Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσφυγικό και εσωτερικές εξελίξεις στην ατζέντα των συναντήσεων του Κυρ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες
  • [02] Φ. Γεννηματά: «Είμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για την Κεντροαριστερά και τον τόπο
  • [03] Οι επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες
  • [04] Από τον Μάιο αναμένεται να «ανοίξει» η εφαρμογή TAXISNET για τον φόρο εισοδήματος
  • [05] Τρ. Αλεξιάδης: Αναζητούμε τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών
  • [06] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα
  • [07] Διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας για τις φετινές απολυτήριες εξετάσεις λυκείου
  • [08] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επιστημονικών φορέων στο υπουργείο Υποδομών
  • [09] Τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον βασιλιά της Σ. Αραβίας, για τη Συρία
  • [10] Ο Κινέζος ΥΠΕΞ διαψεύδει αναφορές για ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος σε αμφισβητούμενο νησί
  • [11] Γαλλία: Έως τα τέλη Μαΐου παρατάθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • [12] «Η γλώσσα των οικονομικών συναλλαγών έχει "αποικήσει" την καθημερινότητά μας»
  • [13] Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στις «άσεμνες» ταινίες του Ναγκίσα Όσιμα
  • [14] Μικρογραφία του «Φιλιού» του Ροντέν πουλήθηκε για 2,2 εκατ. ευρώ
  • [15] Ελ. Γουλιελμάκης στο ΑΠΕ -ΜΠΕ: Η Ελλάδα έχει πολλούς άξιους επιστήμονες

  • [01] Προσφυγικό και εσωτερικές εξελίξεις στην ατζέντα των συναντήσεων του Κυρ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

    Το προσφυγικό, αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, όπως και οι εσωτερικές εξελίξεις στην χώρα, είναι στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη ξεκινά σήμερα το πρωί με την συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και αύριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, με τη καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ. Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, καθώς είναι εύλογο το ενδιαφέρον για το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και εταίρος, σταθερός στις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν πρέπει θα θεωρείται δεδομένος. Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν αποκλείουν να υπάρξουν ακόμη και παραινέσεις κυρίως από τους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσον αφορά τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα υπάρξουν.

    [02] Φ. Γεννηματά: «Είμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για την Κεντροαριστερά και τον τόπο

    «Σήμερα είμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις που συνδέονται με το μέλλον της κεντροαριστεράς και του τόπου. Και έχουμε εμείς την ευθύνη και την υποχρέωση να το κάνουμε πράξη. Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Το δήθεν νέο, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεθώριασε μέσα στο λαϊκισμό, την ανικανότητα και τα ψέματα», δήλωσε η Φ. Γεννηματά για τη προσπάθεια δημιουργίας της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Λεωνίδα Κύρκο «Η τελευταία μάχη».

    Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται όλες οι δυνάμεις να σηκώσουν το γάντι επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν αντέχει να δει το δίπολο της Δεξιάς που δεν αλλάζει και της "δήθεν" Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ.

    Για την ίδια η συμπόρευση όλων των δυνάμενων της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να έχει το χαρακτήρα προοδευτικής συμμαχίας και να αφορά το κίνημα, εκείνων που άφησαν τον καναπέ και τη βολή τους και βγήκαν στους δρόμους.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η κεντροαριστερά δεν μπορεί άλλο να ομφαλοσκοπεί εγκλωβισμένη ανάμεσα σε στείρες αντιπαραθέσεις, εγωισμούς, ελιτίστικες αντιλήψεις, προσωπικές στρατηγικές και ενοχικά σύνδρομα».

    Για τον Λεωνίδα Κύρκο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως τον είχε γνωρίσει από μικρή προσθέτοντας ότι «δεν αποτελεί αποκλειστική κληρονομιά της κομματικά οργανωμένης Ανανεωτικής Αριστεράς. «Ανήκει στην πολιτική και πνευματική κληρονομιά όλων των δημοκρατών, αριστερών, σοσιαλιστών, σοσιαλδημοκρατών, όλων των προοδευτικών πολιτών της χώρας. Απεχθανόταν τη βία στις πολιτικές αντιπαραθέσεις και ότι μιλούσε υπέρ μιας πολιτικής με ανθρώπινο πρόσωπο.

    Επεσήμανε ακόμη μια αναφορά από το βιβλίο όπου ο ιστορικός ηγέτης της Ανανεωτικής Αριστεράς είχε χαρακτηρίσει ως λάθος της ζωής του την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο.

    [03] Οι επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα, στις 18.30 στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

    «Δεν είμαι οπαδός των κλειστών συνόρων δήλωσε χθες ο κ. Γιούνκερ, απαντώντας σε σχετική με το προσφυγικό ερώτηση που του απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας και ανέφερε ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πάρει στο θέμα αυτό «τον κακό δρόμο».

