Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλέξης Τσίπρας: Συνεχίζουμε τη μάχη από καλύτερες θέσεις
  • [02] Να γίνουν επενδύσεις, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Ν. Χριστοδουλάκης
  • [03] Βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών προαναγγέλλει ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [04] Συλλήψεις ενός Βόσνιου και ενός υπηκόου Υεμένης για οπλοκατοχή
  • [05] Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
  • [06] Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [07] Κλειστά τα Τέμπη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα
  • [08] Νόμπελ Ειρήνης στους «ήρωες του Αιγαίου»
  • [09] Der Speigel: Η BND χρησιμοποίησε πρόσφυγες ως πληροφοριοδότες

  • [01] Αλέξης Τσίπρας: Συνεχίζουμε τη μάχη από καλύτερες θέσεις

    «Προχωρούμε στην ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, ξεπερνώντας την κρίση και ανακτώντας την κυριαρχίας μας», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην «Αυγή» της Κυριακής για τον ένα χρόνο κυβέρνηση Αριστεράς και υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα θα κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Θα κερδίσει τη μάχη της δημοκρατίας, της ανασυγκρότησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, ανοίγοντας τον δρόμο αυτόν σε ολόκληρη την Ευρώπη».

    Στο άρθρο του με τίτλο «Συνεχίζουμε τη μάχη από καλύτερες θέσεις», ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την 25η του Γενάρη, ιστορική ημέρα. «Είναι η μέρα που ο ελληνικός λαός αποφάσισε, κυρίαρχα και περήφανα, να χαράξει μια νέα πορεία στον τόπο του. Και επιφόρτισε για πρώτη φορά την Αριστερά με την ευθύνη να ηγηθεί αυτής της μακράς, δύσκολης, μα και ελπιδοφόρας πορείας. Μιας πορείας οικονομικής, παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, με την ανοικοδόμηση ενός αξιόπιστου και δίκαιου κοινωνικού κράτους, την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση στο πλευρό των πολιτών και των δυνάμεων του τόπου», επισημαίνει ο πρωθυπουργός ο οποίος, αναφερόμενος στο χρόνο που πέρασε δηλώνει: «Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι η πορεία αυτή δεν θα ήταν ούτε σύντομη ούτε ανώδυνη, θα εμπεριείχε συγκρούσεις με ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα και τομές με τις παθογένειες που έφεραν την Ελλάδα και το λαό μας στο χείλος της καταστροφής. Είμαστε περήφανοι που, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, μπορούμε να συνεχίσουμε τη μάχη από καλύτερες θέσεις, με στόχο την έξοδο από την κρίση με δικαιοσύνη και δημοκρατία».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς ανέλαβε στις 25 Γενάρη ιστορικές ευθύνες, όχι μόνο για το λαό αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια Αριστερά. «Είχαμε συνείδηση ότι ο αγώνας που ξεκινήσαμε στην Ελλάδα ήταν ένας αγώνας για ολόκληρη την Ευρώπη. Γνωρίζαμε ότι η προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη είχε στραμμένη την προσοχή και τις προσδοκίες της σε εμάς. Δεν μας επιτρεπόταν να αποτύχουμε. Γι΄ αυτό επιλέξαμε να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας, αναλαμβάνοντας βάρη που δεν μας αναλογούσαν. Ο δρόμος, ωστόσο άνοιξε. Στην Ευρώπη δεν είμαστε πια μόνοι. Προχωράμε με συμμαχίες που ισχυροποιούνται συνεχώς, διαμορφώνοντας μια πραγματική δυναμική συνολικής αλλαγής των συσχετισμών», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει το δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης, «χρονιά ρήξης με το παλιό». «Πατώντας, πλέον, σταθερά, βαδίζουμε σε μια νέα χρονιά ρήξης με το παλιό. Ολοκληρώνουμε με επιτυχία την αξιολόγηση επιταχύνοντας την ελάφρυνση του χρέους. Προχωρούμε στην ανασυγκρότηση της πατρίδας μας ξεπερνώντας την κρίση και ανακτώντας την κυριαρχία μας», αναφέρει ο πρωθυπουργός και συνεχίζει: «Ξεκινάμε τον μεγάλο αγώνα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κοινωνικών πληγών, για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Λύνουμε τις αντιφάσεις και τα προβλήματα δεκαετιών διακυβέρνησης από το πολιτικό κατεστημένο, λειτουργώντας πάντα υπέρ των ευάλωτων και των πιο αδύναμων. Συγκρουόμαστε με τη διαπλοκή και εδραιώνουμε σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής τη διαφάνεια».

