Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διμερείς σχέσεις και προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά - Τσαβούσογλου
  • [02] Ι. Αμανατίδης: Επιδιώκουμε την ουσιαστική δικτύωση των Ελλήνων της Διασποράς
  • [03] Σόιμπλε: Το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, καθώς υπάρχει συμφωνία
  • [04] Έκτακτη σύσκεψη στη Λέσβο για τον τουρισμό
  • [05] Χιόνι στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 900 μέτρα
  • [06] Αντιστράτηγος Ζ. Τσιριγώτη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Ελεγχόμενη η κατάσταση με τους πρόσφυγες
  • [07] Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη νοτιοανατολική Τουρκία, δύο αστυνομικοί νεκροί
  • [08] Νεκρή από πυρά Παλαιστίνια που παρέσυρε με το αυτοκίνητό της Ισραηλινό στρατιώτη
  • [09] Αβραμόπουλος: Προθεσμία έως τις 12 Μαΐου στην Ελλάδα για να καταγράψει τους μετανάστες
  • [10] «Δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα, αλλά ούτε θα χτίσουμε τείχη» δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός
  • [11] Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016: Το ΕΚ υποκλίνεται στην γυναίκα-πρόσφυγα. Στις 8 Μαρτίου ψηφίζει έκθεση, εκδηλώσεις σε όλα τα κ-μ
  • [12] O Maurizio de Rosa μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το βιβλίο του «Ωραία σαν τους Έλληνες»
  • [13] Χίλιες καταγραφές για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που αγνοούνται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.
  • [14] Περίπου χίλιοι μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά
  • [15] Η Τουρκία δέχεται επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών

  • [01] Διμερείς σχέσεις και προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά - Τσαβούσογλου

    Οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, καθώς και του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί, για την επομένη, στη Σμύρνη, είναι τα βασικά θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

    Μεγίστης σημασίας είναι η συνεργασία των δύο χωρών στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις περιπολίες στο Αιγαίο, καθώς και το θέμα της επανεγκατάστασης των προσφύγων-μεταναστών στην Τουρκία, και βέβαια η αποτελεσματική και υπεύθυνη εφαρμογή της συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ ώστε να ανασταλούν οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές και η παράνομη διακίνησή τους προς την Ελλάδα.

    Είναι γεγονός ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί το τελευταίο διάστημα. Χθες πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Κερίμ Ουράς με επίκεντρο την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και έμφαση στη διμερή συνεργασία στον τομέα των μεταφορών.

    Ενώ την περασμένη Δευτέρα έλαβε χώρα στην Αθήνα ο 60ος γύρος των πολιτικών διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας υπό τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου.

    Σήμερα η κατ'ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών έχει οριστεί για τις 14.00 το μεσημέρι, θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και μετά από ένα δίωρο θα ακολουθήσει η κοινή συνέντευξη τύπου.

    [02] Ι. Αμανατίδης: Επιδιώκουμε την ουσιαστική δικτύωση των Ελλήνων της Διασποράς

    Τα θεμέλια για τηδικτύωση ως βασικό εργαλείο που θα ενώσει παλιούς και νέους Έλληνες της Διασποράς έθεσε στο Λονδίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στην εναρκτήρια εκδήλωση ίδρυσης του Συνδέσμου Ελλήνων Ακαδημαϊκών. Παρουσία περίπου 300 Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων που διαπρέπουν στον κοινωνικό ιστό της Βρετανίας ο κ. Αμανατίδης εξήγησε τους στόχους της κυβέρνησης για την αξιοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού για την Ελλάδα εθνικού της κεφαλαίου καθώς, όπως τόνισε, «είναι ισχυρή η επίδραση του Απόδημου Ελληνισμού στους παράγοντες που συνθέτουν την πρόοδο, την ανάπτυξη και τη συνολική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας».

    «Επιδιώκουμε» είπε στην ομιλία του «την ουσιαστική δικτύωση των Ελλήνων της Διασποράς με την μητέρα πατρίδα, αλλά και τη διατήρηση της επαφής της νέας γενιάς μεταναστών, της λεγόμενης "νέας διασποράς" με το κέντρο». Και τόνισε ότι βασικός άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης για την ομογένεια, είναι «η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου δραστηριοποίησης σε όλους τους τομείς».