    Αύριο Πέμπτη, ο πρωθυπουργός στις 11.00 θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας.

    Στις 12.00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση με θέμα την συνεργασία με την Τουρκία. Θα λάβουν μέρος 10 κράτη-μέλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Τουρκία.Στις 15.45 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σόμποτκα .

    Ο πρωθυπουργός, τέλος, θα συμμετάσχει στις 16.00 στην πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στις 10.00 θα συμμετάσχει στην δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ντ.Τουσκ: Τώρα είμαι πιο αισιόδοξος για την τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης

    [04] Από τον Μάιο αναμένεται να «ανοίξει» η εφαρμογή TAXISNET για τον φόρο εισοδήματος

    Από τον μήνα Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα, έως το τέλος Φεβρουαρίου, σχεδιάζεται να ανοίξει η πύλη του ΤΑΧΙS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για τιςφετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και την πληρωμή του φόρου.

    Αθήνα, Ελλάδα 16/02/2016 11:19 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Από τον Μάιο αναμένεται να "ανοίξει" η εφαρμογή TAXISNET για τον φόρο εισοδήματος

    Απο φέτος, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 5 μηνιαίες δόσεις απο τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο προκειμένου να διευκολυνθούνοι φορολογούμενοι αλλά και να εξομαλυνθεί η ροή είσπραξης των εσόδων στα ταμεία του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι έως και πέρυσι η πληρωμή του φόρου του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας καταβαλλόταν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

    Μέχρι να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει διευθετήσει δύο σημαντικές εκρεμμότητες οι οποίες αφορούν αφορούν διευκρινίσεις για τον τρόπο δήλωσης του Συμφώνου Συμβίωσης, καθώς και την απαλλαγή απο τα τεκμήρια φοιτητών και ανέργων με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οι δύο αυτές διατάξεις αφορούν προτεραιότητες του υπουργείου για τις επόμενες ημέρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ανοίξει για τους φορολογούμενους η εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

    [05] Τρ. Αλεξιάδης: Αναζητούμε τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών

    "Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών, τη δίκαιη και αναλογική κατανομή των φορολoγικών βαρών αντίθετα με την πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια" ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου.

    "Προσπαθούμε μέσα από τη διαπραγμάτευση να εξασφαλίσουμε το καλύτερο για τους αγρότες" σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι πολλά από τα μέτρα στα οποία η αντιπολίτευση ασκεί κριτική, έχουν ψηφιστεί το καλοκαίρι από τα περισσότερα κόμματα της Βουλής και καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, "μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα".

    [06] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα

    «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, η σύσκεψη αφορούσε σε θέματα του ΟΠΑΠ, και πιο συγκεκριμένα στηνεφαρμογή του ειδικού τέλους 5 λεπτών ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιγνίδι του οργανισμού, μέτρο το οποίο έχει ήδη ψηφισθεί.

    [07] Διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας για τις φετινές απολυτήριες εξετάσεις λυκείου

    Διευκρινίσεις εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των απολυτήριων εξετάσεων, σε σχέση με τις Πανελλαδικές και τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές.

    Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι οι απολυτήριες εξετάσεις στην Γ΄ τάξη ημερησίου γενικού λυκείου και στη Δ΄ τάξη εσπερινού γενικού λυκείου, θα διεξαχθούν μετά τη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων ενδοσχολικά, και θα περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός του μαθήματος της φυσικής αγωγής. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι στο απολυτήριο των μαθητών δεν θα υπολογίζονται οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων.

    [08] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επιστημονικών φορέων στο υπουργείο Υποδομών

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα παραγωγικά υπουργεία ξεκινούν οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων. Σήμερα από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων στον Χολαργό.

    Οι πρόεδροι των Επιστημονικών Φορέων, που συνεδρίασαν προχθες αποφάσισαν να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου όπως αναφέρεται, «θα καταγγέλλουν το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, το οποίο είναι φορολογικό και άκρως αντιαναπτυξιακό».

    Οι επιστημονικοί φορείς εμμένουν στη θέση τους για απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου και ζητούν την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου υπό την προϋπόθεση ότι θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση αναλογιστική μελέτη.

    [09] Τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον βασιλιά της Σ. Αραβίας, για τη Συρία

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν συνομίλησαν τηλεφωνικά αργά χθες και είπαν ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας και των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης βόρεια του Χαλεπιού ήταν ανησυχητικές, δήλωσαν πηγές στο γραφείο του Ερντογάν.Λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στον πόλεμο στη Συρία ενόσω παραμένει στην εξουσία ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, οι δύο ηγέτες ζήτησαν τον τερματισμό των πληγμάτων εναντίον αμάχων και την άρση των πολιορκιών. Πρόσθεσαν δε ότι οι επιθέσεις χειροτερεύουν την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.

