Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: H NΔ έχει πολύ κακή σχέση με την αλήθεια
  • [02] Εξόδιος ακολουθία του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Κίναρο
  • [03] Καθοριστική η ερχόμενη εβδομάδα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [04] «Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση»

  • [01] Ν. Παππάς: H NΔ έχει πολύ κακή σχέση με την αλήθεια

    «Η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ κακή σχέση με την αλήθεια», απαντά το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Επικρατείας σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατοτο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τον αριθμό των καναλιών σε άλλες τηλεοπτικές χώρες.

    «Φαίνεται ότι η ΝΔ έχει σοβαρό πρόβλημα ως προς την πρωτογενή παραγωγή πολιτικού λόγου και πολύ κακή σχέση με την αλήθεια. Σήμερα αναπαράγει δημοσίευμα από την ιστοσελίδα liberal.gr του κ. Μουρούτη, για το τηλεοπτικό τοπίο στην Γερμανία το οποίο υποτίθεται πως δικαιώνει τους ισχυρισμούς της», αναφέρει το υπουργείο Επικρατείας και επισημαίνει:

    «Το δημοσίευμα παρουσιάζει απόσπασμα το οποίο αναφέρεται στο συνολικό αριθμό τηλεοπτικών σταθμών.

    Στο άθροισμα δηλαδή, ιδιωτικών και δημόσιων, περιφερειακών και εθνικών, γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο άθροισμα είναι μερικές δεκάδες.

    Όμως, στην Γερμανία ΜΟΝΟ ΕΞΙ (6) κανάλια συγκεντρώνουν όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά και είναι

    Β· Επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής

    Β· Γενικού περιεχομένου

    Β· Εθνικής εμβέλειας

    Β· Ελεύθερης λήψης

    Β· Ιδιωτικά

    Η επικείμενη αδειοδότηση στην Ελλάδα αφορά ΜΟΝΟ τους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν ΌΛΑ τα παραπάνω και που στις Ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνονται από 2 έως 6.

    Στην Ελλάδα οι σταθμοί αυτού του τύπου, οι οποίοι έως την 31/12/2015 βρίσκονταν σε καθεστώς «νόμιμης λειτουργίας» είναι οχτώ».

    ΝΔ: Ο υπουργός Επικρατείας συνελήφθη για ακόμη μία φορά ψευδόμενος

    «Ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς συνελήφθη για ακόμη μία φορά ψευδόμενος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι μετά τις τελευταίες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις (για τον αριθμό των καναλιών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) ο κ. Παππάς οφείλει να πάρει θέση.

    «Αντί να απαντάει με διαρροές και ενημερωτικά σημειώματα, καλό θα είναι να μας πει αν πράγματι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε στη Βουλή των Ελλήνων είναι αναληθή, όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα. Αν δεν απαντήσει άμεσα και συγκεκριμένα, όπως έχει υποχρέωση, τότε θα είναι εκτεθειμένος πρωτίστως στους πολίτες», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ν. Παππάς: Εντός ολίγων ημερών θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

    [02] Εξόδιος ακολουθία του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Κίναρο

    Στις 13:00 στον Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην 'Αρια Ναυπλίου, θα ψαλλεί η εξόδιος ακολουθία για τον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά συγκυβερνήτη του ελικοπτέρουΑΒ-212, ο οποίος έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, όταν το ελικόπτερο συνετρίβη σε απόκρημνη πλαγιά της Κινάρου, διεξάγοντας τακτικό παίγνιο, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/2016.

    Εξάλλου, μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα οι Ένοπλες Δυνάμεις, συγγενείς καιφίλοι, αποχαιρέτησαν, χθες, τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Τουλίτση, κυβερνήτη του ελικοπτέρου ΑΒ-212, ο οποίος, επίσης, έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία και άγημα του Πολεμικού Ναυτικού απέδωσε τιμές. Δύο λέξεις βγήκαν από το στόμα των παρευρισκομένων: "Αθάνατος. Ήρωας".

    Στην εξόδιο ακολουθία, που εψάλη στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στη Μεταμόρφωση Αττικής, παραβρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχασε χθες το βράδυ τον πατέρα του, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Τη Δευτέρα στις 15:00 στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ίλιον θα ψαλλεί η εξόδιος ακολουθία για τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου ναυτίλο του ελικοπτέρου.

    [03] Καθοριστική η ερχόμενη εβδομάδα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

    Καθοριστική για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται να είναι η ερχόμενη εβδομάδα. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων πρόκειται να συγκαλέσει γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που έχουν συμπαραταχθεί -και συμμετείχαν στα δύο ογκώδη συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας σήμερα και χθες- προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποίησεών τους. Σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο Βαγγέλης Μπούτας εκ μέρους της Συντονιστικής, ζητείται η απόσυρση των προωθούμενων σχεδιασμών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, όπως μεταξύ άλλων αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

    Την ίδια ώρα οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπώναναμένουν το πράσινο φως από την κυβέρνηση για την έναρξη διαλόγου στη βάση των προτάσεων που από κοινού έχουν καταθέσει με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών.

    Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάνης :"Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αιτημάτων, στο οποίο και ζητάμε απαντήσεις. Και τα αιτήματα αυτά καλύπτουν στο σύνολο του αγροτικού κόσμου". Από την άλλη πλευρά, αύριο το βράδυ λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους επιθυμούν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που πρόκειται να στείλει τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, η Πανελλήνια Συντοντιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. "Εάν δεχθούν το πλαίσιο που βάζουμε εμείς για έναν εποικοδομητικό διάλογο, μόνον τότε θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", αναφέρει το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Χρήστος Γκόντιας.

    [04] «Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση»

    Σε ένα νησί - σύμβολο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, στη Λέσβο, όπου η προσφυγική κρίση κορυφώθηκε, αλλά και βρήκε την καλύτερη διαχείρισή της από τους απλούς ανθρώπους, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διοργάνωσε σε συνεργασία με το δήμο Λέσβου ένα συνέδριο με στόχο να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων όχι μόνο το ίδιο το προσφυγικό ζήτημα αλλά και τον τρόπο που το χειρίζονται η Πολιτεία, οι τοπικές κοινωνίες, η Ευρώπη, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης.

    Το συνέδριο με θέμα "Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση" πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Μυτιλήνη, με προσκεκλημένους εκπροσώπους της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και μέλη ανθρωπιστικών οργανισμών και εθελοντικών οργανώσεων.

    Το "παρών" έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην περιγραφή της αλλαγής στάσης της ευρωπαϊκής πολιτικής στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Πέντε μήνες μετά τις πρώτες ευρωπαϊκές αποφάσεις για καταγραφή, μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση, σήμερα "η μετεγκατάσταση δεν ακούγεται, η επανεγκατάσταση δεν ακούγεται, ακούγονται μόνο η καταγραφή και όλο και πιο έντονα κατηγορίες για τη χώρα μας". Την ίδια ώρα, "έχουμε κλείσιμο συνόρων με φράχτες, επαναφορά συνοριακών ελέγχων, μια τεράστια αύξηση της προσπάθειας να ενοχοποιηθεί η χώρα μας. Λένε ψέματα με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο στηριζόμενοι σε ένα μικρό κομμάτι αλήθειας". Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι κατά τη διαχείριση του ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση "κάναμε λάθη, μπερδευτήκαμε, δεν ξέραμε πώς να δουλέψουμε ένα καινούριο φαινόμενο, είχαμε καθυστερήσεις. Αλλά εάν θέλει κανείς να επικρατήσει η ξενοφοβία, η έλλειψη λογικής, πρέπει να βρει ένα εξιλαστήριο θύμα και αυτό για κάποιους είναι η Ελλάδα, γιατί πρέπει να εξαφανιστεί το τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας".

    Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, εξήγησε ότι ένας από τους λόγους διοργάνωσης της ημερίδας "ήταν ο θυμός, ένας έντιμος θυμός που καταλαμβάνει κάθε άνθρωπο, ο οποίος βλέπει μια χώρα και ένα λαό να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, κάποιοι στην πολιτισμένη στα λόγια Δύση μας κουνούν το δάκτυλο και στρουθοκαμηλίζουν λέγοντας ότι η Ελλάδα φταίει για το πρόβλημα". Στη συνέχεια υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς "οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα καθημερινής επαφής με τους πρόσφυγες" και πρόσθεσε ότι "ως ΑΠΕ-ΜΠΕ λέμε τέλος στην υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα. Έχουμε ξεκινήσει νέα πορεία, θέλουμε να είμαστε δίπλα στο λαό, είμαστε κομμάτι του λαού και έτσι θα συνεχίσουμε".

    "Ναι εμείς είμαστε το πρόβλημα, γιατί κρατάμε υψηλά τα ιδανικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδανικά ευαισθησίας, ανθρωπιάς, δημοκρατίας, που εκείνοι τα ξέχασαν. Είμαστε ένοχοι γιατί όταν οι άλλοι κλείνουν τα σύνορα, εμείς μπορέσαμε και διαχειριστήκαμε μεγάλους αριθμούς προσφύγων", είπε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. "Όταν επτά χρόνια οι Έλληνες δυσφημίζονται ότι δεν μπορούν να χαράξουν τη δική τους πολιτική, αυτός ο λαός που έχει γονατίσει από την οικονομική κρίση βρίσκει το περίσσευμα ψυχής να σηκωθεί όρθιος και να κρατήσει στις πλάτες του ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα", συμπλήρωσε και ζήτησε την υποστήριξη όλων για να κηρυχθεί η Μυτιλήνη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