    Ο υφυπουργός εξωτερικών απευθυνόμενος στα μέλη της δυναμικής και ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου επισήμανε ότι «η οικονομική ευρωστία και η επαγγελματική και επιστημονική δυνατότητα του Ελληνισμού που εκφράζεται στα εκπαιδευτικά, ερευνητικά, χρηματοπιστωτικά και εφοπλιστικά κέντρα της Βρετανίας αποτελεί τη βάση της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ του ελληνικού κόσμου και της Γηραιάς Αλβιόνας. Αποτελεί δε, ένα πολύτιμο δίκτυο υποστήριξης και προώθησης του Ελληνισμού διεθνώς». «Οι Έλληνες του Λονδίνου αποτέλεσαν και αποτελούν ομάδα με σημαντική συμβολή» πρόσθεσε.

    Ο Κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της ελληνικής Πολιτείας και των ομογενειακών οργανώσεων εξωτερικού, στην οργανωτική στήριξη των δομών και τμημάτων του Ελληνισμού και στην αναζήτηση νέων τρόπων προσέγγισης και ενεργοποίησης της νεολαίας του Απόδημου Ελληνισμού.

    «Οι Έλληνες επιστήμονες αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα» είπε εξηγώντας ότι «το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο είναι Έλληνες ωστόσο, μόνο ένας στους επτά ζει στην Ελλάδα». Σημείωσε δε ότι «η ενίσχυση και προβολή της δράσης τους είναι επιβεβλημένη για τη μεγέθυνση της ελληνικής εμβέλειας. Η ενίσχυση της πατρογονικής τους ταυτότητας ως παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας στην υπεράσπιση των ελληνικών δικαίων αποτελεί δε μόνιμη και διαχρονική επιδίωξή μας».

    «Στόχος μας» υπογράμμισε «είναι η δημιουργία πλούτου μέσα από την Οικονομία της Γνώσης. Κάθε νέος επιστήμονας Φυσικών Επιστημών αποτελεί μια εθνική επένδυση της τάξης των 100.000 ευρώ. Η απώλεια αυτής της επένδυσης και ο πολιτισμικός και οικονομικός πλούτος που αυτή παράγει προς όφελος τρίτων χωρών, είναι ζήτημα κορυφαίας σημασίας για την ελληνική πολιτεία».

    Η ελληνική ομογένεια, όπως είπε ο υφυπουργός, μπορεί με τη βοήθεια των ελληνικών εμπορικών επιμελητηρίων, των συλλόγων επιστημόνων, να εντάξει τους χιλιάδες οικονομικούς παράγοντες και επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής σε επιχειρηματικά δίκτυα στον τομέα του τουρισμού. Η δικτύωση αυτή μπορεί να επεκταθεί τόσο μεταξύ των ομογενειακών επιχειρήσεων όσο και των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα.

    Βεβαίως ο κ. Αμανατίδης δεν περιορίστηκε μόνο τον τομέα του τουρισμού αλλά αναφέρθηκε και στους τομείς της επιχειρηματικότητας τόσο ως προς τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδος και την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικής δράσης στις διεθνείς αγορές, όσο και στις επενδύεις των ομογενών μας στην Ελλάδα η οποία είναι «πεδίο σημαντικών επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών για τους Έλληνες Ομογενείς». Επ'αυτού εξέφρασε την πεποίθηση «ότι η παρουσία και η ουσιαστική συμβολή των Ομογενών, στην προσπάθεια αυτή, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική».

    Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αμανατίδης στην ομιλία του στο σημαντικό ρόλο διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού καθώς και στην ελληνορθόδοξη πίστη, η οποία «αποτελεί συνεκτικό δεσμό των Ελλήνων που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας».

    [03] Σόιμπλε: Το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, καθώς υπάρχει συμφωνία

    «Έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις πετύχαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα. Και μένουμε σε αυτήν. Επομένως το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, αλλά εναπόκειται στην Ελλάδα να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Εμείς τα τηρούμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα χρειάζεται τώρα επιπλέον αλληλεγγύη, λόγω της προσφυγικής κρίσης.

