Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη Λέσβο επισκέπτεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας
  • [02] Ένταση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έχουν συγκεντρωθεί μέλη της ΠΟΕΔΗΝ
  • [03] Δεν υπαναχωρούν οι αγρότες του νομού Ημαθίας, θα «εισβάλουν» με τα τρακτέρ στη Βέροια
  • [04] Σύζευξη παλιάς και νέας διασποράς του ακαδημαϊκού κόσμου στη Μ. Βρετανία -Πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ με συνεργασια του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [05] Στο λιμάνι του Πειραιά το «Αριάδνη», με 829 πρόσφυγες και μετανάστες
  • [06] ΗΠΑ - «Σούπερ Τρίτη»: Φαβορί οι Κλίντον και Τραμπ
  • [07] Την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής επισημαίνει ο Ρέντσι
  • [08] «Η Ευρώπη έχει χρεωκοπήσει ηθικά » τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της γερμανικής οργάνωσης «PRO ASYL»
  • [09] «Αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρώπη, εκείνη που θα βγει σίγουρα χαμένη θα είναι η Ευρώπη»
  • [10] Σε δύο πρωτοπόρους της κρυπτογράφησης, το φετινό βραβείο Τούρινγκ (το «Νόμπελ» της πληροφορικής)

  • [01] Τη Λέσβο επισκέπτεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας

    Τη Λέσβο επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, ο κ. Κουτσούμπας θα συναντηθείμε τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και στη συνέχεια με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου, ενώ το μεσημέρι θα επισκεφθεί το hot spot στη Μόρια.

    Το βράδυ ο γγ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

    [02] Ένταση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έχουν συγκεντρωθεί μέλη της ΠΟΕΔΗΝ

    Ένταση επικρατεί έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έχουν συγκεντρωθεί μέλη της ΠΟΕΔΗΝ και έχουν αποκλείσει τις εισόδους του κτιρίου. Οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων ζητούν συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον αν. υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

    Τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρονται για το σχέδιο για το ασφαλιστικό, αλλά και «την υποστελέχωση, συρρίκνωση, ιδιωτικοποίηση και απαξίωση του ΕΣΥ».

    [03] Δεν υπαναχωρούν οι αγρότες του νομού Ημαθίας, θα «εισβάλουν» με τα τρακτέρ στη Βέροια

    Δεν υπαναχωρούν στις θέσεις και διεκδικήσεις τους οι αγρότες του νομού Ημαθίας και παρά το γεγονός ότι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους στα μπλόκα, μόλις λίγες ημέρες πριν, συνεχίζουν με την ίδια δυναμική τις...εναλλακτικές τους δράσεις τους, τις οποίες μάλιστα διαμηνύουν ότι θα κλιμακώσουν, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Μεσσαλάς.

    «Ξεκαθαρίζουμε ότι θα σκληρύνουμε τη στάση μας, και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, όσο πλησιάζει η ώρα κατάθεσης των νομοσχεδίων του ασφαλιστικού και φορολογικού στη Βουλή για ψήφιση» ανέφερε και πρόσθεσε: «δεν θα κάνουμε πίσω. Δουλεύουμε για την ενδυνάμωση και κάθαρση του αγροτικού κινήματος σε συνεργασία με άλλους του κλάδου σε όλη την Ελλάδα και στόχος μας είναι ενωμένοι να καταστείλουμε τις προσπάθειες που επιχειρούνται για τον αφανισμό του πρωτογενούς τομέα».

    Στο πλαίσιο αυτό, το πλάνο της σημερινής κινητοποίησης περιλαμβάνει κάθοδο με τρακτέρ αγροτών από το μπλόκο Νησελίου (δύναμης άνω των 500), Μακροχώρι και Διαβατό στην πόλη της Βέροιας, με πρώτη στάση τους το κτίριο της εφορίας στις 11 το πρωί, υπηρεσία την οποία και προτίθενται να αποκλείσουν συμβολικά, επιδίδοντας μάλιστα και σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας στην προϊσταμένη.

    Στη συνέχεια, αφού γίνει πορεία με τα τρακτέρ στην πόλη της Βέροιας, τα 100 τρακτέρ που αναμένεται να συμμετέχουν στην κινητοποίηση θα μεταβούν στο πολιτικό γραφείο των Βουλευτών του Σύριζα κ.κ Ευφροσύνη Καρασαλίδου, Γιώργος Ουρσουζίδης και Χρήστος Αντωνίου, στους οποίους και θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας, αλλά και θα τους καλέσουν να τοποθετηθούν δημόσια για το τι θα πράξουν, στην κρίσιμη ημερομηνία ψήφισης των νομοσχεδίων. «Κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι όσοι βουλευτές ψηφίσουν τα νομοσχέδια, υπογράφουν το τέλος του πρωτογενούς τομέα και στο πλαίσιο αυτό τους ξεκαθαρίζουμε ότι θα είναι ανεπιθύμητοι στο Νομό» επισήμανε ο κ. Μεσσαλάς.