    Η Ελλάδα θα κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, αναφέρει ο πρωθυπουργός ο οποίος τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πια μια έμπειρη, αριστερή δημοκρατική παράταξη που εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας και του πολιτισμού, τον κόσμο της δημιουργίας και της καινοτομίας».

    «Με πίστη στις δυνάμεις μας και τη στήριξη του ελληνικού λαού θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα θα κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Θα κερδίσει τη μάχη δημοκρατίας, της ανασυγκρότησης, της κοινωνική δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, ανοίγοντας τον δρόμο αυτόν σε ολόκληρη την Ευρώπη».

    [02] Να γίνουν επενδύσεις, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Ν. Χριστοδουλάκης

    "Εάν δεν ξαναγυρίσουμε σε επίπεδα επενδυτικής δραστηριότητας τα οποία είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούσαν το 2008 και το 2007, τότε το αναπτυξιακό και παραγωγικό μέλλον της χώρας θα καταλήξει στα αποτεφρωτήρια τα οποία ετοιμάζει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη", προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της Τράπεζας με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριών χρόνων του πρωτοποριακού προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

    Το χρέος και η ανεργία είναι τα δύο μεγαλύτερα και σημαντικότερα προβλήματα της χώρας και διογκώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιτίας της κατάρρευσης των επενδύσεων και της παραγωγικής αποδιάρθρωσης της χώρας, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης. Άφησε αιχμές σε βάρος των πολιτικών, λέγοντας ότι ασχολούνται περισσότερο με το χρέος και λιγότερο με την ανεργία, διότι αυτή αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος στην Ελλάδα είναι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας και δεν ασχολείται κανείς. "Ασχολούνται με το δημόσιο και ξανά με το δημόσιο", τόνισε και σημείωσε ενδεικτικά ότι στο προεκλογικό ντιμπέϊτ η λέξη ανεργία αναφέρθηκε μόνο μια φορά κι αυτή ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφου.

    Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε για το χρέος, ούτε για την απασχόληση, επισήμανε. Να περιμένει κανείς ότι όλως αιφνιδίως θα μεταβληθεί η στάση των δανειστών ή κάποια μαγική λύση που θα φέρει θέσεις απασχόλησης. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δραματική και χρειάζονται πολύ τολμηρά βήματα και στο επίπεδο της πολιτικής και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

    [03] Βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών προαναγγέλλει ο Γ. Κατρούγκαλος

    «Ανοικτό παράθυρο» για βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών αφήνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική». «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες βελτιώσεις», τονίζει ο υπουργός, αναφέροντας ενδεικτικά την επέκταση της μεταβατικότητας και το εργόσημο. «Όλα είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε», επισημαίνει.

    «Το σημερινό σύστημα δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και, κυρίως, δεν λειτουργεί προς το συμφέρον των αγροτών», αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος και προσθέτει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση εφαρμόζει τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με στόχο ένα καλύτερο ασφαλιστικό για τους αγρότες, αφού «το σημερινό σύστημα δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και, κυρίως, δεν λειτουργεί προς το συμφέρον των αγροτών».

    «Κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει κανείς να εισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του, περισσότερο οι πλούσιοι, λιγότερο οι φτωχότεροι», τονίζει ο υπουργός Εργασίας, προαναγγέλλοντας παράλληλα εθνική σύνταξη για τους αγρότες 384 ευρώ, από 158 ευρώ που είναι σήμερα.

    Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι ο ΟΓΑ δεν καταργείται, αλλά «θα παραμείνει δίπλα στους αγρότες με όλες τις μη συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες που έχει σήμερα».

    Εξάλλου, αναφορικά με τα μεγάλα ποσοστά φτώχειας που καταγράφονται στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι η λύση θα δοθεί από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε συνέργεια με τον δευτερογενή, δηλαδή το «αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα», όπως το χαρακτήρισε.