    «Υπάρχει μια νέα κατάσταση, η προσφυγική κρίση, και για αυτό η Ελλάδα χρειάζεται, πέρα από την παλιά συζήτηση, επιπλέον αλληλεγγύη και αυτό είναι που της προσφέρουμε», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics, στο Λονδίνο, αλλά διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα - και είναι δύσκολος αυτός ο δρόμος». Είναι δύσκολο, αλλά αυτό κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα και αυτό λέει ξανά και ξανά, συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Τόνισε δε την ανάγκη να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ο σωστός προκειμένου να ανακτήσει κανείς την ανταγωνιστικότητά του και ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. «Καλή τύχη!», είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «μετά το Brexit δεν υπάρχει άλλη συμφωνία» αποκλείοντας το ενδεχόμενο «ειδικής συμφωνίας» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας, σε περίπτωση που η χώρα αποφασίσει την έξοδό της. «Η συμφωνία είναι συμφωνία, έξω σημαίνει έξω. Ελπίζω να πάρετε την σωστή απόφαση», είπε και δήλωσε κατ' επανάληψη ότι η ΕΕ επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας, ενώ αναγνώρισε ότι η Ευρώπη θα γίνει πιο ασταθής και λιγότερο ανταγωνιστική με την έξοδό της. Από την άλλη πλευρά εξήγησε ότι δεν θα υπάρξει άλλη συμφωνία με την ΕΕ μετά το Brexit, αλλά και ότι το Λονδίνο θα ήταν πολύ δύσκολο να διαπραγματευτεί εκ νέου π.χ. 60 εμπορικές συμφωνίες που έχει σήμερα υπογράψει η ΕΕ με άλλες χώρες. «Καλή τύχη!», είπε και σε αυτή την περίπτωση.

    [04] Έκτακτη σύσκεψη στη Λέσβο για τον τουρισμό

    Έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή 62 φορέων τουρισμού στη Λέσβο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ενόψει της σημερινής σύσκεψης που έχει συγκαλέσει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στον τομέα του τουρισμού.

    Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου παρουσίασε την πρόταση της περιφέρειας που θα κατατεθεί στις συναντήσεις με τα στελέχη της κυβέρνησης, ενώ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός παρουσίασε τις ενέργειες που έχουν γίνει για να ανακοπούν οι αρνητικές συνέπειες του προσφυγικού.

    Ουσιαστική η τοποθέτηση του διευθυντή Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Νίκου Ζούρου ο οποίος τόνισε ότι «αν πάμε να απαντήσουμε μόνο για το προσφυγικό δε θα τα καταφέρουμε, πρέπει να τονώσουμε την εικόνα της άλλης Λέσβου και αυτή η προσπάθεια θα είναι κυρίως για τα επόμενα χρόνια».

    Ενδιαφέρουσα και η πρόταση του φορέα τουρισμού Μολύβου Νίκου Μόλβαλη να ενεργοποιηθούν οι πύλες εισόδου Πέτρας και Πλωμαρίου για τον τουρισμό από την Τουρκία. Αφού αναγνωρίστηκε ότι για φέτος τουλάχιστον στο τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια και να συγκρατήσει το νησί τις 35.000 αφίξεις που είχε το 2015.

    Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα εκπόνησης και υλοποίησης ειδικού στρατηγικού σχεδίου για την υποστήριξη του τουριστικού τομέα.

    Επίσης, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα λήψης θεσμικών μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, τόσο σε σχέση με τις τρέχουσες, όσο και με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους (φορολογικές, ασφαλιστικές, δανειακές κλπ). Τέλος, σε πνεύμα συναντίληψης, συμφώνησαν όλοι στην ανάγκη υλοποίησης ειδικής καμπάνιας που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον ΕΟΤ, με στρατηγικό προσανατολισμό την αναστροφή των συνεπειών του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

    [05] Χιόνι στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 900 μέτρα

    Πυκνό χιόνι έπεσε τα ξημερώματα, σε όλες τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 900 μέτρα. Τα χωριά των Τζουμέρκων, του Μετσόβου, της Κόνιτσας και του Ζαγορίου ντύθηκαν λευκά, με το χιόνι να φτάνει και τα 20 εκατοστά.

    Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, έβγαλε στο επαρχιακό δίκτυο 19 μηχανήματα αποχιονισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους. Ο καιρός αναμένεται να καλυτερέψει μετά το μεσημέρι.

    [06] Αντιστράτηγος Ζ. Τσιριγώτη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Ελεγχόμενη η κατάσταση με τους πρόσφυγες

    «Η κατάσταση αυτή τη στιγμή με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη». Αυτό τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή της στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η προϊσταμένη Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Όπως επισημαίνει, το 2015 έγινε διαχείριση συνολικά 911.000 προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα, από το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο.

    Η αντιστράτηγος, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει ότι διακινητές χρησιμοποιούν ανήλικα παιδιά για να οδηγούν βάρκες από την Τουρκία στην Ελλάδα, με την υπόσχεση ότι θα περάσουν στην Ε.Ε. Χωρίς να καταβάλλουν χρηματικό αντίτιμο. Παράλληλα, η κ.Τσιριγώτη διευκρινίζει σχετικά με τα ανήλικα προσφυγόπουλα που έχουν εξαφανιστεί, ότι ο αριθμός των 10.000 που ευρέως αναφέρεται, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Επισημαίνει, επίσης, ότι η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και άλλους φορείς, προσπαθεί να δημιουργήσει καινούργιες δομές φιλοξενίας, προκειμένου να γίνει εφικτή η φιλοξενία του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

    Όσον αφορά στη στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, θα αναφέρει χαρακτηριστικά:«Τη ζηλεύουν όλες οι χώρες του κόσμου».

    Αναλυτικά η συνέντευξη της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη στον Δημοσθένη Καλαμπάκα στη συνοδρομητική σελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Διαβάστε επίσης:Χίλιες καταγραφές για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που αγνοούνται

    [07] Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη νοτιοανατολική Τουρκία, δύο αστυνομικοί νεκροί

    Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο και ρουκέτα που πραγματοποίησαν σήμερα Κούρδοι μαχητές προκάλεσε τον θάνατο δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό 35 ανθρώπων στην επαρχία Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, έγινε γνωστό από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 6.00 το πρωί από μαχητές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην πόλη Νουσαϊμπίν, κοντά στα συριακά σύνορα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.Η εκεχειρία μεταξύ του ΡΚΚ και του τουρκικού κράτους κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο, με συνέπεια οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας να αυξάνονται, μεσούσης της βίας στη νοτιοανατολική χώρα όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

    [08] Νεκρή από πυρά Παλαιστίνια που παρέσυρε με το αυτοκίνητό της Ισραηλινό στρατιώτη

    Μία Παλαιστίνια παρέσυρε σήμερα με το αυτοκίνητό της Ισραηλινό στρατιώτη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για να πέσει νεκρή αμέσως μετά, από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που έφτασαν στο σημείο, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού στην Ιερουσαλήμ.Το τελευταίο εξάμηνο παρατηρείται έξαρση της βίας στην περιοχή, ενώ εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση.

    Η σημερινή επίθεση έγινε στην κεντρική οδική διασταύρωση κοντά στον οικισμό Gush Etzion. ?Ο στρατιώτης τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε για ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο. Στρατιώτες που βρέθηκαν στην περιοχή πυροβόλησαν θανάσιμα τη γυναίκα, ενώ ένα μαχαίρι εντοπίστηκε στο όχημά της,? ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

    Οι επιθέσεις με μαχαίρια, με όπλα, αλλά και οι εμβολισμοί με αυτοκίνητα έχουν κοστίσει τη ζωή 28 Ισραηλινών και ενός Αμερικανού πολίτη από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ οι δυνάμεις των Ισραηλινών έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 173 Παλαιστίνιους, με τους 115 από τους οποίους να πραγματοποιούν επιθέσεις, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων.

