Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Βίτσας: Μπορούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα με τους πρόσφυγες προς όφελος της χώρας και της Ευρώπης
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Διαχειρίσιμη η προσφυγική κρίση
  • [03] «Να επιμεριστεί η ευθύνη σε όσους καθυστερούν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας»
  • [04] Προσπάθεια σύγκλισης ΕΕ - ΔΝΤ για την αξιολόγηση
  • [05] Παραμένουν έξω από το υπουργείο Οικονομικών μέλη της ΠΟΕΔΗΝ
  • [06] Υπό κατάληψη η πρυτανεία του ΑΠΘ
  • [07] Δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι νεκροί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, στη Δυτική Όχθη
  • [08] ΗΠΑ - «Σούπερ Τρίτη»: Φαβορί οι Κλίντον και Τραμπ
  • [09] «Η Ευρώπη έχει χρεοκοπήσει ηθικά » τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της γερμανικής οργάνωσης «PRO ASYL»
  • [10] «One Small Step for a Man: Hello, Goodbye» της Δανάης Θεοδωρίδου στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
  • [11] Συμβολική κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών, από μέλη της ΠΟΕΔΗΝ
  • [12] Το «μαρτύριο της σταγόνας» στην Ειδομένη για χιλιάδες πρόσφυγες
  • [13] Να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα, ζητά από τη Γερμανία ο Β. Φάιμαν

  • [01] Δ. Βίτσας: Μπορούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα με τους πρόσφυγες προς όφελος της χώρας και της Ευρώπης

    Aισιόδοξος ότι θα επιλυθούν τα ζητήματα και θα ξεπεραστούν τα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δ. Βίτσας. Μιλώντας στο Mega, διευκρίνισε ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέλη προβλέπει για το ΝΑΤΟ "παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση" της κατάστασης που επικρατεί ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια.

    Ερωτηθείς για το συμβάν με τη Γερμανίδα υπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας έκανε λόγο για "απαράδεκτες αιτιάσεις της Τουρκίας" και πρόσθεσε ότι "εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, στο μυαλό μας δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες".

    «Μπορούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα με τους πρόσφυγες προς όφελος της χώρας και της Ευρώπης, να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. Επισήμανε ότι η ταυτοποίηση των προσφύγων γίνεται στα κέντρα πρώτης υποδοχής και συμπλήρωσε ότι το 95% των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες.

    Το ποσοστό αμφισβήτησε η βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη η οποία συμμετείχε στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ενώ πρότεινε διαχωρισμό μεταναστών- προσφύγων στην "πηγή".Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ανησυχία της, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, κάνοντας λόγο για ανικανότητα και άρνηση της πραγματικότητας. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη και η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει αποτύχει.

    Δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και «βρισκόμαστε με μία Τουρκία που αμφισβητεί το σύνολο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ.«Εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να οργανωθεί, να δημιουργήσει τις προδιαγραφές για να προφυλάξει τον ελληνικό λαό, θα βρεθεί σε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση τις επόμενες ημέρες» εκτίμησε η κ. Μπακογιάννη.

    [02] Ν. Κοτζιάς: Διαχειρίσιμη η προσφυγική κρίση

    «Για το προσφυγικό βασική αιτία είναι ο πόλεμος και το έχουν ξεχάσει και πάνε να το φορτώσουν σε εμάς. Ο πόλεμος δημιουργεί προσφυγιά» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά στην εκπομπή Ιστορίες του Σκάι με θέμα την μεγάλη διπλωματική μάχη στην ΕΕ για το προσφυγικό. Επισήμανε δε ότι ουδείς ήθελε να προετοιμαστεί στην Ευρώπη όταν επέμενε ο ίδιος από τον Μάρτιο του 2015 για τον κίνδυνο των προσφύγων και κατηγορήθηκε ως φιλορωσική αυτή η άποψή του.

    Σχετικά με τον ρόλο της Αυστρίας ο κ. Κοτζιάς είπε ότι σύμφωνα με την πολιτική του εκτίμηση «η Αυστρία στηρίζεται και σε άλλες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μέρκελ σήμερα στη Γερμανία. Θα έλεγα ότι κάνει το βρώμικο παιχνίδι πολλών που θα ήθελαν να ανατρέψουν την Μέρκελ, ή την πολιτική της τουλάχιστον», πρόσθεσε.