    [04] Συλλήψεις ενός Βόσνιου και ενός υπηκόου Υεμένης για οπλοκατοχή

    Δύο άνδρες, έναν 30χρονο Βόσνιο και έναν 20χρονο από την Υεμένη, και οι δύο με Σουηδικά διαβατήρια, συνέλαβαν, την Πέμπτη, άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, στο ΚΤΕΛ της πόλης, όταν διαπίστωσαν ότι έφεραν στις αποσκευές τους μαχαίρια στρατιωτικού τύπου με μεγάλο μήκος και ένα στρατιωτικό γιλέκο μάχης.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 30χρονος είχε συλληφθεί το 2005 στη Βοσνία, όταν βρέθηκαν στην οικία του στοιχεία προετοιμασίας τρομοκρατικής επίθεσης και συγκεκριμένα, ποσότητα εκρηκτικών υλών και μια ζώνη με εκρηκτικά παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούν οι βομβιστές - καμικάζι. Επίσης είχε βρεθεί βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν άτομο με κουκούλα να προαγγέλλει τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, στο Λευκό Οίκο και στο Καπιτώλιο. Όπως έγινε γνωστό από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο βίντεο φέρεται ότι ο κουκουλοφόρος ήταν ο 30χρονος Βόσνιος. Από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για συμμετοχή του σε συγκεκριμένη ομάδα. Για την υπόθεση καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση στη Βοσνία. Εξέτισε ένα μέρος της ποινής του και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Αμέσως μετά πήγε στη Σουηδία όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο.

    Μέχρι στιγμής οι δύο συλληφθέντες, που κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, αρνούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των αστυνομικών ενώ έχουν ήδη οδηγηθεί στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή, στον οποίο θα οδηγηθούν την Τρίτη.

    Με την υπόθεση, λόγω και του παρελθόντος του Βόσνιου, ασχολείται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η ΕΥΠ, που ερευνούν την διαδρομή και τον τελικό προορισμό καθώς και τις δραστηριότητες των δύο συλληφθέντων, οι οποίοι σχεδίαζαν να περάσουν από την Αλεξανδρούπολη στην Τουρκία.

    [05] Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

    Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, που έχει «απαγορεύσει» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, δίνοντας ελευθέρας στα λεωφορεία και τα Ι.Χ. οχήματα, από νωρίς το βάδυ, θα συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό μέχρι και αύριο, όπως μας επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος. Μας γνωστοποίησε δε, ότι μηνιαίως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Λίτος μας τόνισε «το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να πάμε σε οικουμενική, αλλά απαιτούμε και από τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πάρει σαφή θέση για τα ζητήματα που θέτουμε σαν κλάδος».

    Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για τις 16.00-20.00.

    Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μία ώρα κάθε φορά. «Από Δευτέρα το σκηνικό ίσως και να αλλάξει», μας επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.

    Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζεται το κλείσιμο 12.00-14.00 το μεσημέρι και 19.00-21.00 το βράδυ.

    Στο νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ θα γίνουν αποκλεισμοί 12-14.00 και ενδέχεται να γίνει και κινητοποίηση το βράδυ 19.00-21.00. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

    Στο Νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11.00-12.00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10.00-12.00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείνουν 17.30-20.00 το βράδυ.

    Στο Νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, δεν πρόκειται σήμερα να γίνει αποκλεισμός. Υπενθυμίζεται ότι στο Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

    Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 12.00-13.00.

    Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, δεν θα γίνει κανένας αποκλεισμός σήμερα και το βράδυ στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης θα καθοριστεί η στάση τους για αύριο. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.

    Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12-14.00 κλείνει), στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια» (τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα, το οποίο και προχωρά σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας από τις 19.30. Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Βασίλης Μαυροσκάς, το μπλόκο στην αερογέφυρα Θέρμης θα συνεχίσει και σήμερα τη δράση ενημέρωσης του κοινού με τη διανομή φυλλαδίων, ενώ δεν αποκλείεται να μοιράσουν και ελιές.

    Από το μπλόκο στα πράσινα φανάρια, δύναμη κατευθύνεται στη Νέα Ραιδεστό, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τους, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς.

    Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12.00-14.00 και 18.00-21.00 «και από αύριο βλέπουμε τι θα γίνει».

    Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν θα γίνει καμία κινητοποίηση, ενώ σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τσακίρογλου, την Κυριακή το βράδυ θα ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

    Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων, Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σήμερα Κυριακή, θα κινηθούμε στα διόδια του Πολύμυλου Κοζάνης, δίνοντας ελευθέρας κατά τις ώρες 14.00-17.00».

    Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας, που θα ισχύσει και από αύριο είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 10.00-12.00 το πρωί και 18.30-20.30 το βράδυ και 12.00-14.00 και 19.00-21.00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12.00-14.00 το μεσημέρι και 17.30-20.30, στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.30-18.30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-12.30.