    Τελευταίος σταθμός των αγροτών του νομού Ημαθίας, το κτίριο της αντιπεριφέρειας, όπου και θα κατατεθεί ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, θα ακολουθήσει συμβολική κατάληψη και αίτημα «όλοι οι φορείς του Νομού να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας και να συμπαραταχθούν στο πλευρό μας, αφού οι διεκδικήσεις που αφορούν τα ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα, είναι θέματα που αφορούν όλους».

    [04] Σύζευξη παλιάς και νέας διασποράς του ακαδημαϊκού κόσμου στη Μ. Βρετανία -Πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ με συνεργασια του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλιά και νέα ομογένεια χέρι-χέρι. Αυτό το νέο όραμα, που θα ενώσει σε ένα δίκτυο τους επιστήμονες ελληνικής καταγωγής με τα καλύτερα ελληνικά μυαλά που έχουν βρεί ή αναζητούν μία καλύτερη τύχη ανά τον κόσμο, παίρνει σάρκα και οστά. Η εκκίνηση του εγχειρήματος θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, στις 3 Μαρτίου, με τη συνέργεια του υπουργείου Εξωτερικών και του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Παρόντες στην εναρκτήρια εκδήλωση για την ίδρυση του «Συνδέσμου Ελλήνων Ακαδημαϊκών Μεγάλης Βρετανίας» θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος.

    Στην εκδήλωση ο κ. Αμανατίδης θα απευθύνει χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας με την παρουσία του την αναγκαιότητα της δικτύωσης των Ελλήνων της Διασποράς με τη μητέρα πατρίδα στο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον των χωρών όπου διαβιούν. Μια δικτύωση τεράστιας σημασίας η οποία θα ενώσει τους δύο κόσμους με κοινό παρονομαστή την ελληνικότητα και την αλληλεγγύη που αυτή μπορεί να προσδώσει ως κινητήρια δύναμη για ένα πιο ευοίωνο μέλλον των εκτός και εντός Ελλάδας Ελλήνων. Συνεκτικός ιστός και βασικό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή θα είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ που θα αναλάβει ρόλο κοινωνού και υποστηριχτή, ως ένας συγκολλητικός ιστός που θα απλώνεται παντού, ένα σταθερό σημείο αναφοράς.

    «Η Ελλάδα είναι οι άνθρωποί της και οι Έλληνες της Διασποράς οι καλύτεροι πρεσβευτές της. Με την πρωτοβουλία της ίδρυσης του Συνδέσμου Ελλήνων ακαδημαϊκών στην Μεγάλη Βρετανία επιθυμούμε και εργαζόμαστε, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους συμπατριώτες μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αμανατίδης, επισημαίνοντας ότι αυτό θα συμβάλλει «αφενός στην ενδυνάμωση του ρόλου των Ελλήνων της Διασποράς στις χώρες, όπου διαβιούν, ισχυροποιώντας τη δικτύωση και την παρέμβασή τους διεθνώς, και αφετέρου διότι συνιστά μια πρώτη νησίδα για νέους επιστήμονες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και αποκτούν τώρα νέα σημεία αναφοράς και επαφής με την μητέρα πατρίδα»

    Η Μεγάλη Βρετανία είναι μόνο η αρχή. Ένα πρότυπο που θα εξαπλωθεί σε πολλές χώρες. Στην εκδήλωση του Λονδίνου θα συμμετάσχουν πάνω από 250 ακαδημαικοί Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής που διδάσκουν σε βρετανικά πανεπιστήμια. Η δικτύωσή τους θα αποτελέσει τη «μαγιά» για την ισχυροποίηση των ελληνικών θέσεων στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και θα συνδράμει σε δεύτερο επίπεδο στη διασύνδεση των νέων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό, τη νέα διασπορά που αποτελεί σήμερα το άυλο εθνικό μας κεφάλαιο ανά τον κόσμο.

    [05] Στο λιμάνι του Πειραιά το «Αριάδνη», με 829 πρόσφυγες και μετανάστες

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.Το πλοίο παρέλαβε 519 άτομα από τη Μυτιλήνη και 310 από τη Χίο. Στις 09.00 αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 2»με 187 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 62 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 125 από τη Λέρο.

