Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Να πάρουμε όλοι την πρώτη θετική απόφαση συμμετοχής σε μια προοδευτική παράταξη
  • [02] Π.Ρήγας: Θα αγωνιστούμε για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο
  • [03] Π. Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέψευσε και πρόδωσε τη λαϊκή εντολή
  • [04] Μισέλ Σαπέν: Η ελάφρυνση του χρέους είναι δέσμευσή μας και πρέπει να την τηρήσουμε
  • [05] Τουλάχιστον 45 νεκροί, σε τριπλή βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό
  • [06] Η γερμανική υπηρεσία BfV θα εποπτεύει το ακροδεξιό κόμμα AfD
  • [07] Κρίσιμη σύνοδος του ΕΚ, με συζήτηση για τους πρόσφυγες, τους συνοριακούς ελέγχους και το μέλλον της Σένγκεν
  • [08] Συζήτηση Ντράγκι με τους ευρωβουλευτές για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας
  • [09] Τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τα εικονικά νομίσματα
  • [10] Δεν υπάρχει εξέταση αίματος που να υποκαθιστά την αμνειοπαρακέντηση
  • [11] Ανοιχτό κάλεσμα της Πειραματικής Σκηνής απόψε σε συζήτηση για την υπεράσπιση της ελευθερίας της τέχνης
  • [12] Νόμπελ Ειρήνης στους «ήρωες του Αιγαίου»

  • [01] Φ. Γεννηματά: Να πάρουμε όλοι την πρώτη θετική απόφαση συμμετοχής σε μια προοδευτική παράταξη

    Προτροπή για συμμετοχή στην ανασύνταξη μιας προοδευτικής παράταξης, προς τα κοινωνικά κινήματα, τις δημιουργικές δυνάμεις, τους πολίτες που θέλουν την σύνθεση, την κοινή πορεία, «που θέλουν την Ισχυρή Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και το Ευρώ», εκφράζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε άρθρο της στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής». «Να πάρουμε τώρα όλοι την πρώτη θετική απόφαση συμμετοχής», επισημαίνει.

    «Το ζήτημα μας ξεπερνάει ως πρόσωπα και το ζητούμενο είναι, όχι ο ρόλος του καθένα μας, αλλά η ανασύνταξη της παράταξης», τονίζει η κ. Γεννηματά και προσθέτει ότι «η κοινωνία είναι προ των πυλών μιας ακόμα πόλωσης και αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα».

    «Η λύση στο αδιέξοδο με την ανίκανη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ο ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ, ούτε η παλινόρθωση της Ν.Δ.», συνεχίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνει την ανάγκη δημιουργίας μιας «ισχυρής προοδευτικής παράταξης», «με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, πολιτικά οριοθετημένη από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό, αλλά και την "ρετρό" συντηρητική πολιτική της δεξιάς».

    [02] Π.Ρήγας: Θα αγωνιστούμε για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο

    «Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και επαγρύπνηση από την κυβέρνηση, το κόμμα και τον λαό. Δεν χωράει εφησυχασμός. Στήριγμα μας παραμένει η κοινωνία», αναφέρει σε άρθρο του στην «Αυγή» της Κυριακής, για τον έναν χρόνο κυβέρνηση Αριστεράς, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.

    «Η Ελλάδα υπήρξε η ατμομηχανή που άνοιξε τον δρόμο της αμφισβήτησης της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού και ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πρόδρομος των εκλογικών επιτυχιών στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία», αναφέρει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι «τη χρονιά που πέρασε, ο ελληνικός λαός πήρε μια ιστορική απόφαση την οποία εξέφρασε με σαφήνεια και σιγουριά τρεις συναπτές φορές. Ο ελληνικός λαός γύρισε την πλάτη του στο παλαιοκομματικό κατεστημένο και έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ λαϊκή εντολή να παλέψει για την αποκατάσταση των αδικιών και των ανισοτήτων, να βάλει τέλος στην κοινωνική λεηλασία και να εξαρθρώσει κυκλώματα διαφθοράς και διαπλοκής που ευδοκιμούσαν με την ανοχή, αν όχι με την επιλογή, των προηγούμενων κυβερνήσεων».

