Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το προσφυγικό»
  • [02] Συνάντηση του Προεδρείου της ΕΣΕΕ με τον πρόεδρο της ΝΔ
  • [03] Συνάντηση του ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλου με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τ. Μπαχ
  • [04] Συναντήσεις ξένων επενδυτών με κυβερνητικά στελέχη, τραπεζίτες και παράγοντες της αγοράς
  • [05] Έρευνα ΕΕ: Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο
  • [06] Στα 15 εκατ. ο αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών στην Ελλάδα
  • [07] Ι. Στουρνάρας στους FT: Το κεφάλαιο του Grexit έχει κλείσει
  • [08] Διήμερο φεστιβάλ με τίτλο «ο Άγιος Βαλεντίνος της Μυτιλήνης 2016»
  • [09] Προφυλακιστέοι κρίθηκαν η μητέρα και ο πατριός του 23χρονου Κ. Πολύζου
  • [10] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια για άλλες 48 ώρες
  • [11] Το 40% των Γερμανών θέλουν την παραίτηση της Μέρκελ εξαιτίας της πολιτικής της στο προσφυγικό
  • [12] ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες προφύλαξης, από τον ιό Ζίκα
  • [13] Την ανάκληση παρτίδων του συμπληρώματος διατροφής Nox Pump, αποφάσισε ο ΕΟΦ
  • [14] Προσλήψεις 101 θέσεων προσωπικού Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στο χώρο της υγείας
  • [15] Στη Λέσβο το πρώτο «μπαϊπάς» εγκεφάλου σε δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας
  • [16] Δ. Βίτσας: Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο θέμα των προσφύγων
  • [17] Μπλόκο αγροτών και στην Αττική - Θα αποκλείσουν συμβολικά τη λεωφόρο Μαρκοπούλου
  • [18] Κινητοποιήσεις αγροτών με αποκλεισμούς των εθνικών οδών Πατρών- Πύργου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων

  • [01] «Η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το προσφυγικό»

    «Η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το προσφυγικό και θα παλέψει, ώστε να φύγουν από το τραπέζι προτάσεις περί εξόδου της από τη Σένγκεν» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA αναγνώρισε ότι υπάρχουν απόψεις και θέσεις χωρών εναντίον της Ελλάδας, που η Αθήνα προσπαθεί να αποκρούσει.

    Μπροστά σε αυτό «το τεράστιο και μοναδικά ιστορικό πρόβλημα», η Ευρώπη έχει «διάσπαση που ξεπερνάει τα κόμματα, μπαίνει μέσα στον πυρήνα της, αυτό είναι προφανές ότι μας δημιουργεί προβλήματα» είπε ο κ. Μουζάλας, για να προσθέσει: «Έχετε δίκιο να ανησυχείτε και εγώ ανησυχώ, υπάρχει μια Ευρώπη που ένα κομμάτι της είναι πολύ τρομαγμένο, είναι σε πανικό, έχουμε ένα φαινόμενο τραυματικό δηλάδή μέσα στα ίδια τα κόμματα διαφορετικές απόψεις».

    Σημείωσε ότι «παλεύει κανείς μια άποψη, παλεύει όχι με μαγκιές, με εθνικές κορώνες, προσπαθεί να την οργανώσει τεχνοκρατικά, να φτιάξει συμμαχίες» και χαρακτήρισε εντυπωσιακό ότι «η άποψη που στοχοποιεί και τιμωρεί την Ελλάδα να βγει από τη Σένγκεν, είναι διαφορετική από την επίσημη άποψη της Κομισιόν μέχρι τώρα» καθώς, όπως είπε «στη σύνοδο υπουργών στην Ολλανδία αυτή η άποψη δεν εκφράστηκε, δεν συζητήθηκε».

    Σχολιάζοντας την παρουσίαση έκθεσης από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις με προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα, σημείωσε ότι αυτή δεν αποτελεί επίσημη άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Η έκθεση έχει δίκιο, λέει ότι στις 13 Νοεμβρίου οι καταγραφές μέσω Eurodac γινόντουσαν περίπου στο 60%. Τα άλλα γινόντουσαν με μελάνι. Αυτό που δεν λέει η έκθεση είναι ότι εμείς έχουμε ζητήσει 100 μηχανήματα Eurodac και στις αρχές του Νοέμβρη δουλεύαμε με 48. Δεν είχαμε. Το κάθε μηχάμηνα κάνει 100 καταγραφές την ημέρα. Τώρα που έχουμε τα μηχανήματα οι εκθέσεις είναι καλύτερες» υπογράμμισε.

