Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακροδεξιά στοιχεία αμαύρωσαν τον αγώνα των αγροτών, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: Συνολική αντίδραση των αγροτών σε αυτό που εισπράττουν ως κοροϊδία εις βάρος τους
  • [03] Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό ζήτησε η Φώφη Γεννηματά
  • [04] «Εξαιρετικά άδικη» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την κριτική στην Ελλάδα για το προσφυγικό
  • [05] Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσεη Κομισιόν
  • [06] Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις συνεντεύξεις του Γιάνη Βαρουφάκη
  • [07] Διήμερο φεστιβάλ με τίτλο «ο Άγιος Βαλεντίνος της Μυτιλήνης 2016»
  • [08] Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στην Ελλάδα
  • [09] Παρέμβαση της Αν. Καββαδία, στη συζήτηση για την τρομοκρατική απειλή, στο Στρασβούργο
  • [10] Τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τα εικονικά νομίσματα
  • [11] Ν.Βούτσης: Δεν υπάρχει ίχνος αντισυνταγματικότητας
  • [12] Κ. Χρυσόγονος στο Πρακτορείο 104,9 fm:Προσχηματική η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν
  • [13] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Πελοποννήσου
  • [14] Μυτιλήνη: Εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ
  • [15] Την ανάκληση παρτίδων του συμπληρώματος διατροφής Nox Pump, αποφάσισε ο ΕΟΦ
  • [16] Καινοτομικό κορεάτικο υβριδικό αυτοκίνητο

  • [01] Ακροδεξιά στοιχεία αμαύρωσαν τον αγώνα των αγροτών, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Ως την «κορωνίδα της προσπάθειας των ακροδεξιών κύκλων να εμποδίσουν τον διάλογο των αγροτών με την κυβέρνηση» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη ματαίωση των εγκαινίων τηςAGROTICAκαι τα επεισόδια που έγιναν χθες έξω από το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ.

    «Δυστυχώς, η παρεμπόδιση των εγκαινίων τηςAGROTICAήταν μια παρεμπόδιση μιας γιορτής της πόλης της Θεσσαλονίκης και του αγροτικού κόσμου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Και προσθέτει: «Οι ακροδεξιοί, που με συνθήματα εναντίον της Βουλής και του πολιτικού συστήματος, προκάλεσαν τα επεισόδια, θεωρούμε ότι δεν εκφράζουν τον αγροτικό κόσμο. Και βεβαίως δεν πρέπει να αποτρέψουν τον διάλογο που ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες, ώστε να βρεθεί ικανοποιητική λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον πρωτογενή τομέα τα πέντε χρόνια των μνημονιακών πολιτικών που εφάρμοσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των αγροτών και στα δίκαια αιτήματά τους και τους υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2017, που θα δικαιώσει σημαντικά τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Πρέπει όμως η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές , που αμαυρώνουν τον αγώνα των αγροτών και να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι υποκίνησαν τα επεισόδια. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε τους αγρότες με την προσέλευση τους σε αυτόν να απομονώσουν και να καταδικάσουν τα ακροδεξιά στοιχεία που στη Θεσσαλονίκη αμαύρωσαν τον αγώνα τους. Η τυφλή και αδιέξοδη σύγκρουση είναι πληγή για τη δημοκρατία και για την χώρα μας που αγωνίζεται να βγει από την κρίση και να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης».

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: Συνολική αντίδραση των αγροτών σε αυτό που εισπράττουν ως κοροϊδία εις βάρος τους

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη στάση της απέναντι στους αγρότες εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε: «Υπήρξε έγκαιρη ανακοίνωση της ΝΔ, όπου αναφέραμε ότι συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία των αγροτών, κατανοούμε την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση με ψεύτικες υποσχέσεις και τονίζαμε ότι η έκφραση αυτής της αγωνίας θα πρέπει να έχει σεβαστά από όλους όρια. Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να κινείται ανεμπόδιστα. Το αγροτικό ζήτημα είναι εξαιρετικά σύνθετο. Και αυτό συμπαρασύρει και το ασφαλιστικό των αγροτών».

