Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία για το προσφυγικό ο Ν. Ξυδάκης
  • [02] Τέσσερις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας
  • [03] ΠΓΔΜ: Παράλληλο συρμάτινο φράχτη στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής
  • [04] Συναυλία της Χ. Αλεξίου στο Μ. Μουσικής της Σμύρνης
  • [05] Πέθανε ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, συλλυπητήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [06] Κλειστά τα Τέμπη από τις 6 το απόγευμα
  • [07] «Ερυθρόλευκο» το ντέρμπι
  • [08] Ανώμαλη προσγείωση της ΑΕΚ στο Περιστέρι

  • [01] Σε Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία για το προσφυγικό ο Ν. Ξυδάκης

    Με στόχο να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις στο προσφυγικό ζήτημα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης θα πραγματοποιήσει από αύριο σειρά επισκέψεων σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης που βρίσκονται στον προσφυγικό διάδρομο.

    Πρώτος σταθμός του κ. Ξυδάκη θα είναι αύριο, Δευτέρα, η Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με την υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (Johanna Mikl-Leitner) και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δρ Μίχαελ Λίνχαρτ (Dr. Michael Linhart).

    Την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα, όπου θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάτσακ και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιβάν Κορτσόκ (Ivan Kor?ok).

    Η περιοδεία του ΑΝΥΠΕΞ θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη στη Βουδαπέστη, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας Σάντορ Πιντέρ (S?ndor Pint?r), τον υφυπουργό Επικρατείας, αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τακάς Σομπόλς Φέρεντς (Tak?cs Szabolcs Ferenc) καθώς και τον υπουργό Οικονομικής Διπλωματίας Λεβέντε Μαγιάρ (Levente Magyar).

    [02] Τέσσερις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας

    Ο συνολικός αριθμός των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα για ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας είναι τέσσερα. Αυτή είναι η εκτίμηση τεχνικής μελέτης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας «European University Institute»

    ΤοΙνστιτούτοτο οποίο συνεργάζεται στενά με τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπήκαι με τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, επικαλείται τιςδιεθνείς συμβάσειςκαι ταευρωπαϊκά δεδομένα με τα οποία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί η Ελλάδα όσον αφορά τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών για κανάλια εθνικής εμβέλειας.

    Όπως αναφέρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας «European University Institute» καθώς από έναν πολυπλέκτη μπορούν να μεταφερθούν το πολύ δύο κανάλια HD υψηλής ευκρίνειαςο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας που μπορούν να μεταδοθούν στην Ελλάδα είναι τέσσερα.

    [03] ΠΓΔΜ: Παράλληλο συρμάτινο φράχτη στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής

    Στην ενίσχυση του συρμάτινου φράχτη, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής προχωρά η ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των αναγγελιών για αυστηρότερους ελέγχους σχετικά με τη διέλευση προσφύγων.

    Σκαπτικά μηχανήματα του στρατού της ΠΓΔΜ ξεκίνησαν από χθες τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου και ήδη στρατιώτες της χώρας έχουν αναγείρει έναν παράλληλο φράχτη, σε σημείο της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης-Γευγελής, από το οποίο γίνεται η διέλευση προσφύγων.

    Τον περασμένο Νοέμβριο, η ΠΓΔΜ προχώρησε στην τοποθέτηση ενός συρμάτινου φράχτη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα βασικό σημείο, από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων.

    Ο φράχτης αυτός έχει επεκταθεί και σε άλλα σημεία της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και σύμφωνα με πληροφορίες, το μήκος του επεκτείνεται στα περίπου 35 χλμ.

    Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, η ΠΓΔΜ έχει προμηθευτεί το σύρμα του φράχτη από την Ουγγαρία.

    [04] Συναυλία της Χ. Αλεξίου στο Μ. Μουσικής της Σμύρνης

    Με ήχους από σμυρναίικα παραδοσιακά τραγούδια και τη μελωδική φωνής της Χαρούλας Αλεξίου πλημύρισετο Μέγαρο Μουσικής της Σμύρνης,το Σάββατο.

    Σε μια κατάμεστη αίθουσα με την παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Ελληνίδα ερμηνεύτρια μάγεψε το κοινό της Σμύρνης στη συναυλία που δόθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών στη μνήμη του Αγίου Βουκόλου, πρώτου επισκόπου της ιστορικής πόλης της Μικράς Ασίας και αγαπημένου μαθητή του Αποστόλου Παύλου.

    Διαβάστε επίσης:Βαρθολομαίος: Η Σμύρνη ουδέποτε έπαυσε να ζει στις καρδίες μας

    Η Χ. Αλεξίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Σμύρνη: Είναι σαν να ζω αυτό που έζησαν οι πρόγονοί μου

    [05] Πέθανε ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, συλλυπητήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Πέθανε σε ηλικία 103 ετών ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές και διανοητές της φιλοσοφίας, μια μεγάλη προσωπικότητα του νεότερου ελληνισμού. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, στη 1 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Ο Κ. Δεσποτόπουλος γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1913 και με την καταστροφή της εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πρώτο Γυμνάσιο Αθηνών με βαθμό ακέραιο άριστα, ενώ ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του εργαζόμενος. H διδακτορική διατριβή του εγκρίθηκε με βαθμό άριστα παμψηφεί. Δίδαξε Φιλοσοφία του Δικαίου και Φιλοσοφία γενικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Νανσί (Nancy) της Γαλλίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν ξένος εταίρος της Pουμανικής Aκαδημίας και της Aκαδημίας της Mασσαλίας. Διετέλεσε δύο φορές Yπουργός Παιδείας, το 1989 στην κυβέρνηση Γρίβα και το 1990 στην κυβέρνηση Zολώτα. Έχει τιμηθεί με ανώτερες διακρίσεις από τους Προέδρους της Δημοκρατίας Eλλάδος, Γαλλίας και Iταλίας. Έγινε πρόεδρος της Aκαδημίας Αθηνών το 1993.

