Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [02] Υπ. Επικρατείας: Η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη διαδικασία στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών
  • [03] ΔΝΤ: Στο 0,17% του ΑΕΠ το κόστος της Ελλάδας για το 2015 εξ αιτίας του προσφυγικού
  • [04] Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Κατρούγκαλος για το ασφαλιστικό των αγροτών
  • [05] Δύο νεκροί σε ισάριθμα περιστατικά με πρόσφυγες, βόρεια της Λέσβου
  • [06] Γιαγιά και εγγονή δέχθηκαν επίθεση με τσεκούρι σε περιοχή δυτικής Αχαϊας
  • [07] Ένταση και επεισόδια στην Κομοτηνή για το αγροτικό
  • [08] H δημοτικότητα της Μέρκελ πέφτει λόγω των χειρισμών της στο προσφυγικό
  • [09] Θ. Καράογλου στο «Πρακτορείο FM»: Οι αγρότες να διεκδικήσουν με λογική τα δίκαια αιτήματά τους
  • [10] Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής
  • [11] Με επ' αόριστον κλείσιμο του Προμαχώνα προειδοποιούν αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου
  • [12] Αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
  • [13] Εκτός τετράδας η εθνική γυναικών με «καθαρή» ήττα από την Ιταλία
  • [14] Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε Παπανικολάου

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, δέχθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος αφού συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του, τού ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα και εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του, θα συμβάλει καθοριστικά ώστε να εδραιωθεί η θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, ιδίως στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, όπου δοκιμάζεται κυριολεκτικά, για λόγους οικονομικούς αλλά και ανθρωπιστικούς, η συνοχή και το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθύμισε ότι αποτελεί κοινό τόπο, ότι η παράταξη, της οποίας ηγείται πλέον ο κ. Μητσοτάκης, είναι εκείνη, η οποία άνοιξε τον δρόμο της χώρας μας στην Ευρώπη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ευχές και τον διαβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει στο ακέραιο τον συνταγματικό της ρόλο.

    «Θα είμαστε μια υπεύθυνη και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα καταθέτει πάντα ρεαλιστικές προτάσεις για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής

    [02] Υπ. Επικρατείας: Η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη διαδικασία στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών

    Η Κομισιόν επιβεβαιώνει πλήρως τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα της αδειόδοτησης των τηλεοπτικών σταθμών και του ΕΣΡ, επισημαίνει το υπουργείο Επικρατείας, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή σημερινό δελτίο Τύπου της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, η οποία είχε καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα.

    Το υπουργείο Επικρατείας χαρακτηρίζει «μνημείο διαστρέβλωσης» το δελτίο Τύπου «της πρώην δημοσιογράφου του Mega, κυρίας Μαρίας Σπυράκη, με το οποίο η νυν Ευρωβουλευτής της ΝΔ ανακαλύπτει ότι «Σοβαρά ερωτήματα επάρκειας των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του και άρα τελικά η δυνατότητά του να επικυρώσει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, εγείρει η Κομισιόν», ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει ότι η ευρωβουλευτής της ΝΔ «αναζητούσε επιχειρηματολογία προκειμένου να βάλει εμπόδια στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών και κατάφερε ακριβώς το αντίθετο»

    Απαντώντας στις αιτιάσεις της κ. Σπυράκη, το υπουργείο επισημαίνει ότι ο Γκίντερ Έτινγκερ, επίτροπος για την ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, σε απάντησή του αναφέρει ότι «η οδηγία για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (οδηγία ΥΟΑΜ) δεν περιλαμβάνει ρητή υποχρέωση για τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν ανεξάρτητο ρυθμιστικό φορέα εάν αυτός δεν υπάρχει ήδη!»