    Παραδέχθηκε πως υπάρχει καθυστέρηση στα hotspot, λέγοντας ότι «μερικώς οφείλει κανείς να ελέγξει την κυβέρνηση, έχουμε την ευθύνη μας πάνω σε αυτό αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, είναι η μείωση των ροών». Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η Αθήνα έχει «τελειωμένο το κέντρο στη Μυτιλήνη που είναι λειτουργικό, τελειώνουν μέχρι 10-15 Φλεβάρη τα κέντρα στη Σάμο -ίσως λίγο αργότερα λόγω εδαφικών δυσκολιών- στη Χίο και στη Λέρο και θα είναι λειτουργικά τις επόμενες μέρες» ενώ για το πέμπτο της Κω, ανέφερε ότι «υπάρχει η γνωστή εμπλοκή, το έχουμε πει στην Κομισιόν, δεν θα είναι αυτό το πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα για την Ελλάδα και για την Κω, θα το λύσουμε», υπογραμμίζοντας ότι τα κέντρα καταγραφής συνολικά θα λειτουργούν πλήρως "πολύ νωρίτερα" από το τρίμηνο.

    Επανέλαβε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για Σένγκεν στη σύνοδο των υπουργών. «Ο μόνος που έθεσε μια πρόταση που είχε τρία σκέλη ήταν ο Βέλγος που ασχολείται με τη μετανάστευση, δεν είναι ακριβώς υπουργός. Είπε τρία πράγματα απίστευτα: το πρώτο ήταν να βγούμε από Σέγκεν, το δεύτερο να φτιάξουμε στρατόπεδα για 400.000 άτομα τουλάχιστον και το τρίτο ήταν να κάνουμε push back στη θάλασσα, όχι να τους πνίξουμε αλλά είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται και από το Διεθνές Δικαστήριο, έγινε στη διάρκεια του lunch, κανείς δεν συζήτησε το θέμα, προσπεράστηκε, μετά σε μια ιδιωτική συζήτηση του είπα ότι πέρα από το ιδεολογικό ζήτημα είναι και πρακτικό, ένα στρατόπεδο για 400.000 άτομα θέλει 170.000 αστυνομικούς, θέλει 30 εκατομμύρια φαγητό την ημέρα, 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα σαπούνι. Δεν υπάρχει για εμάς το στρατόπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.

    Ερωτηθείς για το εάν είναι πιθανό να αποκλειστεί για μερικούς μήνες η Ελλάδα από τη Σένγκεν, ο υπουργός είπε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας και οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να δρα σαν αυτό το πράγμα να υπάρχει σαν ενδεχόμενο και που πρέπει να το πολεμήσει».

    «Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις - κίνητρα. Εμείς διατυπώσαμε πρόταση που πιθανώς να μας φέρει και σε δύσκολη θέση που λέει πολύ απλά ότι ο μόνος τρόπος και επιστημονικά να μειωθούν οι ροές είναι στην ακτή της Τουρκίας» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Πρέπει και είμαστε διατεθειμένοι να φτιαχτεί ένα σύστημα με τη Frontex που έτσι και αλλιώς συνεργαζόμαστε, τα παράλια, έρχεται η βάρκα με τους 100 πρόσφυγες, γίνεται καταμέτρηση με τη Frontex, οδηγούνται στο hotspot, γίνεται ο διαχωρισμός, καταγράφονται, πρόσφυγες - μετανάστες, την άλλη μέρα όσοι είναι παράνομοι μετανάστες οδηγούνται πίσω στην ακτή και με σκάφος της Frontex επιστρέφονται στην Τουρκία».

    [02] Συνάντηση του Προεδρείου της ΕΣΕΕ με τον πρόεδρο της ΝΔ

    Τις προτάσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, το φορολογικό, τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, όπως επίσης και τον Εμπορικό Οδικό Χάρτη για την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με ορίζοντα το 2020 κατέθεσε η διοίκηση της Συνομοσπονδίας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι η έλλειψη ρευστότητας, το φορολογικό και η γραφειοκρατία, πλήττουν τις επιχειρήσεις αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που προκαλείται από την πολιτική αβεβαιότητα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υφίσταται τις συνέπειες του γεγονότος, ότι υποσχέθηκε πράγματα που δεν μπορούσε να υλοποιήσει, κάτι που δεν πρόκειται να επαναλάβει η ΝΔ.

    Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης μετά τη συνάντηση δήλωσε από την πλευρά του ότι όσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετώπισαν αντίστοιχα δημοσιονομικά προβλήματα με αυτά της Ελλάδας, σήμερα δίνουν προτεραιότητα στην ενίσχυση και ανάπτυξη των ΜμΕ για τη νέα προγραμματική περίοδο και πρόσθεσε: "Την ίδια στιγμή η Ελλάδα παλεύει να σταθεί όρθια με λύσεις «έκτακτης ανάγκης» που υπονομεύουν την επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Το ελληνικό εμπόριο παρά τις σοβαρές απώλειες σε πολύ δύσκολες συνθήκες, έδειξε εντυπωσιακή αντοχή και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί και όχι να τιμωρηθεί. Ειδικά όσον αφορά στο ασφαλιστικό, που αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα, ελπίζουμε να εισακουστούν οι διορθωτικές παρεμβάσεις μας και να επικρατήσει η λογική".

    [03] Συνάντηση του ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλου με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τ. Μπαχ

    Τη σημασία της συμβολής των ολυμπιακών θεσμών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα με όρους ανθρωπισμού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάκεια της χθεσινής συνάντησής του με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε αμείλικτοι εναντίον της τρομοκρατίας, κάθε μορφής τρομοκρατίας και ιδίως της ισλαμικής τρομοκρατίας που έχει ενσκήψει, αλλά τους πρόσφυγες τους αντιμετωπίζουμε όπως ταιριάζει στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Και αυτό μπορεί να το κάνει το ολυμπιακό κίνημα πολύ περισσότερο από κάθε άλλον και να διδάξει στους λαούς ότι δεν μπορεί να υπάρχουν φοβικά σύνδρομα απέναντι σε ανθρώπους που ζητούν προστασία».

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Για άλλη μία φορά, λοιπόν, εδώ, το ελληνικό πνεύμα- μην ξεχνάμε ότι οι ικέτες στην αρχαιότητα ήταν ένας θεσμός που μπορεί να μας διδάξει και σήμερα- για άλλη μία φορά, λοιπόν, είναι εδώ μαζί με το ολυμπιακό κίνημα, μέσω υμών, για να μπορέσει να στείλει αυτό το μήνυμα σε όλον τον κόσμο. Και επειδή είναι πολύ σημαντική αυτή η παρέμβασή σας, σας ευχαριστώ και για τον λόγο αυτό εκ μέρους της Ελλάδας».

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους Έλληνες, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί έδωσαν σε όλη την ανθρωπότητα τους ολυμπιακούς αγώνες, μαζί με το πνεύμα, τις αξίες τους και τη Δημοκρατία και δεύτερον, για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα και οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα.

    «Θέλω να εκφράσω επισήμως το σεβασμό που αισθανόμαστε για την Ελλάδα και για τους Έλληνες, διότι αναγνωρίζουμε πλήρως το βαρύ φορτίο το οποίο φέρει η Ελλάδα στους ώμους της. Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των προσφύγων που έπρεπε να υποδεχτείτε πέρυσι ήταν τεράστιος, ανέρχεται σε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και αυτό είναι πράγματι ένα τεράστιο βάρος για τη χώρα σας. Γνωρίζουμε, όμως, ότι το αντιμετωπίζετε με ανθρωπιά» είπε χαρακτηριστικά. «Και γι' αυτόν τον λόγο θέλουμε να σας υποστηρίξουμε και θα το πράξουμε άμεσα και απτά. Επειδή βλέπω ότι είμαστε μεταξύ μας, θα ήθελα να σας πω εμπιστευτικά κάτι το οποίο θα ανακοινώσουμε στη συνέχεια και στη συνέντευξη Τύπου. Έχουμε αποφασίσει ως Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να σας βοηθήσουμε όσον αφορά τα hot spots της Λέσβου. Έχουμε, επίσης, αποφασίσει να προσφέρουμε συμπληρωματική οικονομική βοήθεια στην UNHCR, που είναι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και επίσης έχουμε αποφασίσει να κάνουμε μία συμβολική κίνηση, η οποία θα είναι η εξής: Αποφασίσαμε όταν θα ανάψει η ολυμπιακή φλόγα στην Ολυμπία, να περάσει από ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων» πρόσθεσε ο κ. Μπαχ.

    Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την απόφαση της Επιτροπής, ένας από τους πρόσφυγες να είναι εκείνος ο οποίος θα τρέξει μαζί με τη φλόγα και κατέληξε: «Τέλος, αποφασίσαμε ότι εάν ένας από τους πρόσφυγες είναι σε επίπεδο συναγωνισμού για τους ολυμπιακούς αγώνες, τότε θα τον προσκαλέσουμε να συμμετάσχει για να μπορέσει να μπει και να περπατήσει μεταφέροντας την ολυμπιακή σημαία μέσα στο ολυμπιακό στάδιο του Ρίο στη Βραζιλία».

