Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη - Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά»
  • [02] Ι. Αμανατίδης: Να φέρουμε κοντά την παλιά και τη νέα διασπορά
  • [03] Συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου, στο ΥΠΕΞ
  • [04] Αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Ευκλ. Τσακαλώτος
  • [05] Σόιμπλε: Το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, καθώς υπάρχει συμφωνία
  • [06] Αβραμόπουλος: Προθεσμία έως τις 12 Μαΐου στην Ελλάδα για να καταγράψει τους μετανάστες
  • [07] Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ

  • [01] «Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη - Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά»

    Απαράδεκτο και μη ανεκτό από την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η απόφαση της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ότι κράτη-μέλη επί της βαλκανικής οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε.

    Κατά το υπουργικό συμβούλιο -που συνεδρίασε για το προσφυγικό, προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση με την οποία θα προσέλθει η κυβέρνηση στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας- ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο εσωτερικό είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη. Πρόσθεσε όμως ότι χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες προκειμένου αυτή να μην επιδεινωθεί. Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τον κορμό των ελληνικών θέσεων, ενώ για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα γίνει στη Σμύρνη, είπε ότι στόχος της χώρας είναι η ενεργητική παρέμβαση, καθώς η Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι τα βασικά προβλήματα είναι ο περιορισμός της ροής στα Βόρεια Σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία. Σε ότι αφορά το εσωτερικό, η κατάσταση είναι προφανώς δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, είπε ο πρωθυπουργός, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας. Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές αφορούν το εσωτερικό μας, την Ευρώπη και την Τουρκία.

    Κορμός των ελληνικών θέσεων με τις οποίες προσέρχεται η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής, είναι οι θέσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

    1) Αναφορικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού, τόνισε ότι:

    -Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

    -Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

    -Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.

    -Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

    2) Ως προς το ζήτημα της μετεγκατάστασης, επισήμανε:

    -'Αμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

    3) Οικονομική βοήθεια:

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

    4) Τουρκία

    Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας, τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Επανέλαβε επίσης ότι άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

    Η διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας

    Αναφορικά με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση, ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και πως η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

    Το εσωτερικό μέτωπο

    Για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρα είπε ότι υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα και τόνισε ότι ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά. Συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημ. Βίτσας.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες, και, εξίσου κρίσιμο, να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά». Ανέφερε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί διεθνές κίνημα στήριξης των προσφύγων με την συμβολή όσων προσφέρουν την στήριξή τους και επισημάνθηκε ότι είναι εξαιρετικά βοηθητικές για την Ελλάδα οι παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας.

    [02] Ι. Αμανατίδης: Να φέρουμε κοντά την παλιά και τη νέα διασπορά

    Την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα στην νέα και την παλιά ελληνική διασπορά και της δικτύωσης με την μητέρα πατρίδα, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ. Αμανατιδης τόνισε ότι η ομογένεια διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την πατρίδα αλλά είναι αναγκαία και η δικτύωση ιδιαίτερα των Ελλήνων νέων επιστημόνων που λόγω της κρίσης έχουν φύγει από την πατρίδα. «Τα χρόνια της κρίσης μας έδειξαν ότι πρέπει να αναπτύξουμε μια θετική στρατηγική στο θέμα της διασποράς», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών. »Μπορούμε και πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε την εξαγωγή εγκεφάλων από την Ελλάδα που αποτελεί αιμορραγία για τη χώρα σε συνδυασμό με την τεράστια προσπάθεια για το ξεπέρασμα της κρίσης, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τον νέο αναπτυξιακό νόμο και την αντιμετώπιση του προβλήματος του δημοσίου χρέους» πρόσθεσε.

    Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το μοναδικό ελληνικό σχολείο του Λονδίνου στο Άκτον, όπου συζήτησε με τους δασκάλους τα προβλήματα του ιδρύματος. Το σχολείο διαθέτει 81 μαθητές Δημοτικού και 18 παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο. «Η ελληνική γλώσσα είναι αυτό που κρατά ενωμένους τους Έλληνες της διασποράς», τόνισε ο κ. Αμανατίδης. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι εντός του μηνός θα καθιερωθεί με απόφαση της ελληνικής Βουλής "Ημέρα Ελληνοφωνίας". Η Ημέρα αυτή θα είναι η 20η Μαΐου -που θεωρείται η ημέρα γέννησης του Σωκράτη. Η κυβέρνηση θα ζητήσει μάλιστα να τεθεί η Ημέρα Ελληνοφωνίας υπό την αιγίδα της UNESCO.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε, τέλος, και τον αρχιεπίσκοπο Μ. Βρετανίας και Θυατείρων Γρηγόριο, με τον οποίο συζήτησε θέματα της εκκλησίας.

    [03] Συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου, στο ΥΠΕΞ

    Ο υπουργός ΕξωτερικώνΝίκος Κοτζιάς, θα συναντηθεί στις 14:00με τον Τούρκο ομόλογό του, ΜεβλούτΤσαβούσογλου.

    Μετά το πέρας της κατ? ιδίαν συνάντησης του κ. Κοτζιά με τον κ. Τσαβούσογλου, στο υπουργείο Εξωτερικών,θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο.