    Με άλλα λόγια, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Επικρατείας, ο αρμόδιος Επίτροπος ξεκαθαρίζει πως σε ό,τι αφορά την κοινοτική νομοθεσία η Ελλάδα θα μπορούσε καν να μη διαθέτει ΕΣΡ. Παρά ταύτα, συνεχίζει η ανακοίνωση, η πρώην δημοσιογράφος του MEGA και νυν ευρωβουλευτής της ΝΔ «ανακαλύπτει» προβλήματα επάρκειας των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ σχετικά με την αδειοδότηση

    [03] ΔΝΤ: Στο 0,17% του ΑΕΠ το κόστος της Ελλάδας για το 2015 εξ αιτίας του προσφυγικού

    Στο 0,17% του ΑΕΠ (περίπου 300 εκατ. ευρώ) εκτιμά το δημοσιονομικό κόστος της Ελλάδας για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του για τις οικονομικές συνέπειες από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (The Refugee Surge in Europe: Economic Challenges).

    Το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος το 2015 είχαν η Σουηδία (0,5% του ΑΕΠ) και η Δανία (0,47%), σύμφωνα με την έκθεση, ενώ λίγο υψηλότερες από της Ελλάδας ήταν οι δαπάνες της Γερμανίας και της Ιταλίας (0,20% του ΑΕΠ και στις δύο χώρες) καθώς και της Ολλανδίας (0,18% του ΑΕΠ). Αντίθετα, πολύ χαμηλές είναι οι δαπάνες της Ισπανίας, μόλις 0,006% του ΑΕΠ της.

    Η έκθεση δεν αναφέρει εκτίμηση για το 2016 όσον αφορά τις δαπάνες με τις οποίες θα επιβαρυνθεί η Ελλάδα για το προσφυγικό, αλλά σημειώνει ότι το βραχυπρόθεσμο κόστος για τη φροντίδα των αιτούντων άσυλο μπορεί να είναι σημαντικό σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

    [04] Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Κατρούγκαλος για το ασφαλιστικό των αγροτών

    Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να λάβει μέρος σε μίνι κυβερνητική σύσκεψη για το ασφαλιστικό των αγροτών.

    Στη σύσκεψη θα λάβει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε αλλαγές επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τους νέους αγρότες, ενώ έχει τεθεί και θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων.

    [05] Δύο νεκροί σε ισάριθμα περιστατικά με πρόσφυγες, βόρεια της Λέσβου

    Ένα παιδί, περίπου πέντε ετών, έχασε τη ζωή του, όταν η βάρκα στην οποία επέβαινε βυθίστηκε. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το παιδί υπέκυψε από υποθερμία παρά τις προσπάθειες των διασωστών, στη μονάδα αυξημένης φροντίδας της Σκάλας Συκαμνιάς, όπου μεταφέρθηκε. Από το συγκεκριμένο ναυάγιο διασώθηκαν 46 άτομα, ενώ άγνωστο παραμένει έως τώρα εάν υπάρχουν αγνοούμενοι. Ακόμη, μία γυναίκα πέθανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από τις τουρκικές ακτές, επίσης από υποθερμία.

    Στη Λέσβο, και ιδιαίτερα στη βόρεια πλευρά της, επικρατεί παγετός. Οι θερμοκρασίες κινούνται γύρω στο μηδέν και αυτό κάνει δύσκολη την επιβίωση ανθρώπων όπως οι πρόσφυγες, που αγνοούν τους κινδύνους ενός τέτοιου ταξιδιού, κάτι, φυσικά, που ξέρουν οι Τούρκοι μεταφορείς, οι οποίοι ανενόχλητοι, από τις απέναντι ακτές συνεχίζουν να στέλνουν κόσμο σε ταξίδια θανάτου.

    [06] Γιαγιά και εγγονή δέχθηκαν επίθεση με τσεκούρι σε περιοχή δυτικής Αχαϊας

    Αιματηρό περιστατικό, με θύματα ένα επτάχρονο κοριτσάκι και τη γιαγιά της, σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 σε καταυλισμό όπου διαμένουν Ρουμάνοι υπήκοοι, στην περιοχή του Λάππα, στη δυτική Αχαΐα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό σημειώθηκε, όταν ένας άνδρας, έπειτα από διαπληκτισμό που είχε με την γιαγιά της επτάχρονης, της επιτέθηκε με τσεκούρι και την τραυμάτισε σοβαρά στο χέρι.