    [04] Συναντήσεις ξένων επενδυτών με κυβερνητικά στελέχη, τραπεζίτες και παράγοντες της αγοράς

    Σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη, τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος και με τις διοικήσεις επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επενδύσει, αναμένεται να έχουν σήμερα στην Αθήνα, εκπρόσωποι διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων ο Πρεμ Γουάτσα, ο Τζον Πόλσον και ο Ουίλμπουρ Ρος.

    Η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, διαθέτει συμμετοχή στην Eurobank, στην Grivalia, στην Praktiker Ελλάδας και στον Όμιλο Μυτιληναίου. Πρόσφατα επένδυσε και στον ασφαλιστικό όμιλο Eurolife, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Eurobank και της Fairfax, με βάση την οποία το 80% των μετοχών της Eurolife ERB Insurance Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών θα μεταβιβαστεί από τη Eurobank στο νέο μέτοχο, με την Eurobank να διατηρεί το 20%. Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η Fairfax αύξησε το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank στο 17% περίπου, από 12% περίπου πριν από την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση.

    Η Paulson & Co, του Τζον Πόλσον, διαθέτει συμμετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς, με ποσοστό περίπου 9%, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, στην Alpha Bank με περίπου 7%, καθώς και στην ΕΥΔΑΠ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του καναδικού fund Πρεμ Ουάτσα, ήδη συναντήθηκε με την διοίκηση της Eurobank όσο και της Grivalia, επισημαίνοντας την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποσταλεί μήνυμα σταθερότητας προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα.

    [05] Έρευνα ΕΕ: Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

    Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο δείχνει η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator) αυξήθηκε τον Ιανουάριο στις 91,6 μονάδες από 87,6 τον Δεκέμβριο, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ευρωζώνη μειώθηκε στις 105 μονάδες από 106,7.

    Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα συνέχισε την άνοδο που σημειώνει από τον Σεπτέμβριο, μετά τη μεγάλη υποχώρηση που σημείωσε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τον περασμένο Μάιο, ο δείκτης ανερχόταν στις 92 μονάδες και τον Ιούνιο στις 91,2, ενώ τον Ιούλιο μειώθηκε στις 82,1 και περαιτέρω τον Αύγουστο στις 76,1 μονάδες.

    [06] Στα 15 εκατ. ο αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών στην Ελλάδα

    Στα 15 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

    Ενημέρωση για την αγορά καρτών πληρωμών στην Ελλάδα για όλα τα ζητήματα που απασχολούν καταναλωτές και επιχειρήσεις, μέσω της μορφής ερωτήσεων και απαντήσεων, δίνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με ανακοίνωση της.Σύμφωνα με αυτήν, όλες οι κάρτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση αγορών αγαθών και υπηρεσιών ή για την πληρωμή λογαριασμών/ οφειλών (π.χ. ρεύματος, ύδρευσης, εφορίας, κ.λπ.) χωρίς τη χρήση μετρητών, ονομάζονται κάρτες πληρωμών. Ανάλογα με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά τους πρόκειται για χρεωστικές (debit), πιστωτικές (credit), ή προπληρωμένες (prepaid) κάρτες πληρωμών.

    Σήμερα στην χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο τέλος του 2015, σχεδόν 15 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών είχαν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες και ήταν ενεργές, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,4 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο, έναντι μέσου όρου 1,5 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [07] Ι. Στουρνάρας στους FT: Το κεφάλαιο του Grexit έχει κλείσει

    Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) είναι απολύτως αδύνατη, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times. Πρόκειται, πρόσθεσε, για κεφάλαιο που έχει κλείσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν και ότι για το σύνολο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πιθανόν μηδενικός, ενώ τον Ιούλιο η εκτίμηση ήταν ότι θα υπήρχε ύφεση 2,5% ή και μεγαλύτερη. Τα τελευταία στοιχεία - για τη βιομηχανική παραγωγή, την απασχόληση, τους δείκτες εμπιστοσύνης - δείχνουν κάποια ανάκαμψη, πρόσθεσε. Για το 2016 εκτίμησε ότι είναι πιθανός ένας θετικός ρυθμός ανάπτυξης στα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους, εφόσον κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

    Για τις ελληνικές τράπεζες, ο διοικητής σημείωσε ότι έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η ευρωστία τους. Μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, σημείωσε, είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, το οποίο προέκυψε κυρίως από την ύφεση και όχι από κακή διαχείριση των τραπεζών.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι θεσμοί έρχονται σύντομα στην Ελλάδα και ότι ελπίζει πως θα υπάρξει μία συμφωνία το γρηγορότερο, καθώς αυτή θα αποτελούσε καταλύτη για μία σειρά θετικών εξελίξεων. «Το πρόγραμμα είναι δύσκολο, φυσικά», είπε, αλλά τόνισε ότι από το 2009 έχουν καλυφθεί πάνω από τα τρία τέταρτα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής. Το υπόλοιπο τμήμα, πρόσθεσε, δεν είναι αμελητέο, αλλά είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με την αρχική προσπάθεια.

