Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο δράσης μακράς πνοής για τις ελληνοϊρανικές σχέσεις
  • [02] Λαμία: «Κομμένη» στα δύο η χώρα
  • [03] Συνάντηση Ολάντ και Μέρκελ στο Στρασβούργο
  • [04] Περουβιανός καρδινάλιος, μέλος του OPUS DEI, παραβάλλει τον ΟΗΕ με τον "Ηρώδη"
  • [05] Ομόφωνη καταδίκη της Πιονγκγιάνγκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [06] Ευρωβουλευτές της Αριστεράς για την αξιολόγηση hotspot και προσφύγων σε Αθήνα και Λέσβο
  • [07] Ερωτήσεις Κ.Χρυσόγονου, Ν.Ανδρουλάκη για τα 10.000 χαμένα προσφυγόπουλα
  • [08] Πέθανε ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος
  • [09] Συνάντηση Ολάντ και Μέρκελ στο Στρασβούργο

  • [01] Σχέδιο δράσης μακράς πνοής για τις ελληνοϊρανικές σχέσεις

    Σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μακράς πνοήςπου θατροφοδοτήσει την πολύπλευρη ανάπτυξη των ελληνοϊρανικών σχέσεων, αναμένεται να καταλήξουν αύριο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

    Με βάση αυτή την εκτίμηση κυβερνητικών πηγών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική αντιπροσωπεία θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με όλη σχεδόν την πολιτική και θρησκευτική ιεραρχία του Ιράν.

    Παράλληλα, οι περίπου 60 Έλληνες επιχειρηματίες, πουβρίσκονται στην Τεχεράνη από χθες για επαφές με παράγοντες της ιρανικής οικονομίας, συμπληρώνουνμέσω των δράσεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την επιδίωξη της Ελλάδας να αξιοποιήσει στο έπακρο το νέο σκηνικό που δημιουργείται με την επιστροφή του Ιράν στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό προσκήνιο.

    Η άρση των κυρώσεων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και για τον λόγο αυτό, πέρα από τις συμφωνίες, η Ελλάδα και το Ιράν θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό διαβουλεύσεων, σημείωσε η ίδια κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθείότι η Αθήνα «βλέπει» νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και η Τεχεράνη είναι χώρα-«κλειδί». Στον τομέα της ενέργειας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές,το κλίμα για συνεργασία είναι ιδιαίτερα θετικό, ενώ η ελληνική πλευράσημειώνει ότι η αύξηση του διαθέσιμου ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με βάση την ήδη υψηλή προσφορά, προβλέπεται να οδηγήσει την τιμή του σε περαιτέρω πτώση, πράγμα που θα ευνοήσει και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.

    Το Ιράν, εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση, θέλει μια αξιόπιστη πρόσβαση στη Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια, και η Ελλάδα είναι μια σταθερή και φερέγγυαχώρα, τονίζουν άλλες κυβερνητικές πηγές, που εκτιμούν ότι ο τουρισμόςτων Ιρανών προς τη χώρα μας και η καλύτερη γνωριμία των δύο λαών θα ενισχύσει τις προοπτικές μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας. Πέραν των άλλων η Τεχεράνη θέλει μια συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, αλλά και να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι εμπορικές συναλλαγές είναι πολύ περιορισμένες.

    Γεωπολιτική

    Η ελληνική αντιπροσωπεία και προσωπικά ο πρωθυπουργός αποτιμούν ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο το γεγονός ότι η Τεχεράνη δεν αντιμετωπίζει αρνητικά, ούτε καν με καχυποψία, τις τριμερείς συνεργασίεςτης χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και κυρίως με το Ισραήλ, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι οι συνεργασίες αυτές, δεν στρέφονται εναντίον άλλων χωρών. Σημειώνεται ότι χωρίς κανένα αρνητικόσχόλιο εκ μέρους του Τελ Αβίβ, η Ελλάδα αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Ιράν, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η ισορροπημένη διπλωματία του Έλληνα πρωθυπουργού αποδίδει καρπούς, τονίζουν οιίδιες πηγές.

    Ταυτόχρονα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικώνθεωρεί επίσης ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Τεχεράνη αναγνωρίζει την ισορροπημένη στάση της χώρας μας στην ΕΕ. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει τη συμμετοχή του Ιράν στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Συρία, πράγμα που εκτιμήθηκε θετικά από την Τεχεράνη. Επίσης, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η Ελλάδα «έδειξε ευαισθησίαστις ανησυχίες του Ιράν, σχετικά με τα ψηφίσματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν και τη Συρία».