    Στη συνέχεια, κάτω από συνθήκες που ερευνώνται, ο άνδρας χτύπησε με το τσεκούρι και την επτάχρονη, η οποία μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο κέντρο υγείας της Κάτω Αχαΐας. Όμως, λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων της, διακομίστηκε στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας

    [07] Ένταση και επεισόδια στην Κομοτηνή για το αγροτικό

    Ολοκληρώθηκε στην αντιπεριφέρεια Ροδόπης στην Κομοτηνή, στο κτίριο της πρώην νομαρχίας, η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου με αντιπροσωπεία αγροτών από τη Ροδόπη και τον Έβρο.

    Οι αγρότες εξερχόμενοι από τη συνάντηση δήλωσαν ότι ζήτησαν από τον κ. Αποστόλου να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και ότι θα παραμείνουν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας αναμένοντας την έξοδο του υπουργού και των συνεργατών του.

    Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στον χώρο, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια επιχείρηση εξόδου του υπουργού και των συνεργατών του από την πρώην νομαρχία Ροδόπης.

    Είχε προηγηθεί από νωρίς το πρωί ο αποκλεισμός του κτιρίου από τους αγρότες και η παρέμβαση των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ οι διαδηλωτές έριξαν αυγά, κροτίδες και καπνογόνα, σπάζοντας τζάμια της εισόδου της πρώην νομαρχίας Ροδόπης, κατά την έλευση του κ. Αποστόλου.

    Στη σύσκεψη των φορέων της Ροδόπης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν δηλώσει ότι δεν δέχονται να μετέχουν στον διάλογο για το ασφαλιστικό, όπως τους είχε ζητήσει ο κ. Αποστόλου, ζητώντας και από τους υπόλοιπους φορείς να αποχωρήσουν.

    Ο κ. Αποστόλου σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους φορείς, είπε πως είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τους αγρότες, να μεταβεί για διάλογο ακόμα και σε αγροτικά μπλόκα, αρκεί αυτό να το θέλουν οι αγρότες και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς ούτε η βία ούτε τα ΜΑΤ».

    Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους καθώςαντιδρούν στα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, με μπλόκα σε κομβικά σημεία της εθνικής και Εγνατίας οδού και ισχυρή παρουσία σε λιμάνια και τελωνεία.

    Θεσσαλία

    Αποφασισμένοι να παραμείνουν πιστοί στο ραντεβού που έχουν δώσει, για το μεσημέρι , στα Τέμπη, είναι οι αγρότες του Νομού Λάρισας, παρά τη συνεχή χιονόπτωση στον νομό που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών, η ώρα εκκίνησης των τρακτέρ από τα έξι σημεία προσυγκέντρωσης υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει ένα δίωρο περίπου. Δηλαδή ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσουν γύρω στις 10 το πρωί, η ώρα εκκίνησης μετατέθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι καθώς αναμένεται και σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας.

    Στις προθέσεις της Αστυνομίας είναι πάντως από τις 12 το μεσημέρι -λαμβάνοντας υπόψη και την ώρα που τελικά θα αρχίσουν να κινούνται επί της ΠΑΘΕ τα τρακτέρ- να διακοπεί η κυκλοφορία από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, έως ότου τα αγροτικά μηχανήματα τακτοποιηθούν στην Τέμπη εκατέρωθεν του οδοστρώματος. Στο διάστημα αυτό η κυκλοφορία θα γίνεται από εναλλακτικές διαδρομές που θα υποδείξει η Αστυνομία με σχετική επίσημη ανακοίνωση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες.

    Στις Μικροθήβες και το Αερινό είναι το σημερινό ραντεβού των αγροτών της Μαγνησίας, που ανεβαίνουν στα τρακτέρ και βγαίνουν στους δρόμους.