    Το δυσκολότερο μέρος του προγράμματος, τώρα, είναι το τελευταίο τμήμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, είπε ο κ. Στουρνάρας. Οι άλλες μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, είναι διαρθρωτικές και δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα με αυτές. Ο Διοικητής τόνισε ότι θα ήθελε να δει λιγότερη λιγότερη λιτότητα και περισσότερες επενδύσεις. Θα μπορούσαμε, είπε, να έχουμε περισσότερες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις και λιγότερη λιτότητα, προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελούσε τον ιδανικό συνδυασμό. Μπορεί να υπάρξει, είπε, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ελάφρυνση του χρέους, είπε ότι υπήρχε δέσμευση των εταίρων για αναδιάρθρωση του χρέους από το Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, η οποία μένει να εκπληρωθεί. Χαρακτήρισε την ελάφρυνση του χρέους σημαντικό θέμα από ουσιαστική και συμβολική πλευρά. Η βιωσιμότητα του χρέους, σημείωσε, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, τις οποίες θα πρέπει να συζητήσουμε.

    Για την προσφυγική κρίση, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι από ανάλυση που έχει γίνει προκύπτει ότι τα οφέλη καρπούνται κυρίως οι χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες, ενώ το κόστος επιβαρύνει κυρίως τις χώρες διέλευσής τους.Τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο η Ελλάδα να ελέγξει το προσφυγικό κύμα, καθώς έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών. Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος της Ελλάδας φέτος, είπε, θα κυμαίνεται μεταξύ 0,3% και 0,4% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι το έμμεσο κόστος είναι υψηλότερο. Ο Διοικητής εκτίμησε ότι η ΕΕ θα δώσει στην Ελλάδα την αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση του κόστους αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος.

    [08] Διήμερο φεστιβάλ με τίτλο «ο Άγιος Βαλεντίνος της Μυτιλήνης 2016»

    Διήμερο φεστιβάλ με τίτλο «ο Άγιος Βαλεντίνος της Μυτιλήνης 2016» πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη τη μέρα γιορτής του Αγίου του οποίου λείψανα βρίσκονται και φυλάσσονται στον καθολικό ναό της Μεταστάσεως Θεοτόκου στην πόλη της Μυτιλήνης.

    Ο δήμος Λέσβου και οικονομικοί φορείς του νησιού όπως το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ένωση ξενοδόχων προσκαλούν:

    1. Όσα ζευγάρια, από κάθε τόπο, επιθυμούν να παντρευτούν στην «πρωτεύουσα» πόλη της αλληλεγγύης και της αγάπης, να έλθουν προκειμένου, σε μία ομαδική γαμήλια τελετή, να τελέσουν τους γάμους τους στη Μυτιλήνη, και

    2. Τα ζευγάρια από όλη τη χώρα, που γιορτάζουν τον Αργυρό, το Χρυσό και τον Αδαμάντινο Ιωβηλαίο - μακροβιότερο γάμο (25, 50 και πέραν των 50 χρόνων έγγαμου βίου, αντίστοιχα), να συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιλογής τριών ζευγαριών - νικητών, που προσκεκλημένα θα φιλοξενηθούν στη Μυτιλήνη (δωρεάν εισιτήρια ταξιδιού, διαμονή τριών διανυκτερεύσεων, διατροφή και ξεναγήσεις), προκειμένου να τιμηθούν. Στο διαγωνισμό, μπορούν να λάβουν μέρος, ζευγάρια που έχουν παντρευτεί τα έτη 1991 (Αργυρός Ιωβηλαίος), 1966 (Χρυσός Ιωβηλαίος), καθώς και ζευγάρια που έχουν παντρευτεί πριν το 1966 (Αδαμάντινος Ιωβηλαίος - μακροβιότερος γάμος). Τα τρία ζευγάρια που θα επιλεγούν, θα είναι: α) αυτό, του οποίου ο γάμος έχει τελεστεί την ίδια ή την πλησιέστερη με τη 14η Φεβρουαρίου 1991 ημερομηνία, β) αυτό, του οποίου ο γάμος έχει τελεστεί την ίδια ή την πλησιέστερη με τη 14η Φεβρουαρίου 1966 ημερομηνία, και γ) αυτό, με το μακροβιότερο γάμο.

    Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη, έχουν προγραμματιστεί πολλές θρησκευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως:

    - Την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου (Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 12 το μεσημέρι), στην αγορά της πόλης και μέσα σε ένα διαμορφωμένο εορταστικό περίγυρο - πανηγυρικό σκηνικό, θα διαδραματιστούν διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, με αναφορά στις γαμήλιες τελετές και τον έρωτα. Με αρκετές εκπλήξεις για όλα τα ερωτευμένα ζευγάρια κάθε ηλικίας, θα δημιουργηθεί μια μοναδική γιορτινή ατμόσφαιρα, για μικρούς και μεγάλους.

    - Το απόγευμα της ίδιας μέρας (ώρα 6 μ.μ.), στον Καθολικό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου (Φραγκοκκλησιά), χoροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου και Μητροπολίτη παντός Αιγαίου κ. Νικολάου, θα τελεστεί ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Εσπερινού, θα ακολουθήσει κατανυκτική λιτάνευση των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου, με κάθε τιμή στο κέντρο της πόλης.

    - Το βράδυ της ίδιας μέρας, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (ώρα 8.30 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί "συναυλία αγάπης" με ερωτικά τραγούδια και χορούς latin, tango, vals, κ.α. Παράλληλα, θα υπάρχει έκθεση ζαχαροπλαστών, με παρουσίαση του πατροπαράδοτου «γεμάτου», που στη Λέσβο αποτελεί το γλύκισμα των αρραβώνων, του γάμου και της αγάπης, ενώ στο κοινό θα προσφερθούν μπουκέτα από «κατμέρια» (μοσχομυριστά ζουμπούλια, τα κατεξοχήν λουλούδια της εποχής στη Λέσβο). Από το Δήμαρχο Λέσβου, θα τιμηθούν τα τρία ζευγάρια - νικητές του διαγωνισμού, που προσκεκλημένα θα έρθουν στη Μυτιλήνη για να γιορτάσουν τον Αργυρό, το Χρυσό και τον Αδαμάντινο Ιωβηλαίο - μακροβιότερο γάμο (25, 50 και πέραν των 50 χρόνων, αρμονικού και ευτυχισμένου έγγαμου βίου αντίστοιχα).

    - Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου (Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 11 π.μ.), στον Καθολικό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου (Φραγκοκκλησιά), θα τελεστεί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και κοπή της βασιλόπιτας της Ενορίας, στον προαύλιο χώρο του ναού. Στη συνέχεια τα μελλόνυμφα ζευγάρια, θα ξεναγηθούν στα σπουδαιότερα αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία.

    - Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου (ώρα 6 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί η ομαδική γαμήλια τελετή όλων των ζευγαριών, από το Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Θα ακολουθήσει η κοπή της γαμήλιας τούρτας. Στους νεόνυμφους, θα χορηγηθούν ειδικά αναμνηστικά διπλώματα και πλακέτες, ενώ όλοι οι συνοδοί των ζευγαριών, θα κεραστούν με το "γεμάτο", το γλύκισμα του "Αγίου Βαλεντίνου ? της Μυτιλήνης". Όσα ζευγάρια επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να τελέσουν και θρησκευτικό γάμο (ορθόδοξο ή καθολικό).

    - Το βράδυ στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με τον κορυφαίο Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργο Νταλάρα. Τιμής ένεκεν προσκεκλημένοι, όλα τα νεόνυμφα ζευγάρια που θα τελέσουν τους γάμους τους στη Μυτιλήνη και τα τρία ζευγάρια - νικητές του διαγωνισμού.

    Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, τόσο για την ομαδική γαμήλια τελετή, όσο και για το διαγωνισμό, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν το αργότερο μέχρι 10 Φεβρουαρίου 2016, με: α) τα κεντρικά γραφεία του Δήμου Λέσβου, τηλ. 22510 37045 και 6937 476075, email: ethel.genia@hotmail.com, και β) τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, τηλ. 22510 22143 και 6973 004872, email: syndesmos1954@otenet.gr

    [09] Προφυλακιστέοι κρίθηκαν η μητέρα και ο πατριός του 23χρονου Κ. Πολύζου

    Στις φυλακές οδηγούνται η μητέρα και ο πατριός του Κωστή Πολύζου, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του 23χρονου, πριν από σχεδόν πέντε χρόνια στη Σιάτιστα Κοζάνης. Το ζευγάρι απολογήθηκε χθες το πρωί στον ανακριτή Κοζάνης, που με τη σύμφωνη γνωμοδότηση του εισαγγελέα, αποφάσισε την προσωρινή τους κράτηση.Η 49χρονη γυναίκα και ο 42χρονος άντρας πέρασαν τη νύχτα στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Κοζάνης, απ' όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μεταχθούν στη διάρκεια της ημέρας στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Όπως έγινε γνωστό, οι κατηγορούμενοι κατά την απολογία τους αρνήθηκαν τις πράξεις που τους βαρύνουν. Ανέκφραστοι άκουσαν την απόφαση της προφυλάκισής τους, ενώ δεν έκαναν δηλώσεις κατά την αποχώρησή τους από το ανακριτικό γραφείο.Εκτός από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού, αντιμετωπίζουν τις πράξεις της πλαστογραφίας μετά χρήσεως, της ψευδορκίας και της περιύβρισης νεκρού.