    Μέχρι στιγμής ο ΟΛΠ έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς(Ε-1, Ε2, Ε3) για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων αλλά και την Πέτρινη Αποθήκη. Όπως τονίζουν στελέχη του οργανισμού, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, αναμένεται να δοθεί προς φιλοξενία και ο επιβατικός σταθμός του ΟΛΠ που βρίσκεται στην πύλη Ε-7.

    [06] ΗΠΑ - «Σούπερ Τρίτη»: Φαβορί οι Κλίντον και Τραμπ

    Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον κατέγραψαν,με βάση τις προβλέψεις των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων και τα πρώτα αποτελέσματα ως τώρα,από επτά νίκες στις εσωκομματικές ψηφοφορίες για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος αντίστοιχα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την οριστική επικράτησή τους στη μεγαλύτερη μάχη των προκριματικών του 2016, τη «Σούπερ Τρίτη».

    Ο Τραμπ και η Κλίντον πλέον στρέφουν την προσοχή τους στην μεταξύ τους σύγκρουση, με τον 69χρονο μεγιστάνα των ακινήτων να υπόσχεται ότι θα «γυρέψει» την Κλίντον και την 68χρονη πρώην υπουργό Εξωτερικών και πρώην πρώτη κυρία να καταγγέλει τη διχαστική, όπως την αποκάλεσε, ρητορική του Τραμπ.

    Οι δύο υποψήφιοι κέρδισαν ισάριθμες αναμετρήσεις. Ο Τραμπ επικράτησε στην Αλαμπάμα, στο Άρκανσο, στη Τζόρτζια, στη Μασαχουσέτη, στο Τενεσί, στο Βερμόντ και στη Βιρτζίνια, ενώ η Κλίντον στην Αλαμπάμα, στο Άρκανσο, στη Τζόρτζια, στη Μασαχουσέτη, στο Τενεσί, το Τέξας, στη Βιρτζίνια και στην αμερικανική Σαμόα.

    Ο ένας από τους δύο αντιπάλους του Τραμπ, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, κέρδισε στο Τέξας, την πολιτεία όπου εκλέγεται, και στη γειτονική Οκλαχόμα, ενισχύοντας το επιχείρημά του ότι έχει τις καλύτερες πιθανότητες να επικρατήσει επί του αμφιλεγόμενου Τραμπ. Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο ευνοούμενος του κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, προβλέπεται ότι θα επικρατήσει μόνο στη Μινεσότα.

    Ο μοναδικός αντίπαλος της Κλίντον, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, κέρδισε στην πολιτεία του, το Βερμόντ, αλλά επίσης και στο Κολοράντο, στη Μινεσότα και την Οκλαχόμα, και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τη μάχη για να εξασφαλίσει το χρίσμα και στις 35 πολιτείες στις οποίες θα συνεχιστεί η κούρσα.

    [07] Την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής επισημαίνει ο Ρέντσι

    H μάχη για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, «είναι μια δύσκολη αναμέτρηση αλλά όταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήρθε στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης είπε ότι η λιτότητα είναι βλακώδης. Εμείς συμφωνούμε και το λέμε εδώ και καιρό», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στο ιταλικό κανάλι Rai Uno.«Αν η Ευρώπη ακολουθήσει, επιτέλους, την οδό της ανάπτυξης, της απασχόλησης, των επενδύσεων και όχι μόνο της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας θεωρώ ότι θα είναι κάτι θετικό», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά της Ιταλίας, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «φέτος σταμάτησε, επιτέλους η ανοδική πορεία του δημόσιου χρέους και από το επόμενο έτος θα μειωθεί», αποσαφηνίζοντας ότι στην Ευρώπη «πρέπει να προσέξουμε την οικονομία μας αλλά, την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι χωρίς ανάπτυξη η Ευρώπη δεν έχει μέλλον». Εξέφρασε δε, την πεποίθηση, ότι «οι φόροι στην Ιταλία θα συνεχίσουν να μειώνονται».

    Τέλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ο Μ. Ρέντσι ανέφερε πως πριν από μια τέτοια αποστολή, «θα πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Είδαμε τι συνέβη στην Λιβύη, όταν κάποιος, ιδίως Γάλλοι και Βρετανοί, επενέβησαν χωρίς ένα πλαίσιο σταθερής κυβέρνησης. Η Ιταλία έχει έναν ηγετικό ρόλο στο διεθνές αυτό ντοσιέ, αλλά η προτεραιότητα, τώρα είναι να συσταθεί κυβέρνηση στην Λιβύη», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

    [08] «Η Ευρώπη έχει χρεωκοπήσει ηθικά » τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της γερμανικής οργάνωσης «PRO ASYL»

    Οι Ευρωπαίοι μετέτρεψαν «το πανέμορφο Αιγαίο σε ένα θαλάσσιο νεκροταφείο», «η Ελλάδα αφέθηκε μόνη», ενώ «η Ε.Ε. απλώς κοίταγε την εξέλιξη της ανθρωπιστικής καταστροφής και μόνον όταν οι πρόσφυγες έφτασαν μαζικά στην Κεντρική Ευρώπη σκέφτηκε, επιτέλους, ότι πρέπει να δράσουμε από κοινού», λέει ο Καρλ Κοπ, εκπρόσωπος της γερμανικής οργάνωσης "PRO ASYL" στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ΕCRE) στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη.

    Ο Καρλ Κοπ χαρακτηρίζει την απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ως «μια ακόμα αηδιαστική επίθεση κατά της Ελλάδας και ένα χτύπημα στην ενότητα της Ευρώπης. Εχουμε σήμερα την παράλογη κατάσταση η Ελλάδα να διαπομπεύεται και ο Ορμπάν με το φράχτη του στην Ουγγαρία να παρουσιάζεται ως ο εκπρόσωπος της λύσης. Πρέπει να σταματήσει αυτή η επίθεση», λέει και προσθέτει ότι «η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων είναι κάτι διαφορετικό από εκείνη των χερσαίων συνόρων. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε πολλές φορές να εξηγήσει ότι πρόκειται για θέμα ζωής και θανάτου, ότι προέχει η σωτηρία ανθρώπινων ζωών». Επισημαίνει δε ότι «ότι με το που είπε η νέα ελληνική κυβέρνηση ότι δεν απωθούμε βίαια (τους μετανάστες) πίσω στην Τουρκία και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές, άρχισε η κριτική».

    Επικρίνει ως παρακμιακό το γεγονός ότι «οι Ευρωπαίοι επικροτούν σιωπηρά όσους υψώνουν φράχτες, όταν κλείνονται σύνορα, απωθούνται λέμβοι», ενώ «στην Ελλάδα, η οποία τηρεί το διεθνές δίκαιο, επιτίθενται με έναν ανήκουστο τρόπο, αν και οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να εγγυηθούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

    Πιστεύει ότι «η Ε.Ε. δεν ήταν ποτέ τόσο διχασμένη όσο σήμερα», ότι «όλες οι αξίες της Ευρώπης θρυμματίζονται μπροστά στα μάτια μας», η «Αυστρία παρανομεί» και η «μικρή Ελλάδα» εξωθείται «να παραβιάσει μαζικά το διεθνές δίκαιο», πράγμα το οποίο αποδεικνύει πως «η Ευρώπη έχει χρεωκοπήσει ηθικά» και την καλεί «να ταχθεί αλληλέγγυα προς την Ελλάδα», τονίζοντας ότι «απέτυχε η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη, όχι η μικρή χώρα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης στην οποία δεν παρασχέθηκαν όσα ζήτησε για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

    Ο Κοπ προειδοποιεί επίσης ότι «όποιος καλεί μονίμως την Ελλάδα σε διαρκή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μετά θέλει και να την εκδιώξει και από τη Σένγκεν υποτροπιάζει στον εθνικό εγωϊσμό. Πρόκειται για επάνοδο σε κακές εποχές», ενώ θεωρεί ότι η σύγκληση διάσκεψης (της Βιέννης) χωρίς την Ελλάδα και η συμφωνία κατά μιας χώρας της Ε.Ε. «είναι το plan B, δηλαδή στην πράξη, μια συνοριακή γραμμή κατά της Ελλάδας και των προσφύγων» και προσθέτει ότι «πρόκειται για μια πράξη βαθιά αντιευρωπαϊκή και απάνθρωπη».

    Αναφερόμενος στη συνθήκη του Δουβλίνου επισημαίνει ότι «το να εξαναγκάζεται η μικρή Ελλάδα να δίνει άσυλο στον κύριο όγκο των προσφύγων είναι εντελώς λανθασμένο. Το Δουβλίνο απέτυχε, δεν ήταν ποτέ έντιμο, είναι απάνθρωπο», λέει και τονίζει ότι απαιτείται «ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο και αυτό δεν μπορεί να είναι το Δουβλίνο».

