του Ευρωπαϊκού Προολυμπιακού Τουρνουά.

    «Απαλλαγμένος από τα προβλήματα τραυματισμών πλέον, είμαι έτοιμος να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Να βρεθώ το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Είναι κάτι που ήθελα από την ημέρα που ασχολήθηκα με το ταεκβοντό, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τον Μιχάλη Μουρούτσο και τη φανταστική πορεία που είχε στο άθλημα», είπε ο κάτοχος εννέα σερί πρωταθλημάτων Ελλάδας σε όλες τις κατηγορίες και πρόσθεσε: «Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Η προετοιμασία μου έχει κυλήσει βάσει του προγραμματισμού που έχουμε κάνει με τον προπονητή μου. Ανεξάρτητα της κλήρωσης και των αντιπάλων που θα βρεθούν στο δρόμο μου, εγώ νοιώθω ότι πρέπει να μπω στο τατάμι και να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Από τη συμμετοχή μου τα τελευταία χρόνια σε μεγάλα τουρνουά, θεωρώ πως έχω την εμπειρία για να μπορέσω να διεκδικήσω επί ίσοις όροις την πρόκριση. Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ, έχουμε τις ίδιες πιθανότητες, γεγονός που με γεμίζει με δύναμη και πάθος για να μπορέσω να διεκδικήσω το Ολυμπιακό εισιτήριο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 January 2016 - 17:32:27 UTC