    [10] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια για άλλες 48 ώρες

    Νέα 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισε χθες σε νέα συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Έτσι τα πλοία θα παραμένουν δεμένα στα λιμάνια από τις 6 σήμερα το πρωί της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου, έως τις 6 το πρωί της Κυριακής 31 Ιανουαρίου. Από την απεργιακή κινητοποίηση δεν εξαιρούνται τα πλοία μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου, αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφασίσει την πορεία των κινητοποιήσεων της.

    Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ναυτικών, είπε ότι έως σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση στα αιτήματά τους και πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Εργασίας δεν έχει παρουσιάσει έως σήμερα στους ναυτικούς καμία μελέτη για το πως μπορεί να λειτουργήσει το ΝΑΤ, λόγω και της ιδιαιτερότητάς του, σε μία γενική διεύθυνση στο νέο Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».

    «Εκτιμώ ότι πάμε για ολική καταστροφή. Μπορεί να δέχομαι πιέσεις από τους νησιώτες αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς» υπογράμμισε ο γγ της ΠΝΟ και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσει τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου, να απορροφηθούν από την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών, που δημιουργείται στο νέο ενιαίο ταμείο.

    [11] Το 40% των Γερμανών θέλουν την παραίτηση της Μέρκελ εξαιτίας της πολιτικής της στο προσφυγικό

    Το 40% των Γερμανών θέλουντην παραίτηση της καγκελαρίου ΄Αγγελα Μέρκελ εξαιτίας της πολιτικής της στην προσφυγική κρίση, που οδήγησε στην εισδοχή 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων στη Γερμανία το περαμένο έτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Insa για το περιοδικό Focus.

    Το 45,25 των ερωτηθέντων κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 25 Ιανουαρίου θεωρούνότι η πολιτική αυτή δεν είναι λόγος για παραίτηση της γερμανίδας καγκελαρίου.

    [12] ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες προφύλαξης, από τον ιό Ζίκα

    Ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης, από τον ιό Ζίκα, που από το 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά προσφάτως και στην κεντρική και νότιο Αμερική, ανακοινώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

    Ειδικότερα, οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.

    [13] Την ανάκληση παρτίδων του συμπληρώματος διατροφής Nox Pump, αποφάσισε ο ΕΟΦ

    Σε ανάκληση παρτίδων του συμπληρώματος διατροφής Nox Pump προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ειδικότερα, ανακαλείται η παρτίδα 13053803 του προϊόντος Nox Pump, λόγω παρουσίας των μη εγκεκριμένων ουσιών methyl-synephrine (Oxilofrine), bσeta-methylphenethylamine και bete-dimethylphenethylamine. Το προϊόν διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής και η εν λόγω παρτίδα διανεμήθηκε από την Naskor B.V., Ολλανδίας. Επίσης ανακαλείται η παρτίδα 14053334 του προϊόντος Nox Pump, λόγω παρουσίας των μη εγκεκριμένων ουσιών methyl-synephrine (Oxilofrine), beta-methylphenethylamine και bete-dimethylphenethylamine, του μη εγκεκριμένου νεοφανούς τροφίμου (novel food) ως συστατικό Acacia rigidula. Το προϊόν διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής και η εν λόγω παρτίδα διανεμήθηκε από την SFD SA, Πολωνίας.

    Ο ΕΟΦ σημειώνει ότι η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και καλεί τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη διακίνηση των παρτίδων του προϊόντος στην Ελλάδανα επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

    [14] Προσλήψεις 101 θέσεων προσωπικού Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στο χώρο της υγείας

    Το πράσινο φως έδωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ώστε να καλυφθούν άμεσα με σειρά προτεραιότητας,101 θέσεις τακτικού προσωπικού Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε φορείς του Υπουργείου Υγείας για το έτος 2016. Οι θέσεις αυτές αποτελούν τμήμα της συνολικής προκήρυξης των 985 μόνιμων νοσηλευτών, παραϊατρικού και υγειονομικού προσωπικού που για πρώτη φορά προκηρύχθηκαν στο ΕΣΥ μετά από 6 χρόνια. Όπως προβλέπεται από το νόμο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις για την κάλυψη ιδιαίτερης σημασίας επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών, επιτρέπεται η πρόσληψη των προσωρινά διοριστέων υποψηφίων μέχρι να εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων.

    Οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου Υγείας καλούν τους ενδιαφερόμενους να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψής τους και να αναλάβουν υπηρεσία στο αμέσως επόμενο διάστημα.

    [15] Στη Λέσβο το πρώτο «μπαϊπάς» εγκεφάλου σε δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας

    Νέους δρόμους στην αντιμετώπιση πολύ δύσκολων περιστατικών στον εγκέφαλο, όπως γιγαντιαία ανευρύσματα, στένωση αρτηρίας ή όγκους, που μέχρι τώρα πραγματοποιούνται μόνο σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο, άνοιξε μια πολύ δύσκολη επέμβαση για την αιμάτωση εγκεφάλου που πραγματοποιήθηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

    Την επέμβαση έκανε ο νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης, ένας συμβασιούχος γιατρός, ο οποίος από το 2011 που βρίσκεται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης πραγματοποίησε σειρά δύσκολων επεμβάσεων που ποτέ, επίσης, δεν πραγματοποιήθηκαν σε ένα σε νησιωτικό περιφερειακό νοσοκομείο σαν αυτό της Μυτιλήνης.

    «Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε δημόσιο νοσοκομείο σε πανελλαδικό επίπεδο», είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης, συμπληρώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή έχει στο πλευρό του τη διοίκηση του νοσοκομείου για την προμήθεια υλικών και την οργάνωση των χειρουργείων για τέτοια δύσκολα περιστατικά.

    Στη συγκεκριμένη επέμβαση, το πρόβλημα 60χρονου ασθενούς, ο οποίος ήδη βγήκε από το Νοσοκομείο και γύρισε σπίτι του εντοπιζόταν στην αιμάτωση του εγκεφάλου η οποία ήταν ελλιπής και εφαρμόστηκε η μέθοδος μπαϊπάς εγκεφάλου.

    [16] Δ. Βίτσας: Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο θέμα των προσφύγων

    «Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο θέμα των προσφύγων, περισσότερο από ότι έχουν ανταποκριθεί οι εταίροι στις ανάγκες της Ελλάδας για το θέμα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός 'Αμυνας Δ. Βίτσας, ενώ εκτίμησε πως «η χώρα δεν μπορεί να μεταβληθεί σε χώρα δεσμοφύλακα».Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι δεν φοβάται έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν και απέρριψε την κριτική ότι η χώρα καθυστερεί. Σημείωσε ότι 4 από τις 5 δομές είναι σχεδόν έτοιμες και θα παραδοθούν σε λειτουργία τις επόμενες μέρες, ενώ τόνισε ότι ήδη λειτουργεί στη Λέσβο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική στο υπουργείο 'Αμυνας και στον κ. Καμμένο ότι δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα αιτήματα, ανέφερε πως όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία δίνουν μεγάλη μάχη με υπερβάλλοντα ζήλο.Ειδικότερα, τόνισε ότι το υπουργείο 'Αμυνας έχει δώσει στρατόπεδα και θα δώσει και άλλα, όπως επίσης και συσσίτια για τη διατροφή των μεταναστών και των προσφύγων.

    [17] Μπλόκο αγροτών και στην Αττική - Θα αποκλείσουν συμβολικά τη λεωφόρο Μαρκοπούλου

    Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα και οι αγρότες του νομού Αττικής. Το πρώτο μπλόκο, με περισσότερα από 100 τρακτέρ, έχει στηθεί στη λεωφόρο Μαρκοπούλου, την οποία οι παραγωγοί προσανατολίζονται να αποκλείσουν συμβολικά για μια ώρα, από τις 12 έως τη μία μετά το μεσημέρι.

    Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αγρότες από την Παιανία, τα Σπάτα, το Μαρκόπουλο, την Κερατέα και το Κορωπί.

    [18] Κινητοποιήσεις αγροτών με αποκλεισμούς των εθνικών οδών Πατρών- Πύργου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς δρόμων, οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε σημεία των εθνικών οδών Πατρών - Πύργου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων.Ειδικότερα, αγρότες της Ηλείας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο κόμβο Κουρτεσίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι. Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, οι αγρότες θα μοιράσουν σήμερα προϊόντα στους διερχόμενους οδηγούς και ταυτόχρονα θα τους ενημερώσουν για τις κινητοποιήσεις τους.

    Οι αγρότες Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου, από 17:00-22:00, ενώ οι αγρότες της Αχαΐας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από 18:00-21:00.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 January 2016 - 9:32:40 UTC