    «Χρειάζεται μία σταθερή βάση συζήτησης και για να υπάρξει αυτό χρειάζεται μία σε βάθος γνώση και ειλικρινής διάλογος με τους αγρότες. Οι αγρότες είναι παραγωγική δύναμη της χώρας. Πρέπει να γίνει ο διάλογος για να διαμορφωθεί το σταθερό πλαίσιο» τόνισε, απαντώντας σε όσους έκαναν λόγο για υποκινούμενα επεισόδια από τη ΝΔ.

    «Αυτό το παιχνίδι κατανομής ευθυνών στους ιδεολογικούς αντιπάλους, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να τελειώσει. Έχουμε συνολική αντίδραση του αγροτικού κόσμου σε αυτό που σωστά εισπράττουν ως κοροϊδία εις βάρος τους. Όλος ο αγροτικός κόσμος αισθάνεται αδικημένος και δικαιολογημένα. Τον δαίμονα του λαϊκισμού τον έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

    [03] Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό ζήτησε η Φώφη Γεννηματά

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να συζητήσουν τις ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό και τίς απόψεις ευρωπαίων παραγόντων για τυχόν αναστολή της συνθήκης Σέγκεν για την Ελλάδα.

    Η κ. Γεννηματά ταυτόχρονα αναλαμβάνει να ενημερώσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ώστε να στηρίξουν την Ελλάδα στο μείζον ζήτημα των προσφυγικών ροών.

    Η συνάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

    [04] «Εξαιρετικά άδικη» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την κριτική στην Ελλάδα για το προσφυγικό

    Πρόταση δέκα σημείων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, κατέθεσε ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά τη συνάντησή τους, νωρίτερα σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Πρέπει να πάψουμε να ζούμε με δυο εικόνες. Η μία είναι η εικόνα των παιδιών που πνίγονται στο Αιγαίο και η άλλη ο φόβος να εγκλωβιστούν στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο.

    Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τραγικά λάθη, επισήμανε, όμως, «ότι δεν είμαστε εδώ για τα λάθη, έχουμε να προτείνουμε κάποιες λύσεις». Και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε: «Και επειδή ξέρω το ενδιαφέρον σας για το συγκεκριμένο θέμα και την επιρροή σας και στους ευρωπαϊκούς κύκλους, ήρθα να σας πω την πρότασή μας δέκα σημείων. Είμαστε διατεθειμένοι να υποστείλουμε τη σημαία της κριτικής, αν και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δουλέψουμε όλοι μαζί για να λύσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα, που μπορεί να γίνει και θετική πρόκληση για τη χώρα, εάν δουλέψουμε σωστά».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά του,δήλωσε ότι πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ΄επέκταση πάνω από τον τόπο μας πλανώνται δυο εξαιρετικά επικίνδυνα πολιτικά βαρομετρικά χαμηλά: «Το Οικονομικό, γιατί η κρίση βαθαίνει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως το Προσφυγικό. Και τα δυο αυτά θέματα είναι υπαρξιακά για την ΕΕ, αλλά και για τον τόπο μας, και ιδίως το Προσφυγικό, υπό τη σημερινή συγκυρία». Μάλιστα, υπογράμμισε «ότι είναι εξαιρετικά άδικο να υφίσταται η Ελλάδα και ο λαός της -με τόσες θυσίες που έχει κάνει- κριτική, ευτυχώς, από ορισμένους μεμονωμένους εταίρους»και εκτίμησε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιλαμβάνονται την τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού».

    [05] Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσεη Κομισιόν

    Την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, οι επικεφαλής της αποστολής μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται, ήδη, στην Αθήνα θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές στις αρχές της εβδομάδας

    [06] Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις συνεντεύξεις του Γιάνη Βαρουφάκη

    «Δεν μπορεί κάποιος να είναι υπουργός Οικονομικών, να τηρεί τις υποχρεώσεις τουκαι να απαντά στις συνεντεύξεις του κ. Βαρουφάκη. Και τα δύο δεν γίνεται, είναι θέμα χρόνου» ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή σχετικό σχόλιο της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας 'Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, για τα όσα ανέφερε, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο προκάτοχός του στο υπουργείο Οικονομικών.

    «Υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης. Για τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές ο ίδιος, ενώ το έχει διευκρινήσει και ο πρωθυπουργός» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

    [07] Διήμερο φεστιβάλ με τίτλο «ο Άγιος Βαλεντίνος της Μυτιλήνης 2016»

    Διήμερο φεστιβάλ με τίτλο «ο Άγιος Βαλεντίνος της Μυτιλήνης 2016» πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη τη μέρα γιορτής του Αγίου του οποίου λείψανα βρίσκονται και φυλάσσονται στον καθολικό ναό της Μεταστάσεως Θεοτόκου στην πόλη της Μυτιλήνης.

