Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Βούτσης: Η προσφυγική κρίση, ιστορική πρόκληση για την Ευρώπη της αλληλεγγύης
  • [02] Αλ.Τσίπρας: Δεν χαριστήκαμε, ούτε πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν
  • [03] «Στα 3.088 ευρώ το ανώτατο όριο για δύο και περισσότερες συντάξεις - Στα 2.304 για τη μια σύνταξη»
  • [04] Προβληματισμός για τη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ασία, τον Φεβρουάριο
  • [05] Τη γνωστοποίηση δυνητικών χώρων φιλοξενίας προσφύγων ζητά από τους δήμους το ΥΠΕΣ
  • [06] Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται δύο πλοία με 1.046 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [07] Γερμανία: Αρχίζει η εξέταση του αιτήματος να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό NPD
  • [08] «Ο μεταφραστής είναι ένας πολιτιστικός πολιτικός»
  • [09] Η ιστορία της Μακεδονίας «γραμμένη» σε ...χαλκό, σίδηρο και χρυσάφι
  • [10] Στον Παναγιώτη Τέτση το πρώτο «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης»
  • [11] Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το βραβείο «Δημήτρης Χορν»
  • [12] Εξώδικο του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά προς τον ΔΟΛ

  • [01] Ν. Βούτσης: Η προσφυγική κρίση, ιστορική πρόκληση για την Ευρώπη της αλληλεγγύης

    "Ιστορική στιγμή για την Ευρώπη, προκειμένου να επαναβεβαιώσει τις σχέσεις της αλληλεγγύης και όλες τις αξίες που προέκυψαν μετά τους δύο αιματηρούς πολέμους του 20ού αιώνα στο έδαφός της, και την ανάγκη να υπάρξει ως Ενωμένη Ευρώπη" χαρακτηρίζει την προσφυγική κρίση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα.

    "Εάν χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία, με την έννοια της ιστορικής πρόκλησης, θα μιλάμε για μια διαιρεμένη, διχασμένη και ενδεχομένως υπό κατάρρευση Ευρωπαϊκή Ένωση" τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι έως τις 7 Μαρτίου, θα έχει διαμορφωθεί μια στρατηγική στην Ευρώπη, βασισμένη στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το θέμα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και επιμερίζουν το βάρος σε κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Δεν διανοούμαι ένα μόνιμο καθεστώς όπου θα προστίθενται στη χώρα στρατιές και καραβιές ανθρώπων χωρίς ελπίδα" τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής και προσθέτει ότι η Ευρώπη, "μπορεί να αποδεχτεί μερικά εκατομμύρια πρόσφυγες-μετανάστες, που θα τους ενσωματώσει τις επόμενες δεκαετίες".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντιπαράθεση, ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ΔΟΛ, ο κ. Βούτσης σημειώνει, ότι "η Βουλή νομοθέτησε με τέτοιο τρόπο, ώστε με ανοιχτά χαρτιά να τεθεί επί τάπητος το κορυφαίο ζήτημα της διαφάνειας στα ΜΜΕ, και να διαμορφωθεί ένα διαφανές τοπίο το οποίο θα κάνει τομή σ' ένα ζήτημα που είχε προβληματίσει και ήταν μία πληγή για τη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες".

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος, εκτιμά ότι, "στην κορύφωση μιας σύγκρουσης υπάρχει μια άκρα πολιτικοποίηση στην κορυφή του πολιτικού συστήματος από ένα μέσο και μία προσπάθεια να είναι προσωρινή η σημερινή πολιτική κατάσταση, μ' οποιοδήποτε κόστος ενδεχομένως, στο όνομα του να μην αλλάξουν τα δεδομένα στο χώρο των media".

    Κληθείς ο πρόεδρος της Βουλής να σχολιάσει σενάρια που κάνουν λόγο για "προσωρινότητα" της σημερινής κυβέρνησης είπε ότι πέντε μήνες μετά τις εκλογές είναι ανόητο να μπαίνουμε σε τέτοιες αντιπαραθέσεις και πρόσθεσε ότι "αυτά τα πράγματα είναι διχαστικά και μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα για την ίδια τη χώρα. Όσο οι διεθνείς παράγοντες βλέπουν μια προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της χώρας, μπορούν να θεωρούν ότι η χώρα μας είναι αδύναμη και μπορούν να της επιβάλλουν λύσεις" τόνισε.