    Ο κ. Κοτζιάς τόνισε επίσης ότι δεν αληθεύει αυτό που κάποιοι λένε στην Αυστρία για προτάσεις προς την Ελλάδα τονίζοντας ότι ορισμένοι είναι εγκλωβισμένοι στον δικό τους αγώνα με την ακροδεξιά.

    Αναφερόμενος στη στάση της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ» ενθουσιάστηκε με τον ρόλο που της έδιναν η Αυστρία, η Ουγγαρία κλπ και θεώρησε ότι θα λύσει το πρόβλημά της. Η εκτίμηση που τώρα κάνουμε είναι ότι έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι τους χρησιμοποιούν» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που έχουμε να κάνουμε με την ΠΓΔΜ είναι να καταλάβουν ότι θα έχουν κόστος αν συνεχίσουν- και το καταλαβαίνουν σιγά σιγά- και δεύτερον ότι τους χρησιμοποιούν και δεν είναι προς το δικό τους συμφέρον»

    Ερωτηθείς για το βέτο που θα μπορούσε να ασκήσει η Ελλάδα για την επόμενη σύνοδο είπε ότι κατά την άποψή του «κανείς πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του» καθώς «το βέτο συχνά βοηθά για να επισημάνει κανείς τις κόκκινες γραμμές του και δεν είναι το τέλος μιας διαπραγμάτευσης αλλά η αρχή της». «Δεν το βλέπω πιθανό, αλλά αν κυριαρχούσε η άποψη της Αυστρίας τι θα κάνουμε;» Ωστόσο αποσαφήνισε ότι «εμείς βάζαμε βέτο για τα συμπεράσματα όχι εναντίον κάποιου».

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως είναι διαχειρίσιμες οι προσφυγικές ροές, τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες και επισήμανε πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν χρειάζεται πανικός αλλά νηφαλιότητα.

    Το προσφυγικό πρόβλημα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα , είπε ο κ. Κοτζιάς και χρειάζεται πολύπλοκες λύσεις τονίζοντας πως κανείς στην Ευρώπη δεν ήταν έτοιμος για την υποδοχή τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων.

    Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι τον ανησυχεί «μία Ευρώπη που οι αποφάσεις της, εκλεγμένων πολιτικών, ανατρέπονται από διευθυντές αστυνομικών».

    Σχετικά με την Τουρκία αναφέρθηκε στην μεγάλη «μπίζνα» των 6 δισ. αλλά και για διεφθαρμένες ΜΚΟ.

    Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως για να κινηθούν οι Τούρκοι στη Συρία πρέπει να έχουν ευρύτερες πλάτες δηλαδή το ΝΑΤΟ.

    Εκνευρισμό καταγράφω στο Αιγαίο όχι ένταση. Δεν θα το έλεγα επιθετικότητα αλλά νευρικότητα της Τουρκίας, είπε ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας πως παρά τις δυσκολίες έχουμε έναν διπλωματικό διάλογο. «Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα αλλά να ηγεμονεύσει στην περιοχή. Έχουμε διαύλους επικοινωνίας» ανέφερε και επισήμανε πως ο Ερντογάν δεν έχει κάνει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. «Εγώ το θεωρώ θετικό αυτό».

    «Η ΕΕ πρέπει αποκτήσει μία πιο συνεκτική και σύνθετη πολιτική, να ενισχυθούν με επιδοτήσεις χρημάτων οι πρόσφυγες στο Λίβανο και Ιορδανία, να λύσουμε το πρόβλημα μετακίνησης του Μάγκρεπ, να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με τρίτες χώρες για την επανεισδοχή. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα αποκλειστούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, θα βρουν άλλους δρόμους. Γι αυτό επιμένουμε για ευρωπαϊκή λύση» είπε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας πως η Ευρώπη εάν δεν το λύσει αυτό το πρόβλημα θα έχει η ίδια πρόβλημα ταυτότητας και ύπαρξης.

