Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλούσια η ατζέντα του πρωθυπουργού στο Νταβός
  • [02] Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός του λαϊκισμού, είπε ο Κ. Χατζηδάκης στο Πρακτορείο 104,9 FM
  • [03] Κατώτερη των περιστάσεων η αντιπολίτευση λέει στο Πρακτορείο 104,9 FM, ο υφ. Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης
  • [04] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [05] Στις 532,03 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 4,70%
  • [06] Πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά το ενδεκάμηνο του 2015
  • [07] Οι εκκρεμότητες ενόψει της αξιολόγησης στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ
  • [08] Πιερ Μοσκοβισί: Η Ελλάδα χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος
  • [09] Αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
  • [10] Εντονες ανησυχίες για την ανθεκτικότητα Σένγκεν, εκφράζουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο ΕΚ
  • [11] Τη Δευτέρα η συζήτηση στο ΕΚ για την απόφαση της Δανίας να κατάσχει τα τιμαλφή των προσφύγων
  • [12] Ελεγχος από το ΕΚ για τη δημοκρατία στην Πολωνία, παρουσία της πρωθυπουργού
  • [13] Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε 12.000 γυναίκες
  • [14] Συνεχίζεται η επιδημία της εποχικής γρίπης που αναμένεται να κορυφωθεί τον επόμενο μήνα
  • [15] Η κοινή γλώσσα κι οι πολιτιστικές ζυμώσεις της Μεσογείου, στο έργο του Αλφρέντο Ρομάνο
  • [16] Το «Μαυροπούλι» του Γρ. Καραντινάκη, ταξιδεύει στις φτερούγες του, το κοινό του
  • [17] Νέα έκδοση της «Χίμαιρας » του Μ. Καραγάτση
  • [18] Πλούσια η ατζέντα του πρωθυπουργού στο Νταβός
  • [19] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [20] Αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
  • [21] Οι εκκρεμότητες ενόψει της αξιολόγησης στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ
  • [22] Μειώνονται οι αντικειμενικές τιμές έως 19%
  • [23] Ραγδαία υποχώρηση στο -5,03% στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου
  • [24] Μακελειό με 21 νεκρούς σε πανεπιστήμιο στο Πακιστάν

  • [01] Πλούσια η ατζέντα του πρωθυπουργού στο Νταβός

    Πλούσια είναι η ατζέντα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σήμερα και αύριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

    Η οικονομική κρίση, η εξωτερική πολιτική, η συνεργασία με άλλες χώρες και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ.

    Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του κ. Τσίπρα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

    Σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον οποίο θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στην Συρία, το Κυπριακό, την κατάσταση στα Βαλκάνια, προφανώς και θέματα οικονομίας .

    Περισσότερο εξειδικευμένη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει την Πέμπτη όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πάνελ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αργότερα την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και αμέσως μετά με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οπότε και αναμένεται να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή και ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η στάση του στο θέμα του ελληνικού χρέους.

    Το Κυπριακό θα βρεθεί για μια ακόμη φορά στην ατζέντα Έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός . Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στο Νταβός θα βρίσκεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν.

    [02] Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός του λαϊκισμού, είπε ο Κ. Χατζηδάκης στο Πρακτορείο 104,9 FM

    "Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο ορισμός του λαϊκισμού. Υποσχέθηκαν 13η σύνταξη και τώρα κόβουν συντάξεις. Υποσχέθηκαν αύξηση του κατώτερου μισθού και αντίθετα αύξησαν την ανεργία" τόνισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 FMκαι στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" με τον Κώστα Μπλιάτκα.

    Κάλεσε την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι "πρέπει να επανασυνδεθεί με τη σοβαρότητα", διότι, όπως είπε: "Έχοντας μια σύγχυση για το ασφαλιστικό και για την οικονομία έχει επιδεινώσει τα πράγματα. Μην εφαρμόζοντας μια σειρά από ρυθμίσεις δεν πήγε μπροστά το ασφαλιστικό. Ακόμη περισσότερο, ακολουθώντας αυτή την οικονομική πολιτική, ενώ ήταν στο τέλος του 2016 να έχουμε ανεργία 19,5% θα έχουμε 25,5%. Θα προστεθούν δηλαδή 200.000 άνεργοι, δηλαδή θα προστεθούν 200.000 ασφαλιστικές εισφορές λιγότερες".

    Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει την οικονομική της πολιτική και αν δεν γίνουν επενδύσεις, δεν πρόκειται να στηριχθεί κανένα Ασφαλιστικό, αν δεν έχει εισφορές, επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: "Αυτός είναι ο κίνδυνος τώρα με τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Να είναι απλώς ένα Σισύφειο έργο. Διότι όποιο μέτρο κι αν φέρει ο κ. Κατρούγκαλος, αν την ίδια ώρα διώχνουμε επενδύσεις από την Ελλάδα δεν θα έχουμε ασφαλιστικές εισφορές. Άρα θα είναι μια άσκηση ματαιότητας".

    [03] Κατώτερη των περιστάσεων η αντιπολίτευση λέει στο Πρακτορείο 104,9 FM, ο υφ. Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης

    Η αντιπολίτευση στέκεται κατώτερη των περιστάσεων, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, αναφερόμενος στις πρόσφατες επαφές στελεχών της κυβέρνησης σε Μόσχα και Βερολίνο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, με στόχο τη στήριξη των ελληνικών θέσεων.

    Μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», με τον Κώστα Παπαδάκη και την Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι οι συναντήσεις που έγιναν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, την κ. Μέρκελ, αλλά και με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, κινήθηκαν σε πολύ θετικό κλίμα. Υπογράμμισε, δε, ότι αυτό που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή η χώρα είναι όλες οι πολιτικές και πολιτειακές δυνάμεις του τόπου να βοηθήσουν στις κατεύθυνση στήριξης των θέσεων της Ελλάδας και χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμβολή του κ. Παυλόπουλου, σε αυτήν την προσπάθεια.

    «Λυπάμαι που το αντίστοιχο δεν συμβαίνει από μεγάλα κόμματα, όπως η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αυτήν τη στιγμή εκτιμώ ότι στέκεται κατώτερη των περιστάσεων που διανύουμε», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και πρέπει, πλέον, και οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δικές τους.

    [04] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, δέχθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος αφού συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του, τού ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα και εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του, θα συμβάλει καθοριστικά ώστε να εδραιωθεί η θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, ιδίως στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, όπου δοκιμάζεται κυριολεκτικά, για λόγους οικονομικούς αλλά και ανθρωπιστικούς, η συνοχή και το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθύμισε ότι αποτελεί κοινό τόπο, ότι η παράταξη, της οποίας ηγείται πλέον ο κ. Μητσοτάκης, είναι εκείνη, η οποία άνοιξε τον δρόμο της χώρας μας στην Ευρώπη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ευχές και τον διαβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει στο ακέραιο τον συνταγματικό της ρόλο.

    «Θα είμαστε μια υπεύθυνη και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα καταθέτει πάντα ρεαλιστικές προτάσεις για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    [05] Στις 532,03 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 4,70%

    Υψηλές απώλειες συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή η οποία υποχωρεί στα επίπεδα των 530 μονάδων, εν μέσω ισχυρής πτώσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές , η Folli Follie και η ΔΕΗ.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφώνεται στις 532,03 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,70%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμής τις 529,28 μονάδες (-5,19%).

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 21,85 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 6,27%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,50%.

    [06] Πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά το ενδεκάμηνο του 2015

    Αυξημένο πλεόνασμα εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο ενδεκάμηνο του 2015, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,1 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,9 δισεκ. ευρώ το 2014. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο εμφάνισε πλεόνασμα 911,7 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,5 δισεκ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2014, κυρίως λόγω του περιορισμού της δαπάνης για εισαγωγές. Συνολικά, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 8,4%, αλλά οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 14,0%. Την ίδια περίοδο, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκαν.

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 4,5 δισεκ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν άνοδο κατά 4,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

    [07] Οι εκκρεμότητες ενόψει της αξιολόγησης στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ

    Τις εκκρεμότητες ενόψει της αξιολόγησης θα συζητήσει τοΚυβερνητικό Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδριάζει στις 3 μετά το μεσημέρι υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη.

    [08] Πιερ Μοσκοβισί: Η Ελλάδα χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

    Το κλίμα στις συζητήσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ εποικοδομητικό, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg από το Νταβός της Ελβετίας, όπου αρχίζει σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

    «Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι γενναίες και φιλόδοξες, ψηφίζονται από το κοινοβούλιο», σημείωσε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας: «Αυτό που χρειαζόμαστε επιπλέον είναι μία, επίσης γενναία και φιλόδοξη, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Είχαμε ένα πρώτο σχέδιο, που είναι συνολικό και θετικό, αλλά χρειαζόμαστε πιο ακριβείς παραμέτρους».

    [09] Αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

    Κλιμακώνουν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αντιδρούν στα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, με μπλόκα σε κομβικά σημεία της εθνικής και Εγνατίας οδού και ισχυρή παρουσία σε λιμάνια και τελωνεία.

    Θεσσαλία

    Αποφασισμένοι να παραμείνουν πιστοί στο ραντεβού που έχουν δώσει, για το μεσημέρι , στα Τέμπη, είναι οι αγρότες του Νομού Λάρισας, παρά τη συνεχή χιονόπτωση στον νομό που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών, η ώρα εκκίνησης των τρακτέρ από τα έξι σημεία προσυγκέντρωσης υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει ένα δίωρο περίπου. Δηλαδή ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσουν γύρω στις 10 το πρωί, η ώρα εκκίνησης μετατέθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι καθώς αναμένεται και σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας.

    Στις προθέσεις της Αστυνομίας είναι πάντως από τις 12 το μεσημέρι -λαμβάνοντας υπόψη και την ώρα που τελικά θα αρχίσουν να κινούνται επί της ΠΑΘΕ τα τρακτέρ- να διακοπεί η κυκλοφορία από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, έως ότου τα αγροτικά μηχανήματα τακτοποιηθούν στην Τέμπη εκατέρωθεν του οδοστρώματος. Στο διάστημα αυτό η κυκλοφορία θα γίνεται από εναλλακτικές διαδρομές που θα υποδείξει η Αστυνομία με σχετική επίσημη ανακοίνωση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες.

    Στις Μικροθήβες και το Αερινό είναι το σημερινό ραντεβού των αγροτών της Μαγνησίας, που ανεβαίνουν στα τρακτέρ και βγαίνουν στους δρόμους.

    Δυο προσυγκεντρώσεις πραγματοποιούν οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων.Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούν στο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας.