    Δυο προσυγκεντρώσεις πραγματοποιούν οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων.Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούν στο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας.

    Μακεδονία

    Με τη φράση «από σήμερα κλείνει η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων επ' αόριστον», ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, έδωσε το σύνθημα στους οδηγούς των 750 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, που σχηματίζουν ουρά τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων, να εισέλθουν στο οδόστρωμα και στις δύο πλευρές.

    Ωστόσο, η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας παραμένει ανοιχτή, οπότε για να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία συστήνεται στους οδηγούς να κατευθύνονται προς τα εκεί, όπως ανέφερε και ο ίδιος.

    Εξάλλου, σε κλείσιμο της διασταύρωσης Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

    Κλειστή είναι και η λεωφόρος Νίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν αγρότες και κτηνοτρόφοι με 300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ενισχύοντας έτσι την κινητοποίηση των αλιέων που έδεσαν από νωρίς το πρωί τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο. Αργότερα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα κατευθυνθούν στα διόδια Μαλγάρων, όπου και θα εγκατασταθούν μόνιμα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγροσυνδικαλιστής Φάνης Αλμπάνης.

    Στερεά Ελλάδα

    Σε στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις και προσπάθεια μαζικοποίησης των μπλόκων κινούνται οι αγρότες και στη Βοιωτία και στη ΦθιώτιδαΣτόχος τους είναι να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μπλόκο στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας στο 110 χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας. Επίσης, κεντρικός στόχος είναι να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ με αγροτικά μηχανήματα στην περιοχή της Ανθήλης.Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

    Πελοπόννησος

    Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

    Συγκεκριμένα, αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

    Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή. Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο, στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

    Μπλόκα αγροτών στήθηκαν στην Αργολίδα και τη Λακωνία, από αγρότες που συμμετέχουν στα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Σπάρτη, έκανε μικρή ομάδα αγροτών του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, όλοι διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τη φορολογία των αγροτών.

    Οι αγρότες τόσο σε Λακωνία όσο και σε Αργολίδα δηλώνουν πως θα μείνουν στα μπλόκα με τους δρόμους ανοικτούς, αν και μπορεί να κάνουν συμβολικούς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς.

    Ηπειρος

    Στην προσυγκέντρωση στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη βρέθηκε, στις 10:30, ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος χαιρέτησε τις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων και δήλωσε ότι μαζί με τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και όλους τους πολίτες, «θα μπλοκάρουν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης».

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι η ΛΑΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα και κηρύσσει μεγάλο λαϊκό συναγερμό για την επαναθεμελίωση της Ελλάδας.

    Στην Άρτα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν την εθνική οδό Άρτας-Αθήνας, στο ύψος του Κομποτίου. Από το πρωί είχαν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά και άλλα γεωργικά μηχανήματα στην εθνική οδό, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν σανό στον δρόμο και πέταξαν γάλα.

    Κρήτη

    Στην κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο προχωρούν οι αγρότες ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στα συζητούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα. Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας.Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

    Μίνι κυβερνητική σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου για το ασφαλιστικό των αγροτών

    Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να λάβει μέρος σε μίνι κυβερνητική σύσκεψη για το ασφαλιστικό των αγροτών.

    Στη σύσκεψη θα λάβει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε αλλαγές επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τους νέους αγρότες, ενώ έχει τεθεί και θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων.

    [08] H δημοτικότητα της Μέρκελ πέφτει λόγω των χειρισμών της στο προσφυγικό

    Η υποστήριξη προς την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον συντηρητικό συνασπισμό της έχει μειωθεί κι άλλο λόγω των χειρισμών της στην προσφυγική κρίση και ανησυχιών για την εγκληματικότητα και το θέμα της ασφάλειας έπειτα από επιθέσεις σε γυναίκες την Πρωτοχρονιά στην Κολωνία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

    Η πολιτική ανοικτών θυρών της Μέρκελ προς τους μετανάστες και η επιμονή της ότι η Γερμανία μπορεί να τα βγάλει πέρα με τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες που έφθασαν πέρυσι στη χώρα, ασκεί πίεση στις τοπικές αρχές και διχάζει τον κεντροδεξιό συνασπισμό της.