    [09] Αβραμόπουλος: Προθεσμία έως τις 12 Μαΐου στην Ελλάδα για να καταγράψει τους μετανάστες

    Η Ευρώπη θα δώσει στην Ελλάδα προθεσμία έως τις 12 Μαΐουγια να καταγράψει όλους τους μετανάστες μεθοδικά, αλλιώς θα επιβάλλει μεγαλύτερους συνοριακούς ελέγχους, είπε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος σε γερμανική εφημερίδα."Η Ελλάδα θα έχει (προθεσμία) έως τον Μάιο για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα", είπε ο Αβραμόπουλος στην εφημερίδα Die Welt.

    "Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στις 12 Μαΐου.Εάν δεν δούμε πρόοδο έως τότε, δεν θα διστάσουμε να δημιουργήσουμε κανόνες ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη", είπε.

    Ο Αβραμόπουλος είπε στην εφημερίδα ότι ο στόχος ήταν να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι που είχαν τεθεί ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής κρίσης στο εσωτερικό της ελεύθερης ζώνης Σένγκεν, έως τον Νοέμβριο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει στα μέσα Μαρτίου προσχέδια νόμου για την μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου κανονισμού της συμφωνίας του Δουβλίνου σύμφωνα με τον οποίο οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξεταστούν στη χώρα όπου ζητείται αρχικά το άσυλο.

    "Εξακολουθούμε να τηρούμε τα σχέδια για μια μόνιμη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Θα συνδέεται με τα σχέδια μεταρρύθμισης του Δουβλίνου. Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε σχέδια για το πώς μπορούν να εναρμονιστούν καλύτερα οι κανονισμοί ασύλου στην Ευρώπη", είπε.

    [10] «Δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα, αλλά ούτε θα χτίσουμε τείχη» δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός

    «Η Αλβανία είναι μία μικρή χώρα, αλλά ποτέ δεν απέφυγε τις ευθύνες της απέναντι στους εταίρους της. Παραμένουμε πιστοί στις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης, αλλά εμείς δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα, αλλά ούτε θα χτίσουμε τείχη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου. Αυτή είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση, δεν είναι μια πρόκληση της Ελλάδας ή της Ιταλίας, ακόμη λιγότερο της Αλβανίας»δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

    Ο κ. Ράμα προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψή της στα Τίρανα.Εν τω μεταξύ, ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι ταξίδεψε, χθες το απόγευμα, για την Ρώμη, ύστερα από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του, για να συζητήσουν γύρω από ένα κοινό σχέδιο δράσης σε περίπτωση που μεταναστευτικές ροές κατευθυνθούν από Ελλάδα στην Αλβανία και καταλήξουν στην Ιταλία.

    [11] Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016: Το ΕΚ υποκλίνεται στην γυναίκα-πρόσφυγα. Στις 8 Μαρτίου ψηφίζει έκθεση, εκδηλώσεις σε όλα τα κ-μ

    Αντιμέτωπες με τη βία σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους προς την ΕΕ, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι το πιο ευάλωτο τμήμα των προσφύγων. Το ΕΚ αφιερώνει φέτος την Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες-πρόσφυγες. Στις 8 Μαρτίου, συζητά και ψηφίζει έκθεση, με την οποία καλεί τα κ-μ να υιοθετήσουν κατευθυντήριες γραμμές για το προσφυγικό και την πολιτική ασύλου, με ιδιαίτερη μέριμνα για τον γυναικείο πληθυσμό.

    Η οδύσσεια των γυναικών ξεκινάει από τις χώρες τους, όπου συχνά πέφτουν θύματα βίας και διακρίσεων. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ευρώπη, έρχονται αντιμέτωπες με το δουλεμπόριο, την πορνεία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

    Η θέση του ΕΚ αποτυπώνεται στην έκθεση που συντάχθηκε από την ευρωβουλευτή Μέρι Χάνεϊμπολ (Σοσιαλιστές, Βρετανία), στην οποία τονίζεται η ανάγκη να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρων ως μέρος των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου.