    Η χώρα χρειάζεται τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις. Δεν χρειάζεται και πάλι εκλογές για μια κατεύθυνση που έχει εγκριθεί επί της ουσίας από την κοινωνία.

    [02] Αλ.Τσίπρας: Δεν χαριστήκαμε, ούτε πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο τρίτο μέρος της συνέντευξής του στην εκπομπή "Στον Ενικό" στον τηλεοπτικό σταθμό Star, τόνισε ότι η ανάγκη συνεννόησης στα εθνικά θέματα για την οποία ο ίδιος μιλά δεν παζαρεύεται με "ομερτά" σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς.

    Σε ό,τι αφορά δε διάφορα σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης είπε ότι κατανοεί τον κ. Β. Λεβέντη να προτείνει κάτι ανάλογο, αλλά δεν κατανοεί την στάση της κ. Φ. Γεννηματά, η οποία ηγείται του μόνου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που "πηγαίνει αγκαζέ με την Δεξιά".

    Υπογράμμισε ότι ο λαός αποφάσισε πολύ πρόσφατα και εξέλεξε κυβέρνηση και τόνισε ότι η συνεχής συζήτηση γύρω από το ζήτημα εκλογών ή οικουμενικής τον ωθεί στην σκέψη ότι κάποιοι "εύχονται τα χειρότερα για την χώρα προκειμένου να βρεθούν στην εξουσία".

    "Θα το πληρώσουν" τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο λαός θέλει σταθερότητα, αλλά και να δοθεί ευκαιρία σε μια κυβέρνηση που είναι διαφορετική από όσους κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια να κριθούν στο τέλος της θητείας της.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην συνάντησή του με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη μετά την εκλογή του ως προέδρου της ΝΔ, διαφώνησαν σε πολλά θέματα, ωστόσο συμφώνησαν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην αναθεώρηση του Συντάγματος με ανοιχτό το ενδεχόμενο θέσπισης ρήτρας στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας που να προνοεί για την σταθερότητα της διακυβέρνησης.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κάποιοι πιέζουν τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις σύντομα και πρόσθεσε "η κυβέρνηση αυτή έχει ακόμα τρισήμισυ χρόνια θητείας, ας μας αφήσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να δοκιμαστούμε τόσο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όσο και στην 'μπουνάτσα'".

    Είπε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να συμβάλλει στην αλλαγή σελίδας σε ότι αφορά την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, να προχωρήσει μαζί με την κυβέρνηση στην εκλογή των μελών του ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσει η αδειοδότηση των καναλιών, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε να φύγουν οι αρμοδιότητες από τον υπουργό και να πάνε στην Βουλή.

    Πρόσθεσε ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντηση "φάνηκε να το σκέπτεται", μετά "έστησε γραμμή άμυνας" για να μην εκλεγούν τα μέλη του ΕΣΡ, κάλυψε την προηγούμενη κυβέρνηση στα θέματα του Σ. Παπασταύρου και την λίστας Μπόργιανς, ενώ δεν συνεχάρη ούτε την ΕΛΑΣ για το "κύκλωμα των εκβιαστών".

    "Θα δείτε αποκαλύψεις που δεν τιμούν το πολιτικό σύστημα" ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ στην παρατήρηση ότι εις "εκ του κυκλώματος" είχε φιλοξενηθεί στην ΕΡΤ, είπε "να καταδικάσουμε την ΕΡΤ για την αστοχία, αλλά ας απαντηθεί ποιοί και πως διοχέτευαν κρατικό χρήμα, τι ακριβώς διαφήμιζε η ΕΥΔΑΠ;"

    "Ο κ. Μητσοτάκης τα καλύπτει αυτά" πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον νόμο για την αδειοδότηση των καναλιών ως "μεγάλη τομή", τονίζοντας ότι θεσπίζονται κανόνες για να είναι τα κανάλια βιώσιμα.

    Επανέλαβε, ότι έπρεπε να σπάσει η διαπλοκή μεταξύ πολιτικών κομμάτων που εξασφάλιζαν μέσω παρεμβάσεων σε τράπεζες την δανειοδότηση επιχειρήσεων Τύπου με αντάλλαγμα την υποστήριξη τους από τα ΜΜΕ αυτά.

