Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας:Ανάγκη η μεταφορά προσφύγων από τοΝ Πειραιά σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας
  • [02] Γ. Αμανατίδης: Η Τουρκία θα υποχρεωθεί να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα
  • [03] Ανδρέας Λοβέρδος: Μαύρη τρύπα το προσφυγικό
  • [04] ΔΝΤ και Eurogroup: «Σημαντική προοδος σε ασφαλιστικό- φορολογικό»
  • [05] Τέρμα στις επιβαρύνσεις για πληρωμές με κάρτες
  • [06] Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για απασχόληση 15.000 ανέργων
  • [07] Ειδομένη: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από Κούρδους Γεζίντι και Σύρους για τα "κλειστά σύνορα"
  • [08] Οι τουρκικές αρχές καταζητούν τρεις επίδοξους βομβιστές μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη
  • [09] Η τύχη του Μπασάρ αλ - Άσαντ απασχολεί τις συνομιλίες στη Γενεύη
  • [10] Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύεται απειλητικά ακριβός αντίπαλος για τον Τεντ Κρουζ
  • [11] Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
  • [12] Παράθυρο... στην αστική τάξη μιας περασμένης εποχής, άνοιξε στο Τελλόγειο Ίδρυμα
  • [13] Πρ. Παυλόπουλος:Η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με τη γείτονα Αλβανία
  • [14] Ειδομένη: Απογοητευμένοι από τα κλειστά σύνορα οι πρόσφυγες
  • [15] Ξεπερνούν τους 2.000 οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας της Ηπείρου

  • [01] Δ. Κουτσούμπας:Ανάγκη η μεταφορά προσφύγων από τοΝ Πειραιά σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας

    Την ανάγκη να εξασφαλιστείμ άμεσαμ η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να υπάρχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, σίτισης και περίθαλψης, επεσήμανε ο γγ του της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος το μεσημέρι, παρουσία στελεχών και βουλευτών του κόμματος του, είχε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον αρμόδιο υπουργό, Θοδωρή Δρίτσα, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτιο Ράπτη και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ναυτιλίας ανέλυσε στον κ. Κουτσούμπα όλα τα δεδομένα που υπάρχουν αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, μετά και την πρόσφατη συμφωνία με την ΕΕ, ενώ ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημιουργία άλλων 10 κέντρων προσωρινής φιλοξενίας, στα οποία θα μεταφερθούν σταδιακά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το λιμάνι του Πειραιά. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ στελέχη του ΚΚΕ ζήτησαν γι' αυτό το θέμα μεγαλύτερη διαχείριση από το κράτος.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο γγ του ΚΚΕ σημείωσε ότι η «κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη και οι όποιες προσπάθειες γίνονται από τους εργαζόμενους, το Λιμενικό Σώμα και την αλληλεγγύη που εκφράζουν το δράμα αυτών των προσφύγων ώστε να έχουν στοιχειώδεις κανόνες επιβίωσης, δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στην ελληνική κοινωνία, στους εργαζόμενους και στους ίδιους τους πρόσφυγες, που ουσιαστικά έχουν εκδιωχθεί βάναυσα από την πατρίδα τους, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα».

    [02] Γ. Αμανατίδης: Η Τουρκία θα υποχρεωθεί να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα

    Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών ελέγχονται, και κάτω από τη διαρκή επαγρύπνηση από τη FRΟΝΤΕΧ και το ΝΑΤΟ η Άγκυρα θα αναγκαστεί να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

    «Οι μηχανισμοί ελέγχου και η χρηματοδότηση γίνονται με βάση τις δραστηριότητες που θα υλοποιήσει η Τουρκία και νομίζω ότι αυτό δεν θα επιτρέψει πολιτικές του τύπου "άλλα λέω στα λόγια και άλλα κάνω στην πράξη"» επισήμανε ο κ. Αμανατίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» με τον Κώστα Μπλιάτκα, ενώ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι οι δραστηριότητες των τουρκικών Αρχών στις ακτές της γειτονικής χώρας, δεν ελέγχονται πλέον μόνο από την Ελλάδα, αλλά από τη FRONTEX και το ΝΑΤΟ.

    Χαρακτήρισε επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής εστίασε το προσφυγικό ? μεταναστευτικό πρόβλημα στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, αλλά ταυτόχρονα -όπως είπε- και η παροχή βοήθειας σε χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, οι οποίες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα θέματα προσφυγικών ροών.