    Ο δήμος Λέσβου και οικονομικοί φορείς του νησιού όπως το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ένωση ξενοδόχων προσκαλούν:

    1. Όσα ζευγάρια, από κάθε τόπο, επιθυμούν να παντρευτούν στην «πρωτεύουσα» πόλη της αλληλεγγύης και της αγάπης, να έλθουν προκειμένου, σε μία ομαδική γαμήλια τελετή, να τελέσουν τους γάμους τους στη Μυτιλήνη, και

    2. Τα ζευγάρια από όλη τη χώρα, που γιορτάζουν τον Αργυρό, το Χρυσό και τον Αδαμάντινο Ιωβηλαίο - μακροβιότερο γάμο (25, 50 και πέραν των 50 χρόνων έγγαμου βίου, αντίστοιχα), να συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιλογής τριών ζευγαριών - νικητών, που προσκεκλημένα θα φιλοξενηθούν στη Μυτιλήνη (δωρεάν εισιτήρια ταξιδιού, διαμονή τριών διανυκτερεύσεων, διατροφή και ξεναγήσεις), προκειμένου να τιμηθούν. Στο διαγωνισμό, μπορούν να λάβουν μέρος, ζευγάρια που έχουν παντρευτεί τα έτη 1991 (Αργυρός Ιωβηλαίος), 1966 (Χρυσός Ιωβηλαίος), καθώς και ζευγάρια που έχουν παντρευτεί πριν το 1966 (Αδαμάντινος Ιωβηλαίος - μακροβιότερος γάμος). Τα τρία ζευγάρια που θα επιλεγούν, θα είναι: α) αυτό, του οποίου ο γάμος έχει τελεστεί την ίδια ή την πλησιέστερη με τη 14η Φεβρουαρίου 1991 ημερομηνία, β) αυτό, του οποίου ο γάμος έχει τελεστεί την ίδια ή την πλησιέστερη με τη 14η Φεβρουαρίου 1966 ημερομηνία, και γ) αυτό, με το μακροβιότερο γάμο.

    Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη, έχουν προγραμματιστεί πολλές θρησκευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως:

    - Την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου (Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 12 το μεσημέρι), στην αγορά της πόλης και μέσα σε ένα διαμορφωμένο εορταστικό περίγυρο - πανηγυρικό σκηνικό, θα διαδραματιστούν διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, με αναφορά στις γαμήλιες τελετές και τον έρωτα. Με αρκετές εκπλήξεις για όλα τα ερωτευμένα ζευγάρια κάθε ηλικίας, θα δημιουργηθεί μια μοναδική γιορτινή ατμόσφαιρα, για μικρούς και μεγάλους.

    - Το απόγευμα της ίδιας μέρας (ώρα 6 μ.μ.), στον Καθολικό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου (Φραγκοκκλησιά), χoροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου και Μητροπολίτη παντός Αιγαίου κ. Νικολάου, θα τελεστεί ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Εσπερινού, θα ακολουθήσει κατανυκτική λιτάνευση των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου, με κάθε τιμή στο κέντρο της πόλης.

    - Το βράδυ της ίδιας μέρας, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (ώρα 8.30 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί "συναυλία αγάπης" με ερωτικά τραγούδια και χορούς latin, tango, vals, κ.α. Παράλληλα, θα υπάρχει έκθεση ζαχαροπλαστών, με παρουσίαση του πατροπαράδοτου «γεμάτου», που στη Λέσβο αποτελεί το γλύκισμα των αρραβώνων, του γάμου και της αγάπης, ενώ στο κοινό θα προσφερθούν μπουκέτα από «κατμέρια» (μοσχομυριστά ζουμπούλια, τα κατεξοχήν λουλούδια της εποχής στη Λέσβο). Από το Δήμαρχο Λέσβου, θα τιμηθούν τα τρία ζευγάρια - νικητές του διαγωνισμού, που προσκεκλημένα θα έρθουν στη Μυτιλήνη για να γιορτάσουν τον Αργυρό, το Χρυσό και τον Αδαμάντινο Ιωβηλαίο - μακροβιότερο γάμο (25, 50 και πέραν των 50 χρόνων, αρμονικού και ευτυχισμένου έγγαμου βίου αντίστοιχα).

    - Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου (Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 11 π.μ.), στον Καθολικό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου (Φραγκοκκλησιά), θα τελεστεί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και κοπή της βασιλόπιτας της Ενορίας, στον προαύλιο χώρο του ναού. Στη συνέχεια τα μελλόνυμφα ζευγάρια, θα ξεναγηθούν στα σπουδαιότερα αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία.

    - Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου (ώρα 6 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί η ομαδική γαμήλια τελετή όλων των ζευγαριών, από το Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Θα ακολουθήσει η κοπή της γαμήλιας τούρτας. Στους νεόνυμφους, θα χορηγηθούν ειδικά αναμνηστικά διπλώματα και πλακέτες, ενώ όλοι οι συνοδοί των ζευγαριών, θα κεραστούν με το "γεμάτο", το γλύκισμα του "Αγίου Βαλεντίνου ? της Μυτιλήνης". Όσα ζευγάρια επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να τελέσουν και θρησκευτικό γάμο (ορθόδοξο ή καθολικό).

    - Το βράδυ στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με τον κορυφαίο Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργο Νταλάρα. Τιμής ένεκεν προσκεκλημένοι, όλα τα νεόνυμφα ζευγάρια που θα τελέσουν τους γάμους τους στη Μυτιλήνη και τα τρία ζευγάρια - νικητές του διαγωνισμού.

    Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, τόσο για την ομαδική γαμήλια τελετή, όσο και για το διαγωνισμό, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν το αργότερο μέχρι 10 Φεβρουαρίου 2016, με: α) τα κεντρικά γραφεία του Δήμου Λέσβου, τηλ. 22510 37045 και 6937 476075, email: ethel.genia@hotmail.com, και β) τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, τηλ. 22510 22143 και 6973 004872, email: syndesmos1954@otenet.gr

    [08] Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στην Ελλάδα

    Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στην Ελλάδα, περιλαμβάνει η ειδική έκδοση της Παγκόσμιας Τράπεζας με θέμα τη στατιστική απεικόνιση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στον πλανήτη, την οποία δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας.

    Η καταγραφή των στοιχείων έχει ως έτος αναφοράς το 2013 και σύμφωνα με αυτά, στην Ελλάδα:

    - το 32% των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις φυσικές επιστήμες είναι γυναίκες

    - η κατανομή του εργατικού δυναμικού ανά φύλο άνω των 15 ετών είναι 44% γυναίκες και 63% άνδρες, ενώ στον τομέα των υπηρεσιών οι γυναίκες απασχολούνται σε ποσοστό 80%

    - στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών το 64% των ανέργων είναι γυναίκες

    - όσον αφορά τις θέσεις ευθύνης, τα ποσοστά για τις γυναίκες στο Κοινοβούλιο και στις επιχειρήσεις είναι 23% και μόλις 10% στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    [09] Παρέμβαση της Αν. Καββαδία, στη συζήτηση για την τρομοκρατική απειλή, στο Στρασβούργο

    Τον κίνδυνο να μπει η Ευρώπη σε μια επικίνδυνη ατραπό περιορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επεσήμανε η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Αννέτα Καββαδία κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

    Αναφερόμενη στα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έλαβε η Γαλλία μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η γαλλική παρέκκλιση από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό και εγκυμονεί κινδύνους, ιδίως σε ένα περιβάλλον γενικευμένης κρίσης και απαξίωσης των υπερεθνικών ευρωπαϊκών θεσμών. «Ελλοχεύει ο κίνδυνος μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξ ορισμού κάτι αφύσικο και προσωρινό, να εξελιχθεί σε μόνιμη και σχεδόν φυσιολογική κατάσταση, ενσωματωμένη μάλιστα, στη νομοθεσία, η οποία θα περιορίζει δραστικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες υπό τη συνεχή απειλή της τρομοκρατίας και υπό το κράτος του φόβου, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας ότι ήδη προωθείται συνταγματική αναθεώρηση για τη δυνατότητα εγκαθίδρυσης «πολιτικού καθεστώτος κρίσης», το οποίο θα επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακόμα και επ? αόριστον. Εξίσου υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος κατάχρησης των μέτρων έκτακτης ανάγκης για την καταστολή δραστηριοτήτων και για τη δίωξη ατόμων που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την τρομοκρατία.

