Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Το σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί
  • [02] Φ. Γεννηματά: Απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και διάλογος από μηδενική βάση
  • [03] Γ. Κατρούγκαλος: Για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται σε ενιαίους κανόνες
  • [04] Γ. Σταθάκης: Τον επόμενο μήνα η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση
  • [05] Ορκίστηκαν οι 186 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ
  • [06] Κύκλοι του προέδρου της ΝΔ σχετικά με την πρότασή του για τις εισφορές στον ΟΓΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Το σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί

    «Δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση για το Ασφαλιστικό που δεν θα ξεκινά από την επιστροφή των αποθεματικών που καταληστεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση που δεν θα θέτει θέμα κατάργησης της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας, όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που δεν άγγιξε στο ελάχιστο η συγκυβέρνηση σας (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). 'Αρα, όταν ζητάτε προτάσεις για το Ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή θεωρείτε δεδομένη την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, θεωρείτε δεδομένες τις δεσμεύσεις του Μνημονίου για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, θεωρείτε δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που υπάρχει, είναι σαν να ζητάτε προτάσεις μόνο για τον τρόπο σφαγής των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων της πατρίδας μας» τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας «τέτοιες προτάσεις μην περιμένετε από το ΚΚΕ, τέτοιες προτάσεις μπορούν πιθανόν να σας καταθέσουν τα άλλα κόμματα και τις καταθέτουν, άλλωστε μαζί τους ψηφίσατε το Μνημόνιο, μαζί τους συμφωνείτε τους βασικούς άξονες και του Ασφαλιστικού, στα δικά τους χνάρια βαδίζετε, άσχετα αν σήμερα με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα, σηκώνετε τους τόνους για αντιπολιτευτικούς λόγους».

    Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα ο κ. Κουτσούμπας κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής την προ έτους πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό.

    Στην δευτερολογία του ο κ. Κουτσούμπας, είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό δεν πρέπει «απλώς να αθροίζεται με τους παλαιότερους αντιασφαλιστικούς νόμους, καθώς συνιστά ευθεία βολή στον πυρήνα του κοινωνικουασφαλιστικού συστήματος, έτσι όπως το γνωρίσαμε τον περασμένο αιώνα».

    Τόνισε ότι αυτό δείχνει πως οι κατακτήσεις των εργαζομένων στο εκμεταλλευτικό σύστημα είναι υπό συνεχή αμφισβήτηση.

    Επανέλαβε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν βελτιώνεται και τόνισε ότι «δεν πρέπει να έλθει καν στην Βουλή για συζήτηση και αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί αν δημιουργηθεί ένα κίνημα παλλαϊκού ξεσηκωμού».

    Σε ότι αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «η ΝΔ ίδια και απαράλλαχτη από το παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα χούγια του παλιού ΠΑΣΟΚ», προσθέτοντας ότι «πάει να στηθεί το νέο δίπολο» με την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται στο «ποιος θα κάτσει στον σβέρκο του λαού».

    [02] Φ. Γεννηματά: Απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και διάλογος από μηδενική βάση

    Την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και την διεξαγωγή διαλόγου από μηδενική βάση ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

    «Αποσύρετε το ασφαλιστικό σας σχέδιο, βάλτε τις προτάσεις σας στο καλάθι των αχρήστων και ξεκινήστε διάλογο από την αρχή για να βρεθεί λύση. Δεν συναινούμε, δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό σας σχέδιο, πάρτε το πίσω τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

    Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στους αγρότες και ότι «με τα μέτρα που τους επιβάλλει τους καταστρέφει, τους οδηγεί στην εξόντωση και ταυτόχρονα καταδικάζει την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό».

    «Δεν είναι τυχαίο ότι στα σημεία διαμαρτυρίας είναι νέοι άνθρωποι. Το να απειλούν οι υπουργοί τους αγρότες δεν είναι λύση», επεσήμανε.

    Ακόμα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι «παραδόθηκε άνευ όρων και τώρα ψάχνει να μεταφέρει τις ευθύνες του και να βρει συνενόχους», αλλά και ότι κατασκευάζει εχθρούς.

    «Ο πρωθυπουργός γύρισε την πλάτη στη συνεννόηση και σήμερα δήθεν ζητά διάλογο. Η κυβερνητική πρόταση όμως δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Είναι μια επικίνδυνη πρόταση», ανέφερε και πρόσθεσε.

    Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δήλωσε αντίθετη με την εξοντωτική, όπως την χαρακτήρισε αύξηση των εισφορών, υποστήριξε ότι δεν είναι βιώσιμη λύση αλλά αντίθετα οδηγεί σε απώλεια πόρων, πρότεινε να συνδεθούν με την ρήτρα απασχόλησης ενώ κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος της που προβλέπουν μεταξύ άλλων:

    -Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με την δημιουργία 3 ταμείων κύριας ασφάλισης.

    -Υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και ρήτρα βιωσιμότητας.

    -Επαγγελματικά ταμεία με ενιαίο σύστημα για όλους με βάση το νόμο 3863.

    -Διατήρηση και αναμόρφωση του ΕΚΑΣ.

    -Νέοι όροι για το σύστημα ασφάλισης με μεταφορά μέρους πόρων από τις αποκρατικοποιήσεις.

    -Ενοποίηση μηχανισμών ελέγχου

    -Αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων με διαφάνεια

    -Να επιβληθεί η κατώτατη κλίματα των εισφορών σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες ζουν σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων.

    «Εμείς θα επιμείνουμε και θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες που εξαπατήθηκαν που αγωνιούν και αγωνίζονται και απέναντι σε κάθε λογική λαϊκισμού, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και δεν θα υποκαταστήσει την Δημοκρατική Παράταξη, τώρα που σκηνοθετείται το σκηνικό παλινόρθωσης της Δεξιάς, μεταρρυθμιστικής αυτή τη φορά», διεμήνυσε κατά την δευτερολογία της η κ.Γεννηματά. Όπως τόνισε, η χώρα δεν αντέχει άλλες πλατείες του μίσους, οι Έλληνες ζητούν συνεννόηση και τώρα πια «πρέπει να ξανασυναντηθούμε στο δρόμο για το αύριο παρά τις διαφορές μας με κοινούς στόχους».

    «Η πρόκληση είναι να χτίσουμε κι όχι να γκρεμίσουμε γέφυρες» είπε η κ. Γεννηματά. Αφού εξέφρασε «πλήρη αντίθεση στις ισοπεδωτικές προτάσεις του ΔΝΤ» κι επισήμανε ότι και το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε πιέσεις και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευε, σημείωσε ότι τώρα προσφέρει μια διαφορετική στάση και έτσι ένα διαπραγματευτικό ατού αν η κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί σοβαρά.

    Τέλος, η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό είπε: «Έχετε 153 βουλευτές εάν πιστεύετε σε αυτές οι καταστροφικές ρυθμίσεις, ιδού η Ρόδος θα σας κρίνει η ιστορία και ο ελληνικός λαός».

    [03] Γ. Κατρούγκαλος: Για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται σε ενιαίους κανόνες

    «Για πρώτη φορά, από την εποχή που ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνέλαβε την ιδέα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα στηριγμένο σε ενιαίους κανόνες», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε:

    «Θέλουμε ενιαίους κανόνες ισότητας και ισονομίας για όλους τους Έλληνες - από τον αυταπασχολούμενο και τον επιστήμονα που κόβει το πρώτο φύλλο στο μπλοκ του, έως τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, τόσο ως προς τις εισφορές που καταβάλλουν όσο και ως προς τις παροχές».

    Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση, έκανε λόγο για «αντεστραμμένη πραγματικότητα» και πρόσθεσε.

    «Η κριτική που κάνετε δεν είναι επί των κυβερνητικών προτάσεων αλλά επί κατασκευασμένων ειδώλων. Τα επιχειρήματά σας είναι αντίθετα με την κοινή λογική και τη μέση αντίληψη του Έλληνα: Υποστηρίζετε ότι με τον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο, το σύστημα είχε λύση έως το 2060, και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και χάλασε τη συνταγή» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε το βιβλίο του κ. Γαννίτση, σύμφωνα με το οποίο, η πολιτική που ακολουθήθηκε στο Ασφαλιστικό από το 2010 και μετά, επιβάρυνε κατά 33% τα ελλείμματα του συστήματος.

    «Έτσι το λύσατε. Κάνοντας μία μεγάλη τρύπα, με την κατασπατάληση των αποθεματικών και το PSI» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

    Αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι λαμβάνεται μέριμνα, ώστε το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων που βρίσκονται έξω από την αγορά εργασίας, να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη, και ότι ο θεσμός της εθνικής σύνταξης διαφέρει από την βασική σύνταξη που προέβλεπε ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος, γιατί θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα δίνεται σε όλους όσους έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασιακού βίου.