    Μακεδονία

    Διαρκώς ενδυναμώνεται το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, όπου ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 900 τρακτέρ.Προσυγκεντρώσεις με τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών σήμερα, και κάθοδό τους σε κομβικά σημεία επί της εθνικής οδού, αποφάσισε η Πρωτοβουλία Αγροτών που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.Θεωρείται βέβαιο ότι θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο νομό Ημαθίας, ενώ δυναμικό παρόν θα δοθεί και στους κόμβους Μαυροβουνίου και Παλιού Μηλοτόπου Πέλλας.Παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται στο Αιγίνιο Πιερίας, στις δύο εισόδους στο νομό Κιλκίς, στην Παλαιά Πέλλα, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στο Μηλότοπο και στις περιοχές Αλεξάνδρεια, Καβάσιλα, Κυψέλη και Νησί του νομού Ημαθίας.Τρακτέρ έχουν παραταχθεί και σε άλλες περιοχές του νομού Σερρών και ο σχεδιασμός είναι να κατευθυνθούν από σήμερα σε σημεία που χρειάζονται ενδυνάμωση.Μπλόκο στήνεται και στην περιοχή Κοκκινογείων στη Δράμα. Αγρότες από τη Βόρεια Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου.

    Στερεά Ελλάδα

    Σε στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις και προσπάθεια μαζικοποίησης των μπλόκων κινούνται οι αγρότες και στη Βοιωτία και στη ΦθιώτιδαΣτόχος τους είναι να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μπλόκο στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας στο 110 χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας. Επίσης, κεντρικός στόχος είναι να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ με αγροτικά μηχανήματα στην περιοχή της Ανθήλης.Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

    Πελοπόννησος

    Στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαϊας θα παρατάξουν οι αγρότες τα τρακτέρ τους από το μεσημέρι.Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες στην είσοδο του Κουτσοποδίου Αργολίδας, στο σταθμό του τραίνου.Στη Λακωνία, οι αγρότες ομόφωνα αποφάσισαν, να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

    Ηπειρος

    Στα Ιωάννινα, με δυο προσυγκεντρώσεις στην γαλακτοβιομηχανίαΔωδώνη και στην Ανατολή- οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, κατεβαίνουν με τα τρακτέρστους δρόμους. Στην συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου.

    Κρήτη

    Στην κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο προχωρούν οι αγρότες ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στα συζητούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα. Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας.Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

    Στο μεταξύ αυτή την ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου παρουσιάζει το σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σε ευρεία σύσκεψη στην Κομοτηνή στο κτίριο της πρώην νομαρχίας Ροδόπης. Νωρίτερα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια όταν αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο και απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

    [10] Εντονες ανησυχίες για την ανθεκτικότητα Σένγκεν, εκφράζουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο ΕΚ

    Η συνθήκη Σένγκεν και το ερώτημα κατά πόσο το σύστημα θα μπορέσει να αντέξει, ή να καταρρεύσει, εάν τα κράτη-μέλη συνεχίσουν το ένα μετά το άλλο να επιβάλλουν ελέγχους ή να κλείνουν τα σύνορά τους, αποτελεί πηγή έντονης ανησυχίας, ιδιαίτερα αισθητής κατά τη τρέχουσα Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    Τόσο στις παρεμβάσεις στο ημικύκλιο όσο και στις δηλώσεις των πολιτικών ομάδων στις συνεντεύξεις Τύπου, επισημάνθηκε ότι εάν κάθε κράτος συνεχίσει «να κάνει του κεφαλιού του» και δεν υπάρξει «συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική» κινδυνεύουν τα ίδια τα θεμέλια της Ένωσης.

    Μιλώντας για την προσφυγική κρίση στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ δήλωσε ότι «δεν πιστεύει ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την επαναφορά ελέγχων στα σύνορα Σλοβενίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας, Δανίας, Σουηδίας. «Εάν έκανε το ίδιο και η Γερμανία, θα είχαμε το τέλος της Σένγκεν» υπογράμμισε.

    Απευθυνόμενος στην Ολλανδική προεδρία, ζήτησε να αλλάξει την ατζέντα της, και αντί να δαπανήσει 3-4 εβδομάδες τον Φεβρουάριο γύρω από το Brexit, το πώς θα κρατηθεί η Μεγάλη Βρετανία στην Ένωση, θα είναι καλύτερα να ασχοληθεί με την προσφυγική κρίση.

    «Θα είναι καλύτερα να μιλήσουμε για το πιο σημαντικό θέμα σήμερα, που είναι η αναζήτηση μιας συνολικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για το μεταναστευτικό. Από το Μάρτιο του 2015, που οι ευρωβουλευτές συζητούν για το θέμα δεν υπάρχει ακόμα συνολική στρατηγική» υπογράμμισε ο κ. Βερχόφστατ.

    Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Μάνφρεντ Βέμπερ υποστήριξε ότι το βασικό θέμα αυτές τις ώρες είναι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «επείγουσα ανάγκη επιβολής τάξης στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε ότι επιβολή τάξης σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στα άτομα που ζητούν δικαίως μια προστασία, όπως οι Σύροι, και τα άτομα που θα πρέπει να απωθηθούν στα σύνορα. Στη Γερμανία στο σύνολο του ενός εκατομμυρίου και πλέον που έφθασαν στα σύνορα, μόνο 40% είναι Σύροι, οι υπόλοιποι είναι άλλων εθνικοτήτων, σημείωσε και τόνισε: Και σε αυτό το σημείο, στα εξωτερικά σύνορα χρειάζεται δραστηριοποίηση: εάν οι Αιγύπτιοι, οι Μαροκινοί, ή οι Πακιστανοί θέλουν να περάσουν από την Τουρκία στην Ευρώπη χωρίς βίζα, θα πρέπει να επαναπροωθηθούν στα σύνορα, δηλαδή προς την Τουρκία».