    [10] Τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τα εικονικά νομίσματα

    Οι κανόνες της ΕΕ για τα εικονικά νομίσματα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας , είπαν πολλοί ειδικοί κατά την ακρόαση, που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα. Μίλησαν για τα οφέλη και τις προκλήσεις των εικονικών νομισμάτων όπως το bitcoin αλλά και για την επαναστατική τεχνολογία που κρύβεται πίσω τους. Επίσης, το ΕΚ ετοιμάζει έκθεση που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επιτροπή τον Απρίλιο.

    Ψηφιακά κρυπτονομίσματα: τι είναι;

    Τα εικονικά νομίσματα, όπως τα bitcoin, επιτρέπουν την άμεση μεταφορά χρημάτων χωρίς μεσάζοντες, όπως είναι οι τράπεζες, το κράτος , οι αρχές. Χρησιμοποιείται μια τεχνολογία κρυπτογράφησης, που ονομάζεται blockchain, η οποία δημιουργεί μια κοινή και δημοσίως επαληθεύσιμη βάση δεδομένων των συναλλαγών για την πρόληψη της απάτης. Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη μεταξύ πωλητών και αγοραστών, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για διαδικασία επαλήθευσης από τρίτους.

    Ο εισηγητής του ΕΚ Γιάκομπ Φον Βαϊτσέκερ (Σοσιαλιστές, Γερμανία), δήλωσε ότι "υπάρχουν πολλοί επενδυτές που πιστεύουν και τρέφουν υψηλές προσδοκίες, ότι η εφαρμογή τέτοιας τεχνολογίας θα είναι αυτό που αποκαλούν "εφαρμογή δολοφόνος". Το πραγματικό ερώτημα είναι, αν και όταν έρθει μια από αυτές τις ανακαλύψεις, πόσο καλά θα προετοιμασμένε θα είναι οι κυβερνήσεις και οι νομοθέτες για μια τέτοια επανάσταση".

    Οφέλη και κίνδυνοι

    Πολλοί ειδικοί τόνισαν ότι οι συναλλαγές με τη χρήση εικονικών νομισμάτων είναι πιο οικονομική, πιο γρήγορη και πιο διαφανής. Η κ. Primavera De Filippi, μόνιμη ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στο Παρίσι, δήλωσε ότι η τεχνολογία blockchain μπορεί επίσης "να θεωρηθεί ρυθμιστική τεχνολογία, που θα επιτρέπει στου νόμους να τηρούνται με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα".

    Ωστόσο, τα εικονικά νομίσματα παρουσιάζουν και σειρά προκλήσεων. "Δεν προστατεύουν πραγματικά τον καταναλωτή, ενώ υπάρχουν και κίνδυνοι σε ότι αφορά τη σταθερότητα της πλατφόρμας, τη μεταβλητότητα της τιμής αλλά και τις κλασικές διαδικτυακές επιθέσεις, όπως η κλοπή και η πειρατεία", είπε ο κ. Olivier Salles από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Τα bitcoins, έχουν συνδεθεί αρκετές φορές με παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα χρήματος και το εμπόριο παράνομων εμπορευμάτων, κυρίως γιατί οι συναλλαγές μπορούν να διεξάγονται ανώνυμα.

    "Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο εύκολη η μεταφορά μετρητών είναι πολύ πιο ανώνυμος τρόπος μεταφοράς αξίας" είπε ο ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Sean Ennis. "Η ακολουθία της διαδρομής των εικονικών νομισμάτων είναι δημόσια και επιτρέπει να γίνει τεράστια ανάλυση των μεταφορών". Το ίδιο επανέλαβε ο Jeremy Millar από την Magister Advisors, λέγοντας ότι "είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός παράνομων πράξεων στα bitcoins, παρά στα μετρητά". Πρόσθεσε ότι το "Bitcoin δεν υπάρχει μόνο στην κοινότητα των χάκερ. Χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρείες που προσπαθούν να συμμορφωθούν με τους ισχύοντες κανόνες".

    Υπάρχει ανάγκη για ευρωπαϊκή νομοθεσία;

    Οι περισσότεροι ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί για την επέκταση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα εικονικά νομίσματα.