    «Ο εφιάλτης μου είναι να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες» ανέφερε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών.

    Διαβάστε επίσης:Το «μαρτύριο της σταγόνας» στην Ειδομένη για χιλιάδες πρόσφυγες

    [03] «Να επιμεριστεί η ευθύνη σε όσους καθυστερούν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας»

    Να συνεκτιμηθεί και να επιμεριστεί η ευθύνη σε αυτούς που δυσκολεύουν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι πριν από το Πάσχα θα δοθεί αίσιο τέλος στο θέμα της αξιολόγησης.

    "Να μην ζητηθεί από την Ελλάδα το οποιοδήποτε κόστος προκύψει απ' αυτή την καθυστέρηση. Πρέπει να επιμεριστεί σ΄ εκείνους που έχουν την ευθύνη" υπογράμμισε ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" με τον Κώστα Μπλιάτκα.

    Επεσήμανε δε, ότι όσο καθυστερεί η αξιολόγηση του χρηματοδοτικού προγράμματος προκύπτει κόστος για τη χώρα καθώς -όπως είπε- δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και χρηματοδότηση των παραγωγικών σχεδίων που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

    "Είμαι βέβαιος ότι δεν θα περάσει και το Πάσχα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, το οποίο θα είναι Πάσχα - ανάστασης για την οικονομία" σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τηρείται η συμφωνία με τους θεσμούς.

    [04] Προσπάθεια σύγκλισης ΕΕ - ΔΝΤ για την αξιολόγηση

    Την επίτευξη κοινής θέσης, έτσι ώστε να «ξεμπλοκάρει»η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, θα επιχειρήσουν σήμερα εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι συναντώνται το βράδυ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι έως τώρα διαβουλεύσεις δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς, καθώς η απόσταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 παραμένει, παρά τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις.

    Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το EuroWorking Group της Δευτέρας συμβούλευσε τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα να καταβάλουν μια ακόμη προσπάθεια σύγκλισης πριν το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εκκίνηση της αξιολόγησης το συντομότερο.

    Σημειώνεται ότι σήμερα στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).

    [05] Παραμένουν έξω από το υπουργείο Οικονομικών μέλη της ΠΟΕΔΗΝ

    Παραμένουν έξω από το υπουργείο Οικονομικών τα συνδικαλιστικά στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας να συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν αποχωρήσει.

    Νωρίς το πρωί προκλήθηκαν επεισόδια όταν εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της εισόδου του υπουργείου και απωθήθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ. Οπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαννακός, επιχείρησαν άλλες τρεις φορές να συναντήσουν τον κ. Χουλιαράκη, σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις εργαζομένων έξω από το τπουργείο Οικονομικών, αλλά «ήρθαν αντιμέτωποι με ρολά και ΜΑΤ».

    Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου, ένταξη των Υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων στα ΒΑΕ, αύξηση των μισθών και διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας.

    [06] Υπό κατάληψη η πρυτανεία του ΑΠΘ

    Κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποιούν από το πρωί μέλη φοιτητικών συλλόγων από τις Σχολές και τα Τμήματα Νομικής, Ιατρικής, Χημείας και Φιλολογίας, διαμαρτυρόμενοι για τη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας 14 εργολαβικών υπαλλήλων του Ιδρύματος.

    Οι φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΑΠΘ ότι "με το πρόσχημα της υποχρηματοδότησης συνυπογράφει επανειλημμένα την υποστελέχωση του Πανεπιστημίου, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τη μνημονιακή πολιτική μέσα στα πανεπιστήμια". Καταδικάζουν, εξάλλου, τη συμμετοχή της στον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο για την Παιδεία, διότι, όπως αναφέρουν, "ο πρωταγωνιστικός ρόλος που παίζει η πρυτανεία σε αυτή την διαδικασία την καθιστά υπεύθυνη για τις αναδιαρθρώσεις, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα στο Πανεπιστήμιο, στις οποίες συγκαταλέγονται τα δίδακτρα, το σπάσιμο του ενιαίου κύκλου σπουδών, η αφαίρεση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία, οι συγχωνεύσεις τμημάτων".