    [04] Αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Ευκλ. Τσακαλώτος

    Την αισιοδοξία του ότι ή αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα εξέφρασε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε έντονη κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι κρατά μία σκληρή στάση, τόσο προς την Ελλάδα, ζητώντας περισσότερα μέτρα, όσο και προς την Ευρώπη, για να δει συνολικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Αντίθετα όπως είπε, «οι θέσεις μας είναι πολύ κοντά» με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν και «οι διαφορές που υπάρχουν είναι μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και μπορούν να συζητηθούν».

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία της διαπραγμάτευσης, εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για το γεγονός ότι «οι θεσμοί ήρθαν στην Ελλάδα από την 1η έως τις 5 Φεβρουαρίου, διέκοψαν για δέκα ημέρες, έχει περάσει, ήδη, μήνας από την αναχώρησή τους και δεν έχουν επανέλθει».

    Ο κ. Τσακαλώτος, σημείωσε ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητεί πολύ περισσότερα μέτρα, συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε και «δεν υπάρχει οικονομολόγος που να υποστηρίζει ότι πήγαμε χειρότερα από τις προβλέψεις, οπότε το λογικό θα ήταν να μιλούσαμε για λιγότερα μέτρα».

    Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση των σημερινών συντάξεων, τόνισε ότι δεν μπορούν να μειωθούν συντάξεις γιατί στην Ελλάδα παίζουν το ρόλο βασικού οικογενειακού εισοδήματος και έχουν, ήδη, περικοπεί έντεκα φορές, τα τελευταία χρόνια.

    [05] Σόιμπλε: Το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, καθώς υπάρχει συμφωνία

    «Έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις πετύχαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα. Και μένουμε σε αυτήν. Επομένως το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, αλλά εναπόκειται στην Ελλάδα να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Εμείς τα τηρούμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα χρειάζεται τώρα επιπλέον αλληλεγγύη, λόγω της προσφυγικής κρίσης.

    «Υπάρχει μια νέα κατάσταση, η προσφυγική κρίση, και για αυτό η Ελλάδα χρειάζεται, πέρα από την παλιά συζήτηση, επιπλέον αλληλεγγύη και αυτό είναι που της προσφέρουμε», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση στο Λονδίνο, αλλά διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα - και είναι δύσκολος αυτός ο δρόμος». Είναι δύσκολο, αλλά αυτό κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα και αυτό λέει ξανά και ξανά, συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Τόνισε δε την ανάγκη να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ο σωστός προκειμένου να ανακτήσει κανείς την ανταγωνιστικότητά του και ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. «Καλή τύχη!», είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «μετά το Brexit δεν υπάρχει άλλη συμφωνία» αποκλείοντας το ενδεχόμενο «ειδικής συμφωνίας» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας, σε περίπτωση που η χώρα αποφασίσει την έξοδό της. «Η συμφωνία είναι συμφωνία, έξω σημαίνει έξω. Ελπίζω να πάρετε την σωστή απόφαση», είπε και δήλωσε κατ' επανάληψη ότι η ΕΕ επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας, ενώ αναγνώρισε ότι η Ευρώπη θα γίνει πιο ασταθής και λιγότερο ανταγωνιστική με την έξοδό της. Από την άλλη πλευρά εξήγησε ότι δεν θα υπάρξει άλλη συμφωνία με την ΕΕ μετά το Brexit, αλλά και ότι το Λονδίνο θα ήταν πολύ δύσκολο να διαπραγματευτεί εκ νέου π.χ. 60 εμπορικές συμφωνίες που έχει σήμερα υπογράψει η ΕΕ με άλλες χώρες. «Καλή τύχη!», είπε και σε αυτή την περίπτωση.

    [06] Αβραμόπουλος: Προθεσμία έως τις 12 Μαΐου στην Ελλάδα για να καταγράψει τους μετανάστες

    Η Ευρώπη θα δώσει στην Ελλάδα προθεσμία έως τις 12 Μαΐουγια να καταγράψει όλους τους μετανάστες μεθοδικά, αλλιώς θα επιβάλλει μεγαλύτερους συνοριακούς ελέγχους, είπε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος σε γερμανική εφημερίδα."Η Ελλάδα θα έχει (προθεσμία) έως τον Μάιο για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα", είπε ο Αβραμόπουλος στην εφημερίδα Die Welt.

    "Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στις 12 Μαΐου.Εάν δεν δούμε πρόοδο έως τότε, δεν θα διστάσουμε να δημιουργήσουμε κανόνες ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη", είπε.

    Ο Αβραμόπουλος είπε στην εφημερίδα ότι ο στόχος ήταν να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι που είχαν τεθεί ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής κρίσης στο εσωτερικό της ελεύθερης ζώνης Σένγκεν, έως τον Νοέμβριο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει στα μέσα Μαρτίου προσχέδια νόμου για την μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου κανονισμού της συμφωνίας του Δουβλίνου σύμφωνα με τον οποίο οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξεταστούν στη χώρα όπου ζητείται αρχικά το άσυλο.

    "Εξακολουθούμε να τηρούμε τα σχέδια για μια μόνιμη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Θα συνδέεται με τα σχέδια μεταρρύθμισης του Δουβλίνου. Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε σχέδια για το πώς μπορούν να εναρμονιστούν καλύτερα οι κανονισμοί ασύλου στην Ευρώπη", είπε.

    [07] Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στις 12:00 το μεσημέρι, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    H κυβέρνηση επιδιώκει έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε την Τρίτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη,για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών .

    Όπως είπε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα και τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στη σύσκεψη των αρχηγών.Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για την αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμότων προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 March 2016 - 5:32:28 UTC