Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι πρώην υπουργοί Παιδείας Α. Λοβέρδος και Κ. Αρβανιτόπουλος γράφουν αποκλειστικά για το ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [02] Κλειστά τα Τέμπη μέχρι την Δευτέρα
  • [03] Συνεδρίαση του ΣΑ με θέμα τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία -Απορρίπτει το Ρωσικό σχέδιο η Γαλλία
  • [04] Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ ΕΕ- Βρετανίας για την αποφυγή ενός Brexit, σύμφωνα με την πρόεδρο της Λιθουανίας
  • [05] Επιστημονικό μνημόσυνο για τον μεγάλο Έλληνα επιστήμονα, Γ. Παπανικολάου
  • [06] Στον δήμαρχο Λέσβου Σπ. Γαληνό το ετήσιο βραβείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου
  • [07] Ολοκληρώνεται το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ ΕΕ- Βρετανίας σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας
  • [08] Φ.Ολάντ για το προσφυγικό: Να μην μεταθέτουμε στην Ελλάδα, την ευθύνη που είναι δική μας

  • [01] Οι πρώην υπουργοί Παιδείας Α. Λοβέρδος και Κ. Αρβανιτόπουλος γράφουν αποκλειστικά για το ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο πλαίσιο του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδείαοι πρώην υπουργοί Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος γράφουν αποκλειστικά για το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το κοινωνικό σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

    Το κοινωνικό σχολείο: μια αξιόλογη προσπάθεια που περιφρονήθηκε

    Συχνά απορούμε στην Ελλάδα για την ασυνέχεια του κράτους και την απώλεια της πρόσφατης μνήμης στο δημόσιο διάλογο. Και δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασυνέχειες στην κρατική λειτουργία δεν προκαλούνται απλώς και μόνο από τις αλλαγές των κυβερνήσεων, αλλά και από τις αλλαγές υπουργών, στο πλαίσιο των ίδιων κυβερνήσεων. Το θέμα μας, ωστόσο, αποτελεί παράδειγμα ασυνέχειας, που ως αιτία έχει τη βίαιη κυβερνητική μεταβολή τον Ιανουάριο του 2015.

    Το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Σχολείου» ξεκίνησε με την έναρξη του σχολικού έτους 2014-2015, ως μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με στόχο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την προαγωγή της υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των μαθητών και της σχολικής κοινότητας γενικότερα. Το Κοινωνικό Σχολείο περιλάμβανε δέσμη δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες εντάσσονταν στο σύνολο του σχολικού προγράμματος, απευθύνονταν σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα και δεν αποτελούσαν μεμονωμένες προσπάθειες.

    Η πορεία του Κοινωνικού Σχολείου ανέδειξε μια αξιοπρόσεκτη δυναμική, γεγονός που απέδειξε και την ευστοχία της αρχικής του έμπνευσης. Η κινητοποίηση πλήθους φορέων γύρω από τα θεματικά του πεδία καθώς και η πολυπληθής και ενθουσιώδης συμμετοχή σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες του τις εκδηλώσεις αποτέλεσαν ένα επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ δημοσίου τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

    Σκοπός του «Κοινωνικού Σχολείου» ήταν να υπάρξει συνέχεια στη γνώση με ταυτόχρονη επιμόρφωση στους τομείς της συμπεριφοράς, της παροχής κινήτρων, στον καθορισμό του πλαισίου υποχρεώσεων, αλλά και της ανάδειξης των ικανοτήτων για ατομική και συλλογική δράση. Το «Κοινωνικό Σχολείο» είχε διαδραστικό ρόλο με βασική προϋπόθεση την ενεργό συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

    Στην υλοποίηση του συμμετείχαν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ολυμπιονίκες και Αθλητές διαφόρων αθλημάτων και πολλούς Φορείς (Ι.Κ.Π.Ι., ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, Σ.Ε.Γ.Α.Σ., Ε.Σ.Δ.Υ.,Ι.Ι.Β.Ε.Α.Α., Ι.Ψ.Σ.Υ., Ο.ΚΑ.ΝΑ., Ε.Ο.Ε., Δ.Κ.Ο.Ε., Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Α.&Π. Κυριακού», κ.ά.). Σημειώνεται πως η δράση των φορέων αλλά και των επιστημόνων στηριζόταν σε εθελοντική βάση, ενώ σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ είχε κατατεθεί πρόταση μόνο για την επικοινωνία και προβολή του προγράμματος.