    "Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή", επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, σε βίντεο με χαιρετισμό που απέστειλε. "Η Ευρώπη με την πολιτική της, δεν πρέπει να βοηθήσει να αναπτυχθεί ο αντιευρωπαϊσμός και ο ρατσισμός στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες", τόνισε για να συμπληρώσει στη συνέχεια: "Τα τείχη ανάμεσα στις βαλκανικές και τις κεντροευρωπαϊκές χώρες και η γενικευμένη στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού, δεν είναι λύση. Είναι ο προάγγελος της αποδόμησης της Ευρώπης". "Η χώρα και η ελληνική Κυβέρνηση θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε", κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επισήμανε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι σε μια στιγμή που υψώνονται οι πιο αντιδραστικές φωνές απέναντι στους πρόσφυγες, εμείς "δεν θα ξεχάσουμε την ιστορία, την παράδοση, τις αξίες μας, θα στηρίξουμε και θα βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και παράλληλα θα προσπαθήσουμε να λύσουμε με κανόνες αυτό το ζήτημα".

    Ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, διευκρίνισε ότι "δεν πρέπει να συγχέουμε το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης που ήταν πολύ έντονη με τα αποτελέσματα που είχε στον τουρισμό, την οικονομική κρίση και τις κοινωνίες γενικότερα", καθώς και ότι "δεν πρέπει να μπερδεύουμε το θέμα του πρόσφυγα με την έννοια του μετανάστη", καθώς "μαζί με τους πρόσφυγες άνοιξαν τα σύνορα για όλους τους παράνομους μετανάστες". Στις προτάσεις της ΝΔ για τη διαχείριση του προβλήματος συμπεριλαμβάνονται η αναθεώρηση του Δουβλίνου, η δημιουργία των hotspots στην Τουρκία, η ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό, η εκπόνηση εθνικού σχεδίου διαχείρισης των ροών, η εντατικοποίηση της φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, η εντατικοποίηση των διαδικασιών παρανόμως εισερχόντων μεταναστών και η επιτάχυνση της διαδικασίας υλοποίησης των δεσμεύσεων της χώρας. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη στήριξης των νησιών που έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, με μέτρα όπως "κατάργηση του ΦΠΑ για όσο κρατάει η κρίση" και το αίτημα αποζημίωσης από την Ευρώπη των ιδιοκτητών οικοπέδων κοντά στη Μόρια "των οποίων τα ελαιοκτήματα μετατράπηκαν σε καυσόξυλα".

    Ο ρόλος των ΜΜΕ στην αποτύπωση της προσφυγικής κρίσης

    Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ο ρόλος που διαδραματίζουν στην παρουσίαση της προσφυγικής κρίσης ήταν το αντικείμενο της πρώτης ενότητας του συνεδρίου, την οποία συντόνισε ο αρχισυντάκτης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Χρήστος Καλουτζόγλου.

    Ο γενικός διευθυντής του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, Στρατής Λιαρέλλης, υπογράμμισε ότι "τα ΜΜΕ και εδώ και στην Ευρώπη υπεραπλουστεύουν και δεν έχουν πιάσει το πρόβλημα. Όμως, τα ΜΜΕ είτε μας αρέσει είτε όχι, αποτελούν οικονομικές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου είναι φορείς συμφερόντων". Επίσης, εξήγησε ότι τα Μέσα "από το DNA τους πολλές φορές καθορίζουν και εγείρουν βιωματικά τους πολίτες και εν τέλει τους ενημερώνουν μέσα από συμβολισμούς. Είναι βέβαιο ότι ατυχείς παρεμβάσεις υπήρξαν και δεν θα έπρεπε να υπάρξουν. Αν δούμε όμως τη μεγάλη εικόνα μπορούμε να συμφωνήσουμε στα ακόλουθα: σε ό,τι αφορά τα ελληνικά Μέσα πήραν βαθμό πάνω από τη βάση στην ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας. Είναι βέβαιο επίσης ότι απέτυχαν παταγωδώς να ερμηνεύσουν φαινόμενα ή να δώσουν εικόνες, απέτυχαν να δώσουν και κάποιες πλευρές που ταλάνιζαν αυτούς τους ανθρώπους. Υπήρξε όμως πράγματι μια συνεισφορά, μια ευαισθητοποίηση". Επίσης, ο κ. Λιαρέλλης επισήμανε ότι η Ελλάδα "δεν χτυπιέται μόνο για το ηθικό της πλεονέκτημα, αλλά σε όλο αυτό το πεδίο έχουμε αποτύπωση και αντανάκλαση σφαιρών οικονομικής επιρροής". Τέλος, ο ομιλητής έκανε ειδική μνεία για το ΑΠΕ-ΜΠΕ "το οποίο θα ήταν καλό να το περιφρουρήσουμε ως κοινωνία", εξήρε την εξωστρέφεια που επιχειρείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "που πρέπει να συνεχιστεί" και έκανε μνεία στον πρώην πρόεδρο, Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

