Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες
  • [02] Π. Μοσκοβισί: Επίτευξη συμφωνίας πριν από το Πάσχα
  • [03] Από τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος
  • [04] Τρ. Αλεξιάδης: Αναζητούμε τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών
  • [05] Ουρές χιλιομέτρων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα
  • [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, στο υπουργείο Παιδείας
  • [07] Παράσταση διαμαρτυρίας των επιστημονικών φορέων στο υπ. Υποδομών - Μεταφορών
  • [08] Η αναγέννηση της ποντιακής λύρας στην Τραπεζούντα
  • [09] Τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον βασιλιά της Σ. Αραβίας, για τη Συρία
  • [10] Ο Κινέζος ΥΠΕΞ διαψεύδει αναφορές για ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος σε αμφισβητούμενο νησί
  • [11] Ο Γιούνκερ βλέπει πρόοδο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης
  • [12] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα
  • [13] Γαλλία: Έως τα τέλη Μαΐου παρατάθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • [14] Δημιουργήθηκε το πρώτο πραγματικά εύκαμπτο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο

  • [01] Οι επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα, στις 18.30 στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

    «Δεν είμαι οπαδός των κλειστών συνόρων δήλωσε χθες ο κ. Γιούνκερ, απαντώντας σε σχετική με το προσφυγικό ερώτηση που του απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας και ανέφερε ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πάρει στο θέμα αυτό «τον κακό δρόμο».

    Αύριο Πέμπτη, ο πρωθυπουργός στις 11.00 θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας.

    Στις 12.00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση με θέμα τησυνεργασία με την Τουρκία. Θα λάβουν μέρος 10 κράτη-μέλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Τουρκία.Στις 15.45 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σόμποτκα .

    Ο πρωθυπουργός, τέλος, θα συμμετάσχει στις 16.00 στην πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στις 10.00 θα συμμετάσχει στηδεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Διαβάστε επίσης:Ο Γιούνκερ βλέπει πρόοδο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

    Ντ.Τουσκ: Τώρα είμαι πιο αισιόδοξος για την τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης

    [02] Π. Μοσκοβισί: Επίτευξη συμφωνίας πριν από το Πάσχα

    Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο, σημειώνει σε μήνυμά του στο twitter ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη.

    Ο κ. Μοσκοβισί προσθέτει ότι «συνεχίζονται οι τεχνικές επαφές» και αναφερόμενος στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κάνει λόγο για «επίτευξη συμφωνίας πριν από το Πάσχα».Σε άλλο twitter, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τονίζει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια στο προσφυγικό και μάλιστα γρήγορα».

    [03] Από τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος

    Από τον μήνα Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα, έως το τέλος Φεβρουαρίου, σχεδιάζεται να ανοίξει η πύλη του ΤΑΧΙS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για τιςφετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και την πληρωμή του φόρου.

    Αθήνα, Ελλάδα 16/02/2016 11:19 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Από τον Μάιο αναμένεται να "ανοίξει" η εφαρμογή TAXISNET για τον φόρο εισοδήματος

    Απο φέτος, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 5 μηνιαίες δόσεις απο τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο προκειμένου να διευκολυνθούνοι φορολογούμενοι αλλά και να εξομαλυνθεί η ροή είσπραξης των εσόδων στα ταμεία του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι έως και πέρυσι η πληρωμή του φόρου του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας καταβαλλόταν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

    Μέχρι να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει διευθετήσει δύο σημαντικές εκρεμμότητες οι οποίες αφορούν αφορούν διευκρινίσεις για τον τρόπο δήλωσης του Συμφώνου Συμβίωσης, καθώς και την απαλλαγή απο τα τεκμήρια φοιτητών και ανέργων με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οι δύο αυτές διατάξεις αφορούν προτεραιότητες του υπουργείου για τις επόμενες ημέρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ανοίξει για τους φορολογούμενους η εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

    [04] Τρ. Αλεξιάδης: Αναζητούμε τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών

    "Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών, τη δίκαιη και αναλογική κατανομή των φορολoγικών βαρών αντίθετα με την πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια" ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου.

    "Προσπαθούμε μέσα από τη διαπραγμάτευση να εξασφαλίσουμε το καλύτερο για τους αγρότες" σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι πολλά από τα μέτρα στα οποία η αντιπολίτευση ασκεί κριτική, έχουν ψηφιστεί το καλοκαίρι από τα περισσότερα κόμματα της Βουλής και καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, "μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα".