    Στο μεταξύ, σε ερώτηση αν ο κ. Καμμένος θα επιμείνει στην απομάκρυνση του κ. Μουζάλα από την κυβέρνηση, ο κ. Αμανατίδης απάντησε ότι μεταξύ των δύο κομμάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό σχηματισμό υπάρχει μια κοινή πολιτική και παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή στο ζήτημα. «Νομίζω ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και δεν θα υπάρξει άλλο θέμα» κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.

    [03] Ανδρέας Λοβέρδος: Μαύρη τρύπα το προσφυγικό

    «Μαύρη τρύπα που έχουμε πέσει μέσα» χαρακτήρισε το προσφυγικό οκοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84».

    «Εμείς πήραμε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη θέση επιφύλαξης για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είπαμε ότι αυτή η συμφωνία, που σχετίζεται και με την Τουρκία, θα κριθεί στην πράξη. Χθες που άρχισε η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, η πράξη δεν ήταν καλή, οι ροές συνεχίζονται σαν να μην υπήρξε καμία απόφαση... Κατανόησα από το κείμενο της συμφωνίας ότι είναι όλη η Ευρώπη με κλειστά τα σύνορα της και η Ελλάδα με την Τουρκία ως ενιαίος χώρος. Αν έχουμε δίκιο, ο πρωθυπουργός έχει τεράστια ευθύνη που το επέτρεψε. Θα μπορούσε να το μπλοκάρει» υποστήριξε ο κ. Λομβέρδος.

    Σχετικά με την επιστολή της προέδρου του Αρ. Πάγου Β. Θάνου στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη και ανεξήγητη αυτή την παρέμβαση της κας Θάνου».

    «Είναι τόσο οφθαλμοφανής η παρέμβασή της, σε χώρο που δεν της επιτρέπεται να παρέμβει» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος για να συμπληρώσει: «ζητά επί της ουσίας να αλλάξει τους όρους άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου που κάνουν στελέχη του κόμματος αυτού ή που και η ίδια η πρόεδρος έχει ασκήσει σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι αυτό δεν έχει ξανασυμβεί και είναι μια καταδικαστέα κίνηση, η οποία αυτή καθεαυτή συνιστά παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών... Αύριο, στην ολομέλεια της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα τοποθετηθεί και σε αυτά με πολύ αυστηρό τρόπο. Θεωρώ ανεπίτρεπτη και ανεξήγητη αυτή την παρέμβαση της κας Θάνου. Είναι τόσο οφθαλμοφανής η παρέμβαση της σε χώρο που δεν της επιτρέπεται να παρέμβει, που δεν μπορώ να εξηγήσω πώς έκανε αυτό το μεγάλο σφάλμα. Μην κοιτάτε που η χώρα έχει άλλα θέματα, πολύ πιο σοβαρά και ασχολείται με αυτά. Εάν ήμασταν σε παλιότερες εποχές, δεν ξέρω αν θα μπορούσε να σταθεί στο αξίωμα της».

    [04] ΔΝΤ και Eurogroup: «Σημαντική προοδος σε ασφαλιστικό- φορολογικό»

    Σημαντική πρόοδο στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

    Εκπρόσωπος του ΔΝΤ σεεπίσημη ανακοίνωσή του,αναφέρει:

    «Η Αποστολή ήταν παραγωγική. 'Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά το διάλειμμα των εορτών του Πάσχα. Οι επικεφαλής της Αποστολής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό».

    Διαβάστε επίσης: Ντάισελμπλουμ:Σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες ελληνικών αρχών και θεσμών

    [05] Τέρμα στις επιβαρύνσεις για πληρωμές με κάρτες

    Καμία επιβάρυνση στους καταναλωτές λόγω της χρήσης μέσων πληρωμής, όπως είναι η πιστωτική ή η χρεωστική κάρτα.

    Αυτό προβλέπεται με το άρθρο 56 του ν. 4370/2016 που τροποποιεί τον ν. 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή.

    Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας και η οποία ισχύει από 7 Μαρτίου 2016, καθίσταται σαφές ότι οι χρεώσεις αυτές απαγορεύονται, όπως άλλωστε, επιτάσσει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. "Για τυχόν παραβάσεις μπορούν να απευθύνονται στον Συνήγορο του Καταναλωτή υποβάλλοντας σχετική αναφορά", αναφέρει ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής.