    Η έκθεση

    Η έκθεση ζητά τη λήψη νέων ευρωπαϊκών μέτρων που θα δίνουν στις γυναίκες πρόσβαση σε κατάλληλη νομική στήριξη. Μεταξύ άλλων, να έχουν διερμηνείς του ιδίου φύλου, στα κέντρα υποδοχής να διαχωρίζουν τις εγκαταστάσεις υγιεινής ανάλογα με το φύλο και να υπάρχει η δυνατότητα να τις εξετάσει γιατρός του ιδίου φύλου.

    Το σχέδιο έκθεσης εγκρίθηκε από την επιτροπή Γυναικών και Ισότητας στις 28 Ιανουαρίου. Η συζήτηση και η ψηφοφορία για την έκθεση στην ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Γυναίκας, στο Κέντρο Επισκεπτών του ΕΚ και στα Γραφεία του ΕΚ των κ-μ φιλοξενείται φωτογραφική έκθεση, στην οποία αποτυπώνεται η δύσκολη θέση των γυναικών-προσφύγων, με τον φακό της βραβευμένης Γαλλίδας φωτορεπόρτερ Μαρί Ντορινί, η οποία κατέγραψε το υλικό της ταξιδεύοντας τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016 στην Ελλάδα, τη FYROM και τη Γερμανία, μετά από αίτημα του ΕΚ. Η έκθεση θα λειτουργήσει ως την 1η Ιουνίου.

    Το ταξίδι των γυναικών-προσφύγων σε εικόνες περιγράφει ομάδα φωτογράφων #Dysturb, σε 11 φωτογραφίες τραβηγμένες από την Μαρί Ντορινί και άλλους ευρωπαίους φωτορεπόρτερ. Το υλικό θα εκτεθεί στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τη Βαρκελώνη και θα τοποθετηθεί στις προσόψεις κτηρίων και σε δημόσιους χώρους στις τρεις αυτές πόλεις. Η #Dysturb παρουσιάζει τα φωτορεπορτάζ επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα ανοιχτό φόρουμ για συζήτηση.

    Ελλάδα

    Το Γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα, διοργανώνει εκδήλωση στις 11 Μαρτίου με καλεσμένες γυναίκες βουλευτές, τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και άλλες προσωπικότητες.

    Κύπρος

    Το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο, πραγματοποιεί εκδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τις πρεσβείες της Σουηδίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Εμπειρογνώμονες από τις χώρες αυτές θα παρουσιάσουν το σκανδιναβικό μοντέλο που αποτελεί πρότυπο σε ζητήματα ισότητας των φύλων. Ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου( Ευρωπαϊκή Αριστερά) θα μιλήσει για τις προτεραιότητες και αποφάσεις της ΕΕ.

    Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα επικεντρωθεί στην τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν ευαίσθητα θέματα, όπως τα μέτρα που πιθανότατα να πρέπει να ληφθούν για την κατάργηση των διακρίσεων στην πολιτική και όχι μόνο, ζωή της χώρας. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα προβληθεί από το ΡΙΚ

    [12] O Maurizio de Rosa μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το βιβλίο του «Ωραία σαν τους Έλληνες»

    «Ωραία σαν τους Έλληνες» είναι ο τίτλος που διάλεξε προκειμένου να συνοψίσει την ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας από το 1880 μέχρι τις ημέρες μας ο Iταλός κλασικός φιλόλογος και μεταφραστής Maurizio de Rosa.

    Το βιβλίο του τιτλοφορείται στα ιταλικά «Bella come I greci», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις UniversItalia και παρουσιάζεται στις 29 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο Ιταλικό Ινστιτούτο της Πατησίων.

    Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στην ελληνική λογοτεχνία, λέει ο Maurizio de Rosa στη συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η συνεχής αναζήτηση της ταυτότητας, η εμπειρία του μεταιχμίου και των «συνόρων» και η σύνθεση του δυτικοευρωπαϊκού στοιχείου με το εγχώριο.

