Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλ. Τσίπρα
  • [02] ΝΔ: Ας καταλάβουν επιτέλους ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ελληνικός λαός δεν τρώει πλέον σανό...»
  • [03] Πέντε ακόμη κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Β. Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Π. Καμμένος
  • [04] Η συναίνεση στο προσφυγικό δεν συμψηφίζεται με την ανοχή στην διαπλοκή, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
  • [05] Την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα
  • [06] Ευ. Τσακαλώτος: Η εγγύηση των καταθέσων είναι συστατικό στοιχείο μιας νομισματικής ένωσης
  • [07] Ικανοποιημένος ο Γ.Μουζάλας από την στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε.στις αιτιάσεις κατά της πολιτικής της
  • [08] Παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών στην ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό
  • [09] Στενή συμμαχία Αυστρίας και βαλκανικών κρατών για το προσφυγικό
  • [10] Προετοιμασίες για έκτακτη ανάγκη στο προσφυγικό ζητάει ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [11] Να δίνεται εναλλακτική νόμιμη είσοδος στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
  • [12] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζ. Πιτέλα, αύριο το απόγευμα

  • [01] Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλ. Τσίπρα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συζητούνται οι τρέχουσες εξελίξεις.

    [02] ΝΔ: Ας καταλάβουν επιτέλους ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ελληνικός λαός δεν τρώει πλέον σανό...»

    Επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο και κατηγορεί πως ψεύδεται, παραποιώντας την επιστολή Μπόργιανς, εξαπέλυσε η ΝΔ. Με δήλωσή του, το Γραφείου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «τη σκυτάλη στο ψέμα και στην παραπλάνηση στο ζήτημα της "λίστας Μπόργιανς" ανέλαβε μετά τον κ. Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ».

    Η ΝΔ κάνει λόγο για έναν μοιραίο για την Ελλάδα πρωθυπουργό ο οποίος «γαντζώνεται με πανικό σε μια παραποιημένη από τον ίδιο επιστολή, ανίκανος να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της χώρας». Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, ο κ. Μπόργιανς στην επιστολή του αναφέρει επί λέξη "Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015". «Ας καταλάβουν επιτέλους ο μοιραίος κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ελληνικός λαός δεν τρώει πλέον σανό...» καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

    [03] Πέντε ακόμη κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Β. Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Π. Καμμένος

    Πλήρη εφαρμογή της απόφασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την "αποστολή" (δράση, και όχι επιχείρηση) του ΝΑΤΟ σε ολόκληρο το Αιγαίο, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, από τη Λέσβο μέχρι το Καστελόριζο, προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων της Συμμαχίας σε επίπεδο, πρέσβεων, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην ενημέρωση του προς τους στρατιωτικούς συντάκτες.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε τη δημιουργία 5 κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών κοντά στα σύνορα για τη φιλοξενία τους λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στην Ειδομένη.

    [04] Η συναίνεση στο προσφυγικό δεν συμψηφίζεται με την ανοχή στην διαπλοκή, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

    Δυστυχώς, η συναίνεση στο Προσφυγικό δεν συμψηφίζεται με ανοχή στην Διαπλοκή», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι «απατώνται ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, αν θεωρούν ότι μπορούν να ανταλλάξουν την συναίνεση στο προσφυγικό με οποιουδήποτε είδους «ομερτά» για τα σκάνδαλα και την διαπλοκή της κυβέρνησης Σαμαρά».

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι «το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και στα εθνικά θέματα η συναίνεση πρέπει να είναι ειλικρινής. Δεν μπορεί να μπει σε παζάρια».

    Από την άλλη πλευρά, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η απόφαση της κυβέρνησης για κάθαρση είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη. Η αλήθεια για το τι συνέβαινε τόσα χρόνια, θα βγει στο φως και ο ελληνικός λαός θα την μάθει.

    Επίσης η κυβέρνηση ασκεί έντονη κριτική στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη με δύο επισημάνσεις:

    1.« Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει πειστικές απαντήσεις στα θέματα της «λίστας Μπόργιανς», θα μπορούσε να έρθει εχτές στην Βουλή να τις πει δημοσίως. Επέλεξε να το αποφύγει. Υποθέτουμε ότι θα έχει τους λόγους του.