    Ο κ. Βέμπερ αναφέρθηκε επανειλημμένα στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας την «πολύ θετική» προσπάθειά της με την παροχή αδειών εργασίας στους Σύρους. Αναγνώρισε, όμως, ότι υπάρχουν και «σκοτεινές ζώνες», όπως για παράδειγμα στο θέμα της αντιμετώπισης των διακινητών για το οποίο η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα, ολιγωρεί ή τα μέτρα είναι ανεπαρκή.

    «Εάν τα νούμερα δεν σταθεροποιηθούν σύντομα και δεν μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών, θα τεθούν αναγκαστικά ορισμένα ερωτήματα. Και εάν δεν θα είναι μόνο η Σουηδία που θα κλείσει τα σύνορά της, αλλά όλα τα κράτη-μέλη κάνουν το ίδιο, η Σένγκεν περνάει πλέον κάτω από μαζική πίεση» προσέθεσε ο Μ. Βέμπερ και κατέληξε: «Θα πρέπει επομένως να αναπτύξουμε κοινές προσπάθειες για να επιβληθεί η τάξη στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

    [11] Τη Δευτέρα η συζήτηση στο ΕΚ για την απόφαση της Δανίας να κατάσχει τα τιμαλφή των προσφύγων

    Όπως ανακοίνωσε στην ολομέλεια σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, η διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε να αναμένει την εξέταση του θέματος από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών. Η πλειοψηφία όμως της επιτροπής αυτής αποφάσισε να εξετασθεί το θέμα στα τέλη του Ιανουαρίου.

    Παρ' όλα αυτά ευρωβουλευτές ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα άμεσα στην ολομέλεια ανεξάρτητα από την απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, αίτημα που δεν έλαβε την πλειοψηφία.

    Σύμφωνα με ένα δεύτερο αίτημα που συγκέντρωσε πλειοψηφία αποφασίσθηκε η συζήτηση να γίνει τελικά την ερχόμενη Δεύτερα στις Βρυξέλλες.

    [12] Ελεγχος από το ΕΚ για τη δημοκρατία στην Πολωνία, παρουσία της πρωθυπουργού

    Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία αξιολόγησης των αποφάσεων της πολωνικής κυβέρνησης που αφορούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, παρουσία της Πολωνής πρωθυπουργού Μπεάτας Σίντλο.

    Είναι η πρώτη φορά που το ΕΚ ξεκινάει μια τέτοια αξιολόγηση, ύστερα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτό γίνεται βάσει του πλαισίου Δικαίου του 2014.

    Παίρνοντας το λόγο η πρωθυπουργός δήλωσε τη διάθεσή της για κάθε διάλογο ώστε «να απαλειφθούν οι παρεξηγήσεις», αλλά υπογράμμισε: «Αυτό που εμείς πάνω απ' όλα θέλουμε είναι, να μπορεί η Πολωνία ως ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα και ως μέλος της ΕΕ, να μπορεί να βασίζεται στη στήριξη των άλλων χωρών. Όταν δε, πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν το εσωτερικό της, να έχουμε την εγγύηση ότι τηρείται η εθνική μας κυριαρχία και ότι τη σέβεστε».

    Η Πολωνή πολιτικός έκανε μια μακροσκελή ιστορική αναδρομή στους αγώνες του πολωνικού λαού για τις ελευθερίες του και στην προσήλωσή του στις «δημοκρατικές αξίες». Αναφορικά με τις αλλαγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστήριξε ότι σήμερα «λειτουργεί άψογα», ότι οι αλλαγές για τη λειτουργία του έγιναν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και συνάδουν με αντίστοιχες διατάξεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Εξήγησε ότι στο σύνολο των 15 βουλευτών, οι πέντε είναι διορισμένοι από την τωρινή πλειοψηφία, οι δε 8 από την τωρινή αντιπολίτευση. Αναγνώρισε όμως στις παρεμβάσεις της, ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι πολιτικό όργανο, φράση που προκάλεσε αντιδράσεις. Σε ό,τι δε αφορά στην εισαγωγή της ειδικής πλειοψηφίας (2/3) για τις αποφάσεις, εκτίμησε ότι πρόκειται για μια πιο δημοκρατική διαδικασία απ' ό,τι η απόλυτη πλειοψηφία.

    Για το θέμα της νομοθεσίας για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η πρωθυπουργός της Πολωνίας υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα στοχεύουν κατά πρώτον σε μεγαλύτερο πλουραλισμό και ουδετερότητα και κατά δεύτερο, στην εξασφάλιση μιας σταθερής χρηματοδότησης.

    Εκ μέρους του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος, το λόγο πήρε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Εστέμπαν Γκονζάλες Πονς, αντικαθιστώντας τον επικεφαλής του κόμματος Μ. Βέμπερ για «να μην υπάρξει πολιτική παρανόηση εξ' αιτίας της εθνικότητας του ως Γερμανού» όπως ο ίδιος ο Βέμπερ εξήγησε.

