Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα είναι μεροληπτικό υπέρ των αδύνατων»
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Χωρίς καταμερισμό βαρών και ευθυνών, η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο
  • [03] Wall Street Journal: Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2015
  • [04] Σε κατ' οίκον περιορισμό με 24ωρη φρούρηση ο Γιώργος Ρουπακιάς
  • [05] «Ναι» στην πρόσκληση της κυβέρνησης από το μπλόκο των Μικροθηβών
  • [06] Το ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεδριάσει με θέμα τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία
  • [07] Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών η συγγραφέας Χάρπερ Λι
  • [08] Η κλήρωση των ημιτελικών του Κυπέλλου

  • [01] «Το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα είναι μεροληπτικό υπέρ των αδύνατων»

    Προτάσσοντας τη ρύθμιση του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης για την ασφάλιση των πολιτών που απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα και περιγράφοντας μια σειρά μέτρων που «κουμπώνουν» στον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός μίλησε για νομοσχέδιο που αντικατοπτρίζει τις αξίες της Αριστεράς, ιδίως σε συνθήκες κρίσης.

    «Είμαστε περήφανοι που φέραμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο διέπεται από τις αρχές της καθολικότητας της ισότητας της αλληλεγγύης, της προτεραιότητας των κοινωνικών αγαθών και της κοινωνικής αναδιανομής. Αυτές είναι οι αξίες της Αριστεράς» τόνισε ο υπουργός Υγείας. Επίσης, όπως επισήμανε, δίνει το στίγμα ότι σε αυτή την δύσκολη περίοδο -που πρέπει να υπάρξει εξισορρόπηση ανάμεσα στις δεσμεύσεις, που προκύπτουν από τη συμφωνία, ανάμεσα στην ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση και να υπάρξει μια σταθεροποίηση της οικονομίας, μια αναπτυξιακή προοπτική και μια διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους και ανάμεσα στην ανάγκη να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και οι κοινωνικές συναινέσεις- η κυβέρνηση μπορεί να είναι μεροληπτική υπέρ των αδύναμων και να αντιμετωπίζει ελλείμματα και προβλήματα περασμένων χρόνων που συσσώρευσαν δεινά για τους πολίτες.

    Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η κυβέρνηση αυτή διαθέτει πολιτικό σχέδιο για την Υγεία και πέραν του Μνημονίου, και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρκείται στον βερμπαλισμό περί διάλυσης του κράτους της κομματοκρατίας, ενώ παίζει και με τα συντηρητικά αντανακλαστικά μιας κοινωνίας στην κρίση, με αιχμή τη ρύθμιση για την ασφάλιση των ανασφάλιστων πολιτών.

    Αντιπαράθεση Ξανθού-Βρούτση

    Έντονη αντιπαραθέση μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξάνθου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση σημειώθηκε νωρίτερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Παράλληλο Πρόγραμμα, με επίκεντρο την διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Ξανθού που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διολισθαίνει στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής, όταν ο κ. Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα σας παραχωρήσουμε το δικαίωμα της κοινωνικής ευαισθησίας. Είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι. Σας κάνω μια καλοπροαίρετη προειδοποίηση. Δίνουμε το σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να περιθάλψει αδαπάνως όλους. Θίγεται τους Έλληνες γιατί δοκιμάζονται, υποφέρουν. Οι Έλληνες έδωσαν και ανθρωπιά και δικαιοσύνη. Αλλά όλα έχουν ένα όριο».

    Σε αυτή τη χώρα την ευρωπαϊκή δεν μπορεί να ορθώνονται τείχη απέναντι σε μετανάστες. Προσβάλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού».

    «Καταλαβαίνω ότι ο υπουργός αισθάνεται αδύναμος, είναι μέλος μιας κυβέρνησης που καταρρέει από τα ψέματα της. Είναι μεγάλο λάθος όμως να ταυτίζετε τη ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή», αντέτεινε ο κ. Βρούτσης και προσέθεσε:

    «Αυτό που είπα είναι ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε δύσκολη, σε δυσάρεστη θέση, και ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε κινδύνους. Μην τους αντιμετωπίζετε ως βήτα κατηγορίας πολίτες. Βρείτε τα λεφτά, όχι όμως σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων».