    - Επισημαίνεται ότι η απόλυτη απαγόρευση επιβολής τέτοιων επιβαρύνσεων είχε θεσμοθετηθεί ήδη με τον ν. 3862/2010 (άρθρο 49 παρ. 3 εδ. β΄). Ωστόσο, μετά τη θέση σε ισχύ της Υ.Α Ζ1-891/2013 (ΦΕΚ Β΄ 2144), από τις 13.6.2014, η οποία απαγόρευε τη χρέωση των καταναλωτών για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής μόνο «για δαπάνη υπερβαίνουσα το κόστος χρήσης αυτού του μέσου», εμφανίστηκαν από ορισμένους προμηθευτές πρακτικές επιβολής χρεώσεων σε καταναλωτές λόγω πληρωμής μέσω κάρτας.

    Η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή», κατόπιν υποβολής σχετικών αναφορών, είχε επισημάνει το ζήτημα, προβαίνοντας, από το 2014, σε συστάσεις προς προμηθευτές, οι οποίοι είχαν επιβαρύνει με πρόσθετες χρεώσεις καταναλωτές λόγω πληρωμής με κάρτα.

    [06] Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για απασχόληση 15.000 ανέργων

    Την έναρξη προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων, ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Η υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα θα ξεκινήσει την Πέμπτη 24 Μαρτίου, στις 10:00.

    Επιχορήγηση από το πρόγραμμα δικαιούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, ΚΟΙΝΣΕΠ και γενικά εργοδότες που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα για την πρόσληψη εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ, για διάστημα άνω του ενός έτους, καθώς και επιχειρήσεις, οι οποίες κατά το 12μηνο πριν το, μήνα υποβολής της αίτησής τους δεν έχουν κάνει μείωση προσωπικού, ενώ οι προσλήψεις μέσω του προγράμματος πρέπει να αντιπροσωπεύουν καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων τους.

    Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από τον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

    Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος (και στην επιχορήγηση) συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, καθώς και οι αποζημιώσεις του δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας. Αυτές οι αποζημιώσεις καταβάλλονται κατά τον μήνα στον οποίο αντιστοιχούν, μέχρι συμπληρώσεως του ανώτατου ποσού της επιχορήγησης.

    [07] Ειδομένη: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από Κούρδους Γεζίντι και Σύρους για τα "κλειστά σύνορα"

    Δύο παράλληλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στον καταυλισμό της Ειδομένης. Η μία πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές από μικρή ομάδα Σύρων με πλακάτ με συνθήματα όπως «ανοίξτε τα σύνορα» και «πεθαίνουμε εδώ», και ζητούν να τους επιτραπεί η διέλευση στην ΠΓΔΜ.

    Λίγα μέτρα πιο πέρα, σε χωράφι, πρόσφυγες της κουρδικής φυλής των Γεζίντι είχαν τηδική τους διαμαρτυρία, θέλοντας να επιστήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο δικό τους, ξεχωριστό πρόβλημα.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 22χρονος Σαλίμ από το Ιράκ, η κοινότητα των Γεζίντι διώκεται με τον πλέον άγριο τρόπο από τον ISIS, περισσότερο από κάθε άλλη μειονότητα λόγω των θρησκευτικών της πιστεύω.

    «Ο ISIS κατέστρεψε τα σπίτια μας, σκότωσε τους ηλικιωμένους και απήγαγε τις γυναίκες μας. Δεν έχει μείνει τίποτα στο οποίο να μπορούμε να επιστρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά ο 22χρονος πρόσφυγας. Σημειώνεται ότι στον καταυλισμό υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1000 Γεζίντι ενώ παγκοσμίως, υπάρχουν γύρω στους 700.000, με την πλειονότητα αυτών να είναι -ή τουλάχιστον να ήταν- στο βόρειο Ιράκ.