    [05] Ουρές χιλιομέτρων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

    Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, εξαιτίας του αγροτικού μπλόκου, από τη μία, στον Προμαχώνα στο ελληνικό έδαφος, και του αντι-μπλόκου, από την άλλη, που έχουν στήσει Βούλγαροι οδηγοί στα Κούλατα.Οι Βούλγαροι οδηγοί αποφάσισαν από χθες το μεσημέρι να κλείσουν το οδόστρωμα που οδηγεί από και προς την Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εγκλωβισμό τους, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, επί ελληνικού εδάφους παραμένουν εγκλωβισμένα 800 φορτηγά και 160 Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ στη βουλγαρική πλευρά βρίσκονται ακινητοποιημένα γύρω στα 1.000 φορτηγά και 500 Ι.Χ. αυτοκίνητα.Στο μεταξύ, η Βουλγαρία ζήτησε εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να βοηθήσει στην άρση του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες.

    Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαμαρτύρεται, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταπατά το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών στο πλαίσιο της ΕΕ, δήλωσε, χθες, από τις Βρυξέλλες, η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Μεγκλένα Κούνεβα.Οι βουλγαρικές μεταφορικές εταιρείες έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από τον αποκλεισμό των διαβάσεων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, είπε η κ. Κούνεβα, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, να λάβει μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία μεταξύ των δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών.

    [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, στο υπουργείο Παιδείας

    Με το σύνθημα «Όχι στη λογιστική αντίληψη στην εκπαίδευση. Ναι σε μόνιμους διορισμούς» προχωρούν σε κινητοποιήσεις σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές, καθώς η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ έχουν καλέσει τα μέλη τους σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 13:30.

    Επίσης, κήρυξαν δίωρη στάση εργασίας (12:00-14:00 και 14:00-16:00), προκειμένου να διευκολύνουν όσους το επιθυμούν να συμμετέχουν. Αίτημά τουςείναι να μην πραγματοποιηθούν άλλες μετακινήσεις εκπαιδευτικών, αλλά μόνιμοι διορισμοί.

    Σε σχετική ανακοίνωση, οι δάσκαλοι καταγγέλουν ότι τα κενά στα σχολεία «καλά κρατούν» και εγκαλούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι επιστρατεύει «αντιεκπαιδευτική μέθοδο για τη μέτρηση των κενών», τη «λογιστική των ωρών».

    «Όσο το υπουργείο συνεχίζει να βλέπει διδακτικές ώρες αντί για σχολικές τάξεις, τόσο θα συνεχίσει να διαλύει δημοτικά σχολεία» υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ.

    [07] Παράσταση διαμαρτυρίας των επιστημονικών φορέων στο υπ. Υποδομών - Μεταφορών

    Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων, έξω από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.Οι πρόεδροι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό, εμμένουν στη θέση τους για απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης και ζητούν την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, υπό την προϋπόθεση οτι θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση αναλογιστική μελέτη.

    Σημειώνεται πως οι πρόεδροι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, αποφάσισαν να πραγματοποιούν καθημερινές συμβολικές παραστάσεις σε όλα τα παραγωγικά υπουργεία, αρχής γενομένης σήμερα από το υπουργείο Μεταφορών, καθώς και να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλοντας το σχέδιό της ως «φορολογικό και άκρως αντιαναπτυξιακό».

    [08] Η αναγέννηση της ποντιακής λύρας στην Τραπεζούντα

    «Ρωγμές» στην κυρίαρχη ιστορική αφήγηση στην Τουρκία δημιουργεί η αναγέννηση που γνωρίζει η ποντιακή λύρα στην Τραπεζούντα, υποστηρίζει ο διδάκτορας Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ Νίκος Μιχαηλίδης. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την υποστήριξη της διατριβής του με θέμα «Ηχοτοπία της Τραπεζούντας: Μουσική, Μνήμη και Πολιτική Εξουσία στην Τουρκία», η λύρα βγαίνει τα τελευταία χρόνια από το περιθώριο, το ελληνικό γλωσσικό ιδίωμα της σημερινής Τραπεζούντας (Ρωμεϊκα) άρχισε δειλά δειλά να χρησιμοποιείται δημόσια στα τραγούδια και η αλλαγή αυτή ενισχύει την ανάδειξη του κοινωνικού πλουραλισμού που είναι απαραίτητος για τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

