Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαπραγμάτευση και προσφυγικό στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό
  • [02] Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση
  • [03] Αλ. Χαρίτσης:Προσεχώς η ανακοίνωση νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ
  • [04] Χρονιά καταλύτης η εφετινή για τον ελληνικό τουρισμό τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ
  • [05] Για πρώτη φορά μία γερμανική τράπεζα, η Berlin Hyp, εξέδωσε ομόλογα με αρνητική απόδοση
  • [06] Φόβους για τα ασυνόδευτα παιδιά, εκφράζει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθ. Γιαννόπουλος
  • [07] Θ. Δρίτσας: Θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά τις επόμενες ημέρες
  • [08] Σε 35.945 υπολογίζονται σήμερα οι πρόσφυγες στην Ελλάδα
  • [09] Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το προσφυγικό, αναφέρθηκε ο υφ. Εσωτερικών Ι. Μπαλάφας
  • [10] Κλείνει τα σύνορά της και η Σερβία
  • [11] Γαλλία: 24ωρη γενική απεργία και διαδηλώσεις, για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά
  • [12] ΠΓΔΜ: Κλειστή για τρίτη ημέρα, η ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα
  • [13] Σε επισκέψιμο χώρο θα μετατραπεί ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα στον Αστέρα Βουλιαγμένης
  • [14] Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Δεν υφίσταται θέμα υγιειονομικής βόμβας στην Ειδομένη
  • [15] Συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, το απόγευμα
  • [16] Γ. Σταθάκης: Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, από το Β' εξάμηνο
  • [17] Θεσσαλονίκη: Υψηλότερη κατά τέσσερις βαθμούς η θερμοκρασία στο κέντρο από την περιφέρεια
  • [18] Η Toyota δημιούργησε συσκευή που βοηθάει τους τυφλούς
  • [19] Ιντέγε: «Γιατί είπα όχι στην πρόταση των Κινέζων»
  • [20] Ο Γιάννου κλήθηκε στην εθνική Αυστραλίας
  • [21] Γαλλία: «Έφοδος» στα γραφεία της ομοσπονδίας

  • [01] Διαπραγμάτευση και προσφυγικό στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό

    Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η αποτίμηση της άτυπης συνόδου ΕΕ-Τουρκίας και του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας Αθήνας-Άγκυρας που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σμύρνη, καθώς και η πορεία του κυβερνητικού και κοινοβουλευτικού έργου, βρίσκονται στο επίκεντρο σύσκεψης που έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του, στο γραφείο του στη Βουλή.

    Ως προς το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, στην Αθήνα ξεκινά ίσως ο κρισιμότερος κύκλος των συζητήσεων, με αρχή τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί σήμερα το μεσημέρι ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους Ντέκλαν Κοστέλο από την ΕΕ, Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ, Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESM και Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ. Στις συζητήσεις με το κουαρτέτο, τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι το νέο φορολογικό καθεστώς, ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού και τα μέτρα για την κάλυψή του, η δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το νέο ασφαλιστικό και η διαχείριση των «κόκκινων δανείων».

    Υπό αυτά τα δεδομένα, σημαντική χαρακτηρίζεται η ψήφιση, σήμερα, στη Βουλή, της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση και ορίζει ότι παρατείνεται έως τις 15 Απριλίου η περίοδος εξαίρεσης από την πώληση, σε εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων, συγκεκριμένων κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων, παράταση την οποία εισηγείται η κυβέρνηση μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο.

    Εξάλλου, με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού στο Digital Economy Forum.

    [02] Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση

    Αρχίζει σήμερα ο δεύτερος και πλέον κρίσιμος γύρος για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, να συναντώνται νωρίς το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τους εκπροσώπους των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

    Τα πέντε κύρια ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν στο νέο φορολογικό καθεστώς, στη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο νέο ασφαλιστικό, στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

    Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και να σταλεί στις αγορές ένα σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.