    [03] Π. Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέψευσε και πρόδωσε τη λαϊκή εντολή

    Οι ιστορικές ελπίδες που γέννησε η εκλογική νίκη της 25ης Γενάρη διαψεύστηκαν και προδόθηκαν», τονίζει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Π. Λαφαζάνης, σε κείμενό του στην Κυριακάτικη Αυγή για τον ένα χρόνο από τις εκλογές του Γενάρη του 2015.

    Ο Π. Λαφαζάνης σημειώνει ότι η εκλογική επικράτηση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, «που γέμισε με ελπίδες πρώτα απ' όλα τη νεολαία της πατρίδας μας», ήταν «η απόρροια της συνεχούς και με λαϊκούς όρους, ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και των σκληρών ανιδιοτελών προσπαθειών χιλιάδων μελών και στελεχών του, που δεν προσέβλεπαν ούτε σε θέσεις ούτε σε κυβερνητικές καρέκλες ούτε σε προνόμια όποιας μορφής» και κυρίως των μεγάλων αγώνων για μια νέα δημοκρατική αντιμνημονιακή Ελλάδα, «απαλλαγμένη από τα νεοαποικιακά δεσμά που της είχαν επιβάλει η αντιδραστική ΕΕ και το ΔΝΤ και μαζί τους οι παραδομένες ελληνικές κυβερνήσεις».

    «Δυστυχώς οι ιστορικές ελπίδες που γέννησε η εκλογική νίκη της 25ης Γενάρη διαψεύστηκαν και προδόθηκαν», επισημαίνει ο επικεφαλής της ΛΑΕ, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις αντίρροπες φωνές και τις αντιστάσεις, κυρίως από την ''Αριστερή Πλατφόρμα'', προέβη την αποφράδα μέρα της 12ης Ιουλίου σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση και υπέγραψε ένα τρίτο καταστροφικό μνημόνιο» και «ο Αλ. Τσίπρας συνομολόγησε αυτό το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο, παρά το περήφανο ?ΟΧΙ? του ελληνικού λαού στο σχετικό δημοψήφισμα».

    [04] Μισέλ Σαπέν: Η ελάφρυνση του χρέους είναι δέσμευσή μας και πρέπει να την τηρήσουμε

    Θετική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα, όσο και την ευρωζώνη θα είναι να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση ώστε να αντιμετωπιστεί γρήγορα το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, αναφέρει ο Γάλλος υπουργός ΟικονομικώνΜισέλ Σαπέν σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής»

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι τα μέλη της ευρωζώνης από κοινού δεσμεύτηκαν έναντι της Ελλάδας γιαελάφρυνση του χρέους, οπότε το θέμα αυτό θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας.

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση τουσυνταξιοδοτικού της συστήματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των εν λόγω χωρών.

    Για την πιθανότητα μιας νέας εμπλοκής της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς ως μια επανάληψη του καλοκαιριού του 2015 δηλώνει ότι τον Ιούλιο το σθένος της Ευρώπηςτέθηκε σε δοκιμασία, καθώς βιώσαμε μια κατάσταση που έμοιαζε με δράμα.

    [05] Τουλάχιστον 45 νεκροί, σε τριπλή βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό

    Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 110 τραυματίστηκαν σήμερα σε τριπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στη μεγαλύτερη σιιτική συνοικία της Δαμασκού, κοντά στο τέμενος Σαγίντα Ζεϊνάμπ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

    Το SANA είχε αρχικά μεταδώσει ότι 30 ήταν οι νεκροί από τις εκρήξεις αυτές, για τις οποίες διευκρινίζει ότι ήταν τρεις και σημειώθηκαν η μια με παγιδευμένο αυτοκίνητο και οι άλλες από δύο καμικάζι κοντά στο σιιτικό τζαμί Σαγίντα Ζεϊνάμπ, νοτίως της συριακής πρωτεύουσας.