    Ο Ερντογάν και ο βασιλιάς Σαλμάν συζήτησαν επίσης τις επιθέσεις των Κούρδων μαχητών του PYD στην βόρεια συριακή πόλη Αζάζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και την απάντηση του τουρκικού στρατού με βομβαρδισμούς.

    [10] Ο Κινέζος ΥΠΕΞ διαψεύδει αναφορές για ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος σε αμφισβητούμενο νησί

    Οι δημοσιογραφικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες, η Κίνα έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη εξελιγμένου πυραυλικού συστήματος εδάφους - αέρος, σ΄ ένα από τα αμφισβητούμενα νησιά που ελέγχει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, είναι δημιουργήματα συγκεκριμένων δυτικών μέσων ενημέρωσης, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός των Εξωτερικών.Ο Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι ήλπιζε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης θα επιδείκνυαν μεγαλύτερη προσοχή στους φάρους, που η Κίνα χτίζει στην περιοχή. Η Ταϊβάν, αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν στο Ρόιτερς, αλλά και σε άλλα πρακτορεία ειδήσεων ότι η Κίνα έχει εγκαταστήσει πυραυλικό πυραυλικό σύστημα, στην αναφερόμενη περιοχή.

    Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η υπουργός των Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, η οποία επισκέπτεται την Κίνα, συνέστησε «αυτοσυγκράτηση»και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους, προσθέτοντας ότι η Αυστραλία δεν παίρνει το μέρος κανενός, στις διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, που αποτελεί παγκόσμιο φυσικό δίαυλο ετήσιας εμπορικής διακίνησης, οικονομικού ύψους 5 τρισ δολαρίων, ενώ έχει κατασκευάσει διαδρόμους προσγείωσης και άλλες υποδομές σε τεχνητά νησιά, προκειμένου να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της.

    [11] Γαλλία: Έως τα τέλη Μαΐου παρατάθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα, με ευρεία πλειοψηφία, την παράταση έως τα τέλη Μαΐου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου που στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους.

    Μία εβδομάδα μετά το μαζικό «ναι» της Γερουσίας, οι βουλευτές ενέκριναν με 212 ψήφους υπέρ έναντι 31 κατά την παράταση έως την 26η Μαΐου αυτού του έκτακτου καθεστώτος.

    Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης υποστηρίζει η πλειονότητα των Γάλλων πολιτικών και 4 στους 5 Γάλλους τάχθηκαν υπέρ μιας νέας παράτασής της κατά 3 μήνες, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση. Αντίθετα, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επικρίνει το καθεστώς αυτό όπως επίσης ορισμένοι νομικοί και οργανώσεις, ιδίως η Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    Το μέτρο ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας, επιτρέποντάς της να προχωρά σε συλλήψεις και να κάνει έρευνες χωρίς εισαγγελική εντολή, όπως επίσης και να απαγορεύει συγκεντρώσεις.

    Από τον Νοέμβριο, οι γαλλικές αρχές έχουν διεξαγάγει 3.340 έρευνες και έχουν προχωρήσει στην κατάσχεση 578 όπλων. Περισσότεροι από 340 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση και 285 άνθρωποι σε κατ? οίκον περιορισμό.

    [12] «Η γλώσσα των οικονομικών συναλλαγών έχει "αποικήσει" την καθημερινότητά μας»

    Η οικονομική και κοινωνική κρίση, που μαστίζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, αποτυπώνεται στην ποιητική ανθολογία «Futures: Poetry of the Greek Crisis» («Εικόνες από το μέλλον: ποιήματα για την ελληνική κρίση»), η οποία κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο του Λονδίνου Penned in the Margins και παρουσιάζεται, αύριο 18/2 στις 7 μ.μ., στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

    «Η γλώσσα των οικονομικών συναλλαγών έχει "αποικήσει" την καθημερινότητά μας και τα ποιήματα τα οποία περιλαμβάνονται στην ανθολογία θέλουν να θέσουν ερωτήματα γύρω από τις βεβαιότητες, αλλά και τον απάνθρωπο χαρακτήρα μιας τέτοιας γλώσσας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανθολόγος και μεταφραστής της έκδοσης Θοδωρής Χιώτης, ποιητής, θεωρητικός της λογοτεχνίας και κλασικός φιλόλογος.