    "Μια από τις μεγάλες προκλήσεις δεν είναι το πόσο γρήγορα και πόσο μακριά θα πάνε αυτοί οι κανόνες αλλά πόσο σωστά θα παρακολουθείτε αυτή η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία", είπε ο κ. Salles και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τώρα αν υπάρχει ανάγκη ρύθμισης των εικονικών νομισμάτων, ως μέρος της απάντησης στις επιθέσεις στο Παρίσι.

    "Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει καμία βάση για γενική ρύθμιση του bitcoin", είπε ο κ. Millar. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ως παγκόσμιο δίκτυο Bitcoin "θα έχουν όφελος από την εναρμόνιση της ευρωπαϊκής πολιτικής", η οποία θα αυξήσει την εμβέλειά του.

    "Μία αναλογική ρύθμιση είναι ιδιαίτερα επιθυμητή," είπε ο κ. Thaer Sabri από την Ένωση Ηλεκτρονικού Χρήματος. "Νομίζω ότι η βιομηχανία στηρίζει τους κανονισμούς για τα οικονομικά εγκλήματα".

    Ο εισηγητής Jakob von Weizs?cker (S & D, DE) τόνισε ότι δεν πρέπει να μιλάμε εδώ για "προληπτική ρύθμιση", αλλά περισσότερο για "προληπτική παρακολούθηση".

    Η ψηφοφορία στην επιτροπή προβλέπεται τον Απρίλιο και η ψηφοφορία στην ολομέλεια του Μαΐου.

    [11] Ν.Βούτσης: Δεν υπάρχει ίχνος αντισυνταγματικότητας

    Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η ΝΔ, επί της τροπολογίας του υπουργού Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απέρριψαν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί καταστρατήγησης του συντάγματος, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

    «Δεν υπάρχει ίχνος αντισυνταγματικότητας. Επί 20 χρόνια υπήρχε με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και την κυβερνήσεων, ένα άνομο τηλεοπτικό τοπίο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, ενώ απευθυνόμενος κυρίως στη ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά: « Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδιναν παρατάσεις αδειών με άθλιες τροπολογίες κάθε 31/12. Δίνατε νεράκι και στέγη στο θερμοκήπιο της διαπλοκής και σήμερα που γίνεται σοβαρή προσπάθεια να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση με διαφανή δημόσιο τρόπο και οικονομικά σωστό, μπαίνει βέτο από την αξιωματική αντιπολίτευση».

    Ο πρόεδρος της Βουλής, κάλεσε όλα τα κόμματα που αντιδρούν, να απαντήσουν και να μην κρύβονται, όπως είπε, στο πραγματικό ζήτημα που τίθεται και είναι αν μπορούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί να είναι βιώσιμοι .

    «Υπήρχε η διάθεση να αναλάβει η Βουλή την ευθύνη για τον αριθμό των αδειών για να αποσυμπιεστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από οικονομικά συμφέροντα και διάφορες πιέσεις που τους ασκούνται, για να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική συζήτηση και να καταλήξουμε για τη σύνθεση του ΕΣΡ», σημείωσε ο κ. Βούτσης ενώ έφερε ως παράδειγμα τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο παρελθόν για το βασικό μέτοχο. «Υπάρχει παρελθόν όνειδος. Μιας βαθύτατης υπονόμευσης που έγινε επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή από λομπίστες συμφερόντων που συνωθούνταν στις Βρυξέλλες για να καταπέσει ο νόμος περί βασικού νόμου. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι ο υπουργός Επικρατείας προκαλεί «κλαυσίγελο» με την τροπολογία που κατέθεσε.

    «Αυτό που κατατέθηκε είναι για γέλια και για κλάματα. Για γέλια γιατί με το νόμο που ψήφισε πριν τρείς μήνες η κυβέρνηση «η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση δινόταν στον αρμόδιο Υπουργό μετά από αιτιολογημένη απόφαση του ΕΣΡ και μετά από δημόσια διαβούλευση...» Τι αλλάζει με την τροπολογία που φέρνει σήμερα ο κ. Υπουργός; Ό,τι «ο αριθμός των αδειών σε κάθε πάροχο ανά κατηγορία θα γίνεται βάση νόμου. Δηλαδή ότι η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να νομοθετεί τον αριθμό των αδειών. Φέρτε μας λοιπόν τον αριθμό των αδειών. Γιατί δεν μας τον φέρατε σήμερα, για να νομοθετήσει η Βουλή:» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδοςμ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εχθρός της δημοκρατίας και επιτέθηκε στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά λέγοντας ότι δεν είναι υπουργός της Νότιας Κορέας.

    Υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

    «Η κυβέρνηση περιγράφει με μελανά χρώματα το πρόβλημα ωστόσο δεν δίνει λύση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης που υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

    Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καρράς.

    Το ΚΚΕ δια του εκπροσώπου του Νίκου Καραθανασόπουλου, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από την συζήτηση κάνοντας λόγο για προσχηματική αντιπαράθεση και κοκορομαχίες, καθώς -όπως είπε- κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν στην ουσία ότι κουμάντο στην τηλεόραση κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

    Νατάσα Θωμά

    [12] Κ. Χρυσόγονος στο Πρακτορείο 104,9 fm:Προσχηματική η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

    «Δεν χρειάζεται να αποκλείσουν την Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν, προκειμένου να εγκλωβιστεί εδώ μεγάλος αριθμός ανθρώπων, προερχομένων από την Τουρκία» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, χαρακτηρίζοντας «προσχηματική» τη συζήτηση περί αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

    «Όλα τα βόρεια σύνορά μας, από την Ηγουμενίτσα έως το Τριεθνές Βουλγαρίας-Τουρκίας-Ελλάδος, μπορούν να κλείσουν, χωρίς αυτό να έχει καμία σχέση με τη Συνθήκη Σένγκεν» είπε ο κ. Χρυσόγονος, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» και εξηγώντας ότι τόσο η ΠΓΔΜ, όσο και η Αλβανία και η Βουλγαρία, μπορούν, χωρίς να έχουν κανένα νομικό πρόβλημα ή δέσμευση, να κλείσουν τα σύνορά τους. Προέβλεψε δε ότι «αν συμβεί αυτό, τότε de facto, ακόμη και αν θεωρητικά η Ελλάδα βρίσκεται στον χώρο Σένγκεν θα εγκλωβιστούν εδώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μέχρι να το καταλάβουν αυτοί που βρίσκονται στην Τουρκία και θέλουν να περάσουν ή αυτοί που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική».

    [13] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Πελοποννήσου

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Πελοποννήσου σε όλους τους νομούς, ενώ τα μπλόκα ενισχύονται και από άλλες επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από το ασφαλιστικό.

    Συγκεκριμένα, από το μεσημέρι της Τρίτης παραμένει κλειστή η νέα εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού, όπου είναι παραταγμένα πολλά τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ κατά διαστήματα οι αγρότες κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.

    Παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου και της Δαλαμανάρας οι αγρότες της Αργολίδας, ενώ στην Αρκαδία οι αγρότες ετοιμάζονται στις 12 το μεσημέρι να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης, στα διόδια της Νεστάνης.

    [14] Μυτιλήνη: Εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ

    Η απόφαση της ΠΝΟ να συνεχίσει για ένα ακόμα 48ωρο την απεργιακή της κινητοποίηση, βρήκε περίπου 4.200 μετανάστες και πρόσφυγες, καταγεγραμμένους και πιστοποιημένους, στους δρόμους της Μυτιλήνης.

    Χθες και έως σήμερα το πρωί, καταγράφηκαν άλλοι 1870 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ συνεχίζεται η αποβίβαση ανθρώπων βοηθούντος και του καλού καιρού. Αυτό σύμφωνα με πηγές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου σημαίνει ότι το πρωί της Κυριακής όταν θα λήξει η απεργία, στη Λέσβο αναμένεται να βρίσκονται πάνω από 7000 άτομα.

    Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς τους πρόσφυγες, μένει στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου υπάρχουν θερμαινόμενοι οικίσκοι. Κάποιοι άλλοι διαμένουν σε οικίσκους στον Κέντρο καταγραφής της Μόριας, σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πέραν αυτών, υπάρχουν και κάποιοι που μένουν σε πυλωτές ή και στον δρόμο με κουβέρτες και υπνόσακους που τους διανέμουν εθελοντές και εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    [15] Την ανάκληση παρτίδων του συμπληρώματος διατροφής Nox Pump, αποφάσισε ο ΕΟΦ

    Σε ανάκληση παρτίδων του συμπληρώματος διατροφής Nox Pump προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ειδικότερα, ανακαλείται η παρτίδα 13053803 του προϊόντος Nox Pump, λόγω παρουσίας των μη εγκεκριμένων ουσιών methyl-synephrine (Oxilofrine), bσeta-methylphenethylamine και bete-dimethylphenethylamine. Το προϊόν διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής και η εν λόγω παρτίδα διανεμήθηκε από την Naskor B.V., Ολλανδίας. Επίσης ανακαλείται η παρτίδα 14053334 του προϊόντος Nox Pump, λόγω παρουσίας των μη εγκεκριμένων ουσιών methyl-synephrine (Oxilofrine), beta-methylphenethylamine και bete-dimethylphenethylamine, του μη εγκεκριμένου νεοφανούς τροφίμου (novel food) ως συστατικό Acacia rigidula. Το προϊόν διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής και η εν λόγω παρτίδα διανεμήθηκε από την SFD SA, Πολωνίας.

    Ο ΕΟΦ σημειώνει ότι η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και καλεί τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη διακίνηση των παρτίδων του προϊόντος στην Ελλάδανα επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

    [16] Καινοτομικό κορεάτικο υβριδικό αυτοκίνητο

    Η ανάπτυξη της υβριδικής τεχνολογίας είναι μια από τις επιλογές των κατασκευαστών αυτοκινήτων, για να περιορισθεί η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και να μειωθούν οι εκπομπές επικίνδυνων ρύπων στο περιβάλλον.

    Στη λίστα των νέων μοντέλων που χρησιμοποιούν υβριδικό σύστημα κίνησης προστέθηκε και η πρόταση της Hyundai. Η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε στη Νότια Κορέα το νέο μοντέλο Ioniq. Πρόκειται για μια πρόταση, η οποία αποκαλύπτει τεχνολογικές καινοτομίες που αναβαθμίζουν την απόδοση των υβριδικών συστημάτων κίνησης και βελτιώνουν την οικονομία στο καύσιμο. Επίσης, η ειδική κατασκευή του εξασφαλίζει την δυνατότητα να παράγονται χωρίς πολλές τροποποιήσεις τρεις οικολογικές εκδόσεις. Η μια είναι αμιγώς ηλεκτρική, η δεύτερη plug-in υβριδική (φορτίζονται οι μπαταρίες και από το ηλεκτρικό δίκτυο) και η τρίτη υβριδική. Η εταιρεία θεωρεί ότι έχει επιτύχει μια παγκόσμια πρωτιά σε αυτόν τον τομέα.

    Το κορεάτικο αυτοκίνητο διαθέτει ελαφρύ αμάξωμα, το οποίο κατασκευάζεται με νέες μεθόδους. Για την κατασκευή του πλαισίου, χρησιμοποιήθηκε σε ποσοστό 53% υπερ-υψηλής αντοχής χάλυβας και ελαφρύ αλουμίνιο. Μερικά τμήματα, όπως το καπό, η πίσω πόρτα και διάφορα εξαρτήματα της ανάρτησης κατασκευάζονται από αλουμίνιο. Το αποτέλεσμα στη ζυγαριά δικαιώνει τους μηχανικούς, γιατί είναι ελαφρύτερο κατά 12.6 κιλά σε σχέση με ένα αντίστοιχο μοντέλο συμβατικής κατασκευής.

    Η υβριδική διάταξη απαρτίζεται από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και έναν ηλεκτροκινητήρα. Ο κινητήρας που χρησιμοποιήθηκε ανήκει στη νέα γενιά των μονάδων Kappa GDi, έχει χωρητικότητα 1.600 κ.εκ. και αποδίδει 105 ίππους.

    Οι συστοιχίες των μπαταριών λιθίου τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία του αμαξώματος για να εξασφαλισθεί το χαμηλό κέντρο βάρους. Καταλαμβάνουν χώρο στο κάτω τμήμα του πλαισίου και προς τα εμπρός. Η μετάδοση της ισχύος στους τροχούς γίνεται μέσω ενός κιβωτίου διπλού συμπλέκτη (DCT), το οποίο σχεδιάστηκε για την υβριδική έκδοση.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 January 2016 - 11:32:47 UTC