    [07] Δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι νεκροί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, στη Δυτική Όχθη

    Δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι εισήλθαν σήμερα το πρωί σε εβραϊκό οικισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και τραυμάτισαν έναν Ισραηλινό έποικο πριν πέσουν νεκροί από πυρά του ισραηλινού στρατού, σε ένα νέο περιστατικό που προστίθεται στο κύμα εντεινόμενης βίας που διανύει ήδη τον έκτο μήνα.

    «Δύο δράστες εισήλθαν στην κοινότητα 'Ελι, νοτίως της Ναμπλούς, και επιτέθηκαν σε έναν άνδρα που βρισκόταν κοντά στο σπίτι του. Οι στρατιώτες έφθασαν στο σημείο και άνοιξαν πυρ εναντίον των δραστών, τους οποίους σκότωσαν».Ένας Εβραίος έποικος που προσπάθησε να τους ακινητοποιήσει πριν φθάσουν οι στρατιώτες τραυματίστηκε, διευκρινίζει η ανακοίνωση του στρατού.

    Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείου Υγείας, οι δύο 17χρονοι Παλαιστίνιοι κατάγονταν από το παρακείμενο χωριό Καριούτ.

    [08] ΗΠΑ - «Σούπερ Τρίτη»: Φαβορί οι Κλίντον και Τραμπ

    Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον κατέγραψαν,με βάση τις προβλέψεις των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων και τα πρώτα αποτελέσματα ως τώρα,από επτά νίκες στις εσωκομματικές ψηφοφορίες για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος αντίστοιχα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την οριστική επικράτησή τους στη μεγαλύτερη μάχη των προκριματικών του 2016, τη «Σούπερ Τρίτη».

    Ο Τραμπ και η Κλίντον πλέον στρέφουν την προσοχή τους στην μεταξύ τους σύγκρουση, με τον 69χρονο μεγιστάνα των ακινήτων να υπόσχεται ότι θα «γυρέψει» την Κλίντον και την 68χρονη πρώην υπουργό Εξωτερικών και πρώην πρώτη κυρία να καταγγέλει τη διχαστική, όπως την αποκάλεσε, ρητορική του Τραμπ.

    Οι δύο υποψήφιοι κέρδισαν ισάριθμες αναμετρήσεις. Ο Τραμπ επικράτησε στην Αλαμπάμα, στο Άρκανσο, στη Τζόρτζια, στη Μασαχουσέτη, στο Τενεσί, στο Βερμόντ και στη Βιρτζίνια, ενώ η Κλίντον στην Αλαμπάμα, στο Άρκανσο, στη Τζόρτζια, στη Μασαχουσέτη, στο Τενεσί, το Τέξας, στη Βιρτζίνια και στην αμερικανική Σαμόα.

    Ο ένας από τους δύο αντιπάλους του Τραμπ, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, κέρδισε στο Τέξας, την πολιτεία όπου εκλέγεται, και στη γειτονική Οκλαχόμα, ενισχύοντας το επιχείρημά του ότι έχει τις καλύτερες πιθανότητες να επικρατήσει επί του αμφιλεγόμενου Τραμπ. Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο ευνοούμενος του κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, προβλέπεται ότι θα επικρατήσει μόνο στη Μινεσότα.

    Ο μοναδικός αντίπαλος της Κλίντον, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, κέρδισε στην πολιτεία του, το Βερμόντ, αλλά επίσης και στο Κολοράντο, στη Μινεσότα και την Οκλαχόμα, και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τη μάχη για να εξασφαλίσει το χρίσμα και στις 35 πολιτείες στις οποίες θα συνεχιστεί η κούρσα.

    [09] «Η Ευρώπη έχει χρεοκοπήσει ηθικά » τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της γερμανικής οργάνωσης «PRO ASYL»

    Οι Ευρωπαίοι μετέτρεψαν «το πανέμορφο Αιγαίο σε ένα θαλάσσιο νεκροταφείο», «η Ελλάδα αφέθηκε μόνη», ενώ «η Ε.Ε. απλώς κοίταγε την εξέλιξη της ανθρωπιστικής καταστροφής και μόνον όταν οι πρόσφυγες έφτασαν μαζικά στην Κεντρική Ευρώπη σκέφτηκε, επιτέλους, ότι πρέπει να δράσουμε από κοινού», λέει ο Καρλ Κοπ, εκπρόσωπος της γερμανικής οργάνωσης "PRO ASYL" στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ΕCRE) στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη.

