Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Στόχος μας, η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων
  • [02] Δ. Βίτσας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Κάτω από το μισό μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου
  • [03] Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη ψηφιακή στρατηγική
  • [04] Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για τη διαφάνεια στη διαφήμιση και στις χορηγίες των τραπεζών
  • [05] Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη συμφωνία πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco
  • [06] Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Δεν υφίσταται θέμα υγιειονομικής βόμβας στην Ειδομένη
  • [07] Κλειστή παραμένει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, 13.000 πρόσφυγες στο έλεος της βροχής
  • [08] Ο ηγέτης της Β. Κορέας ισχυρίζεται πως η χώρα του κατασκεύασε πυρηνικές κεφαλές σε σμίκρυνση
  • [09] Νεκροί τρεις αστυνομικοί από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος, στη Σομαλία
  • [10] Κλείνει τα σύνορά της και η Σερβία
  • [11] Πέθανε ο Σερ Τζορτζ Μάρτιν, ο θρυλικός παραγωγός των Beatles
  • [12] Αρχίζει στη Θεσσαλονίκη το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
  • [13] Το Top 10 των πιο καινοτόμων δημόσιων ερευνητικών φορέων στον κόσμο

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Στόχος μας, η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων

    Εφαλτήριο για σημαντική περαιτέρω ώθηση των ελληνοτουρκικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων είναι η σφυρηλάτηση των σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώνταςστο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στηΣμύρνη, την Τρίτη.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο παράγοντας αυτός συνιστά προϋπόθεση για την άνθηση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε ότι η συστηματοποίηση των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση με κορυφαίο επίπεδο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

    Στόχος μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μας. Για την ευόδωση αυτού του στόχου, οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σταθερά.

    Οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας, έχουν προ πολλού αποδείξει, μέσα από την εντατικοποίηση των επαφών τους, ότι η αξία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας υπερβαίνει τις όποιες δυσμενείς συγκυρίες, αντιλήψεις ισχύος και πολιτικές παραμέτρους, είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι είμαστε αρωγοί στην ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας και στην καλλιέργεια επιχειρηματικών συνεργειών, που θα σφυρηλατήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.

    Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό και φιλικό για τους επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένους. Υποστηρίζουμε , τόνισε τις επενδύσεις σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας με νέους νόμους, διευρύνουμε τις συνεργασίες σε παραδοσιακούς και νέους κλάδους.

    Διαβάστε επίσης:Αλ. Τσίπρας: Το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας

    [02] Δ. Βίτσας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Κάτω από το μισό μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου

    Μείωση κατά 50% και πλέον παρουσιάζουν οι προσφυγικές ροές, από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, από τη μέρα που ξεκίνησαν οι αποστολές του ΝΑΤΟ, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, οι ροές έπεσαν κάτω από 1.000 άτομα τη μέρα, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου έφθαναν με βάρκες στην Ελλάδα 2.000 με 2.500 άτομα ημερησίως κατά μέσο όρο.

    «Χθες είχαμε κάπου 700 άτομα. Άρα παίζει ένα θετικό ρόλο η παρουσία του προς το παρόν σε επίπεδο καταγραφής, με την έννοια ότι υπάρχει ένα 'μάτι' αρκετά ισχυρό»είπε ο κ. Βίτσας μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση»με τον Κώστα Μπλιάτκα, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό ζήτημα στην παρούσα φάση είναι η δραστική μείωση των εισροών από την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να πειστούν όσοι παραμένουν συγκεντρωμένοι εκεί να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθούν με τη βία οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη μεθόριο.

    «Η διαδικασία αποσυμπίεσης στην Ειδομένη πρέπει να γίνει δια της πειθούς, να πειστούν ότι να κάθονται στα σύνορα δεν τους προσθέτει κάτι»είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας και επισήμανε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα στην προσπάθειά τους να τους ενημερώσουν σε ποια κέντρα μετεγκατάστασης μπορούν να φιλοξενηθούν.