    Απευθυνόμενος στην πρωθυπουργό, ο κ. Γκονζάλες υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι η Πολωνία αλλά ο αυταρχισμός». Η Ευρώπη, πρόσθεσε, είναι πρώτ' απ' όλα ένα σύνολο δημοκρατικών αξιών και μόνο στη συνέχεια, είναι μια αγορά. «Γι αυτό εκ μέρους όλων θέλουμε να έχουμε τη βεβαιότητα ότι και εσείς συμφωνείτε με αυτό» δήλωσε και πρόσθεσε:

    Οι Πολωνοί αγωνίσθηκαν κατά όλων των δικτατοριών. Σήμερα όλοι οι Ευρωπαίοι εργαζόμαστε κατά της τρομοκρατίας. Όμως ο αυταρχισμός δεν έρχεται πάντα απ' έξω. Ο χειρότερος αυταρχισμός μπορεί να έλθει από μέσα. Ο αυταρχισμός οδηγεί στην απορύθμιση της δημοκρατίας. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το κράτος δικαίου. Τους νόμους μπορείτε να τους αλλάξετε, τις αξίες ποτέ, κατέληξε ο Ισπανός ευρωβουλευτής.

    Ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής ομάδας Τζάνι Πιτέλα, δήλωσε ότι οι σοσιαλιστές και οι δημοκράτες βρίσκονται στο πλευρό των χιλιάδων Πολωνών που κατέβηκαν στους δρόμους υπερασπιζόμενοι το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

    [13] Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε 12.000 γυναίκες

    Σε δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τη μέθοδο της αυτολήψης του HPV test, θα υποβληθούν 12.000 γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο της μεγάλης πολυκεντρικής μελέτης«Greco self».

    Η μελέτη προβλέπεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και να επεκταθεί σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια. Ανάλογα με τα αποτελέσματα του HPV test, στις γυναίκες-φορείς του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) θα ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαγνωστική και, εάν χρειασθεί, θεραπευτική διαδικασία.

    «Εάν από την μελέτη αποτυπωθεί βελτίωση των μεγεθών, που αφορούν την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στον εξεταζόμενο γυναικείο πληθυσμό, τότε η μέθοδος της αυτολήψης του HPV test θα αποτελεί μια ενδεδειγμένη στρατηγική» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας HPV, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός, στη διάρκειασυνέντευξης τύπου με αφορμή την Ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που θα πραγματοποιηθεί 24-30 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

    [14] Συνεχίζεται η επιδημία της εποχικής γρίπης που αναμένεται να κορυφωθεί τον επόμενο μήνα

    Άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο Σαββατοκύριακο από επιπλοκές της γρίπης, ενώ 39 παραμένουν οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι από την αρχή της εμφάνισης της εποχικής γρίπης και μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί συνολικά σε ΜΕΘ 57 ασθενείς που εμφάνισαν επιπλοκές λόγω της φετινής γρίπης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από αυτούς δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι φέτος ο ιός ΑΗΝ1 είναι πιο επιθετικός παρότι καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο καθώς κάνει επιπλοκές και σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών. Οι ειδικοί για μια ακόμη φορά συστήνουν την αυστηρή τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, τον αντιγριπικό εμβολιασμό έστω και τώρα, την άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό εφόσον τα συμπτώματα της γρίπης είναι έντονα και επιμένουν -και μετά τη συμβουλή του- στην έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων προκειμένου να προληφθούν οι επιπλοκές.

    [15] Η κοινή γλώσσα κι οι πολιτιστικές ζυμώσεις της Μεσογείου, στο έργο του Αλφρέντο Ρομάνο

    Την κοινή πολιτιστική οντολογία των λαών της Μεσογείου, αναδιφεί ο Αλφρέντο Ρομάνο, ένας από τους πιο ιδιαίτερους και βαθυστόχαστους καλλιτέχνες της γενιάς του,στην έκθεση που παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, φιλοξενώνταςέως τις 13 Φεβρουαρίου την έκθεσή του διαλεκτού δημιουργού, με τίτλο "Rammendi/Συρραφές".

    Η έκθεση, που περιλαμβάνει έργα του Ρομάνο από τις ενότητες «Λινά» και «Συνυφάνσεις», όπως και το πιο επίκαιρο λόγω του προσφυγικού «Μία Γενιά Λιγότερο», καταδεικνύει τη διεισδυτική ανάγνωση, που επιχειρεί μέσα από μία φιλέρευνη εικαστική διαδικασία, πάνω στην ίδια τη φύση της κουλτούρας που φέρει ένας ευρύτερος, όχι απλά γεωγραφικός, εδαφικός, τόπος, αλλά ένα διάπλατο, δίχως όρια, πολιτικιστικό πλαίσιο, που ο ίδιος ο καλλιτέχνης αντιλαμβάνεται κι εντοπίζει στη Μεσόγειο και τις ασταμάτητες επιρροές που τη διασχίζουν

    [16] Το «Μαυροπούλι» του Γρ. Καραντινάκη, ταξιδεύει στις φτερούγες του, το κοινό του

    Η παιδοφιλία είναι η αποκρουστικότερη των ανθρωπίνων αδυναμιών, το απεχθέστερο των εγκλημάτων. Χτυπάει απευθείας στο θυμικό... Δεν αγγίζεται, δεν συζητείται εύκολα. Πολλώ δε μάλλον να μεταφέρεται, ως θέμα, σε μια θεατρική σκηνή. Μπορεί να προκαλέσει, να εξοργίσει...