    Ο Καρλ Κοπ χαρακτηρίζει την απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ως «μια ακόμα αηδιαστική επίθεση κατά της Ελλάδας και ένα χτύπημα στην ενότητα της Ευρώπης. Εχουμε σήμερα την παράλογη κατάσταση η Ελλάδα να διαπομπεύεται και ο Ορμπάν με το φράχτη του στην Ουγγαρία να παρουσιάζεται ως ο εκπρόσωπος της λύσης. Πρέπει να σταματήσει αυτή η επίθεση», λέει και προσθέτει ότι «η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων είναι κάτι διαφορετικό από εκείνη των χερσαίων συνόρων. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε πολλές φορές να εξηγήσει ότι πρόκειται για θέμα ζωής και θανάτου, ότι προέχει η σωτηρία ανθρώπινων ζωών». Επισημαίνει δε ότι «ότι με το που είπε η νέα ελληνική κυβέρνηση ότι δεν απωθούμε βίαια (τους μετανάστες) πίσω στην Τουρκία και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές, άρχισε η κριτική».

    Επικρίνει ως παρακμιακό το γεγονός ότι «οι Ευρωπαίοι επικροτούν σιωπηρά όσους υψώνουν φράχτες, όταν κλείνονται σύνορα, απωθούνται λέμβοι», ενώ «στην Ελλάδα, η οποία τηρεί το διεθνές δίκαιο, επιτίθενται με έναν ανήκουστο τρόπο, αν και οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να εγγυηθούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

    Πιστεύει ότι «η Ε.Ε. δεν ήταν ποτέ τόσο διχασμένη όσο σήμερα», ότι «όλες οι αξίες της Ευρώπης θρυμματίζονται μπροστά στα μάτια μας», η «Αυστρία παρανομεί» και η «μικρή Ελλάδα» εξωθείται «να παραβιάσει μαζικά το διεθνές δίκαιο», πράγμα το οποίο αποδεικνύει πως «η Ευρώπη έχει χρεωκοπήσει ηθικά» και την καλεί «να ταχθεί αλληλέγγυα προς την Ελλάδα», τονίζοντας ότι «απέτυχε η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη, όχι η μικρή χώρα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης στην οποία δεν παρασχέθηκαν όσα ζήτησε για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

    Ο Κοπ προειδοποιεί επίσης ότι «όποιος καλεί μονίμως την Ελλάδα σε διαρκή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μετά θέλει και να την εκδιώξει και από τη Σένγκεν υποτροπιάζει στον εθνικό εγωϊσμό. Πρόκειται για επάνοδο σε κακές εποχές», ενώ θεωρεί ότι η σύγκληση διάσκεψης (της Βιέννης) χωρίς την Ελλάδα και η συμφωνία κατά μιας χώρας της Ε.Ε. «είναι το plan B, δηλαδή στην πράξη, μια συνοριακή γραμμή κατά της Ελλάδας και των προσφύγων» και προσθέτει ότι «πρόκειται για μια πράξη βαθιά αντιευρωπαϊκή και απάνθρωπη».

    Αναφερόμενος στη συνθήκη του Δουβλίνου επισημαίνει ότι «το να εξαναγκάζεται η μικρή Ελλάδα να δίνει άσυλο στον κύριο όγκο των προσφύγων είναι εντελώς λανθασμένο. Το Δουβλίνο απέτυχε, δεν ήταν ποτέ έντιμο, είναι απάνθρωπο», λέει και τονίζει ότι απαιτείται «ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο και αυτό δεν μπορεί να είναι το Δουβλίνο».