    Σε ό,τι αφορά την βιωσιμότητα των καναλιών είπε ότι η διαφημιστική πίτα είναι τόση, ώστε "να μπορούν να την μοιραστούν 4 κανάλια".

    Ερωτηθείς "γιατί να μην το ρυθμίσει αυτό η αγορά;" απάντησε θέτοντας το ερώτημα "γιατί επί 25 χρόνια δεν κατάφερε να αυτορυθμιστεί η αγορά;"

    Επίσης ο πρωθυπουργός έθεσε και το ερώτημα αν στην υπόλοιπη Ευρώπη που υπάρχουν κανόνες ανάλογοι "με εξαίρεση την Ιταλία λόγω του φαινομένου του 'μπερλουσκονισμού'" είναι τόσο αδαείς.

    Αναφορικά με την ανακοίνωση της Ένωσης των Καναλιών επί του θέματος είπε ότι "πηγή της ήταν το site liberal.gr", ενώ τα στοιχεία της κυβέρνησης προέρχονται από αρμόδια και επίσημη πηγή της ΕΕ.

    Υπογράμμισε ότι βασικός άξονας του νόμου είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, ότι θα υπάρξει συζήτηση επ' αυτού με την ΕΣΗΕΑ, ενώ μια σκέψη είναι να έχουν προτεραιότητα οι νυν εργαζόμενοι στα κανάλια.

    Αναφορικά με τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, ο πρωθυπουργός είπε "ας περιμένουμε την γνωμάτευση των συνταγματολόγων".

    Ως προς τις ρυθμίσεις στο Διαδίκτυο, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιχείρησης ελέγχου της ενημέρωσης, είπε ότι η κυβέρνηση διαβουλεύεται με τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσθεσε ότι επιχειρείται η θέσπιση κανόνων, ώστε να μην υπάρξουν ξανά "φαινόμενα εκβιαστών".

    Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι θα προωθηθεί σχετική νομοθέτηση, ώστε να θεσπιστεί barcode στα σημεία πώλησης Τύπου.

    Σε ότι αφορά τις "τέσσερεις μυστικές συναντήσεις του με τον κ. Σ. Ψυχάρη" είπε "μπορεί να συναντήσω και τον διάβολο, δεν θα πουλήσω την ψυχή μου, θα κριθώ από το τι πράττω".

    "Εμείς δεν χαριστήκαμε, ούτε πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα, η δύναμή μου είναι ότι σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, (ευρωεκλογές, δύο εκλογικές μάχες και δημοψήφισμα) δεν ζήτησα καμία χάρη ούτε από φίλους, ούτε από εχθρούς" τόνισε.

    Κληθείς να σχολιάσει τα περί "χρυσών εφεδρειών" από το άρθρο της εφημερίδας "Το Βήμα", ο πρωθυπουργός είπε "(ο κ. Ψυχάρης) ας τα βγάλει όλα στην φόρα, να πάει και στον εισαγγελέα με τον οποίο συναντάται συχνά τελευταία".

    Ερωτηθείς για τα "κόκκινα πρωτοσέλιδα" και την "αλλαγή γραμμής μετά τις συναντήσεις", ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα "κόκκινα πρωτοσέλιδα" ήταν "γιατί πίστευαν ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο με τους άλλους. Δεν το κάναμε".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι δημόσια είχε επισκεφθεί σειρά ΜΜΕ, ενώ σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες συναντήσεις ανέφερε ότι ήταν "επιθυμία του συνομιλητή μου να μην είναι σε δημόσιο χώρο".

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Ψυχάρης "είναι σε πανικό" και ότι έχει ζητήσει εκ νέου συνάντηση την οποία αρνήθηκε.

    Αναφορικά δε με την "αλλαγή γραμμής", είπε ότι μετά τα "κόκκινα πρωτοσέλιδα", όταν ο ίδιος μίλησε στην Βουλή για κανόνες, "αυτά έγιναν μπλε και μετά γκρίζα και στο δημοψήφισμα μαύρα".