    2. Για να διευκολύνουμε έναν ουσιαστικότερο διάλογο πάνω στην συζήτηση για την διαπλοκή, παραπέμπουμε τον κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ σε αυτό που είπε εχθές το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή ο τέως υπουργός και βουλευτής της ΝΔ κ. Σαλμάς: «Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί μια καθαρή απάντηση από αυτούς που εκείνη την περίοδο συνομίλησαν και ήρθαν σε επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Ρηνανίας Βεστφαλίας, κ. Μπόργιανς».

    [05] Την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα

    Την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

    Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε σήμερα κυβερνητικό στέλεχος το οποίο μετέχει στις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνοντας την σύγκλιση που παρατηρείται μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαίων για το ασφαλιστικό και ταυτόχρονα τις μεγάλες αποστάσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν με το ΔΝΤ σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό.

    Όπως εξηγούσε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους ευρωπαίους για το ασφαλιστικό αλλά θεωρεί ότι αυτή θα επιτευχθεί τελικά εφόσον προωθηθούν ορισμένες παραμετρικές αλλαγές στο σχέδιο που αφορούν στις επικουρικές και στη μείωση του ανώτατου πλαφόν στην κύρια σύνταξη και στις πολλαπλές συντάξεις.

    [06] Ευ. Τσακαλώτος: Η εγγύηση των καταθέσων είναι συστατικό στοιχείο μιας νομισματικής ένωσης

    «Η εγγύηση των καταθέσεων είναι συστατικό στοιχείο μιας νομισματικής ένωσης, γιατί εάν το σύστημα είναι διαφορετικό ανάλογα την περιοχή θα είναι διαφορετικό και το επιτόκιο, γιατί τα ασφάλιστρα κινδύνου θα είναι υψηλότερα και αυτό είναι αρνητικό στοιχείο, όταν επιδιώκεις μια νομισματική ένωση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.

    Αναφερόμενος στο υπάρχον ευρωπαϊκό σύστημα εγγυήσεων, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι «είναι ακόμη πίσω» και κινείται ανάμεσα σε δυο απόψεις: την άποψη που εκφράζεται κυρίως από τη Γερμανία και αποσκοπεί στη μείωση του ρίσκου για τις τράπεζες και εκείνης που εκφράζεται κυρίως από τις χώρες του νότου και την Ελλάδα για περισσότερη "διανομή" του ρίσκου.

    «Αν προχωρήσουμε ταυτόχρονα στη μείωση και το μοίρασμα του ρίσκου, τότε μειώνουμε περισσότερο τους κινδύνους για μια νέα κρίση», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

    Σχολιάζοντας την άποψη που εκφράστηκε από το ΚΚΕ ότι με την εφαρμογή της οδηγίας στηρίζεται το μεγάλο τραπεζικό κεφάλαιο, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε τη θέση του Τζον Ρόμπισον για την αγορά εργασίας, ότι «το χειρότερο στον καπιταλισμό είναι να μην σε εκμεταλλεύεται ο καπιταλισμός» γιατί τότε μένεις άνεργος, όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «όταν καταρρέουν οι τράπεζες, οι επιπτώσεις στην εργατική τάξη, είναι δραματικότατες».

    [07] Ικανοποιημένος ο Γ.Μουζάλας από την στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε.στις αιτιάσεις κατά της πολιτικής της Αυστρίας

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε σήμερα, λίγο μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας και ειδικότερα, κατά της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

    Ο Γ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αντίθετα, είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό, καθώς εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειοψηφία των χωρών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν έκρυψε επίσης ότι ενδέχεται να περάσει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε». Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.

    Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεταναστευτική κρίση, μαζί με την Τουρκία και τις χώρες που βρίσκονται στο βαλκανικό διάδρομο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, Κλαας Νταίκοφ, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

    Ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το Συμβούλιο κατέγραψε την πρόοδο που έχει γίνει ως τώρα σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

    ---Ο Δ Αβραμόπουλος

    Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ο ίδιος είπε ότι η κατάσταση κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου είναι πολύ κρίσιμη. Πρόσθεσε ότι η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μονομερείς, διμερείς, ή τριμερείς δράσεις», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας ότι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες είναι ήδη ορατές. «Έχουμε όλοι συλλογική ευθύνη απέναντι στις γειτονικές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, αλλά κυρίως απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία?, πρόσθεσε ο επίτροπος μετανάστευσης.