    Ηχοχρώματα στο περιθώριο

    Μετά τον εξισλαμισμό τμήματος του ελληνικού πληθυσμού της Τραπεζούντας, τον 16ο και 17ο αιώνα, η ποντιακή λύρα στιγματίστηκε από τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες, ως όργανο των «απίστων» και παλιά χριστιανική συνήθεια. «Θεωρούνταν αμαρτία από πολλούς πιστούς μουσουλμάνους να ακούς και να παίζεις λύρα σχεδόν μέχρι τη δεκαετία του '80 και του '90» υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης και πρόσθεσε ότι δεν ήταν λίγοι οι οργανοπαίχτες που «έβγαζαν τη λύρα από το σπίτι τους τυλιγμένη σε χαρτιά από εφημερίδες και κρυμμένη κάτω από τη ζακέτα, προκειμμένου να αποφύγουν την κριτική και τον στιγματισμό».

    Ένας Τραπεζούντιος λυράρης που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε στον κ. Μιχαηλίδη για τον έλεγχο της συνείδησης μέσα από την μουσική: «Αν δεν υπήρχε πίεση από την κοινωνία για την ποντιακή λύρα και τη μουσική της, οι άνθρωποι θα εκδήλωναν τα συναισθήματά τους ευκολότερα. Όταν όμως τους λένε να μην ακούν λύρα, να μη χορεύουν, να μην ηχογραφούν τραγούδια με λύρα, οι άνθρωποι φοβούνται και αρχίζουν να απομακρύνονται από αυτή την μουσική. Έτσι καταφέρνουν να ελέγχουν και την μνήμη των ανθρώπων. Ίσως αυτός να είναι ένας τρόπος που το κράτος κρατάει τους ανθρώπους υπό συνεχή έλεγχο».

    [09] Τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον βασιλιά της Σ. Αραβίας, για τη Συρία

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν συνομίλησαν τηλεφωνικά αργά χθες και είπαν ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας και των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης βόρεια του Χαλεπιού ήταν ανησυχητικές, δήλωσαν πηγές στο γραφείο του Ερντογάν.Λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στον πόλεμο στη Συρία ενόσω παραμένει στην εξουσία ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, οι δύο ηγέτες ζήτησαν τον τερματισμό των πληγμάτων εναντίον αμάχων και την άρση των πολιορκιών. Πρόσθεσαν δε ότι οι επιθέσεις χειροτερεύουν την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.

    Ο Ερντογάν και ο βασιλιάς Σαλμάν συζήτησαν επίσης τις επιθέσεις των Κούρδων μαχητών του PYD στην βόρεια συριακή πόλη Αζάζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και την απάντηση του τουρκικού στρατού με βομβαρδισμούς.

    [10] Ο Κινέζος ΥΠΕΞ διαψεύδει αναφορές για ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος σε αμφισβητούμενο νησί

    Οι δημοσιογραφικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες, η Κίνα έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη εξελιγμένου πυραυλικού συστήματος εδάφους - αέρος, σ΄ ένα από τα αμφισβητούμενα νησιά που ελέγχει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, είναι δημιουργήματα συγκεκριμένων δυτικών μέσων ενημέρωσης, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός των Εξωτερικών.Ο Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι ήλπιζε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης θα επιδείκνυαν μεγαλύτερη προσοχή στους φάρους, που η Κίνα χτίζει στην περιοχή. Η Ταϊβάν, αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν στο Ρόιτερς, αλλά και σε άλλα πρακτορεία ειδήσεων ότι η Κίνα έχει εγκαταστήσει πυραυλικό πυραυλικό σύστημα, στην αναφερόμενη περιοχή.

    Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η υπουργός των Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, η οποία επισκέπτεται την Κίνα, συνέστησε «αυτοσυγκράτηση»και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους, προσθέτοντας ότι η Αυστραλία δεν παίρνει το μέρος κανενός, στις διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, που αποτελεί παγκόσμιο φυσικό δίαυλο ετήσιας εμπορικής διακίνησης, οικονομικού ύψους 5 τρισ δολαρίων, ενώ έχει κατασκευάσει διαδρόμους προσγείωσης και άλλες υποδομές σε τεχνητά νησιά, προκειμένου να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της.