    Αναφέρθηκε στις επιθέσεις κατά τωνκκ. Ν. Παππά και Χ. Σπίρτζη, και πρόσθεσε ότι όταν η κυβέρνηση μίλησε για την αδειοδότηση των καναλιών "τα πρωτοσέλιδα έγιναν κατάμαυρα".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού ο πρωθυπουργός ανέφερε:

    Για τους μικρομεσαίους. Η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα για χαμηλότοκα δάνεια, ενώ σύντομα θα κατατεθεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Επίσης θα προβλέπεται το ακατάσχετο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

    Για τα κόκκινα δάνεια. Η κυβέρνηση προστατεύει την πρώτη κατοικία και προσπαθεί ώστε να προστατευθούν όσοι έχουν πάρει μικρά και μεσαία δάνεια από τις τράπεζες.

    Για τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι ανάγκη να γίνουν αλλαγές , δυστυχώς δεν διορθώθηκαν προβλήματα όταν έπρεπε να διορθωθούν . Η οικονομία θα αναπτυχθεί σύντομα και αυτό θα επιδράσει και στον τουρισμό . Η Ελλάδα έχει σταθερότητα σε μια δύσκολη περιοχή.

    Οφειλές δημοσίου. Η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη . Η πρώτη αξιολόγηση θα δώσει τη δυνατότητα να εκταμιευθούν χρήματα και ένα μεγάλο μέρος θα δοθεί για εξυπηρέτηση οφειλών του δημοσίου. Το βασικό όμως είναι να αναπτυχθεί η οικονομία, να παραχθεί πλούτος. Για τα capital controls, μετά την πρώτη αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει αλλαγή σελίδας. Το δεύτερο εξάμηνο και αφού έχουμε κλείσει την αξιολόγηση θα τελειώσουν και αυτά.

    Για το ασφαλιστικό . Δεν είναι λύση η ιδιωτική ασφάλιση, την στιγμή που δεν μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές στην δημόσια ασφάλιση. Είμαι υπέρμαχος ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι διανεμητικό και να φροντίζει για τις επόμενες γενιές. Γι αυτό πηγαίνουμε σε εθνική σύνταξη με 15 χρόνια εργασίας .

    Κατοχικό δάνειο. Αποτελεί πάγια διεκδίκηση της ελληνικής πολιτείας. Υπάρχει η αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου και η διαρκής πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών που προχωρά με συντονισμένα βήματα. Έχει σημασία ο τρόπος διεκδίκησης και εξ όσων γνωρίζω το θέμα τίθεται συνεχώς, το έθεσε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι μια διεκδίκηση από την οποία δεν κάνουμε πίσω.

    Κομματικό κράτος. Η κυβέρνηση έφερε νόμο τομή για την αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσίων λειτουργών , που προβλέπει ακόμη και θεσμικό γενικό γραμματέα υπουργείου, μια τομή που έχουν χαιρετήσει όλοι στην Ευρώπη , ενώ η ΝΔ είναι αρνητική. Η ΝΔ είναι πολλούς περισσότερους μετακλητούς από τους σημερινούς υπουργούς και βουλευτές.

    Για απόψεις Γιάννη Πανούση που επικαλείται ο 'Αδωνις Γεωργιάδης. Οι αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ομόφωνες. Από τότε ο Πανούσης έλεγε ότι δεν θα σταματήσει εύκολα η ΄προσφυγική ροή αλλά έντονη διαφοροποίηση αν υπήρχε θα είχε συζητηθεί στο υπουργικό. Αφού κάνει τέτοια κριτική ο Γεωργιάδης που διαφοροποιείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που έχει στάση ευθύνης), φανερώνει τις δυσκολίες του προέδρου της ΝΔ που από τη μια φορά το κουστούμι του ευρωπαίου και από την άλλη να ταιριάξει με τις ακραίες απόψεις όπως του κ. Γεωργιάδη.

    Αποκρατικοποιήσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε την συμφωνία , ωστόσο η άποψή μας δεν αλλάζει γιατί με την μείωση των αξιών δεν συμφέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Πάντως έχουμε πιάσει τους στόχους της συμφωνίας .