    [02] Αλ. Τσίπρας: Χωρίς καταμερισμό βαρών και ευθυνών, η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο

    Σαφή μηνύματα για την ανάγκη αλληλεγγύης, καταμερισμού βαρών και ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., διότι διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο η Ευρώπη, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες μέσω twitter, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

    Σε δύο διαδοχικές αναρτήσεις του, πριν από περίπου μία ώρα, στο twitter, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Αν συνεχίσει χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς καταμερισμό βαρών και ευθυνών, κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο». Υπογράμμισε επιπλέον: «Η ευρωπαϊκή πρόταση που μοιραζόμαστε με πολλούς εταίρους μας, είναι η επιμονή στην ενότητα, το συντονισμό, την εφαρμογή των συμφωνιών».

    [03] Wall Street Journal: Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2015

    Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2015, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους «που ελπίζουν ότι το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα θα πείσει τους πιστωτές ότι η χώρα δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής φέτος».

    Η εκτίμηση των αξιωματούχων, σημειώνει το δημοσίευμα, εφόσον επιβεβαιωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός είχε πλεόνασμα, πριν την πληρωμή τόκων, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ το νέο πρόγραμμα, που συμφωνήθηκε με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι, προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ για το 2015.

    «Ένα θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο στο τέλος του 2015 θα βοηθούσε το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν χρειάζονται μεγάλες επιπλέον περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων, πέραν όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, για την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου», αναφέρει το δημοσίευμα.

    [04] Σε κατ' οίκον περιορισμό με 24ωρη φρούρηση ο Γιώργος Ρουπακιάς

    Σε κατ' οίκον περιορισμό υπό 24ωρη αστυνομική φρούρηση θα τεθεί από τις 18 Μαρτίου ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς, σύμφωνα με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών ενόψει της συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης του.

    Με το βούλευμα του (αριθμός 260/2016), το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει την αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά με την επιβολή των περιοριστικών όρων του περιορισμού κατ' οίκον υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη και δυνατότητα εξόδου από την οικία του μόνο για τη μετάβαση του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, και της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

    Ο Γιώργος Ρουπακιάς, συμπληρώνει στις 18 Μαρτίου 30 μήνες στην φυλακή καθώς παραμένει προσωρινά κρατούμενος από τις 20 Σεπτεμβρίου 2013 με ένταλμα της 6ης ανακρίτριας Πειραιά, ενώπιον της οποίας απολογήθηκε για την δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα τη νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι. Σε βάρος του εκδόθηκε ωστόσο και δεύτερο ένταλμα προσωρινής κράτησης για την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, το οποίο έχει ανώτατο όριο προφυλάκισης 12 μήνες που άρχισαν να "μετρούν" μετά τη συμπλήρωση των 18 μηνών του πρώτου εντάλματος.

    Ο κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία από πρόθεση Γιώργος Ρουπακιάς, σύμφωνα με τη δικογραφία για την δράση της εγκληματικής οργάνωσης που δικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, φαίνεται να υπήρξε ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική οργάνωση της Νίκαιας. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την εμπλοκή του με ενέργειες και δράσεις της Χρυσής Αυγής ως "απλή υποστήριξη στο κόμμα".

    [05] «Ναι» στην πρόσκληση της κυβέρνησης από το μπλόκο των Μικροθηβών

    Θετική στάση θα κρατήσουν οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών, στην πρόσκληση του Μεγάρου Μαξίμου και θα συμμετάσχουν στην συνάντηση της προσεχούς Δευτέρας.

    Στην συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να μεταβούν στην Αθήνα και να εκπροσωπηθούν με επιτροπή που θα την απαρτίζουν 3 αγρότες από το μπλόκο.

    Πρόκειται για τα μέλη του συντονιστικού οργάνου των Μικροθηβών Χρήστο Πάντσιο, Μίλτο Μπασδάνη και Φάνη Πρασσά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση στην Αθήνα, μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών, θα κινηθεί πάνω στο πλαίσιο αιτημάτων που έθεσαν από κοινού οι αγρότες από τα μπλόκα των Τεμπών , των Μικροθηβών και πολλών άλλων από διάφορες περιοχές της χώρας.

    [06] Το ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεδριάσει με θέμα τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει απόψε στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία.