    [06] Η γερμανική υπηρεσία BfV θα εποπτεύει το ακροδεξιό κόμμα AfD

    Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) θα πρέπει να παρακολουθεί στενά το λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), έπειτα από τις δηλώσεις της προέδρου του Φράουκε Πέτρι, που πρότεινε χθες η αστυνομία 'στην ανάγκη' να κάνει χρήση όπλων προκειμένου να εμποδίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στην γερμανική επικράτεια.

    "Εφόσον καταστεί αναγκαίο οι δυνάμεις της αστυνομίας στα σύνορα θα πρέπει να μπορούν να κάνουν χρήση των όπλων τους, αυτό προβλέπεται από τον νόμο" δήλωσε η Πέτρι, στην εφημερίδα Mannheimer Morgen, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

    [07] Κρίσιμη σύνοδος του ΕΚ, με συζήτηση για τους πρόσφυγες, τους συνοριακούς ελέγχους και το μέλλον της Σένγκεν

    Από την 1η ως τις 4 Φεβρουαρίου η ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου θα θίξει σειρά κρίσιμων ζητημάτων για το μέλλον της ΕΕ. Μεταξύ των πρώτων το μεταναστευτικό και η πορεία της ζώνης Σένγκεν, η πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οικονομική ενισχυση της ΕΕ.

    Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την προσφυγική κρίση και το ζήτημα των ελέγχων τόσο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ όσο και εντός της ζώνης Σένγκεν, με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, την Τρίτη το απόγευμα. Η Επιτροπή προειδοποίησε στις 27 Ιανουαρίου ότι υπάρχει το ενδεχόμενο επαναφοράς των ελέγχων των διαβατηρίων για δύο χρόνια εάν η Ελλάδα δεν επιλύσει κάποιες "σοβαρές ελλείψεις" στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της.

    Συζήτηση πριν τη σύνοδο κορυφής: Μετανάστευση και βρετανικό δημοψήφισμα

    Οι ευρωβουλευτές θα τοποθετηθούν επί του θέματος της μετανάστευσης και του επερχόμενου δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ την Τετάρτη το πρωί, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Στη συζήτηση αναμένεται να συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κεντερς εξ ονόματος της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου .

    Η Επιτροπή παρουσιάζει τις προτάσεις για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων

    Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί θα παρουσιάσει τις τελευταίες προτάσεις της Επιτροπής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων την Τρίτη το πρωί στη σύνοδο ολομέλειας στο Στρασβούργο. Αυτές περιλαμβάνουν ένα σχέδιο οδηγίας του Συμβουλίου για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS). Η πρόταση οδηγίας αποτελεί συνέχεια του σχεδίου δράσης του ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

    Συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα συμμετάσχει τη Δευτέρα το απόγευμα σε συζήτηση με τους ευρωβουλευτές σχετικά με την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για το 2014.

    Η πολυαναμενόμενη συμφωνία για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών (TiSA)

    Οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών (TiSA) με χώρες που αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών, θα πρέπει να δώσουν στις επιχειρήσεις της ΕΕ περισσότερες ευκαιρίες να παράσχουν υπηρεσίες σε τομείς όπως οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες στις τρίτες χώρες. Αυτό θα υποστηρίξουν με ψήφισμά τους την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές. Θα τονίσουν ωστόσο ότι οι δημόσιες και οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες της ΕΕ δεν θα πρέπει να ανοίξουν στον ανταγωνισμό.

    Ψηφοφορία για τα σχέδια χαλάρωσης των ορίων εκπομπών καυσαερίων

    Σε ψηφοφορία θα τεθεί την Τετάρτη η πρόταση να ασκήσει το ΕΚ βέτο στο σχέδιο απόφασης για την αύξηση των ορίων εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) των πετρελαιοκίνητων οχημάτων έως και κατά 110% όταν υιοθετηθεί η πολυαναμενόμενη διαδικασία δοκιμών των εκπομπών σε συνθήκες πραγματικής οδήγησης (RDE). Η επιτροπή Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ασκήσει βέτο στα σχέδια για τη χαλάρωση των ορίων, διότι μία τέτοια χαλάρωση θα υπονόμευε την επιβολή των υφιστάμενων ευρωπαϊκών κανονισμών. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην ολομέλεια Ιανουαρίου.