    Οι μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες στην Κολωνία και άλλες γερμανικές πόλεις την Πρωτοχρονιά, η ευθύνη για τις οποίες αποδίδεται κυρίως σε μετανάστες, έχουν βαθύνει τον σκεπτικισμό της κοινής γνώμης για την πολιτική της Μέρκελ.

    Η Μέρκελ παραμένει, όμως, πολύ πιο δημοφιλής από τον κύριο αντίπαλό της, τον Σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ο συντηρητικός συνασπισμός της εξακολουθεί να ηγείται στις δημοσκοπήσεις.

    Η δημοσκόπηση της Forsa δείχνει ότι οι συντηρητικοί της Μέρκελ έχουν υποχωρήσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 37%, και η δεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει ανέβει μία ποσοστιαία μονάδα, στο 10%, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά διψήφιο ποσοστό σε δημοσκόπηση της Forsa.

    [09] Θ. Καράογλου στο «Πρακτορείο FM»: Οι αγρότες να διεκδικήσουν με λογική τα δίκαια αιτήματά τους

    Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, αλλά θα πρέπει να τα διεκδικήσουν με λογική και σύνεση, χωρίς να ταλαιπωρήσουν άλλες επαγγελματικές ομάδες, είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104, 9 FM» ο βουλευτής της ΝΔ, Θόδωρος Καράογλου.

    «Αυτό που θέλω να πω στους αγρότες είναι ότι είμαστε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, που όλες οι επαγγελματικές τάξεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν θα πρέπει οι κινητοποιήσεις μιας επαγγελματικής τάξης να δημιουργεί προβλήματα στην άλλη και να την οδηγεί στο κλείσιμο και στον αφανισμό» είπε ο κ. Καράογλου, μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις 12» με το Νίκο Γιώτη.

    Ο κ. Καράογλου χαρακτήρισε απαράδεκτες τις κυβερνητικές θέσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, είπε ότι αν εφαρμοστούν θα τους οδηγήσουν σε «εξαθλίωση και αφανισμό» και υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών προκειμένου να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας.

    [10] Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ο σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος, αφού υπογράμμισε το θετικό κλίμα των συναντήσεών του με τον κ. Ομήρου, τόνισε την ταύτιση των απόψεων μεταξύ της κυπριακής και ελληνικής Βουλής και επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα και η επίλυσή του μπορεί και πρέπει να γίνει μόνο με ευρωπαϊκούς όρους.

    Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να γίνει με όρους που διασφαλίζουν την ασφαλή πορεία της Κύπρου εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός ευρωζώνης και διευκρίνισε ότι αποκλείονται λύσεις που θα υπονόμευαν αυτήν την πορεία. «Αποκλείονται π.χ. συνομοσπονδιακές λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε ότι οι όροι υπό τους οποίους θα επιλυθεί το Κυπριακό, ύστερα από την επανένωση των δυο Κοινοτήτων είναι η ύπαρξη ενός Ομοσπονδιακού Κράτους και όχι Συνομοσπονδιακού, ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα.

    Ενός κράτους, το οποίο, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θα είναι κυρίαρχο και δεν χρειάζεται εγγυήτριες δυνάμεις, οι οποίες όχι μόνον είναι αναχρονιστικές ιστορικώς, αλλά είναι εκτός πλαισίου της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [11] Με επ' αόριστον κλείσιμο του Προμαχώνα προειδοποιούν αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου

    Περισσότερα από 300 τρακτέρ βρίσκονται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, με κατεύθυνση την πλατεία Αριστοτέλους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (δίπλα στο κεντρικό λιμάνι της πόλης), όπου έχουν δεμένα τα καΐκια τους αλιείς του νομού, όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Φάνης Αλμπάνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Όπως είπε ο ίδιος, αγρότες και κτηνοτρόφοι -από τις περιοχές Χαλάστρα, Μάλγαρα, Κύμινα, Σίνδο, Βραχιά και Βαλθαμά- κατευθύνονται στο κέντρο της πόλης, με στόχο «να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας για τα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και το ασφαλιστικό».