    Με τη συγκεκριμένη επιδίωξη συμφωνούν- σε γενικές γραμμές- με πρόσφατες δηλώσεις τους, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το θέμα του χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι». 'Αγνωστη παραμένει επί του παρόντος η στάση του ΔΝΤ, τόσο αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, όσο και με τις απαιτήσεις που θα θέσει για το δημοσιονομικό κενό και το ύψος των μέτρων για την κάλυψή του.

    Διαβάστε επίσης: Συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, το απόγευμα

    [03] Αλ. Χαρίτσης:Προσεχώς η ανακοίνωση νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

    "Σκοπεύουμε να κρατήσουμε το συντονισμό που υπάρχει, ώστε οι χρόνοι διεκπεραίωσης των πληρωμών των έργων να είναι αυτοί που παρατηρήθηκαν στο κλείσιμο της προηγούμενης περιόδου" υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης στο συνέδριο «Digital Economy Forum 2016 - Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

    Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου της αιρεσιμότητας 2.1 στη Βουλή ενώ υπογράμμισε ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

    Επίσης ανέφερε ότι αλλάζει ο σχεδιασμός των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε στη νέα προγραμματική περίοδο, να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους. Μάλιστα όπως είπε, ήδη έχουν γίνει συζητήσεις με χρηματοοικονομικούς οίκους του εξωτερικού προς αυτή την κατεύθυνση.

    [04] Χρονιά καταλύτης η εφετινή για τον ελληνικό τουρισμό τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ

    Καταλύτη για την περαιτέρω εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού και κατ? επέκταση της συνεισφοράς του στην ελληνική οικονομία και απασχόληση, χαρακτηρίζει την εφετινή τουριστική χρονιά, σε δήλωση του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ 2016, που άνοιξε τις πύλες της σήμερα στο Βερολίνο. Παράλληλα εκτιμά ότι το 2016, αφίξεις και έσοδα θα κινηθούν ανοδικά σε σχέση με πέρυσι.

    "Συνυπολογίζοντας στοιχεία που λαμβάνουμε στην έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για το 2016, καθώς και στοιχεία από Tour Operators, αλλά και online συστήματα, όπως το Amadeus, η εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις, για το σύνολο του έτους, μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι τα συνολικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. Ευρώ από 14,2 δισ. Ευρώ το 2015. Η αύξηση δεν θα είναι οριζόντια σε όλη την χώρα. Συγκεκριμένοι προορισμοί που πλήττονται από το προσφυγικό θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση στις αφίξεις τους" αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης.

    [05] Για πρώτη φορά μία γερμανική τράπεζα, η Berlin Hyp, εξέδωσε ομόλογα με αρνητική απόδοση

    Η γερμανική τράπεζα Berlin Hyp εξέδωσε καλυμμένα ομόλογα σε ευρώ με αρνητική απόδοση, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από ιδιωτικό φορέα, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, που χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ως ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος προς τα αρνητικά επιτόκια. Η έκδοση της Berlin Hyp έγινε πριν από την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων.

    Η γερμανική τράπεζα εξέδωσε χθες τριετή καλυμμένα ομόλογα αξίας 500 εκατ. ευρώ, χωρίς τοκομερίδιο (κουπόνι) και με τιμή που δίνει αρνητική απόδοση (-0,162%), σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα έχουν βέβαιη απώλεια χρημάτων, εάν κρατήσουν τα ομόλογα έως τη λήξη τους. Τα καλυμμένα ομόλογα, που εκδίδουν οι τράπεζες, θεωρούνται ότι είναι από τις ασφαλέστερες επενδύσεις στην αγορά χρέους, επειδή, σε περίπτωση χρεοκοπίας, οι αγοραστές τους μπορούν να προσφύγουν τόσο στην ίδια την τράπεζα όσο και στα ενέχυρα με τα οποία συνδέονται αυτά (σ.σ.: τραπεζικά δάνεια) για να αποπληρωθούν.

    [06] Φόβους για τα ασυνόδευτα παιδιά, εκφράζει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθ. Γιαννόπουλος

    Φόβους ότι κάποια από τα ασυνόδευτα παιδιά, που υπολογίζονται σε μερικές χιλιάδες, «μπορεί να τύχουν και εμπορίας οργάνων» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «ΑΠΕριττα».