    Θα δοθεί το καθεστώς της "οικονομίας της αγοράς" στην Κίνα;

    Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη Δευτέρα το απόγευμα με την Επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ για το αν θα πρέπει η ΕΕ να αναγνωρίσει την Κίνα ως "οικονομία της αγοράς". Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν καθώς δεν έχει ακόμη ζητηθεί η γνωμοδότηση του ΕΚ, το οποίο ωστόσο θα συν-αποφασίσει για τις όποιες τυχόν αλλαγές χρειαστεί να γίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία εφόσον η ΕΕ αποφασίσει να δώσει στην Κίνα το καθεστώς της "οικονομίας της αγοράς".

    Τουρκία: Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση του πακέτου 3 δισ. για τους πρόσφυγες

    Οι ευρωβουλευτές θα απευθύνουν την Τρίτη το απόγευμα ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πακέτο στήριξης προς την Τουρκία, ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο θα τη βοηθήσει να διαχειριστεί τους πρόσφυγες της Συρίας, και τους τρόπους χρηματοδότησής του από τον ευρωπαϊκό αλλά και τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

    Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών

    Σε συνέχεια των πρόσφατων επιθέσεων στην Κολωνία και σε άλλες πόλεις και χώρες της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας κατά των γυναικών σε δημόσιους χώρους, την Τρίτη. Οι ευρωβουλευτές θα ρωτήσουν την Επιτροπή και το Συμβούλιο ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών στην ΕΕ.

    Τα κριτήρια χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών νησιών

    Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν από την Επιτροπή να δώσει έναν σαφή ορισμό του είδους των μόνιμων φυσικών ή δημογραφικών μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά νησιά και να εκφράσει τη γνώμη της για το ενδεχόμενο να ληφθούν υπόψη και άλλοι δείκτες εκτός του ΑΕΠ κατά τη λήψη αποφάσεων για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους περιοχών. Το ΕΚ θα συζητήσει και θα θέσει σε ψηφοφορία σχετικό ψήφισμα την Πέμπτη.

    Σερβία-Κοσυφοπέδιο: οι εκθέσεις προόδου για το 2015

    Το ΕΚ θα συζητήσει την Τετάρτη με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβησαν μέσα στο 2015 η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Αναμένεται να χαιρετίσουν την πρόοδο που έχουν κάνει οι δύο χώρες στην εξομάλυνση των σχέσεών τους και να σημειώσουν ότι οι σχέσεις αυτές θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο εάν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο.

    [08] Συζήτηση Ντράγκι με τους ευρωβουλευτές για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας

    Ο Μάριο Ντράγκι παρουσιάζει στο ΕΚ την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2014, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εστιάσουν στους χρηματοοικονομικούς δείκτες της ευρωζώνης αλλά και στην πρωτοβουλία για ποσοτική χαλάρωση των τραπεζών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας.

    Είχαν αποτέλεσμα οι μέθοδοι της ΕΚΤ; Στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου στην Φρανκφούρτη, στις 21 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει την πορεία δράσης της τον Μάρτιο. Τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου ο κ. Ντράγκι, έρχεται στην ολομέλεια του ΕΚ για να παρουσιάσει την έκθεση και για να συζητήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη νομισματική πολιτική με τους ευρωβουλευτές.

    Τον Μάρτιο του 2015, η ΕΚΤ διεύρυνε το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων υποσχόμενη να αγοράσει κρατικά και ιδιωτικά χρεόγραφα, ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα, μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2016. Αργότερα το πρόγραμμα επεκτάθηκε μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

    Αυτή η ευρείας κλίμακας επιχείρηση είναι γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση. Με την αγορά κρατικών και ιδιωτικών χρεογράφων σε δευτερεύουσες αγορές, η ΕΚΤ μπορεί να τυπώσει χρήμα. Έτσι, καταλήγουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών και επιχειρήσεων που έχουν πουλήσει τίτλους της ΕΚΤ, μετρητά. Η ΕΚΤ ελπίζει ότι οι πωλητές των ομολόγων θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να επενδύσουν σε ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις (που κερδίζουν περισσότερο ενδιαφέρον από ό, τι μετρητά) ή ότι οι καταναλωτές θα ξοδέψουν, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και τον πληθωρισμό.