    Για twitter του Ανδρέα Ψυχάρη που ανέφερε ότι το να λέει ο κ. Τσίπρας τι θα γράφουν οι εφημερίδες είναι χιτλερικό:

    Αυτά αναδεικνύουν την πολιτική σκοπιμότητα και το μένος, αλλά το να με συγκρίνει με τον Χίτλερ χάνει την όποια αξιοπιστία.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, δεν χαρίστηκε και δεν θα χαριστεί σε κανέναν

    [03] «Στα 3.088 ευρώ το ανώτατο όριο για δύο και περισσότερες συντάξεις - Στα 2.304 για τη μια σύνταξη»

    Με το νέο ασφαλιστικό νόμο, το ανώτατο όριο εισοδήματος από συντάξεις για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία σύνταξη θα είναι 3.088 ευρώ μικτά για το σύνολο των συντάξεων, από 3.680 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ το ανώτατο όριο για τη μία σύνταξη, θα είναι στα 2.304 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

    Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης θα ανώτατα όρια θα ισχύσουν, τουλάχιστον για το στάδιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως το 2018.

    Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη σχετικά με δικαίωμα που έχουν παλαιότεροιβουλευτέςκαι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, να εισπράττουν δύο και τρειςσυντάξεις, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι να διασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα στην κατανομή των βαρών και θα τεθούν δίκαιοι κανόνες και για τους βουλευτές και τους αιρετούς.

    "Μέριμνα της κυβέρνησης είναι να μη μειωθούν οι συντάξεις", είπε ο υφυπουργός Εργασίας, και τόνισε ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τόσο υψηλές συντάξεις δεν υπερβαίνουν το 0,6% του συνόλου των 2.656.704 συνταξιούχων.

    "Οι παροχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους συνταξιούχους και θα είναι πολλαπλάσια από τις εισφορές " κατάληξε ο κ. Πετρόπουλος.

    [04] Προβληματισμός για τη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ασία, τον Φεβρουάριο

    Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Ασία παρουσίασε μείωση τονΦεβρουάριο, με την Κίνα να καταγράφει τον έβδομο συνεχόμενο μήνα μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής της, παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου, να καλλιεργήσει θετική δυναμική συνέχισης της οικονομικής ανάπτυξης.

    Ωστόσο, επιχειρηματικές έρευνες από την Κίνα μέχρι την Ινδονησία δεν καταγράφουν σημάδια αντιστροφής της αρνητικής τάσης που εδραιώνεται στη βιομηχανική παραγωγή, οδηγώντας τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο αναφερόμενο γεωγραφικό τόξο να προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού, αλλά και μείωση των τιμών στα προϊόντα τους. Οι κινήσεις αυτές, μπορούν να οξύνουν τις επιπτώσεις του υποπληθωρισμού σε περιφερειακό, αλλά ακόμη και διεθνές επίπεδο, προκαλώντας αδιέξοδα στην κάλυψη του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, αυξάνοντας την ανεργία και εντείνοντας το πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία των παραπάνω αγορών.

    [05] Τη γνωστοποίηση δυνητικών χώρων φιλοξενίας προσφύγων ζητά από τους δήμους το ΥΠΕΣ

    Τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ζήτησε η κυβέρνηση σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

    Οι κυβερνητικοί παράγοντες, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζήτησαν, συγκεκριμένα, από τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΟΤΑ, να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και που προσφέρονται για τη φιλοξενία προσφύγων, όπως κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λπ. Κατά προτίμηση οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών - Ειδομένης.

    Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία επιτροπής που θα διαχειριστεί το προσφυγικό και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον την Αστυνομία, το Λιμενικό, τον Στρατό, την Υγεία και Πρόνοια και την Πολιτική Προστασία.

    Σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη ο κ. Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί λέγοντας ότι σύντομα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, πρότεινε τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση του προβλήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν από κοινού, η κυβέρνηση, τα κόμματα της Βουλής, καθώς και οι εκπρόσωποι των δήμων και των περιφερειών. Ζήτησε επίσης από το υπουργείο Εσωτερικών να προσδιορίσει και να χαρτογραφήσει τις ανάγκες που θα υπάρξουν για τη δημιουργία προσωρινών σημείων φιλοξενίας από τον Πειραιά μέχρι και την Ειδομένη.

    Επιπλέον έθεσε το θέμα της εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων για τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τους δήμους, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Ηρεμία επικρατεί στην Ειδομένη - Ανοιχτές οι σιδηροδρομικές γραμμές

    Περίπου 1.500 πρόσφυγες σε Ελληνικό και άλλοι 600 στην Πλατεία Βικτωρίας

    Περίπου 5.000 πρόσφυγες παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά

    [06] Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται δύο πλοία με 1.046 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue star 1» μεταφέροντας 623 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 497 άτομα από τη Μυτιλήνη και 126 από τη Χίο.Εντός της ημέρας, αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας»μεταφέροντας 423 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 316 άτομα από τη Ρόδο και 107 από την Κω.