    Συνέχισε λέγοντας ότι ?δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πολιτική προώθησης των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα ("wave through policy"), ούτε μπορούμε να βάζουμε ανώτατα όρια στον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Κάτι τέτοιο απλά αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες?.

    Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τους κανόνες. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάζεται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εντός και εκτός της ΕΕ στο οποίο εμπλέκονται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και το οποίο θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες. Τόνισε, ωστόσο ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες της ΕΕ.

    Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της, χρειάζεται όμως την στήριξή μας για να αυξηθούν οι δυνατότητες υποδοχής και με τη βοήθεια του UNHCR και του IOM.

    ?Σε αυτούς που πιστεύουν στις εθνικές λύσεις με το πρόσχημα ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν λειτουργεί, απαντώ ξεκάθαρα: οι εθνικές δράσεις είναι αυτές που ακριβώς παρεμποδίζουν μία ευρωπαϊκή προσέγγιση?, δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος και κατέληξε λέγοντας ότι ?τώρα είναι η ώρα για αποτελέσματα? και ?δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.?

    [08] Παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών στην ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

    Η παρελκυστική τακτική της Αγκυρας στην ανάσχεση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. η ξαφνική αύξηση των ροών στο Καστελόριζο, οι παραβιάσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών από κράτη-μέλη της ΕΕ που υψώνουν τείχη αντί αλληλεγγύης, καθώς και οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπίσει το ταχύτατα επιδεινούμενο πρόβλημα που πλήττει κατ? εξοχήν την Ελλάδα, τέθηκαν από τους έλληνες ευρωβουλευτές, τόσο με ερωτήσεις τους στην Επιτροπή όσο και στο πλαίσιο παρεμβάσεών τους στην ολομέλεια, που ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

    "Η ξαφνική αύξηση προσφυγικών ροών προς το Καστελόριζο δεν δικαιολογείται - Με ποιον τρόπο θα πιέσει η Κομισιόν την τουρκική κυβέρνηση για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών;"ρωτάει ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης με επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν.

    Την Αυστρία κατηγόρησε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «για παραβίαση της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, αντί να στοχοποιεί την Ελλάδα».

    Ο ευρωβουλευτής στάθηκε στα αποκαλυπτικά στοιχεία της νέας έκθεσης της Europol βάσει των οποίων υπάρχουν σαφείς ενδείξεις διαφθοράς αξιωματούχων στην Τουρκία αλλά και αναφορές στις ιδιαίτερα επικερδείς δραστηριότητες των δουλεμπόρων. Παράλληλα τόνισε «την πιθανή πολιτική κάλυψη που παρέχεται καθώς και την ανάγκη να υποχρεωθεί η τουρκική κυβέρνηση να τηρήσει όσα συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης».

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ζητάει από την Κομισιόν να απαντήσει για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει απέναντι σε χώρες οι οποίες δεν σέβονται το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη για τους πρόσφυγες.

    Καλεί επίσης την Κομισιόν να λάβει θέση σχετικά με το γεγονός ότι έχει επιδείξει έντονο ζήλο για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, αλλά περί άλλων τυρβάζει όταν το θέμα δεν είναι οικονομικής φύσεως.

    Ττην ενεργοποίηση μηχανισμού κυρώσεων για τα κράτη- μέλη που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη .

    Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ, ενώπιον του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις, ζήτησε «περικοπή κονδυλίων από τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία για κράτη-μέλη που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες στο έδαφός τους, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία».

    Αναφέρθηκε επίσης «στα εκτός διεθνούς νομιμότητας προσκόμματα που βάζει η Τουρκία ως προς την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικόκαι κάλεσε την Ε.Ε.να ζητήσει από τη Συμμαχία να αναλάβει δράση τηρώντας τα συμφωνηθέντα χωρίς καμία κωλυσιεργία».