    [04] Γ. Σταθάκης: Τον επόμενο μήνα η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση

    Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι η επικείμενη συζήτηση και συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό ορίζοντα του επόμενου μήνα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

    Κομβικό σημείο του οδικού χάρτη της κυβέρνησης για βιώσιμη έξοδο της οικονομίας απ' την κρίση, είναι κατά τον κ. Σταθάκη η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Σχετικά, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως με τη συμφωνία του Ιουλίου, το πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους για τη περίοδο 2015-22 είχε μια θετική εξέλιξη - και υπενθύμισε ότι με βάση τις παλιές συμφωνίες, η Ελλάδα καλείτο να πληρώσει από το 2015 ως το 2022 περίπου 80 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, μέγεθος το οποίο χαρακτήρισε εξωπραγματικό, καθώς απαιτεί τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα και φανταστικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. «Με τη νέα συμφωνία, αυτά τα 80 δισ. ευρώ μετατράπηκαν σε μακροχρόνιο χρέος διάρκειας 30 ετών. Πρόκειται για ένα σημαντικό swap ανάμεσα στο μακροχρόνιο και βραχυχρόνιο χρέος, το οποίο θα καταστήσει βιώσιμη τη διαχείριση του δημόσιου χρέους μέχρι το 2022. Το διακύβευμα αυτής της πρώτης αξιολόγησης, είναι η διαπραγμάτευση του χρέους μετά το 2022 και ως το 2048, το οποίο πρέπει να αποκτήσει και αυτό όρους βιωσιμότητας», τόνισε ο υπουργός.

    Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ακόμη, ότι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οδήγησε σε γρήγορη απομείωση του ELA που χρησιμοποιούν οι τράπεζες κατά 20 δισ. ευρώ και στην αναβάθμιση του ελληνικού χρέους από τον οίκο Standard & Poor's την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια - γεγονός που διευκολύνει την επαναφορά της χρηματοδότησης των τραπεζών από τις αγορές, σε κανονικά επίπεδα.

    Ο υπουργός Οικονομίας προέβλεψε για το 2016 «σημαντικό θετικό ρυθμό ανάπτυξης» για την ελληνική οικονομία, καθώς εφέτος καταγράφει μηδενική ύφεση εξαιτίας των επιδόσεων του τουρισμού, της μεταποίησης, των εξαγωγών αλλά και των χειρισμών της κυβέρνησης σε σχέση με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

    [05] Ορκίστηκαν οι 186 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ

    «Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να υπάρξει ορατή διέξοδος από την κρίση σε ορατό χρονικό ορίζοντα, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και με την κουβέντα για το χρέος, η οποία θα τροποποιήσει όλη την κοινωνική πραγματικότητα και θα επαναφέρει την κανονικότητα στη χώρα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κατά την τελετή ορκωμοσίας των 186 νέων διασωστών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

    Μετά από 6 χρόνια, είπε ο Παύλος Πολάκης, για πρώτη φορά, ο φετινός προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 300 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία και κατά 500 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ, και αυτό «θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένες δράσεις, που θα ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο πέρασε και περνά μεγάλη κρίση». Αναφερόμενος στο ΕΚΑΒ είπε ότι έχουν γίνει μια σειρά από κινήσεις που δείχνουν την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να το στηρίξει. «Είναι οι πρώτες προσλήψεις που γίνονται στο ΕΚΑΒ μετά από πολλά χρόνια», είπε ο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχτούν μέσα στο Φεβρουάριο άλλες 100 θέσεις, από τέλη του επόμενου μήνα θα αρχίσουν να παραδίδονται τα 90 ασθενοφόρα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και θα επισκευαστούν και θα πετάξουν «με άλλους όρους», όπως είπε ο υπουργός τα 3 ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, τα οποία επί χρόνια είναι καθηλωμένα στο έδαφος λόγω βλαβών.

    [06] Κύκλοι του προέδρου της ΝΔ σχετικά με την πρότασή του για τις εισφορές στον ΟΓΑ

    Σχετικά με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ, κύκλοι του προέδρου της ΝΔ λένε τα εξής:

    «Για να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες, η ΝΔ προτείνει τον συμψηφισμό όσων χρωστούν με τις επιδοτήσεις που αυτοί έλαβαν τον τελευταίο χρόνο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 January 2016 - 23:32:28 UTC