Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης» τόνισε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής που περιόδευσε στο νησί
  • [02] Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 11.000 νεκροί και τραυματίες μεταξύ των αμάχων το 2015
  • [03] Ο Τζ. Κέρι χαρακτηρίζει την προσφυγική κρίση "σχεδόν υπαρξιακή" για την ΕΕ

  • [01] «Στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης» τόνισε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής που περιόδευσε στο νησί

    Στηλιτεύοντας τις απειλές κατά της Ελλάδας για αποπομπή από τη Συνθήκη Σένγκεν και τονίζοντας πως αν η Ελλάδα βρεθεί έξω από τη Σένγκεν, αυτό σημαίνει άρνηση σεβασμού προς τις αξίες τις Ευρώπης, η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μποντλίνι περιόδευσε χθες στη Λέσβο. Μαζί της, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής Τάσος Κουράκης.

    Η επίσκεψη είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και σαφή πολιτικό μήνυμα. Η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής βρέθηκε στη Σκάλα Συκαμνιάς. Ενημερώθηκε από τους κατοίκους για τα όσα βιώνουν τους τελευταίους μήνες και τους ευχαρίστησε όπως χαρακτηριστικά είπε εκ μέρους όλης της Ευρώπης για τη στάση τους απέναντι στους δοκιμαζόμενους ανθρώπους που φτάνουν στα παράλια της Λέσβου. Μάλιστα φόρεσε ένα σωσίβιο από αυτά που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες και έριξε λίγα λουλούδια στη θάλασσα της Σκάλας Συκαμνιάς, ως φόρο τιμής για όσους έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν το Αιγαίο. «Αυτό το σωσίβιο που είναι σύμβολο για τη Σκάλα Συκαμνιάς και τη Λέσβο θα πρέπει να γίνει σύμβολο για ολόκληρη την Ευρώπη. Συμβολίζει τη θέληση των ανθρώπων αυτών να ζήσουν και η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί δίπλα τους» είπε.

    Συγκινητικές ήταν οι στιγμές της συνάντησης της κ. Μπονλτίνι με τις τρεις γνωστές γιαγιάδες από τη Σκάλα Συκαμνιάς, την Αιμιλία Καμβύση, τη Μαρίτσα Μαυραπίδη και την Ευστρατία Μαυραπίδη, στο μικρό προσφυγικό σπίτι της τελευταίας. «Είδαμε όλοι πώς βοηθήσατε τα μικρά παιδιά, ολόκληρη η Ευρώπη είναι υπερήφανη για εσάς» είπε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής.

    Συνέντευξη Τύπου

    «Στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης. Όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να έρθουν εδώ και να δουν από κοντά τι συμβαίνει. Οι χώρες της Ευρώπης οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής ροής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει για την επανεγκατάσταση αρκετών χιλιάδων προσφύγων σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης αλλά δυστυχώς αυτό δεν πραγματοποιείται. Και δεν πραγματοποιείται γιατί οι χώρες- μέλη προβάλλουν ως δικαιολογία πως δεν λειτουργούν τα hot spots στην Ελλάδα. Αυτό είναι απλά μια δικαιολογία και θα πρέπει επιτέλους όλες οι χώρες να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί στην προσφυγική κρίση» δήλωσε η Λάουρα Μποντλίνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο της Μυτιλήνης. Όπως υποστήριξε, «η ιδέα της αποπομπής σήμερα της Ελλάδας και αύριο της Ιταλίας από τη Σένγκεν σημαίνει μια άρνηση στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε: «Κάτω από την απειλή της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, υποκρύπτεται το κλείσιμο των συνόρων από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για ενέργεια η οποία διασπά την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντί να τιμωρούνται οι χώρες που έχουν αυτήν τη συμπεριφορά τιμωρείται η Ελλάδα». Αναφορά και στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ έκανε ο Έλληνας υπουργός τονίζοντας: «Πρόκειται για μία πολύ λεπτή υπόθεση. Θέλουμε να ελπίζουμε πως θα περιορίσει την προσφυγική ροή κάνοντας διασώσεις όπως τουλάχιστον μέχρι τώρα έχει δηλωθεί. Θα πρέπει να δούμε τα υπηρεσιακά σχέδια και μέσα μας ένας μικρός φόβος μπορεί να υπάρχει ότι μπορούν να γίνουν λάθος χειρισμοί. Νομίζω όμως ότι η πρόθεση είναι φανερή και αυτή είναι να διασωθούν οι πρόσφυγες που πραγματοποιούν το πέρασμα του Αιγαίου».