    [06] Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Στα Χανιά, για ιδιωτικούς λόγους, βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου δείπνησε με συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα σε ταβέρνα στο ενετικό λιμάνι της πόλης και σήμερα Κυριακή αναμένεται να αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [07] Κλειστά τα Τέμπη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα

    Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα θα παραμείνουν κλειστά τα Τέμπη σύμφωνα με σχετική απόφαση των αγροτών οι οποίοι από αύριο Δευτέρα, αναμένεται να αυξήσουν και τις ώρες αποκλεισμού των Κοιλάδας.

    Σχετική απόφαση για την έκταση της κλιμάκωσης, θα λάβουν αύριο στις 12 το μεσημέρι, οπότε και θα συνέλθει εκ νέου η γενική συνέλευση του μπλόκου.

    Αύριο από τις 5 το απόγευμα όπως έχει ήδη ανακοινώσει το μπλόκο της Νίκαιας, τρακτέρ από το συγκεκριμένο μπλόκο θα μετακινηθούν προς τον κόμβο Πλατυκάμπου προκειμένου να αποκλείσουν επί δίωρο τουλάχιστον τη διέλευση από το συγκεκριμένο σημείο δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία.

    Όσον αφορά στο σημερινό κλείσιμο των Τεμπών, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ήδη ανακοινώσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.

    Διαβάστε επίσης:

    Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

    [08] Νόμπελ Ειρήνης στους «ήρωες του Αιγαίου»

    Τα μεσάνυχτα της Κυριακής λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Νόμπελ Ειρήνης, όπου εξέχουσα θέση πρέπει να κατέχουν οι Έλληνες νησιώτες και οι εθελοντές που με κάθε τρόπο βοηθούν τους χιλιάδες προσφυγες που φτάνουν σε ελληνικό έδαφος.

    Η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ώστε να απονεμηθεί το Νόμπελ στους «Ήρωες του Αιγαίου»έχει ήδη καθολική ανταπόκριση.

    Έως τώρα και σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 500.000 υπογραφές συμπαράστασης για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σε όλους εκείνους που από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, άνοιξαν την αγκαλιά τους και τα σπίτια τουςσε πρόσφυγες πολέμου.

    «Ζητάμε να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους και εθελοντές των νησιών του Αιγαίου που άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που άγγιξε όλο τον πλανήτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό αίτημα για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στους νησιώτες .

    Με το πέρας της χρονικής προθεσμίας ακαδημαϊκοί κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου θα καταθέσουν τις υπογραφές στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, μαζί με την υποψηφιότητα ώστε να τιμηθούν οι «Ήρωες του Αιγαίου» με την ύψιστη τιμή

    Η ηλεκτρονικήδιεύθυνση που μπορεί κανείς να στηρίξειτην προσπάθεια έως τα μεσάνυχτατης Κυριακής.

    https://secure.avaaz.org/el/nobel_to_greek_islanders/?slideshow

    Τη στήριξή του στην υποψηφιότητα εκφράζει ο πρόεδρος της Βουλής,Νίκος Βούτσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι πολίτες των νησιών του Αιγαίου και ιδιαίτερα της Λέσβου αποτέλεσαν και αποτελούν το παράδειγμα για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εκφράζοντας τη στήριξή του στην υποψηφιότητα των κατοίκων για το Νόμπελ Ειρήνης.

    "Η υποψηφιότητα των κατοίκων της Λέσβου για το Νόμπελ έχει μεγάλη σημασία για την αξία της αλληλεγγύης αλλά και παράδειγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό" σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στους Αγίους Αναργύρους.

    "Κάποιοι θέλουν να κάνουν την πατρίδα μας ανθρωποφύλακα εκατομμυρίων ξεριζωμένων από χώρες που διαλύονται ,αλλά αυτές οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό" υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

    "Κανείς δεν παίρνει τα παιδιά του για να κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε απίστευτες κακουχίες, αν δεν κινδυνεύει η ζωή τους" πρόσθεσε ο κ. Βούτσης .Σημείωσε μάλιστα ότι λόγω των πολέμων τέσσερις χώρες στην Μέση Ανατολή διαλύονται και αν οι τάσεις αποσταθεροποίησης συνεχιστούν δεν αποκλείεται ακόμη και το εφιαλτικό σενάριο να δούμε και 20 εκατομμύρια πρόσφυγες να προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.