    Στο μεταξύ, αναχώρησε τα ξημερώματα μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη»για τη Μυτιλήνη και τη Χίο προκειμένου να παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες.Πρωινές ώρες αναχώρησε και το «Βlue star 2»για Σύρο, Πάτμο, Λέρο, Κω και Ρόδο.

    [07] Γερμανία: Αρχίζει η εξέταση του αιτήματος να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό NPD

    Αρχίζει σήμερα στο ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο η εξέταση του αιτήματος να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό κόμμα NPD, μια διαδικασία όμως που κατά πολλούς δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της δράσης της άκρας δεξιάς στη Γερμανία.Το δικαστήριο, που εδρεύει στην Καρλσρούη, στη νοτιοδυτική Γερμανία, προβλέπεται ότι θα συνεδριάσει για τουλάχιστον τρεις ημέρες, έως και την Πέμπτη, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα, το οποίο είχε υποβληθεί τον Δεκέμβριο του 2013 από τη Μπούντεσρατ, την άνω Βουλή, στην οποία εκπροσωπούνται τα 16 ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια. Δεν αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του πριν περάσουν αρκετοί μήνες.

    Στο μακροσκελές υπόμνημά της, η Μπούντεσρατ τονίζει ότι το NPD επιδιώκει «την αποσταθεροποίηση» και την «υποβάθμιση» της «φιλελεύθερης και συνταγματικής τάξης» στη Γερμανία, με «επιθετικές» μεθόδους αλλά και «διαμέσου των πολιτικών του δραστηριοτήτων». Προσθέτει ότι το κόμμα αυτό «αντιβαίνει στο Σύνταγμα» της χώρας.

    Μόνο δύο κόμματα έχουν τεθεί εκτός νόμου στη Γερμανία μετά το 1945: Ένα διάδοχο μόρφωμα του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος, το SRP, εν έτει 1952, και κατόπιν το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPD), τέσσερα χρόνια αργότερα.

    [08] «Ο μεταφραστής είναι ένας πολιτιστικός πολιτικός»

    Μεταφράζει κάθε καινούργιο αστυνομικό του Πέτρου Μάρκαρη στα γερμανικά ενώ έχει μεταφράσει πολλούς 'Ελληνες συγγραφείς για διάφορα πολιτιστικά και λογοτεχνικά περιοδικά. Συνεργάζεται τακτικά με μεγάλους γερμανικούς εκδοτικούς οίκους, όπως οι Suhrkamp/Insel και Diogenes, και έχει δημιουργήσει τη δίγλωσση πολιτιστική πλατφόρμα diablog.eu. Ο λόγος για τη Μιχαέλα Πρίντσιγκερ (Michaela Prinzinger), που γεννήθηκε στη Βιέννη, έρχεται στην Ελλάδα από το 1979 και απέσπασε πρόσφατα το Αυστριακό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης. «Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί το βραβείο αυτό σε πρόσωπο που μεταφράζει από τα ελληνικά στα γερμανικά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σε επίσημο επίπεδο μόλις τώρα έγινε αντιληπτή αυτή η ανταλλαγή ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Γενικά ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός έχει πρόβλημα στο να γίνει αισθητός στον γερμανόφωνο χώρο. Είναι, λοιπόν, ένα πρώτο βήμα και αποτελεί μια σημαντική αρχή».

    Τι ακριβώς ζητούν από τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία οι γερμανόφωνοι εκδότες; Τι είναι εκείνο που τους ενδιαφέρει περισσότερο απ' όλα; «Φυσικά το μυθιστόρημα είναι το είδος για το οποίο οι εκδότες ενδιαφέρονται περισσότερο (και προφανώς και οι αναγνώστες). Για διηγήματα το ενδιαφέρον είναι σημαντικά μικρότερο ενώ οι θαμώνες της ποίησης παραμένουν όπως πάντα μια μικρή, πεισματικά προσηλωμένη αίρεση. Στο μεταξύ ο πλέον διάσημος και δημοφιλής σύγχρονος έλληνας συγγραφέας είναι το δίχως άλλο ο Πέτρος Μάρκαρης. Κι αυτό διότι ο εκδοτικός του οίκος τον περιβάλλει με φροντίδα και τον προωθεί κατάλληλα. Επιπλέον ο ίδιος μιλάει γερμανικά κι έτσι αποτελεί για τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έναν περιζήτητο ανταποκριτή και ερμηνευτή των ελληνικών θεμάτων.