    Έκανε επίσης γνωστό ότι πριν από 10 ημέρες περίπου, όταν οι αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεπαν τη διέλευση προσφύγων, σ' ολόκληρη την Ελλάδα υπήρχαν περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες και -όπως τόνισε-η αναλογία ήταν 85% - 90% πρόσφυγες προς 10% - 15% μετανάστες.

    Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, η διεθνής εμπειρία λέει ότι ένα ποσοστό 80% των προσφύγων θα επιστρέψει πίσω στη χώρα του, ενώ θα χρειαστεί ένας χρόνος περίπου για να ολοκληρωθεί η επιστροφή.

    [03] Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη ψηφιακή στρατηγική

    Την ανάγκη, η Ελλάδα να κινηθεί έτσι ώστε να μη χάσει την ευκαιρία της μεγάλης ψηφιακής επανάστασης, μιας επανάστασης που, όπως είπε, αλλάζει τον τρόπο της ζωής μας, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Digital Economy Forum 2016 που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με κεντρικό μήνυμα «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», το οποίο διοργανώνει το ΣΕΠΕ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως ο ίδιος έχει μια έντονη σχέση με την τεχνολογία κάτι που του επιτρέπει, όπως υποστήριξε, να κατανοήσει τις προοπτικές του κλάδου καλύτερα.«Είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας, είχα την ευκαιρία και ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ασχοληθώ με τον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπου έγιναν σημαντικά βήματα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πάντως πως «υπάρχουν σημαντικές παθογένειες».

    Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα βασικά βήματα που είχαν γίνει επί κυβέρνησης ΝΔ στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την ενίσχυση του θεσμού της "Διαύγειας", που τον χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό, έτσι ώστε ο πολιίης να ελέγχει πως το κράτος ξοδεύει τα χρήματα των φορολογουμένων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην καθολική εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στα προγράμματα "Εργάνη", "Ατλας" και "Ηλιος", καθώς και στην αναβάθμιση και εξέλιξη του ΤΑΧΙS, ασκώντας έντονη κριτική στη σημερινή κυβέρνηση. «Δυστυχώς, το 2015, στη χώρα σε πολλούς τομείς αποδομήθηκαν ωφέλιμες μεταρρυθμίσεις που προέκρουσαν σε αγκυλώσεις της αριστεράς» τόνισε, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ψηφιακό προφίλ της χώρας μας τον τελευταίο χρόνο συστηματικά διολισθαίνει. «Ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας δείχνει ότι η Ελλάδα έπεσε από την ομάδα των χωρών που συγκλίνουν, στην ομάδα των χωρών που καθυστερούν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι περήφανη. Αυτό εντάσσεται σε μια συνολική εικόνα υστέρησης. Σε ολους τους δείκτες παρατηρείται μια σημαντική απόκλιση, σε σχέση με τις χώρες που είναι στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης με την Ελλάδα» σημείωσε, κάνοντας λόγο για «συστηματικη αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τον κλάδο».

    Οπως υποστήριξε, το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης πολεοδομικών αδειών δεν προχωρά αν και είναι έτοιμο, το σύστημα "Ατλας" για το ασφαλιστικό απαξιώνεται, στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου καθυστερεί η ένταξη φορέων, ενώ για το ψηφιακό σχολείο τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που θα εισήγαγε βασικούς κανόνες στην εκπαίδευση και η οποία εγκαταλείπεται «στον βωμό του αριστερού εξισωτισμού».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη ψηφιακή στρατηγική. «Με το να προσλαμβάνουμε ανθρώπους με ρητορική ή καριέρα είναι χολέρα, δεν προωθούμε αυτές τις πολιτικές» δήλωσε καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μια εθνική ψηφιακή στρατηγική και να σταματήσουν οι παθογένειες. Η Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική ψηφιακή στρατηγική που θα ξεπερνά το περιοριστικό πλαίσιο του τρόπου που το δημόσιο προκηρύσει ψηφιακά έργα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα εργαλεία για να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους πολιτες να επικοινωνούν με το δημόσιο.