    [09] Der Speigel: Η BND χρησιμοποίησε πρόσφυγες ως πληροφοριοδότες

    Τουλάχιστον 37 μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πνίγηκαν σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στη Ελλάδα από την Τουρκία, σε ένα ακόμη ναυάγιο που σημειώθηκε χθες και προστίθεται στις αλλεπάλληλες τραγωδίες που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο Πέλαγος.

    Η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 37 και ότι διέσωσε 75 ανθρώπους.

    Οι μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και τη Βιρμανία ήθελαν να φθάσουν στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου. Είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκαλε. Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε ανοικτά των τουρκικών ακτών.

    Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τις σορούς περίπου είκοσι μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στην ακτή κοντά στο Αϊβαλί. Ανάμεσά τους, ένα αγοράκι κειτόταν ανάσκελα, το πρόσωπο ήταν καλυμμένο με ένα μπλε σκουφάκι και η πιπίλα είχε πέσει κοντά του --η εικόνα θυμίζει αναπόφευκτα τον μικρό Σύρο Αϊλάν Κούρντι, το άψυχο σώμα του οποίου είχε βρεθεί τον Σεπτέμβριο στα τουρκικά παράλια και η υπόθεση είχε προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

    Το άψυχο σώμα ενός άλλου μωρού περισυλέγη επίσης.

    Το ανατραπέν σκάφος βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τις ακτές της Τουρκίας και σωσίβια γιλέκα και προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που πνίγηκαν διακρίνονταν στην παραλία.

    Την Πέμπτη, 24 μετανάστες, ανάμεσά τους 10 παιδιά, πνίγηκαν στ' ανοικτά της Σάμου. Την Τετάρτη, επτά άνθρωποι μεταξύ τους δύο παιδιά, πνίγηκαν στ΄ανοικτά της Κω. Την περασμένη εβδομάδα, 45 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε τρία ναυάγια στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

    Το νέο ναυάγιο έρχεται σε μια στιγμή που χώρες της Ευρώπης εκτοξεύουν απειλές για αναστολή της Σένγκεν, ή ζητούν να γίνονται επαναπροωθήσεις ακόμη και με κίνδυνο της ζωής των προσφύγων.

    «Όποιος θέλει να καταστρέψει την Συνθήκη Σένγκεν, θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη και δεν θα του το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι από το νησί Βεντοτένε της κεντρικής Ιταλίας, όπου το 1944 πολιτικοί εξόριστοι, εχθροί του φασισμού είχαν συγγράψει το πρώτο Μανιφέστο για μια ενωμένη Ευρώπη.

    Πανευρωπαϊκή αίσθηση έχει προκαλέσει και η τοποθέτηση της επικεφαλής του γερμανικού αντιμεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που πρότεινε η αστυνομία «στην ανάγκη» να κάνει χρήση όπλων προκειμένου να εμποδίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στην γερμανική επικράτεια. Το κόμμα αυτό συγκεντρώνει ποσοστό 13% στις προθέσεις ψήφου.

    Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND χρησιμοποίησε 850 αιτούντες άσυλο ως πληροφοριοδότες

    Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND χρησιμοποιούσε επί 13 χρόνια πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο ως πληροφοριοδότες, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Speigel .

    Μεταξύ του 2000 και του 2013 αυτή η "συνεργασία" ήταν κυρίως υποχρεωτικής μορφής, καθώς οι πρόσφυγες ενδεχομένως να έβλεπαν τις αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου να απορρίπτονται, στην περίπτωση που δεν δέχονταν να συλλέξουν και να κοινοποιούν πληροφορίες στην γερμανική υπηρεσία, αναφέρει το περιοδικό, που επικαλείται μια έκθεση που παρουσιάστηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο, έπειτα από επίσημο αίτημα του κόμματος Die Linke.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια αυτής της 13χρονης περιόδου, η BND πήρε καταθέσεις από συνολικά 850 αιτούντες άσυλο προς αναζήτηση πληροφοριών. Η συγκεκριμένη υπηρεσία τμήμα σταμάτησε να λειτουργεί το 2014, αλλά η πρακτική συνεχίστηκε, μόνο όμως σε εθελοντική βάση.

    "Όταν οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών συνεχίζουν να ασκούν πίεση στους πρόσφυγες δεν είναι μόνο ηθικά εσφαλμένο?Η αξιοπιστία των πληροφοριών που συνελέγησαν με αυτή την μέθοδο θα πρέπει να τεθούν σε αμφισβήτηση", δήλωσε η Μαρτίνα Ρένερ, μέλος του Die Linke.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 January 2016 - 11:32:31 UTC