    Η Ελλάδα και το Ιράν επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τη διπλωματική τους σχέση και στο πλαίσιο αυτό τελεί υπό επεξεργασία ένα «Μνημόνιο Κατανόησης», ενώ δρομολογούνται διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, μέσω των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών

    [02] Λαμία: «Κομμένη» στα δύο η χώρα

    Στα δύο έχει «κοπεί» η Ελλάδα, καθώς αγρότες από Φθιώτιδα έχουν κλείσει δύο κομβικά σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμία, στο 210ο χλμ στην Ανθήλη και στο 200ό χλμ στον κόμβο του Μπράλου.

    Εκατοντάδες φορτηγά είναι συγκεντρωμένα μέσα στην πόλη της Λαμίας, καθώς έχουν γεμίσει ασφυκτικά με νταλίκες οι διάφοροι χώροι που έχει εξασφαλίσει η αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγάλα φορτηγά που έχουν κατεύθυνση από Λαμία προς Αθήνα δεν είναι δυνατόν να περάσουν από τους παράδρομους και ακινητοποιούνται σε μεγάλους χώρους μέσα στη Λαμία από την αστυνομία. Μάλιστα, τις τελευταίες τρεις ώρες παίζεται ένα «κρυφτούλι» ανάμεσα στους οδηγούς των φορτηγών και την αστυνομία, καθώς οι πρώτοι προσπαθούν να ξεφύγουν και να συνεχίσουν το δρόμο τους, όμως εγκλωβίζονται στην παλιά εθνική οδό με συνέπεια να έχουν δημιουργηθεί ουρές πολλών χιλιομέτρων.

    Η αστυνομία διοχετεύει τα Ι.Χ. αυτοκίνητα αλλά και τα λεωφορεία από το παλιό επαρχιακό δίκτυο, χρησιμοποιώντας ένα μικρό δρόμο στην περιοχή της Δαμάστας που επικοινωνεί με τον δρόμο Λαμίας-Άμφισσας. Μάλιστα, τα λεωφορεία επειδή είναι αδύνατον να διέλθουν από το συγκεκριμένο δρόμο, κατευθύνονται στο παλιό δίκτυο Λαμίας-Άμφισσας καθώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Από τους δύο αυτούς δρόμους και με κατεύθυνση πάντα προς την Άμφισσα εξελίσσεται ουσιαστικά η κυκλοφορία για τα Ι.Χ. και τα λεωφορεία.

    [03] Συνάντηση Ολάντ και Μέρκελ στο Στρασβούργο

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ συναντώνται στο Στρασβούργο όπου θα έχουν άτυπες κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες, με θέμα την κρίση των προσφύγων και το Brexit.

    Θα ακολουθήσει δείπνο σε εστιατόριο της πρωτεύουσας της Αλσατίας, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Κατά την άφιξή τους δεν έκαναν δηλώσεις.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

    "Αποφασισμένοι να υπαρασπισθούν τη ζώνη Σένγκεν", όπως δήλωσε διπλωματική πηγή την Παρασκευή, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν λύσεις για τα θέματα της σύστασης των "hot spots", των κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων, της επαναπροώθησης των ατόμων που δεν δικαιούνται ασύλου, των ελέγχων στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και της κατανομής των προσφύγων.

    Για το ζήτημα του βρετανικού δημοσψηφίσματος, Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν. "Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Ολάντ και τη Μέρκελ", έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω παραχωρήσεων προς τη Βρετανία, καθώς και της αποδοχής νέων αιτημάτων μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

    [04] Περουβιανός καρδινάλιος, μέλος του OPUS DEI, παραβάλλει τον ΟΗΕ με τον "Ηρώδη"

    Ο περουβιανός καρδινάλιος Χουάν Λουίς Τσιπριάνι παρέβαλε τον ΟΗΕ με τον "Ηρώδη", το βασιλιά της Ιουδαίας που διέταξε τη θανάτωση των βρεφών, αφού ο διεθνής οργανισμός συνέστησε την άμβλωση για τις εγκύους που έχουν προσβληθεί από τον ιό Zika, που προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.

    "Σήμερα, είμαστε περικυκλωμένοι από Ηρώδεις...Ο ΟΗΕ απέναντι στον ιό Zika, αποφάσισε ότι οφείλουμε να εγκρίνουμε την άμβλωση και να σκοτώσουμε παιδιά. Πρέπει πραγματικά να είναι πολύ βλάκας", δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος της Λίμα κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής του εκπομπής "Διάλογοι Πίστης".

    "Υπάρχει μία ιδιοφυία, ένας Ηρώδης, που θεωρεί σωστό να καταδικάσει σε θάνατο, ότι πρέπει να προχωρήσουν σε άμβλωση όλοι όσοι αυτήν τη στιγμή κυοφορούν, διότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, που δεν είναι και πλήρως εξακριβωμένος. Ομως, απέναντι στην αμφιβολία, όλοι εις θάνατον".