    «Η δημόσια διοίκηση έχει σήμερα πολλά δεδομένα, αλλά καμιά στρατηγική πως να τα χρησιμοποιήσει...Χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα κίνητρα για να εμπεδώσουμε την αναγκαία εμπιστοσύνη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εκεί τα "κάπιταλ κοντρόλς" ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία» δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως χρειαζόμαστε ψηφιακή τεχνολογία για τη μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να στηριχθούν οι νέες επιχειρήσεις με ψηφιακό αποτύπωμα. «Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τους κλάδους όπου η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε άλλους κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός» είπε κάνοντας λόγο για πολλές ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα.

    «Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι πολλές. Απαιτείται ένας συγκεκριμένο σχέδιο και μια συγκεκριμένη στρατηγική. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένες δομές για να τις υλοποιήσει» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ ζητά την εμπειρία του ΣΕΠΕ για την κατάρτιση του προγράμματός της. «Ζητήσαμε από τεχνοκράτες, προτάσεις για το πρόγραμμα της ΝΔ. Δεν έχουμε πρόθεση να καταρτίσουμε το πρόγραμμά μας σε ένα αποστειρωμένο γραφείο. Θα αναβαθμίσουμε ψηφιακά τη ΝΔ. Ξεκινάμε από τη χρηματοδότηση του κόμματος μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες» δήλωσε, επισημαίνοντας πως «οι επενδύσεις στις νέες εφαρμογές είναι αναπτυξιακά εργαλεία».

    «Οι πολιτικοί πίστευαν ότι ο μόνος τρόπος για να έρθει η ανάπτυξη ήταν από μεγάλα έργα υποδομών. Αυτά ανήκουν στο παρελθον. Οι επενδύσεις στην επανάσταση των εφαρμογών μπορούν να φέρουν εξίσου ανάπτυξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [04] Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για τη διαφάνεια στη διαφήμιση και στις χορηγίες των τραπεζών

    Ηενίσχυση της διαφάνειας στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για τις πληρωμές για σκοπούς εμπορικής διαφήμισης, καθώς και των ποσών που καταβάλλονται για πάσης φύσεως χορηγίες, επιδιώκεται μεταξύ των άλλων με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για την «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013 και στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και άλλες διατάξεις».

    Με το άρθρο 6 επιδιώκεται η ενίσχυση της διαφάνειας των αποφάσεων που λαμβάνουν οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων σε πληρωμές για σκοπούς εμπορικής διαφήμισης, καθώς και των ποσών που καταβάλλονται για πάσης φύσεως χορηγίες.Σκοπός της διάταξης αυτής, είναι να αποφευχθούν περιπτώσεις προνομιακής μεταχείρισης ή αποκλεισμών συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης από το προϊόν της εμπορικής διαφήμισης, διάταξη που είναι συμβατή με τις προβλέψεις της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για αποπολιτικοποίηση και αποφυγή κυβερνητικών παρεμβάσεων στο έργο των τραπεζών, στο βαθμό που ενδεχομένως μπορεί να υπάρξει αθέμιτη διασύνδεση μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κυβέρνησης ή άλλων φορέων.

    [05] Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη συμφωνία πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco

    Στην Cosco περνά πλέον και τυπικά το 67% του ΟΛΠ καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία πώλησης του οργανισμού στην κινεζική εταιρεία κρίνοντας νόμιμες όλες τις διαδικασίες που κινήθηκαν.

    Αυτό που αναμένεται τώρα είναι η έγκριση του φακέλου από την επιτροπή ανταγωνισμού προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση και να έλθει στη Bουλή.

    Στελέχη της λιμενικής αγοράς σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρία ανέφεραν ότι ο Πειραιάς θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου και το γεγονός αυτό θα βοηθήσει την απασχόληση και την οικονομία μετά και τη συγχώνευση της Cosco με την China Shipping.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται από την πλευρά του και το υπουργείου Ναυτιλίας να προχωρήσει στη δημιουργία σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για τη σύσταση Δημόσιας Αρχής Λιμένα, για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα επιφορτιστεί με την άσκηση της δημόσιας εξουσίας.

    Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι υποχρεωτική και προβλέπεται στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

    [06] Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Δεν υφίσταται θέμα υγιειονομικής βόμβας στην Ειδομένη

    «Δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη» διαβεβαίωσε, κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ανακοινώνοντας ότι δύο κινητές μονάδες της υπηρεσίας, με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές, θα σταθμεύουν καθημερινά στην περιοχή.«Επιτηρούμε επιδημιολογικά το φαινόμενο και είμαστε εδώ για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και να περιχαρακώσουμε την απειλή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι οι λοιμώξεις που πλήττουν κυρίως τα παιδιά είναι αντιμετωπίσιμες και υπάρχει επάρκεια στα φαρμακευτικά σκευάσματα.

    «Βασικό ζήτημα βέβαια για τη δημόσια υγεία είναι το πλύσιμο των χεριών» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τις επόμενες μέρες θα βελτιωθεί η κατάσταση αλλά και οι πρόσφυγες θα εξοικειωθούν με τις επικρατούσες συνθήκες, ότι δηλαδή τα σύνορα κλείνουν και θα μεταφερθούν σε στεγασμένες μονάδες.«Μας απασχολεί ιδιαίτερα και ο εμβολιασμός των παιδιών και έχουμε ήδη προβεί σε εμβολιασμούς» κατέληξε.

    Σημειώνεται ότι, σήμερα, αναμένεται στην Ειδομένη και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου.

    [07] Κλειστή παραμένει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, 13.000 πρόσφυγες στο έλεος της βροχής

    Ερμητικά κλειστή παραμένει για τρίτη ημέρα η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, από εκεί που πάνω από 13.000 πρόσφυγες, που βρίσκονται αυτή την ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης, θέλουν να περάσουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

    Στο μεταξύ, μάχη με τις λάσπες δίνουν για άλλη μια μέρα οι πρόσφυγες, αφού η βροχή έχει πλημμυρίσει πολλές από τις σκηνές που έχουν στηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό.

    [08] Ο ηγέτης της Β. Κορέας ισχυρίζεται πως η χώρα του κατασκεύασε πυρηνικές κεφαλές σε σμίκρυνση

    Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν είπε ότι η χώρα του έχει κατασκευάσει πυρηνικές κεφαλές σε σμίκρυνση οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους, και διέταξε βελτιώσεις στη δύναμη και την ακρίβεια του οπλοστασίου της, σύμφωνα με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης σήμερα.Ο Κιμ έχει καλέσει τον στρατό του να προετοιμαστεί να προβεί σε προληπτικές επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας και να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ανεβάζοντας τους τόνους αντιπαράθεσης μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη Νότια Κορέα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν ασκήσεις από κοινού αυτή την εβδομάδα, με τη Βόρεια Κορέα να τις κατηγορεί για "κινήσεις πυρηνικού πολέμου" και να απειλεί ότι θα απαντήσει με πόλεμο χωρίς όρια.

    Οι δηλώσεις του Κιμ σήμερα ήταν οι πρώτη του άμεση αναφορά στον ισχυρισμό που είχε κάνει συχνά στα κρατικά μέσα, ότι η χώρα είχε καταφέρει να κάνει σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε βαλλιστικό πύραυλο, ισχυρισμός ο οποίος έχει αμφισβητηθεί ευρέως.Οι νέες σκληρές κυρώσεις του ΟΗΕ επιβλήθηκαν μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας στις 6 Ιανουαρίου, όταν ο Κιμ ισχυρίστηκε ότι πυροδότησε μια βόμβα υδρογόνου. Και αυτός ο ισχυρισμός του αμφισβητήθηκε από πολλούς ειδικούς καθώς και τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, βάσει της μικρής εμβέλειας της έκρηξης.

    [09] Νεκροί τρεις αστυνομικοί από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος, στη Σομαλία

    Τρεις νεκροί αστυνομικοί από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος δίπλα σε καφέ κοντά στο αστυνομικό κτίριο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, σύμφωνα με το διοικητή της αστυνομίας.