    Κουρδόφωνος πληθυσμός, με τους περισσότερους να μιλούν διάφορες παραλλαγές της βόρειας κουρδικής διαλέκτου Κουρμάντζι, οι Γεζίντι έχουν προσκολληθεί πνευματικά σε ένα κλάδο του Γιαζντανισμού, που συμπλέκει στοιχεία του Μιθραϊσμού, των προϊσλαμικών θρησκευτικών παραδόσεων της Μεσοποταμίας, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Πιστεύουν σε έναν Θεό που αντιπροσωπεύεται από επτά αγγέλους. Ένας από αυτούς, ο Malak Tawous, που έχει τη μορφή παγωνιού, εστάλη στη Γη μετά από την άρνησή του να υποκύψει στον Αδάμ, αλλά οι μουσουλμάνοι τον ταυτίζουν με τον «σατανά». Γι αυτό και η Αλ Κάιντα στο Ιράκ (πρόδρομος του ISIS) ήταν αυτή που άναψε το «πράσινο φως» για τη χωρίς διακρίσεις εξόντωσή τους, ενώ το Ισλαμικό Κράτος έχει δικαιολογήσει τη σφαγή τους λέγοντας ότι είναι «λάτρεις και προσκυνητές του διαβόλου».

    Πάντως, λόγω των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν συνεχώς πρόσφυγες το τελευταίο 24ωρο στην Ειδομένη, ο ΟΣΕ έχει διακόψει όλα τα δρομολόγια από χθες το απόγευμα.

    [08] Οι τουρκικές αρχές καταζητούν τρεις επίδοξους βομβιστές μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

    Τουρκικές εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους φωτογραφίες τριών ανδρών που πιστεύεται ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, μετά την επίθεση ενός καμικάζι που πιστεύεται ότι ήταν μέλος της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη, η οποία στοίχισε τη ζωή τριών Ισραηλινών και ενός Ιρανού.

    Η επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή στη λεωφόρο Ιστικλάλ, έναν μεγάλο πεζόδρομο με διεθνή καταστήματα και ξένα προξενεία, ήταν η τέταρτη επίθεση καμικάζι που έγινε φέτος στην Τουρκία. Δύο στην Κωνσταντινούπολη αποδόθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ την ευθύνη για τις δύο άλλες στην Άγκυρα ανέλαβαν κούρδοι μαχητές.

    Τουλάχιστον έξι εφημερίδες απ' όλο το πολιτικό φάσμα δημοσιεύουν τα πορτρέτα τριών υπόπτων ως μελών του Ισλαμικού Κράτους αναφέροντας ότι τους έχουν δοθεί οδηγίες για να πραγματοποιήσουν κι άλλες επιθέσεις σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη.

    "Όλες οι αστυνομικές μονάδες έχουν αναλάβει δράση για να προσπαθήσουν να συλλάβουν τους τρεις τρομοκράτες που θεωρούνται ύποπτοι ότι είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους που σχεδιάζουν θεαματικές επιθέσεις", μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επικαλούμενο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας που δεν κατονομάζει και περιγράφοντάς τους ως τμήμα ενός "ενεργού πυρήνα" στην Τουρκία.

    Οι τουρκικές αρχές ματαίωσαν χθες το βράδυ, μόλις δύο ώρες πριν από την έναρξή του, τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες της Κωνσταντινούπολης, την Γαλατασαράι και την Φενερμπαχτσέ, εξαιτίας "σοβαρής" απειλής για επίθεση.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ο καμικάζι βομβιστής της Κωνσταντινούπολης ήταν ένας άνδρας γεννημένος το 1992 που κατάγεται από τη νότια επαρχία Γκαζιαντέπ, κοντά στα συριακά σύνορα, και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής πέντε πρόσωπα έχουν τεθεί υπό κράτηση σε σχέση με την έκρηξη.

    [09] Η τύχη του Μπασάρ αλ - Άσαντ απασχολεί τις συνομιλίες στη Γενεύη

    Οι διαπραγματευτές της συριακής κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης δέχονται ισχυρές πιέσεις να συζητήσουν για την τύχη του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, παρότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να το αποφύγουν.

    Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα τονίζει ότι η πολιτική μετάβαση στη Συρία είναι ?το πιο σοβαρό θέμα των διαπραγματεύσεων". Ο διαμεσολαβητής, ενισχυμένος από το ρόλο της Ρωσίας και των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις, επιμένει πλέον στην εξέταση του θέματος στην ατζέντα των συνομιλιών.

    Έπειτα από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων, ο ντε Μιστούρα σχολιάζει θετικά την αντιπολίτευση για την εμβάθυνση των ιδεών που παρουσιάζει, ενώ από την άλλη μεριά επικρίνει τη στάση βετεράνων διαπραγματευτών της συριακής κυβέρνησης λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε τέλμα τις συνομιλίες.

    ? Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση επικεντρώνει την προσοχή της σε θέματα αρχών τα οποία είναι απαραίτητα, προκειμένου να εξευρεθεί ?κοινός τόπος? για τη μεταβατική περίοδο. Ωστόσο, ελπίζω ότι την επόμενη εβδομάδα οι διαπραγματευτές της θα έχουν έτοιμες τις θέσεις τους με λεπτομέρειες, αναφορικά με το πως βλέπουν οι ίδιοι τη μεταβατική περίοδο,? τόνισε ο ντε Μιστούρα, που εξήγησε ότι τους έχει δοθεί χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

    Οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με την τύχη του προέδρου Άσαντ ήταν η βασική αιτία για την αποτυχία των προηγούμενων διαπραγματευτικών κύκλων το 2012 και το 2014, προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια και κόστισε τη ζωή περισσότερων από 250.000 ανθρώπων, ενώ προκάλεσε τη σοβαρότερη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Η συριακή αντιπολίτευση μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι μια ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, ενώ η Δαμασκός και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι τέτοια προϋπόθεση δε περιλαμβάνεται στις διεθνείς συμφωνίες που διέπουν την ειρηνευτική διαδικασία.

    Ο πρόεδρος Άσαντ δείχνει πιο ισχυρός στην έναρξη του παρόντος κύκλου των διαπραγματεύσεων, κυρίως μετά την υποστήριξη της Ρωσίας στα πεδία των μαχών, η οποία συνετέλεσε στην ανατροπή των δεδομένων και οδήγησε στην ανακατάληψη εδαφών από το συριακό στρατό.

    [10] Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύεται απειλητικά ακριβός αντίπαλος για τον Τεντ Κρουζ

    Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα Τεντ Κρουζ προσπαθεί να εξασφαλίσει νέες πηγές χρηματοδότησης για την προεκλογική του εκστρατεία, καθώς προετοιμάζεται για έναν μακροχρόνιο προεκλογικό αγώνα κατά του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, το κόστος της προεκλογικής του εκστρατείας αποδεικνύει ότι ο Τραμπ είναι ένας απειλητικά ακριβός αντίπαλος.

    Προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις του Τραμπ, ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ ξόδεψε χρήματα στη διαφήμιση, στην αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων στην προεκλογική του εκστρατεία, αλλά και στα τηλεφωνήματα για προσέγγιση των ψηφοφόρων. Ως άμεση συνέπεια των επιλογών αυτών, ο Κρουζ ξόδεψε 5,6 εκατ. δολάρια περισσότερα το Φεβρουάριο από τα χρήματα που του είχε αποδώσει η καμπάνια χρηματοδότησης της εκστρατείας του. Τα στοιχεία αυτά γνωστοποιήθηκαν χθες, αναφορικά με τα οικονομικά της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα στις ΗΠΑ.

    Από την άλλη μεριά, το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών για τον Κρουζ κρίνεται μικρότερο των προσδοκιών, καθώς ο Τραμπ κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στον αριθμό των εκλεκτόρων, ξοδεύοντας λίγο περισσότερα χρήματα από το 50% των προεκλογικών δαπανών του Κρουζ. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει χρηματοδοτήσει τον προεκλογικό του αγώνα με 24 εκατ. δολάρια από τότε που άρχισε να διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

    [11] Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

    Πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιούνται, σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

    Tο Εθνικό Θέατρο, προσκαλεί το κοινό (ώρα 20:00) σε μια ξεχωριστή βραδιά, μπροστά από το κτίριό του, στην Αγίου Κωνσταντίνου. Έλληνες ποιητές της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς, ηθοποιοί και καλλιτέχνες θα διαβάσουν ποιήματα της επιλογής τους από τα παράθυρα του κτιρίου Τσίλλερ, ενώ οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου θα τους συνοδεύσουν μουσικά με μελοποιημένους στίχους. Ο σκηνοθέτης και μουσικός Κώστας Γάκης έχει την επιμέλεια της εκδήλωσης, ο δήμαρχος της Αθήνας θα ανοίξει τις απαγγελίες, ενώ ποιήματα θα διαβάσουν, μεταξύ άλλων, οι Λυδία Κονιόρδου, Ρένη Πιττακή, Μπέτυ Αρβανίτη, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Λιγνάδης, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Κώστας Παπαγεωργίου, Παντελής Μπουκάλας, Γιώργος Χρονάς, Δημήτρης Ημελος, Στάθης Λιβαθινός, Ειρήνη Μαργαρίτη και πολλοί άλλοι.