    Στο μεταξύ, στάση αναμονής τηρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και δεν αποκλείουν το κλείσιμο, εφόσον «αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιηθούν σε άλλα μέρη της Ελλάδα», όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λιτός.

    [12] Αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

    Κλιμακώνουν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αντιδρούν στα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, με μπλόκα σε κομβικά σημεία της εθνικής και Εγνατίας οδού και ισχυρή παρουσία σε λιμάνια και τελωνεία.

    Θεσσαλία

    Αποφασισμένοι να παραμείνουν πιστοί στο ραντεβού που έχουν δώσει, για το μεσημέρι , στα Τέμπη, είναι οι αγρότες του Νομού Λάρισας, παρά τη συνεχή χιονόπτωση στον νομό που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών, η ώρα εκκίνησης των τρακτέρ από τα έξι σημεία προσυγκέντρωσης υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει ένα δίωρο περίπου. Δηλαδή ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσουν γύρω στις 10 το πρωί, η ώρα εκκίνησης μετατέθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι καθώς αναμένεται και σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας.

    Στις προθέσεις της Αστυνομίας είναι πάντως από τις 12 το μεσημέρι -λαμβάνοντας υπόψη και την ώρα που τελικά θα αρχίσουν να κινούνται επί της ΠΑΘΕ τα τρακτέρ- να διακοπεί η κυκλοφορία από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, έως ότου τα αγροτικά μηχανήματα τακτοποιηθούν στην Τέμπη εκατέρωθεν του οδοστρώματος. Στο διάστημα αυτό η κυκλοφορία θα γίνεται από εναλλακτικές διαδρομές που θα υποδείξει η Αστυνομία με σχετική επίσημη ανακοίνωση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες.

    Στις Μικροθήβες και το Αερινό είναι το σημερινό ραντεβού των αγροτών της Μαγνησίας, που ανεβαίνουν στα τρακτέρ και βγαίνουν στους δρόμους.

    Δυο προσυγκεντρώσεις πραγματοποιούν οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων.Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούν στο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας.

    Μακεδονία

    Με τη φράση «από σήμερα κλείνει η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων επ' αόριστον», ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, έδωσε το σύνθημα στους οδηγούς των 750 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, που σχηματίζουν ουρά τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων, να εισέλθουν στο οδόστρωμα και στις δύο πλευρές.

    Ωστόσο, η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας παραμένει ανοιχτή, οπότε για να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία συστήνεται στους οδηγούς να κατευθύνονται προς τα εκεί, όπως ανέφερε και ο ίδιος.

    Εξάλλου, σε κλείσιμο της διασταύρωσης Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

    Κλειστή είναι και η λεωφόρος Νίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν αγρότες και κτηνοτρόφοι με 300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ενισχύοντας έτσι την κινητοποίηση των αλιέων που έδεσαν από νωρίς το πρωί τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο. Αργότερα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα κατευθυνθούν στα διόδια Μαλγάρων, όπου και θα εγκατασταθούν μόνιμα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγροσυνδικαλιστής Φάνης Αλμπάνης.

    Στερεά Ελλάδα

    Σε στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις και προσπάθεια μαζικοποίησης των μπλόκων κινούνται οι αγρότες και στη Βοιωτία και στη ΦθιώτιδαΣτόχος τους είναι να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μπλόκο στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας στο 110 χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας. Επίσης, κεντρικός στόχος είναι να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ με αγροτικά μηχανήματα στην περιοχή της Ανθήλης.Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

    Πελοπόννησος

    Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

    Συγκεκριμένα, αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

    Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή. Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο, στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

    Μπλόκα αγροτών στήθηκαν στην Αργολίδα και τη Λακωνία, από αγρότες που συμμετέχουν στα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Σπάρτη, έκανε μικρή ομάδα αγροτών του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, όλοι διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τη φορολογία των αγροτών.