    Το εν λόγω πρόγραμμα περιλάμβανε δεκατέσσερις (14) διακριτούς θεματολογικούς άξονες παρέμβασης: Διατροφή/Ευ-Ζην, 'Αθληση, Ενημέρωση και πρόληψη για μολυσματικές ασθένειες, Διαδίκτυο, Αντιμετώπιση και πρόληψη του χουλιγκανισμού, Πρόληψη Ατυχημάτων, Αισθητική Αγωγή, Ολυμπισμός και Κοινωνία, Σεξουαλική Αγωγή, Ρατσισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναρκωτικά, Αλκοόλ, Κάπνισμα, Σχολικός εκφοβισμός.

    Στο Υ.ΠΑΙ.Θ. το πρόγραμμα υποστηριζόταν κεντρικά από το Συντονιστικό Όργανο του προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο» και από τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις. Για την εύρυθμη λειτουργία, την αποτελεσματική επικοινωνία και το στρατηγικό σχεδιασμό, συντονισμό και υλοποίηση των δράσεων του «Κοινωνικού Σχολείου» ορίστηκαν σε κάθε Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης ένας περιφερειακός υπεύθυνος συντονισμού της υλοποίησης των δράσεων του «Κοινωνικού Σχολείου», καθώς και σε κάθε Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ένας υπεύθυνος συντονισμού υλοποίησης των δράσεων του Κοινωνικού Σχολείου αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι σε κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους φορείς είχε οριστεί επίσης ένας υπεύθυνος εκπρόσωπος από τον ίδιο το φορέα.

    Οι ανωτέρω, σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων, τους Υπεύθυνους Ομάδων Φυσικής Αγωγής, τους Διευθυντές/Προϊσταμένους και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών μονάδων, τους συντονιστές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών του Υπουργείου Υγείας σχεδίαζαν και υλοποιούσαν ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σχετικές με τους θεματικούς άξονες παρέμβασης.

    Ως απόδειξη στα ανωτέρω παραθέτουμε τα πιο κάτω στοιχεία των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο των 14.405 δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος του «Κοινωνικού Σχολείου»,έως τις 25.01.2015.

    ? 'Αθληση: σταδιακή εξακτίνωση της δράσης σε όλα τα Δημοτικά σχολεία της χώρας.

    Φορείς: ΣΕΓΑΣ, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ,Ολυμπιονίκες/ δράση άθληση,Kids΄Athletics, «Αγαπώ τον Αθλητισμό»

    ? Πρόληψη μεταδιδομένων νοσημάτων: 577 σχολεία

    Φορείς: ΚΕΕΛΠΝΟ-ΕΣΔΥ -Κέντρα υγείας Ε.Σ.Υ.

    ? Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο: 7.544 σχολεία

    Φορέας: ΓΑΔΑ

    ? Ρατσισμός: 127 σχολεία

    Φορέας: Διεθνής Ολυμπιακή Εκεχειρία

    ? Πρόληψη του καπνίσματος : 500 σχολεία

    Φορέας: Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

    ? Πρόληψη εθισμών (ναρκωτικά,αλκοολ,κάπνισμα,διαδίκτυο): 2.727 σχολεία

    Φορέας: ΟΚΑΝΑ

    ? Ευ-ζήν,διατροφή:σταδιακή επέκταση σε όλα τα σχολεία της χώρας.

    Φορέας: Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

    Παράλληλα το «Κοινωνικό Σχολείο» έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην επιμόρφωση των γονιών, προκειμένου στη συνέχεια να φτάσει η πληροφόρηση σε κάθε σπίτι. Οι Σχολές Γονέων λειτουργούσαν στα σχολεία κάθε νομού και σε συνεργασία με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς απευθύνονταν στο σύνολο των γονέων. Στόχος ήταν να αναπτυχθούν 1.500 τμήματα Σχολών Γονέων έως το τέλος του σχολικού έτους 2014-2015.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος του «Κοινωνικού Σχολείου» υλοποιήθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται:

    ? Kids' Athletics: 19/9 Επίδαυρος, 26/9 Παναθηναϊκό Στάδιο, 3/10 Κατερίνη, 6/10 Αλεξανδρούπολη, 17/10 Καλαμάτα, 24/10 Θεσσαλονίκη, 5/12 ΟΑΚΑ.

    ? Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στις 6/10 σε όλη τη χώρα (με εγκύκλιο της Δ.Φ.Α. του ΥΠΑΙΘ): 3.296 Δημοτικά, 1.503 Γυμνάσια, 1.292 Λύκεια, 848.342 μαθητές.

    ? Πανελλήνιοι Σχολικοί Αγώνες (με εγκυκλίους της Δ.Φ.Α. του ΥΠΑΙΘ): σε όλα τα σχολεία της χώρας

    ? Ζάππειο 16/10: Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας καταγραφής στάσεων και συμπεριφορών μαθητών απέναντι στο κάπνισμα.

    ? Ανοικτές εκδηλώσεις στις 13 Εκπαιδευτικές Περιφέρειες με τις Σχολές Γονέων με θεματολογία διαφορετική ανά εκδήλωση.

    ? Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Παιδική Παχυσαρκία στις 23/11/2014:Αθλητική συνάντηση Ο.Σ.Φ.Π.-Π.Α.Ο.Κ.

    ? Θεατρικό έργο στο Μέγαρο Μουσικής, Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών Μοναχών 5/12: «Το παραμύθι της ανάσας» Δήμητρα Μπουσίου, Πνευμονολόγος, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

    ? 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον «έλεγχο του καπνίσματος» 8-10/12.

    ? Μουσείο Ακρόπολης στις 10/12: εκδήλωση για το «ρατσισμός και διαφορετικότητα» από την ΔKOE.

    ? Προβολή εκπομπής «Κοινωνικού Σχολείου» από τις 13/12/2014 στη ΝΕΡΙΤ:Σάββατο στις 9:30.

    ? Εκπαιδευτικές Ημερίδες στις 15 και 16/12 στο Υ.ΠΑΙ.Θ.: Ημερίδες που διοργανώθηκαν από το Ι.Κ.Π.Ι. σε σχολικούς συμβούλους και υπεύθυνους αγωγής υγείας και σχολικών δραστηριοτήτων.

    ? Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας στις 18/12: Σεμινάριο σε επαγγελματίες υγείας.

    ? Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στις 18/12: ημερίδα με θέμα το «Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ».

    ? Ημέρα αφιερωμένη στην Υγιεινή των χεριών 20/1/2015: Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης (ΜΕΥ).

    Επισημαίνεται ότι ως χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας και ανατροφοδότησης σχεδιάσθηκε και λειτουργούσε ο επίσημος ιστότοπος του «ΚοινωνικούΣχολείου» www.socialschool.gr, ο οποίος διαρκώς ανατροφοδοτούνταν με νέα δεδομένα από την αρμόδια Διεύθυνση.

    Επιπλέον, το πρόγραμμα, ως θετική δράση της πολιτικής του Υ.ΠΑΙ.Θ., καταχωρήθηκε με λεπτομέρειες στο πρόγραμμα «Δήλος» της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

    Για την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος και με στόχο τη συνέχιση και διαρκή εξέλιξη και αναβάθμισή του εκδόθηκε πλήθος υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, όπως για παράδειγμα αποφάσεις που αφορούν την ενσωμάτωση του «Κοινωνικού Σχολείου» στα ωρολόγια προγράμματα σπουδών.

    Και ενώ όλες αυτές οι δραστηριότητες εξελίσσονταν η κυβέρνηση άλλαξε, λόγω των εκλογών που προκάλεσε η μη ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι λόγοι της βίαιης πτώσης της τότε κυβέρνησης είναι γνωστοί, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ο νέος υπουργός Παιδείας στην ομιλία του στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην ανάγκη της άθλησης των μαθητών, με τρόπο όμως που πρόδιδε οτι δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση για τις δράσεις του Κοινωνικού Σχολείου. Και σε λίγες εβδομάδες το χρήσιμο αυτό πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε. Εδώ, άλλωστε, είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε!!!

  • Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι πρώην υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Οπισθοδρόμηση στην Παιδεία

    Τα τελευταία χρόνια είχαμε πετύχει ευρεία συναίνεση για την ανάταξη του εκπαιδευτικού συστήματος. Σε όλες τις βαθμίδες. Με έμφαση στην αξιολόγηση και στην αριστεία. Φτιάξαμε ένα γενικό λύκειο (4186/2013) με παιδευτική αυτονομία και αυστηροποίηση του συστήματος προαγωγής. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τα πρότυπα, η ενίσχυση των μαθημάτων γενικής παιδείας, η τράπεζα θεμάτων, η εισαγωγή στα ΑΕΙ με βάση την επίδοση και στα τρία χρόνια του Λυκείου, η βάση του 10 στη γλώσσα και τα μαθηματικά, και η μείωση των μαθημάτων των πανελλαδικών σε 4 αποτέλεσαν μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση. Απόρροια πολυετούς εθνικού διαλόγου, που δημιουργούσε ένα δημόσιο σχολείο υψηλών απαιτήσεων και όχι εύκολης πρόσβασης και προαγωγής. Ένα σχολείο και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εντύπωνε μια κουλτούρα αριστείας στους νέους. Πέρα από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που τους καλλιεργεί. Μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τα φροντιστήρια, πίσω στα σχολεία. Τώρα έρχονται να διαλύσουν, όσα με κόπο χτίσαμε τα τελευταία χρόνια. Εφαρμόζουν μια πολιτική οπισθοδρόμησης και αναχρονισμού, που έχει έναν κοινό παρανομαστή. Την ακύρωση κάθε έννοιας αξιολόγησης, κάθε έννοιας αριστείας, και την ισοπέδωση προς τα κάτω. Με εύκολες και λαϊκίστικες συνταγές οδηγούν τα παιδιά στην ημιμάθεια και μετά στην ανεργία.

    Κατήργησαν τις εξετάσεις στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία. Ακυρώνοντας στην πράξη τις αξιολογημένες πρότυπες σχολικές μονάδες που εδραιώσαμε σε όλη τη χώρα. Κατήργησαν τη βάση του 10 στα μαθηματικά και τη γλώσσα. Κατήργησαν την τράπεζα θεμάτων. Ένα θεσμό που φέραμε για να ενισχύσουμε την αντικειμενικότητα στις εξετάσεις και να διασφαλίσουμε την κάλυψη όλης της διδακτέας ύλης. Μας γυρίζουν πίσω σε ένα λύκειο απαξιωμένο χωρίς εκπαιδευτική αυτοτέλεια, χωρίς έλεγχο της μάθησης. Ένα λύκειο της «ήσσονος προσπάθειας». Εις βάρος, τελικά, των ίδιων των παιδιών.

    Στην ανώτατη εκπαίδευση καταργούν το νόμο-πλαίσιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή του 2009 με ευρύτατη πλειοψηφία. Και εφαρμόστηκε παρά τη λυσσώδη αντίδρασή τους. Αυτών που έφτασαν να διαλύουν αντιδημοκρατικά τις εκλογικές διαδικασίες. Χρειάστηκε να νομοθετήσω τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να διεξαχθούν οι εκλογές και να εκλεγούν Συμβούλια προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας και κύρους. Με μαζική συμμετοχή. Τώρα καταργούν τα Συμβούλια και επαναφέρουν το άσυλο της παρανομίας και τους αιώνιους φοιτητές. Καταργούν και την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Γιατί με την ηλεκτρονική ψηφοφορία οι δυνάμεις τους αποκαλύφθηκαν και μετρήθηκαν. Ήταν μια οικτρή μειοψηφία. Οι «μπαχαλάκηδες» περιθωριοποιήθηκαν. Τώρα, ξανακάνουν προσκλητήριο στις δυνάμεις του ανορθολογισμού και της διάλυσης στα ΑΕΙ. Μας γυρίζουν στο παρελθόν, πίσω στη δεκαετία του '80.

  • Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων

    [02] Κλειστά τα Τέμπη μέχρι την Δευτέρα

    Κλειστά θα παραμείνουν τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου και θα ανοίξουν την Δευτέρα, ημέρα συνάντησης των αγροτών με τον Πρωθυπουργό Α Τσίπρα.

    Όπως αποφασίστηκε, στην συνάντηση της Δευτέρας θα λάβουν μέρος τέσσερις εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών. Σήμερα το απόγευμα εξάλλου, συνεχίστηκαν στον νομό οι αποκλεισμοί επαρχιακών οδών που αποτελούν και εναλλακτικές διαδρομές μετακίνησης των οχημάτων.