    «Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από την έκρηξη του αυτοκινήτου»δήλωσε ο Αλί Μοχάμεντ Χιρσί, ο διοικητής της αστυνομίας στο Μογκαντίσου, στο σημείο έκρηξης, σε μικρή απόσταση από το καφέ όπου συχνάζουν αστυνομικοί.«Οι αστυνομιικοί που σκοτώθηκαν ήταν εκπαιδευόμενοι»τόνισε.

    [10] Κλείνει τα σύνορά της και η Σερβία

    Η Σερβία από εχθές τα μεσάνυχτα άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων. «Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών. Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «βαλκανική οδός»κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.

    Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την πΓΔΜ, είναι άδειες και όπως ανακοινώθηκε επίσημα το τελευταίο σαρανταοχτάωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας. Στους καταυλισμούς φιλοξενίας, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους 600 απ' αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν παράνομα στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

    Διαβάστε επίσης: Κλειστή παραμένει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, 13.000 πρόσφυγες στο έλεος της βροχής

    [11] Πέθανε ο Σερ Τζορτζ Μάρτιν, ο θρυλικός παραγωγός των Beatles

    Ο Σερ Τζορτζ Μάρτιν, ο θρυλικός μουσικός παραγωγός που ανέδειξε τους Beatles ως τησημαντικότερη παγκοσμίως δύναμη της ποπ μουσικής, πέθανε, έγραψε ο Ρίνγκο Σταρ στο Twitter. Ήταν 90 ετών."Ο Θεός να ευλογεί τον Τζορτζ Μάρτιν, ειρήνη και αγάπη στην Τζούντι και την οικογένειά του", πρόσθεσε στο Twitter.

    Ο Ρίνγκο Σταρ ανήρτησε επίσης μια φωτογραφία των τεσσάρων σκαθαριών με τον Μάρτιν και έγραψε: "Σε ευχαριστούμε για όλη σου την αγάπη και την ευγένεια Τζορτζ".Εκπρόσωπος της Universal Music Group στο Λος Άντζελες επιβεβαίωσε τον θάνατο του Μάρτιν, αλλά πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

    Ο Μάρτιν θεωρείτο το πέμπτο μέλος του συγκροτήματος ή άλλως ο "Πέμπτος Beatle" και ήταν παραγωγός, συνεργάτης και μέντορας του Τζον Λένον, του Πολ Μακάρτνεϊ, του Τζορτζ Χάρισον και του Ρίνγκο Σταρ.

    [12] Αρχίζει στη Θεσσαλονίκη το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

    Το πρώτο...ενήλικο πλέον -το 18ο- φεστιβάλ ντοκιμαντέρ ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 11 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Με 186 ταινίες (οι 17 σε παγκόσμιες ή πανευρωπαϊκές πρεμιέρες και οι 73 από αυτές ελληνικές) από 47 χώρες του κόσμου το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ «ζουμάρει» φέτος με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο προσφυγικό ζήτημα που ταλανίζει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

    «Πρόσφυγες : Απόδραση προς την ελευθερία» είναι ο τίτλος του αφιερώματος στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίστηκε (για την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 11 το πρωί στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας») δημόσια συζήτηση με τίτλο "Αποτυπώνοντας το προσφυγικό ζήτημα. Μέθοδοι, στόχοι, προκλήσεις και δεοντολογία".

    Ταινίες ντοκιμαντέρ - υποψήφιες για Όσκαρ, ντοκιμαντέρ με μνήμες τους Ολοκαυτώματος που επανέρχονται τραυματικά, ντοκιμαντέρ για ...άλλα ντοκιμαντέρ, για προσωπικότητες - θρύλους του περασμένου αιώνα (από την Τζάνις Τσόπλιν του Γούνστοκ και της γενιάς της ως το «μάτι της Κωνσταντινούπολης», τον διάσημο Τούρκο φωτογράφο Αρά Γκιουλέρ), ντοκιμαντέρ - απολογιστικά για την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη, για τη μαζική εξαφάνιση των ειδών, αλλά και των ιδεών συνθέτουν τις ...εικόνες του 21ου αιώνα -του «18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα», που θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαρτίου 2016.