    Βασικό στόχος της ΕΚΤ, είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του ευρώ -η διατήρηση του πληθωρισμού χαμηλά αλλά κοντά στο 2%. Αυτό θα μπορούσε να εγγυηθεί υγιή οικονομική ανάπτυξη και σταθερές τιμές. Το τελευταίο επίσης βοηθάει τους επενδυτές και τους καταναλωτές να λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις.

    Μέχρι να ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη το 2008, η ΕΚΤ διατήρησε τη σταθερότητα των τιμών μέσω των μεταβολών των βασικών επιτοκίων. Αυτές είναι οι τιμές, που για παράδειγμα, ισχύουν για τις τράπεζες τη ευρωζώνης όταν εξασφαλίζουν ρευστότητα από την ΕΚΤ. Όμως, επειδή τα επιτόκια μειώθηκαν στο μηδέν, έπρεπε να ληφθούν μη συμβατικά μέτρα, με τη ποσοτική χαλάρωση να αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

    Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μην βρίσκεται στα επιθυμητά για την ΕΚΤ επίπεδα, ωστόσο η οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της μέτριας ανάκαμψης.

    [09] Τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τα εικονικά νομίσματα

    Οι κανόνες της ΕΕ για τα εικονικά νομίσματα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας , είπαν πολλοί ειδικοί κατά την ακρόαση, που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα. Μίλησαν για τα οφέλη και τις προκλήσεις των εικονικών νομισμάτων όπως το bitcoin αλλά και για την επαναστατική τεχνολογία που κρύβεται πίσω τους. Επίσης, το ΕΚ ετοιμάζει έκθεση που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επιτροπή τον Απρίλιο.

    Ψηφιακά κρυπτονομίσματα: τι είναι;

    Τα εικονικά νομίσματα, όπως τα bitcoin, επιτρέπουν την άμεση μεταφορά χρημάτων χωρίς μεσάζοντες, όπως είναι οι τράπεζες, το κράτος , οι αρχές. Χρησιμοποιείται μια τεχνολογία κρυπτογράφησης, που ονομάζεται blockchain, η οποία δημιουργεί μια κοινή και δημοσίως επαληθεύσιμη βάση δεδομένων των συναλλαγών για την πρόληψη της απάτης. Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη μεταξύ πωλητών και αγοραστών, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για διαδικασία επαλήθευσης από τρίτους.

    Ο εισηγητής του ΕΚ Γιάκομπ Φον Βαϊτσέκερ (Σοσιαλιστές, Γερμανία), δήλωσε ότι "υπάρχουν πολλοί επενδυτές που πιστεύουν και τρέφουν υψηλές προσδοκίες, ότι η εφαρμογή τέτοιας τεχνολογίας θα είναι αυτό που αποκαλούν "εφαρμογή δολοφόνος". Το πραγματικό ερώτημα είναι, αν και όταν έρθει μια από αυτές τις ανακαλύψεις, πόσο καλά θα προετοιμασμένε θα είναι οι κυβερνήσεις και οι νομοθέτες για μια τέτοια επανάσταση".

    Οφέλη και κίνδυνοι

    Πολλοί ειδικοί τόνισαν ότι οι συναλλαγές με τη χρήση εικονικών νομισμάτων είναι πιο οικονομική, πιο γρήγορη και πιο διαφανής. Η κ. Primavera De Filippi, μόνιμη ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στο Παρίσι, δήλωσε ότι η τεχνολογία blockchain μπορεί επίσης "να θεωρηθεί ρυθμιστική τεχνολογία, που θα επιτρέπει στου νόμους να τηρούνται με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα".