    Η τοπική κοινωνία και η προσφυγική κρίση

    Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κλήθηκαν να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση περιέγραψαν τις εμπειρίες τους σε μια συζήτηση που συντόνισε η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αλεξάνδρα Μπούνια. Ο Γιώργος Πάλλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικός σύμβουλος Λέσβου, περιέγραψε την "αδυναμία της ελληνικής και ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και τις παρωπίδες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό ζήτημα που έχει να κάνει με ανθρώπους". "Η Ελλάδα όμως αυτό το καλοκαίρι πάτησε πόδι ώστε να γίνουν σεβαστοί κάποιοι κανόνες που όλα αυτά τα χρόνια δεν γίνονταν σεβαστοί".

    Ο Γιάννης Γιαννέλης, γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τόνισε ότι "ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει ούτε εθνικότητα, ούτε φυλή" και εξήρε τη δουλειά των ΜΚΟ, οι οποίες "αν δεν ήταν από την πρώτη στιγμή εδώ δεν θα τα είχαμε βγάλει πέρα γιατί είχαν την οργάνωση και τα οικονομικά μέσα που δεν είχαμε εμείς".

    "Οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου περιμένουν τη συνδρομή, υποστήριξη και συμπαράσταση της Ευρώπης για να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο ζήτημα", υπογράμμισε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου. Η κ. Καλογήρου επισήμανε ότι "η εικόνα των νησιών έχει επηρεαστεί και το οικονομικό γίγνεσθαι δεν είναι το ίδιο, η αποεπένδυση τώρα πια είναι σε υπερπολλαπλάσιο βαθμό" και ζήτησε σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος από την Ελλάδα και από την Ευρώπη.

    Την ικανότητα διαχείρισης που επέδειξε η Λέσβος ανέδειξε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. "Υπήρξαν λάθη και δυσκολίες, όμως καταφέραμε και ανταπεξήλθαμε σε μια εποχή που η Ελλάδα, τα χέρια μας ήταν δεμένα από τα μνημόνια". "Αναλάβαμε πρωτοβουλία, την ευθύνη λειτουργίας έξω από τις διαδικασίες, στο όριο της νομιμότητας, όμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν περιμένεις τη διαδικασία", συμπλήρωσε.

    Η εμπειρία στο πεδίο

    Την ημερίδα συμπλήρωσαν και οι περιγραφές ανθρώπων που διαχειρίζονται τις προσφυγικές ροές στο πεδίο, περιγραφές που συντόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, Κυριάκος Κορτέσης. Ο Σταύρος Μυρογιάννης, υπεύθυνος του χώρου φιλοξενίας προσφύγων στο Καρά Τεπέ, που έχει χωρητικότητα 1.600 ατόμων, αναφέρθηκε στην ομιλία του σε "φιλοξενούμενους ταξιδιώτες", για τους οποίους "κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να έχουν την καλύτερη φιλοξενία που μπορούμε να δώσουμε". Η στρατηγική λειτουργίας του χώρου έχει βασιστεί σε τέσσερις ανάγκες των προσφύγων: "πεινάω, κρυώνω, θέλω να κοιμηθώ κάπου ζεστά και με ασφάλεια και θέλω να συνεχίσω το ταξίδι μου".

    Για το κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης της Μόριας, ένα κέντρο που το 2015 κατέγραψε μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μίλησε η συντονίστριά του Ανθή Καραγγελή. Όπως παρατήρησε, υπάρχει μια τεράστια αύξηση της τάξης του 400% στα αιτήματα ασύλου από τη Λέσβο και ένας τεράστιος αριθμός αιτημάτων για μετεγκατάσταση. "Πάνω από 800 περιπτώσεις περιμένουν τη μετεγκατάστασή τους αλλά υπάρχει τεράστια καθυστέρηση από τις χώρες υποδοχής", συμπλήρωσε. Η ίδια περιέγραψε τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στον τρόπο λειτουργίας της Μόριας: στη διάσωση και οργανωμένη μεταφορά, αύξηση του ρυθμού καταγραφής και ταυτοποίησης, 24ωρη κάλυψη αναγκών, βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας και αύξηση των συνολικών θέσεων φιλοξενίας (αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας 1.200-1.300 ατόμων και δημιουργείται νέα πτέρυγα για επιπλέον φιλοξενία 200 ατόμων).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 February 2016 - 7:32:40 UTC