    [11] Ο Γιούνκερ βλέπει πρόοδο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ότι η Ευρώπη καταγράφει πρόοδο ως προς την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και επαινεί την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ για την προσήλωσή της σε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, παρά τις επικρίσεις.Μία ημέρα πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής με θέμα την προσφυγική κρίση, αλλά και τη διαμόρφωση της σχέσης της ΕΕ με τη Βρετανία, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι η ιστορία θα αποδείξει ότι η Μέρκελ και η φιλελεύθερη πολιτική της απέναντι στην κρίση είναι σωστή.

    «Επιτέλους βλέπουμε κάποια πρώτη πρόοδο», δηλώνει προσθέτοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία μειώνεται. «Αλλά θα χρειασθεί χρόνος για να έχουν αποτέλεσμα όλα τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί εδώ και εβδομάδες και μήνες στην Ευρώπη», λέει.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής δηλώνει ότι είναι υποχρέωση ενός αρχηγού κυβέρνησης να επιμείνει στην πολιτική του, ακόμη και υπό το κράτος πίεσης και προβλέπει ότι η Αγγελα Μέρκελ θα υπερισχύσει των επικριτών της. «Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική την οποία εκείνη και εγώ υποστηρίζουμε θα κυριαρχήσει. Είναι ένδειξη πολιτικής ισχύος να λέμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί παράδοση στους λαϊκιστές», λέει.

    Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγκρίνει την αποφασιστικότητα της Αγγελα Μέρκελ με τη στάση που τήρησε ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, που προχώρησε στην ενοποίηση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 παρά τις επικρίσεις.

    [12] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα

    «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, η σύσκεψη αφορούσε σε θέματα του ΟΠΑΠ, και πιο συγκεκριμένα στηνεφαρμογή του ειδικού τέλους 5 λεπτών ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιγνίδι του οργανισμού, μέτρο το οποίο έχει ήδη ψηφισθεί.

    [13] Γαλλία: Έως τα τέλη Μαΐου παρατάθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινετην Τρίτη, με ευρεία πλειοψηφία, την παράταση έως τα τέλη Μαΐου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου που στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους.

    Μία εβδομάδα μετά το μαζικό «ναι» της Γερουσίας, οι βουλευτές ενέκριναν με 212 ψήφους υπέρ έναντι 31 κατά την παράταση έως την 26η Μαΐου αυτού του έκτακτου καθεστώτος.

    Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης υποστηρίζει η πλειονότητα των Γάλλων πολιτικών και 4 στους 5 Γάλλους τάχθηκαν υπέρ μιας νέας παράτασής της κατά 3 μήνες, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση. Αντίθετα, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επικρίνει το καθεστώς αυτό όπως επίσης ορισμένοι νομικοί και οργανώσεις, ιδίως η Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    Το μέτρο ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας, επιτρέποντάς της να προχωρά σε συλλήψεις και να κάνει έρευνες χωρίς εισαγγελική εντολή, όπως επίσης και να απαγορεύει συγκεντρώσεις.

    Από τον Νοέμβριο, οι γαλλικές αρχές έχουν διεξαγάγει 3.340 έρευνες και έχουν προχωρήσει στην κατάσχεση 578 όπλων. Περισσότεροι από 340 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση και 285 άνθρωποι σε κατ? οίκον περιορισμό.

    [14] Δημιουργήθηκε το πρώτο πραγματικά εύκαμπτο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο

    Καναδοί ερευνητές παρουσίασαν σήμερα, σε παγκόσμιο φόρουμ για την αλληλεπίδραση ανθρώπων-υπολογιστών, το ReFlex, το πρώτο πραγματικά εύκαμπτο «έξυπνο»κινητό τηλέφωνο (smartphone) υψηλής ανάλυσης, που είναι επίσης έγχρωμο και έχει σύνδεση Wi-Fi.Πρόκειται για δημιούργημα του Εργαστηρίου Ανθρωπίνων Μέσων της Σχολής Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κουίνς στο Κίνγκστον του Οντάριο, με επικεφαλής τον καθηγητή Ροέλ Βερτεγκάαλ.

    Το τηλέφωνο επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν μαζί του με νέους τρόπους και να το «νιώθουν» έτσι περισσότερο. Εξελιγμένοι αισθητήρες πίσω από την οθόνη αντιλαμβάνονται τις κινήσεις του χρήστη. Μεταξύ άλλων, όταν ο χρήστης λυγίζει το τηλέφωνο προς τα δεξιά, οι σελίδες στην οθόνη του «ρολάρουν» προς τα αριστερά όπως όταν κανείς λυγίσει ένα βιβλίο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 February 2016 - 9:32:40 UTC