    [02] Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 11.000 νεκροί και τραυματίες μεταξύ των αμάχων το 2015

    Το 2015 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά για τους άμαχους στο Αφγανιστάν από το 2009, όταν ο ΟΗΕ άρχισε να μετρά τον αριθμό των Αφγανών, νεκρών και τραυματιών, στη σύγκρουση.

    Η σύγκρουση προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό 11.002 αμάχων το 2015, αριθμός αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το 2014, αναφέρει σήμερα ο ΟΗΕ στον ετήσιο απολογισμό του, που διευκρινίζει ότι 3.545 άμαχοι σκοτώθηκαν. Ένα θύμα της σύγκρουσης στα τέσσερα ήταν παιδί το 2015, αύξηση κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.

    Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για αύξηση 37% του αριθμού των γυναικών που επλήγησαν για τη σύγκρουση. Ένα θύμα στα δέκα ήταν γυναίκα.

    "Το κακό που προκλήθηκε στους άμαχους είναι εντελώς απαράδεκτο", δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Νίκολας Χέισομ. "Καλούμε αυτούς που προκαλούν τα δεινά αυτά στον αφγανικό λαό να ενεργούν συγκεκριμένα για την προστασία των αμάχων και για τον τερματισμό των σφαγών και των ακρωτηριασμών".

    Μάχες και επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές αναφέρονται ως η κύρια αιτία θανάτου των αμάχων το 2015. Η έκθεση αναφέρει κυρίως τις επιδρομές των Ταλιμπάν στα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα τη σύντομη κατάληψη της πόλης Κουντούζ από τους ισλαμιστές αντάρτες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

    [03] Ο Τζ. Κέρι χαρακτηρίζει την προσφυγική κρίση "σχεδόν υπαρξιακή" για την ΕΕ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση που συνιστά μια απειλή "σχεδόν υπαρξιακή" για την ευρωπαϊκή ήπειρο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται τη σχεδόν υπαρξιακή φύση αυτής της απειλής για την πολιτική ζωή και τον κοινωνικό ιστό στην Ευρώπη", είπε ο Κέρι στη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

    "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συναντιόμαστε και θέτουμε σε εφαρμογή μια αποστολή του ΝΑΤΟ προκειμένου να κλείσει μια σημαντική (προσφυγική) διαδρομή και θα σας συναντήσουμε και με άλλους τρόπους προκειμένου να σταματήσουμε αυτή την πλημμυρίδα λόγω της πιθανότητας να πλήξει την ευρωπαϊκή ενότητα", είπε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

    Ο Κέρι αναφερόταν στην αποστολή της Ατλαντικής Συμμαχίας η οποία θα βοηθήσει στη μάχη κατά των διακινητών που οργανώνουν τη διέλευση των προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου.

    "Δεν θα πούμε 'είναι δικό σας πρόβλημα, όχι δικό μας'. Είναι δικό μας πρόβλημα", είπε ο αμερικανός διπλωμάτης, κάνοντας λόγο για "την πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".

    Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένες όσον αφορά την απόκριση της Ένωσης στο κύμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, κυρίως Σύρων, που φθάνουν στην Ευρώπη.

    Ιδιαίτερα η Γερμανία τάσσεται υπέρ ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων για κάθε χώρα μέλος της ΕΕ, μια θέση που απορρίπτουν πολλές χώρες.

    Μάλιστα ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς απέρριψε στο Μόναχο τη γερμανική πρόταση.

    Η Ένωση πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι "δεν θα υποδεχθούμε άλλους πρόσφυγες", είπε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, λέγοντας πως η Γαλλία "δεν είναι υπέρ" ενός μόνιμου μηχανισμού κατανομής των προσφύγων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 February 2016 - 9:32:37 UTC