    Έχει συγγράψει 32 βιβλία φιλοσοφίας, φιλολογίας, ιστορίας και πολιτικής, με κορυφαίο τη Φιλοσοφία του Δικαίου, όπου αναπτύσσεται ο κλάδος της φιλοσοφίας πραξιολογία και με βάθρο αυτή θεμελιώνεται και αναδιαρθρώνεται το σύστημα του δικαίου. Eξαίρετα είναι και τα έργα του για τον Πλάτωνα και τον Aριστοτέλη, καθώς και όσα πραγματεύονται σύγχρονα μείζονα προβλήματα, σχετικά με τους κινδύνους για την επιβίωση του ελληνικού έθνους ή και της ανθρωπότητας, όπως τα Eλληνικά (1998), Eπίμαχοι θεσμοί και άλλα θέματα (1987).

    Άλλα αυτοτελή έργα του είναι τα Φιλοσοφίας Eγκώμιον (1999), Περί προσώπων και θεσμών (2000), Φήμη απόντων (1995), Φιλοσοφία και Θεωρία του Πολιτισμού (2001), όπως και τα ξενόγλωσσα Grece 1821-1971 (1973), Etudes sur la liberte (1974), Aristote sur la famille et la justice (1983), Philosophy of History in Ancient Greece (1991), La philosophie politique de Platon (1997).

    «Η μνήμη του και το έργο του συνιστούν πραγματική εθνική μας κληρονομιά», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος

    «Η μνήμη του και το έργο του συνιστούν πραγματική εθνική μας κληρονομιά», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου, επισημαίνοντας ότι υπήρξε κορυφαίος πνευματικός ταγός της εποχής μας, με διεθνή και, κυρίως, ευρωπαϊκή ακτινοβολία.

    «Γνήσιος εκπρόσωπος και εκφραστής του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος υπηρέτησε, με απαράμιλλη συνέπεια και με παράδειγμα τον ίδιο τον βίο του, τις βασικές του σύγχρονες παρακαταθήκες, ήτοι τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία», σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος.

    «Ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας έγινε φτωχότερος», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας έγινε φτωχότερος».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο Κ.Ι. Δεσποτόπουλος, λαμπρός καθηγητής φιλοσοφίας και ακαδημαϊκός, τίμησε με τη στάση του και την ιδιότητα του μάχιμου πολίτη. Επισημαίνει ότι υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, με έντονη αντιστασιακή δράση, το 1947 απολύθηκε από τη θέση του στο πανεπιστήμιο και εκτοπίστηκε, έως το 1950, στη Μακρόνησο. Επίσης, προτάθηκε, το 1990, από τον Ενιαίο Συνασπισμό για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ διετέλεσε και Υπουργός Παιδείας. «Το επιστημονικό του έργο αποτελεί παρακαταθήκη για τις νέες γενιές», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [06] Κλειστά τα Τέμπη από τις 6 το απόγευμα

    Κλειστά από τις 6 το απόγευμα και για ένα 24ωρο θα είναι τα Τέμπη, σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου.

    Η αστυνομία έχει ήδη εκδώσει σχετική ανακοίνωση για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.

    Παράλληλα, από τις 5 το απόγευμα και μέχρι τις 8.30 το βράδυ θα παραμείνει κλειστή και η επαρχιακή οδός Λάρισας-Αγιάς, στο ύψος του Γερακαρίου και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές καθ? υπόδειξη της Αστυνομίας.

    [07] «Ερυθρόλευκο» το ντέρμπι

    Την 20η νίκη του σε 21 αγωνιστικές της Super League πέτυχε ο Ολυμπιακός, που επικράτησε 1-0 του ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Το ντέρμπι της αγωνιστικής κρίθηκε από γκολ του Ομάρ Ελαμπντελαουί μόλις στο 8ο λεπτό και σημαδεύτηκε από δύο αποβολές (μία για κάθε ομάδα), του Τζαβέλλα στο 66΄ και του Ζντιέλαρ στο 70΄.

    [08] Ανώμαλη προσγείωση της ΑΕΚ στο Περιστέρι

    Στο Περιστέρι διεκόπη το νικηφόρο σερί των εννέα αγώνων για την ΑΕΚ, καθώς ο Ατρόμητος την υποχρέωσε στην πρώτη της ήττα για το 2016. Με σκόρερ τον 36χρονο Μπρίτο στο 53΄ η ομάδα του Τραϊανού Δέλλα πήρε τους τρεις πολύτιμους βαθμούς που την απαλλάσσουν από το άγχος του υποβιβασμού. Η ΑΕΚ που παραμένει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας μετά από 21 αγωνιστικές στην Super League, πραγματοποίησε αναμφισβήτητα τη χειρότερη εμφάνισή από τότε που ανέλαβε ο Γκουστάβο Πογέτ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 February 2016 - 21:32:24 UTC