    «Κοντά του» (για τελευταία φορά καθώς προ διμήνου υπέβαλε την παραίτηση του από τη διοργάνωση) θα βρίσκεται ο ιδρυτής και «γεννήτορας» του ο Δημήτρης Ειπίδης.

    «Το φεστιβάλ γεννήθηκε σε μια εποχή που η εναλλακτική ενημέρωση δεν υπήρχε... Σήμερα, αν λάβει κανείς υπόψη του πόσο ελεγχόμενα είναι τα ΜΜΕ, το ντοκιμαντέραν και δεν "προωθείται"από σταρ πρωταγωνιστές, είναι "προϊόν"που γεννήθηκε από την ανάγκη από νέους ανθρώπους που βγαίνουν έξω με μια κάμερα στο χέρι γιατί κάτι έχουν να προτείνουν. Είναι η πρώτη αξία στην ενημέρωση. Ξεπερνά τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα...» έλεγε σήμερα εμφανώς συγκινημένος ο υπο-αποχώρηση διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Ειπίδης δηλώνοντας ιδιαίτερα περήφανος για το ...παιδί του, που «γεννήθηκε εκ του μηδενός κι έφτασε ενηλικιωνόμενο να είναι γνωστό σ ολόκληρη την Ευρώπη».

    [13] Το Top 10 των πιο καινοτόμων δημόσιων ερευνητικών φορέων στον κόσμο

    Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών (CEA) είναι ο πιο καινοτόμος δημόσιος ερευνητικός φορέας στον κόσμο, παράγοντας πρωτοποριακού επιπέδου έρευνας σε διάφορα πεδία, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των πληροφοριών.Η σχετική παγκόσμια κατάταξη που παρουσίασε ο οργανισμός Thomson Reuters, περιλαμβάνει ερευνητικά ινστιτούτα και άλλους φορείς που χρηματοδοτούν την έρευνά τους με δημόσιους πόρους.

    Την πρώτη δεκάδα απαρτίζουν οι εξής φορείς κατά σειρά (σε παρένθεση η βαθμολογία τους):

    1. Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών - Γαλλία (206)

    2. Εταιρεία Φραουνχόφερ - Γερμανία (202)

    3. Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας-JST - (201)

    4. Υπουργείο Υγείας ΗΠΑ (193)

    5. Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) - Γαλλία (189)

    6. Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Ν.Κορέας (183)

    7. Εθνικό Ινστιτούτο Προωθημένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας - Ιαπωνία (182)

    8. Υπουργείο Ενέργειας ΗΠΑ (179)

    9. Υπηρεσία Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας - Σιγκαπούρη (175)

    10. Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) - Γαλλία (175)

    Στη λίστα με τους 25 πρώτους φορείς, προηγούνται οι ΗΠΑ με έξι φορείς και ακολουθούν η Γαλλία και η Ιαπωνία από τέσσερις και η Γερμανία με τρεις. Συνολικά υπάρχουν εννέα δημόσιοι ερευνητικοι οργανισμοί της Ευρώπης στο διεθνές Top 25, έναντι οκτώ της Ασίας. Στους 25 πρώτους περιλαμβάνονται ο Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, που χρηματοδοτούν αδρά διάφορες έρευνες.

    Το βασικό μήνυμα είναι ότι η δημόσια επιστημονική και τεχνολογική έρευνα συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο παγκοσμίως, ιδίως σε τομείς όπου ο ιδιωτικός τομέας δεν θέλει ή δεν μπορεί να επενδύσει. Δημόσιοι φορείς διέσπασαν το άτομο, έστειλαν άνθρωπο στο φεγγάρι, εφηύραν το Ίντερνετ, αποκωδικοποίησαν το ανθρώπινο γονιδίωμα και συνεχίζουν το πρωτοποριακό έργο τους, ανοίγοντας συνεχώς νέα πεδία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 March 2016 - 9:32:36 UTC