    Ωστόσο, τα εικονικά νομίσματα παρουσιάζουν και σειρά προκλήσεων. "Δεν προστατεύουν πραγματικά τον καταναλωτή, ενώ υπάρχουν και κίνδυνοι σε ότι αφορά τη σταθερότητα της πλατφόρμας, τη μεταβλητότητα της τιμής αλλά και τις κλασικές διαδικτυακές επιθέσεις, όπως η κλοπή και η πειρατεία", είπε ο κ. Olivier Salles από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Τα bitcoins, έχουν συνδεθεί αρκετές φορές με παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα χρήματος και το εμπόριο παράνομων εμπορευμάτων, κυρίως γιατί οι συναλλαγές μπορούν να διεξάγονται ανώνυμα.

    "Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο εύκολη η μεταφορά μετρητών είναι πολύ πιο ανώνυμος τρόπος μεταφοράς αξίας" είπε ο ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Sean Ennis. "Η ακολουθία της διαδρομής των εικονικών νομισμάτων είναι δημόσια και επιτρέπει να γίνει τεράστια ανάλυση των μεταφορών". Το ίδιο επανέλαβε ο Jeremy Millar από την Magister Advisors, λέγοντας ότι "είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός παράνομων πράξεων στα bitcoins, παρά στα μετρητά". Πρόσθεσε ότι το "Bitcoin δεν υπάρχει μόνο στην κοινότητα των χάκερ. Χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρείες που προσπαθούν να συμμορφωθούν με τους ισχύοντες κανόνες".

    Υπάρχει ανάγκη για ευρωπαϊκή νομοθεσία;

    Οι περισσότεροι ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί για την επέκταση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα εικονικά νομίσματα.

    "Μια από τις μεγάλες προκλήσεις δεν είναι το πόσο γρήγορα και πόσο μακριά θα πάνε αυτοί οι κανόνες αλλά πόσο σωστά θα παρακολουθείτε αυτή η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία", είπε ο κ. Salles και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τώρα αν υπάρχει ανάγκη ρύθμισης των εικονικών νομισμάτων, ως μέρος της απάντησης στις επιθέσεις στο Παρίσι.

    "Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει καμία βάση για γενική ρύθμιση του bitcoin", είπε ο κ. Millar. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ως παγκόσμιο δίκτυο Bitcoin "θα έχουν όφελος από την εναρμόνιση της ευρωπαϊκής πολιτικής", η οποία θα αυξήσει την εμβέλειά του.

    "Μία αναλογική ρύθμιση είναι ιδιαίτερα επιθυμητή," είπε ο κ. Thaer Sabri από την Ένωση Ηλεκτρονικού Χρήματος. "Νομίζω ότι η βιομηχανία στηρίζει τους κανονισμούς για τα οικονομικά εγκλήματα".

    Ο εισηγητής Jakob von Weizs?cker (S & D, DE) τόνισε ότι δεν πρέπει να μιλάμε εδώ για "προληπτική ρύθμιση", αλλά περισσότερο για "προληπτική παρακολούθηση".

    Η ψηφοφορία στην επιτροπή προβλέπεται τον Απρίλιο και η ψηφοφορία στην ολομέλεια του Μαΐου.

    [10] Δεν υπάρχει εξέταση αίματος που να υποκαθιστά την αμνειοπαρακέντηση

    Δεν υπάρχει εξέταση αίματος που να υποκαθιστά την αμνειοπαρακέντηση, δηλώνει κατηγορηματικά, η καθηγήτρια εμβρυολογίας- ιστολογίας του ΑΠΘ Κοκόνα Κουζή Κολλιάκου, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου.

    Όπως αναφέρει η κ Κολλιάκου, «μπορεί η εξέταση αίματος να έχει ελαττώσει τον αριθμό των μητέρων που θα παραπεμφθούν για αμνειοπαρακέντηση κατά 87%, ωστόσο ανιχνεύει μόνο αριθμητικές βλάβες στα χρωμοσώματα, σε αντίθεση με την αμνειοπαρακέντηση που ανιχνεύει και τις ποιοτικές. (Οι αριθμητικές βλάβες οι λεγόμενες τρισωμίες, ή μονοσωμίες, δείχνουν πολύ σοβαρές παθολογικές βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού του εμβρύου).