    Συγκεκριμένα από τις 6.30 μέχρι τις 8.30 έκλεισε η επαρχιακή οδός Λάρισας-Άγιας στο Γερακάρι, ενώ από τις 4.30 έχει κλείσει και η εθνική οδός Λάρισας-Κοζάνης στο ύψος του Αργυροπουλίου.

    [03] Συνεδρίαση του ΣΑ με θέμα τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία -Απορρίπτει το Ρωσικό σχέδιο η Γαλλία

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζεικεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενοτην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία.

    Η συνεδρίαση αυτή ζητήθηκε από τη Ρωσία, η οποία "ανησυχεί για τα σχέδια της Τουρκίας να στείλει (χερσαία) στρατεύματα στη Συρία".

    Η Γαλλίαπάντως ,απέρριψε σήμερα το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Ρωσία για τη Συρία και επέρριψε στη Μόσχα την ευθύνη μιας «επικίνδυνης κλιμάκωσης» λίγο πριν από την έναρξη των διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο σχετικά με το ενδεχόμενο το ρωσικό κείμενο- που καταδικάζει τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας- να εγκριθεί, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα ΗΕ Φρανσούα Ντελάτρ απάντησε:

    «Ξεκάθαρα, όχι».

    Σε υπόμνημά της που απευθυνόταν προς την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ - αυτόν τον μήνα ασκείται από τη Βενεζουέλα - η Ρωσία δηλώνει "πολύ ανήσυχη για τη κλιμάκωση (της έντασης) στα τουρκοσυριακά σύνορα και τα σχέδια που ανακοινώνει η Τουρκία για την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία".

    Την περασμένη Τρίτη η Άγκυρα είχε ταχθεί υπέρ μιας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές στη Συρία. Την ίδια ημέρα, η Ρωσία συγκάλεσε συνεδρίαση των πρεσβευτών των 15 χωρών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βόρεια Συρία. Το Συμβούλιο δεν εξέδωσε καμία επίσημη ανακοίνωση, όμως ο πρόεδρός του, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες είπε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ότι τα μέλη του "ανησυχούν" για τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας.

    [04] Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ ΕΕ- Βρετανίας για την αποφυγή ενός Brexit, σύμφωνα με την πρόεδρο της Λιθουανίας

    Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε γνωστοποίησε πριν από λίγο με μήνυμά της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ ΕΕ- Βρετανίας με στόχο την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

    "Συμφωνία #UKinEU επιτεύχθηκε. Τέλος στο δράμα» έγραψε στο Twitter.

    Ωστόσο δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από όλους τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

    [05] Επιστημονικό μνημόσυνο για τον μεγάλο Έλληνα επιστήμονα, Γ. Παπανικολάου

    Η ανάδειξη του έργου του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου, η διαχρονική αξία του έργου του, αλλά και η ανάδειξη του ινστιτούτου που φέρει το όνομά του, βρέθηκαν στο επίκεντρο του επιστημονικού μνημοσύνου για τον μεγάλο Έλληνα επιστήμονα, που διοργανώθηκε στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνων, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, ακαδημαϊκών και εκκλησιαστικών παραγόντων, έγινε αναφορά στο σημαντικό ερευνητικό έργο, το ιστορικό της ερευνητικής του καριέρας, την προσφορά του Παπανικολαου προς όλες τις γυναίκες του κόσμου, το τεστ Παπ και τη διαχρονική σημασία της προσφοράς του αυτής.

    Ο Γ.Ν. Παπανικολάου «κατόρθωσε να ανακαλύψει το τεστ που σώζει ζωές», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, ο Πέτρος Καρακίτσος, καθηγητής κυτταρολογίας του τμήματος Ιατρικής του ΕΚΠΑ και υπογράμμισε τον σοβαρό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η προαγωγή της ιδέας και της κουλτούρας της πρόληψης, αλλά και της διπλωματίας της Υγείας, όπως «δίδαξε» η πορεία του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα.

    [06] Στον δήμαρχο Λέσβου Σπ. Γαληνό το ετήσιο βραβείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου

    Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός παρέλαβε σήμερα στο πλαίσιο της 10ης ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου, στο Εθνικό Κοινοβούλιο της Αλβανίας, στα Τίρανα, το ετήσιο βραβείο της Συνέλευσης, εκπροσωπώντας τους κατοίκους της Λέσβου. Το βραβείο απενεμήθη για την αλληλέγγυα στάση των πολιτών του νησιού και τη γενικότερη βοήθειά τους προς τους πρόσφυγες - θύματα της προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο.