    Ο Κύκλος Ποιητών φέρνει το προσφυγικό στο προσκήνιο τόσο στην κεντρική του εκδήλωση, όσο και σε τριάντα πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Στη Στοά του Βιβλίου, (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου) από τις 19:00, 36 ποιητές θα διαβάσουν από «Ένα Ποίημα Για τους Πρόσφυγες». Απαγγέλλει η Δήμητρα Χατούπη. Παράλληλα, στον χώρο θα υπάρχει έκθεση Φωτογραφίας των Αχιλλέα Ζαβαλλή, Γιώργου Κυβερνήτη και Χρήστου Τόλη, ενώ μουσική θα παίξουν οι Γ. Γενναίος, Ειρήνη Τεννέ, Ορφέας Γεωργακόπουλος, Γιώτης Κύτταρης και Έλσα Μαμέλη. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Μηνά Βιντιάδη. Στον χώρο της εκδήλωσης συγκεντρώνονται, για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, βρεφικό γάλα για όλες τις βρεφικές ηλικίες και βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (λαχανικά, φρούτα μόνον).

    Διαβάστε επίσης:Μήνυμα του ΠτΔ για την Ημέρα της Ποίησης και του αγώνα κατά του Ρατσισμού

    Μήνυμα του υπουργείου Δικαιοσύνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

    [12] Παράθυρο... στην αστική τάξη μιας περασμένης εποχής, άνοιξε στο Τελλόγειο Ίδρυμα

    Θα μπορούσε ίσως να είναι το μουσείο-δείγμα αστικού σπιτιού της Θεσσαλονίκης... Είναι ένα διαμέρισμα 200 τετραγωνικών μέτρων, ρετιρέ με τετράγωνη σκεπαστή βεράντα που «βλέπει» στην κομβική πλατεία Αριστοτέλους και τον Θερμαϊκό, εκεί ακριβώς που πέφτει ο ήλιος κάθε απόγευμα. Στο πλέον εμβληματικό κτίριο της πόλης -αυτό με την ημικύκλια πρόσοψη- αναγερμένο εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, αυτό στο οποίο αναφέρονται οι σύγχρονοι κάτοικοι της πόλης. όταν λένε «στο Ολύμπιον». Με βαριά σιδερένια πόρτα στην κάτω είσοδο, στενό καγκελωτό και δίπορτο ανοιχτό ασανσέρ, μεγάλη δίφυλλη πόρτα εισόδου. Δεξιά, το τεράστιο τρίχωρο σαλόνι με «μάτι» στην ομορφότερη βεράντα της πόλης και γεράνια στα κάγκελα. Αριστερά, η κουζίνα με τις μαρμάρινες «γούρνες» κι ύστερα ο διάδρομος με δωμάτια στη σειρά, όλα με μεγάλα παράθυρα-ανοίγματα στη θάλασσα...

    Και παντού πορσελάνες, επιτραπέζια ρολόγια, κινέζικα βάζα και μικρογλυπτά, κρύσταλλα Baccarat, πολύφωτα και πολυέλαιοι, σκαλιστά κομό, βιτρίνες με κρύσταλλα, σερβίτσια Rosental (ήταν δώρο γάμου από τους ίδιους τους Βαυαρούς βιομηχάνους στο ζεύγος Τέλλογλου)... Παντού στρωμένα πολύτιμα χαλιά από την Ανατολή, ένα μπλε κι ένα λιλά σαλόνι, κι ενα άλλο, ξυλόγλυπτο στη γωνία με καναπέδες-σεντούκια και δεκάδες υφαντά και κεντημένα μαξιλάρια επάνω του...

    Κι η πόρτα που «ανοίγει» από την είσοδο στο σαλόνι (πίνακας ολόκληρη -2μ. Χ 1μ.- του Κώστα Λούστα). Κι οι τοίχοι (όλοι οι τοίχοι του σπιτιού, σε όλα τα δωμάτια) γεμάτοι με εκατοντάδες έργα. Ανάκατα. Έργα ζωγραφικά και γλυπτικά, έργα ζωγραφικής σε χαρτί, σε μουσαμά, σε ξύλο. Υδατογραφίες, ελαιογραφίες, έργα με σινική μελάνη... Έργα του Σβορώνου, του Ιακωβίδη, του Παρθένη, του Λεφάκη, του Γαΐτη, του Λουκά Βενετούλια, ακόμα και του Γάλλου P.Philippoteaux.