    Μόνο η δύναμη και τα μηνύματα του λόγου μπορούν ίσως να... κατευνάσουν. Αν, δε, η υποκριτική απόδοση είναι τέτοια που να καθηλώσει τον θεατή, τότε«σέρνει»και τον ίδιο στη σκηνή, τον κάνει θύτη και θύμα, κριτή και κρινόμενο...Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κείμενο είναι δυνατό και βίαιο σαν γροθιά. Όσο για τις ερμηνείες...

    Το«Μαυροπούλι»του David Harrower, που παρουσιάστηκε χθες σε επίσημη πρώτη, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Γρηγόρη Καραντινάκη και τις θαυμάσιες ερμηνείες του Αλέξανδρου Μυλωνά και της Βιργινίας Ταμπαροπούλου, στο Θέατρο ΣΗΜΕΙΟ, επιβεβαίωσε την παθογένεια του εγκλήματος, που ακόμη κι αν επιχειρείται να ενδυθεί το στρογγυλεμένο πέπλο του έρωτα, εγκληματική παθογένεια παραμένει. Του ανθρώπου ειδικά και της κοινωνίας γενικά.

    [17] Νέα έκδοση της «Χίμαιρας » του Μ. Καραγάτση

    Αποτελεί σίγουρα εκδοτικό γεγονός. Η «Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, πουδημοσιεύτηκε ως νουβέλα για πρώτη φορά το 1936, κυκλοφορεί ξανά από τις εκδόσεις Εστία με εισαγωγή της Μαίρης Μικέ, επίλογο του Στρατή Πασχάλη και προοίμιο του Δημήτρη Τάρλοου.

    Ο Δ. Τάρλοου (σκηνοθεσία) και ο Στρ. Πασχάλης (διασκευή) υπογράφουν και τη θεατρική επιτυχία «Η μεγάλη χίμαιρα», που παρουσιάστηκε διαδοχικά τα δύο τελευταία χρόνια στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο θέατρο «Πορεία» και στο θέατρο «Απόλλων» της Σύρου. Το φθινόπωρο ηπαράσταση ξεκίνησε μια δεύτερη σεζόν στο θέατρο «Πορεία» και τώρα θα παραταθεί στον ίδιο χώρο από το τέλος Φεβρουαρίου.

    Το βιβλίο του Καραγάτση είναι η ιστορία μιας Γαλλίδας, της Μαρίνας, που ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή έρχεται να εγκατασταθεί σ' ένα μικρό νησί του Αιγαίου. Η εγκατάσταση, ωστόσο, στην Ελλάδα θα αποδειχθεί μια πολύ σκοτεινή υπόθεση. Το ελληνικό τοπίο θα μαγέψει και ταυτοχρόνως θα εγκλωβίσει την ηρωίδα με δραματικό τρόπο. Η Μαρίνα θα παρασυρθεί από τον αισθησιασμό και το πάθος της, που γρήγορα θα μετατραπούν σε ασήκωτα βαρίδια, οδηγώντας την στην αυτοκαταστροφή. Κι όλα τριγύρω της και μέσα της θα μεταμορφωθούν σε μια τυραννική χίμαιρα.

    Η νουβέλα του 1936 θα κυκλοφορήσει σε ριζικά νέα μορφή το 1953: μια ευρεία σύνθεση, που υπό τον τίτλο «Η μεγάλη χίμαιρα» θα κλείσει τον κύκλο ο οποίος άνοιξε με τον «Συνταγματάρχη Λιάπκιν» και τον «Γιούγκερμαν», κατακτώντας τώρα το μεγάλο κοινό. Είναι η Μαρίνα της «Χίμαιρας» που μόλις ξανακυκλοφόρησε ίδια με τη Μαρίνα της «Μεγάλης χίμαιρας» του μυθιστορήματος και της θεατρικής παράστασης; Πού συγκλίνουν και πού αποκλίνουν οι δύο εκδοχές της; «Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά έργα με δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα», παρατήρησε ο Στρ. Πασχάλης σε εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας 18/1στο θέατρο «Πορεία» (τη συζήτηση συντόνισε η Λαμπρινή Κουζέλη).

    Η πρώτη Μαρίνα είναι μια απλή Γαλλίδα, η δεύτερη είναι μια διανοούμενη: «Το θέμα είναι η μάχη που θα δώσει κάτω από το ελληνικό φως με τις αισθήσεις της η ηρωίδα. Αισθήσεις άγριες, εικόνες τολμηρές κι ένας προχωρημένος ερωτισμός χωρίς, ωστόσο, κανένα απελευθερωτικό στοιχείο. Ο άνθρωπος καταλήγει δέσμιος της ζωικής του πλευράς». Σε παρόμοια γραμμή και ο Δ. Τάρλοου: «Στην πραγματικότητα ο Καραγάτσης δίνει τόσο στη Μαρίνα όσο και στον αρσενικό συμπρωταγωνιστή της τα ίδια ζωώδη χαρακτηριστικά: συγκρούσεις με κοφτερά νύχια και δόντια, ερωτική επιθυμία πνιγμένη από την ψυχρότητα, απόλυτος ναρκισσισμός».