    Κατά τον κ. Κοπ «η γερμανική κυβέρνηση ήταν φλογερός υποστηρικτής του Δουβλίνου, διότι ήταν βολικό να γίνει το προσφυγικό πρόβλημα ιταλικό ή ελληνικό», ενώ αναφερόμενος στην καγκελάριο Μέρκελ λέει ότι «στο θέμα της οικονομικής κρίσης της Ελλάδα δεν έδειξε απαραιτήτως μεγαλοψυχία» αλλά «πολύ αργότερα αποφάσισε να επιτρέπεται να έλθουν πρόσφυγες στη Γερμανία», υπογραμμίζει δε πως «αν κλείσει ο βαλκανικός δρόμος, τότε η Ελλάδα θα καταρρεύσει και αυτό η Μέρκελ θέλει να το αποτρέψει».

    Προτείνει «ένα οργανωμένο πρόγραμμα υποδοχής μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Ε.Ε., μια «συμμαχία των προθύμων» εν ονόματι της Ευρώπης, των αξιών της και της αλληλεγγύης με τους συνανθρώπους μας», αλλά χαρακτηρίζει την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ως «ακόμα ένα ολίσθημα» αφού «η επαναπροώθηση είναι παράνομη κατά το δίκαιο της Ε.Ε., μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το δραματικό ερώτημα είναι πως μπορούμε να σταματήσουμε το θάνατο στο Αιγαίο», προσθέτει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι «η βιομηχανία των δουλεμπόρων αποκομίζει τεράστια κέρδη επειδή η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορά τους», ενώ εκφράζει τον φόβο «ότι θα δημιουργηθούν γύρω από την Ευρώπη πολλά άλλα θαλάσσια νεκροταφεία».

    [10] «One Small Step for a Man: Hello, Goodbye» της Δανάης Θεοδωρίδου στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

    Το «One Small Step for a Man: Hello, Goodbye» είναι μία ιδιαίτερη και πρωτότυπη παράσταση της σκηνοθέτιδας και ερευνήτριας του σύγχρονου θεάτρου, χορού και περφόρμανς Δανάης Θεοδωρίδου που φιλοξενεί το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης σήμερα 2 Μαρτίουκαι αύριο Πέμπτη 3 Μαρτίου. Η σκηνοθέτις, που ζει στις Βρυξέλλες, χρησιμοποιώντας στοιχεία του σχετικά κοντινού μας παρελθόντος, από τη δεκαετία του 1970,διερευνά τον τρόπο ζωής του ανθρώπου, αναδεικνύει συνήθειες και συμπεριφορές, και έμμεσα σχολιάζοντας αναζητά εναλλακτικούς τρόπους ύπαρξης για το παρόν και το μέλλον.

    Αθήνα, Ελλάδα 02/03/2016 08:50 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    «One Small Step for a Man: Hello, Goodbye» της Δανάης Θεοδωρίδου στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, στις 2 και 3 Μαρτίου

    Η παράσταση αποτελεί τη συνάντηση μιας μικρής ομάδας είκοσι ανθρώπων, ηθοποιών και κοινού, γύρω από ένα τραπέζι στρωμένο με γλυκά και ποτά για όλους. Εκεί, με χιουμοριστική και ταυτόχρονα κριτική διάθεση, δύο γυμνοί κάτοικοι της γης, ένας άντρας και μια γυναίκα, επιχειρούν να εισάγουν τους καλεσμένους τους στις βασικές αρχές της ζωής στον πλανήτη μας (τον τρόπο που τρώμε, πίνουμε, περπατάμε, σχετιζόμαστε κτλ.) σαν αυτές να τους ήταν εντελώς άγνωστες. Όλα αυτά συμβαίνουν, φυσικά, στην κατεξοχήν γλώσσα του διαστήματος, την (πολύ απλή) αγγλική.