    [05] Ομόφωνη καταδίκη της Πιονγκγιάνγκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "καταδίκασε με δριμύτητα την εκτόξευση" πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα σήμερα, με απόφαση που υιοθετήθηκε ομοφώνως κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης.

    Το Συμβούλιο δεσμεύεται "να υιοθετήσει σύντομα μία νέα απόφαση", η οποία τελεί υπό επεξεργασία εδώ και πολλές εβδομάδες, για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ σε απάντηση της εκτόξευσης του πυραύλου και της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής της 6ης Ιανουαρίου.

    [06] Ευρωβουλευτές της Αριστεράς για την αξιολόγηση hotspot και προσφύγων σε Αθήνα και Λέσβο

    Από την Πέμπτη 4.2.16 μέχρι τη Δευτέρα 8.2.16, αντιπροσωπεία επτά ευρωβουλευτών της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL θα επισκεφτεί την Αθήνα και τη Λέσβο για να αξιολογήσει την κατάσταση των hotspots και των προσφύγων. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος

    Την Παρασκευή στην Αθήνα, η αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στο Ελληνικό και τον Ελαιώνα και θα συναντηθεί με εκπροσώπους ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Ελληνικού Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της Ένωσης των Σύριων.

    Το Σάββατο και την Κυριακή στη Λέσβο, η αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί τη Σκάλα Συκαμιάς, το χωριό στο οποίο καταφθάνουν χιλιάδες πρόσφυγες, και τα κέντρα υποδοχής στη Μόρια και το Καρά Τεπέ. Στις συναντήσεις θα συμμετάσχει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Δήμαρχος Λέσβου, εκπρόσωποι από το λιμενικό σώμα και το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Επίσης έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με τη Frontex, την Frontex, το Γραφείο Υποστήριξης Ευρωπαϊκού Ασύλου, τη Europol, όπως επίσης και με ΜΚΟ και διεθνή ακτιβιστικά κινήματα που δραστηριοποιούνται στις επιχειρήσεις διάσωσης και την υποδοχή των προσφύγων.

    Σκοπός της αντιπροσωπείας GUE/NGL είναι:

    ? Η αξιολόγηση της κατάστασης των προσφύγων και των κέντρων υποδοχής προσφύγων σε Λέσβο και Αθήνα,

    ? Η αξιολόγηση των hotspots σε Λέσβο και του προγράμματος μετεγκατάστασης και επαναπατρισμού προσφύγων,

    ? Η αξιολόγηση της κατάστασης των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στον λεγόμενο "βαλκανικό δρόμο" (πρόσφυγες που δεν είναι Σύριοι, Αφγανοί ή Ιρακινοί και δεν μπορούν να διέλθουν των συνόρων με την ΠΓΔΜ),

    ? Η βαθύτερη κατανόηση του προσφυγικού και των ευρύτερων προβλημάτων γύρω από το ζήτημα μέσα από τις συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, την κυβέρνηση, ΜΚΟ, και εθελοντές.

    Οι Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην αποστολή είναι οι:

    ? Cornelia Ernst (Die Linke, Germany)

    ? Marina Albiol Guzm?n (Izquierda Unida, Spain)

    ? Barbara Spinelli (Independent, Italy)

    ? Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)

    ? Stefan Eck (Independent, Germany)

    ? Josu Juaristi Abaunz (EH Bildu, Basque country)

    ? Jo?o Pimenta Lopes (PCP, Portugal)

    [07] Ερωτήσεις Κ.Χρυσόγονου, Ν.Ανδρουλάκη για τα 10.000 χαμένα προσφυγόπουλα

    Ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαφάνιση χιλιάδων ανήλικων προσφύγων μετά την είσοδό τους στην Ευρώπη κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), με αφορμή τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από την αρμόδια υπηρεσία της EUROPOL, βάσει των οποίων αγνοούνται περισσότεροι από 10000 ανήλικοι πρόσφυγες.

    Ο κ. Χρυσόγονος ζήτησε να μάθει τα σχέδια της Επιτροπής για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων παιδιών.

    Ο κίνδυνος εκμετάλλευσης και εμπορίας τους από κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος είναι μεγάλος, ενώ ακόμα και τα παιδιά που καταφέρνουν να ξεφύγουν, βρίσκονται αντιμέτωπα με την ανάγκη επιβίωσης.

    Ο κ. Ανδρουλάκης απεύθυνε ερώτηση στην Επιτροπή, αφενός για το αν συμφωνεί με την εκτίμηση του Brian Donald, της Europol, αφετέρου για το αν έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τον εντοπισμό και την αποτελεσματική προστασία των εξαφανισμένων ανηλίκων προσφύγων, Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις ο συνολικός αριθμός μη συνοδευόμενων ανηλίκων που διήλθαν των Ευρωπαϊκών συνόρων το 2015 υπολογίζεται σε 26.000, ενώ η Europol εκτιμά τους ανήλικους πρόσφυγες συνολικά σε 270.000.