    «Ένα πρόβλημα που υπάρχει είναι τα παιδιά τα ασυνόδευτα, που είναι κάποιες χιλιάδες. Εμείς έχουμε έντονα προβληματιστεί. Μάλιστα, σημειολογικά, ως ΚΕΕΛΠΝΟ αναλάβαμε την αναδοχή πέντε παιδιών, για να δώσουμε το μήνυμα και σε άλλους, ότι τα παιδιά αυτά τα έχουμε κοντά μας, διότι φοβάμαι ότι εκτός της μελλοντικής κατάληξης που μπορεί να έχουν -που ξέρετε πολύ καλά τι μπορεί να είναι, trafficking, ναρκωτικά, πεζοδρόμιο- μπορεί κάποια να τύχουν και εμπορίας οργάνων» ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την Ειδομένη.

    [07] Θ. Δρίτσας: Θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά τις επόμενες ημέρες

    Περίπου 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται αυτήν τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά, μετά και την πρωινή άφιξη δύο πλοίων με 673 άτομα από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    Στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ έγινε και σήμερα διανομή ξηράς τροφής από τον Ερυθρό Σταυρό, ενώ στην πύλη Ε2 πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες, λόγω του μεγάλου συνωστισμού, μένουν σε σκηνές δίπλα στο κτίριο.

    Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς στόχος είναι να μη γίνει το λιμάνι μόνιμη δομή, αλλά να αποφορτιστεί τελείως και να λειτουργεί μόνο ως χώρος transit, όπως τόνισε το πρωί στο ραδιόφωνο του Alpha ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσας. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή οι εθελοντικές οργανώσεις, αλλά και οι φορείς, έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τη σίτιση και την ιατρική φροντίδα, ενώ ευχαρίστησε την τοπική αυτοδιοίκηση, τη διοίκηση του ΟΛΠ και τις λιμενικές Αρχές, για το μεγάλο έργο που συντελούν αυτήν τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά.

    Εν τω μεταξύ, επιστολή προς τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων απέστειλε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από καταγγελίες προσφύγων και μεταναστών ότι πρακτορεία από τα νησιά μαζί με το ακτοπλοϊκό εισιτήριο κόβουν και αντίτιμο για τη μετακίνησή τους με λεωφορεία στην Ειδομένη.

    Στην επιστολή, το υπουργείο επισημαίνει ότι η το τελευταίο διάστημα, με ιδιαίτερη ένταση, η χώρα αντιμετωπίζει τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και ότι υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μέσα στη χώρα. Όπως υπογραμμίζεται, έχουν περιέλθει σε γνώση του υπουργείου πληροφορίες, βάσιμες, από τις οποίες προκύπτει ότι μέλη του Συνδέσμου και πράκτορες δίνουν έγγραφα μεταφοράς στους πρόσφυγες και μετανάστες έναντι αντιτίμου που έχουν αφετηρία τα νησιά του Αιγαίου με προορισμό την Ειδομένη.

    Επίσης, διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των οργανωμένων χώρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και ότι όλη αυτή η διαδικασία που γίνεται αντίκειται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, προκαλώντας μείζον πρόβλημα στην οργανωμένη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων, καθώς οι ίδιοι πληρώνουν υπηρεσίες που δεν λαμβάνουν.

    Τέλος, το υπουργείο ζητά από τον Σύνδεσμο να ενημερώσει τα μέλη του και να σταματήσει η έκδοση τέτοιων εγγράφων προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

    Εν τω μεταξύ, στη διάσωση και περισυλλογή 939 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε 22 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές της Σαμοθράκης, της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Μεγίστης.

    [08] Σε 35.945 υπολογίζονται σήμερα οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

    Σε 35.945 υπολογίζονταν σήμερα στις 8:00 οι πρόσφυγες σε όλη την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

    Με 1.437 νέες αφίξεις στα νησιά το τελευταίο 24ωρο και καμία αναχώρηση από την Ειδομένη προς την ουδέτερη ζώνη με την ΠΓΔΜ, ο αριθμός των προσφύγων στη χώρα αυξάνεται όλο και περισσότερο.