    [13] Πρ. Παυλόπουλος:Η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με τη γείτονα Αλβανία

    Ξεκάθαρα μηνύματα προς την αλβανική κυβέρνηση, τόσο για τη στάση της στο προσφυγικό, όσο και για την συμπεριφορά της απέναντι στους ομογενείς μας, αλλά και για την ανάγκη ταφής των Ελλήνων, οι οποίοι έπεσαν στον αγώνα εναντίον του 'Αξονα, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπυσάτι.

    Όπως τόνισε ο Πρόεδρος, η Ελλάδα επιδιώκει να έχει πολύ καλές σχέσεις με τη γείτονα Αλβανία και το έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις. Το έχει αποδείξει, όπως ανέφερε, κατά την περίοδο της ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, βεβαίως υπό τον όρο ότι η Αλβανία τηρεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

    Πάνω σ' αυτή τη βάση και στη βάση της τήρησης των συμπεφωνημένων, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τρία πράγματα:

    «Πρώτον, ζητούμε από την Αλβανία, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος και με βάση τον τρόπο που η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε την δύσκολη περίοδο του μεταναστευτικού, η Αλβανία να κρατήσει μια στάση η οποία αντιστοιχεί στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης για τον 'Ανθρωπο. Και να μην έχει αυτά τα φοβικά σύνδρομα, τα οποία έχουν δείξει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ή ορισμένες χώρες γειτονικές, εδώ στα δυτικά Βαλκάνια.

    Το δεύτερο είναι η καλύτερη μεταχείριση, ο πλήρης σεβασμός των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε ό,τι αφορά τους ομογενείς μας στην Αλβανία. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα έχει συμπεριφερθεί στη μεγάλη αλβανική κοινότητα που βρίσκεται εδώ στην Ελλάδα και εργάζεται νομίμως, όλα αυτά τα χρόνια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προσβλέπουμε και εμείς σε μιαν αντίστοιχη μεταχείριση των ομογενών μας με βάση τα Δικαιώματα που τους διασφαλίζει το Διεθνές Δίκαιο.

    Τέλος, έχει πολλή σημασία για εμάς να συνέλθει η αρμόδια επιτροπή, η οποία θα λύσει επιτέλους το ζήτημα της ταφής των Ελλήνων, οι οποίοι έπεσαν στον αγώνα εναντίον του 'Αξονα».

    [14] Ειδομένη: Απογοητευμένοι από τα κλειστά σύνορα οι πρόσφυγες

    «Γιατί δεν μας θέλουν στην Ευρώπη;» ρωτούν και ξαναρωτούν πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ. Αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί τα σύνορα έκλεισαν και δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη διά της ιδίας οδού με πολλούς φίλους και συγγενείς τους που προηγήθηκαν.

    «Τι σκέφτονται στην Ευρώπη για εμάς; Θεωρούν ότι θα τους δημιουργήσουμε προβλήματα;» ρωτά ο Άχμεντ από την πόλη Φαλούτζα του Ιράκ. Μαζί με τους φίλους του, τον Μοχάμεντ, τον Άλι και τον Αμπντούλ Αζίζ, κάθονται έξω από τη σκηνή τους και συζητούν για τα κλειστά σύνορα και τι μπορούν να κάνουν τώρα. «Εμείς είμαστε πρόσφυγες, όχι τρομοκράτες» τονίζουν και αποδίδουν τα κλειστά σύνορα στον φόβο που κυριάρχησε στην Ευρώπη μετά τα γεγονότα στο Παρίσι.

    «Αν δεν υπήρχε πόλεμος στην πατρίδα μας, δεν θα ερχόμασταν ποτέ εδώ. Κι αν τώρα δεν μας δουν με συμπόνοια και αγάπη, είμαστε χαμένοι. Δεν έχουμε κανένα μέλλον» λέει, από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ, ενώ στρίβει ένα τσιγάρο. «Το τελευταίο μου. Τα λεφτά τελείωσαν» λέει με παράπονο.