    [08] Πέθανε ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος

    Πέθανε σε ηλικία 103 ετών ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές και διανοητές της φιλοσοφίας, μια μεγάλη προσωπικότητα του νεότερου ελληνισμού. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, στη 1 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Ο Κ. Δεσποτόπουλος γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1913 και με την καταστροφή της εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πρώτο Γυμνάσιο Αθηνών με βαθμό ακέραιο άριστα, ενώ ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του εργαζόμενος. H διδακτορική διατριβή του εγκρίθηκε με βαθμό άριστα παμψηφεί. Δίδαξε Φιλοσοφία του Δικαίου και Φιλοσοφία γενικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Νανσί (Nancy) της Γαλλίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν ξένος εταίρος της Pουμανικής Aκαδημίας και της Aκαδημίας της Mασσαλίας. Διετέλεσε δύο φορές Yπουργός Παιδείας, το 1989 στην κυβέρνηση Γρίβα και το 1990 στην κυβέρνηση Zολώτα. Έχει τιμηθεί με ανώτερες διακρίσεις από τους Προέδρους της Δημοκρατίας Eλλάδος, Γαλλίας και Iταλίας. Έγινε πρόεδρος της Aκαδημίας Αθηνών το 1993.

    Έχει συγγράψει 32 βιβλία φιλοσοφίας, φιλολογίας, ιστορίας και πολιτικής, με κορυφαίο τη Φιλοσοφία του Δικαίου, όπου αναπτύσσεται ο κλάδος της φιλοσοφίας πραξιολογία και με βάθρο αυτή θεμελιώνεται και αναδιαρθρώνεται το σύστημα του δικαίου. Eξαίρετα είναι και τα έργα του για τον Πλάτωνα και τον Aριστοτέλη, καθώς και όσα πραγματεύονται σύγχρονα μείζονα προβλήματα, σχετικά με τους κινδύνους για την επιβίωση του ελληνικού έθνους ή και της ανθρωπότητας, όπως τα Eλληνικά (1998), Eπίμαχοι θεσμοί και άλλα θέματα (1987).

    Άλλα αυτοτελή έργα του είναι τα Φιλοσοφίας Eγκώμιον (1999), Περί προσώπων και θεσμών (2000), Φήμη απόντων (1995), Φιλοσοφία και Θεωρία του Πολιτισμού (2001), όπως και τα ξενόγλωσσα Grece 1821-1971 (1973), Etudes sur la liberte (1974), Aristote sur la famille et la justice (1983), Philosophy of History in Ancient Greece (1991), La philosophie politique de Platon (1997).

    «Ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας έγινε φτωχότερος», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας έγινε φτωχότερος».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο Κ.Ι. Δεσποτόπουλος, λαμπρός καθηγητής φιλοσοφίας και ακαδημαϊκός, τίμησε με τη στάση του και την ιδιότητα του μάχιμου πολίτη. Επισημαίνει ότι υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, με έντονη αντιστασιακή δράση, το 1947 απολύθηκε από τη θέση του στο πανεπιστήμιο και εκτοπίστηκε, έως το 1950, στη Μακρόνησο. Επίσης, προτάθηκε, το 1990, από τον Ενιαίο Συνασπισμό για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ διετέλεσε και Υπουργός Παιδείας. «Το επιστημονικό του έργο αποτελεί παρακαταθήκη για τις νέες γενιές», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [09] Συνάντηση Ολάντ και Μέρκελ στο Στρασβούργο

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ συναντώνται στο Στρασβούργο όπου θα έχουν άτυπες κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες, με θέμα την κρίση των προσφύγων και το Brexit.

    Θα ακολουθήσει δείπνο σε εστιατόριο της πρωτεύουσας της Αλσατίας, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Κατά την άφιξή τους δεν έκαναν δηλώσεις.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

    "Αποφασισμένοι να υπαρασπισθούν τη ζώνη Σένγκεν", όπως δήλωσε διπλωματική πηγή την Παρασκευή, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν λύσεις για τα θέματα της σύστασης των "hot spots", των κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων, της επαναπροώθησης των ατόμων που δεν δικαιούνται ασύλου, των ελέγχων στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και της κατανομής των προσφύγων.

    Για το ζήτημα του βρετανικού δημοσψηφίσματος, Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν. "Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Ολάντ και τη Μέρκελ", έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω παραχωρήσεων προς τη Βρετανία, καθώς και της αποδοχής νέων αιτημάτων μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 February 2016 - 19:32:28 UTC