    [18] Πλούσια η ατζέντα του πρωθυπουργού στο Νταβός

    Πλούσια είναι η ατζέντα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σήμερα και αύριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

    Η οικονομική κρίση, η εξωτερική πολιτική, η συνεργασία με άλλες χώρες και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ.

    Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του κ. Τσίπρα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

    Oπρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον οποίο θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στην Συρία, το Κυπριακό, την κατάσταση στα Βαλκάνια, προφανώς και θέματα οικονομίας .

    Περισσότερο εξειδικευμένη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει την Πέμπτη όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πάνελ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αργότερα την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και αμέσως μετά με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οπότε και αναμένεται να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή και ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η στάση του στο θέμα του ελληνικού χρέους.

    Το Κυπριακό θα βρεθεί για μια ακόμη φορά στην ατζέντα Έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός . Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στο Νταβός θα βρίσκεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν.

    [19] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, δέχθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος αφού συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του, τού ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα και εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του, θα συμβάλει καθοριστικά ώστε να εδραιωθεί η θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, ιδίως στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, όπου δοκιμάζεται κυριολεκτικά, για λόγους οικονομικούς αλλά και ανθρωπιστικούς, η συνοχή και το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθύμισε ότι αποτελεί κοινό τόπο, ότι η παράταξη, της οποίας ηγείται πλέον ο κ. Μητσοτάκης, είναι εκείνη, η οποία άνοιξε τον δρόμο της χώρας μας στην Ευρώπη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ευχές και τον διαβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει στο ακέραιο τον συνταγματικό της ρόλο.

    «Θα είμαστε μια υπεύθυνη και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα καταθέτει πάντα ρεαλιστικές προτάσεις για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    [20] Αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

    Κλιμακώνουν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αντιδρούν στα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, με μπλόκα σε κομβικά σημεία της εθνικής και Εγνατίας οδού και ισχυρή παρουσία σε λιμάνια και τελωνεία.

    Θεσσαλία

    Αποφασισμένοι να παραμείνουν πιστοί στο ραντεβού που έχουν δώσει, για το μεσημέρι , στα Τέμπη, είναι οι αγρότες του Νομού Λάρισας, παρά τη συνεχή χιονόπτωση στον νομό που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών, η ώρα εκκίνησης των τρακτέρ από τα έξι σημεία προσυγκέντρωσης υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει ένα δίωρο περίπου. Δηλαδή ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσουν γύρω στις 10 το πρωί, η ώρα εκκίνησης μετατέθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι καθώς αναμένεται και σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας.

    Στις προθέσεις της Αστυνομίας είναι πάντως από τις 12 το μεσημέρι -λαμβάνοντας υπόψη και την ώρα που τελικά θα αρχίσουν να κινούνται επί της ΠΑΘΕ τα τρακτέρ- να διακοπεί η κυκλοφορία από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, έως ότου τα αγροτικά μηχανήματα τακτοποιηθούν στην Τέμπη εκατέρωθεν του οδοστρώματος. Στο διάστημα αυτό η κυκλοφορία θα γίνεται από εναλλακτικές διαδρομές που θα υποδείξει η Αστυνομία με σχετική επίσημη ανακοίνωση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες.

    Στις Μικροθήβες και το Αερινό είναι το σημερινό ραντεβού των αγροτών της Μαγνησίας, που ανεβαίνουν στα τρακτέρ και βγαίνουν στους δρόμους.

    Δυο προσυγκεντρώσεις πραγματοποιούν οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων.Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούν στο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας.

    Μακεδονία

    Διαρκώς ενδυναμώνεται το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, όπου ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 900 τρακτέρ.Προσυγκεντρώσεις με τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών σήμερα, και κάθοδό τους σε κομβικά σημεία επί της εθνικής οδού, αποφάσισε η Πρωτοβουλία Αγροτών που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.Θεωρείται βέβαιο ότι θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο νομό Ημαθίας, ενώ δυναμικό παρόν θα δοθεί και στους κόμβους Μαυροβουνίου και Παλιού Μηλοτόπου Πέλλας.Παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται στο Αιγίνιο Πιερίας, στις δύο εισόδους στο νομό Κιλκίς, στην Παλαιά Πέλλα, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στο Μηλότοπο και στις περιοχές Αλεξάνδρεια, Καβάσιλα, Κυψέλη και Νησί του νομού Ημαθίας.Τρακτέρ έχουν παραταχθεί και σε άλλες περιοχές του νομού Σερρών και ο σχεδιασμός είναι να κατευθυνθούν από σήμερα σε σημεία που χρειάζονται ενδυνάμωση.Μπλόκο στήνεται και στην περιοχή Κοκκινογείων στη Δράμα. Αγρότες από τη Βόρεια Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου.

    Στερεά Ελλάδα

    Σε στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις και προσπάθεια μαζικοποίησης των μπλόκων κινούνται οι αγρότες και στη Βοιωτία και στη ΦθιώτιδαΣτόχος τους είναι να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μπλόκο στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας στο 110 χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας. Επίσης, κεντρικός στόχος είναι να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ με αγροτικά μηχανήματα στην περιοχή της Ανθήλης.Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

    Πελοπόννησος

    Στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαϊας θα παρατάξουν οι αγρότες τα τρακτέρ τους από το μεσημέρι.Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες στην είσοδο του Κουτσοποδίου Αργολίδας, στο σταθμό του τραίνου.Στη Λακωνία, οι αγρότες ομόφωνα αποφάσισαν, να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

    Ηπειρος

    Στα Ιωάννινα, με δυο προσυγκεντρώσεις στην γαλακτοβιομηχανίαΔωδώνη και στην Ανατολή- οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, κατεβαίνουν με τα τρακτέρστους δρόμους. Στην συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου.