    Ο λόγος που η εξέταση αίματος, δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να υποκαταστήσει την αμνειοπαρακέντηση, όπως εξηγεί η κ. Κολλιάκου, είναι ότι ακόμη δεν έχει γίνει εφικτός ο διαχωρισμός του DNA του παιδιού, από αυτό της μητέρας. «Μόνον όταν γίνει αυτό, θα μπορούν οι ειδικοί να κάνουν μέσω του αίματος, όλες τις εξετάσεις που σήμερα διενεργούνται με την αμνειοπαρακέντηση».

    [11] Ανοιχτό κάλεσμα της Πειραματικής Σκηνής απόψε σε συζήτηση για την υπεράσπιση της ελευθερίας της τέχνης

    Πρόσκληση σε ανοιχτή συζήτηση για την υπεράσπιση της ελευθερίας της τέχνης στην Ελλάδα απευθύνουν στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας οι καλλιτεχνικοί διευθυντές της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης, επισημαίνοντας ότι η Πειραματική Σκηνή, με τη σύμφωνη γνώμη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, θα είναι απόψε το βράδυ ανοιχτή.

    [12] Νόμπελ Ειρήνης στους «ήρωες του Αιγαίου»

    Τα μεσάνυχτα της Κυριακής λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Νόμπελ Ειρήνης, όπου εξέχουσα θέση πρέπει να κατέχουν οι Έλληνες νησιώτες και οι εθελοντές που με κάθε τρόπο βοηθούν τους χιλιάδες προσφυγες που φτάνουν σε ελληνικό έδαφος.

    Η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ώστε να απονεμηθεί το Νόμπελ στους «Ήρωες του Αιγαίου»έχει ήδη καθολική ανταπόκριση.

    Έως τώρα και σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 500.000 υπογραφές συμπαράστασης για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σε όλους εκείνους που από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, άνοιξαν την αγκαλιά τους και τα σπίτια τουςσε πρόσφυγες πολέμου.

    «Ζητάμε να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους και εθελοντές των νησιών του Αιγαίου που άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που άγγιξε όλο τον πλανήτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό αίτημα για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στους νησιώτες .

    Με το πέρας της χρονικής προθεσμίας ακαδημαϊκοί κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου θα καταθέσουν τις υπογραφές στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, μαζί με την υποψηφιότητα ώστε να τιμηθούν οι «Ήρωες του Αιγαίου» με την ύψιστη τιμή

    Η ηλεκτρονικήδιεύθυνση που μπορεί κανείς να στηρίξειτην προσπάθεια έως τα μεσάνυχτατης Κυριακής.

    https://secure.avaaz.org/el/nobel_to_greek_islanders/?slideshow

    Τη στήριξή του στην υποψηφιότητα εκφράζει ο πρόεδρος της Βουλής,Νίκος Βούτσης

    Οι πολίτες των νησιών του Αιγαίου και ιδιαίτερα της Λέσβου αποτέλεσαν και αποτελούν το παράδειγμα για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εκφράζοντας τη στήριξή του στην υποψηφιότητα των κατοίκων για το Νόμπελ Ειρήνης.

    "Η υποψηφιότητα των κατοίκων της Λέσβου για το Νόμπελ έχει μεγάλη σημασία για την αξία της αλληλεγγύης αλλά και παράδειγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό" σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στους Αγίους Αναργύρους.

    "Κάποιοι θέλουν να κάνουν την πατρίδα μας ανθρωποφύλακα εκατομμυρίων ξεριζωμένων από χώρες που διαλύονται ,αλλά αυτές οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό" υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

    "Κανείς δεν παίρνει τα παιδιά του για να κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε απίστευτες κακουχίες, αν δεν κινδυνεύει η ζωή τους" πρόσθεσε ο κ. Βούτσης .Σημείωσε μάλιστα ότι λόγω των πολέμων τέσσερις χώρες στην Μέση Ανατολή διαλύονται και αν οι τάσεις αποσταθεροποίησης συνεχιστούν δεν αποκλείεται ακόμη και το εφιαλτικό σενάριο να δούμε και 20 εκατομμύρια πρόσφυγες να προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 January 2016 - 13:32:32 UTC