    Υπολογίζεται ότι στα νησιά βρίσκονται σήμερα 7.281 άτομα, 4.270 στη Λέσβο, 700 στη Σάμο, 1.466 στη Χίο, 91 στη Ρόδο, 116 στην Κω, 495 στη Λέρο, 24 στην Κάλυμνο και 119 στη Σαμοθράκη.

    Στις δομές της Αττικής φιλοξενούνται 9.432 πρόσφυγες. Στο Σχιστό βρίσκονται 1.801 άτομα, στον Ελαιώνα 709, στους τρεις χώρους του Ελληνικού 3.766, στο λιμάνι του Πειραιά 3.050 και στο Λαύριο 106.

    Στο ξενοδοχείο της Φθιώτιδας βρίσκονται 160 πρόσφυγες, στον Χέρσο Κιλκίς 3.646, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.256, στη Νέα Καρβάλη 800, στην Ελευθερούπολη Καβάλας 200, στην Κοζάνη 420 και στη δομή των Διαβατών 2.200. Οι πρόσφυγες εντός του camp στην Ειδομένη υπολογίζονται και σήμερα σε 8.550.

    [09] Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το προσφυγικό, αναφέρθηκε ο υφ. Εσωτερικών Ι. Μπαλάφας

    Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας σε δηλώσεις του στον Alpha 9,89. Αυτήν την περίοδο, σημείωσε, το υπουργείο αντιμετωπίζει το προσφυγικό ζήτημα συντονίζοντας τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

    Όπως εξήγησε, οι ροές των προσφύγων προς τη χώρα μας συνεχίζονται, διότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και δεν έχει προχωρήσει η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής στην Τουρκία που είναι και η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος, θα χρειαστεί χρόνος.

    [10] Κλείνει τα σύνορά της και η Σερβία

    Η Σερβία από εχθές τα μεσάνυχτα άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων. «Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών. Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «βαλκανική οδός»κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.

    Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την πΓΔΜ, είναι άδειες και όπως ανακοινώθηκε επίσημα το τελευταίο σαρανταοχτάωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας. Στους καταυλισμούς φιλοξενίας, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους 600 απ' αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν παράνομα στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

    Διαβάστε επίσης: Κλειστή παραμένει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, 13.000 πρόσφυγες στο έλεος της βροχής

    [11] Γαλλία: 24ωρη γενική απεργία και διαδηλώσεις, για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά

    Αντιμέτωπη με 24ωρη γενική απεργία και διαδηλώσεις κατά των προτεινόμενων εργασιακών μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σήμερα η Γαλλία, με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση στο Παρίσι, να ελπίζει ότι θα προλάβει ενδεχόμενη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους σπουδαστές.Οι σπουδαστικές οργανώσεις έχουν ταθχεί στο πλευρό των σκληροπυρηνικών εργατικών ενώσεων, καλώντας σε μια ημέρα διαμαρτυρίας κατά του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Κομρί, σε μια προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, που έχει ξεπεράσει το 10%.

    Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις φέρνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, τα οποία κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν ουσιαστικά κωδικοποιηθεί και ρυθμιστεί, ανοίγοντας ένα νέο και απρόβλεπτο μέτωπο αντιπαραθέσεων της κυβέρνησης, με τις ενώσεις και τα συνδικάτα των εργαζομένων, που προειδοποιούν ότι κινδυνεύει η εργασιακή τους σταθερότητα και ασφάλεια.

    Έτσι, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα περίπου 144 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικάτων, ενώ ο κρατικός σιδηρόδρομος (SNCF) αναμένει μεγάλες καθυστερήσεις και διακοπές στα δρομολόγια του, με έμφαση στην περιοχή γύρω από το Παρίσι. Επίσης, αναμένεται ότι θα επηρεαστούν και τα δρομολόγια του Eurostar μεταξύ του Παρισιού, του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

    [12] ΠΓΔΜ: Κλειστή για τρίτη ημέρα, η ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα

    Για τρίτη ημέρα, οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.

    Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προεξοφλούν ότι η ΠΓΔΜ θα οριστικοποιήσει το κλείσιμο του σημείου αυτού -μέσω του οποίου γινόταν όλους τους προηγούμενους μήνες η διέλευση προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη- μετά και τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας να μην επιτρέπουν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε πρόσφυγες και μετανάστες να διέρχονται από το έδαφος τους.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι είχε δηλώσει επανειλημμένα τις προηγούμενες ημέρες ότι η χώρα του θα εναρμονίσει τη θέση της σχετικά με τη διέλευση προσφύγων από τον αποκαλούμενο Βαλκανικό Διάδρομο, με τις αποφάσεις της Ε.Ε.

    [13] Σε επισκέψιμο χώρο θα μετατραπεί ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα στον Αστέρα Βουλιαγμένης

    Με μια σημαντική γνωμοδότηση -που αλλάζει τα δεδομένα ως προς την πρόσβαση του Ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος βρίσκεται εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης- έληξε στο ΚΑΣ η συζήτηση για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) της παραπάνω έκτασης, που πήρε ομόφωνα το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο.

    Συγκεκριμένα, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στην πρόταση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ για τη δημιουργία, εντός της αδόμητης Ζώνης Απόλυτης Προστασίας (Α1) στην οποία βρίσκεται ο Ναός, ενός οργανωμένου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, που θα λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες και ημέρες.

    Ο χώρος αυτός θα έχει είσοδο από τον δημόσιο δρόμο, η οποία θα είναι αποκομμένη και ανεξάρτητη από τις λουτρικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για μια γνωμοδότηση που θα βάλει τέλος στα προβλήματα πρόσβασης στον Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα -ιδιοκτησία ελληνικού δημοσίου- οι επίδοξοι επισκέπτες του οποίου συχνά καλούνται είτε να πληρώνουν εισιτήριο εισόδου είτε να παρατηρούν το μνημείο μέσω ενός ανοίγματος στην περίφραξη.

    [14] Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Δεν υφίσταται θέμα υγιειονομικής βόμβας στην Ειδομένη

    «Δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη» διαβεβαίωσε, κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ανακοινώνοντας ότι δύο κινητές μονάδες της υπηρεσίας, με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές, θα σταθμεύουν καθημερινά στην περιοχή.«Επιτηρούμε επιδημιολογικά το φαινόμενο και είμαστε εδώ για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και να περιχαρακώσουμε την απειλή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι οι λοιμώξεις που πλήττουν κυρίως τα παιδιά είναι αντιμετωπίσιμες και υπάρχει επάρκεια στα φαρμακευτικά σκευάσματα.

    «Βασικό ζήτημα βέβαια για τη δημόσια υγεία είναι το πλύσιμο των χεριών» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τις επόμενες μέρες θα βελτιωθεί η κατάσταση αλλά και οι πρόσφυγες θα εξοικειωθούν με τις επικρατούσες συνθήκες, ότι δηλαδή τα σύνορα κλείνουν και θα μεταφερθούν σε στεγασμένες μονάδες.«Μας απασχολεί ιδιαίτερα και ο εμβολιασμός των παιδιών και έχουμε ήδη προβεί σε εμβολιασμούς» κατέληξε.

    Σημειώνεται ότι, σήμερα, αναμένεται στην Ειδομένη και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου.

    [15] Συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, το απόγευμα

    Στην Αθήνα βρίσκεται το κουαρτέτο, το οποίο θα έχει τις πρώτες επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα, στις 18:30, προγραμματίστηκε το κρίσιμο ραντεβού για το ασφαλιστικό με τον κ. Κατρούγκαλο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με βασική "κόκκινη γραμμή" την μη μείωση των κύριων συντάξεων.

    [16] Γ. Σταθάκης: Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, από το Β' εξάμηνο

    "Σήμερα ανοίγουμε τις συζητήσεις για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση" είπε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης στο συνέδριο «Digital Economy Forum 2016 - Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

    Ο ίδιος συνέχισε ότι με τη σταθεροποίηση της οικονομίας "με τη Συμφωνία του καλοκαιριού, τους δύο επιτυχημένους γύρους διαπραγμάτευσης το φθινόπωρο, την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του μακροπρόθεσμου χρέους και την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους".