    Κρήτη

    Στην κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο προχωρούν οι αγρότες ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στα συζητούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα. Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας.Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

    Στο μεταξύ αυτή την ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου παρουσιάζει το σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σε ευρεία σύσκεψη στην Κομοτηνή στο κτίριο της πρώην νομαρχίας Ροδόπης. Νωρίτερα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια όταν αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο και απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

    Μίνι κυβερνητική σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου για το ασφαλιστικό των αγροτών

    Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να λάβει μέρος σε μίνι κυβερνητική σύσκεψη για το ασφαλιστικό των αγροτών.

    Στη σύσκεψη θα λάβει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε αλλαγές επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τους νέους αγρότες, ενώ έχει τεθεί και θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων.

    [21] Οι εκκρεμότητες ενόψει της αξιολόγησης στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ

    Το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων, ενόψει της επικείμενης έναρξης της πρώτης αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος προσαρμογής από τους Θεσμούς, αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο "μικροσκόπιο" του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συνεδριάζει στις 3 το απόγευμα, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη.

    Κατά τη συνεδρίαση, όπως αναφέρουν έγκυροι κύκλοι, θα εξεταστεί η πρόοδος επί σειράς ζητημάτων, μεταξύ των οποίων ο αναπτυξιακός νόμος και άλλα ανοικτά θέματα του υπουργείου Οικονομίας, καθώς και άλλων υπουργείων.

    [22] Μειώνονται οι αντικειμενικές τιμές έως 19%

    Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έως 19% με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που υπογράφηκε χθες και θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015.

    Η υπογραφή της απόφασης ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και φέρνει ανάλογες μειώσεις στους φόρους των μεταβιβάσεων ακινήτων, γονικών παροχών και κληρονομιών.

    Εντάσσεται, δε, στην πολιτική του υπουργείου Οικονομιών να αντιμετωπισθούν αδικίες και στρεβλώσεις από τις μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων υπέρ των τελευταίων που προσκλήθηκαν λόγω της μεγάλης κρίσης στην κτηματαγορά.

    Ειδικότερα με βάση την απόφαση δημιουργούνται 9 κλίμακες τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια σε κάθε μία από τις οποίες προβλέπονται διαφορετικά ποσοστά μείωσης των τιμών.

    Η μείωση των τιμών κυμαίνεται από 5-19% ενώ μόνο στις περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 650 ευρώ και με τιμή ζώνης άνω των 4.050 ευρώ οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.

    Το υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε σε καμία αύξηση τιμών αν και υπάρχουν περιπτώσεις σε φθηνότερες περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές έχουν υπερβεί τις αντικειμενικές προκειμένου να αποφευχθούν φορολογικές επιβαρύνσεις. Σημειώνεται ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων δεν επιφέρουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2015.

    [23] Ραγδαία υποχώρηση στο -5,03% στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

    Μεγάλες απώλειες καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, ακολουθώντας την ισχυρή πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στον απόηχο της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και των ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:10 διαμορφώνεται στις 530,18 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,03%.

    Μεγάλες πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές. Η Πειραιώς υποχωρεί κατά 11,92% στα 0,170 ευρώ, η Eurobank υποχωρεί κατά 11,95% στα 0,744 ευρώ, η Alpha Bank κατά 10% στα 1,71 ευρώ και η Εθνική υποχωρεί στα 0,230 ευρώ με πτώση 8%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,79 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 6,28%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,52%.

    [24] Μακελειό με 21 νεκρούς σε πανεπιστήμιο στο Πακιστάν

    Σε 21 ανήλθαν οι νεκροί από την επίθεση ομάδας μαχητών σε ένα πανεπιστήμιο στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με υπεύθυνο της αστυνομίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι τελείωσε η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας.

    "Ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης έφτασε στους 21" νεκρούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας Σαΐντ Ουαζίρ, αναθεωρώντας αρκετά προς τα πάνω προηγούμενο απολογισμό των αρχών.

    Ο αξιωματούχος της αστυνομίας δεν διευκρίνισε αν μεταξύ των 21 νεκρών βρίσκονται και οι 4 δράστες της επίθεσης, τους οποίους σκότωσε ο στρατός, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος νωρίτερα σήμερα.

    "Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε, έρευνες διεξάγονται ωστόσο στη ζώνη από την οποία αποσύρονται τώρα η αστυνομία και οι δυνάμεις της τάξης", πρόσθεσε ο Σαΐντ Ουαζίρ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, "η πλειονότητα των φοιτητών σκοτώθηκε όταν οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν μέσα τους κοιτώνες των αρρένων", της πανεπιστημιούπολης του Μπάτσα Χαν, στην Τσαρσάντα, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την Πεσαβάρ.

    Άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ασφάλειας δήλωσε παράλληλα στο Ρόιτερς ότι υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, 51, σύμφωνα με τον ίδιο, και σημείωσε επίσης ότι οι νεκροί μπορεί να ανέλθουν σε έως και 40.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 January 2016 - 12:02:56 UTC