    Σημειώνει η Δανάη Θεοδωρίδου: Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 η ανθρωπότητα στέλνει μία σειρά διαστημικών σκαφών στο διάστημα (Pioneer Plaques, Voyager Golden Record) με μηνύματα από τη Γη, σε περίπτωση που βρεθούν από εξωγήινα όντα. Τα μηνύματα αυτά είναι η εικόνα ενός γυμνού άνδρα και μιας γυναίκας, χαιρετισμοί σε διάφορες γλώσσες, η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, εικόνες, ήχοι και μουσική από τον πλανήτη μας κλπ. Το One Small Step for a Man: Hello, Goodbye επιχειρεί να επαναλάβει αυτή τη χειρονομία με το δικό του τρόπο, υπογραμμίζοντας τη λογική και το παράλογο αυτής. Ξεκινώντας από το παραπάνω αρχείο και τις συγκεκριμένες μορφές (της δυτικής) γνώσης που αυτό προτείνει, η παράσταση δημιουργεί ένα παρόμοιο είδος (ζωντανού) αρχείου που προσφέρεται ως δείγμα της ζωής μας στη Γη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός αισθήματος αποξένωσης προς οτιδήποτε θεωρείται δεδομένο, ικανού να ανοίξει χώρο να φανταστούμε εκ νέου τη ζωή στον πλανήτη μας και να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους ύπαρξης σ' αυτόν για το παρόν και το μέλλον μας.

    [11] Συμβολική κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών, από μέλη της ΠΟΕΔΗΝ

    Συμβολική κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί συνδικαλιστικά στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να τους απομακρύνουν από το σημείο, με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακό, τραυματίστηκε μία γυναίκα, που με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό.

    Οι εργαζόμενοι είχαν προαναγγείλει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο στις 10:30, ωστόσο από τις 6 το πρωί αιφνιδιαστικά είχαν αποκλείσει την είσοδο. Οπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαννακός, επιχείρησαν άλλες τρεις φορές να συναντήσουν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις εργαζομένων έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά «ήρθαν αντιμέτωποι με ρολά και ΜΑΤ».

    Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου, ένταξη των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων στα ΒΑΕ, αύξηση των μισθών και διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας.

    [12] Το «μαρτύριο της σταγόνας» στην Ειδομένη για χιλιάδες πρόσφυγες

    Το «μαρτύριο της σταγόνας»εξακολουθούν να ζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, αφού χθες το βράδυ (από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 2 τα ξημερώματα) οι αρχές της γειτονικής χώρας άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και ως τις 9, οπότε και ξανάκλεισε η «στρόφιγγα», πέρασαν άλλα 100 άτομα.

    Οι ρυθμοί, με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην απέναντι πλευρά των συνόρων είναι ιδιαίτερα αργοί, την ίδια ώρα που ο καταυλισμός στην ουδέτερη ζώνη «βουλιάζει». Επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εντός αυτού, ενώ άλλα 2.000 και πλέον άτομα έχουν απλώσει τις σκηνές και τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα γύρω χωράφια. Άλλα 180 άτομα παραμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη.

    Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγονται από χθες το απόγευμα τα δρομολόγια των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.

    [13] Να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα, ζητά από τη Γερμανία ο Β. Φάιμαν

    Να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα και από τις γειτονικές χώρες της Συρίας, ζητά από τη Γερμανία ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στηναυστριακήεφημερίδα«Κουρίρ», συμπληρώνοντας πως δεν επιτρέπεται η χώρα του να γίνει «προθάλαμος της Γερμανίας».

    Ταυτόχρονα, ο Αυστριακός καγκελάριος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, παρόμοιο με εκείνο για τη διάσωση των τραπεζών, του οποίου οι πόροι, όπως σημειώνει, θα χρησιμοποιούνται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων στην Ελλάδα και για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από την περίθαλψη των αιτούντων άσυλο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία πρέπει να καθορίσει μία ημερήσια ποσόστωση και να εκδώσει έγγραφα διέλευσης για πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιορδανία, από τα οποία θα διαπιστώνεται πως οι πρόσφυγες που φθάνουν, μπορούν να εισέλθουν στη Γερμανία.

    Δεν μπορεί να γίνεται περαιτέρω αποδεκτό, καθημερινά να μετακινούνται πολλές χιλιάδες πρόσφυγες προς την Κεντρική Ευρώπη και από την άλλη πλευρά η Γερμανία να ανακοινώνει ότι «σήμερα αφήνει να εισέλθουν στη χώρα μόνον 1.000 ή 2.000», σημειώνει ο Βέρνερ Φάιμαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 March 2016 - 9:32:35 UTC