    Σε ότι αφορά στα θέματα του υπουργείου Οικονομίας ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν νέες δράσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

    Όπως είπε: "θα ανακοινώσουμε δράσεις για την ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας (clusters, meta-clusters). Θέλουμε να δημιουργήσουμε εγχώριες αλυσίδες αξίας, που θα αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και συνέχισε ότι και για τον αναπτυξιακό νόμο υπάρχει η ίδια λογική. Δηλαδή αίρεται ο οριζόντιος χαρακτήρας του νόμου. Οι δράσεις που προέρχονται από φορείς αυτών των χαρακτηριστικών δικαιούνται τη μέγιστη ένταση ενισχύσεων, ενώ πρόσθετα μοριοδοτούνται επενδυτικά σχέδια στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, εντασσόμενα μάλιστα στις ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης".

    Επίσης είπε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Με το νέο πλαίσιο ενοποιούνται οι κανόνες διαγωνισμών και δημοσίων συμβάσεων για όλα τα έργα, υπηρεσίες και αγαθά μέσα από ένα πλαίσιο απόλυτα ηλεκτρονικό το οποίο θα επιτρέπει και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διεκδικήσουν μερίδιο αυτών των αγορών.

    Επίσης ανέφερε ότι μέχρι τον Ιούνιο σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα παρουσιαστεί το νέο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

    "Έναν κλάδο εξαιρετικά δυναμικό, που μάλιστα έλαβε πρόσθετη ώθηση το προηγούμενο διάστημα, με τις ανακατατάξεις που προκάλεσε στις ροές του εμπορίου και των συναλλαγών η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων" συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Τέλος αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα όπως τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο, την αξιοποίηση του Πακέτου Γιουνγκέρ και υπογράμμισε τη σημασία ότι άνοιξε Γραφείο στην Αθήνα η Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

    Τέλος, τόνισε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα σε συμφωνία με τους θεσμούς.

    [17] Θεσσαλονίκη: Υψηλότερη κατά τέσσερις βαθμούς η θερμοκρασία στο κέντρο από την περιφέρεια

    Υψηλότερη, κατά τρεις με τέσσερις βαθμούς, είναι η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την περιφέρεια, όπως προκύπτει από μετρήσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Η απόκλιση αυτή, μάλιστα, θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη, τη στιγμή που όταν γίνεται λόγος για την κλιματική αλλαγή, η τελευταία επιφέρει αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά μισό βαθμό μέσα σε δεκαετίες.

    Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Νικόλαος Καλογήρου, με αφορμή εκδήλωση με θέμα «Βιώσιμη πόλη και περιβάλλον» που πραγματοποιείται απόψε στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Ο κ. Καλογήρου διευκρινίζει ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αρκεί να υπάρχουν παρεμβάσεις σε επίπεδο σχεδιασμού, χρήσης των κατάλληλων υλικών και φυτεύσεων. Ενδεικτικά αναφέρει ότι σε συνθήκες εξωτερικής θερμοκρασίας περιβάλλοντος της τάξης των 35 βαθμών Κελσίου, αν χτυπά ο ήλιος την άσφαλτο αρκετή ώρα μπορεί η θερμοκρασία της να φτάσει τους 60 με 70 βαθμούς, ενώ αντίστοιχα η θερμοκρασία στο γρασίδι δεν υπερβαίνει τους 30 βαθμούς λόγω της υγρασίας του εδάφους.

    [18] Η Toyota δημιούργησε συσκευή που βοηθάει τους τυφλούς

    Η Toyota εξελίσσει μία συσκευή που μπορεί να φορεθεί από τυφλούς και άτομα με εξασθενημένη όραση, η οποία θα τους βοηθά να κινούνται πιο εύκολα.