    Κατά την ομιλία του, ο κ. Γαληνός ευχαρίστησε θερμά την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου για την ύψιστη αυτή διάκριση προς τον Λεσβιακό Λαό, και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

    «Δυστυχώς, ακολουθείται η λάθος πολιτική για την επίλυση μιας κατάστασης, η οποία ?στην ουσία? δεν αποτελεί πρόβλημα. Το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι οι πρόσφυγες αλλά η εξάλειψη της γενεσιουργού αιτίας του προβλήματος. Δηλαδή, η άμεση παύση του πολέμου στη Συρία και η ανασυγκρότηση της χώρας. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στάση και την πολιτική της, επιτρέπει στους αδίστακτους διακινητές να εκμεταλλεύονται οικονομικά με τον χειρότερο τρόπο τους πρόσφυγες και να τους οδηγούν πολλές φορές στον θάνατο. Εφαρμόζοντας όμως την παραπάνω πολιτική, δεν διαπράττεται μόνο έγκλημα κατά της ζωής των προσφύγων, αλλά και κατά των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες καλούνται να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η έλλειψη ρεαλιστικής στρατηγικής διαχείρισης του προβλήματος. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται εκτεταμένοι ρατσιστικοί και φασιστικοί πυρήνες, σε όλη την Ευρώπη».

    Όπως υποστήριξε ο κ. Γαληνός «το κλειδί της αποτελεσματικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης είναι η καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία και η απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της Ευρώπης». «Αυτό υποστήριζα από την πρώτη στιγμή και συνεχίζω να το πιστεύω ακράδαντα» συμπλήρωσε και κατέληξε:

    «Είναι η ώρα να υψώσουμε τείχη κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και όχι κατά των προσφύγων, στα μάτια των οποίων τα νησιά μας είναι η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή».

    [07] Ολοκληρώνεται το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ ΕΕ- Βρετανίας σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας

    O πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα δήλωσε πριν λίγο ότι ένα προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώνεται από στιγμή σε στιγμή.

    «Μια τελική συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι ένα προσχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανίας είναι επιτέλους καθοδόν» επισήμανε ο Σομπότκα με μήνυμά του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ υποστήριξε ότι το προσχέδιο συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί με στόχο την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

    «Υπάρχει ένα προσχέδιο (συμφωνίας) που θα κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός ολίγων λεπτών» ανακοίνωσε ο Μούσκατ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, πριν από τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    «Τα κεντρικά σημεία του σχεδίου αποτελούν έναν συμβιβασμό, στον οποίο ο καθένας προσέφερε από λίγο. Ωστόσο πιστεύω ότι αποτελούν σίγουρα τις βάσεις για μία συμφωνία, σε κάθε περίπτωση το ελπίζω» προσέθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Μάλτας.

    «Δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, το τελευταίο προσχέδιο για το #UKinEU (η Βρετανία εντός της ΕΕ) αναμένεται να είναι ένας καλός συμβιβασμός» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε λίγο αργότερα η αντιπροσωπεία της Μάλτας στην ΕΕ στον λογαριασμό της στο Twitter, επικαλούμενη τον Μούσκατ.

    [08] Φ.Ολάντ για το προσφυγικό: Να μην μεταθέτουμε στην Ελλάδα, την ευθύνη που είναι δική μας

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter από τις Βρυξέλλες ότι το τέλος του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας της Σένγκεν, θα σηματοδοτούσε «το τέλος της Ευρώπης».

    «Εάν καταλήγαμε εκεί (στο τέλος της Σένγκεν), αυτό θα ήταν «το τέλος της Ευρώπης υπό την έννοια της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των Ευρωπαίων» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Τα κράτη μέλη της Σένγκεν πρέπει να «σκεφτούν λογικά ως Ευρωπαίοι» αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα και να μην «μεταθέτουν σε μία χώρα, την ευθύνη που είναι δική μας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

    «Αυτό είναι το μείζον ζήτημα απόψε (?) Εάν τα εσωτερικά σύνορα κλείσουν, εάν η συμφωνία Σένγκεν δεν εφαρμόζεται πλέον, αυτοί οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα, μία χώρα που αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, η οποία τι θα κάνει;» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, προσφέροντας στήριξη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 February 2016 - 21:32:40 UTC