    Λίγα μέτρα παραπέρα, όπως κάθε μέρα, λεωφορεία περιμένουν όσους έχουν κουραστεί από τις συνθήκες ζωής στην Ειδομένη και θέλουν να δώσουν «μια δεύτερη ευκαιρία», όπως εξηγούν, στον εαυτό τους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης.

    Μέλος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου που γυρνά από σκηνή σε σκηνή για να ενημερώσει όσο περισσότερους γίνεται για το τι προβλέπει το πρόγραμμα και πού μπορούν να αποταθούν οι πρόσφυγες, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αρκετοί δείχνουν ενδιαφέρον αλλά λιγότεροι είναι αυτοί που τελικά καταλήγουν στο να «κυνηγήσουν» τη διαδικασία.

    «Μας αποθαρρύνει το γεγονός ότι στον κατάλογο των 24 χωρών από τις οποίες καλούμαστε να επιλέξουμε είναι και κάποιες με κακή οικονομική κατάσταση» εξηγεί ένας νεαρός, ο οποίος ενημερώνει ότι το μεσημέρι η κοινότητα των περίπου 1.000 Γεζίντι -όπως λέει- από την οποία προέρχεται και ο ίδιος, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν την κίνηση των τρένων. «Θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου στο δικό μας, ξεχωριστό πρόβλημα. Εμείς δεν έχουμε κανένα μέλλον στο Ιράκ. Είμαστε κυνηγημένοι από όλους» τονίζει.

    Την ίδια ώρα, ο ήλιος που συνεχίζει να ζεσταίνει τα ταλαιπωρημένα κορμιά των κατοίκων της Ειδομένης -μερικοί συμπληρώνουν ακόμη και μήνα εδώ- δίνει την ευκαιρία στις νοικοκυρές για μπουγάδα. Στις αυτοσχέδιες φωτιές μπροστά από τις μικρές σκηνές, που απλώνονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό, ετοιμάζεται το μεσημεριανό φαγητό.

    [15] Ξεπερνούν τους 2.000 οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας της Ηπείρου

    Πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έφτασαν το πρωί, με πέντε λεωφορεία, στο κέντρο φιλοξενίας, το παλιό στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» στη Φιλιππιάδα. Σύμφωνα με την καταμέτρηση, πρόκειται για 247 άτομα, ανάμεσα τους 135 ανήλικα παιδιά, κυρίως κάτω των 10 ετών.

    Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στο Κέντρο είχαν μεταφερθεί 496 πρόσφυγες και μετανάστες, όμως κάποιες οικογένειες, κυρίως Αφγανών, περίπου 50 άτομα, έφυγαν με προορισμό την Αθήνα.

    Ο δήμος Ζηρού, στον οποίον ανήκει η Φιλιππιάδα, με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει έκκληση για φάρμακα, αναλώσιμα, βρεφικά -παιδικά είδη, αλλά και διερμηνείς, ιατρικό και άλλο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και σε εθελοντές, για τη στήριξη του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Ωστόσο, χθες, στο κέντρο παρείχαν τις υπηρεσίες τους γιατροί από το Κοινωνικό Ιατρείο της Πρέβεζας.

    Στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο, στην Κατσικά Ιωαννίνων, μετά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν χθες το βράδυ με την άφιξη 1.167 προσφύγων και μεταναστών, η κατάσταση ομαλοποιείται. Μάλιστα, 40 από τους 150 πρόσφυγες που έφυγαν για να μεταβούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη επέστρεψαν, καθώς βεβαιώθηκαν πως ο Βαλκανικός Διάδρομος είναι κλειστός.

    Στη Μαθητική Εστία, στα Δολιανά Καλπακίου, εγκαταστάθηκαν, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, 205 πρόσφυγες και μετανάστες, όπου ο δήμος τούς παραχώρησε και δωρεάν ιντερνέτ. Μία γυναίκα πρόσφυγας που βρέθηκε στα Δολιανά με τα παιδιά της, κατάφερε μέσα στα πρώτα λεπτά πρόσβασης στο διαδίκτυο να βρει τον σύζυγό της, τον οποίο αναζητούσε στον Πειραιά.

    Στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα, όπου πριν από 15 ημέρες μεταφέρθηκαν οικογένειες Σύρων προσφύγων, πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα πρόγραμμα ψυχολογικής ενδυνάμωσης των παιδιών. Χθες, γυναίκες από την Κόνιτσα έκαναν το τραπέζι στους πρόσφυγες με παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 March 2016 - 12:32:36 UTC