    [09] Η ιστορία της Μακεδονίας «γραμμένη» σε ...χαλκό, σίδηρο και χρυσάφι

    Πόσο "βαριά" είναι η ιστορία, όταν είναι γραμμένη σε ...μέταλλο;Πόσο "ακριβή" προκύπτει, όταν ...γράφεται με χρυσό;

    Αυτή τη μακρά ιστορία της Μακεδονίας (από το 3.000 π.Χ. μέχρι τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες) διηγήθηκε, χθες το βράδυ, στο αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η διευθύντριά του, αρχαιολόγος Πολυξένη Βέλενη, με ...όχημα τη "μεταλλοτεχνία στην αρχαία Μακεδονία" και "κράχτη" το πλέον "θαυμαστό δείγμα της" για αρχαιολόγους και αρχαιολογούντες. Τα χρυσά Μακεδονικά στεφάνια.

    Μόλις τρεις μέρες πριν από την έναρξη της ετήσιας Αρχαιολογικής Συνάντησης για τις ανασκαφές του περασμένου έτους (2015) στη Μακεδονία και τη Θράκη (3-5 Μαρτίου στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ), ο "Φιλόλογος" διοργάνωσε, χθες, με ομιλήτρια την κ.Βελένη, εκδήλωση - διάλεξη με θέμα: "Χρυσά στεφάνια, κοσμήματα και μεταλλοτεχνία στην Αρχαία Μακεδονία".

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εξάλλου, κατέχει την πλουσιότερη στον κόσμο συλλογή στεφανιών από χρυσό και πολύτιμα μέταλλα.

    [10] Στον Παναγιώτη Τέτση το πρώτο «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης»

    Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε το «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης», στον Παναγιώτη Τέτση, ο οποίος όμως εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Εκ μέρους του παρέλαβε το βραβείο, που ήταν ένα γλυπτό του Γιάννη Μόραλη, ο γιος του, ο οποίος διάβασε ευχαριστήριο μήνυμα του μεγάλου ζωγράφου που κατέληγε με τη φράση: «Λόγοι υγείας δεν μου επέτρεψαν να παρευρεθώ στη μεγάλη αυτή τιμή. Κρίμα».

    «Αξίζουν συγχαρητήρια στο υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά στον υπουργό τον κ. Μπαλτά που θέσπισε αυτό το βραβείο Γιάννη Μόραλη, που απονέμεται για πρώτη φορά και απονέμεται στον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, τον κορυφαίο εν ζωή εκπρόσωπο των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα. Σκέφτομαι πως αν ζούσε ο Γιάννης Μόραλης, σίγουρα το βραβείο αυτό θα το απένειμε στον Παναγιώτη Τέτση. Ο Παναγιώτης Τέτσης είναι ότι ο Οδυσσέας Ελύτης στην ποίηση» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς αφού ευχήθηκε γρήγορα περαστικά στον Παναγιώτη Τέτση τόνισε ότι η στιγμή είναι πολύ σημαντική για τέσσερις λόγους. "Διότι βραβεύεται ο Παναγιώτης Τέτσης, πραγματοποιείται μια εκδήλωση που σηματοδοτεί το έτος Μόραλη, θεσμοθετήθηκε ένα βραβείο που έλειπε, καθώς εικαστικό βραβείο δεν υπήρχε ως σήμερα και επίσης ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, που πέρασε στη δικαιοδοσία του δημοσίου».

    [11] Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το βραβείο «Δημήτρης Χορν»

    Τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί διεκδικούν το βραβείο«Δημήτρης Χορν» για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου (Φθινόπωρο 2014-Καλοκαίρι 2015), στη φετινή απονομή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στις 20.00, στο Θέατρο Χορν(Αμερικής 10). Πρόκειται για την δέκατη έκτη χρονιά που δίνεται το εν λόγω βραβείο.