    Η συνεδρίαση αυτή ζητήθηκε από τη Ρωσία, η οποία "ανησυχεί για τα σχέδια της Τουρκίας να στείλει (χερσαία) στρατεύματα στη Συρία".

    Σε ένα υπόμνημά της που απευθυνόταν προς την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ - αυτόν τον μήνα ασκείται από τη Βενεζουέλα - η Ρωσία δηλώνει "πολύ ανήσυχη για τη κλιμάκωση (της έντασης) στα τουρκοσυριακά σύνορα και τα σχέδια που ανακοινώνει η Τουρκία για την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία".

    Την περασμένη Τρίτη η Άγκυρα είχε ταχθεί υπέρ μιας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές στη Συρία. Την ίδια ημέρα, η Ρωσία συγκάλεσε συνεδρίαση των πρεσβευτών των 15 χωρών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βόρεια Συρία. Το Συμβούλιο δεν εξέδωσε καμία επίσημη ανακοίνωση, όμως ο πρόεδρός του, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες είπε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ότι τα μέλη του "ανησυχούν" για τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας.

    [07] Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών η συγγραφέας Χάρπερ Λι

    Η Χάρπερ Λι, η Αμερικανίδα συγγραφέας του κλασικού πλέον μυθιστορήματος "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια", η οποία περίμενε 55 χρόνια για να εκδώσει το δεύτερο μυθιστόρημά της, μια συνέχεια του πρώτου από μια πολύ διαφορετική οπτική γωνία, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 89 ετών.

    Ο θάνατος της Λι ανακοινώθηκε από έναν ιστότοπο της Αλαμπάμας, τον Al.com και επιβεβαιώθηκε από πολλές πηγές της ιδιαίτερης πατρίδας της, της πόλης Μονρόεβιλ.

    Η Μαίρη Τζάκσον, μια δημοτική υπάλληλος του Μονρόεβιλ επιβεβαίωσε το γεγονός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Επί δεκαετίες όλοι πίστευαν ότι η Λι δεν θα έγραφε ποτέ ένα δεύτερο μυθιστόρημα, μετά τη συγκλονιστική ιστορία της μικρής Σκάουτ που βιώνει τις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις στον αμερικανικό Νότο τη δεκαετία του 1930. Το βιβλίο απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ, μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες και μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο.

    Τον Ιούλιο του 2015 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της, το "Βάλε έναν φύλακα" που αποτέλεσε λογοτεχνικό γεγονός, αλλά και σοκ για πολλούς από τους θαυμαστές της Λι και του έργου της.

    Στο πρώτο βιβλίο ο δικηγόρος Άτικους Φιντς, ο πατέρας της μικρής Σκάουτ που περιγράφει τα γεγονότα μέσα από την παιδική ματιά της, υπερασπίζεται ανεπιτυχώς έναν μαύρο που κατηγορείται αδίκως ότι βίασε μια λευκή. Όμως στον "Φύλακα", ο ηλικιωμένος πλέον Άτικους εμφανίζεται να έχει ρατσιστικές απόψεις, απογοητεύοντας την ενήλικη πλέον Σκάουτ.

    Η Χάρπερ Λι φέρεται ότι έγραψε πρώτα το "Βάλε ένα φύλακα" αλλά, καθ' υπόδειξη ενός εκδότη, το άφησε στην άκρη για να αφηγηθεί την ιστορία των φυλετικών διακρίσεων στο Νότο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

    [08] Η κλήρωση των ημιτελικών του Κυπέλλου

    Μεγάλες μάχες προβλέπονται στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας, καθώς, στην σχετική κλήρωση στα γραφεία της ΕΠΟ, προέκυψαν τα ζευγάρια ΑΕΚ-Ατρόμητος και ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.

    Το πρόγραμμα των πρώτων αγώνων στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας θα ανοίξει την Τετάρτη 2 Μαρτίου στην Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ να φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στις 19:30, ενώ την Πέμπτη 3 Μαρτίου, την ίδια ώρα, η ΑΕΚ θα υποδεχθεί στο ΟΑΚΑ τον Ατρόμητο. Οι αγώνες ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 6 και 7 Απριλίου και ο τελικός έχει προγραμματιστεί για τις 23 του ίδιου μήνα, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 February 2016 - 19:32:44 UTC