    Οι αγρότες τόσο σε Λακωνία όσο και σε Αργολίδα δηλώνουν πως θα μείνουν στα μπλόκα με τους δρόμους ανοικτούς, αν και μπορεί να κάνουν συμβολικούς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς.

    Ηπειρος

    Στην προσυγκέντρωση στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη βρέθηκε, στις 10:30, ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος χαιρέτησε τις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων και δήλωσε ότι μαζί με τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και όλους τους πολίτες, «θα μπλοκάρουν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης».

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι η ΛΑΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα και κηρύσσει μεγάλο λαϊκό συναγερμό για την επαναθεμελίωση της Ελλάδας.

    Στην Άρτα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν την εθνική οδό Άρτας-Αθήνας, στο ύψος του Κομποτίου. Από το πρωί είχαν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά και άλλα γεωργικά μηχανήματα στην εθνική οδό, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν σανό στον δρόμο και πέταξαν γάλα.

    Κρήτη

    Στην κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο προχωρούν οι αγρότες ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στα συζητούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα. Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας.Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

    Ένταση στην Κομοτηνή

    Το σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς παρουσίασε σε ευρεία σύσκεψη στην Κομοτηνή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος για τον ίδιο λόγο θα επισκεφθεί επίσης την Καβάλα και την Ξάνθη.

    Στο κτίριο της πρώην νομαρχίας Ροδόπης βρίσκονταν συγκεντρωμένοι αγρότες οι οποίοι νωρίτερα επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο και απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

    Μίνι κυβερνητική σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου για το ασφαλιστικό των αγροτών

    Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να λάβει μέρος σε μίνι κυβερνητική σύσκεψη για το ασφαλιστικό των αγροτών.

    Στη σύσκεψη θα λάβει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε αλλαγές επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τους νέους αγρότες, ενώ έχει τεθεί και θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων.

    [13] Εκτός τετράδας η εθνική γυναικών με «καθαρή» ήττα από την Ιταλία

    Εκτός των ημιτελικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης, που διεξάγεται στο Βελιγράδι, έμεινε η εθνική γυναικών, καθώς γνώρισε βαριά ήττα με 10-4 από την Ιταλία στον προημιτελικό. Πλέον η ελληνική ομάδα θα διεκδικήσει μία θέση μεταξύ της 5ης και της 8ης, αρχής γενομένης από το ματς με την ηττημένη του αγώνα Ουγγαρία-Γαλλία.

    Τα οκτάλεπτα: 0-1, 0-3, 2-2, 2-4

    [14] Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε Παπανικολάου

    Ξεκίνησε επισήμως η δεύτερη θητεία του Κώστα Παπανικολάου στον Ολυμπιακό. Η «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με τον 25χρονο φόργουορντ μέχρι το 2018, μετά την απόφαση της Μπαρτσελόνα να μην καταθέσει ισόποση πρόταση με αυτή της διοίκησης του Ολυμπιακού και να τον διατηρήσει στις τάξεις της. Στη συμφωνία, όμως, ανάμεσα στις ομάδες των λιμανιών Ελλάδας και Ισπανίας είναι ξεκάθαρο πως, αν ο Παπανικολάου φύγει από τον Ολυμπιακό, είτε πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του ή στις 30 Ιουνίου του 2018, τον πρώτο λόγο θα έχουν οι Καταλανοί για την απόκτησή του. Ακόμη δηλαδή κι αν στον Ολυμπιακό θα θέλουν την παραμονή του (ανανεώνοντας το συμβόλαιό του), ο Κώστας Παπανικολάου οφείλει να δώσει πρώτα την ευκαιρία στην Μπαρτσελόνα να του καταθέσει πρόταση.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 January 2016 - 13:47:34 UTC