    Κατά τον κ. Κοπ «η γερμανική κυβέρνηση ήταν φλογερός υποστηρικτής του Δουβλίνου, διότι ήταν βολικό να γίνει το προσφυγικό πρόβλημα ιταλικό ή ελληνικό», ενώ αναφερόμενος στην καγκελάριο Μέρκελ λέει ότι «στο θέμα της οικονομικής κρίσης της Ελλάδα δεν έδειξε απαραιτήτως μεγαλοψυχία» αλλά «πολύ αργότερα αποφάσισε να επιτρέπεται να έλθουν πρόσφυγες στη Γερμανία», υπογραμμίζει δε πως «αν κλείσει ο βαλκανικός δρόμος, τότε η Ελλάδα θα καταρρεύσει και αυτό η Μέρκελ θέλει να το αποτρέψει».

    Προτείνει «ένα οργανωμένο πρόγραμμα υποδοχής μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Ε.Ε., μια «συμμαχία των προθύμων» εν ονόματι της Ευρώπης, των αξιών της και της αλληλεγγύης με τους συνανθρώπους μας», αλλά χαρακτηρίζει την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ως «ακόμα ένα ολίσθημα» αφού «η επαναπροώθηση είναι παράνομη κατά το δίκαιο της Ε.Ε., μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το δραματικό ερώτημα είναι πως μπορούμε να σταματήσουμε το θάνατο στο Αιγαίο», προσθέτει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι «η βιομηχανία των δουλεμπόρων αποκομίζει τεράστια κέρδη επειδή η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορά τους», ενώ εκφράζει τον φόβο «ότι θα δημιουργηθούν γύρω από την Ευρώπη πολλά άλλα θαλάσσια νεκροταφεία».

    [09] «Αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρώπη, εκείνη που θα βγει σίγουρα χαμένη θα είναι η Ευρώπη»

    «Οι λαοί της Μεσογείου, που δημιούργησαν τις επιστήμες και τον πολιτισμό, έχουν φτάσει στις ημέρες μας στο χείλος της αβύσσου και θα πρέπει έστω και την τελευταία στιγμή να κάνουν πίσω και να επανέλθουν στην αρχική τους κοιτίδα. Σε αυτή την κοιτίδα θα βρούμε και την Ελλάδα, που κανένας δεν μπορεί να τη διώξει από την Ευρώπη. Γιατί αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρώπη, εκείνη που θα βγει σίγουρα χαμένη θα είναι η Ευρώπη». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στο κοινό του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας ο Λιβανέζος ποιητής Σαλά Στετιέ (Salah Stetie) κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Έλληνα ποιητή Θανάση Χατζόπουλο, στο πλαίσιο της Γιορτής της Γαλλοφωνίας που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου και θα συνεχιστεί όλο τον μήνα.

    «Το θέμα της μνήμης» παρατήρησε ο Στετιέ, που γράφει όχι στη μητρική του γλώσσα, αλλά στα γαλλικά, «παίζει τεράστιο ρόλο στην ποίηση. Όσο για τον άνθρωπο, αν θέλουμε να έχει μέλλον, θα πρέπει να τον ανακαλύψουμε μέσα από τη δεξίωση του 'Αλλου».

    [10] Σε δύο πρωτοπόρους της κρυπτογράφησης, το φετινό βραβείο Τούρινγκ (το «Νόμπελ» της πληροφορικής)

    Δύο Αμερικανοί, πρωτοπόροι της κρυπτογράφησης, οι Γουάιτφιλντ Ντίφι και Μάρτιν Χέλμαν, είναι οι τιμώμενοι φέτος με το Βραβείο Τούρινγκ, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Υπολογιστικών Μηχανών (ACM).Το βραβείο, που χρηματοδοτείται κυρίως από τη Google, φέρει το όνομα του μεγάλου Βρετανού μαθηματικού 'Αλαν Τούρινγκ και είναι το πιο σημαντικό στον χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, γι' αυτό μερικοί το ονομάζουν και «Νόμπελ» της πληροφορικής.

    Ο 71χρονος Ντίφι υπήρξε επικεφαλής του τομέα κυβερνο-ασφάλειας στην εταιρεία πληροφορικής Sun Microsystems και ο 70χρονος Χέλμαν είναι ομότιμος καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

    Χάρη στην πρωτοποτριακή συμβολή των δύο κρυπτογράφων από το 1976, ιδίως με την εφαρμογή του «δημόσιου κλειδιού» και της «ψηφιακής υπογραφής», καθένας μπορεί πλέον να κάνει κρυπτογράφηση. Έτσι, το διαδίκτυο μπόρεσε να υπάρξει ως μια (σχετικά) ασφαλής μέθοδος επικοινωνίας και να επεκταθεί ο Παγκόσμιος Ιστός. Και οι δύο δήλωσαν ότι ο έλεγχος από τις κυβερνήσεις πάνω στις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους για όλους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 March 2016 - 7:32:34 UTC