    [13] Χίλιες καταγραφές για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που αγνοούνται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

    «Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» ο αριθμός των 10.000 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που χάθηκαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την προϊσταμένη επιτελείου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

    Η κ. Τσιριγώτη αντικρούει τα νούμερα της Europol που είδαν το φως της δημοσιότητας και επισημαίνει: «Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στις βάσεις δεδομένων της Σένγκεν και της Interpol έχουμε τις καταχωρήσεις των ανήλικων που εξαφανίζονται. Οι εξαφανίσεις ανηλίκων προέρχονται συχνά από διαφορές μεταξύ διαζευγμένων, που σημαίνει ότι πολλές φορές καταγγέλλουν στην αστυνομία απαγωγές, εξαφανίσεις, ενώ είναι κάτι που συμβαίνει μεταξύ δύο χωρισμένων γονέων». Στην περίπτωση που το ίδιο παιδί το πάρει ο άλλος γονέας, τότε αυτό ξανακαταχωρείται. «Δεν υπάρχει μηχανισμός ελεγκτικός στις βάσεις, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τις διπλοεγγραφές και τριπλοεγγραφές», εξηγεί η κ. Τσιριγώτη. Εξάλλου, όπως προσθέτει, όταν ένας γονέας έχει δηλώσει εξαφάνιση του παιδιού του «δεν ενημερώνει ποτέ ότι αυτό το παιδί ξαναγύρισε».

    Όπως εξηγεί η αντιστράτηγος, αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατηγοριοποιηθούν οι λόγοι για τους οποίους εξαφανίζονται τα ανήλικα παιδιά. «Εφ' όσον κατηγοριοποιηθούν αυτά, θα είναι πολύ πιο έυκολο να δούμε και εμείς για ποιο λόγο τα παιδιά είναι εξαφανισμένα». Όπως παραδέχεται, πάντως, είναι σαφές ότι «υπάρχουν και υποθέσεις που ένα ανήλικο παιδί το εκμεταλλεύονται οργανωμένα κυκλώματα». Πολλές φορές, οι διακινητές χρησιμοποιούν ανήλικα παιδιά για να οδηγήσουν τη βάρκα από την Τουρκία στην Ελλάδα τάζοντάς τους ότι δεν θα καταβάλλουν το χρηματικό αντίτιμο που απαιτούν.

    Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τη Europol, το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ευρωπαϊκού οργανισμού αναφέρει ότι ο αριθμός των 10.000 ασυνόδευτων παιδιών αποτελεί «εκτίμηση, μια προσέγγιση που βασίζεται στις συνεισφορές και τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και καταχωρούμε στη βάση δεδομένων μας και οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί τους τελευταίους 18 έως 24 μήνες». Η εκτίμηση αυτή αναφέρεται «σε ασυνόδευτα παιδιά που είχαν καταγραφεί αρχικά από τις Αρχές των κρατών και στη συνέχεια ήταν δύσκολο να εντοπιστούν». Ωστόσο, «δεν είναι διαθέσιμη η κατανομή του αριθμού ανά χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγουν.

    [14] Περίπου χίλιοι μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά

    Περίπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες περισσότεροι από χθες βρίσκονται σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά. Συγκεκριμένα στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που είναι πιστοποιημένοι και περιμένουν να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα φτάνει τα 6.238 άτομα.

    Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 4067. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 1.127.

    Στη Χίο, χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί, πιστοποιήθηκαν 706 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.507 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 223 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ στο νησί βρίσκονται 664 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

    [15] Η Τουρκία δέχεται επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών

    Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δεχθεί την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών, κάτι που θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο προσχέδιο της συμφωνίας, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, η Τουρκία αρνείται να δεχθεί την επαναπροώθηση προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες.

    Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Financial Times γράφει ότι η Άγκυρα είναι κοντά στην αποδοχή συμφωνίας που θα προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Ύστερα από εβδομάδες πιέσεων του Βερολίνου και των Βρυξελλών προς την Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να έχει δώσει το "πράσινο φως" για την συστηματική επιστροφή των μη Σύρων μεταναστών και δεσμεύεται ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα για την πάταξη του δικτύου των διακινητών.

    Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Financial Times αναφέρουν επίσης ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δέχεται όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα από την αποστολή του ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί "κλειδί" για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 March 2016 - 9:32:37 UTC