    Οι φετινοί υποψήφιοι είναι ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης για το ρόλο του Φρανκ-ν-Φέρτερ (Frank 'n' Furter) στο μιούζικαλ του Richard o' Brien «Rocky Horror Show» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου (Rex), ο Κωνσταντίνος Γώγουλος για τους ρόλους του Φρανκ Χάντερ στην «Εκδοχή του Μπράουνινγκ» του Τέρενς Ράττιγκαν και του Τζιμ Ο΄Κόνορ στον «Γυάλινο Κόσμο» του Τεννεσσή Ουίλλιαμς σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη (Εμπορικόν), ο Αργύρης Πανταζάρας για την ερμηνεία του στον μονόλογο «ΑΩ» σε διασκευή και σκηνοθεσία δική του (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής) και για το ρόλο του Τρελού στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ», σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ (Πειραιώς 260) - και τέλος, ο Γιώργος Παπαγεωργίου για το ρόλο του Babe (Μπέμπης) στο έργο του Τζεζ Μπάτεργουορθ «Mojo», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (Πόρτα).

    Η απονομή του ετήσιου επαμειβόμενου «Βραβείου Δημήτρης Χορν», ξεκίνησε το 2001, μετά από πρωτοβουλία του Σταμάτη Φασουλή και τη χρηματοδότηση του Γιάννη Χορν. Πρόκειται για τον σταυρό που φορούσε ο ηθοποιός, ο οποίος περνάει κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο, συνοδευόμενος από περγαμηνή. Ο περυσινός νικητής του βραβείου, Μιχάλης Σαράντης, θα παραδώσει το χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν που είχε λάβει κατά την βράβευσή του, στον φετινό βραβευθέντα.

    [12] Εξώδικο του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά προς τον ΔΟΛ

    Εξώδικο προς τον δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη απέστειλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ».

    Τα δημοσιεύματα αυτά, αναφέρεται στο εξώδικο, «αποτελούν μέρος μιας αήθους επιθέσεως στο πρόσωπό μου η οποία συνεχίζεται εδώ και αρκετούς μήνες, συνιστά απόλυτη διαστρέβλωση της αλήθειας και πραγματικότητας, εν γνώσει του ψεύδους, ξεπερνά κάθε όριο ανοχής και αποσκοπεί στην προβολή της τιμής και της υπόληψής μου μέσω της αμφισβήτησης της ηθικής, πολιτικής και κοινωνικής αξίας του προσώπου μου. Η σκοπιμότητα είναι προφανής, αφού η παραπάνω δόλια, προσχεδιασμένη και ενορχηστρωμένη επίθεση κλιμακώθηκε παράλληλα με τις ενέργειές μου για την κάθαρση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε από την εταιρεία σας μέσω των ανωτέρω εφημερίδων αλλά και της ψηφιακής εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ Online», καθώς και ραδιοσταθμού του ομίλου σας, η δε σχετική ρητορική για την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών επαναλήφθηκε και στην εκπομπή «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA CHANNEL».

    «Επειδή το δημοσιογραφικό καθήκον για ενημέρωση του κοινού σε ζητήματα που ενδιαφέρουν τη δημόσια σφαίρα και το δικαίωμα άσκησης κριτικής προς τα δημόσια πρόσωπα δεν περιλαμβάνει το «δικαίωμα» προσβολής της τιμής και της υπόληψης ενός πολιτικού προσώπου με τη διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας, όπως έγινε με τα ανωτέρω συκοφαντικά δημοσιεύματα» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στο εξώδικο και

    «Επειδή οι ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές που περιλαμβάνονται στα ανωτέρω δημοσιεύματα συνιστούν συμπεριφορά παράνομη, καταχρηστική και αντικείμενη στη δημοσιογραφική δεοντολογία, είχαν δε ως αποτέλεσμα να υποστώ σημαντική ηθική βλάβη σας καλώ α) να αποκαταστήσετε τη βαρύτατη σε βάρος μου προσβολή, β) να μου κοινοποιήσετε τα αντίστοιχα δημοσιεύματα αποκατάστασης.

    Σε αντίθετη περίπτωση, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει στη εξώδικη πρόσκληση ότι θα προσφύγει στα αρμόδια Δικαστήρια και σε κάθε αρμόδια Αρχή, «για την αποκατάσταση της βαρύτατης προσβολής που υπέστην, με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματός μου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 March 2016 - 7:32:31 UTC