    «Πόσο είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς την Ελλάδα, που διοργάνωσε η Αυστρία και είχε ως θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», ρωτάει με γραπτή δήλωσή του στην Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

    Ειδικότερα, παραπέμπει στην απόφαση της Επιτροπής στις 15 Φεβρουαρίου, για επιπλέον χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ προς την πΓΔΜ για να καλύψει τα έξοδα παραμονής στη χώρα των αστυνομικών που έχουν σταλεί από Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών με τα Σκόπια.

    Ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά την Επιτροπή, «εάν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού των μονομερών κινήσεων από Κράτη Μέλη σχετικά με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στα Σκόπια.»

    Ερώτηση στην Επιτροπή και παρέμβαση στην ολομέλεια του ΕΚ έκανε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη για την ανάγκη άσκησης ισχυρών πολιτικών πιέσεων προς την Τουρκία για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας, αλλά και προς τα κράτη μέλη για την ολοκλήρωση του μέτρου της μετεγκατάστασης προσφύγων.

    Ερώτησε επίσης για το σχέδιο και τους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στηλιτεύοντας την παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας στον τομέα αυτό.

    [09] Στενή συμμαχία Αυστρίας και βαλκανικών κρατών για το προσφυγικό

    Μία "στενή συμμαχία" ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής, συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς από εννέα βαλκανικές χώρες, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

    Στη Διάσκεψη, στην οποία -αποκλείοντας την Ελλάδα, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και διπλωματικά διαβήματα της Αθήνας-, συγκάλεσαν εξωθεσμικά η ίδια και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, επίσης του Λαικού Κόμματος, συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.

    Όπως ανέφερε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες , Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαϊκή λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [10] Προετοιμασίες για έκτακτη ανάγκη στο προσφυγικό ζητάει ο Δ. Αβραμόπουλος

    Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής και για την ανθρωπιστική κρίση που θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε ορισμένες χώρες, κατονομάζοντας την Ελλάδα, εξέφρασαν σε κοινή δήλωσή τους ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος και ο υπουργός Μετανάστευσης της προεδρεύουσας Ολλανδίας..

    Με την ίδια δήλωση καλούν «όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της διαδρομής, να εκπονήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικότητας υποδοχής».

    Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «συντονίζει τις προσπάθειες σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για την παροχή στήριξης σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης, τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση του συντονισμού της διαχείρισης των συνόρων».

    Οι δύο αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι «η Ολλανδική Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλους τους παράγοντες και τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων και παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή και επιτόπου στα σημεία διέλευσης των συνόρων», υπενθυμίζοντας ότι «όλες οι εμπλεκόμενες χώρες έχουν ευθύνη και υποχρέωση να τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση «σας αφήνουμε να περάσετε».

    Τέλος υπενθυμίζουν ακόμη μια φορά την ανάγκη να επικρατήσει πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, και υπόσχονται ότι η Επιτροπή και η Προεδρία εργάζονται σκληρά στον τομέα αυτό».

    [11] Να δίνεται εναλλακτική νόμιμη είσοδος στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

    Την άποψη ότι πρέπει να δίνεται στους πρόσφυγες εναλλακτική νόμιμη είσοδος στην Ευρώπη εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, εξερχόμενος από τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών. "Προτείνουμε ένα σύστημα μετεγκατάστασης όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από το Λίβανο και άλλες γειτονικές χώρες", σημείωσε.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι είναι αυτή που υφίσταται τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των συνόρων των άλλων χωρών, και ότι για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση χρειάζεται "πολύ περισσότερη δουλειά και πόρους".

    [12] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζ. Πιτέλα, αύριο το απόγευμα

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αντικείμενο το προσφυγικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στις 17:00, στη Βουλή, όπου και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, μισή ώρα αργότερα.

    Ο κ. Πιτέλα έχει εκφραστεί πολύ θετικά για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα στο ζήτημα. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 2 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο, τόνιζε ότι «δεν πρέπει να κατηγορούμε και να ενοχοποιούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, η οποία κάνει μεγάλη προσπάθεια, όπως και η Ιταλία, για να σώζει ζωές. Αντιθέτως, η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί», προσθέτοντας ότι είναι «απαράδεκτο, να ακούγονται φωνές περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 February 2016 - 17:32:43 UTC