    [13] Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στις «άσεμνες» ταινίες του Ναγκίσα Όσιμα

    Στην προπολεμική Ιαπωνία του 1936, η ιαπωνική κοινή γνώμη συγκλονίζεται από το έγκλημα πάθους μιας νεαρής υπηρέτριας, η οποία αναζητώντας την υπέρτατη ηδονή στραγγάλισε τον εραστή της και δυο μέρες μετά, συνελήφθη να κουβαλά στα χέρια της τα κομμένα γεννητικά του όργανα...Σαράντα χρόνια αργότερα, στα 1976, ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ναγκίσα Όσιμα ξεσηκώνει την κινηματογραφική κοινότητα, μεταφέροντας την ιστορία αυτή στην οθόνη, χωρίζοντας βίαια όσους υποδέχονται τη δημιουργία του ως τέχνη και εκείνους που την καταδικάζουν ως πορνογραφία και ξεκινώντας με το φιλμ μια μακρά πορεία απαγορεύσεων και διώξεων, που απέτρεψαν για καιρό τους θεατές αρκετών χωρών από το να το δουν (στην Ελλάδα προβλήθηκε σε ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα 1981).

    Στην Ιαπωνία, μέχρι και σήμερα, η «Αυτοκρατορία των Αισθήσεων»δεν έχει προβληθεί ποτέ χωρίς λογοκρισία.

    Ο Ναγκίσα Όσιμα πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών, στις 15 Ιανουαρίου του 2013 και όπως έγραφε τότε ο «Guardian», είναι κρίμα που ένας από τους πιο αντισυμβατικούς και αντιδραστικούς σκηνοθέτες της ιαπωνικής κινηματογραφίας, ο Ναγκίσα Όσιμα, κατέληξε να μνημονεύεται εφ' όρου ζωής λιγότερο για το σύνολο της ριζοσπαστικής φιλμογραφίας του (περισσότερες από 40 ταινίες) και περισσότερο για τον θόρυβο και τα λογοκριτικά σκάνδαλα που προκάλεσε το 1976: όταν η τολμηρή «Αυτοκρατορία των Αισθήσεων»άλλαζε ριζικά κάθε θεώρηση περί ερωτισμού στο σινεμά...

    Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης τιμά τον Ναγκίσα Όσιμα (1932-2013), ο οποίος υπήρξε μία από τις πιο τολμηρές, ριζοσπαστικές και πολιτικοποιημένες φωνές του νέου ιαπωνικού σινεμά.Το αφιέρωμα «Ναγκίσα Όσιμα: αισθησιασμός και πάθος»πραγματοποιείται από αύριο (Πέμπτη 18) έως την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

    [14] Μικρογραφία του «Φιλιού» του Ροντέν πουλήθηκε για 2,2 εκατ. ευρώ

    Ένα μικρό αντίγραφο από εκμαγείο του φημισμένου γλυπτού του 19ου αιώνα «Το Φιλί» που δημιούργησε ο Γάλλος γλύπτης Ωγκίστ Ροντέν, αγοράστηκε από έναν Αμερικανό συλλέκτη αντί 2,2 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι χθες.Ο οίκος δημοπρασίας Binoche et Giquello είπε σε δήλωσή του ότι το έργο πουλήθηκε σε τιμή κατά 10% υψηλότερη από την μέγιστη προβλεπόμενη τιμή, και ότι έθεσε ρεκόρ για έργο το οποίο χύθηκε από εκμαγείο του Ροντέν μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη.

    Το άγαλμα, ύψους 85 εκατοστών, αποτελούσε τμήμα ενός συνόλου πέντε αγαλμάτων του Ροντέν μικρού έως μεσαίου μεγέθους, από τη συλλογή του εκλιπόντος Γάλλου εμπόρου τέχνης Ζαν ντε Ρουάζ. Φτιάχτηκε το 1927 από καλούπι, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Ροντέν στο χυτήριο Alexis Rudier, το οποίο είχε δημιουργήσει πολλά από τα έργα του γλύπτη με τημέθοδο αυτή.

    [15] Ελ. Γουλιελμάκης στο ΑΠΕ -ΜΠΕ: Η Ελλάδα έχει πολλούς άξιους επιστήμονες

    Η Ελλάδα έχει πολλούς άξιους επιστήμονες, αλλά δεν τους στηρίζει όσο οι ανταγωνιστές της, με συνέπεια αυτοί, ιδίως οι νεότεροι, να συνεχίζουν να φεύγουν σε άλλες χώρες, λέει ο πρωτοπόρος Έλληνας φυσικός της διασποράς δρ Ελευθέριος Γουλιελμάκης, ερευνητής στο γερμανικό Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Πρόσφατα, ο 40χρονος Ε.Γουλιελμάκης πέτυχε μια διπλή πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο: δημιούργησε τους πιο γρήγορους παλμούς ορατού φωτός και με αυτούς μέτρησε σε πόσο χρόνο αντιδρούν στο φως τα ηλεκτρόνια που βρίσκονται μέσα στα άτομα της ύλης. Το «φλας» του «αναβοσβήνει» κάθε 380 αττοδευτερόλεπτα, δηλαδή 380 δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 February 2016 - 7:32:44 UTC