    Πρόκειται για το Project BLAID και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα βελτίωσης της ποιότητας ζωής και ελεύθερης κινητικότητας. Η συσκευή θα βοηθήσει να καλυφθούν κενά από τη χρήση μπαστουνιών, σκυλιών και βασικών συσκευών GPS, παρέχοντας στους χρήστες περισσότερες πληροφορίες για τον περιβάλλοντα χώρο. Φοριέται γύρω από τους ώμους και θα βοηθά τους χρήστες να προσανατολίζονται καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους, όπως σε κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα, ή να αναγνωρίζουν στοιχεία της καθημερινότητας όπως τουαλέτες, κυλιόμενες σκάλες, σκαλιά και πόρτες.

    Η συσκευή θα εφοδιάζεται με κάμερες που ανιχνεύουν τον περιβάλλοντα χώρο και επικοινωνούν πληροφορίες μέσω ηχείων ή μοτέρ δόνησης. Οι χρήστες, με τη σειρά τους, θα μπορούν να συνεργάζονται με τη συσκευή μέσω φωνητικής αναγνώρισης και διακοπτών. Η Toyota σχεδιάζει να ενσωματώσει τεχνολογίες χαρτογράφησης, αναγνώρισης αντικειμένων και αναγνώρισης προσώπου.

    Στο πλαίσιο του Project BLAID, η Toyota λανσάρει μία καμπάνια εμπλοκής εργαζομένων που καλεί μέλη της ομάδας από όλη την εταιρεία να υποβάλλουν βίντεο με συνήθη σημεία εσωτερικού χώρου. Τα βίντεο αυτά θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια από τους προγραμματιστές του Project BLAID για να «διδάξουν» τη συσκευή να αναγνωρίζει καλύτερα αυτά τα σημεία.

    Σπύρος Ρέκκας

    [19] Ιντέγε: «Γιατί είπα όχι στην πρόταση των Κινέζων»

    Ο Μπράουν Ιντέγε εξήγησε με δηλώσεις του στο BBC γιατί απέρριψε τη δελεαστική πρόταση ομάδας από την Κίνα και προτίμησε να παραμείνει στην Ελλάδα και να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Ο Νιγηριανός φορ τόνισε πως προτίμησε την ευτυχία της οικογένειας του από τα χρήματα.

    «Ήταν απίστευτα τα χρήματα που έδιναν σε μένα και τον σύλλογο και σίγουρα θα έβαζαν σε σκέψη κάθε ποδοσφαιριστή, όμως επέλεξα να μείνω στην Ελλάδα. Η οικογένεια μου λατρεύει τη χώρα αυτή, έτσι επέλεξα την ευτυχία από τα χρήματα. Είμαι χαρούμενος στην Ελλάδα. Ειλικρινά δεν έχω λόγο να φύγω από τον Ολυμπιακό. Μου έδειξαν αγάπη, οπότε αυτό είναι το μέρος που θα μείνω» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ιντέγε.

    [20] Ο Γιάννου κλήθηκε στην εθνική Αυστραλίας

    Ο Απόστολος Γιάννου θα φορέσει τη φανέλα της εθνικής Αυστραλίας, παρότι έχει φορέσει ήδη μια φορά την αντίστοιχη της εθνικής Ελλάδος στο φιλικό με την Τουρκία. Ο πρώην επιθετικός του Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος συνεχίζει την καριέρα του στο κινεζικό πρωτάθλημα με την Γκουανγκζού, κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Αυστραλίας για τα παιχνίδια με Τατζικιστάν (24/3) και Ιορδανία (29/3), στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία. Στην εθνική κλήθηκε και ο μέσος του ΠΑΟΚ, Τέρι Αντονις.

    [21] Γαλλία: «Έφοδος» στα γραφεία της ομοσπονδίας

    Η ελβετική δικαιοσύνη προχωρά με γοργούς ρυθμούς την έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους της FIFA. Σε συνεργασία με τις αρχές της Γαλλίας, εκπρόσωποι του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας έκαναν «έφοδο» στα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στο Παρίσι και κατέσχεσαν έγγραφα, που αφορούν τον πρώην πρόεδρο της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, και την «επίμαχη» καταβολή δύο εκατ. ελβετικών φράγκων στον Μισέλ Πλατινί.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 March 2016 - 11:32:46 UTC